Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41. 2014





Nyheder i uge 41, 2014

Følg os på Facebook





Vinmarker skyllet væk i Languedoc
Adskillige vinmarker i Languedoc står under vand, efter at der i sidste uge faldt hele to måneders regn på kun tre timer i den sydfranske region. Den franske vejrmeldetjeneste, Meteo France, kalder oversvømmelserne for de værste i Languedoc i de sidste 60 år. Hårdest ramt er departementet Hérault, hvor myndighederne har erklæret 73 kommuner for katastrofezoner.
Heldigvis har vinproducenterne i Hérault stort set fået afsluttet årets druehøst. Ifølge FranceAgriMer, den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter, er det kun cirka 15% af vinstokkene, der mangler at blive høstet. I flere vinmarker står vandet dog så højt, at det endnu er svært at få et overblik over skaderne.
I nogle af de værst ramte kommuner, heriblandt Saint-Pargoire, Belarga og Plessan, er flere tusinde hektar med vinstokke simpelt hen skyllet væk.
Oversvømmelserne er ikke de første i Languedoc i dette efterår. Tidligere i september måned blev høsten flere steder afbrudt af lignende oversvømmelser, der forårsagede skader for omkring 22 millioner euro (cirka 164 mio. kr.).



Øl versus vin
Den amerikanske webside Comparecamp.com foretager sammenlignende undersøgelser af alt muligt - lige fra Mountain Bikes og ure til lavpris-hoteller og apps.
Nu har siden lavet en sammenligning mellem øl og vin, "Beer vs. Wine". Den er opsat i form af en gul og rød kolonne for henholdsvis øl og vin, og så går det ellers dernedad med fakta i lange baner om forbrug, dyreste produkter osv. Man kan se hele undersøgelsen ved at klikke her. Neden for bringer vi nogle af de mest interessante oplysninger.

Seks hurtige om vin og øl
* Mens der årligt drikkes 24 milliarder liter vin på verdensplan, nedsvælges der 187 milliarder liter øl.
* USA er verdens største marked for vin - herefter kommer Frankrig, Italien, Tyskland og Storbritannien. Når det gælder øl, ligger Kina i front efterfulgt af USA, Brasilien, Rusland og Tyskland.
* Med 73,8 liter vin årligt pr. indbygger tegner Vatikanet sig for det største vinforbrug pr. hoved i verden, mens tjekkerne er det mest øl-elskende folk.
* Verdens ældste vinhus er det tyske vinslot Schloss Vollrads i Rheingau, der har fremstillet vin siden 1211. På øl-siden bliver slottet dog slået af det ligeledes tyske Kloster Weltenburg i byen af samme navn, der har brygget øl siden 1050.
* Vinfremstillingen kan spores 6000 år tilbage - til en vinpresse og nogle gæringskar, som blev fundet i en hule i Armenien. Men det er ikke helt nok til at hamle op med den første øl-brygning, som kan dateres tilbage til 9500 f.Kr.
* Den dyreste vin solgt i en detailforretning er en flaske Château Margaux 2009, der blev solgt i en butik i Dubai for et beløb svarende til cirka 1,2 millioner kr. Her halter øl langt bagefter med en rekordpris for en 12-liters belgisk ale til cirka 6900 kr.


Redskab kan afsløre svindel med fade
Det er ikke kun vin, der svindles med. Også de egetræsfade, som bruges til modning af vin, er genstand for svindel.
Hovedparten af al den vin, der fremstilles globalt, kommer slet ikke i kontakt med et fad, før den tappes på flasker. Men når det gælder de vine, som fadmodnes, har det stor betydning, hvorfra træet, fadene er lavet af, stammer. Det er ikke kun et spørgsmål, om det kommer fra fx Frankrig eller USA, men hvilken skov træet har vokset i, hvor gammelt det var, da det blev fældet osv.
Afhængig af oprindelse, sort og alder afgiver egetræet forskellige aromaer til vinen, og vinproducenterne udvælger derfor nøje, hvilke fade, der skal indgå i netop deres vinproduktion. Det bliver også stadig mere almindeligt, at vinhuse simpelt hen bestiller fade med en særlig aromatisk profil hos bødkerne.
Frankrig tegner sig for 75% af produktionen af egetræsfade på verdensplan, og hvert år fremstiller landets bødkere mere end 500.000 fade til en værdi af 332 millioner euro (cirka 2,5 milliarder kr.).

Billigt træ solgt som fint fransk træ
Priserne for egetræ af høj kvalitet fra de bedste skove er steget markant i de senere år. Et godt fransk egetræsfad koster i dag mellem 600 og 850 euro (cirka 4470 og 6330 kr.) - og fadende er derfor i stigende grad et mål for svindel. Det hænder fx, at billigt egetræ fra Østeuropa bliver solgt som det eftertragtede og dyre franske eg.
Men det bliver der ifølge The Drinks Business nu sat en stopper for via en ny DNA-teknologi udviklet af forskere ved det franske institut for landbrugsforskning, INRA (l'Institut National de la Recherche Agronomique). Teknologien er baseret på massespektrometri – en metode til bestemmelse af molekylers og atomers masse - og den er i stand til med stor nøjagtighed at identificere det egetræ, der bruges til fadene. Det vil sige, at man kan stadfæste træsorten samt træets alder, oprindelse og voksested - og dermed dets aromatiske egenskaber. Næste skridt bliver at forvandle teknologien til et kit, som er nemt at anvende for både vinproducenter og bødkere.





En drøm om egen vinimport
Interessen for at starte op som vinimportør er stor i disse år. VinAvisen modtager næsten hver måned anmodninger fra nye firmaer om at blive optaget i avisens database over importører.
Ofte er der tale on mand-kone virksomheder, hvor et ægtepar nogle ferier i træk har fyldt bagagerummet med flasker fra vinbønder i Frankrig eller Italien for at nyde vinene hjemme under eget tag. Venner og familie nyder også vinene - som dog ikke kan fås i Danmark. Og så opstår tanken og lysten til selv at importere og sælge de gode flasker, som regel sideløbende med et fast halvdags- eller fuldtidsjob.
De nystartede vinimportører kan også være folk, som har opbygget en stor vinviden, og i de sidste måske 20 år har drømt om at importere egne vine og sælge dem fra egen forretning. Der slås hul på sparegrisen og findes lokaler til en lokal vinbutik.
Der er også dem, der udelukkende vil prøve kræfter med forretningsdelen og derfor bliver en del af en af Danmarks store vinbutikskæder - fx Holte Vinlager eller Skjold Burne.

Papirarbejdet skal være i orden
Hvis nu man er en af dem, der selv vil importere vin - i det små eller større - hvordan griber man det så an? Det spørgsmål får VinAvisen med jævne mellemrum, og helt sikkert er det, at der er en del papirarbejde, som skal være på plads, før man kan sætte vinene på hylderne i sit firma.
Vi har bedt formanden for Foreningen af Danske Vinimportører, Svend Leth-Møller, der selv driver Elitevin, give sit bud på de ti vigtigste ting, man skal have styr på, når man skal opstarte en vinimportvirksomhed, og han har listet dem i en logisk rækkefølge. I boksen til højre ses formandens liste med link til de instanser, man skal kontakte. En hel del af dette papirarbejde kan klares online direkte på hjemmesiderne.
Når man så er startet op med egen import, kan det være en god idé at melde sig ind i Foreningen af Danske Vinimportører. Ud over, at den kæmper for gode forhold for de danske vinimportører i ind- og udland, så er foreningen også et forum, hvor man kan udveksle erfaringer og lære af andre importører.

Vælg et godt fragtfirma
Man bør også tænke over, hvordan man får fragtet flaskerne op til Danmark. Hvis der kommer nogenlunde gang i butikken, bliver bagagerummet hurtigt for småt, ligesom det jo kan være, at man skal eksportere flasker til nogle af vores nabolande.
Her er det vigtigt, at anvende et fragtfirma, som er vant til at fragte kasser med vin, og som betjener såvel store som små kunder. Oplagte fragtfirmaer i den forbindelse er Bech-Hansen & Studsgaard og WHTS, der begge har mange års erfaring i at fragte vin og spiritus.
Det er også en god idé besøge diverse vinmesser i ind- og udland, hvor producenter, der endnu ikke har nogle importører i Danmark, giver smagsprøver på deres produkter.
Og når man så har fået fyldt pænt op med vinflasker på egne hylder, er det tid til at holde en lille smagning for forbrugerne i lokalområdet. Siden hen, når forretningen er vokset yderligere, kan man så invitere et udvalg af de danske vinskribenter.
en særlig side i VinAvisen har vi opskriften på, hvordan man afholder den perfekte vinsmagning - lige fra udførelsen af smageskemaet til det tilbehør, der bør være til rådighed.
Tjekliste til vordende vinimportører
* Anskaffelse af CVR-nummer hos Erhvervsstyrelsen, klik her.
* Tilmelding af punktafgifter på SKATs hjemmeside, klik her.
* Tilmelding af moms hos SKAT. Det skal gøres fra og med en årsomsætning på 50.000 kr., klik her.
* Tilmelding af emballageafgift til SKAT, som skal betales, hver gang man køber varer i udlandet. Der er en bagatelgrænse på 5000 kr. årligt, klik her.
* Tilmelding til Næringsbasen, klik her.
* Tilmelding til Smiley-ordningen og opfyldelse af krav til salg af fødevarer, klik her.
* Overhold EU-mærkningsreglerne, hvis tilsynsmyndighed er Fødevarestyrelsen, klik her.
* Overhold Markedsføringsloven, hvis tilsynsmyndighed er Forbrugerombudsmanden, klik her.
* Overhold regler og forordninger vedrørende salg af alkoholholdige varer, klik her.
* Tjek SKATs regler for eksport af vin forholdene i importlandet, klik her.




]





På bagkroppen har pletvingefluen en savlignende redskab, som den kan save hul i druerne med. Her ses det i stærkt forstørret udgave. Foto: Wikipedia / Martin Hauser Phycus.

Frygtet flue har invaderet Bordeaux
Den frygtede pletvingefrugtflue, drosophila suzukii, hærger de franske vinmarker.
I USA har den kun 3 millimeter lange flue i flere år skabt store problemer for vinproducenter i blandt andet Californien og Oregon, hvorefter den dukkede op i den italienske Veneto-region.
Nu meldes der om angreb i både Alsace, Rhône og Bourgogne - og på det seneste også i Bordeaux.
Dens fætter, den almindelige frugtflue, drosophila melanogaster, er ikke ualmindelig i Europa. Den lægger æg i revnede druer, hvilket vil sige druer, der i forvejen er lige til at kassere.
Pletvingefrugtfluen derimod har et savlignende redskab, der skærer hul i de friske og næsten fuldmodne blå druer - hvorefter fluen lægger æg i hullerne. Senere ernærer larverne sig så af det saftige druekød.

Kan ende med en katastrofe
Det mest skræmmende ved insektet er, at en enkelt flue kan lægge 400 æg hver tredje dag - og at man ikke har noget middel, der effektivt kan udrydde fluerne.
I Bourgognes Pinot Noir-vinmarker har fluen visse steder forårsaget store tab, når det gælder den kommende druehøst. Ellers er der foreløbig kun tale om små angreb hist og pist i de franske vinmarker. Men det kan hurtigt ændre sig.
Ønolog Jean-Philippe Fort, der hører til den berømte vinkonsulent Michel Rollands medarbejderstab, har til Wine-Searcher udtalt, at pletvingefrugtfluen er ekstrem farlig, netop fordi den lægger så mange æg. Og han advarer om, at de nu så sporadiske angreb kan ende med en katastrofe for de franske vinproducenter.
Et tegn på, at pletvingefrugtfluen er på spil, er rådne druer og klaser, der lugter af eddike. Indtil videre har man blot fjernet og kasseret de inficerede druer.
Der gættes ivrigt på, hvorfor fluen er kommet til Frankrig - og et af buddene går på, at det skyldes de klimatiske ændringer.

Ningxia, Kinas bedste vinregion
Vi kender ikke meget til kinesisk vin herhjemme. Kvaliteten af vinen fra det store asiatiske land er da generelt heller ikke særlig god. Dog er der en enkelt vinregion, hvis vine adskiller sig fra mængden af lavkvalitets-vine, og det er Ningxia.
Regionen er perfekt til vindyrkning med bjerge, der beskytter mod vinden, mulighed for vanding med vand fra Den Gule Flod, yderst velegnet jord og rigelige mængder solskin.
Men gode dyrkningsforhold er jo ikke nok, og det er de kinesiske vinproducenter udmærket klar over. Flere af dem begyndte derfor allerede for år tilbage at hyre vinkonsulenter fra de europæiske vinlande for at få den fornødne viden til at fremstille god vin.

Importerer 60 vinmagere til Ningxia
Nu har myndighederne i Ningxia også søsat et projekt, der skal give vinkvaliteten endnu et skub i den rigtige retning. Man har simpelt hen inviteret 60 vinmagere fra alverdens lande til at fremstille vin i regionen i en periode af to år. Den kinesiske regering betaler samtlige omkostninger, og halvdelen af den vin, vinmagerne er med til at fremstille, vil blive eksporteret til deres respektive hjemlande.
Ningxias myndigheder tog allerede tilløb til dette storstilede projekt i 2012. Her fik man ifølge Wine-Searcher syv vinmagere fra Frankrig, Spanien, Chile, Australien, Sydafrika og USA til at videregive deres viden til vinhusene i Ningxia i de følgende to år.
Det, som vinmagerne fra de mere etablerede vinlande kan lære kineserne, er fx bedre beskæringsmetoder, hvordan man beskytter vinstokkene mod frost og hvilke teknikker, man skal bruge i vineriet for at opnå forskellige egenskaber i de færdige vine.







Der var et opbud af vin, portvin, cognac og whisky til Taster Wines vinfestival. Med jævne mellemrum var der guideture i firmaets store tapperi og lager, hvor bag-in-box fylder mere i billedet end for nogle år siden..



Til vinfestival i Brøndby
I sidste uge var VinAvisen til vinfestival hos Taster Wine - Danmarks største privatejede vin- og spiritusfirma, som har til huse i Brøndby. Firmaet ejer blandt andet Oskar Davidsen & Co., der betjener hoteller, restauranter og catering, og landets største kæde af vinhandlere, Skjold Burne.
Og det må siges, at der var "gang i den" ved de mange borde, hvor 30 vinproducenter fra alverdens lande skænkede smagsprøver i glassene.
Dagen var inddelt i en professionel afdeling for sommelierer, restaurant- og hotelejere, vinskribenter og andre vinbranchefolk, mens enhver, der havde købt billet, kunne besøge festivalen efter kl. 17.30. Billetterne kostede 200 kr., og det må siges at være billigt, når man tænker på, at man kunne smage mere end 200 vine, hvoraf en hel del var kult til flere hundrede kroner.
Der var fortræffelige champagner fra champagnehuset Charles Mignon, frugtrige Sauvignon Blanc-vine fra Babich Vineyards på New Zealand, fantastisk gode rødvine fra italienske Beni di Batasiolo og chilenske Los Vascos.
Dertil kom portvine fra huset Niepoort - blandt andet Niepoort 30 Years Old til 1159,75 kr. - whisky fra skotske Glengoyne og cognac fra Camus.

Nye input til arbejdet
De mange gæster flokkedes om bordene med vinene, og hvad fik de så ud af dagen? Vi spurgte bagefter direktøren fra Hotel Rødding, Lise Tygesen:
- Vi kom fire mand høj, der alle til daglig har med vinsiden at gøre i hotellets restaurant, og vi fik en god dialog med vinproducenterne - både med dem, hvis vine vi allerede har på kortet, og dem, hvis vine vi ikke kendte.
- Da vi har mange fiskeretter på menukortet, spurgte vi producenterne om, hvad de ville anbefale til fisk, og de gav os rigtig mange nye og gode input - blandt andet fik vi øjnene op for vine, som vi i første omgang slet ikke kunne forestille os ville egne sig til fisk. Og så var der de østrigske hvidvine, som vi ikke kendte så meget til, men som med deres rene druesmag er ideelle til vores fiskeretter.
Holdet fra Hotel Rødding fik også nye ideer til, hvordan mad og vin kan akkompagnere hinanden - at vinen kan være en smagsmæssig modsætning og dermed spille op til maden:
- Det udfordrede os på de bundne regler, vi normalt følger, om hvilke vine, der står til hvilke retter. Nu kan og tør vi bedre anbefale gæsterne en vin, der måske ikke er oplagt til en bestemt ret, og det giver jo fornyelse i restauranten.
- Det var første gang, vi var til Taster Wines vinfestival, men ikke sidste. Det er noget, vi vil prioritere meget højt fremover, lød det fra Lise Tygesen.

Det imponerende tapperi og lager
I forbindelse med festivalen var der også mulighed for at komme på en guidetur rundt i Taster Wines kolossale tapperi og lagerfaciliteter. Ud over, at firmaet importerer vine i flasker, tapper det nemlig også selv vin, der kommer til tapperiet som bulk fra alverdens lande.
Bulkvinen ankommer i kolossale "poser" med hver 25.000 liter vin, der pumpes ind i tappehallen, hvor den bliver filtreret, før den bliver tappet på flasker - eller bag-in-box.
Det var logistikchef Svend Erik Thomassen, der viste os rundt, og han fortalte, at da man startede op med bib-vine for seks år siden, udgjorde den slags vine kun en mindre del af helheden. Nu tappes der lige så megen vin på bag-in-box som på flasker.
Man kan læse meget mere og se flere billeder fra det imponerende tapperi ved at klikke her.






Cru Bourgeois i flere niveauer
Der er alle de fine cru-slotte i Médoc, der ifølge 1855-klassifikationen er klassificeret fra 1. til 5. cru. Derudover er der et hav af andre vinslotte, der kan opnå den mindre fine klassifikation Cru Bourgeois.
Da foreningen Alliance des Crus Bourgeois du Médoc i 2003 langt om længe blev færdig med at revidere den forældede klassifikation fik 247 af de i alt 490 slotte, der ansøgte om at blive optaget, lov til at sætte et Cru Bourgeois på etiketten. Desuden kunne 87 af dem tilføje et "Superieur", mens vinene fra ni af slottene var så gode, at slotsejerne kunne skrive "Exceptionnel" på etiketterne.
I 2010 blev denne inddelingen inden for Cru Bourgois-klassifikationen igen droppet. Ved den seneste bedømmelse af vinene, hvilket var af årgang 2012, fik hele 267 vinslotte tildelt klassifikationen Cru Bourgeois - uden skelen til, om nogle vine var bedre end andre. Og det er faktisk synd og skam, synes man hos Alliance des Crus Bourgeois du Médoc, da adskillige af slottene stabilt gennem flere år har fremstillet vine af meget høj kvalitet.

Klar med ny klassifikation i 2016
De slotte, hvis vine adskiller sig ved en bedre kvalitet, fortjener også at kunne markedsføre vinene som bedre end den store mængde Cru Bourgeois-vine. Det ønske understøttes så afgjort af foreningens medlemmer. Under en generalforsamling hos Alliance des Crus Bourgeois du Médoc bakkede 78% af de tilstedeværende vinproducenter op om igen at indføre en eller anden form for niveauer, og man satser nu på at have en ny niveau-inddelt klassifikation klar i 2016 - året, hvor årgang 2014 frigives til salg.
Cru Bourgeois-vinene, hvoraf der blev fremstillet 29 millioner flasker af årgang 2012, har i øvrigt haft masser af vind i sejlene i de senere år, når det gælder eksporten. Især USA og Kina har for alvor fået øjnene op for de ofte rigtig gode Bordeaux-vine, der sælges til langt lavere priser end vinene fra de mere berømte vinslotte i Médoc.




Philippe Starcks etiket til Louis Roederers nye champagne.

Starck i samarbejde med champagnehus
Der kan gå meget lang tid imellem, at champagnehusene lancerer helt nye champagner.
For nylig lancerede Louis Roederer en nyhed, Brut Nature 2006, og det er den første nyhed i fyrre år fra dette champagnehus. Sidste gang gjaldt det lanceringen af Cristal Rosé.
Der er kun fremstillet 60.000 flasker af Brut Nature - den tørreste type champagne - og det er sket i samarbejde med Philippe Starck. Den kontroversielle franske designer har nemlig dekoreret etiketten - hvilket han indvilligede i på betingelse af, at han måtte blande sig i selve fremstillingen af champagnen.
Etiketten er inspireret af de hurtige noter, vinmagerne typisk skriver på papirlapper i kælderen. Meget enkelt må man sige.








Når man bestiller en Victoria, får man en ordentlig skål fyldt med is og krymmel af bladguld. Gad vide, om også kronen på værket kan spises ...

5800 kr. for en is-anretning
En ny isdessert, som serveres i restauranten i Langham Hotel i Chicago, er nok ikke lige noget for ungerne. Faktisk er den kun for gæster med et yderst velspækket kreditkort.
Isen, der er vanille- og chokoladeis af bedste kvalitet, er tilsat Hennessy VSOP Cognac og overdrysset med 24 karat bladguld. Herligheden serveres i en krystalskål fra det legendariske engelske keramik- og glasfirma Wedgwood. Man får selvfølgelig lov til at beholde skålen, ligesom der medfølger en flaske Dom Pérignon 2003. Prisen for is-anretningen, der er døbt Victoria, er 1000 dollars (cirka 5800 kr.).




Det fine 1. cru slot Haut-Brion i Graves, Bordeaux.

Konkurrence om Château Haut-Brion
Ejeren af Château Haut-Brion i Graves, prins Robert af Luxembourg, udskrev for nogen tid siden en lidt speciel konkurrence.
Den gik ud på at finde ud af, hvor gammelt slottet - eller i hvert faldt navnet Haut-Brion - egentlig er.
Hidtil har man kunnet datere det tilbage til 1660, idet der i en kælderbog fra den engelske konge Charles d. 2.’s vinkælder står nævnt en vin med navnet Haut-Brion. Kælderbogen findes i English National Archives i London.

Vinderen får vin for en formue
Prins Robert må have haft en mistanke om, at rødderne går endnu længere tilbage, og det viser det sig nu, at de rent faktisk gør.
Vinderen af konkurrencen blev en fransk historiker, Laurent Chavier, der efter langt tids granskning af dokumenter i byarkivet i Bordeaux har fundet et lånedokument dateret 21. januar 1521, hvori "Aubrion" nævnes. Det er en Maitre Hamelin Gemisson, der har udført dokumentet, og en mand ved navn Jean de Monque, der har optaget lånet, som i dagens mønt svarer til 50.000 euro (cirka 372.000 kr.).
Sidstnævnte lover hvert år at levere et vist antal fade med vin, fremstillet af druer fra vinmarken Aubrion, som en del af tilbagebetalingen.
Som belønning for at have fundet beviset på, at Haut-Brion er 139 år ældre end først antaget, får Laurent Chavier vin fra slottet til en værdi af 37.500 euro (cirka 279.000 kr.) - heriblandt 24 flasker af årgang 1989. Tænk, hvis nu man kunne finde et endnu ældre dokument ...

...




"Grace Jones" ligner en helt almindelig cocktail. Prisen er dog ikke helt almindelig ...

Ny cocktail rekord
En ny cocktail kreeret på britisk jord hævdes at være verdens dyreste. Den koster 9000 pund (cirka 85.600 kr.) - og slår dermed den tidligere rekordindehaver, cocktailen "The Winston" til "kun" 8200 pund (cirka 78.000 kr.). Den fortalte vi om i uge 8 2013.
Den nye drink blev skabt i anledning af åbningen af restaurant Gigi’s i Mayfair, London, og den består af Cristal Champagne 1990, Samalens Vieille Relique Armagnac 1880, Angostura Bitter, sukker og bladguld.
Den kostbare cocktail, der serveres i champagneglas, er navngivet "Grace Jones" til ære for James Bond-skuespillerinden af samme navn.
Gad vide, hvor mange flasker af champagnen og armagnacen, Gigi’s ligger inde med. Nå, men der er nok heller ikke så mange gæster, der vil begynde eller afslutte måltidet med en "Grace Jones" …





.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Classique Wine har optaget importen af vinene fra Azienda Agricola Nottola i Toscana, Vino Nobile Di Montepuliciano.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    293 Ved den spanske by Aranda de Duero findes en labyrint af underjordiske vinkældre fra middelalderen (foto © ICEX).
    ....................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 43 vine. Af disse vine var der 31, som fik mere end to stjerner og hele 23, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 144 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de tolv, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Mionetto, Prosecco, Treviso, Italien, lav alkohol (11%)
99,75 kr., på tilbud indtil 2. november: 79,75 kr., Skjold Burne
Let og forfriskende boblevin med fine, stadige bobler og blød frugt. I smagen noter af æbler og citrus samt en lille, charmerende sødme.

Hvidvin


Castellani, Orvieto Classico, Italien, 2012, lav alkohol (12%)
59,75 kr., på tilbud indtil 2. november: 49,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En let hvidvin med en frisk smag, en god krydring og tilpas syre. Til prisen under 50 kr. et rigtig godt glas.


Höllerer, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2013, lav alkohol (13%)
90 kr., Vinimportøren
Denne fortræffelige hvidvin har en liflig duft og en frisk druesmag, der kan minde om tidlige sommeræbler. Dertil fint krydrede noter. Flasken har skruelåg - den er jo fra Østrig.


Lienserer Schlossberg Steillage, Bioweingut Hubertushof, Riesling, Mosel, Tyskland, 2013, lav alkohol (11,5%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Vintjenesten
Yderst vellavet hvidvin på økologisk dyrkede druer. Vinen har en liflig duft og en elegant og harmonisk smag med druefrugt, fint krydderi, mineralitet og tilpas syre. Meget anvendelig til lettere retter, til en frokost eller som apéritif. Flasken har skruelåg.


Breuers Weiss, Stefan Breuer, Deutscher Qualitätswein, Tyskland, 2013, lav alkohol (12%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager
En vellavet hvidvin. Den har en frisk, fyldig og harmonisk smag med karakter - uden overvældende hjælp fra procenterne. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Natur, Château Penin, Bordeaux, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
57,39 kr., online-pris, Køge Vinhandel
Mild og venlig rødvin, typisk Bordeaux - med blød frugt og en lille sødme. Og en forbavsende lav pris.


Château Lassus, Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2006, lav alkohol (13%)
69,95 kr., Aldi
En otte år gammel Bordeaux-rødvin, der har holdt sig rigtig fint. Det er faktisk en dejlig vin med god, blød frugt (60% Merlot), fint krydderi og tilpas syre. En delikat og meget anvendelig vin.


Campione, Sangiovese, Romagna, Riserva, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
79,95 kr., pris ved 6 flasker: 49,95 kr., Amalie Vinimport
Til prisen ved seks flasker - 50 kr. - er denne rødvin et kup. Den har en dejlig, afrundet smag af den gode drue Sangiovese, og frugt og blødhed holder sig langt ind i eftersmagen.


The Family's Choice, Torridoro, Terre Siciliane IGT, Italiern, 2012, høj alkohol (14,5%)
79,95 kr., Amka
En varm og blød rødvin med en ren og intens frugtsmag og krydrede noter. En vin, som er meget nem at drikke og meget anvendelig. Vinen er lavet på druerne Cabernet Saugivnon og Merlot.


Terre di Prengano, Villa Vignamaggio, Chianti Classico, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
85 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
En fortræffelig Chianti-rødvin, der med sin fine tørhed og lækre frugt er som skabt til hele det italienske køkken - eller en stor del af det ... En af de rigtig gode Chianti'er.


Opi Barrel Selection, Mascota Vineyards, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
89,95 kr., på tilbud i uge 39 (denne uge): 50 kr. flasken, SuperBrugsen
En rødvin, der har det hele og lidt til. Den dufter og smager af moden frugt og aromatisk te, har en god struktur og tilpas tørhed og en lang og blød eftersmag. En helt igennem vellavet rødvin, som mange vil kunne lide. Vinens normale pris er bestemt rimelig - så til tilbudsprisen er den det rene kup.


Buró, Bodega Pascual, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Dejlig rødvin med god, ren frugt, blommer, krydderi, chokolade, bløde tanniner og tilpas syre. Dertil en lang eftersmag.


Poggio al Tufo, Tommasi, Maremma, Toscana IGT, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
En herlig rødvin på druerne Sangiovese (60%) og Cabernet Sauvignon. Den folder sig ud i munden med en blød og ren frugtsmag og diskrete fadtoner. En nydelse!


Claps, Albino Armani, Refosco del penduncolo, Friuli Grave, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Vinmonopolet
Superlækker rødvin med en dejlig duft og en blød, forførende druesmag. I smagen er der noter af blommer og sorte bær. Dertil bløde tanniner, tilpas syre og en lang eftersmag.


La Mascota, Malbec, Mendoza, Argentina, 2011, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 41): 49,83 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen
Til tilbudsprisen er denne vin et rigtig godt glas. Den smager ganske enkelt godt med sin varme, bløde og fyldige frugt og krydrede noter.


Le Bordeaux de Bernard Magrez, Bordeaux, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., H.J.Hansen Vin
Denne rødvin lugter langt væk af Bordeaux, og den smager af Bordeaux. Den er kort sagt (langt sagt?) en meget typisk Bordeaux med en let tør smag, men også afrundet frugt. Til de 60 kr. et rigtig godt glas.


Falcon's Perch, J.Lohr, Pinot Noir, Monterey County, Californien, 2012, middel alkohol (13,5%)
130 kr., Irma
Fantastisk dejlig Pinot-rødvin med et flot billede af den gode drue. Vinen har god frugtfylde og en lækker blødhed. En nydelse.


Murphy-Goode, Pinot Noir, Californien, USA, 2012, middel alkohol (13,5%)
149 kr., på tilbud til 99 kr. flasken, Jysk Vin
En rødvin med et meget karakteristisk billede af Pinot Noir-druen. Der er den fine aromatiske duft med strejf af blå druer og den lette saftige smag med god frugt, en anelse sødme og et lille tørt bid til slut. Et vin helt i top.


Atalayas de Golban, Crianza, Ribera del duero, Spanien, 2011, høj alkohol (15%)
149,95 kr., på tilbud ved 6 flasker: 119,95 kr. flasken, Erik Sørensen Vin
En flot rødvin med duft af modne brombær og med en koncentreret frugtsmag med noter af eukalyptus og anis. Det er en kraftig vin, men trods de høje procenter bidder alkoholen ikke.


Domaine les Aphillanthes, Côtes du Rhône Villages, Plan de Dieu, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
169 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw
En kraftig og flot Rhône-rødvin med fyldig frugt, krydderi, læder. Skænk den fx til en kraftig gryderet.


Distinguo, Duplessis, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, middel alkohol (14%)
275 kr., pris ved 12 flasker: 247,50 kr. flasken, YouAndWine
Der var enighed i smagepanelet: Dette er en fantastisk rød Rhône-vin, der - når den har stået lidt i glasset - åbner sig op med en stor og fyldig aroma af modne kirsebær og sveskeblommer. Smagen er blød og afrundet, men med tilpas rygrad, og med en dejlig koncentreret bærmost. Det er en vin, der kalder på endnu et glas. Der er ingen årgang på flasken, men med sin afrundede smag og integrerede alkohol kan vinen ikke være helt ung.


Bonotto delle Tezze, Antonio Bonotto, Malanotte del Piave, 1, 2010, middel alkohol (14%)
299 kr., op tilbud indtil 30. november: 270 kr. ved 6 flasker, GoVinum
Stor og superlækker rødvin med et bredt spektrum af smagsnuancer. Den har silkeblød frugt og noter af figner, dadler, rosiner ...


Lucky Bastard, Australien, 2013, høj alkohol (15%)
47,95 kr., Aldi
"Chunky Australian Red" står der på etiketten - en muskuløs, kraftig rødvin. Og kraftig er den. Spritten stikker hovedet lidt vel meget op i eftersmagen, men det mærkes ikke så meget, når vinen nydes til mad. Vinen er forbavsende billig. Flasken har skruelåg.


La Haye, Château Haut-Cournillot, Bordeaux, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
69,75 kr., Grauballe Wine Import
En pæn, lille rødvin, let, med god frugt og tilpas syre.


Vineyard Salute, Bombshell, Airfield, Yakima Valley, Washington State, USA, 2011, middel alkohol (13,1%)
99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En bred vifte af druer mødes i denne rødvin : Syrah, Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Petit Verdot og Cabernet Franc. Vinen har god frugt og en lidt vel tydelig fadlagring. En speciel vin. Flasken har skruelåg.


Silver Top, Skærsøgaard Vin, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2010, lav alkohol (11,5%)
195 kr., Skærsøgaard Vin
En let, mild og læskende rødvin med en frisk bærsmag og fine krydderier. Alkoholprocenten ligger på behagelige 11,5%, så vinen er lige til en god frokostret.


La Fiole du Pape, Père Anselme, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, middel alkohol (14%)
269,75 kr., på tilbud indtil 2. november: 199,75 kr., Skjold Burne
Denne vin er en klassiker, når det gælder et forførende udstyr. Flasken er skabt - for mange år siden - med det formål at få den til at se meget gammel ud. Den er skæv og forsynet med et kunstigt lag støv. Ret morsomt. Men er flasken "gammel", så er vinen ret ung. Der er ingen årgang på etiketten, men vi gætter på årgangen 2013. Vinen smager i øvrigt godt. Den har tilpas tørhed og god frugt. Som en god Rhône-vin. En kuriøsitet - til en lidt høj pris.


Chalk Hill Blue, Angove, South Australia, Australien, 2012, middel alkohol (13,5%)
45 kr., Rema 1000
Denne rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Shiraz har en utrolig markant smag af flødekarameller. Men den kan da godt drikkes, hvis man kun har 45 kr. Flasken har skruelåg.


Crunchy Frog, Charles Smith Wines, Barbera, Washington State, USA, 2013, middel alkohol (13,5%)
125 kr., pris ved 12 flasker, Hustedvin
En smal kirsebærsmag og en eftersmag, der hurtigt tager over med noter af det hvide i en grapefrugt. Sådan virker denne rødvin. Prisen kostede den fjerde stjerne.


Cascina Galletto, Mauri Perrrone, Barbera, Asti, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
129 kr., pris ved 12 flasker: 79 kr., Kassen med vin
Denne rødvin kan drikkes, men er ikke helt i balance. Den har en markant syre, der hurtigt tager over og skygger for frugt og kompleksitet.

Sød vin


Amphora, Caves de Mont Touch, Muscat de Rivesaltes, Italien, 2010, høj alkohol (15,5%)
129 kr., Holte Vinlager
Lækker, "naturligt sød hvidvin" med fin frugt og vidunderlig honningsødme. Meget anvendelig til lidt tørre desserter, fx med nødder, samt til stærke oste.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.