Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49. 2014



Nyheder i uge 49, 2014

Følg os på Facebook








Etiketten og banderolen på den forfalskede amarone, som Steve Stusgaard blev præsenteret for.

Pas på - falsk amarone i omløb
I sidste uge fik Steve Stusgaard, der ejer Bagsværd Vinhandel, besøg af en af sine gode, faste kunder, der havde fået et rigtig godt tilbud på nogle flasker amarone. Kunden havde fået oplyst, at normalprisen var 349 kr. flasken, men at han kunne få flaskerne til kun 85 kr. stykket. Nu ville han gerne have Stusgaard til at fortælle ham lidt om vinen, før han slog til.
Alene den formidable tilbudspris gjorde, at Stusgaard hørte alarmklokkerne ringe, og da han så nærmere på flasken, var han ikke i tvivl. Banderolen var af den gammeldags type - en lang strimmel - og ikke som banderoler skal være det i dag, en lille rund mærkat på toppen af flaskens kapsel. Desuden var den placeret langt nede på flaskehalsen, ligesom den heller ikke havde nogle vandmærker. Der var ingen tvivl om, at vinen var forfalsket - hvilket yderligere blev bekræftet, da vinhandleren smagte på den. Vinen var ikke engang de 85 kr. værd, som "tilbudsprisen" lød på.
Stusgaard sendte straks en mail til VinAvisen med ledsagende billeder af flasken, da han ønskede at advare såvel forbrugere som andre vinhandlere mod svindelvinen.
Det er ikke første gang, vi har skrevet om forfalskede amaroner på det danske marked. Svindlerne står på spring, så snart julen nærmer sig, og forbrugerne går på jagt efter rødvinen til juleanden.
Vi hører gerne på info@vinavisen.dk, hvis andre har fået tilbudt den forfalskede amarone på billedet - eller andre mistænkelige vine.

18.000 flasker vin hældes i afløbet
Vi taler så meget om madspild i øjeblikket - her er en historie om det rene vinspild …
Under en razzia i en række varehuse i Blackpool, Lancashire og Cleckheaton i Storbritannien har de britiske toldmyndigheder for nylig konfiskeret i alt 18.000 flasker rødvin, hvidvin og rosé, som der efter alt at dømme ikke er betalt afgifter for.
Vinene, der har en værdi af 155.000 pund (cirka 1,5 millioner kr.), tilhører A.G. Peters, der er et af de store britiske en gros vinfirmaer med et ugentligt videresalg til detailhandelen på cirka 180.000 flasker.
De konfiskerede vine er af kendte mærker som Hardys, J.P. Chenet og Blossom Hill - og samtlige 18.000 flasker vil nu blive hældt i afløbet. Toldmyndighederne sendte straks sagen videre til retten i Blackpool, hvor dommeren valgte at dødsdomme vinene og dømme A.G. Peters til at betale 4756 pund (cirka 44.700 kr.) i sagsomkostninger.
Vinene fejler intet, og man kan da godt ærgre sig over, at de nu skal destrueres. Man skulle tro, at de mange vine - eller det beløb, de kunne indbringe - kunne gå til et eller andet godt formål.




En gadebod i Bangkok med forskellige tilberedte insekter. Foto: Wikipedia / Takoradee.

Knasende sprøde insekter
"Friturestegte græshopper i en delikat myrecreme" eller "stegte bænkebidere på et leje af dampede melorme" er måske ikke lige det, man ville servere for familien lørdag aften. Men det kunne meget vel være blandt retterne på menukortet hos en af de mere eksperimenterende restauranter herhjemme eller i udlandet.
Et stigende antal kokke har nemlig kastet deres kærlighed på kryb i alverdens afskygninger - og gæsterne i restauranterne gufler med glæde insekterne i sig.
De mere modige forbrugere går også selv i krig med at tilberede krybet. I London er det faktisk blevet lidt af en trend, og Crunchy Critters og Edible Uniques er blot nogle af de forretninger, der har specialiseret sig i salg af spiselige insekter.

Drik Moscatel til græshopperne
Interessen for at spise det i øvrigt meget sunde kryb har fået det store britiske vinfirma Laithwaites til at lancere verdens første guide til sammensætning af insekter og vin.
Guiden findes kun i papirudgave, men The Drinks Business har gengivet nogle af sammensætningerne.
Til friturestegte græshopper anbefaler Laithwaites således vin med en vis sødme, fx en Moscatel. Rosévin er derimod sagen til asiatiske skovskorpioner, mens myrer, der har en let syrlig smag, kræver en aromatisk hvidvin, fx en Gewürztraminer.
Skulle man få lyst til at servere en ret med fårekyllinger, bør den ledsages af en spansk hvidvin på Albariño-druen, og står den på melorme, skal hvidvinen helst være fremstillet på Viognier.






Togbane gennem vinmarkerne
Vinområdet Lugana ligger i Norditalien ved den sydlige ende af Gardasøen. Området er kendt for sit underskønne vinlandskab og sine liflige hvidvine, hvoraf der årligt fremstilles omkring 12 millioner flasker.
Nu har den italienske regering besluttet sig for at øremærke mellem 2 og 4 milliarder euro (cirka 14,8 og 30 mia. kr.) til anlæggelsen af en højhastighedstogbane, som skal forbinde byerne Brescia og Verona - og som vil komme til at skære sig gennem Luganas vinlandskab.
Beslutningen har fået vinkonsortiet i Lugana på barrikaderne. Byggeriet af togbanen vil vare op mod ti år, og det vil - hævder konsortiet - give en markant nedgang i vinturismen og dermed i vinproducenternes indtjening. Værre er det dog, at cirka 20% af Luganas vinmarksareal på 1200 hektar enten vil blive destrueret eller kraftigt berørt af byggeriet. Derudover vil togbanen komme til at ligge klos op ad et større fuglereservat, hvilket heller ikke vækker begejstring i Lugana.
Områdets vinproducenter og drueavlere gør nu sammen med konsortiet og en række miljøforkæmpere fælles front for at få stoppet projektet - eller i hvert fald få ændret på togbanens beliggenhed. Man har således foreslået den italienske transportminister, Maurizio Lupi, at anlægge banen oven på allerede eksisterende togspor. Det vil ganske vist tage nogle få minutter længere at nå frem i begge ender af banen, men det vil betyde, at der ikke skal nedlægges vinmarker, og at fuglereservatet ikke generes af togstøjen.
Konsortiet har også søsat en kampagne og en underskriftsindsamling mod byggeriet. Man kan læse mere om kampagnen - og skrive under - på hjemmesiden SaveLugana.




Ejeren af Wiston Estate Winery, Pip Goring, med en flaske af sin egen Brut NV.

Stor ære for britiske bobler
Til marts næste år bliver Storbritanniens hidtil største krydstogtskib, Britannia, færdigt, og så skal det traditionen tro døbes i bobler. Men det bliver ikke en flaske champagne, der får æren, men derimod en flaske mousserende vin fra det britiske vinhus Wiston Estate Winery. Det har rederiet bag Britannia, P&O Cruise, besluttet, hvilket vækker begejstring hos de britiske vinproducenter. At valget er faldet på britiske og ikke franske bobler ses som en stor anerkendelse af den hjemlige vinindustri.
Størst er glæden selvfølgelig hos Wiston Estate Winery, der ser det som en stor ære, at deres mousserende vin skal døbe krydstogtskibet.
Som begrundelse for valget lyder det fra P&O Cruise, at boblerne fra Wiston Estate Winery er af høj kvalitet og "uimodståeligt delikate".

Hvorfor ikke en billig vin?
Her fra VinAvisens redaktion lyder der et højt suk. Tænk, hvor mange gode flasker champagne, der gennem årene er gået tabt på grund af denne dåbs-tradition. Og i tilfældet med Britannia kan man godt undre sig lidt over, at rederiet oven i købet vælger nogle bobler, som det finder er delikate og af høj kvalitet. Hvorfor ikke bare vælge en flaske af den billigste lyserøde Lambrusco fra nærmeste supermarked? Det vil da se lige så festligt ud.
Det værste af det hele er, at det ikke er en almindelig 75 cl’s flaske Brut fra Wiston Estate Winery, der bliver smadret mod skibssiden, men derimod en flaske i flaskestørrelsen Nebuchadnezzar, der rummer15 liter vin, svarende til 20 normalflasker.
Det er ikke første gang, en flaske fremstillet i Storbritannien er blevet brugt til en dåb på britisk jord. Tidligere i år døbte den britiske dronning et af Royal Navys nye skibe med en flaske single malt whisky fra det skotske destilleri Bowmore - skibet var nemlig bygget Skotland.

En meget gammel tradition
Og hvorfor er det så, at man overhovedet ofrer dejlige og dyre dråber på at døbe skibe? Vi har tidligere været inde på det i forbindelse med et læserspørgsmål - men tillader os at gentage svaret her:
Allerede for 5000 år siden hældte babyloniske søfolk en ukendt mørk drik over deres skibe for at behage guderne og gøre rejsen sikker. Åbenbart virkede det, for skikken blev overtaget af egypterne og senere af grækerne og romerne – og af vore dages skibsbyggere.
Gennem århundrederne har man anvendt forskellige væsker til døbning af skibe, lige fra vand til whisky, men siden slutningen af 1800-tallet har champagnen været den foretrukne drik, måske fordi det virkelig kan ses, når skummet flyder ned over skibets side.
I over 100 år har der været tradition for, at det skulle være kvinder, gerne af kongelig byrd, der døbte skibe – hvis ikke man nøjedes med skibsrederens kone. Men hvis disse kvinder ikke havde øvelse i at kaste flasker efter deres mænd, kunne det hænde, at flasken faldt i vandet eller ramte en tilskuer. Derfor indførte man, at flasken skal hænge ned fra rælingen i et tov og blot skal svinges ind mod skibets skrog.
Det hænder, at flasken ikke vil gå i stykker, hvilket overtroiske søfolk betragter som et dårligt varsel.
Da Camilla, Prins Charles’ kone, i 2007 skulle døbe den nye luksusliner "Queen Victoria", gik flasken ikke i stykker. Og hvad skete der? En masse af de 2014 passagerer på jomfrurejsen fik et alvorligt mavetilfælde. Aviserne kaldte det The Curse of Camilla – Camillas Forbandelse.








Millésime Bio er verdens største vinmesse for øko-vine.

Verdens største øko-vinmesse
Miljøet og økologien er i centrum, når verdens største øko-vinmesse for vinbranchefolk, Millésime Bio, afholdes fra d. 26. til 28. januar. Det bliver 22. gang, messen løber af stabelen, og det foregår i udstillingscentret i den sydfranske by Montpellier.
Allerede nu har 793 vinproducenter og vinfirmaer booket stande på messen, og flere vil garanteret komme til. Der er rigtig mange udstillere fra Frankrig, Italien og Spanien, men man vil også kunne møde økologisk vin fra Tyskland, Østrig, Schweiz, Grækenland, Slovenien, Portugal, Argentina og New Zealand.
Vinmessen arrangeres af Sudvinbio - foreningen af økologiske vinproducenter i Languedoc-Roussillon - og foreningen har med glæde kunnet se, hvordan antallet af gæster er steget år for år i takt med den stigende interesse for øko-vine hos såvel vinproducenter som hos forbrugere.
Under Millésime Bio i januar i år valfartede 4246 vinbranchefolk fra alverdens lande til Montpellier for at smage på økologiske og biodynamiske vine. Det var en hidtidig gæste-rekord.

De bedste øko- og bio-vine
Man kan stadig nå at melde sig til Millésime Bio ved at klikke her, hvis man er vinimportør, sommelier, vinskribent eller på anden måde en del af den danske vinbranche.
Forud for vinmessen afholdes hvert år i november en stor konkurrence for økologiske vine, Challenge Millésime Bio. Dommerne er netop taget hjem fra den seneste udgave af konkurrencen efter at have smagt og bedømt 1250 øko-vine. Heraf fik 86 vine guldmedalje, 172 sølvmedalje og 119 bronzemedalje.
Alle de præmierede vine kan under vinmessen til januar smages ved en særlig stand, Challenge Millésime Bio bar, og listen over de mange vine kan ses ved at klikke her.


Sig det med vin
De fleste har hørt om Interflora, hvor man kan bestille en buket blomster online og få den leveret til fx en fødselar eller et brudepar inden for 24 timer. Interflora, der samarbejder med 58.000 blomsterhandlere i 140 lande, tilbyder også levering af et lille udvalg af vine. Men det er peanuts i forhold til det, det kinesiske online-vinfirma yesmywine.com nu har tænkt sig at tilbyde sine 65 millioner medlemmer af firmaets vinklub.
Fra og med næste år satser firmaet - med Interflora som forbillede - på at kunne tilbyde sine kunder levering af sine vine overalt i Kina inden for et døgn. Dog indrømmer firmaet, at det kan knibe med flasker, der skal sendes til meget afsidesliggende områder i landet - som fx byen Ürümqi i det nordvestligste hjørne af Mongoliet.
Et "vinens Interflora" kalder man det nye tiltag hos yesmywine.com, og man er ret sikker på, at det bliver en succes. Kineserne er nemlig rigtig glade for og vant til at handle vin online. I dag foregår en fjerdedel af alle vinkøb i Kina således over nettet - et tal man forventer vil stige til 50% inden år 2020.




Semillon-druer i Sauternes, der er angrebet af svampen Botrytis cinerea. Foto: Wikipedia / John Yesberg.

Botrytis - elsket og hadet
I Sauternes og i flere andre europæiske vindistrikter, hvor der fremstilles sød vin, elsker vinproducenterne svampen Botrytis cinerea. Denne svamp trænger ind gennem skindet på de modne druer, får dem til at skrumpe og rådne, hvorpå vandet fordamper, mens sukkerindholdet koncentreres. Den "ædle råddenskab", som man kalder denne type råd, har en stor del af æren for, at vinen ikke bare bliver sød, men også efterlader en pikant krydret og nuanceret smag.
Men her stopper glæden også ved svampens indtog. For rigtig mange vinproducenter er den nemlig en direkte plage.
Hidtil har producenterne måtte anvende en række kemiske sprøjtemidler til bekæmpelse af svampen - hvilket er et problem, da sprøjtemidlerne gør kål på en hel del honningbier, som også nyder godt af de søde druer. Og netop honningbier er - som der også har været talt en del om i de danske medier - ved at blive en truet dyreart.

Nyt miljøvenligt middel
Men nu er der godt nyt for både vinproducenter og honningbier, idet det britiske firma Eden Research har udviklet et miljøvenligt middel mod Botrytis.
3AEY, som midlet hedder, er fremstillet af noget så naturligt som citronsaft og tetræsolie - en olie, der stammer fra det vildtvoksende Melaleuca-træ, også kaldet tetræ.
Firmaet har brugt ti år og 12 millioner pund (cirka 112 mio. kr.) på at udvikle midlet og teste det i diverse forsøgsvinmarker. Den svære del af projektet har nemlig været at binde de gode bekæmpende stoffer i saften og olien, så de kan virke over længere tid.
Men det er nu lykkedes, og testene er udført med stor succes. Det har vist sig, at 3AEY kan bruges såvel præventivt som til bekæmpelse, når druerne er under angreb.
I første omgang bliver det miljøvenlige middel frigivet til salg til vinproducenter i Spanien og Italien - dernæst kommer turen forhåbentlig til resten af verden.




.




Gamle krogede Carménère-vinstokke i det chilenske vindistrikt Colchagua.

Fejring af Chiles signatur-drue
I sidste uge fejrede Chile 20 års dagen for opdagelsen af Carménère, der i dag regnes for landets signatur-drue.
I 1800-tallet blev denne rødvinsdrue ivrigt dyrket i Bordeaux, men så slog vinlusen, Phylloxera vastatrix, til og ødelagde en meget stor del af Europas vinmarker. Redningen blev som bekendt at pode europæiske vinplanter på rødderne af amerikanske vinstokke, som er modstandsdygtige over for lusens angreb.
Da vinlusen var udryddet, lod vinproducenterne i Bordeaux være med at genplante Carménère - druen var alt for sart til områdets ofte kolde og fugtige klima.
Tidligere i århundredet havde chilenske vinproducenter, der havde Bordeaux som det store forbillede, importeret et hav af Merlot-vinplanter - eller det troede de i hvert fald, det var.
De nye vinplanter blev derfor plantet i et virvar sammen med rigtige Merlot-planter - også selv om de nye planter adskilte sig ved, at bladenes bagside havde en anelse rødt skær, og at Merlot-druerne modnedes et par uger tidligere. Man tænkte ikke nærmere over det, men mente, at der jo så måtte være tale om en særlig klon af Merlot.

Gamle vinstokke med få druer
Først i 1994 konstaterede en fransk professor, Jean-Michel Boursiquot, fra universitetet i Montpellier, at der var tale om Carménère. Det skete d. 24. november - og dagen blev derfor i sidste uge fejret i Chile med Carménère-smagninger og andre festligheder, ligesom vinproducentforeningen Wines of Chile nu har udråbt datoen til at være Carménère-dag.
Efter Boursiquots opdagelse fik vinhusene travlt med at skille Merlot fra Carménère i vinmarkerne - og plante nye vinmarker udelukkende med Carménère, så druen i dag breder sig over 9000 hektar marker.
Andre lande har i de senere år også fået øjnene op for den gode rødvinsdrue - det gælder blandt andet USA og druens gamle hjemland, Frankrig.
97% af al verdens Carménère dyrkes dog på chilensk jord, så chilenerne kan med god ret kalde druen for deres signatur-drue.
Det helt specielle ved Chiles Carménère-vinstokke er, at de - i modsætning til de europæiske vinstokke - står på egne rødder. I de chilenske vindistrikter ser man derfor ofte krogede og mere end 60 år gamle vinstokke, der kun giver få Carménère-druer, men til gengæld druer af meget høj kvalitet og med en stor aroma-koncentration.


Verdens længste pub crawl
Pub crawl kalder briterne det, når man får drinks i flere pubber eller barer i løbet af en enkelt aften.
Nu har en gruppe venner og ivrige pub-gængere slået alle rekorder for den længste og største pub crawling nogensinde. I alt har de besøgt 18.000 pubber i Storbritannien og tilsammen drukket 36.000 krus øl i løbet af de sidste 30 år.
Det hele startede med, at vennerne var trætte af altid at sidde og skåle i den samme gamle pub, og de dannede derfor en forening, The Black Country Ale Tairsters, med det mål at besøge en ny pub hver uge.
Det hele startede som lidt af en spøg, men snart begyndte medlemmerne af foreningen at gå mere alvorligt til værks - blandt andet er der taget billeder af stort set alle pubberne og lavet optegnelser over, hvad der især kendetegner de enkelte etablissementer.
Projektet har også haft et godgørende formål, idet medlemmerne har bedt hver pub, de har besøgt, om at donere 1 pund (cirka 10 kr.) til hjælp til opførelsen af et børnehospital.
En hel del af de pubber, The Black Country Ale Tairsters har besøgt gennem årene, eksisterer nok slet ikke i dag. Ifølge de nyeste oplysninger fra foreningen Campaign for Real Ale lukker der hver uge 31 pubber i Storbritannien.






Lydbølger modner vinen
Der findes rigtig mange dimser og skænkepropper, der hævder at kunne gøre en rå vin moden og blød på rekordtid.
Sonic Decanter er endnu en af disse dimser, men som noget helt nyt anvender denne dims lydbølger med en frekvens på over 20 kHz til at modne vinen. Disse lydbølger er så høje, at de ikke kan opfattes af et menneske-øre. Til gengæld skulle de kunne ændre molekylesammensætningen i både rød- og hvidvin, så vinen efter endt behandling er blevet mere blød og afrundet - som en god ældre vin.
Først hælder man lidt koldt vand i bunden af dimsen, hvorefter man sætter flasken ned i den og trykker på knappen for enten rødvin eller hvidvin. Og så går der ellers henholdsvis 20 eller 15 minutter afhængig af vintype, før vinen er klar til servering. I det tidsrum, flasken opholder sig i Sonic Decanter, bombarderes vinen med lydbølgerne.
Det er det amerikanske firma Dionysus Technology Concepts, der har udviklet Sonic Decanter, og firmaet har nu i et par måneder forsøgt at rejse penge på Kickstarter til at sætte den i produktion. Og det er lykkedes over al måde - næsten 900 mennesker har valgt at tro på projektet og sprøjte penge i det. Oprindelig var firmaets mål at indsamle 85.000 dollars (cirka 509.000 kr.), men nu, hvor investeringsfristen er udløbet, er beløbet nået op på knap 140.000 dollars (cirka 838.000 kr.).
Sonic Decanter bliver sat i produktion i 2015, og man kan allerede nu forudbestille et eksemplar ved at klikke her.








Château Beychevelles fornemme park har givet slottet tilnavnet Médocs Versailles.

Vineri med glasvægge
Der var engang, hvor man som turist i Bordeaux var henvist til længselsfuldt at kigge ind gennem en høj lukket gitterlåge, når man nåede frem til et af de anerkendte vinslotte.
Sådan er det stadig, når det gælder nogle af kult-slottene, men generelt har billedet ændret sig, så vinslottene i dag med glæde tager imod besøgende, har guideture, flot indrettede smagelokaler og måske en butik med salg af "husets vine".
Hos 4. cru-slottet Château Beychevelle i Médoc skruer man nu endnu en tak op for gæstfriheden i forbindelse med en større renovering, idet man opfører et nyt vineri med vægge næsten udelukkende af glas. Så kan både besøgende og folk, der passerer forbi på vejen udenfor, følge med i vinfremstillingen - lidt ligesom de åbne køkkener i mange nyere restauranter.
Derudover vil den 1400 kvadratmeter store fadkælder bliver renoveret, ligesom der bliver indrettet et nyt besøgscenter i det gamle 1700-tals slot - et slot, der på grund af sin fornemme park er kendt som Médocs Versailles. Der skulle ifølge Decanter være afsat 15 millioner euro (cirka 112 mio. kr.) til renoveringen og det nye vineri, og hos Château Beychevelle forventer man, at det hele står færdigt op til høsten i 2016.
Det er arkitekten Arnaud Boulain, der har fået opgaven med at bygge det store nye glas-vineri. Et oplagt valg, da han også har stået for ombygninger i flere andre Bordeaux-slotte - heriblandt Château Angelus og Cos d’Estournel.


Dødsfald i Bourgogne
Hubert de Montille, der er lidt af en legende i Bourgogne, er død af et hjerteanfald 84 år gammel. Og han døde ifølge sin søn, Etienne, i gode venners lag, under en frokost og med et godt glas Pommard Rugien 1999 i hånden.
I 1947 i en alder af kun 17 år overtog han familiens vinhus, og det var ikke just nogen indbringende forretning, han fik overladt. Vinhuset gav kun et ringe overskud, og for at få smør på brødet, lod han sig uddanne til advokat.
Domaine de Montille, der ligger i Bourgogne-kommunen Volnay, havde oprindelig 34 hektar vinmarker - da Hubert de Montille satte sig i direktørstolen, var arealet skrumpet ind til sølle 2,8 hektar. Gennem årene havde familie solgt bid for bid af vinmarkerne, hver gang der manglede penge i kassen.
Det lykkedes Hubert de Montille at puste nyt liv i familiens gamle vinhus - og igen at udvide vinmarksarealet til cirka 35 hektar. Han forbedrede også vinfremstillingen, ligesom domainet selv begyndte at tappe vinen på flasker i stedet for at sælge den som bulk til Bourgognes négocianter.
Han viste vejen for mange andre vinproducenter i Volnay ved at skabe vine af høj kvalitet med potentiale for et langt liv.
I dag regnes Domaine de Montille blandt de førende vinhuse i såvel Volnay som i hele Bourgogne.





...


Danmarks første portvinsbar
Hvis man er i tvivl om, hvilken portvin man skal vælge til risalamanden, kan man jo aflægge Danmarks første portvinsbar et besøg. Her kan man - hvis man har tid og råd - smage sig gennem mere end 50 forskellige portvine og måske nyde en osteplatte, ostekage eller nøddekage til de søde vine. Prisen på vinene spænder fra 1550 kr. for en flaske Tailors 1985 til et glas hvid portvin af mærket Quevedo til 50 kr. glasset.
Portvinsbaren er det enkle navn på etablissementet, der ligger på Vesterbro i København. Baren er indrettet i enkle, rustikke lokaler - her er det portvinen, det gælder og ikke alt det udenom.
Men der er intet nørdet over stedet - alle føler sig velkomne, såvel kenderen som novicen.
Det afspejles også i de smagninger, baren afholder. Man kan fx deltage i en "begyndersmagning" til 275 kr. eller en smagning af portvine fra ét og samme portvinshus.
Og for at vende tilbage til risalamanden, så kan man melde sig til smagningen "risalamande og portvin" d. 20. december. Her smages der både på forskellige portvine til den søde risdessert, ligesom der serveres to forskellige risalamander, hvor mandlerne henholdsvis har ligger i portvin i et døgn, og hvor der er iblandet hvid portvin i risalamanden.



Whisky for skotsk uafhængighed
Den 18. september gik skotterne til valgurnerne for at stemme, om Skotland skulle løsrive sig fra resten af Storbritannien. Som bekendt blev det ikke til en løsrivelse fra moderlandet, idet kun 45% stemte for.
Nu har det skotske destilleri Springbank Distillers i Cambeltown villet vise sin sympati med det store mindretal, der er for selvstændighed, og det har destilleriet gjort ved at lancere whiskyen Spirit of Freedom 45. Nyheden er en blanding af 45 forskellige whiskyer og indeholder 45% alkohol - en tydelig reference til procentandelen af stemmer for selvstændighed.
Springbank Distillers var ifølge destilleriets marketingdirektør, Ranald Watson, også det eneste skotske destilleri, der offentligt talte for en skotsk løsrivelse.
Spirit of Freedom 45 kan kun købes i Storbritannien, hvor den koster omkring 25 pund (cirka 235 kr.)
Destilleriet har også for nylig frigivet en 30 år gammel blended whisky med navnet Spirit of Freedom 30. Den er et minde om 700 året for Battle of Bannockburn, et vigtigt slag under Skotlands første uafhængighedskrig.



Popup-drinks
Cocktail-kort kan være helt enkle eller forsynet med fotos af de farvestrålende drinks. I baren hos det fornemme hotel Savoy i London har man fundet på noget helt specielt. På hver side i kortet popper en ny drink op i tredimentional papirudgave - ligesom i visse børnebøger og festlige fødselsdagskort.
Inspirationen kommer fra en gammel popup-brochure om hotellet fra 1938. En lille film på YouTube fortæller om processen med at skabe de enkelte drinks i papir.




]


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * MondoVino er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører og har optaget importen af vinene fra følgende spanske vinhuse: Celler Ripoll Sans og Celler Ardévol Priorat i Priorat, Orto Vins i Montsant, Clos Lentiscus i Peñedes, Vinyes Dels Aspres i Empordá og Vins Del Tros i Terra Alta.
    * Fiordivino har fået forhandlingen af de økologiske vine fra den italienske vingård Poggio al Gello.
    * Erik Sørensen Vin har optaget importen af to vine fra Tenuta Degli Dei i Toscana – Le Redini 2012 og Cavalli 2011.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Christian Philipson (f. 1956) blev uddannet i jern- og stålbranchen, og i en alder af 28 år blev han sendt til Frankrig som leder af Danits afdeling i departementet Saône-et-Loire.
    Han bosatte sig i Givry i Bourgogne og fik venner blandt vinbønderne der. Efter et par år solgte han mere vin end stål og rejste hjem og købte vinhandelen "Le Vieux Caviste" i Snaregade i København.
    Han fandt dog snart ud af, at det ikke var sådan, han ville handle med vin. Han flyttede sin forretning til Hørsholm og grundlagde et koncept, han kaldte "direkte køb & salg". Idéen var simpel: Forbrugeren køber direkte til engrospris og sparer derved penge.
    Konceptet var en succes, og Dagbladet Børsen kårede seks år i træk Philipson Wine som en Gazelle-virksomhed, dvs. en virksomhed, der fordobler sit bruttoresultat fra et år til det næste.
    I 2002 blev Philipson Wine en online vinhandel og dette blev gjort med så stor succes, at firmaet i dag er Danmarks største med landsdækkende levering fra dag til dag. Om hvordan hans forretning er blevet så stor en succes, forklarer han:
    - Philipson Wine går direkte til vinproducenterne og køber rigtigt og stort ind på de rette tidspunkter. Vi klipper alle fordyrende led som agenter, grossister og mellemhandlere væk. Desuden er vort salg baseret på hele kasser, så vi har mulighed for at have en meget mindre avance end den traditionelle vinhandel eller supermarked.
    Philipson Wine er kendt for sine skriggule annoncer, som Christian Philipson gerne omtaler som "spegepølse-reklamer". - Men, siger han, - tag ikke fejl. Der gives discount på prisen, aldrig på kvaliteten. Som online vinhandel er det essentielt altid at leve op til kundens forventninger. Derfor lægger vi et kolossalt arbejde i at udvælge og kontrolsmage vores sortiment, så forbrugerne ikke mister tilliden.
    En udfordring for Christian Philipson har været at ændre kulturen i virksomheden fra en iværksætter-kultur med én enevældig leder til en virksomhedskultur med engagerede ledere og medarbejdere. I 1991 havde han tre ansatte, i dag har han 30.
    - Jeg dominerer stadigvæk meget og blander mig i ledelsens dispositioner, siger han. - Det kan man ikke lade være med, når man selv arbejder med i virksomheden. Men jeg arbejder hårdt på at begrænse min indgriben og lade nye yngre kræfter komme til. Jeg har et oprigtigt ønske om at uddelegere. Derfor søger vi i øjeblikket en ny administrerende direktør, da jeg ønsker at fratræde for at hellige mig andre aktiviteter i associerede selskaber og i posten som bestyrelsesformand for Philipson Wine – jeg vil dog fortsat være ansvarlig for indkøb og produktstrategi.
    Christian Philipson er gift med Sysser Zerlang Philipson. Parret har tre børn, Frederik på 23 år, Jacob på 18 år, og Christina på 16 år.
    Adresse: Philipson Wine, Kokkedal Industripark 10, 2980 Kokkedal, tlf.: 70 22 68 88, e-mail: christian@philipsonwine.com, www.philipsonwine.com.







    Ugens vinøse billede
    Dette billede tog Michael Larsen, da han i september kom forbi Weingut Historic i den tyske by Dexheim ‒ den ligger i regionen Rheinhessen.
    ‒ De har en ganske sjov Straussenwirtschaft, skriver han, ‒ altså en restaurant med enkel servering og god vin. Ud mod gaden er ophængt et endestykke fra et gammelt vinfad, og på det står der:
    VORES FILOSOFI
    Det er et privilegium at eje gode marker, og det er en forpligtelse at lave god vin af afgrøden.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
    .....................
    301 Vindyrkning mellem nogle af de 750.000 gamle, kommunistiske bunkere på grænsen til Grækenland (foto © Lasse Made).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 42 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner og hele 25, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 140 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de tretten, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Castello 4357, Fabiano, Prosecco, Brut, Italien, lav alkohol (11%)
99,75 kr., på tilbud året ud: 79,75 kr., Skjold Burne
En rigtig god boblevin med livlig mousse og en charmerende lille sødme. God eftersmag.


La Belle Hélène, Chaudron, Champagne, Brut, Frankrig, 2008, lav alkohol (12%)
209 kr., Irma
Fortræffelig årgangs-champagne, seks år gammel, gode, stadige bobler, liflig duft og en tør, dejlig smag med plads til den gode frugt.

Hvidvin


Runcaris, Fattori, Soave Classico, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
79,75 kr., på tilbud året ud, Grauballe Wine Import
Lækker hvidvin med en aromatisk duft og en smag med fedme, frugt og blød syre. Lang eftersmag.


AT, Aquila del Torre, Riesling, Friuli, Italien, 2009, lav alkohol (12,5%)
95 kr., Vinoamici
Tyskland har bestemt ikke eneret på at fremstille topvine på Riesling-druen. Det er denne hvidvin et strålende eksempel på. Det er en moden vin, der bærer sin alder med ynde. Man lader sig henføre af den aromatiske og komplekse duft og den bløde og frugtrige smag - der dog stadig har tilpas rygrad og syre. En behagelig fedme får smagen til at vare rigtig længe. Det er en vin i top - og på toppen her og nu. Prisen er faktisk yderst rimelig for så høj en kvalitet.


Milton Park, Thorn-Clarke Wines, Chardonnay, South Australia, Australien, 2013, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tilbud året ud: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Flot hvidvin, der smager hele vejen rundt. I den afrundede, bløde, men også fortættede smag er der noter af fersken, pære, melon og citrus. Flasken har skruelåg.


Kentia, Albariño, Rías Baixas, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr. flasken, AndrupVin.dk
En dejlig hvidvin, der dufter af grønne blade og citrusfrugter og har en mild og frisk smag med strejf af modne citroner. Den vil være sagen til skaldyr - prøv den fx til dampede muslinger. Nyd ikke vinen alt for kold - dens fine aroma kommer først fuldt til udtryk, når den er et par grader over køleskabstemperatur. Flasken har skruelåg.


Stella Bella, Chardonnay, Margaret River, Australien, 2011, lav alkohol (13%)
145 kr., Vinkrogen
Fortræffelig hvidvin med en frisk druesmag og ret markante, men også bløde fadtoner. En vin med karakter.

Rødvin


Yllera, Bodegas Grupo Yllera, Tempranillo, Castilla y León, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
54,46 kr., online-pris, Køge Vinhandel
I forhold til den yderst lave pris er dette en glimrende rødvin - fire år gammel, moden, med bløde tanniner og fin krydring.


Paco García Seis, Bodegas Paco Garcia, Tempranillo, Rioja, Coseha, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., The Wine Company
Vellavet rødvin med blød bærsmag og fint integrerede fadnoter. God saft, milde tanniner og en lang eftersmag.


Fattoria Majnoni Guicciardini, Chianti, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
75 kr., Carlo Merolli
Let og saftig rødvin i god balance. Den bløde og lækre frugt ledsages af fint krydderi, og eftersmagen er meget lang. Vinen er lavet på økodruer.


Koonunga Hill, Penfolds, South Australia, Australien, 2012, middel alkohol (13,5%)
80 kr., H.J.Hansen Vin
Denne rødvin på druerne Shiraz og Cabernet Sauvignon har en god frugt og krydring, noter af chokolade og cigarkasse og en tørhed, der udpræget er til mad. Flasken har skruelåg.


Lohsa, Poliziano, Sangiovese, Morellino di Scansano, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
85 kr., Gallovini
Her er en let og elegant rødvin med masser af fylde og struktur. Herlig og meget anvendelig vin.


Imperio, Bodegas Viña Romana, Arribes, Spanien, 2009, middel alkohol (13,5%)
89,95 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Smile Marketing Group
Det er første gang, vi smager en vin fra det lille distrikt Arribes, der ligger på grænsen til Portugal og langs Douro-floden. Og det er en fortræffelig, fadlagret rødvin til en attraktiv pris (ved 6 flasker) - lidt af et scoop. Der er bløde tanniner, dejlig frugt, en vis tørhed, cigarkasse - og mindelser om portugisk vin ovre på den anden side af grænsen.


1682, Château Fontarèche, Corbières, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
96 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
En meget dejlig rødvin med blød, lækker frugt, et bredt spektrum og alle krydderurterne fra les garrigues - den kratagtige bevoksning - i bakkerne over vinmarkerne. Fin til mad, men også som meditationsvin.


Sangaetano, Cantine Due Palme, Primitivo, Manduria, Italien, 2012, middel alkohol (14%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., AndrupVin.dk
En nydelig rødvin, god frugt, gode tanniner, fint krydderi. En meget anvendelig vin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Domaine Fond Croze, Pére Long & Fils, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker: 84,95 kr., Erik Sørensen Vin
Op fra glasset stiger en dejlig duft, og i munden breder sig en en fin frugtsmag med bløde tanniner og tilpas syre. Kort sagt en glimrende rødvin. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.


Artspace, Saronsberg, Western Cape, Sydafrika, 2011, høj alkohol (14,5%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager
Når denne rødvin bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet, bliver den rigtig god. Den bliver blød, harmonisk og lækker. Ret utroligt, for umiddelbart er den meget lukket. Vinen er lavet på druerne Shiraz og Mourvèdre. Flasken har skruelåg.


La Garrigue, Domaine la Casenove, Côtes Catalanes IGP, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
110 kr., Compagniet
Flot rødvin, fire år gammel og fint udviklet. Den har en harmonisk smag med god struktur, god frugt og god krydring - timian og måske kanel. Lang eftersmag.


Quatro, Liberalia, Tempranillo, Toro, Crianza, Spanien, høj alkohol (14,5%)
125 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Glimrende rødvin med god frugt, bløde tanniner, fint integrerede fadnoter og en vis tørhed, der gør den velegnet til kødretter. Vinen er lavet på økodruer.


Rocky Gully, Falkland Estate, Shiraz, Frankland River, Western Australia, Australien, 2013, middel alkohol (13,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Propperiet
Glimrende, blød rødvin med en bred og ren frugtsmag og noter af peber - og bestemt ikke en af disse australske bamsevine. En kultiveret vin. Flasken har skruelåg.


Valletta, Claudio Alario, Barbera, Alba, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
175 kr., Compagniet
Prægtig rødvin med en fin duft og en mættet frugtsmag. I smagen blommer og (måske) chokolade. Lang eftersmag.


Tradition, Château-Fortia, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
179,75 kr., Bichel Vine
Elegant og mild rødvin, meget kompleks, med bløde tanniner, integrerede fadnoter, chokolade, tobak ...


Bosco Agostino, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
278 kr., på tilbud til 249 kr., Jysk Vin
Elegant og meget lækker rødvin med en liflig duft og en blød, kompleks og harmonisk smag. I smagen er der modne bær, kaffe, chokolade og fint integrerede fadnoter. Den kan drikkes nu, men gem den gerne i endnu fire-fem år.


Ravera, Terre del Barolo, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
399,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 49): 129,95 kr.; priser ved 12 flasker, Philipson Wine
Syv år gammel Barolo, fint udviklet og drikkemoden. Den har et bredt spektrum - fløjlsblød frugt, krydderier, lakrids og fint integrerede fadnoter. Til denne uges tilbudspris er denne vin et virkeligt scoop.


Viña Valoria, Bodegas Valoria, Tempranilo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
59,95 kr., Amka
Hverdags-rødvin, fyldig, pæn frugt, tilpas syre - den varmer godt. Hele vejen ned.


Aragus, Bodegas Aragonesas, Campo de Borja, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Holte Vinlager
Den rigtige pris for denne rødvin er de 60 kr., men til denne pris får man et godt glas. Det er ikke en stor og kompleks vin, men en venlig vin og god hverdags-vin. Vinen er lavet på på druerne Garnacha og Cabernet Sauvignon.


Cascina Albano, Barbera, Alba, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
125 kr., Lago Import
Vellavet rødvin med blød frugt og en lidt markant grape-syre, der hurtigt indfinder sig. God til lidt fede kødretter.


Villa Cerro, Amarone della Valpolicella, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
129,95 kr., på tilbud året ud: 109 kr., Fakta
Denne rødvin opfylder uden tvivl distriktets krav til kvaliteten, men vinen lever ikke op til distriktets berømmelse. Men sådan er det - der er også små amaroner. Til lave priser. Som vin er den fin, som amarone skuffende.

Sød vin


Schweicher Annaberg, Heinz Schmitt, Riesling, Mosel, Auslese, Tyskland, 2003, lav alkohol (7,5%)
99 kr., Haller Vine og Vin&Vin
Superlækker, sød hvidvin, der breder sig i munden med mange facetter og vidunderlige honning-noter. Flasken har skruelåg.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.