Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20. 2014

,,,,,,,,,,,,


Nyheder i uge 20, 2014

Følg os på Facebook








Magasinet Gastro har afsløret to danskere, der har svindlet for millioner ved at hælde billig vin på dyre flasker.

To danskere afsløret i vinsvindel
Det er efterhånden en kendt sag, at kinesiske svindlere fremstiller forfalskninger på samlebånd af fornemme Bordeaux-vine.
Typisk fylder de rødvin af mere beskeden kvalitet på tomme flasker, der har indeholdt kostbare vine. At være flaskeopkøber - altså at købe de tomme flasker i kinesiske luksusrestauranter og sælge dem videre til svindlerne - er ligefrem blevet en indbringende forretning for mange kinesere.
Nu har det danske magasin Gastro afsløret, at to danskere, René Dehn og Malene Meisner, gennem de sidste fem år har stået bag en lignende og meget omfattende svindel med ædle vine, som de har påstået, de har serveret ved celebre smagninger.

Vinklub for de rigeste
Det er to af Gastros vinskribenter, André Devald og René Langdahl Jørgensen, der har gravet i sagen, som har rødder tilbage til 2009, hvor magasinet for første gang var inviteret med til en af Dehn og Meisners smagninger i Nordsjælland. Dengang var der dog ingen, der havde den mindste mistanke om svindelen.
I 2011 flyttede Dehn og Meisner, der også privat dannede par, til Basel i Schweiz, hvor de fortsatte med at afholde fornemme smagninger - blandt andet i deres eksklusive vinklub, The White Club.
Man kunne kun blive medlem af klubben på opfordring og ved at betale et indmeldelsesgebyr på 15.000 euro (cirka 112.000 kr.). Derudover skulle der betales store beløb for at kunne deltage i de fantastiske middage og vinsmagninger. Til gengæld fik medlemmerne også serveret, så hatten passede, af kostbare vine i gamle årgange - vine, der på auktioner ville gå for tocifrede tusinde-beløb.
Gastro blev igen inviteret til en smagning hos Dehn og Meisner - nu i Schweiz. Og her blev mistanken for første gang vakt. Magasinet opdagede, at en flaske med Mouton Rothschild 1945 var nøjagtigt den samme flaske, der blev serveret vin fra under smagningen i Nordsjælland et par år forinden. Fotos af flaskerne fra de to smagninger efterlod ingen tvivl. Også en flaske Pétrus 1961 viste sig at være en genganger.

Brugte de samme flasker flere gange
Gennem flere måneder har Gastro researchet og optrevlet det ene fupnummer efter det andet - blandt andet ved hjælp af fotos af flaskerne fra deltagere i diverse smagninger.
Magasinet har ligeledes inddraget anerkendte britiske og amerikanske specialister i vinsvindel for at komme til bunds i sagen.
René Dehn og Malene Meisner inviterede fx på en weekend i Bourgogne med fokus på vinene fra Domaine de la Romanée-Conti og med smagning af 39 af de kostbare DRC-vine. Det må have været den største smagning nogensinde af vinene fra det legendariske domaine. Prisen pr. deltager var da også 12.000 euro (cirka 90.000 kr.).
Flere andre fornemme vine blev også serveret i løbet af weekenden - heriblandt Château d’Yquem 1929, Échezeaux 1992, La Tâche 1947, Romanée-Conti 1997 og Richebourg 1978.
Ifølge Gastros undersøgelser har der været skænket vin fra samtlige af disse flasker ved andre af Dehn og Meisners smagninger - hvilket vil sige, at der var tale om genopfyldte flasker og dermed forfalskninger.
Og de samme flasker er ikke kun blevet fyldt op en enkelt gang - de er blevet brugt igen og igen igennem flere år til forskellige smagninger.

Fortsætter sine aktiviteter
Hvilken vin, der blev påfyldt de ædle flasker, tør Gastro ikke gætte på. Som det fremgår af artiklen, har der været et løftet øjenbryn eller to og en vis undren over nogle af vinene, og man kan jo undre sig over, at svindelen har kunnet stå på i fem år, uden at en eneste af de mange deltagere i vinsmagningerne har råbt vagt i gevær.
Men Dehn og Meisner sørgede for, at anerkendte vinskribenter ofte deltog i smagningerne - som en slags blåstempling af seancerne. En af dem var den førende britiske vinskribent Jancis Robinson. Og når hun ikke sagde noget, er der sikkert også andre, der har holdt sig tilbage - man vil jo nødig dumme sig ...
Både René Dehn og Malene Meisner har også gentagne gange løjet over for omgivelserne.
Af Meisners visitkort fremgik det således, at hun havde taget en diploma-uddannelse hos Wine & Spirit Education Trust (WSET) i London - hvilket hun ifølge Gastro ikke har gjort.
Ved smagningen af en flaske Domaine Romanée-Conti 1937 fortalte Dehn, at han havde købt en hel kasse af vinene direkte fra domainet - hvilket afvises af vinhuset, der ikke har solgt en eneste flaske af den årgang siden anden verdenskrig.
Mens Meisner er flyttet tilbage til Danmark, fortsætter Dehn ifølge Gastro sine aktiviteter i Sydafrika - hvor han i sit nye firma Grand Cru Unique afholder fornemme vinmiddage efter samme koncept som med The White Club ...


Kæmper for at redde pubberne
Det går den forkerte vej for Storbritanniens legendariske pubber. I London lukker der 90 pubber hvert eneste år, og på landsplan drejer det sig om 26 pubber om ugen. Mere end halvdelen af de pub-ejere, der har måttet dreje nøglen om i år, tjente kun 10.000 pund (cirka 90.700 kr.) i 2013.
De dystre tal fremgår af en rapport, som foreningen Campaign for Real Ale (CAMRA) har fået udført - og som de har overrakt til Londons borgmester, Boris Johnson. For der må gøres noget, og det kan ikke gå hurtigt nok, mener foreningen.
Den vil blandt andet have Johnson til at lukke det smuthul i loven, der gør det muligt at ombygge en tidligere pub til fx café, spillehal eller supermarked uden at skulle søge om byggetilladelse.
Ifølge CAMRA har dette smuthul kostet 28 pubber livet mellem april og september sidste år.
Men det er ikke nok, at myndigheder gør det sværere at bruge pub-lokalerne til alt muligt andet ved at kræve en byggetilladelse. Foreningen ønsker, at også indbyggerne i London skal kunne sætte en stopper for, at en pub, der er med på listen over Asset of Community, bliver forvandlet til fx et supermarked. Denne liste omfatter ejendomme og etablissementer, som har stor betydning for et lokalmiljø - hvilket en pub jo ofte har.


34/09






Chefvinmager hos Penfolds Peter Gago fremviser stolt jubilæums-vinen i to forskellige flaskestørrelser.

Vin til 300.000 kr. flasken
Vinhuset Penfolds, der fremstiller Australiens dyreste vin, Grange, fylder 170 år i år, og det fejres blandt andet med frigivelsen af en særlig jubilæums-rødvin.
Der er tale om elleve flasker af flaskestørrelsen Imperiale (6 liter eller 8 normale flasker) indeholdende vinen Penfolds Bin 170 Kalimna Shiraz.
Syv af flaskerne er nu frigivet til salg for 65.000 AUD (cirka 324.000 kr.) flasken. Men så bliver den fornemme flaske også leveret i en lige så fornem æske fremstillet af det britiske snedkerværksted Linley.

Træsorter med symbolik
Æsken er en kombination af britisk egetræ og australsk eukalyptus, og det er der en helt bestemt årsag til. De to træsorter symboliserer den rejse, som grundlæggeren af Penfolds, britiske Christopher Rawson Penfold, foretog fra sit hjemland til Australien. Man kan læse mere om denne initiativrige mand i denne uges Hall of Fame længere nede på siden.
For at åbne æsken skal man på et indbygget kompas angive længde- og breddegrad på det sted, hvor Penfolds første vinhus, Magill Estate, ligger.
Hvis man ikke lige har 300.000 kr. til overs til en af Imperiale-flaskerne, skal man ikke fortvivle.
Ud over de store flasker er der også lavet nogle tusinde magnum-flasker med jubilæums-vinen til 4800 AUD (cirka 24.000 kr.) flasken samt almindelige 75 cl’s flasker til 1800 AUD (cirka 9000 kr.).


10 kr. i proppenge
I mange restauranter i såvel Danmark som i udlandet må man godt tage sin egen vin med mod at betale proppenge til restauranten.
I sidste uge fortalte vi om den amerikanske luksusrestaurant The French Laundry, som tager det, der svarer til 800 kr. i proppenge - i USA ligger proppenge selv i de dyrere restauranter normalt på cirka 135 kr.
Vi spurgte VinAvisens læsere, om de havde nogle erfaringer - gode som dårlige - omkring det med proppenge, og vi fik flere kommentarer, blandt andet fra Børge Smidt, der skriver:
- Når vi besøger vores familie i Auckland, spiser vi ofte på en lille lokal thairestaurant, hvor proppengene er 2 NZD svarende til cirka 10 kr. Her kunne amerikanerne lære noget!

Samme fortjeneste på billig og dyr vin
Ebbe Frahm har sendt os følgende gode bidrag:
- På Claus Meyers Hotel Saxkjøbing, hvor man får mad af Meyer-kvalitet, er der indrettet en vinbutik, hvor enhver kan komme og købe vin til butikspriser.
- Som spisende gæst kan man vælge en hvilken som helst vin fra butikkens mere end 200 vine. Der pålægges proppenge på 180 kr., uanset hvilken pris vinen har. Det betyder, at mange gæster er i stand til at vælge en bedre vin end husets vin, uden at det bliver for dyrt på grund af restaurantens sædvanlige "mark up" på 3 til 5 gange indkøbsprisen.
- Gæster kommer til hotellets restaurant for maden, men også for at kunne nyde en god vin til uden at blive flået. Andre steder vælger gæsterne blot husets vin og drikker de bedre vine hjemme.
- Kunne Meyers koncept være en god ide for andre restauranter? Spørger Ebbe Frahm.

Gæstens oplevelse i centrum
Per Kraghs kommentar tangerer ovenstående - uden at den dog handler direkte om proppenge:
- For en del år siden spiste jeg på en udmærket restaurant i Holland, der havde Michelin-udmærkelse for udvalget af vin. Fine og gode vine og egentligt ikke særligt dyre. Jeg fik en snak med tjeneren om prisniveauet, og han fortalte, at de havde det princip, at restaurantens fortjeneste skulle være den samme, uanset om vinen kostede 150 kr. eller lå i den dyre ende af prisskalaen. De regnede altså ikke i procenter, hvilket gjorde, at de solgte mange "bedre" vine end deres kolleger, fordi prisen var markedsprisen plus deres fortjeneste.
Som han sagde, deres gode (og ikke helt billige) menu fortjente også en god vin. Så om han solgte en Amarone fra 2008 eller en Latour fra 1985, så tjente han det samme, og så er det sjovere at give gæsten en oplevelse med Latour’en.
Måske kunne den danske branche lære lidt her, lyder det fra Per Kragh.

Efterlysning: Danske BYO-restauranter
Med hensyn til proppenge må I ikke glemme BYO (bring-your-own) konceptet, skriver Torben Andersen til os.
Vi fortaltei tidligere - i uge 25 2010 - om den glimrende idé, hvor man ligefrem opfordres til at medtage sin egen vin - som regel uden at skulle betale proppenge. Nogle gange er årsagen, at etablissementet ikke har spiritusbevilling.
I udlandet, blandt andet i USA, Australien og Storbritannien, er der en hel del af den slags restauranter, men hvad med herhjemme, spørger Torben Andersen - der kun kender et eksempel, nemlig Romarin på Nørrebro.
Han foreslår, at VinAvisen kunne lave en landsdækkende oversigt over BYO-restauranter, hvor der ikke skal betales proppenge.
Vi kender dog heller ikke til andre danske restauranter, der benytter sig af konceptet, og kaster derfor bolden videre til vores læsere. Hvis man kender til danske BYO-restauranter, hvor der ikke betales proppenge - eller måske selv ejer en sådan restaurant - kan man skrive til os på info@vinavisen.dk.







<< Sommelier Billy Wagner, der holdt seminar før smagningen.

< Der var fuld aktivitet bag og foran de lange borde i Brøndsalen på Frederiksberg, hvor smagningen fandt sted.


Til kamp mod myterne
For nylig havde Danmark besøg af sytten medlemmer fra Generation Riesling - en forening af unge tyske vinproducenter under 35 år.
Selv om det er Riesling, Tysklands største hvidvinsdrue, der er i centrum hos foreningen, er der også plads til medlemmer, der fremstiller vine på andre druer. Så til den store smagning, som blev afholdt i Brøndsalen på Frederiksberg, havde de unge producenter travlt med at skænke smagsprøver på i alt 130 forskellige hvide, røde og søde vine til de mange hundrede fremmødte gæster.
Generation Riesling, der i dag har 450 medlemmer, blev grundlagt i 2005 på initiativ af Deutsches Weininstitut (DWI), og formålet med foreningen er ikke mindst at ændre tysk vins lidt støvede image. Der er nemlig en hel del forbrugere, der stadig forbinder tysk vin med noget gammeldags, sødt og billigt.
At der er tale om en myte, blev slået fast med syvtommers søm under smagningen af de unge vinproducenters brede palet af spændende og elegante vine.

Seminar om historie og trends
Forud for den store smagning var den danske vin-presse inviteret til et seminar, afholdt af den tyske sommelier Billy Wagner.
Han fortalte blandt andet om, hvordan kvaliteten af tysk vin faldt i 1960’erne og 70’erne - dengang, hvor Liebfraumilch havde sin storhedstid. I 1980’erne begyndte de tyske vinproducenter at rejse ud i verden og suge til sig af viden om, hvordan man laver god vin. Siden da er det kun gået fremad, og i dag er Tyskland befolket af en ny ung generation af producenter, der ikke kun laver glimrende vine, men også eksperimenter for at gøre dem endnu bedre.
Wagner kom også ind på begrebet Gemischter Satz. I gamle dage var det almindeligt at plante forskellige druer i samme mark, høste hele molevitten og lave en slags blandingsvin. Fordelen var, at nogle druer modnedes tidligt og andre sent, men når de blev blandet sammen, var der balance i tingene. Man risikerede ikke at fremstille vin på enten umodne eller overmodne druer.
Denne tradition er i dag blevet taget op af en række tyske vinproducenter, der foruden enkeltdrue-vine fremstiller Gemischter Satz.
Et hit blandt de unge producenter er en hvidvin på en blanding af Riesling- og Gewürztraminer-druer - også en tradition med rødder langt tilbage i tiden.

Tysk rødvin vinder terræn
Under seminaret kom der også flere tal på bordet. Her kommer nogle af de mest interessante:
* Det er stadig hvidvinene, der dominerer billedet i Tyskland, men interessen for at fremstille rødvin er på kraftig fremmarch. Arealet med hvidvinsdruer ligger i dag på 65.570 ha, hvilket er en tilbagegang på 15,4% i forhold til år 2000. Samtidig er arealet af rødvinsdruer vokset i samme periode med 32,8% til 36.313 ha.
* Tyskland ligger med 102.000 ha på en ellevte plads, når det gælder arealet af vinmarker på verdensplan. Til sammenligning har Spanien 1 million ha - hvilket gør landet til verdens største vinland.
* Rheinhessen er med 26.582 ha Tysklands største vindistrikt efterfulgt af Pfalz med 23.567 ha og Baden med 15.822 ha.
* Hvert år fremstiller Tyskland cirka 10 mio. hl. vin, hvoraf 2 mio. hl går til eksport. Samtidig importerer tyskerne omkring 15 mio. hl vin. Årligt drikker tyskerne cirka 20 mio. hl.
* USA er den største aftager af tysk vin. Derefter kommer Holland og Storbritannien, mens Danmark ligger på en 17. plads.




En klase Riesling-druer. Foto: DWI.

Fire populære druer
I Tyskland dyrkes der omkring 140 forskellige druesorter, hvoraf nogle er mere populære end andre. Under seminaret smagte vi vine på fire af de druer - tre grønne og en blå - som de unge tyske producenter er særligt glade for:
Riesling: Tysklands mest udbredte drue, der breder sig over cirka 23.000 hektar. Den er plantet i elleve af landets tretten vindistrikter - dog befinder de fleste vinstokke sig i Pfalz. Riesling-vine findes i hele paletten fra knastørre over halvsøde til de søde dessertvine. En typisk vin på Riesling-druen dufter af æbler og ferskner og har en rank syre. Ofte kan vinene også have en karakteristisk duft af petroleum.
Silvaner: Vinmarksarealet med Silvaner er ifølge Deutsches Weininstitut skrumpet 22,5% fra år 2000 til 2011. I dag breder druen sig således over cirka 5000 ha. Men efter at druen har været ude i kulden i flere år, begynder stadig flere af de unge vinproducenter igen at lukke den ind i varmen - og fremstille glimrende vine på den. Druen er typisk for Franken, hvor den lægger most til frugtrige, friske og let drikkelige vine med kun lidt syre.
Scheurebe: En drue, der giver meget aromatiske hvidvine. Den anvendes typisk til søde vine. Dog vinder tørre hvidvine på druen stadig mere terræn i Tyskland. Scheurebe er opkaldt efter Dr. Georg Scheu, der i 1916 skabte den som en krydsning mellem Riesling og en ukendt drue. Den er mest udbredt i Pfalz, Rheinhessen og Nahe.
Spätburgunder (Pinot Noir): Tysklands mest udbredte rødvinsdrue, der bliver stadig mere populær hos den unge generation af vinmagere. Fra år 2000 til 2013 udvidedes arealet med Spätburgunder med yderligere 27,2%, så det samlede areal i dag er på 11.775 ha. Rødvinene på druen er frugtrige, lette og elegante og kan have en del tilfælles med en god rød bourgogne.








Det glade vinderhold bestående af Fredrik Kreutzer (tv.), Henrik Holten Olsen og Anders Bühring. Foto: Lena Ilkjær.

Danmarks bedste vinsmagere kåret
Vinakademiet, som ledes af Thomas Ilkjær, og magasinet Gastro har slået pjalterne sammen om det første åbne Danmarksmesterskab i blindsmagning.
Mesterskabet blev afholdt d. 4. maj, og rammerne var Hotel- og Restaurantskolen i Valby.
Målet var at finde Danmarks bedste blindsmage-hold, og arrangørerne håbede, at såvel sommelierer, importører, skribenter og vinbutikkernes personale som alle dygtige smagere uden for branchen, havde lyst til at deltage. Og det havde de - i alt havde 20 tremandshold meldt sig til dysten.
I de to timer, konkurrencen varede, blev der smagt i alt tolv vine. På uddelte ark med spørgsmål skulle holdene så identificere så meget som muligt ved vinene - land, område, druesort, producent, årstal, vinmark osv. En vanskelig opgave - som ovenikøbet foregik under tidspres, idet en ny vin blev skænket hvert 10. minut.

En tilbagevendende konkurrence
Efter hovedkonkurrencen blev samtlige svar opgjort, og tre hold gik videre i finalen for at dyste i yderligere tre vine: Josko Gravner Friuli-Venezia-Giulia Ribolla Gialla 2004, Lopez y Heredia Rioja Reserva Viña Tondonia 2001 og Vajra Barolo Cerretta (Luigi Baudana) 2007.
Slutresultatet lå klart kl. 17, og de skarpeste smagsløg tilhørte holdet fra vinimportøren Otto Suenson & Co. bestående af Fredrik Kreutzer, Henrik Holten Olsen og Anders Bühring. Andenpladsen og tredjepladsen gik til holdene fra vinklubberne Det Gode Glas og De Gyldne Gummer.
Vinakademiet og Gastro vil arbejde på at gentage konkurrencen til næste år.


Tomme vinkældre på New Zealand
Høstmængden af druer på New Zealand i 2013 var hele 29% større end året før, men landets vinproducenter har ikke haft skyggen af problemer med at komme af med den megen vin. Det går nemlig ifølge vinproducentforeningen New Zealand Winegrowers forrygende godt med vineksporten.
Fra marts sidste år til samme måned i år steg den med 9% i forhold til året før. I alt blev der eksporteret newzealandsk vin for 1,3 milliarder NZD (cirka 6 mia. kr.) - det højeste beløb nogensinde i løbet af et enkelt år.
Ud over Australien er de helt store aftagere af newzealandsk vin Storbritannien, USA, Canada og Asien.
Hvidvine på Sauvignon Blanc-druen udgør 85% af al den vin, der bliver eksporteret fra New Zealand. Men der har også i det seneste år været en øget eksport af hvidvine på Pinot Gris og rødvine på Pinot Noir.
Mange newzealandske vinhuse er nu løbet tør for årgang 2013 og venter kun på at kunne levere den nye årgang 2014 til de mange aftagerlande - hvilket vil ske omkring september.




.


En anden slags flaskesyge
I sidste uge besvarede vi et spørgsmål om den såkaldte flaskesyge, der kan opstå i vin kort tid efter tapningen, og som hurtigt forsvinder igen. Vi forbrugere oplever den derfor sjældent.
Vores besvarelse har medført en kommentar fra vinmanden Jørgen L. Paustian, der arbejder i Kina og underskriver sig 舒雷根.
舒雷根 skriver:
Den form for flaskesyge, I skriver om, er en naturlig "børnesygdom", som ofte optræder, fordi vinen lige skal vænne sig til mere rolige omgivelser efter den store omvæltning, som en aftapning er.
Desto bedre vinen er, desto større mulighed er der for børnesygdommen, da vinen også har flere sporstoffer.
En mere alvorlig sygdom i forbindelse med tapningen skyldes grundstoffet jern, som kan "vælte" vinen efter tapningen.
Jernet kan fx stamme fra en rusten hane eller et andet led i rørsystemet.
Denne form for flaskesyge afleverer et stort, grynet bundfald i flasken, som kan gøre det svært at dekantere vinen. Den slags flaskesyge flasker bliver ikke sendt på markedet.

...



Robert De Niro og hans vodka
Stadig flere store Hollywood-skuespillere og andre berømtheder køber vinhuse og fremstiller egne vine. Men der er også nogle af berømthederne - de lidt mere hårde halse måske - der gør det i spiritusindustrien.
I sidste uge fortalte vi om den forhenværende britiske fodboldspiller, David Beckham, der i samarbejde med Diageo lancerer en whisky. Og nu har Robert De Niro, der er kendt fra både skurke- og helteroller, lanceret en ny vodka i samarbejde med det australske spiritusfirma Artisan Spirits Merchants.
I hvor høj grad De Niro har taget aktivt del i fremstillingen af VDKA 6100, som nyskabelsen hedder, melder historien ikke noget om. Men han har til The Drinks Business udtalt, at han ligesom med ethvert andet nyt forretningseventyr har involveret sig og deltaget i processen.
Vodkaen vil selvfølgelig også blive solgt i de hoteller og restauranter, skuespilleren ejer.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Birk Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * Strandgaarden Wine & Spirits har fået agenturet på vinene fra Château Barthès i Bandol og Château Beaulieu i Provence.
    * Vinens Verden har optaget importen af vine fra følgende vinhuse i Bourgogne: Domaine Dominique Piron, Château du Moulin à Vent, Domaine Sylvaine et Alain Normand, Domaine du Meix Foulot, Domaine Bachey-Legros, Domaine Jean-Marc & Thomas Bouley, Domaine Antonin Guyon, Domaine Edmond Cornu, Domaine Philippe Cheron og Domaine Georges Lignier.
    * The Wine Company har optaget importen af vinene fra Domaine Jean-Philippe Fichet i Meursault, Bourgogne.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.






Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    272 De grønne Palomino-druer bruges til fremstillingen af den dejlige sherry-vin (foto © ICEX).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner og hele 20, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 117 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ti, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Beni di Batasiolo, Brachetto d'Acqui, Spumante, Dolce, Italien, lav alkohol (6,5%)
159,75 kr., på tilbud indtil 22. juni: 119,75, Skjold Burne
Med denne søde, røde boblevin i glasset mødes næsen af en aromatisk og vidunderlig duft af roser. Smagen er lækker og saftig med en sødme, der afbalanceres af tilpas syre. Det er en vin, man nyder i store slurke - og åbner en flaske til.

Hvidvin


Istà, Ca'de'Rocchi, Tinazzi, Venezie IGP, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Holte Vinlager
Lækker hvidvin på druerne Pinot Bianco og Pinot Grigio. Med sine krydrede noter og sin gode syre er vinen fortræffelig til mad - til lettere retter, til en frokost ...


Contrà dei Mistri, Pinot Grigio, Veneto IGT, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Vellavet og lækker hvidvin med fint krydret duft og en frisk smag med en blid note af lime. Oplagt som terrassevin.


Solaris Classic, Skærsøgaard Vin, Solaris, Jylland, Danmark, 2013, lav alkohol (12%)
145 kr., Skærsøgaard Vin
Vi har tidligere smagt denne hvidvin i årgang 2011. Den var god og fik fire stjerner. Men hold da op, der er sket noget siden sidst. Årgang 2013 er simpelt hen en topvin med liflige noter af hyldeblomst i duften og en fyldig, frugtrig smag, der breder sig ud og byder på masser af smagsfacetter og en lang og elegant eftersmag. Vinen har også en flot stringent syre. Det er godt gået Danmark - og Skærsøgaard. Nyd den til fjordrejer, eller bare som den er en luksusdag på terrassen.


Rivero, Faustino, Viura, Rioja, Spanien, 2013, lav alkohol (12%)
39,95 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
En meget aromatisk hvidvin med en blomstrende duft, en fyldig druesmag og en markant syre. Måske lidt enkel, men fin til prisen. Flasken har skruelåg.

Rosévin


GSM, J.V.Fleury, Vin de France, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Vinens navn, GSM, står for de tre traditionelle druer til rød Côtes du Rhône: Grenache, Syrah og Mourvèdre. Her optræder druerne i en ret lys rosévin med en krydret duft og en frisk, saftig smag med noter af fersken og grape. Fin både til mad og som terrassevin. Prisen er yderst attraktiv.


Moulin de Gassac Première Sélection, Languedoc, Frankrig, 2013, lav alkohol (12%)
79 kr., på tilbud indtil 14. juni: 69 kr., Vinoble
En elegant rosé med noter af citrusfrugter i både duft og smag. Nyd den til årets sidste stenbiderrogn eller til lyse fiskeretter. Flasken har skruelåg.


Les Églantiers, Brotte, Tavel, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
129,75 kr., på tilbud indtil 22. juni: 99,75 kr., Skjold Burne
Lækker og kompleks rosé - faktisk en meget spændende vin. Den har en inviterende duft og en smag med frugtfylde og noter af hindbær, jordbær, fennikel, krydderurter og citrus.


Terrasse de Lalande, Domaine Lalande, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2013, lav alkohol (12%)
99 kr., Premier Cru
Denne rosé på druerne Merlot og Syrah har en meget lys og elegant farve. Duften er fin, men smagen meget let og lidt "tam". Prisen kostede en stjerne. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Elio Filippino Nuela, Filippino Domenico, Barbera, Alba, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
66 kr., SB-Vinimport
Der er modne brombær og sorte trøfler over duften fra denne skønne rødvin. Smagen er bred med mange facetter, en fin syre og bløde tanniner. Et kup til prisen.


Grande Alberone, Italien, høj alkohol (14,5%)
74,95 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
En lidt mystisk rødvin uden appellation og årgang - vel nærmest en "vino da tavola" - en bordvin. Men den har fået medaljer fra pålidelige konkurrencer, og kvaliteten er der da heller ikke noget i vejen med. Det er faktisk en meget imødekommende vin med en blød smag, et lille tannin-bid og en sødme, som mange vil kunne lide.


Clos de Chacras, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (15,4%)
79 kr., VinDanmark Lagersalg
Stor og flot rødvin med liflig duft og en smag med god struktur, fyldig frugt og et lille tannin-bid, der er fint til mad. Vinen har 15,4% alkohol, men ingen spritkant, når den skænkes vel afkølet.


Baglio del Sole, Feudi del Piscotto, Sicilien, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
79 kr., pris ved 12 flasker: 71 kr., Distinto
Denne rødvin på druerne Merlot og Syrah bør ubetinget plaskes over i en karaffel, før man nyder den. Så åbner den sig og bliver meget mere imødekommende. Faktisk er det en rigtig dejlig vin - fyldig, blød og fint krydret. Tre stjerner uden plask, fem med plask!


Opi, Mascola, Malbec, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
89,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 20): 50 kr., SuperBrugsen
Flot rødvin med en blød, fyldig smag med noter af blomme og mørke bær, krydderi, syre ... Udpræget til gode kødretter. Prisen i denne uge er vildt attraktiv.


Il Paggio, Castello delle Regine, Sangiovese, Umbria IGT, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Gallovini
Denne rødvin på druerne Sangiovese (85%), Syrah og Merlot smager rigtig godt. Der er frugt i den og bløde tanniner samt en vis tørhed, der er fin til mad. Prisen ved 6 flasker er attraktiv.


Autan, Aureto, Ventoux, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
109 kr., Jysk Vin
En dejlig Rhône-rødvin på druerne Grenache og Syrah. Den har en god frugtsmag med fint krydderi og tilpas syre.


Dalva, Douro, Portugal, 2011, middel alkohol (14%)
109,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Vinmonopolet
Vellavet rødvin med dejlig frugtfylde og en vis tørhed, der gør vinen fortræffelig til mad. Dejlig lang eftersmag.


Boffa, Buschet, Barbera, Alba, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
120 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Helbo Vine
Der er læder og tobak i duften af denne dejlige rødvin, mens smagen er fyldig, blød og rund med god frugt og krydrede noter. En meget lækker vin - ikke mindst til tilbudsprisen.


Roberto Sarotto, Nebbiolo, Barbaresco, Riserva, Italien, 2006, middel alkohol (13,5%)
149 kr., Irma
En rigtig italiener, otte år gammel og på toppen. Den er meget saftig, blød, med let sødme og afrundet - der er ikke noget, der stikker ud.


Beyerskloof, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika, 2011, høj alkohol (15%)
179 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne rødvin delte smagepanelet. En mente, at den ikke hænger ordentlig sammen. En anden mente, at den ville være god til en selvdød skovdue. Men den gamle redaktør, der mener, at han altid har ret, fastslår at det er en dejlig, "varm" rødvin med fyldig frugt og fint krydderi - en vin, der udpræget er til mad.


Zarús, Tempranillo, Ribera del Duero, Gran Reserva, Spanien, 2005, middel alkohol (14%)
229 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., A Vinstouw
Ni år gammel og superlækker rødvin med en vidunderlig, fløjlsblød og moden smag og fint integrerede fadnoter. Den skal drikkes nu og ikke gemmes.


Rosewood Creek, Victoria, Australien, 2013, middel alkohol (14%)
119,95 kr., pris for 3 liter i boks, Aldi
Til en pris af 30 kr. for en normal flaskestørrelse er denne boksvin såmænd slet ikke så tosset. Den har en god, ren frugtsmag, et lille, krydret bid, tilpas syre og en behagelig sødme. Vinen er lavet på druerne Shiraz og Cabernet Sauvignon.


Volpetto, Chianti, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%)
68,75 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En forsigtig, lille Chianti-rødvin. Dejlig duft, en lidt enkel smag, men venlig og uden kanter.


Sir Charles Henry Darling, Darling Cellars, Darling, Sydafrika, 2010, middel alkohol (14%)
119,95 kr., Amka
Rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Petit Verdot - altså den gode, gamle Bordeaux-opskrift. Vinen er dog ikke typisk Bordeaux og i forhold til prisen uden de helt store oplevelser.

Sød vin


Niepoort, Portvin, Colheita, Portugal, 2005
299,75 kr., på tilbud indtil 22. juni: 249,75 kr., Skjold Burne
En dejlig, klassisk portvin, blød og lækker og med den dejlige portvinssødme.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.