Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37. 2014



Nyheder i uge 37, 2014

Følg os på Facebook




.




En film på YouTube viser, hvor hårdt det går for sig, når en racerbil pløjer sig gennem en vinmark.

Motorløb deler vandene i Mosel
Hvert år afholdes motorløbet ADAC Rallye Deutschland, hvor racerbilerne blandt andet drøner gennem den berømte vinregion Mosel. Og det deler vandene blandt vinproducenterne. Nogle producenter er begejstrede for motorløbet, da de mener, at det er med til at markedsføre Mosel som helhed og dermed også regionens vine.
I 2011 fik arrangørerne af løbet, ADAC Motorsport, således en pris for markedsføring af vin af vinproducenterne i Neumagen Dhron - en by, der ligger på ruten.
Men der er også rigtig mange vinproducenter i Mosel, der gerne så motorløbet køre til de evige jagtmarker. Under løbet afspærres flere veje, hvilket betyder, at nogle producenter ikke kan komme til deres vinmarker i de tre dage, det varer. Og det afholdes altid, lige før startskuddet til høsten - en særlig kritisk og sårbar tid for vinhusene. Hyppige mark-besøg er vigtigt, og man skal kunne spraye med kort varsel, hvis det sætter ind med regn, så vinstokkene ikke bliver angrebet af diverse svampesygdomme.

Racerbiler nedlægger vinstokkene
Problemet er også de mange tusinde tilskuere, der sætter sig i vinmarkerne, nedtramper spæde vinplanter og efterlader masser af affald.
Det værste er dog, at bilerne med jævne mellemrum kører af sporet og med afsindig høj hastighed pløjer sig ind gennem markerne og efterlader et spor af ødelagte vinstokke og næsten fuldmodne druer.
Det skete blandt andet under den nyligt afholdte udgave af ADAC Rallye Deutschland, hvor hele to biler ufrivilligt henlagde løbet til vinmarkerne.
ADAC Motorsport erkender over for Decanter, at ikke alle i området er glade for motorløbet, men at de vinproducenter, det får nedlagt deres vinstokke, får en rigtig god kompensation.
Spørgsmålet er, om en klækkelig sjat penge er nok til at tilfredsstille en vinproducent, der har lagt et stort arbejde i at pleje sine vinstokke i et helt år, for at de kan give de aller bedste druer for så at se en del af værket knust i løbet af et splitsekund.
En lille film på YouTube giver et godt indtryk af, hvordan en af bilerne ved årets løb nedlagde en god bid af en vinmark.


Vin-krig i Toscana
Ikke kun i Mosel men også i Toscana er der rav i gaden. Og det i en sådan grad, at de italienske medier kalder det for en "vin-krig".
Årsagen er en ny og 3000 sider lang rapport fra de lokale myndigheder, der ifølge The Telegraph advarer om, at den italienske regions mange vinmarker skader miljøet.
Det er forskere fra universiteterne i Firenze, Pisa og Siena, som står bag rapporten, og de påpeger blandt andet, at brugen af pesticider og gødning i vinmarkerne kan føre til forurening af grundvandet, og at de mange vinmarker øger risikoen for jorderodering og dermed jordskred.
Ifølge forskerne er der allerede i dag en vis risiko for jordskred i Montalcino.
Yderligere skulle rydningen af skove i det toskanske bakkelandskab for at få plads til nye vinmarker gøre det sværere for jorden at absorbere vandmængderne efter kraftige regnbyger.

Oversvømmelse årsag til rapporten
Rapporten følger i kølvandet på en alvorlig oversvømmelse i Veneto-område nord for Toscana - det er her, man fremstiller den boblende prosecco-vin.
Som vi nævnte i uge 33, forårsagede kraftige regnbyger, at floden Lierza gik over sine bredder, og en mur af vand trak et spor af ødelæggelser efter sig - og medførte fire menneskers død.
Efterfølgende blev vinproducenterne i området beskyldt for at have været medvirkende til oversvømmelsen, idet vinmarksarealet er vokset markant i Veneto i de senere år på bekostning af store skovområder. De mange vinmarker har ifølge kritikerne haft en negativ virkning på jordbundsforholdene. Skråninger ned mod floden er blevet mindre stabile og er derfor ikke i stand til at absorbere regnvandet - hvilket igen skulle have været årsag til oversvømmelsen.
I Toscana har vinmarksarealet også haft vokseværk i de senere år - blandt andet som følge af en stigende glæde for regionens vine i Kina.

Folk vil se vinmarker - ikke hvedemarker
De toskanske vinproducenter har fået overdraget rapporten, og flere af dem har allerede tygget sig gennem de 3000 sider - og protesterne breder sig.
Fra vinproducentforeningen i Brunello di Montalcino lyder det, at det er helt forkert at påstå, at vinmarkerne er til fare for miljøet - og at producenterne af områdets berømte vine i høj grad forstår at tage vare på det omgivende landskab.
Montalcinos borgmester, Silvio Franceschelli, har også blandet sig i sagen. Han slår især ned på rapportens udsagn om, at de mange vinmarker ødelægger biodiversiteten i området. Folk kommer jo til Montalcino for at se vinmarker og ikke hvedemarker, lyder det fra borgmesteren.
Han påpeger ligeledes vinturismens store betydning for området - blandt andet ved, at der i dag stort set ikke er nogen arbejdsløshed i Toscana.
Også i Chianti er man oprørt over rapporten - her peger man på vinmarkernes store værdi, der i dag ligger på omkring 50.000 euro (cirka 372.000 kr.) pr. hektar.
Den største frygt blandt de toskanske vinproducenter er, at myndighederne vil forbyde nyplantning af vinmarker - netop nu, hvor salget af toskansk vin boomer.






12 postkort fra Makedonien
VinAvisen har været i Makedonien, som er et spændende og ikke særlig kendt vinland. Turen har resulteret i 12 postkort, hvoraf vi bringer de første fire i denne uge.



.......
Det lille land Makedonien har været en del af Jugoslavien, men blev selvstændigt i 1991.......

1. Postkort fra Makedonien
Et land med kun 2 mio. indbyggere
Vin er nok ikke det første, man forbinder med Makedonien. Men der fremstilles vin i det lille Balkanland, der mod syd grænser op til Grækenland og Albanien og mod vest til Bulgarien. Mod øst hedder naboen Kosovo, mens landet er flankeret af Serbien mod nord.
Makedonien er et forholdsvist nyt land, da det først blev selvstændigt efter løsrivelsen fra Jugoslavien i 1991. Det er også et lille land - hvor Danmark breder sig over et areal på cirka 43.000 km2, er Makedoniens areal på cirka 26.000 km2. Og indbyggerne tæller kun cirka to millioner, hvoraf en fjerdedel bor i hovedstaden Skopje.
VinAvisens ophold i Makedonien varede kun tre dage, men vi nåede alligevel at fornemme, at det er et land, der stadig kæmper for at finde sit fodfæste og sin position i forhold til omverdenen. Vi nåede også at smage nogle fantastisk gode vine - ikke mindst dem, der fremstilles på lokale druer.



.......
Vinhuset Stobi dukker op som et gigantisk bygningsværk midt i de skovklædte bakker.

2. Postkort fra Makedonien:
Besøg hos landets mest moderne vinhus
Hovedformålet med turen til Makedonien var et besøg hos Stobi - landets mest moderne vinhus. Det ligger i den største vinregion, Tikves, der har cirka 12.000 hektar vinmarker, en tredjedel af Makedoniens totale vinmarksareal.
Vi kørte og kørte gennem skovklædte bakker stort set uden et eneste hus. Pludselig dukkede en imponerende stor bygning op foran os. Den var omgivet af et massivt hegn, og en vagt sørgede for at holde ubudne gæster ude. Hvis ikke vi havde fået at vide, at vi nu var fremme ved vinhuset, ville vi have troet, at bygningen var et godt bevogtet militæranlæg.
Men skinnet bedrager - bag bygningernes flotte, tillukkede mure er der både et topmoderne vineri, smagerum og restaurant.
Ejeren af vinhuset er forretningsmanden Minco Jordanov, der har tjent sine mange penge dels på en fabrik, der producerer stålplader, dels på sit entreprenørfirma.







.......
I Stobis vineri er der stål, hvor end man vender blikket. Her ses vinskribent Erik Skovenborg foran slisken, hvor druerne kommer ind, og i baggrunden ses urskoven af kæmpestore vintanke, der alle er jordskælvssikrede - der er tænkt på det hele hos Stobi.

3. Postkort fra Makedonien:
Nyeste teknologi og masser af stål
Det har kostet 20 millioner euro (cirka 149 mio. kr.) at opføre det kun fem år gamle vinhus. Og alle sejl er sat til, når det gælder udstyret i vineriet. Som chefønolog Gjorgji Jovanov og marketingdirektør Ilija Gjorgiev, der viste os rundt, fortalte, så er alt fremstillet efter nyeste teknologi og importeret fra de bedste firmaer i Italien og Tyskland.
Udstyret omfattede blandt andet et særligt nedkølingsanlæg til druerne, så de hurtigt kan blive kølet ned efter turen fra vinmarkerne, der ligger mellem 5 og 20 kilometer fra vinhuset.
Der var også et apparatur til "afmineralisering" af vinene, og et andet, der rensede al det vand, der bruges i vineriet, for bakterier. Alt var i det hele taget meget rent og ordentligt.



.......
Fra smagelokalet er der udsyn over den store og meget flot indrettede vinkælder, hvor lyset kan skifte farve fra varme til kølige toner.

4. Postkort fra Makedonien:
Fadkælder med skiftende belysning
Hvert år fremstiller Stobi omkring 4,5 millioner flasker vin - og vinhuset har derfor også en pænt stor fadkælder, som står i stærk kontrast til vineriets verden af stål. Gulve og vægge er beklædt med smukke klinker og rustikke fliser fra Italien.
For enden er der en stor glasvæg, og bag den er der indrettet et fornemt smagerum til de stadig flere turister, der lægger vejen forbi vinhuset.
I 2012 åbnedes dørene for offentligheden for første gang, og her kom der 1000 turister i årets løb - sidste år steg antallet til 4000.
Gjorgji Jovanov fortalte, at alt efter, om turisterne smager rød- eller hvidvin, så skifter lyset i fadkælderen fra en varm rødgylden farve til en frisk grønblå.
Sådan en fadkælder er vi aldrig før stødt på …





<Det imponerende opbud af Romanée-Conti vine,
der skal under hammeren hos Sotheby's i Hong Kong.

Dyreste parti vin på auktion nogensinde
Folk med glæde for ædle bourgogne-vine - og med et ekstra velspækket kreditkort - vil med garanti strømme til Sotheby’s vinauktion i Hong Kong d. 4. oktober.
Her vil i alt 778 partier komme under hammeren, og mere end 40% af vinene er fra top-domainerne i Bourgogne.
Højeste vurderingen for samtlige vine på auktionen lyder på 53 millioner HKD (cirka 38,6 mio. kr.).
Som noget helt særligt udbydes et parti med 114 flasker Romanée-Conti fra hver eneste årgang mellem 1992 og 2010. Her ligger vurderingen på 20 mio. HKD (cirka 14,6 mio. kr.), hvilket gør partiet til det højest vurderede på en vinauktion nogensinde - og sikkert også det parti, der bliver solgt for den højeste sum penge.
Den hidtidige rekord - som også tilhører Sotheby’s - er for et parti med 50 kasser Château Mouton Rothschild 1982, der gik for 8,2 mio. HKD (cirka 6 mio. kr.) i 2006.

Unikt med så mange flasker
At så stor en samling Romanée-Conti vine sættes til salg på én gang er da også helt unikt - og det vil muligvis aldrig ske igen, lyder det fra auktionshuset.
Det fornemme Bourgogne-hus fremstiller i gennemsnit 5000 flasker årligt, og alene det, at kunne udbyde en kasse med tolv flasker på en auktion, er noget af et særsyn.
Der er seks flasker af hver årgang, hvilket giver den heldige køber mulighed for at følge vinenes udvikling ved at åbne samme årgang med nogle års mellemrum.
Hvis det celebre parti vine ryger for næsen af én, er der også mulighed for at byde på 66 magnumflasker fra Bourgogne-huset Henri Jayer, der er inddelt i nitten partier og forventes til sammen at indbringe 8,8 mio. HKD (cirka 6,4 mio. kr.).







<<<Det er hårdt arbejde at gå med plastickurvene på
ryggen, når de er fyldt med druer.

<<Vinmarkerne i Banyuls er ifølge gammel tradition
plantet på stejle terrasser.

<De fire elever og deres to faglærere omgivet af
"bonbonnes". Yderst til venstre ses Alex Strunck,
der har taget alle billederne - på nær dette.


Tjenerelever på studietur
Der er i øjeblikket direkte mangel på faglærte tjenere, mens de unge strømmer til kokkeuddannelsen med stjernekokkene som forbilleder.
Det har fået tjenerfaglærer Alex Strunck fra Rybners Tekniske Skole i Esbjerg til at spørge os, om ikke vi vil slå et slag for tjeneruddannelsen. Og det vil vi gerne, da det, at være tjener, er et spændende og alsidigt job - der så afgjort har noget med vin at gøre.
Det er jo tjeneren, der har den direkte kontakt med gæsterne og dermed er en vigtig person, når det gælder helhedsindtrykket af restauranten. Det er også op til tjeneren at sørge for den rigtige vinmatch - hvilket bestemt er et vigtigt hverv, der kræver en stor indsigt i vinens verden.
En bid af en sådan indsigt fik et lille hold på fire afgangselever fra Rybners Tekniske Skole i Esbjerg, da de sammen med Alex Strunck og endnu en faglærer tog på studietur til Languedoc-Roussillon. Målet var at lære alt om det sydfranske vinområde, og holdet besøgte blandt andet Limoux, Rivesaltes, Banyuls, Coulliure og Maury.

Var med under høsten
Et af de spændende vinhusbesøg gjaldt Domaine Madeloc, der ejes af Pierre Gaillard. Vinhuset ligger i Banyuls, hvor man ligesom mange andre steder i Sydfrankrig fremstiller vins doux naturels - naturligt søde vine.
Under besøget fik eleverne en rundvisning i kælderen, vineriet og marken, hvor man var i færd med at høste Grenache Gris - de druer, der bruges til den søde vin.
Vinstokkene var plantet på terrasser, hvorfra der var en formidabel udsigt over Middelhavet.
Høstfolkene gik hele dagen frem og tilbage med kurve, der vejede cirka 50 kg, når de var fyldt med druer. De danske tjenerelever fik et indtryk af det hårde arbejde, da de selv skulle plukke en spand druer og gå med den store fyldte kurv på ryggen.

Modning af vinen udendørs
Vin doux naturel laves ved, at man stopper gæringen ved tilsætning af ren alkohol. Noget af druesukkeret omdannes således ikke til alkohol, men bevares i vinen, der bliver naturligt sød – doux naturel.
I Banyuls ligesom andre steder i Sydfrankrig er det en gammel tradition at lade disse søde vine modne i såkaldte "bonbonnes" à 25 liter. Glasbeholderne bliver stillet uden døre, hvor de som regel bliver stående i et års tid. Dette er dog ikke den eneste form for modning, vinene får, idet de også ligger i adskillige år på egetræsfade.
Ugens STORE billede viser en betagende udsigt over Banyuls og Collioure fra den hytte, som danskerne boede i 500 meter over havets overflade.








Starten på en sand "red wine bucket challenge" fra en lille film på YouTube.

En spand rødvin over hovedet
I det sidste stykke tid har medierne ivrigt omtalt den såkaldte ice bucket challenge (is-spand udfordring). Det er et amerikansk fænomen, der har til formål at indsamle penge til forskning i den ikke så kendte men dødelige nervesygdom Amyotrofisk lateralsklerose (ALS).
Det hele går ud på at udfordre en, man kender, til inden en vis dato at hælde en spand iskoldt vand ned over sig, få filmet begivenheden og lægge filmen ud på YouTube. Hvis den udfordrede nægter, skal vedkommende indbetale 100 dollars (cirka 600 kr.) til støtte for ALS.
Rigtig mange kendte amerikanere - heriblandt Bill Gates og den forhenværende præsident, George W. Bush - har valgt både at tage det kolde gys og donere penge, og selv om initiativet måske lyder lidt mærkeligt, så har det faktisk i løbet af blot en enkelt uge indbragt 13,3 millioner dollars (cirka 75 mio. kr.) i USA til forskning i den frygtelige sygdom.
Som vi fortalte i sidste uge, blev Napa og Sonoma i Californien ramt af det kraftigste jordskælv i Californien i de sidste 25 år. Jordskælvet forårsagede store skader hos flere vinhuse i form af revnede tanke, væltede fade og ødelagte bygninger.
Inspireret af ice bucket challenge udfordrer vinproducenterne i Napa nu hinanden til at hælde en spand rødvin ned over sig eller give et bidrag til støtte for de jordskælvsramte vinhuse. Et eksempel er to producenter, som ses i en lille film på YouTube.

En hjælpende hånd til kollegerne
Som de to producenter siger på filmen, så har deres vinhuse ingen skade lidt, men de vil gerne hjælpe andre og vil derfor - ud over at hælde rødvin over sig - også donere en sum penge.
Imens de hælder hver sin flaske vin i hver sin spand, siger de, at årsagen til at de bruger vin i stedet for vand, er den udbredte tørke, som har hersket i Californien sommeren lang. Vand er en mangelvare, så det skal der spares på. Flaskerne med rødvin er da heller ikke intakte, men er blevet beskadigede under jordskælvet.
Bagefter - med t-shirts gennemvædede af rødvin - udfordrer de to producenter så nogle af deres kolleger. Og mon ikke, der er rigtig mange i den kommende tid, der udfører en "red wine bucket challenge"? Det er sikkert heller ikke så væmmeligt at få hældt rødvin ud over sig som iskoldt vand.

Skader for 2 mia. kr.
De hårdt ramte vinproducenter i Napa har da også brug for alle de penge, der kan skrabes sammen for at komme på fode igen.
Selv om jordskælvet også ramte Sonoma, gik det værst ud over Napa, idet epicentret lå i American Canyon lige syd for Napa by.
Myndighederne i Napa har endnu ikke det fulde overblik over skaderne. Indtil videre har 120 vinproducenter og landmænd indberettet diverse ødelæggelser, men skadeanmeldelserne strømmer stadig ind.
Når det gælder de samlede materielle skader i Napa - altså også på officielle bygninger og privathjem - så ligger det foreløbige tal for ødelæggelserne på 362 millioner dollars (cirka 2 milliarder kr.). For vinhusenes vedkommende lyder tallet på 48 mio. dollars (cirka 273 mio. kr.). Dertil kommer så økonomisk tab på grund af produktionsstop og tabt indtjening på vinturismen.

Medarbejdere på skolebænken
Siden Vinakademiet slog dørene op i København for syv år siden, har mere end 160 elever gennemført den 21 dage lange uddannelse og bestået den tredelte afgangseksamen.
Nu får institutionen 47 nye elever, der alle er medarbejdere i Irma-kædens vinafdelinger. De skal frem mod maj 2015 gennemføre Vinakademiets sommelieruddannelse, og Irma er ifølge daglig leder af akademiet, Thomas Ilkjær, dermed den første detailkæde i Danmark, der vælger så massivt at efteruddanne deres personale på netop denne vinøse uddannelse.
Vinakademiet har løbende gennem årene haft flere ansatte fra de store detailkæder på uddannelsen, men Ilkjær håber, at beslutningen hos Irma er et tegn på en generelt øget opmærksomhed omkring efteruddannelsen i dette segment af
Branchen. For som han siger, så er det trods alt i dette segment, at størstedelen af danskerne køber deres vin.






Hvordan skal vinene inddeles?
I sidste uge spurgte vi vores læsere, hvordan de helst så vinene inddelt i det lokale supermarked eller i en større vinforretning. Om vinene primært skulle inddeles efter lande og distrikter - og derefter ifølge rød-, hvid- og rosévin. Det er i dag den mest almindelige måde at opdele flaskerne på. Eller, om man simpelt hen skulle placere vinene efter farver, så fx al rosévinen stod ét og samme sted, og dernæst var inddelt efter landenavne.
1716 læsere tog sig tid til at svare - tak for det. Og her svarede 1026, at de foretrak en inddeling efter lande og distrikter - så måtte farven komme i anden række. 690 læsere - altså 335 færre - mente derimod, at det var en god idé primært at inddele efter vinens farve.
Vi efterlyste også kommentarer, og dem fik vi flere af. Her kommer et udpluk:
En af vores svenske læsere, Tord Westfal, mener, at der kun er én fornuftig inddeling, og det er den inddeling, som man kender fra vinkortene i gamle dage, hvor rød Bordeaux og rød Bourgogne og så hvid Bordeaux og hvid Bourgogne havde deers særskilte inddeling, og resten af vinene var inddelt som "øvrige vine" inden for henholdsvis rødvine og hvidvine.

Farver, druer og kolde vine
Trine Jakobsen er ikke enig med Tord Westfal:
- Når jeg fx har sat mig i hovedet, at jeg skal have en hvidvin til aftensmaden, så passer det mig fint, hvis jeg med det samme kan stile hen til et sted, hvor jeg kan se hele udvalget af hvidvine. Sådan er det heldigvis også i nogle supermarkeder.
- For mig er det ligegyldigt, hvilket land eller vinområde, vinen kommer fra, bare den står til den mad, jeg vil lave, og det læser jeg mig jo som regel frem til bag på flaskerne.
Lars E. er enig:
- Det ville være fint, hvis flere supermarkeder inddelte vinene efter farve, og man kunne måske så forestille sig, at de dernæst også inddelte efter druenavne i stedet for landenavne - i hvert fald inden for de oversøiske vine, hvor man ofte har druenavnet på etiketten. Jeg ved fx, at jeg godt kan lide Chardonnay, men synes, at hvidvine på Sauvignon Blanc har for meget syre.
Vivi Jensen er glad for den gode gamle inddeling efter lande og distrikter, som hun kalder for langt mere inspirerende end en opdeling efter vinens farve. Hun har endnu en kommentar, der ikke direkte har med emnet at gøre:
- Jeg synes, langt flere supermarkeder og store købmandsforretninger skulle have et sted med vine på køl - det ses alt for sjældent, mens der næsten altid er et køleskab med glaslåge fyldt med øl og sodavand.
- Det har været en dejlig lang og varm sommer, hvor man godt pludselig kunne få lyst til at glas kold vin på terrassen.





...


Totalt forbud mod alkohol
Den indiske stat Kerala, der ligger i den sydvestlige del af landet, har lidt over 33 millioner indbyggere og ligger dermed på en tolvteplads, når det gælder størrelsen af de indiske stater.
Nu har de lokale myndigheder forbudt al udskænkning af alkohol i Kerala, hvilket betyder, at statens 730 barer skal lukke, og det skal ske inden for en tidsfrist på kun femten dage.
De eneste etablissementer, der indtil videre må skænke vin og anden alkohol i glassene, er statens seksten femstjernede hoteller. Men også det får en ende. Ifølge myndighederne er lukningen af barerne kun første del af en plan om fuldstændig at tørlægge Kerala for alkohol, og deadline for projektet er sat til d. 2. oktober 2023.
Årsagen til denne drastiske plan er, at alkoholforbruget pr. voksne indbygger i Kerala i gennemsnit ligger på 8,3 liter om året, hvilket er det højeste forbrug i Indien og dobbelt så meget som det nationale gennemsnit på kun 4 liter årligt.
Men faktisk er disse tal ikke særligt høje. Danskere over 15 år drikker fx omkring 10 liter ren alkohol årligt, mens franskmændene ligger på cirka 12 liter.
Sikke et held, at vores danske politikere ikke helt så alkoholforskrækkede …



En duft af gin og tonic
Det amerikanske parfumefirma Demeter Fragrance gør det i anderledes parfumer med navne som "Salt Air", "Pizza" og "Dirt". Meningen er, at duftene skal henlede tankerne på såvel gode som dårlige minder. "Dirt" skal fx typisk få bæreren af parfumen til at tænke på barndommens leg - børn har det jo med at blive beskidte, når de leger …
Nu har tre af parfumerne krydset Atlanterhavet for snart at indtage de britiske forretningshylder. Det drejer sig om "Pipe Tobacco", "Pizza" og så - selvfølgelig er man lige ved at sige - "Gin & Tonic". Så kan briterne herefterdags dufte af deres gode gamle sundowner, mens minderne om glade tider med drinken trænger sig på.










Se den lille YouTube-film om de interaktive whiskyglas - den er ret underholdende.

Whisky med lyd i
Det store japanske øl- og spiritusfirma Suntory er barslet med et helt utroligt whiskyglas i forbindelse med en kampagne for firmaets whiskey, Hibiki.
Glasset bruges i forbindelse med en særlig pop-up bar, som skal på verdensturné.
Når gæsterne ved baren slynger indholdet i glasset rundt, slår på glasset med en finger, kører fingeren langs kanten eller tager en slurk, lyder der forskellige lyde ud i rummet samtidig med, at mønstre og motiver viser sig på skærme bag baren. Det hele er meget poetisk og giver en oplevelse for alle sanser. De audiovisuelle oplevelser er inddelt efter temaet "de fire årstider".
Baren er i sig selv meget traditionel japansk, og det fine er, at man slet ikke fornemmer den indbyggede teknologi.
En lille film på YouTube viser, hvordan det hele virker. De japanske gæster bliver så optagede af alle effekterne, at de næsten glemmer at drikke whiskyen …


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Strandgaarden Wine & Spirits har fået agenturerne på vinhusene Compañía Vinícola del Norte de Estaña og Viñedos del Contino i Rioja.
    * The Wine Company har optaget importen af vinene fra Weingut Kranz i Pfalz.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Eduardo Zurita (f. 1958) er vokset op i Spanien, men slog sig i 1985 ned i Danmark. I 1992 åbnede han Zurita Vinimport i sin svigerfars garage, og virksomheden blev startskuddet til hans lange vin-eventyr på dansk jord.
    Med sit store kendskab til de spanske vine og til de danske forbrugeres behov for spansk vin af høj kvalitet var det ikke svært for Eduardo Zurita at "ramme plet" med sine vinindkøb.
    Han var blandt andet med til at åbne danskernes øjne for nye spanske vindistrikter som Alella og Priorato samt for store vine fra Rioja og Navarra, som blev introduceret på det danske marked for første gang.
    Fra 2000 til 2010 arbejde Eduardo Zurita hos Laudrup Vin & Gastronomi med ansvaret for importen af spansk vin af topkvalitet og som sælger og vinkonsulent.
    I 2010 skiftede han til Theis Vine - og til et lignende job som sælger og vinkonsulent for restaurationsbranchen. Her arrangerer han blandt andet - i samråd med dygtige kokke - Winemakers Dinner i nogle af København og omegns førende gourmetrestauranter.
    Eduardo Zurita tager også gerne af sted på vinrejser med kunder til blandt andet Spanien og Italien.
    Når han ikke er på farten eller på sin pind hos Theis Vine, hygger han sig med hustruen Ulla og deres to voksne sønner, Nicolas og Sebastian.
    Den helt store fritidsinteresse er at lave god mad til venner og familie – og selvfølgelig med god vin til. Eduardo Zurita har endvidere en passion for trekking-ture og store naturoplevelser langt væk fra civilisationen.
    Adresse: Theis Vine, Mileparken 18, 2740 Skovlunde. Tlf. 31361120. ez@theis-vine.dk, www.theis-vine.dk.




]


    Ugens gode Spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
    Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

    Kan hvidvin ikke blive propsyg?
    Nils S. skriver til os, at han med jævne mellemrum er ude for, at en rødvin er propsyg - altså har denne ubehageligt møffede lugt. Men han har aldrig været ude for det med en hvidvin. Nu vil han godt vide, om det kun er rødvine, der kan blive propsyge?
    Vi har vist egentlig gjort den samme erfaring som Nils S. Måske skyldes det, at vi kun drikker én flaske hvidvin for hver tre flasker rødvin. Det nedsætter den statistiske risiko til en fjerdedel. Yderligere har en del af disse hvidvine haft skruelåg.
    Det kan også være, at mange hvidvine er mere aromatiske end rødvine, og at den markante aroma maskerer et mindre udtalt angreb af propsyge.
    Men vi har skam i høj grad oplevet propsyge både i hvidvine og mousserende vine. Faktisk har en proppet hvidvin givet den gamle redaktør et alvorligt hak i hans selvværd.
    Det skete for nogle år siden på en restaurant, hvor han i et større selskab blev pålagt at godkende hvidvinen – bare fordi han tilfældigvis skriver om vin. Han syntes, at vinen var i orden, og nikkede til tjeneren. Men efter en halv snes minutter i glassene begyndte vinen at stinke, og det blev værre og værre.
    - Jamen, du godkendte jo vinen, lød det bordet rundt. - Du har vist ikke meget forstand på vin ...



    Ugens vinøse billede
    Harro Hallmann og hans familie har besøgt Europas stejleste vinbjerg, Bremmer Calmont i Moseldalen.
    Og denne kæmpemæssige skiferskråning er virkelig stejl, nogle steder med en hældning på 60 grader. Bjerget er cirka 2 km bredt og op til 290 m højt, og det kan bestiges ad de i alt 2400 m stejle stier – hvis ikke man kan få en tur med en af de tolv små motoriserede skinnebaner, som henter folk op i markerne og druer ned til vejen ved floden.
    Heroppe kan man så vandre langs terrassernes gamle støttemure og nyde den enestående udsigt med tusinder af Riesling-vinstokke og Moselflodens store sløjfe i dalens bund. Et "naturens amfiteater", som Goethe kaldte det.
    På YouTube ligger der en lille film, der handler om hunden Lilo, som bestiger bjerget. Efter de alenlange sluttekster kommer der nogle fraklip. Spring bare dem over.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Hvis nogle af VinAvisens læsere har været på sommerferie i et af verdens mange vinområder, og kameraet har været flittigt i brug, vil vi være taknemmelige for at få tilsendt nogle af billederne. Vi er nemlig på konstant jagt efter emner til "Ugens vinøse billede". Send billederne digitalt og i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    289 En formidable flot udsigt fra 500 meters højde ud over det sydfranske Banyuls og Collioures bakkede landskab (foto © Alex Strunck).
    .....................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner og hele 11, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 81 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine inkl. de otte, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Árido, Sauvignon Blanc, Mendoza, Argentina, 2012, lav alkohol (13%)
110 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Propperiet
En frisk, men også en smule enkel hvidvin med markant syre. Har lidt svært ved at leve op til konkurrencen med de newzealandske Sauvignon Blanc-vine til samme pris.

Rosévin


Fat bastard, Thierry & Guy, Pays d'Oc, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
64,50 kr., Irma
En dejlig rosé, der dufter fint parfumeret af skovjordbær og har en frisk og let krydret smag. En god vin til prisen. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Reguengos, Carmim, Alentejo, Portugal, 2012, middel alkohol (14%)
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Skænket ved 16 grader - det anbefales på bagetiketten - er dette en fremragende rødvin og til prisen lidt af et fund. Den har ikke de store oplevelser, som dyre vine har, men som hverdags-vin er den fremragende. Som sagt: et fund - til prisen, der udvirkede den femte stjerne.


Chakana, Malbec, Mendoza, Argentina, 2013, middel alkohol (14%)
59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En dejlig rødvin - fyldig og frugtrig og med lækre noter af modne brombær i duft og smag. Bestemt pengene værd. Flasken har skruelåg.


I Sole, Syrah, Sicilien, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
69 kr., på tilbud til 49 kr. ved 12 flasker, Kassen med vin
En rødvin med en god parfumeret bærduft og med en krydret aromatisk smag. Den femte stjerne gælder udsalgsprisen. Flasken har skruelåg.


Santoro Prestige, Cantina del Borgo Reale, Puglia, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
84,95 kr., på tilbud i uge 37 (denne uge): 50 kr. flasken, Kvickly
Frugt og aromatisk tobak forenes i duften af denne skønne rødvin. Smagen er stor, fyldig og frugtrig med noter af modne brombær. En lækker vin til fx en god lammeculotte.


Clos de Baltasar, Bodegas San Alejandro, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
85 kr., pris ved 6 flasker, AndrupVin.dk
Harmonisk, blød og lækker rødvin med en dejlig frugtsmag og kompleksitet. En perfekt og meget anvendelig madvin.


Poggio Bonelli, Chianti Classico, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
124 kr., pris ved 6 flasker: 89, Jysk Vin
En ægte Chianti-rødvin, som sådan en skal være. Frugten, den dybe tørhed, krydderierne - oplagt til hele det italienske køkken. Og det danske køkken med.


Fiorino, Toscana, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)
129,75 kr., på tilbud indtil 21. september: 64,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En fløjlsblød rødvin fuld af Toscanas sol og varme med masser af moden frugt, fine krydrede noter og tilpas rygrad. En vin i stor balance. Nyd den til en god bøf.


Murphy-Goode, Zinfandel, Californien, USA, 2012, høj alkohol (14,5%)
149 kr., på tilbud til 129 kr. flasken, Jysk Vin
Der er modne kirsebær og kamfer over duften af denne rødvin. Smagen har en god fylde, masser af koncentreret frugt og fine krydrede noter i eftersmagen. Det er en rigtig dejlig og spændende vin med mange smagsfacetter. Nyd den fx til en lammekølle.


Chono, San Lorenzo Estate, Maipo Valley, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
149 kr., Kjær & Sommerfeldt
En stor, tæt og kompleks rødvin. En meget fornem chilener på et helt kompagni af druer: Carmenère, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot og Syrah. Blød og bred frugt, krydrede noter, lang eftersmag, fin sødme.


Bisù, Bonfante & Chiarle, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
229 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., A Vinstouw
En helt vidunderlig rødvin, der udvikler sig i munden med sin bløde, saftige frugt og spændende krydderi. Seks år gammel og drikkelig, men lad den gerne ligge endnu nogle år. Så bliver tanninerne endnu blødere. Eftersmagen er utrolig lang. Prisen ved seks flasker er yderst attraktiv.


Mont' Albano, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
45 kr., Rema 1000
En enkel rødvin med en god vinøs smag med noter af friske blå druer. Den slutter med en anelse sødme. Den lave pris udløser den fjerde stjerne. Flasken har skruelåg.


Cuvée Philippine, Domaine les Grands Bois, Côtes-du-Rhône Villages, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
77,50 kr., Vinimportøren
Duften er dejlig med noter af modne brombær og chokolade. Smagen er fyldig og med god frugt, men alkoholen bider lidt, hvilket koster en stjerne. Det er en vin, der kræver en godt krydret steg.


Vignes de Nicole, Domaines Paul Mas, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%)
89,95 kr., Amka
En fyldig og intens rødvin med masser af krydderier og noter af lakrids. Den vil være sagen til en god sammenkogt ret.


Delice des Dentelles, Domaine Duplessis, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
100 kr., pris ved 12 flasker: 90 kr. flasken, YouAndWine
En ganske udmærket rødvin med god frugt, krydderier og masser af lakrids-noter i både duft og smag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.


Mordaz, Tempranillo, Castillien, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., pris med 6 flasker: 49,95 kr., Erik Sørensen Vin
En rødvin med smag af modne blå druer og med et lille bittert bid til slut. Flasken har skruelåg.


Los Claustros, Torre Oria, Petit Verdot, Valencia, Spanien, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., Multi Wine
En lidt enkel rødvin uden noget stort smagsbillede. Men pæn og skikkelig. En frikadelle-skubber.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.