Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45. 2014



Nyheder i uge 45, 2014

Følg os på Facebook





Hærværk i Languedoc
Med jævne mellemrum lader CRAV (Comité Régional d'Action Viticole), en militant gruppe af vinproducenter, høre fra sig. Gruppen har sin base i Languedoc, hvor den kæmper de sydfranske vinproducenters sag - og den gør det med temmelig hårdhændede metoder. Ofte går det ud over kommunale kontorer og bygninger - eller vinkøbmænd, som CRAV mener har udnyttet nogle vinproducenter økonomisk.
Gennem årene er det blevet til både nedbrænding af bygninger, smadrede biler og kidnapning.
Nu har CRAV slået til igen, og denne gang har de i nattens mulm og mørke udøvet hærværk på den bygning i Narbonne, hvor MSA (Mutualité Sociale Agricole) har til huse.
MSA er den store organisation, der yder socialhjælp til franske landmænd og vinproducenter.

Har ikke set skyggen af pengene
Hovedindgangen og omkring tyve vinduer i MSA’s bygning er smadret, og facaden er oversmurt med slagord og ordet CRAV. Derudover er to af MSA’s biler blevet smadret.
Og hvorfor så al den ballade? Jo, det skyldes, at den franske regering og MSA endnu ikke har udbetalt den lovede økonomiske støtte til de vinproducenter i Languedoc, der led store tab under et usædvanligt kraftigt hagl-uvejr i juli i år. 15.000 hektar vinmarker blev beskadiget, og omkring 800 producenter blev ramt i form af en stærkt reduceret høstmængde og vinstokke, der blev revet op med rode.
Selv om vinproducenterne er vrede over, at de stadig ikke har set skyggen af en økonomisk håndsrækning, misbilliger de fleste af dem CRAV’s voldelige metoder.




Det er kvæg af typen Angus, som ses her, der nu får glæde af drueaffaldet fra Van Duzer Vineyards. Foto: Wikipedia / Fran Rogers.

Drueaffald blev til kvægfoder
Under vinfremstillingen efterlades der en større mængde stilke, kerner og drueskind, som vinproducenterne som regel bare smider ud eller pløjer ned i jorden.
Hos Van Duzer Vineyards i Oregon har man fået en rigtig god idé. Efter årets høst stod man med 30 tons drueaffald - rester fra de i alt 230 tons druer, vinhuset havde høstet.
En del af denne bærme blev genbrugt som gødning i vinmarken, men der var stadig en stor mængde til overs, og vinhuset tænkte, at naboen, der avler kødkvæg, måske kunne bruge det som foder.
Drueaffaldet, der stammede fra Pinot Noir-druer, blev som et forsøg givet som supplement til det sædvanlige foder af korn og hø, og såvel køer som kalve gik til den nye "restemad" med største appetit.

Kunne ikke lide Pinot Gris
Man prøvede også med drueaffald fra Pinot Gris-druer, men det kunne dyrene ikke lide.
Da drueskindene har gæret, indeholder de uden tvivl rester af alkohol, og køerne bliver da også meget glade og energifyldte, lyder det fra gårdens ejere, Brenton og Cassie Field.
Især de unge kalve kan slet ikke få nok drueskind. Det er ikke sådan med de teenagere …
Ét er, at køerne nyder drueaffaldet - noget andet, at det særlige foder ifølge en nylig undersøgelse fra Australien skulle give ekstra blødt og velmarmoreret kalvekød.
Vinproducenten og kvægavleren i Oregon glæder sig da også allerede til at dele en flaske Pinot Noir til et par ekstra gode bøffer.

Også godt til malkekvæg
Som vi fortalte i uge 50 2011, kan man også med fordel fodre malkekvæg med drueaffald. Det viste et ligeledes australsk forsøg, hvor et hold køer hver dag i en måned hver især blev fodret med fem kilo drueaffald. Samtidig målte man køernes udslip af methan - der er en drivhusgas ligesom CO2. Da man sammenlignede med en kontrolgruppe af køer, der fik almindeligt foder, viste det sig, at udslippet af methan var 20% lavere hos de køer, der havde fået affaldet.
Derudover producerede "drue-køerne" 5% mere mælk, ligesom indholdet af antioxidanter og sunde fedtsyrer i deres mælk var seks gange større end hos kontrolgruppen.





Rigtig fin høst i Champagne
Druehøsten i Champagne er stort set i hus, og drueavlere og champagnehuse glæder sig over en god høst, der blev reddet i land af en varm og tør september måned.
Og hvem drikker så de mange millioner flasker bobler, der bliver ud af druerne?
Ifølge champagneproducenternes forening, Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), blev der sidste år fremstillet 305 millioner flasker champagne. Af dem blev de fleste solgt inden for Frankrigs egne grænser, mens de 137 mio. gik til eksport.
De ti største aftagerlande importerede tilsammen 102,4 mio. flasker champagne.
I boksen til højre har vi listet disse ti lande med deres import i 2013 og stigningen eller nedgangen i importen i forhold til 2012.
Topti over de største
champagnemarkeder
1. Storbritannien: 30,8 mio. flasker (nedgang på 5,1%)
2. USA: 17,9 mio. flasker (stigning på 0,9%)
3. Tyskland: 12,4 mio. flasker (nedgang på 1,6%)
4. Japan: 9,8 mio. flasker (stigning på 6,7%)
5. Belgien: 9,5 mio. flasker (stigning på 14%)
6. Australien: 6 mio. flasker (stigning på 11,4%)
7. Italien: 5,4 mio. flasker (nedgang på 14,2%)
8. Schweiz: 5,1 mio. flasker (nedgang på 4%)
9. Spanien: 3 mio. flasker (nedgang på 1,9%)
10. Sverige: 2,5 mio. flasker (stigning på 7,6%)









Den svenske vinimportør Attila Bors havde travlt med at snakke og skænke smagsprøver under udstillingen Älska Mat & Vin.

Vinsalg forbudt på udstillingen
Älska Mat & Vin hedder en stor tre dage lang udstilling i Malmø, der hvert år afholdes i byens gamle stemningsfulde slagtehaller. Her er alt, hvad hjertet kan begære af delikatesser, kager, økologisk æblemost - og for hvert år er der også kommet stadig flere vinboder med på udstillingen.
Vi snakkede med en af udstillerne, Attila Bors fra det svenske vinimportfirma www.kvalitetsviner.eu, som importerer ungarske vine. Og han gav os et godt indtryk af, hvordan det er at være vinimportør på svensk jord.
Gæsterne på den svenske messe kunne for 20 SEK (cirka 16 kr.) leje et smageglas og for 100 SEK (cirka 80 kr.) købe fem kuponer, der hver gav mulighed for en smagsprøve af en enkelt vin. Og der var bestemt godt gang i smageriet rundt om Attila Bors’s store stand.
Når importører i Danmark deltager i udstillinger, er det helt almindeligt, at gæster, der falder for en bestemt vin, kan købe et par flasker eller en kasse vin med hjem direkte fra standen. Men den går ikke i Sverige, hvor vin og spiritus kun må sælges gennem det statsejede Systembolagets butikker:
- Hvis folk gerne vil købe en vin, de har smagt, er alt, hvad vi kan gøre, at give dem en talon med oplysninger om vinen og bestillingsnummeret hos Systembolaget, fortæller Attila Bors.

Ophæv monopolet
Systembolaget lejer ikke selv stande på udstillingerne for at fremme salget af vin - det overlader man til Sveriges mange vinimportører, som har deres vine på monopolets hylder.
- Efter en udstilling som denne kan vi blot håbe på, at de folk, der har fået taloner af os, også virkelig gør alvor af at købe vinen hos Systembolaget, hvilket vi først får besked om i løbet af nogle måneder, siger Attila Bors.
For hver vin, der bliver solgt, får vinimportøren cirka halvdelen af beløbet.
Den svenske importør lægger ikke skjul på, at han er godt træt af monopolet, som han mener, burde ophæves:
- I dag kontrollerer Systembolaget alligevel kun cirka 40% af vinsalget - resten foregår ved, at svenskerne køber ind over internettet eller tager til Tyskland for at købe store mængder vin og spiritus til billige penge. Der er nemlig ingen grænser for, hvor mange flasker, man må tage med tilbage til Sverige, så længe vinen bare er til eget brug. Der er ligefrem busselskaber, der har faste ruter til Rostock og tilbage igen med vinglade svenskere.

Ordet vin nedtones
Hvis monopolet blev ophævet, ville der ifølge Attila Bors opstå en helt naturlig pris-konkurrence mellem de svenske vinimportører, hvilket igen ville betyde, at svenskerne i højere grad ville købe vinene inden for landets grænser.
Noget andet, som Bors ryster på hovedet af, er, at disse store svenske publikumsudstillinger næsten altid har en titel, hvor "Mat" kommer først og så måske vin med småt bagefter - også selv om der er flest stande med vin. Det var netop sagen på udstillingen Älska Mat & Vin. Men det er typisk i det alkoholforskrækkede Sverige, mener han.
Bors kunne godt tænke sig at udstille i Danmark - og måske også eksportere sine ungarske vine hertil. Og det var bestemt gode vine, vi smagte på hans stand, så vi ønsker ham alt mulig held og lykke med projektet.





Rigeligt med vin årgang 2014
Ifølge de nyeste tal fra International Organisation of Vine and Wine (OIV) skulle der ikke blive mangel på vin af årgang 2014.
I alt forventer man, at de mange druer, der er høstet globalt i år, vil blive forvandlet til 271 millioner hektoliter vin - en nedgang på 6% i forhold til 2013, men nok til at tilfredsstille forbruget på verdensplan, der ligger på 243 mio. hektoliter svarende til 32,3 milliarder flasker vin.
Når det gælder verdens største vinproducerende land, bliver det efter alt at dømme Frankrig, der erobrer titlen i år, da årets druehøst forventes at blive til 46 mio. hektoliter vin - eller 6 mia. flasker vin - hvilket er 10% mere end i 2013.
På andenpladsen ligger Italien med 44,4 mio. hektoliter vin, hvilket er 15% mindre end sidste år, hvorefter kommer Spanien, hvis høst i år bliver til 37 mio. hektoliter vin.
Dernæst kommer USA (22 mio. hl.), Argentina (15,2 mio. hl.), Australien (12,6 mio. hl.), Kina (12 mio. hl.), Sydafrika (11,4 mio. hl.), Chile (10 mio. hl.) og Tyskland (9 mio. hl.). Disse lande tegner sig - sammen med de tre top-scorere - for hele 80% af verdens vinproduktion.



Bog om præsidenternes drikkevaner
Barack Obama er USA’s 44. præsident, og ligesom de fleste af sine forgængere på posten er han ikke kostfornægter, når det gælder et godt glas vin, en øl eller et par cocktails.
Nu har den amerikanske forfatter Mark Will-Weber skrevet en underholdende bog om præsidenternes alkoholvaner. "Mint Juleps with Teddy Rossevelt: The Complete History of Presidential Drinking" hedder bogen, og her afsløres det fx, hvordan USA’s første præsident, George Washington, var særlig glad for porter fra Philidelphia, og at han blandede den med melasse - den brune, søde tyktflydende substans, som bliver tilbage, efter man har udvundet sukker fra sukkerroer. Som Will-Weber skriver, så er det måske forklaringen på, at Washington havde relativt dårlige tænder.
Man får også at vide, at Warren Harding, der var præsident under forbudstiden, nægtede at give afkald på sin elskede whiskey til trods for, at det var forbudt såvel at drikke alkohol, som at transportere den.
Når han spillede golf, havde han derfor en lommelærke med fyldt med whiskey, som han tog en slurk af for hvert tredje hul.

Honey Ale fra det hvide hus
Og så var der Richard Nixon, der yndede at drikke fine og kostbare vine. Når der var officielle middage var hans vin dog altid pakket ind i en hvid serviet, så ingen kunne se etiketten - og opdage, at den vin, han drak, var dyrere end den, gæsterne fik i glassene.
Barack Obama derimod holder mest af et godt glas øl - især sin egen White House Honey Ale med honning fra Michelle Obamas egne bistader.
Bogen er krydret med opskrifter på præsident-cocktails. Man kan fx shake sig en McKinley’s Delight, opkaldt efter præsident William McKinley. Den består af whiskey, kirsebærbrændevin, sød Vermouth og absinth - en ret kraftig sag, må man nok sige …
Bogen kan købes hos det britiske Amazon, hvor den koster 16 pund (cirka 150 kr.).






5 postkort fra Silkeborg
Tjener- og kokkeeleverne fra de danske hotel- og restaurantskoler er både dygtige og kreative. Det fremgik til fulde af årets Sherry- og Gastronomikonkurrence, der blev afholdt på Teknisk Skole Silkeborg. VinAvisen var med i såvel dommerpanelet som bag kameraet.



.......
Kokkeelev Sebastian Kofi og tjenerelev Emma Hansen fra Silkeborg Tekniske Skole lægger sidste hånd på deres fem salte retter.

Postkort nr. 1 fra Silkeborg:
Lige spændende hver gang
I de sidste fire år har VinAvisens Mariette været dommer i den årlige Sherry- og Gastronomikonkurrence. Og det har været lige spændende hver gang at se og smage, hvad eleverne fra Danmarks hotel- og restaurantskoler har fundet på.
Det var det også i år, hvor hver skole traditionen tro stillede med et hold bestående af en kokke- og en tjenerelev, og når tjenernes cocktail-dyst (se længere nede på siden) var ovre, gjaldt det hovedkonkurrencen om, hvilket hold, der kunne præstere det bedste match mellem sherry og mad.
Ud fra en lang række råvarer, der var til rådighed - lige fra kammuslinger og kalvekæber til tørrede skovsvampe, couscous og kakao - skulle der kreeres 5 salte og 3 søde små retter i tapas-format. Og der skulle laves seks styk af hver ret - fem til de fem dommere samt en skueret.



.......
Tjenerelev Alex Nielsen fra Food College Aalborg forklarede sine sherry-valg til de fem salte retter på glimrende vis over for dommerpanelet.

Postkort nr. 2 fra Silkeborg:
Sherry, en verden af muligheder
Nu er der måske nogle af vores læsere, der tænker, at sherry udelukkende er en halvsød drik, man nyder af små glas til eftermiddagskagen. Men nej, sherry er en palet af vine fra den supersøde PX (Pedro Ximenez) over Moscatel og Cream til de elegante tørre Oloroso, Fino og Manzanilla. Og hver især egner disse sherry-typer sig fortræffeligt til en lige så stor palet af retter.
Formålet med konkurrencen, som arrangeres af Spaniens Ambassades handelsafdeling, er netop at give eleverne - den nye generation af kokke og tjenere - en idé om sherryens mange muligheder.
Når de salte og bagefter de søde retter var sat foran dommerpanelet, var det op til tjenereleven at fortælle om retterne og sherry-valgene - og op til dommerne at bedømme, om valgene holdt vand.



.......
Kokkeelev Christian Jung Hoon Kleinert nåede at samle nye sten til sine tomatiserede rejer. På bakken ses også hans ristede kammusling med agurk og blegselleri.

Postkort nr. 3 fra Silkeborg:
48 små retter til hver dommer
Helleflynder med blomkål og mandelsauce, ristet kammusling med agurk og blegselleri og marengs med blødende hjerte var blot tre af de i alt 48 små retter, som blev serveret for dommerne.
Eleverne havde trænet i flere uger til konkurrencen, og det var ikke kun detaljerne i maden, de gik op i - der blev også lagt stor vægt på serveringen af de enkelte retter. Christian Jung Hoon Kleinert fra Selandia havde fx på en rejse i Spanien samlet de fineste sten på stranden til at servere sine tomatiserede rejer på. Dem fik han dog ikke lov til at tage med i håndbagagen i flyet, så han måtte i gang igen med at finde nye velegnede sten på en dansk strand.





Catherine Fogel demonstrerede sin oste-tester, som anvendes af professionelle oste-smagere.

Postkort nr. 4 fra Silkeborg:
Et redskab til bedømmelse af oste
Før eleverne kastede sig over køkkengryder og sherryflasker, deltog de i en workshop med Catherine Fogel. Hun er indkøbschef hos Gastro Import, der sælger spanske specialiteter af top-kvalitet en gros.
Fogel er certificeret olivenolie-smager og maître fromager (oste-mester) – og taler tilmed ti sprog.
Undervejs demonstrerede hun sin oste-tester, et særligt redskab, som professionelle oste-smagere anvender, når de skal afgøre, om osten er perfekt modnet. Redskabet består af en lang smal ske, som stikkes ned gennem osten. Når skeen trækkes tilbage, følger der en oste-søjle med op, som oste-smageren lugter til og vurderer konsistensen af. Bagefter stikkes oste-søjlen ned igen i hullet, hvor den smelter sammen med resten af osten.



.......
De to vindere af Sherry- og Gastronomikonkurrencen 2014, tjenerelev Pernille Wedel-Svensson og kokkeelev Jung Hoon Kleinert. I midten ses Angela de la Rosa, som er initiativtageren til konkurrencen og Spaniens Ambassades handelsafdelings effektive pressechef.

Postkort nr. 5 fra Silkeborg:
På vej til Sherry-distriktet
Spændingen var stor hos deltagerne i Sherry- og Gastronomikonkurrencen, da dommerne havde voteret og skulle udnævne vinderen. "The winner of it all" blev tjenerelev Pernille Wedel-Svensson og kokkeelev Christian Jung Hoon Kleinert fra Kokke- og Tjenerskolen Selandia i Slagelse.
- Jeg kendte kun lidt til de sød sherryer - nu kender jeg også de tørre og kan se, hvad de kan bruges til af mad. Derudover kan jeg i dag også virkelig godt lide at drikke sherry, fortæller Jung Hoon Kleinert.
De to elever kan nu glæde sig til en uge i Sherry-distriktet med besøg hos en række bodegaer, hvor de vil få en levende indføring i, hvordan sherry fremstilles og nydes.
Klik på Facebook-ikonet øverst i VinAvisen, se flere billeder fra konkurrencen - og like og del gerne siden.







< Tre af vinmagerne i den østrigske kalender for 2015.


Østrigske vinmagere i vovet kalender
I uge 40 fortalte vi om en ganske særlig kalender fra Domaine Marcel Lapierre, hvor unge høstarbejdere poserer uden en trævl på kroppen, men hvor magnumflasker, vinpresser og fade dækker, hvor de bør dække …
Men kvinderne kan også. I de sidste tolv år er der udkommet en lignende kalender i Østrig med navnet "Jungwinzerinnen Kalender". Ankerkvinden bag kalenderen er vinkonsulenten Ellen Ledermüller-Reiner, som hvert år får en ny gruppe unge kvinder mellem 17 og 27 år fra den østrigske vinverden til at lægge krop til årets forskellige måneder.
I år kommer modellerne fra Burgenland, Styria og Wien, og der er tale om vinmagere og deres døtre og søstre. Det er der blevet en ganske fin kalender ud af.
Og hvorfor gør man så den slags. Jo, ifølge Ellen Ledermüller-Reiner er det for at børste støvet af den østrigske vinindustri og vise, at den er sexet og moderne.
Hvis man vil købe årets kalender eller se udpluk fra kalenderne fra tidligere år, kan man klikke her.








Den smarte kasse med indbygget myggemiddel.

En smart idé
Dette har intet med vin at gøre - men derimod med øl. Men ideen er så smart, at vi bare må bringe den.
I Papua New Guinea holder befolkningen af at nyde en god øl rundt om et hyggeligt bål. Dog har nydelsen det med at blive spoleret på grund af horder af myg.
Men her har bryggeriet SP, der befinder sig i Papua New Guinea og ejes af den hollandske bryggerikoncern Heineken, fået en god idé:
Bryggeriets øl købes som regel i papkasser à 24 dåser, og disse kasser sidder folk så og river i stykker og kaster på bålet. Sammen med det australske firma GPY&R har SP nu fået udviklet en kasse, der, når pappet brændes, udsender en dunst, som får myggene til at holde sig væk. Som det fremgår på kassen, skal man bare med mellemrum smide små stykker af pappet på bålet, så kan man sidde og nyde sin øl i fred.


Briterne vil vide kalorieindholdet
Når man køber en pakke pasta eller en tube remoulade, står der, hvor mange kalorier produktet indeholder. Det gør der ikke på etiketterne på vin, øl og spiritus, og det har man længe ønsket at ændre på hos den britiske helseforening Royal Society for Public Health.
Den britiske regering har hidtil afvist ved lov at kræve angivelse af kalorier på alkohol-produkter. Men nu har helseforeningen foretaget en undersøgelse, der tyder på, at rigtig mange britiske forbrugere ligefrem ønsker at blive oplyst om kalorieindholdet i vin og anden alkohol. Med den viden i ryggen håber foreningen at kunne presse såvel den britiske regering som EU-kommissionen til at lovgive på området.

Skærer hellere ned på fedt og sukker
Ud af de 2117 voksne briter, som undersøgelsen omfattede, svarede hele 67%, at de gerne så kalorieindholdet angivet på alkoholiske drikke.
VinAvisen har også spurgt sine læsere, om de gerne så, at kalorieindholdet blev angivet på vinetiketterne. Resultatet af vores rundspørge, som vi bragte i uge 11, tyder på, at danskerne ikke er helt så begejstrede for tanken. Mens 46,1% svarede, at det var en god idé, mente 48,1%, at den slags oplysninger ikke hører hjemme på flaskerne. 5,6% satte hak ved "ved ikke".
Vi fik også nogle kommentarer fra læserne. Fx skrev Niels Søndergaard følgende:
- Man ved jo godt, at der er kalorier i vin - ligesom i så meget andet. Men når livremmen strammer, skærer jeg gerne ned på fedt og sukker - og beholder vinen som det oplivende punkt på dagsordenen. Så jeg ville ikke kunne bruge oplysningen til noget som helst.
Sådan har vi det også her på VinAvisens redaktion ...





...




Tre af de i alt seks tjenerelever, der dystede i cocktail-konkurrencen. Nogle af dem arbejdede med koncentrerede miner, mens andre havde overskud til at shake, grine og underholde på én og samme tid.




Cocktails med sherry som vigtigste ingrediens
Nedtællingen var begyndt. Der var under et halvt minut til, at første tjenerelev skulle stille sig bag baren og demonstrere sine evner udi cocktail-kunsten for det fem mand store dommerpanel.
Rammerne var Teknisk Skole Silkeborg, og cocktail-dysten var startskuddet på årets store Sherry- og Gastronomikonkurrence, som man kan læse mere om længere oppe på siden i denne VinAvis.
For tjenereleverne var det ikke nok, at cocktailen smagte godt - kreativiteten og måden den blev fremstillet på gav også point hos dommerne. Det samme gjorde elevernes evne til, mens de shakede, skænkede og pyntede, at fortælle om de sherry-typer, de havde valgt til deres cocktails - for sherry skulle være den vigtigste ingrediens. Og hvis eleverne så samtidig kunne udvise en afslappet bartender-attitude, så var det jo helt i top. Men det kunne godt være svært, når der var nerver på, og fem dommere kiggede på og noterede i ét væk. De point, cocktailene indkasserede, indgik i den samlede bedømmelse af hvert elevhold i konkurrencen.
Det var bestemt et imponerende show, tjenereleverne præsterede - og en stor kreativitet, de lagde for dagen, når det gælder valget af ingredienser. Og der var flere ualmindeligt velsmagende drinks, som beviste, at sherry ud over at smage fortræffeligt i sig selv også er glimrende i drinks. Neden for bringer vi tre af de gode opskrifter, kreeret af deltagerne i konkurrencen.

Sherry Compliments
(af Nichlas Hechmann fra Hotel og Restaurantskolen i København)
4 cl Amontillado sherry
2 cl Fino sherry
2 cl Sherry Brandy
1 cl Abrikos Brandy
2 dash Angostura Orange Bitters
Hæld ingredienserne i et mixeglas, rør grundigt, og hæld drinken i et afkølet cocktailglas gennem en sigte.

My Spanish Affair
(af Mia Søndergaard fra Kokke og Tjenerskolen Selandia)
2 cl Cointreau
1 cl vodka
3 cl Oloroso sherry
2 cl Fino sherry
3 cl Tranebærjuice
1 stænk lime
2 barskeer lakridssirup
Shake samtlige ingredienser, og hæld indholdet i et cocktailglas.

Sevilla Goldfinger
(af Alex Nielsen fra Food College Aalborg)
6 cl Oloroso sherry
2 cl Cointreau eller Grand Marnier
1 cl mandelsirup
1 cl sukkersirup
1 cl Moscatel sherry
2 cl frisk citronsaft
Shake ingredienserne, og hæld indholdet gennem en sigte ned i et højt drinksglas fyldt med knust is.






Friuli kommer til Valby
Hvis man tilhører den danske vinbranche, kan man stadig nå at melde sig til det spændende Friuli Event, der afholdes på Hotel- og Restaurantskolen i Valby d. 13. november.
Her bliver der mulighed for at smage et hav af vine fra den italienske vinregion Friuli-Venezia Giulia, der frem for alt er kendt for sine glimrende hvidvine, men også fremstiller lige så glimrende rødvine.
Vinene ledsages af friulanske oste og delikatesser - samt to interessante seminarer.
Nogle af de fremmødte vinproducenter har allerede en importør i Danmark, mens andre håber på at finde en, der vil repræsentere deres vine på dansk jord.
Man kan få mere at vide om eventet og tilmelde sig hos Jens Simonsen på jens@wisi.dk.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Køge Vinhandel har optaget importen af vinene fra Manzone i Piemonte, Italien.
    * Nordentoft Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører. Læs mere om ejeren af vinfirmaet i ugens Blå Bog nedenfor.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Jonas Nordentoft (f. 1977) er oprindelig uddannet inden for sportsledelse og coaching fra blandt andet Blacon High Sports College i den engelske by Chester. Uddannelsen blev dog kun brugt kortvarigt på et arbejde i Club Lasanta på Lanzarote.
    I stedet valgte Jonas Nordentoft at gå vinens vej. Interessen for vin har han haft, siden han var 17 år gammel og gik til et hav af smagninger og opbyggede sin egen samling af store klassificerede Bordeaux-vine. Det var dengang, hvor priserne på disse vine stadig var menneskevenlige.
    I år 2000 fik han en elevplads i en Skjold Burne-forretning og senere et job som fine wine ansvarlig hos Philipson Wine i København.
    Derefter gik turen til Theis Vine, H.J. Hansen, Möet-Hennessy, Skovgaard Vine og Bottle Basement i Magasin Lyngby - med job, der spændte fra butikschef og account manager til fine wine manager.
    For en del år siden begyndte Jonas Nordentoft at udforske Portugal, og snart faldt han pladask for landet, dets befolkning og ikke mindst for dets skønne vine.
    Han oplevede, hvordan kvaliteten af vinene steg år efter år, og det frustrerede ham, at rigtig mange af disse spændende rød- og hvidvine ikke var at finde på dansk jord.
    Resultatet blev, at han i 2014 slog dørene op for sit eget vinfirma, Nordentoft Wine, i Vejle - et firma, der udelukkende importerer portugisiske kvalitets-vine.
    Salget foregår både en gros til Horeca-sektoren og til private online på forretningens hjemmeside.
    Når det er fyraften, er der ikke lang vej hjem, da Jonas Nordentoft også bor i Vejle. Dog er han ikke særligt meget hjemme, idet han rejser en del rundt i Danmark for at sælge sine vine til restauranter og vinbutikker og ferierne gerne går til udlandet, hvor han dyrker sin anden store lidenskab, historie.
    Derudover dyrker han en hel del sport og nyder at læse en god bog - gerne ledsaget af et godt glas portugisisk vin.
    Adresse: Nordentoft Wine, Grejsbakke 17, 7100 Vejle, tlf.: 23 83 04 77, e-mail: info@nordentoftwine.dk, www.nordentoftwine.dk.




.

    Ugens gode Spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
    Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

    Skal flaskerne ligge eller stå?
    Kasper T. spørger, om det har nogen betydning, om vin ligger ned eller står op, når den opbevares. I nogle forretninger ligger flaskerne ned, i andre gør de det ikke. Hvorfor?
    Man hører ofte, at flaskerne skal ligge ned, så korkpropperne holdes fugtige og ikke skrumper ind. Men er det rigtigt?
    Faktisk findes der en undersøgelse, som viser, hvor lang tid en vinflaske kan tåle at stå op, uden at indholdet tager skade.
    Undersøgelsen blev foretaget af det britiske vinblad Decanter, som udvalgte en lang række vine af forskellig oprindelse og kvalitet. To af hver. Det ene hold blev opbevaret liggende, det andet stående, og efter et par år var det ikke muligt at konstatere nogen forskel.
    På baggrund af denne test var konklusionen, at vin ikke tager skade af at stå op i flere år.
    I gamle dage, hvor hverken propper eller flaskehalse holdt målene særlig præcist, var det vigtigt, at flaskerne lå ned, så propperne var så gennemblødte og dermed så opsvulmede som overhovedet muligt. Dette er ikke nødvendigt i dag. Moderne propper er behandlet, så de ikke tørrer ind, og de slutter så tæt til glasset, at vinen ikke siver ud.
    De problemer har man ikke med flasker med skruelåg. De kan sagtens opbevares stående.
    .......

.


    Ugens vinøse billede
    In vino veritas, i vinen ligger sandheden. Sådan står der på enden af et gammelt fad, som Per Stryger fra Vinum Bonum fotograferede under en af sine rejser til leverandørerne i Tyskland.
    Billedet tog han hos Weingut Lump i Escherndorf i Franken, og som det fremgår, er fadet forlængst kasseret, og kun den flotte endeskive er bevaret som en dekoration på væggen.
    Formentlig blev fadet fremstillet til familien på gården i anledning af et bryllup, en god årgang eller en af de andre store begivenheder i en sådan familie. Og det er meget flot skåret ud med en kniv – ikke noget med sandblæsning her!
    Den ovale form er typisk for visse regioner i Tyskland. Den tillader nemlig flere fade på en beskeden plads. I Mosel er fadene derimod som oftest runde, fordi de skulle rulles op ad stejle kældertrapper og ned på skibe på floden.
    Ordene In Vino Veritas betyder ikke kun, at i vinen ligger sandheden. De kan også betyde, at ellers skjulte sandheder kommer for dagens lys, når man har fået for meget vin at drikke. Eller som man siger: Fra fulde folk skal man høre sandheden ...
    Man mener, at det var den romerske forfatter Plinius den Ældre (23-79 e.Kr.), der skrev de berømte ord, men måske blev ordene udmøntet allerede i 500-tallet f.Kr. af den græske digter Alkaios.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,




]


Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    297 Foran et vinhus i Sarlat i det franske Périgord står dette transportable destilleringsapparat fra 1930 (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 50 vine. Af disse vine var der 37, som fik mere end to stjerner og hele 33, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 179 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de tretten, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Rocca, Vermentino, Terre Siciliane, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
54,95 kr., Amka
Til prisen en rigtig god hvidvin med en fin duft og en let cremet druesmag med fint krydderi og tilpas syre. Flasken har skruelåg.


Les Berchets, Les Vignerons du Narbonnais, Viognier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne sydfranske hvidvin smager godt. Den har en frisk, aromatisk smag og et lille grape-bid. En meget anvendelig vin - alt godt fra havet, ost, en frokost, terrassevin ...


Le Palaie, Viognier, Bianco di Toscana IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
85 kr., Faurholdt Vine
Spændende hvidvin med et bredt smagsbillede - en aromatisk druesmag, krydrede noter og en blød, lækker syre.


Kranz, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2013, lav alkohol (12%)
89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Frisk hvidvin med en harmonisk smag, mineralske noter og en god syre. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


Motto Piane, Fattori, Soave, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)
99,75 kr., Grauballe Wine Import
Fed og cremet hvidvin med kraftig duft og en bred, lækker druesmag. Masser af krydderi og en lille, fin sødme. Udpræget madvin.


Tarapacá, Gran Reserva, Chardonnay, Leyda Valley, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
129,75 kr., på tilbud året ud: 99,75 kr., Skjold Burne
En hvidvin med personlighed. Fin duft og en frisk, afrundet smag. I smagen lidt af det hvide i en grapefrugt. Fin til mad. Lang eftersmag.


Cà del Magro, Monte del Frá, Custoza Superiore, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
135 kr., pris ved 6 flasker: 121,50 kr., Propperiet
Man siger, at Custoza er det hvide modstykke til den røde Bardolino - begge appellationer i det italienske Veneto. Smagen af denne vin er frisk og venlig, men også let (som Bardolino ofte er det) samt med et lille strejf af honning.


Joel Gott, Riesling, Columbia Valley, Washington State, 2012, lav alkohol (12,9%)
140 kr., pris ved 6 flasker, Holte Vinlager
En meget dejlig hvidvin med en liflig duft og en fin Riesling-smag, ren som en kilde. I smagen er der fint krydderi, og eftersmagen er meget lang.


Folie à Deux, Chardonnay, Russian River Valley, Sonoma County, Californien, 2013, middel alkohol (13,9%)
199 kr., pris ved 6 flasker: 180 kr., Holte Vinlager
Prægtig hvidvin med en kompleks duft og en bred, cremet smag med krydrede noter af ananas, æble, honning og vanille samt fint integreret fadsmag.

Rødvin


Clochemerle, Gamay, Beaujolais, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
43,89 kr., online pris, Køge Vinhandel
Charmerende rødvin, blød og læskende, som en god Beaujolais skal være. I smagen noter af røde bær, kirsebær og chokolade. Skænk den godt afkølet - gerne 10 grader. Prisen er forbavsende lav.


Le Cique, Vignerons de Tautavel Vingrau, Vin de Pays des Côtes Catalanes, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)
60 kr., pris ved 12 flasker, BrdrDsVinhandel
Vellavet rødvin på druerne Grenache Noir, Carignan og Syrah. Den har en bred, harmonisk smag og er velegnet til mange (kød)retter. Flasken har skruelåg.


Camboral, Tempranillo, Rioja, Crianza, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
60 kr., på tilbud i denne uge (iuge 45): 49 kr., Fakta
En Rioja-rødvin - tilmed en Crianza (ét år på fad) - til under 50 kr. er lidt af et scoop. Vinen har en god, varm frugtsmag med fint integreret eg.


Delio Ripasso, Valpolicella, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
65 kr., ViniPortugal
En rigtig god rødvin til en meget rimelig pris. Den har tørrede svesker i duften og en dejlig koncentreret smag af moden frugt, ingen kanter men tilpas med rygrad. Nyd den til efterårets vildtkød.


Il Cavaliere, Massimo Unico, Cabernet Sauvignon, Rubicone IGP, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)
70 kr., pris ved 12 flasker, Nordic Wine
En blød Cabernet-rødvin med en god og ren frugtsmag og noter af tobak, vanille og egetræ. En vin, som mange vil kunne lide.


Leo Guelfus, Sangiovanni, Piceno, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
74 kr., VinDanmark Lagersalg
Kraftig rødvin på to økologisk dyrkede druer: Montepulcian (70%) og Sangiovese. Vinen er rigtig flot - og til prisen lidt af et fund. Den har en god struktur, blød og bred frugt, krydrede noter og en lang eftersmag. Rosso Piceno er den største DOC-appellation i den italienske region Marche.


Sycamore Lane, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2012, lav alkohol (13%)
85 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr. flasken, Holte Vinlager
En meget lækker rødvin med en god aromatisk frugtduft og en silkeblød smag med koncentreret frugt, fine, krydrede noter og en anelse syre. En vin, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.


Jargon, Pinot Noir, Californien, USA, 2012, middel alkohol (13,5%)
85 kr., pris ved 6 flasker, Holte Vinlager
En blød og lækker rødvin med en dejlig duft og smag af Pinot Noir - og med en fylde, der er lidt større end i mange andre gode Pinot-vine. Lang eftersmag.


Doble R, Bodega San Mamés, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
89 kr., D’Wine
Dybrød farve, god duft og en lækker, blød og fyldig smag. Sådan er denne fortræffelige rødvin. Fint integrerede fadnoter. På toppen nu - gem den ikke.


Don David, Michel Torino, Malbec, Calchaqui Valley, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
94,50 kr., Irma
En tæt, kraftig, saftig og samtidig smidig rødvin, som vil være en god ledsager til kraftigere kødretter.


1884, Escorihuela, Malbec, Mendoza, Argentina, 2013, middel alkohol (13,5%)
99 kr., på tilbud: 79 kr., Vinoble
Vinens navn, 1884, fortæller, at vinhuset i år kan fejre sit 130 års jubilæum. Vinen er meget harmonisk med en fin balance mellem frugt, krydderier, sødme og syre. Lang, frugtagtig eftersmag.


La Cuesta, Tarapacá, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tilbud året ud: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Blød og meget lækker rødvin med en harmonisk og kompleks smag. En meget anvendelig vin, som mange vil kunne lide.


Domina, Hubertushof, Maring-Noviander Honigberg, Mosel, Tyskland, 2013, lav alkohol (12%)
109 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Vintjenesten
Der er sødme i denne rødvin, men sød er den ikke. Sødmen afbalanceres nemlig fint af en god, frisk syre. En dejlig vin, der vil være oplagt til fuglevildt - og til mortensgåsen. Flasken har skruelåg.


Gheradino, Villa Vignamaggio, Chianti Classico, Italien, 2012, middel alkohol (14%)
110 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Om 2011-årgangen skrev vi i uge 17: En rigtig Chianti. En elegant rødvin i fin balance, med god Sangiovese-smag og en syre, der er god til mad. De ord står vi ved også om denne årgang. Herlig vin.


Tarapacá, Gran Reserva, Cabernet Sauvignon, Valle del Maipo, Chile, 2012, høj alkohol (14,5%)
129,75 kr., pris året ud: 99,75 kr., Skjold Burne
Flot rødvin med en en bred frugtsmag med mange facetter - mørke bær, lakrids, tobak, svampe, bær, eukalyptus og egetræ. Med sin fylde og bløde tanniner glimrende som julevin.


Château Tour Calon, Lateyron, Montagne-Saint-Émilion, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
129,75 kr., på tilbud året ud: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En rigtig god Bordeaux-rødvin på delvis økologisk dyrkede druer. Vinen har god frugt og fint integreret fadsmag. En udpræget madvin.


Ettamiano, Cantine due Palme, Primitivo, Salento, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker, AndrupVin.dk
Flot rødvin med lækker frugt og en rank syre, der er fin til gerne lidt fede kødretter.


d'Arry's Original, d'Arenberg, McLarenVale, Australien, 2011, høj alkohol (14,2%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker: 109,95 kr., Erik Sørensen Vin
Kraftig rødvin. En rigtig australier - uden at være bamset. En vinter-vin med god frugt, fint krydderi og en lang eftersmag. Vinen er lavet på druerne Syrah og Grenache. Flasken har skruelåg.


Quinta do Judeo, Duero, Portugal, 2012, middel alkohol (14%)
144 kr., Herning Vin Center
Superlækker rødvin, der fylder munden med bred og blød frugt, fint krydderi, en lille sødme og en lang eftersmag. I vinen indgår femten lokale druer fra portvinens dal, og druene er blevet trampet med fødderne.


Potestà, Bonotto Delle Tezze, Raboso, Piave, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
158 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr, GoVinum
En liflig rødvin fra appellationen Piave, der ligger nord for Venedig op imod Dolomitterne. Vinen har en dejlig og ren frugt - røde bær, kirsebær, fint krydderi, lang eftersmag ...


Red Claw, Pinot Noir, Mornington Peninsula, Australien, 2013, middel alkohol (13,5%)
169 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., A Vinstouw
Elegant og lækker rødvin. Den har en klar, ren og dejlig frugtsmag, fint krydderi, noter af lakrids og cedertræ, strejf af mineralitet og en lang eftersmag. Flasken har et elegant skruelåg.


Bosco Agostino, Volupta, Barbera, Alba, Italien, 2012, høj alkohol (15,5%)
179 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., Jysk Vin
En virkelig dejlig rødvin med liflig duft, en dyb farve og en kompleks smag. Skænk den gerne vel afkølet.


Condädo de Haza, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
89,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En flot og krydret rødvin med god struktur og eg - men desværre også med et alkoholbid til slut, der koster den femte stjerne.


815, Joel Gott, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2012, middel alkohol (13,9%)
159 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr. flasken, Holte Vinlager
Denne rødvin dufter og smager af Cabernet - af modne solbær. Den har en stor frugtsødme, som de fleste sikkert vil kunne lide, men som yndere af tørre rødvine nok vil synes er lige i overkanten. I smagepanelet delte frugtsødmen i hvert fald vandene.


Sandrone, Luciano Sandrone, Dolcetto, Alba, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
109,75 kr., på tilbud til 89,75 kr., Bichel Vine
En forfriskende rødvin, hvis frugt dog forsvinder lidt hurtigt og overlader scenen til syren. Helt billig er vinen ikke.


Stella Belia,, Cabernet Sauvignon, Margaret River, Australien, 2010, middel alkohol (14%)
150 kr., Vinkrogen
En frisk rødvin uden noget stort og bredt smagsbillede. Der er en masse smag af solbær og kirsebær i den. Flasken har skruelåg. Prisen kostede en stjerne.

Sød vin


Casa do Conego, Vidigal Wines, Lisabon, Portugal, 1982, høj alkohol (16,5%)
149 kr., på tilbud i denne uge (uge 45) - prisen er for ½ flaske, Aldi
En fantastisk sød vin med en kraftig, armomatisk duft og en smag fuld af honning og nødder og blomster og figner og tørrede frugter. Helt i top.

Andet


Paul Giraud, Jus de Raisin Gazéfié, Frankrig, 2013
59,75 kr., på tilbud året ud: 49,75 kr., Skjold Burne
En sjov ting. En "gasset druesaft" med kraftig mousse, god, frisk druesmag, en vis sødme - og slet ingen procenter. Dertil billig. Lige til en fest for unge, der vil lappe den i sig med største fornøjelse.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.