Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 26. 2014



Nyheder i uge 26, 2014

Følg os på Facebook






Svimlende vinmarkspriser i Bourgogne
I uge 23 fortalte vi om gennemsnitspriserne for vinmarker i Bordeaux. I den dyreste ende ligger appellationen Pauillac med 2 millioner euro (cirka 15 mio. kr.) pr. hektar.
Men det kan slet ikke hamle op med gennemsnitsprisen for en hektar grand cru vinmark i Bourgogne, der tegner sig for de dyreste vinmarker i hele Frankrig. I 2013 lå den nemlig på hele 4 mio. euro (cirka 30 mio. kr.). Og vil man erhverve sig en hektar af en af de allerbedste grand cru marker, skal man af med 9,5 mio. euro (cirka 70,8 mio. kr.) i gennemsnit.
Det viser nye tal fra den franske regering - og de viser også, at gennemsnitsprisen for en grand cru mark er steget med 5% i forhold til 2012.
Sådan forholder det sig også med vinmarkerne i stort set resten af Bourgogne - også i den billige ende af prisskalaen. En hektar mark i den almindelige Bourgogne-appellation kostede sidste år 34.000 euro (cirka 254.000 kr.) i gennemsnit - en stigning på 6%.

Fra familieeje til koncerneje
Bourgognes kendte hvidvins-appellation, Chablis, står for den største stigning - her kostede en hektar i gennemsnit 316.000 euro (cirka 2,4 mio. kr.) i 2013, hvilket var hele 22% mere end året før.
De stadig højere vinmarks-priser vækker stor bekymring hos mange familieejede vinhuse i Bourgogne. Vinproducenterne frygter, at kommende generationer simpelt hen bliver nødt til at sælge marker fra, idet arveafgiften ifølge fransk lov baseres på jordens værdi. Og køberne vil i høj grad være store koncerner og finansselskaber - kun de har råd til at betale de svimlende summer. Tidligere i år købte fx luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) 8,7 ha af grand cru marken Clos des Lambrays, og det forlyder, at koncernen lagde omkring 100 mio. euro (cirka 746 mio. kr.) på bordet for de få hektarer.




Til venstre ses spanske Félix Solis's nye Chardonnay, hvis flaske og etiket med vilje lægger sig tæt op ad vinene fra de oversøiske lande. Til højre ses en flaske Sauvignon Blanc fra det chilenske vinhus MontGras.

Spansk vinhus imiterer oversøiske vine
I flere år har der verseret en diskussion i den europæiske vinverden, om man skal fremhæve druenavnet på vinetiketten til fordel for appellationen og vinproducentens navn. Det gør man jo typisk i de oversøiske vinlande, og vinene herfra går som varmt brød. Forbrugere, der kan lide fx vine på Chardonnay, kan hurtigt finde vinen til aftensmaden uden at skulle stave sig igennem mere eller mindre besværlige producent- og stednavne.
Nu har den store spanske vinproducent Félix Solis lanceret en serie vine, tappet på flasker og med etiketter, der med vilje til forveksling ligner de oversøiske vines.
Serien, der er navngivet Contenda, omfatter en Chardonnay, Shiraz, og Cabernet Sauvignon.
Målet er ifølge Solis at vise forbrugerne, at Spanien også kan fremstille rigtig gode vine på internationale druer - og lokke folk, der normalt køber vine fra de oversøiske vinlande, til at "vende tilbage" til den gamle verdens vinlande.

Er det den rigtige vej at gå?
Lanceringen rejser uvilkårligt nogle spørgsmål. Fx: vil forbrugere, der i forvejen udelukkende går efter druenavnet, "vende tilbage" til vinene fra de gamle europæiske vinlande, bare fordi vinen tilfældigvis er spansk?
Og er det at imitere de oversøiske landes emballagestil og etiketter vejen? Bør man ikke hellere, som et af de traditionelle europæiske vinlande, forsøge at markere forskellene og ad den vej vække interesse?
Hvis nogle af VinAvisens læsere har nogle holdninger og meninger om sagen, hører vi gerne på info@vinavisen.dk.


Stat i USA ophæver absurd lov
I omkring hundrede år har der i de amerikanske stater været forbud mod at sælge alkohol på politiske valgdage.
Forbuddet stammer fra dengang, hvor værtshusene - altså saloonerne - tjente som valgsteder. Her hændte det nemlig ofte, at byernes borgere rundt om i krogene blev lovet et par drinks, hvis de stemte på en bestemt kandidat.
Stat efter stat har nu ophævet forbuddet - nogle har været længere tid om det end andre. I 2011 blev det ophævet i West Virginia og sidste år i Kentucky. I South Carolina har man holdt stand, men nu har myndighederne også her måttet give sig, og fremover kan statens indbyggere derfor fejre med et glas vin eller drikke gravøl på valgdage, afhængigt af resultatet.
Det er ikke kun indbyggerne i South Carolina, der jubler over skrotningen af den forhadte lov - statens mange vin- og spiritusforretninger klapper også i hænderne.
Forbuddet har ifølge Winespectator kostet forretningerne 1,1 millioner dollars (cirka 6 mio. kr.) i omsætning hver eneste valgdag.
Ophævelsen af forbuddet vil også betyde flere penge i statskassen i form af 105.000 dollars (cirka 579.000 kr.) i afgifter på den solgte vin og spiritus.







Kunne ikke lide duften af terroir
Frédéric Bourillon ejer Domaine Bourillon Dorléans i Vouvrays i det franske Loire. Og som mange andre vinproducenter verden over elsker han at være i sine vinmarker og indsnuse duften af luften, jorden og vinstokkenes grønne løv - duften af terroir.
Bourillon ønskede at videregive denne særlige lugt til forbrugerne, og ifølge The Drinks Business lancerede han derfor en etiket med en mærkat, hvor der stod "skrab og lugt". Mærkaten fungerede ligesom et skrabelod - når man kradsede på den, fremkom der en duft af terroir, kreeret af en parfumeproducent i Grasse.
Domainet eksporterer sine vine til blandt andet USA, og til Bourillons store overraskelse syntes amerikanerne slet ikke om den for ham så indtagende terroir-lugt. Det lugter af våd jord og har intet med vin at gøre, lød det fra forbrugerne.
Bourillon nægtede dog at give slip på sin "skrab og lugt" idé og har nu i stedet fået genskabt lugten af blomstrende Chenin Blanc vinstokke. Han plukkede simpelt hen en pæn mængde af blomsterne og sendte dem til parfumeproducenten, der så destillerede dem og forvandlede dem til en liflig blomsterduft - der faldt i meget bedre jord hos amerikanerne …


Den omvendte verden
I whiskyindustrien taler man om "wood finishings". Direkte oversat betyder det "fad-afrundinger", og det går ud på, at whiskyen i den sidste del af modningsprocessen hældes over på fade, der har indeholdt vin - typisk portvin, sherry, madeira eller Bordeaux-vin. Disse fade giver whiskyen en sidste karakteristisk "finish", der vil være forskellig alt efter hvilke fade, der er blevet brugt.
Nu lanceres to rødvine af det verdenskendte australske vinmærke Jacob’s Creek i udgaver med "finish" på skotske og irske whisk(e)y-fade. Altså den omvendte verden.
Ejeren af Jacob’s Creek, det franske vin- og spiritusfirma Pernod Ricard, har da også nok af fade til rådighed, da det ejer adskillige whisk(e)y-mærker - heriblandt det skotske mærke Chivas Regal og det irske Jameson’s.
Det har krævet to års eksperimenter at finde frem til den rigtige kombination af fade og rødvine - og længden af vinenes ophold i fadene.

Shiraz på whiskyfad
Det viste sig, at den ene vin, en Cabernet Sauvignon fra Coonawarra, gik bedst i spænd med fade, der tidligere havde indeholdt irsk whiskey, mens den anden, en Shiraz fra Barossa, fik den bedste "finish" i skotske whiskyfade.
Opholdet i whisk(e)yfadene giver ifølge Jacob’s Creeks chefvinmager, Bernard Hickin, vinene flere facetter og en blød afrundet smag.
En af årsagerne er forskellen mellem vin- og whisk(e)yfade. Sidstnævnte fremstilles af flere men smallere stave, hvilket giver flere sprækker og dermed mere ilt til indholdet. Desuden toastes (svides) fadene ved meget høj varme, hvorved træets naturlige sukkerstoffer frigives.
De to nye udgaver af Jacob’s Creek, der er navngivet Double Barrel, vil indtage forretningshylderne i Australien fra og med 1. juli. Vi hører gerne på info@vinavisen.dk, hvis og når de kommer på danske hylder.






19 postkort fra Langhe
VinAvisens Mariette har været på en tur til vinområdet Langhe i det italienske Piemonte, og det er der blevet en serie på i alt 19 postkort ud af, som vi har bragt løbende i uge 23, 24 og 25. Her kommer de sidste fem, hvor vi blandt andet besøger den mindre kendte appellation Roero. Samtlige postkort fra Langhe er nu lagt ind på en særlig side.



.......
Vittoria Allessandria skænkede i glassene og fortalte livligt om livet i det familieejede vinhus og om sin søster, som hun håber at kunne lave vin sammen med i en ikke så fjern fremtid.

15. postkort fra Langhe
Flotte kraftige vine fra "det stærke bjerg"
Monforte d’Alba er en af Barolos elleve kommuner. Navnet kommer af "mons fortis", der betyder "det stærke bjerg". Barolo-vinene herfra er typisk kraftige med masser af lakrids og tanniner og med en meget lang levetid. Det gælder fx for de cirka 45.000 dejlige vine, der hvert år fremstilles hos det familieejede vinhus Gianfranco Allessandria.
Familien var oprindelig drueavlere, der så engang i 1920’erne selv begyndte at tappe vinen på egne flasker.
En almindelig forhistorie også i dag. I de sidste tredive år har der ligefrem været et boom af avlere i Langhe, der efter i generationer at have afleveret druerne til et kooperativ er sprunget ud som vinproducenter - ofte med produktioner på under 10.000 flasker årligt. Denne udvikling er kun med til at gøre vinens verden i Langhe endnu mere broget og spændende.
Den ene af Gianfranco Allesandrias døtre, Vittoria, er ved at blive sat godt ind i alle arbejdsgange i vinmarken og vineriet, mens hendes søster læser ønologi på den gamle skole i Alba, som nævnt sidste uge. Det er også herfra, pigernes far fik sin ønologi-uddannelse.
Bedstemoderen på 78 år arbejder også med og er som regel at finde i vinmarken.
Vinhusets vine forhandles herhjemme af Adriat Vinimport.





.......
Vi var en lille gruppe vinskribenter, der var til smagning hos Malvirà. Smagningen blev forestået af den ene af ejerne, Massimo Damonte, og hans norske medarbejder Karen Thomsen. I baggrunden kan man ane den formidable udsigt fra terrassen.

16. postkort fra Langhe
Fantastisk hvidvin fra det mindre kendte Roero
Nu tager vi til appellationen Roero, der ikke er nær så kendt som Langhes to andre DOCG’er, Barolo og Barbaresco. Men det forhindrer ikke Roeros 290 vinproducenter i at fremstille fortræffelige vine, hvor priserne endnu ikke helt er fulgt med kvaliteten.
En af appellationens mest anerkendte vinhuse er Malvirà - der med en årlig produktion på 350.000 flasker og 20 forskellige vinmærker også er et af Roeros største.
Selv om Malvirà, der ejes af brødrene Massimo og Roberto Damonte, fremstiller glimrende rødvine på Nebbiolo samt andre blå druer, er vinhuset bedst kendt for sine hvidvine på Arneis. Denne grønne drue var på vej retur i Piemonte i forrige århundrede - i dag er det den mest plantede hvidvinsdrue i regionen. Og det skyldes ikke mindst vinproducenter som Malvirà, der har vist hvor delikate, sprøde og spændende hvidvine, druen kan forvandles til. Såvel disse hvidvine som Malviràs rødvine fås herhjemme hos Theis Vine og Vino Vicino.







.......
Karen Thomsen tog os med op i Villa Tiboldos tårn, hvorfra der var en storstilet udsigt ud over Malviràs marker.

17. postkort fra Langhe
Agriturismo med eget tårn
For flere år siden tog norske Karen Thomsen til Italien for at arbejde med i et års tid på en vingård. Men hun blev hængende, og i dag står hun for salg og marketing af Malviràs vine.
Som hun fortalte, så skal der stadig arbejdes ihærdigt for at øge eksportmarkedernes kendskab til Roero, men netop i Danmark er salget af vinhusets vine støt stigende. For at gøre sig bemærket over for omverdenen er det vigtigt, at Roero ikke prøver at konkurrere med Barolo og Barbaresco, når det gælder rødvine på Nebbiolo-druen, men skaber sin egen vinstil, mener Karen Thomsen.
Roero har nu omsider - til stor glæde for appellationens producenter - fået sit eget konsortium, der skal hjælpe med at markedsføre Roero-vinene.
Karen Thomsen viste os også rundt i Malviràs agriturismo, hvis ramme er en herlig gammel ejendom, Villa Tiboldo, med tolv fine og hyggelige værelser.
Her kan man overnatte, nyde god vin og mad - og en fantastisk udsigt ud over Roeros vinmarker.
Og så fortalte hun os historien bag navnet Malvirà. Det stammer fra det tidligere vinhus’s beliggenhed. Herfra var der udsigt mod nord i stedet for syd - hvilket var stik imod alle traditioner i området. Mal betyder "dårlig" og virà "beliggenhed". Men det med beliggenheden er der siden hen rettet op på ved opførelsen af et nyt vinhus.
Ugens STORE billede viser endnu en udsigt fra Villa Tiboldi.







.......
Præget i relief er flasken prydet med et "Albeisa", der på italiensk betyder "Alba-flaske".

18. postkort fra Langhe
Albeisa - en flaske og en forening
På rigtig mange af rødvins-flaskerne fra Langhe ser man ordet "Albeisa" (Alba-flaske) i relief - et ord, der har rødder tilbage til begyndelsen af 1700-tallet.
Dengang som nu var vinproducenterne i området omkring Langhes hovedby, Alba, stolte af deres vine og ivrige for på enhver måde at adskille dem fra andre vine.
De vedtog derfor at tappe deres vine på en særlig flasketype, som de døbte Albeisa.
Efter Napoléons invasion af Piemonte i 1796 blev Alba-flasken gradvist erstattet af de kendte Bordeaux- og Bourgogne-flasker.
Men i 1973 besluttede 16 vinproducenter i Alba-området at genopvække den gamle flaske og samtidig at præge ordet "Albeisa" i relief i flasken. I samme åndedrag grundlagde producenterne foreningen Unione Produttori Vini Albesi. Og det var denne forening, der havde inviteret til den store Nebbiolo Prima smagning, som nævnt i uge 23.
I dag tappes der årligt vin fra Langhe på 2,4 milliarder Albeisa-flasker. I 2012 gik man over til en udgave af den historiske flaske, der var 30% lettere. Det har betydet, at man har sparet 1 million kg glas - og har skåret ned for CO2-udslippet.



.......
Alba er en hyggelig gammel by. Billedet er taget i hovedgaden Via Vittorio Emanuele, der er spækket med gode delikatesse- og vinforretninger.

19. postkort fra Langhe
Alba, et godt udgangspunkt for sightseeing
Hvis man vil udforske Langhe, er det en rigtig god idé at gøre det med hovedbyen Alba som udgangspunkt. Det er en hyggelig by med krogede gader, der munder ud i fine pladser, som er omkranset af smukke, gamle huse.
Der er også et væld af butikker, hvor man kan købe hvide trøfler på glas, pesto og lokale vine. Og så er der caféer på hvert et gadehjørne, så der er aldrig langt til den nærmeste espresso.
Der er heller ikke langt mellem en god omgang pasta. Det kan varmt anbefales at bestille en sådan omgang hos Ristorante La Piola på Piazza Doumo - og selvfølgelig lade pastaen ledsage af et godt glas Nebbiolo- eller Barbera-vin.
Med dette gode råd vil vi afslutte vores serie af postkort fra Langhe. Samtlige 19 postkort er nu lagt ind på en særlig side.


Ingen fortrydelsesret ved en primeur-køb
Ifølge en EU-lov har man en fortrydelsesret inden for en given periode, når man har købt en vare. Og fortryder man, får man pengene retur. Men når det gælder vin købt en primeur - altså en ny årgang, som først bliver tappet på flasker det næste år eller senere - har der hidtil været tale om en gråzone uden faste regler.
Det er der kommet nu. I forbindelse med nye EU-love for forbrugeres køberettigheder, der trådte i kraft d. 13. juni, er fortrydelsesperioden ved almindelige køb fordoblet til 14 dage - og samtidig er en primeur salget blevet fritaget helt og holdent fra fortrydelsesretten.

Glade for klare regler
Dog skal tre forhold være opfyldt, hvis fortrydelsesretten skal bortfalde ved en primeur køb: Prisen på vinen skal ligge fast på det tidspunkt, handelen indgås, leveringen af vinene skal finde sted tidligst en måned efter købet, og køberen skal acceptere, at vinenes værdi kan ændre sig i perioden mellem købet og leveringen.
I Storbritannien, hvor Wine & Spirit Trade Association i årevis har kæmpet for at få en primeur salget fritaget fra loven, er mange vinhandlere glade for de nye, klare regler. Andre vil fastholde egne hjemmelavede regler for fortrydelsesret - det gælder fx Berry Bros & Rudd i London. Her får købere af en primeur vin altid en uge til at ombestemme sig i. Og hos en anden af de førende vinhandlere, Corney & Barrow, vil man fortsætte med at give en hel måneds fortrydelsesret.



En dreven forretningskvinde
I dag bliver det stadig mere sjældent at få et brev i en kuvert - med mindre det er en rudekuvert. Det meste korrespondance foregår online, og vi er i høj grad vant til at få hurtigt svar fra den anden ende af linjen. Nogle gange tænker man på, hvordan travle forretningsfolk klarede hverdagen - dengang, hvor end ikke telefonen var opfundet. Men det gjorde de - og det gjorde den legendariske champagnehusejer, enken Madame Clicquot, også. Fra sit skrivebord i Reims drev hun sin verdensomspændende virksomhed ved hjælp af papir, pen og blæk. Hun var et stort forretningstalent, der førte sin champagne til berømmelsens tinder - hvor den stadig befinder sig den dag i dag.
Madame Clicquot døde i 1866, men hendes champagnehus, Veuve Clicquot Ponsardin, lever videre i bedste velgående med luksuskoncernen LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) ved roret.

Champagnen kommer "med posten"
Hos champagnehuset ligger man faktisk inde med Madame Clicquots samlede brevkorrespondance - hvilket har givet ideen til en ganske særlig lancering af husets flagskib Veuve Clicquot Brut Yellow Label.
Clicquot Mail (post) hedder lanceringen, og den omfatter en række emballager til champagnen, som alle har noget med post at gøre - en fint designet postkasse, en postpakke og et brev. Og selvfølgelig er alt designet i den kendte "gule enke" farve.
Clicquot Mailbox kan fås herhjemme hos blandt andet Salling Århus og Mad&Vin Løgismose i Magasin for 359 kr.
Og indholdet? Ja, det er der fuldt hus af stjerner til længere nede på denne side.


Efterlysning: alkoholsvage rødvine
Vi har fået følgende mail fra Jens Justesen:
- Min kone og jeg har lyst til at prøve nogle alkoholsvage rødvine. Lindemans Early Harvest Shiraz 2007, der holder 9% alkohol, skulle ifølge norske anmeldere være en rigtig hæderlig vin. Men jeg kan ikke se, at den kan fås i Danmark?
Det kan vi heller ikke - men vi hører gerne, hvis der alligevel skulle være en dansk importør af vinen.
Jens Justesen spørger også, om vi eventuelt har andre forslag - og den bold giver vi nu videre til vores mange læsere. Hvis nogen har kendskab til, eller måske selv forhandler tørre alkoholsvage rødvine (vine på 11% og derunder), så send venligst en mail til info@vinavisen.dk senest fredag d. 27. juni.





...




Foto: Wikipedia / David Catania

Nyd en Caipirinha til VM
En god del af den danske befolkning sidder i øjeblikket hver aften klistret til tv-skærmen for at følge med i VM i fodbold i Brasilien.
Mens denne verdens dygtigste fodboldben sparker bolden i mål, kan man jo passende nyde et glas brasiliansk vin. Selv om der stadig er langt mellem dem på hylderne, så har flere gode vine fra Brasilien fundet vej til Danmark.
Men man kunne jo også fejre begivenheden med Brasiliens national-cocktail, Caipirinha - en dejlig frisk drink til de lune sommeraftener.
Dens oprindelse går tilbage til 1918, da Den Spanske Syge hærgede store dele af verden og kostede mere end 50 millioner mennesker livet. En populær, hjemmebrygget medicin i Brasilien var citronsaft med hvidløg, honning og et skvæt rom.
På et eller andet tidspunkt fandt nogen på at fjerne hvidløget og erstatte honningen med sukker - og komme knust is i. Hermed var Caipirinha’en født.
Til en ægte Caipirinha skal der bruges Cachaca - Brasiliens svar på rom. Den fremstilles på frisk rørsukkersaft, hvor det meste anden rom laves på melasse, et restprodukt fra sukkerindustrien. Cachaca kan fås i rigtig mange vin- og spiritusforretninger herhjemme.

Opskrift på Caipirinha
½ lime i både
3 tsk sukker eller rørsukker
cirka 1 dl knust is
5 cl Cachaca
Rockglas eller almindeligt vandglas
Læg limebådene i glasset og mos dem med sukkeret. Kom den knuste is i, rør rundt, og tilsæt Cachaca. Rør en sidste gang, og servér.
Man kan variere cocktailen ved at erstatte limebådene med fx appelsin eller ananas.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Jysk Vin har fået eneforhandlingen af vinene fra Tenuta Bellafonte og Poggio Bonelli.
    * Erik Sørensen Vin har fået eneforhandlingen af vinene fra Marc Kreydenweiss både for Alsace og Côstieres de Nimes

    Hvem skal i Vinbranchens Blå Bog?
    Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har nogle problemer med at finde emner til Vinbranchens Blå Bog. Vi har aftaler med nogle få, men det er travle folk, så de har svært ved at få tid til at blive fotograferet og levere de nødvendige facts. Der er jo så meget andet ...
    Men der sidder uden tvivl folk rundt omkring, som burde være med. Dygtige folk, der har været i vinbranchen i mange år – eller folk, der har grundlagt deres egen import og igennem nogle år har bevist, at den ikke var en døgnflue.
    Hvis nogen føler, at de bør være med – eller hvis andre gerne vil pege på en kollega – så send endelig en mail til info@vinavisen.dk.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Bo Otterstrøm (f. 1955) begyndte allerede som stor dreng at interessere sig for vin, ansporet af sine vin-begejstrede forældre og ikke mindst bedsteforældre. Interessen førte i starten af 1990erne til indkøb af større partier vin, som blev distribueret mellem venner, familie og kolleger. Sideløbende med et krævende job som forstander for en større aftenskole fortsatte han sin vinøse bibeskæftigelse, indtil han i 2003 for alvor gik ind i vinbranchen som grossist. To år efter grundlagde han internet-vinhandelen Klubvin.dk, hvorfra der handles med vin og tilbehør til både private og en gros.
    I begyndelsen af 2008 valgte Bo Otterstrøm at sælge grossistvirksomheden inden for vin fra for helt og holdent at koncentrere sig om Klubvin.dk, som er en åben vinhandel, hvor alle er velkomne.
    I dag omfatter firmaet salg af vine fra hele verden – dog hovedsageligt fra Frankrig, Spanien og Italien – ligesom vinreoler, vinklimaskabe og andet tilbehør til vin efterhånden udgør en meget stor del af forretningen, idet Klubvin.dk både leverer til private og erhvervslivet.
    Selv om hverdagen i klubvin.dk kan være travl, er der også tid til andre gøremål. Bo Otterstrøm er således formand for det lokale vandværk i Ganløse og har mange andre interesser, selvom det nok stadig er vinen, han brænder mest for.
    Privat hygger Bo Otterstrøm sig med hustruen Bente og deres dejlige katte – når han ikke lige er til møde i vandværksbestyrelsen, deltager i en vinsmagning eller er ude for at måle op til en vinkælder.
    Adresse: klubvin.dk, Hirsemarken 1B, 3520 Farum , tlf.:70 22 08 66, e-mail: info@klubvin.dk, www.klubvin.dk, blog: www.klubdom.dk Facebook: www.facebook.com/klubvindk.



    Ugens vinøse billede
    Lone Voigt Starris har været i Uruguay, hvor hun tog dette billede i et supermarked i hovedstaden Montevideo. Noget tyder på, at vin i 1-liters papkartoner er det store hit i det sydamerikanske land …
    Som vinland er Uruguay ikke nær så kendt som sin nabo, Argentina. Og produktionen af vin er da også meget lille. Landets omkring 300 vinproducenter fremstiller tilsammen cirka 130 millioner flasker hvert år af druer fra i alt 10.000 hektar vinmarker.
    Det meste vin dyrkes i bjergene omkring Montevideo samt i nogle tørre områder inde i landet.
    Stadig flere vine fra Uruguay - og især rødvine på Tannat-druen - sendes ud over landets grænser. Også i Danmark er der efterhånden flere gode vine på forretningshylderne.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er velkomne til at sende os vinøse billeder. Send dem digitalt og i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    278 Fra Malviràs agriturismo er der en fantastisk udsigt over vinhusets vinmarker med byen Canale i baggrunden (foto © Mariette Tiedemann).
    ..............................





.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner og hele 19, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 113 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Maranello, Prosecco, Italien, lav alkohol (11%)
59,95 kr., Amka
Til den rimelige pris en rigtig god boblevin. Den har livlige bobler og en fyldig frugtsmag med noter af ristet brød.


Giacobazzi, Prosecco, Brut, Italien, lav alkohol (11,5%)
95 kr., pris ved 12 flasker: 85,50 kr. flasken, YouAndWine
En rigtig dejlig prosecco med en fin og sprudlende mousse og en dejlig duft og smag af modne grønne druer. Nyd den godt afkølet en lun sommerdag på terrassen.


Veuve Clicquot Brut, Veuve Clicquot Ponsardin, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)
359 kr., pris inkl. mailbox emballage, Moët Hennessy
Enken Madame Clicquot, der drev champagnehuset Veuve Clicquot Ponsardin til sin død i 1866, ville have været stolt af denne champagne. Den er elegant med en fin blød mousse og med noter af friskbagt lyst brød og grønne druer i duften. Boblerne breder den liflige og friske citrussmag ud i munden, hvor den bliver ved med at udvikle sig med nye facetter.


Don's Cuvée, Brut, Skærsøgaard, Danmark, 2012, lav alkohol (11,5%)
395 kr., Skærsøgaard Vin
Tænk, at vi kan lave så god mousserende vin på dansk jord. Den dufter af korn og citrusfrugter og har en sprød og elegant frugtsmag med en lang eftersmag af modne grønne druer. Prisen er bestemt ok for en vin af denne kvalitet.

Hvidvin


Chemin des Papes, Côtes du Rhône, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
59 kr., Irma
Let og forfriskende hvidvin med en god, fint krydret druesmag med et lille bid i slutningen, der gør vinen til en god madvin. Flasken har skruelåg.


Cavalpoggio, San Luciano, Toscana IGP, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
65 kr., Vin-Expressen
Denne toskanske hvidvin har en fint krydret duft og en dejlig, blød, men også livlig smag med frisk, afrundet frugt. Prøv den fx til nogle gode oste. Vinen er lavet på druerne Trebbiano, Grechetto og Malvasia di Candia.


Marama, Seresin, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2010, høj alkohol (14,5%)
235 kr., H.J.Hansen Vin
Kompleks og meget lækker hvidvin med frisk frugt, mineralske noter og diskret fadsmag. Dertil en vidunderlig blødhed og lang eftersmag. Vinen er lavet på økodruer. Flasken har et elegant skruelåg.


Bollenberg, Francois Schmitt, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
86 kr., pris ved 6 flasker, Birk Wine
Denne hvidvin har en intens sødme, der til en vis grad maskerer Gewurztraminer-druens krydrede og charmerende noter.

Rosévin


Le Cirque, Les Vignerons de Tautavel Vingrau, Côtes Catalanes, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Vellavet rosé på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre. Den har en frisk og mild smag med noter lidt i retning af rabarber. God til lettere retter eller som terrassevin.


Canaja, Villa Annaberta, Veneto IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
89,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 26): 59,83 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen
Fortræffelig rosévin med en fint krydret duft og frisk druesmag med de samme noter, man kan opleve i en god rødvin fra regionen Veneto. Den er da også lavet på druerne Corvina, Rondinella og Molinari, der bruges fx til Amarone. Flasken har skruelåg.

Rødvin


La PIuma, Mondo del Vino, Montepulciano, Abruzzo, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
40 kr., Rema 1000
Mange vil være glade for denne rødvin - på grund af dens frugtfylde, dens sødme og dens yderst rimelige pris.


Ecológico, Bodegas Mureda, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)
50 kr., Haller Vine og Vin&Vin
Til 50 kr. er denne rødvin lidt af et kup. Den er fremstillet på økologisk dyrkede druer og udmærker sig med sin gode, bløde frugt og en mundrensende syre i eftersmagen. Økologisk vin til så lav en pris er ret usædvanligt.


Château Rousset-Gaillau, Bordeaux, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
75 kr., pris for 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
En lille Bordeaux-rødvin, men også en venlig vin til en yderst rimelig pris. Den har god og blød frugt og en fin, lille sødme. Den er faktisk slet ikke så tosset.


Señorío de Baldíos, Bodegas Garcia de Aranda, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
79 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Meget dejlig bærfrugt. Meget lækre fadnoter. Meget bløde tanniner og en god syre. En meget rimelig pris. En af de gode vine fra det gode distrikt ved Duero-flodens bred. Skænk den til et godt stykke kød.


Viridiana, Bodegas Atalayas de Golbán, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
84,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Denne rødvin smager godt. Den folder sig ud i munden med fyldig frugt, krydrede noter, fin sødme, diskrete fadtoner og tilpas syre. En dejlig vin.


Ronchi San Guiseppe, Cabernet Franc, Friuli Colli Orientali, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
109 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager
Søger man en god madvin med en vis tørhed og en masse peber i smagen, så er denne rødvin et oplagt valg. Den er en vellavet rødvin fra et nordøstligt, italiensk distrikt, der er mest kendt for sine hvidvine.


Lunadoro, La Bandita e Lumadoro, Sangiovese, Rosso di Montepulciano, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Gallovini
En vinøs lækkerbidsken. Den har en liflig duft og en bred, kompleks og fyldig frugtsmag. En dejlig rødvin til en rimelig pris.


Tramontane, Aureto, Vaucluse IGP, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
169 kr., Jysk Vin
Lækker, lækker - en stor og flot rødvin. Kraftig - 15 procent - men alkoholen er fint integreret i frugt og krydderi. En bamse i balance. Nyd den til et godt stykke kød.


Chocolate Box, Dark Chocolate, Rocland, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)
100 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Typisk australsk rødvin med fyldig frugt og en markant sødme. Den kører lige ud ad motorvejen uden spændende sideveje. Flasken har skruelåg.


Campo Reale, Valpolicella Classico Surperiore, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
100 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
En god rødvin med kraft og saft - en typisk Valpolicella og en oplagt vin til mad. Men måske lidt vel kostbar i forhold til kvalitet, kompleksitet og oplevelser.


Domaine du Sacré-Coeur, Cabaret Père et Fils, Saint-Chinian, Frankrig, 2005, lav alkohol (13%)
125 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Helbo Vine
Venlig rødvin på druerne Carignan, Grenache og Syrah. Den har god frugt, men også en sødme, som de fleste i smagepanelet fandt lidt for meget.


Juan Gil, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2012, høj alkohol (15%)
169,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk
En meget (for) kraftig rødvin, voldsomt bamset og med et ret snævert smagsbillede. Bør udpræget bruges til en kraftig ret og køles godt ned.

Sød vin


Bricco Cardogno, Rinaldi, Moscato, Asti, Italien, 2012, lav alkohol (6%)
99 kr., A Vinstouw
Charmerende boblevin - ikke kraftige bobler, men frizzante, som italienerne siger. Den forfriskende vin har en dejlig, parfumeret Muskat-duft. En god syre afbalancerer den markante sødme. Fin til lidt tørre desserter - og til at skænke for studenter på rundtur til forældrene.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.