Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50. 2014



Nyheder i uge 50, 2014

Følg os på Facebook




.




Vinmarker i Sauternes. Foto: Wikipedia / Bouette.

Togbane gennem Bordeaux
I sidste uge nævnte vi den højhastighedstogbane, som den italienske regering har besluttet at anlægge gennem Luganas smukke vinlandskab.
Nu er de franske myndigheder fulgt trop med planer om en lignende togbane gennem Bordeauxs vinmarker. Banen skal løbe mellem Bordeaux og Toulouse med et sideløbende spor, der ender i byen Dax, og den vil blive 78 kilometer lang og 100 meter bred.
Planerne om togbanen har vakt vrede hos Bordeauxs vinproducenter og ikke mindst hos dem, der har deres vinmarker i Sauternes og Barsac - to appellationer, som i høj grad vil blive berørt af en sådan højhastighedstogbane.
Vinproducentforeningen Les Vignerons de Sauternes et Barsac (ODG) forsøger nu at råbe myndighederne op og få baneplanerne stoppet. Ifølge foreningen vil togbanen få fatale konsekvenser for det unikke mikroklima, der hersker i Sauternes, og som er alt afgørende for produktionen af appellationens berømte søde vine.

Slut med "ædel råddenskab"
Togbanen vil komme til at skære sig vej gennem Ciron-dalen, der er opkaldt efter en biflod til Garonne, der løber gennem dalen. Vandet i Ciron er køligere end i moderfloden, og de mange træer langs flodens bredder danner en beskyttende mur, der holder på vandets kølighed. Om efteråret, når Cirons kolde vand møder Garonnes lunere vand, opstår der i de tidlige morgentimer en tåge, der breder sig ind over Sauternes vinmarker. Og det er denne tåge, der gør, at svampen Botrytis cinerea kan trives. Denne særlige svamp forårsager, at druerne bliver angrebet af den "ædle råddenskab", der giver de søde Sauternes-vine deres særlige karakteristika.
Hvis togbanen bliver en realitet, bliver træerne i Ciron-dalen fældet, og temperaturen i Ciron-floden vil følgelig stige. Dermed vil det være slut med den alt afgørende tåge i Sauternes, lyder det advarende fra Les Vignerons de Sauternes et Barsac.
Med togbanen følger også en masse forurening, ligesom den vil påvirke dyrelivet i området, mener foreningen, der nu opfordrer offentligheden til at bakke op om protesterne mod banen.

Sagen om Champagne Jayne
Rachel Jayne Powell er australier og bidt af champagne. Hun har skrevet bogen "Great, Grand and Famous Champagnes: Behind the Bubbles", som i 2011 vandt en pris ved Gourmand World Cookbook Award. Hun er også udnævnt til Dame Chevalier de L’Ordre des Côteaux de Champagne af champagneindustrien og fremmer i såvel tale som tekst champagne og champagnedistriktet.
Rachel Jayne Powell har siden 2003 anvendt Champagne Jayne som sit professionelle navn, og for to år siden varemærkebeskyttede hun så navnet. Men det faldt ikke i god jord hos champagneproducenternes forening, Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC). Powell promoverer nemlig også andre af denne verdens mousserende vine, hvilket ifølge foreningen skader det gode ry, som navnet Champagne har hos forbrugerne.
CIVC har krævet, at hun helt og holdent stopper med at anvende navnet Champagne Jayne - et krav, Powell ikke har tænkt sig at opfylde. Derfor har foreningen nu lagt sag an mod hende. Sagen kommer for retten d. 15. december og forventes at vare i fire dage.




Banderolen på den forfalskede amarone.

Mere om den falske amarone
I sidste uge nævnte vi, at der var en falsk amarone i omløb. Det var Steve Stusgaard, som ejer Bagsværd Vinhandel, der var kommet i besiddelse af flasken og sendte os et par billeder af etiketten og den falske banderole.
Normalt består en banderole af en lille rund mærkat øverst på flaskens kapsel - denne udgave var, ligesom i gamle dage, en lang strimmel, og den var placeret et mærkeligt sted på flaskehalsen.
Historien fik Carlo Merolli, der importerer italienske vine, til fluks at tjekke nummeret på banderolen på den hjemmeside, der tilhører vinkonsortiet i Valpolicella. Og minsandten, banderolens kontroltal, 1129932, tilhører en amarone, der fremstilles af Cantina Sociale di Negrar. Se selv ved at klikke her. Svindleren har således hugget et ægte kontroltal.





Rødvin mod Alzheimers
Vi har ofte fortalt om de mange helsebringende egenskaber ved stoffet resveratrol, som findes i de blå druers skind og dermed i rødvin. Nu er der ifølge lægetidsskriftet Medscape igen nyt fra den front, idet en undersøgelse viser, at resveratrol i meget høje doser har en godgørende effekt på patienter med en mild til moderat grad af demenssygdommen Alzherimers.
Undersøgelsen er udført af den amerikanske farmaceut og Phd’er Raymond Scott Turner, og resultaterne blev fremlagt på den nyligt afholdte konference Clinical Trials Conference on Alzheimer’s Disease (CTAD).
Alzheimers skyldes aflejringer af to forskellige proteiner, Beta-amyloid og Tau, i hjernen, og det er disse aflejringer, der dels lægger sig mellem nervecellerne, dels inden i dem, der forårsager hukommelsestabet.
Den amerikanske undersøgelse viser, at resveratrolen er i stand til at stabilisere niveauet af Beta-amyloid i blodet og rygmarvsvæsken hos patienterne og dermed bremse aflejringerne i hjernen.
Forskerne vil nu gå et skridt videre og foretage flere undersøgelser med resveratrol - eller en syntetisk udgave af stoffet.
Som nævnt skal der meget store mængder resveratrol til for at få en effekt i forbindelse med Alzheimers. Den mængde, som et glas rødvin indeholder, er peanuts i forhold til mængden i det omtalte forsøg. Dog tyder tidligere forsøg på, at blot et par glas rødvin om dagen forbedrer hjernens funktion og nedsætter risikoen for at få Alzheimers.




Den særlige vindyrkningsmetode vite ad alberello, som anvendes på øen Pantelleria. Her er det vinstokke tilhørende vingården Donnafugata. Foto: Pucci Scafidi.

Vindyrkningsmetode på Unesco-liste
Når det gælder vinens verden, finder man flere emner på Unesco’s verdensarvsliste - heriblandt Barolos vinmarker og Georgiens gæring af druerne i store lerkrukker, såkaldte qvevri.
Nu er endnu et vinøst emne føjet til listen, nemlig den særlige vindyrkningsmetode, vite ad alberello, der anvendes på den lille italienske ø Pantelleria.
Metoden menes at være udviklet af fønikerne, som kom til øen for mere end 2500 år siden, hvorefter den er gået i arv fra generation til generation.
Vite ad alberello betyder "hårdt beskårne bush vines". Bush vines vil sige vinstokke, der er beskårede som buske og ikke har nogen form for støtte (stok, trådramme eller andet).
Bush vines ses også i mange andre vinområder rundt om i verden - dog ikke beskåret på samme måde som på Pantelleria.

Vinstokkene dyrkes i huller
Første skridt i vite ad alberello er at grave runde huller i jorden, der er utrolig rig på vulkansk aske og derfor nærmest grå. Vinplanterne plantes i hullerne, og de skal traditionen tro stå nøjagtigt i midten. Vinstokkene beskæres, så kun nogle få centimeter af dem kan ses over hullerne. På den måde er vinløv og drueklaser beskyttet for den hede vind fra Sahara. Der er nemlig utroligt varmt på Pantelleria, der ligger kun 79 kilometer fra Tunesien.
Druen, der dyrkes på øen, er Zibibbo - en afart af Muscat-druen - og den bruges fortrinsvis til den søde vin, Passito di Pantelleria. Drueklaserne lægges til tørre i tyve dage på stråmåtter i solen og sidenhen i et væksthus, hvor de vendes dagligt, så de tørrer jævnt. Når de er tilstrækkeligt indskrumpne og søde, presses de og gærer til passito-vin.


Uansvarligt at bygge Mosel-broen
- At opføre en bro i det område er uansvarligt. Fundamentet kan bryde sammen under vægten af bilerne, og det kan selvsagt komme til at koste menneskeliv. Så klar er meldingen fra den anerkendte tyske geotekniske ingeniør Rafig Azzam til magasinet Der Spiegel, når det gælder opførelsen af den omdiskuterede motorvejsbro i Mosel.
Broen vil komme til at strække sig mellem byerne Ürzig tværs over Mosel-dalen til byen Rachtig. I begge ender bliver den forbundet med en firsporet motorvej.
Byggeprojektet har, som tidligere nævnt i VinAvisen, vakt forargelse hos såvel Mosels mange vinproducenter som hos førende vinskribenter verden over. Og protestforeningen Pro-Mosel har forgæves kæmpet i snart flere år for at få stoppet projektet. Argumenterne er mange. Broen vil skæmme et af Tysklands mest betagende vinlandskaber, hvilket vil gå ud over turismen, og selve byggeriet vil gå ud over vinmarkerne. Det vil påvirke grundvandet og skabe forurening i området, lyder det fra vinproducenterne. Og vi taler vel at mærke om nogle af verdens mest berømte Riesling-vinmarker.

Har indgivet en kriminel klage
Alle protester har været forgæves. Den tyske regering, der står bag broprojektet, har ikke villet bøje sig, og byggeriet er nu i fuld gang.
Men som vi skrev i uge 38, blev der allerede i september pustet nyt liv i Pro-Mosels håb om at få stoppet byggeriet. En af de geologer, som regeringen havde anvendt, lækkede en undersøgelse i forbindelse med byggeprojektet, der viste, at undergrunden, hvor broen skal opføres, er ustabil helt ned i 70 meters dybde og ikke vil kunne bære de 158 meter høje bropiller, hvis fundamenter kun bliver gravet ned i 47 meters dybde. Regeringen lovede, at foretage yderligere undersøgelser af undergrunden, hvilket dog ikke er sket.
Og nu har Pro-Mosel fået endnu mere vind i sejlene på grund af Azzams udtalelser til Der Spiegel - så meget vind, at foreningen har indgivet en såkaldt kriminel klage til statsanklageren i byen Trier. Hvad der kommer ud af det er ikke godt at vide, men det lægger uden tvivl yderligere pres på den tyske regering til at vurdere bro-byggeriet endnu en gang.






Fine vine fundet i nazi-bunker
Adolf Hitler var afholdsmand, men det var hans mænd bestemt ikke. Det hænder, at der dukker vinflasker op, som beviseligt har tilhørt nazi-generaler. Som regel bliver disse flasker solgt på auktion for astronomiske beløb til historikere eller vinsamlere.
For nylig udforskede to polske skattejægere resterne af en gammel nazi-bunker i nærheden af byen Swinoukscie i det nordvestlige Polen. Bunkeren rummede en labyrint af tunneller, og dybt inde i labyrinten fandt de to polakker en smal korridor, hvor der lå nogle uniformer og hjelme samt en kasse med gammel ammunition. Og under ammunitionen lå to fornemme flasker Bordeaux-vin. Den ene var en rødvin fra Saint Émilion, Château Grand Barrail Lamarzelle 1938, og den anden en Château Latour-Martillac 1939, en hvidvin fra Graves.
Vinene har ligget perfekt i den kølige underjordiske bunker, Og smager højst sandsynligt glimrende. Men uanset, om de er drikkelige eller ej, skal de nok blive solgt til pænt høje priser.
Daily Mail har bragt en serie billeder fra fundstedet, som kan ses ved at klikke her.





Det spild-frie glas
Når der festes i denne søde juletid, går det ofte hårdt ud over den pæne borddug. Et væltet glas rødvin på den hvide damaskesdug er fx ikke lige sagen.
Men det behøver man ikke at tænke på, hvis man dækker op med glasset Saturn, en nyskabelse fra det amerikanske designfirma Super Duper Studio. Det har taget fire år og en række eksperimenter at nå frem til dette spild-frie glas. Over foden har glasset en bred, buet kant, som gør, at det kun kan tippe til en vis grænse, hvilket bevirker, at indholdet forbliver indenbords.
På firmaets hjemmeside viser en lille film, hvad der sker - eller rettere ikke sker - når man vælter glasset.
Prisen for et enkelt af disse vinglas er 52 dollars (cirka 314 kr.), men der er også kælet for fremstillingen, idet glasset er mundblæst og håndpoleret.
Glassene, der kan forudbestilles på Super Duper Studios hjemmeside, kan stables, hvilket jo er praktisk. Mindre praktisk er det, at glasset ikke har nogen stilk, hvorved vinen varmens op af hånden.



< Drømmen og realiteterne. Der er et stykke vej igen,
før Cité des Civilisations du Vin kan slå dørene op.

Vincenter bliver dyrere end forventet
Det er ikke kun Danmarks Radio, der kan overskride budgettet med en ordentlig sjat, når der skal bygges nyt. Også i Bordeaux by er den gal, og her drejer det sig om det store nye vincenter, Cité des Civilisations du Vin, en fantastisk futuristisk bygning i træ og glas, som er i færd med at blive opført ud til Gironde-floden.
Byggeriet var, da det blev sat i gang for tre år siden, budgetteret til 63 mio. euro (cirka 469 mio. kr.). Nu har myndighederne i Bordeaux, der financierer projektet, været nødt til at lægge yderlige 18 mio. euro (134 mio. kr.) oven i hatten på grund af ekstra byggeomkostninger - og omkostninger til "gæsteoplevelses-teknologi". Sidstnævnte omfatter blandt andet smartphones, som kan oversætte til otte forskellige sprog.
Men centret skal nok blive flot, når det står færdig - to år forsinket - til marts 2016.
Det bliver på 10.000 kvadratmeter, og ud over en permanent udstilling, der med masser af interaktivitet fortæller om Bordeaux og vinens historie, vil centret også rumme flere restauranter og barer samt kontorer for firmaer tilknyttet vinindustrien.








Verdens største trøffel på 1,9 kg - normalt er trøfler betydeligt mindre end et æble.

Verdens største trøffel til salg
Trøfler, verdens mest kostbare svampe, er som regel sorte, men de kan også være hvide - og så kan de i sjældne tilfælde blive temmelig store.
I denne uge kommer verdens største hvide trøffel under hammeren hos Sotheby’s i USA. Den blev fundet for få dage siden i det italienske Umbrien af en af verdens ældste trøffelleverandører, det familieejede Sabatino Truffles. Den gemte sig - som trøfler normalt gør - cirka 15 cm under jorden, og blev opsporet af en af de hunde, der er trænet til at finde trøfler.
Trøflen vejer 1,9 kg og er dobbelt så stor som den tidligere rekordindehaver, en trøffel, som blev fundet i 2010 og solgt for et beløb svarende til 2,5 millioner kr.
Budene på den nye kæmpesvamp er sat til at starte ved 50.000 dollars (cirka 300.000 kr.), og familien Balestra, der ejer Sabatino Truffles, har besluttet, at hver en krone fra salget skal gå til velgørende formål.

I forbindelse med vinauktion
Vi ved godt, at trøfler ikke har noget med vin at gøre, men vi ville så gerne vise billedet af den gigantiske svamp. Og så har salget af denne svamp alligevel noget med vin at gøre, da auktionen afholdes som startskuddet på en vinauktion med fornemme vine. Så hvis køberen af svampen bliver hængende bare lidt længere, vil han eller hun kunne finde en rigtig god flaske til det store trøffel-måltid.
Vinauktionen omfatter partier til vurderingspriser fra 200 til 60.000 dollars (cirka 1200 til 360.000 kr.). Man kan fx byde på en flaske Paul Jaboulet Aîné La Chapelle i flaskestørrelsen Balthazar (12 liter eller 16 normale flasker), der er vurderet til 2250 dollars (cirka 13.500 kr.). Der skal jo en stor flaske til en stor svamp …




Der venter dommerne til Copa'en en stor oplevelse, når det danske hold serverer deres retter. Forretten vil fx blive anrettet i en traditionel asiatisk lakeret madkasse, ligesom sherryerne bliver skænket i såvel traditionelle sherry glas som i store rødvinsglas. Sommelier Kienlch Lu skal sammen med kokken Chhung Paing repræsenter Danmark ved den prestigefyldte konkurrence i Jerez.



Kiin Kiin til fornem konkurrence
I foråret 2013 var VinAvisen med, da den store internationale konkurrence Copa Jerez (sherry-pokalen) blev afholdt i Sherry-distriktets hovedby, Jerez de la Frontera.
I denne konkurrence dyster makkerpar af færdiguddannede kokke og sommelierer om, hvem der er bedst til at sammensætte diverse retter med de forskellige typer sherry. Og netop det år, hvor vi var med på sidelinjen, vandt Danmark for første gang pokalen. Oplevelserne under konkurrencen blev efterfølgende foreviget i en serie postkort, som kan ses ved at klikke her.
Det var tvillingerne og ejerne af restaurant Clou i København, Jonathan og Alexander Kjølhede Berntsen, der imponerede det internationale dommerpanel med deres sherry- og madsammensætninger og dermed kunne stille sig øverst på sejrsskamlen.
Som en ekstra fjer i hatten vandt tvillingerne over deltagere fra restauranter med både en og to stjerner i Michelin-guiden. Siden hen har Clou selv opnået en stjerne i guiden.
I år bliver Danmark repræsenteret af en sommelier og en kok fra en restaurant, som allerede har en Michelin-stjerne, nemlig Kiin Kiin, der er kendt for sit eksperimenterende thailandske køkken.

Sherry og thailandsk mad
Det bliver sommelier Kienlch Lu og kok Chhung Paing fra Kiin Kiin, der tager turen til konkurrencen i Jerez i foråret 2015.
For nylig deltog VinAvisen, da de to over for en udvalgt skare af den danske vin-presse præsenterede de tre retter og de ledsagende sherryer, som de stiller op med til Copa’en.
Jamen, kan man overhovedet matche sherry og thailandsk mad?, er der måske nogle af vores læsere, der tænker. Ja, det kan man, og de sammensætninger, der mødte vores ganer, var intet mindre end himmelske. Lu og Paing har bestemt gode chancer for at tage pokalen med hjem til Danmark.
Til forretten, der bestod af misoflan med hvide asparges og jomfruhumerconsommé, havde makkerparret valgt en Manzanilla en rama, en tør og sprød sherry fra bodegaen Delgado Zuleta.
Hovedretten - svinekød braiseret med fem krydderier og serveret med sprøde ærter - blev ledsaget af Palo Cortado VORS fra Bodegas Tradición, mens Moscatel de Chipiona fra Emilio Lustau blev hældt i glassene til desserten, Koh Samui med danske og thailandske blomster.

Sherry stortrives i et rødvinsglas
Sherryerne fortjener at få et par ord ekstra med på vejen, da de alle var ualmindeligt delikate og stammede fra tre af Sherry-distriktets absolutte top-bodegaer.
Sommelier Kienlch Lu havde valgt at servere hver enkelt sherry i to forskellige glas - det traditionelle lille smalle sherryglas og så et stort vinglas. Det var interessant, for sikke en forskel der var på smagen af én og samme sherry, alt efter hvilket glas man drak den af. Det er faktisk en rigtig god idé at servere sherry i et rødvinsglas - vinen folder sig ud, bliver mere åben og aromatisk.
Manzanillaen til forretten var interessant. På etiketten stod der "en rama". De to små ord bruges om sherry, der er tappet på flasker uden klaring eller filtrering. Dog er der ofte brugt et groft filter, der sier de større klumper af gærceller fra. Men i flasken vil der som regel være små flager af gærrester.
Der er mange, der mener, at "sherry en rama" har en mere intens og kompleks smag end de filtrerede og rensede udgaver. Vi smagte også en af disse rensede udgaver, en herlig Manzanilla San León Reserva fra Bodegas Arguëso, som dog endte med ikke at blive valgt til forretten. Det er ofte små detaljer, der tæller, når sammensætningen skal være perfekt.

Den interessante Palo cortado
Palo cortado, som blev serveret til hovedretten, er en sherry, der oprindelig er bestemt til et liv under et lag af flor (se vores serie af postkort fra Sherry) for at ende som en fino eller amontillado. Men på en eller anden mystisk måde mister vinen sit flor og begynder at iltes som en oloroso. Resultatet er en vin, der forener amontilladoens delikate, men også intense duft med olorosoens fyldige struktur og rundhed.
Og ordet VORS? Det står for "Very Old Rare Sherry" og henviser til, at sherryen har tilbragt mere end 30 år i solera-systemet - det særlige system, som al sherry modnes i.
De tre sherryer kan alle fås på det danske marked. Manzanilla en rama fra Delgado Zuleta forhandles af Victoria Vine, Palo Cortado fra Bodegas Tradición af Juul’s Vin & Spiritus og Moscatel de Chipiona fra Emilio Lustau af H.J. Hansen.






Georgien vil frem på verdensmarkedet
Man skal lede grundigt på forretningshylderne herhjemme for at finde georgisk vin. Men det vil måske ændre sig i løbet af de kommende år. I hvert fald har den georgiske regering tænkt sig at give landets vinindustri et ordentligt skub i den rigtige retning.
Regeringen vil blandt andet finansiere opførelsen af et vinhus, der bliver et af de største i Georgien. Det kommer ifølge Decanter til at ligge i regionen Keda i Adjara, og det vil årligt kunne forvandle 12.000 tons druer til vin.
Flere andre statsstøttede vinhuse er i støbeskeen, ligesom regeringen har planer om at tilbyde vinbønder lavrentelån, så de kan udvide deres vinmarksareal.
Derudover skal kvaliteten af georgisk vin skærpes. Der er allerede indført et loft for, hvor mange druer, der må høstes pr. vinstok i de forskellige regioner, og en øget kvalitetskontrol fra myndighedernes side er også på trapperne. Og så er der blevet etableret en stats-smagekommission, der skal bedømme og belønne landets vine.

Godt gang i eksporten
Disse mange tiltag kommer i kølvandet på nogle yderst gunstige eksporttal. I 2013 eksporterede Georgien 44,6 millioner flasker vin, hvilket var hele 23,3 mio. flere end året før. Og alene i de første ni måneder af 2014 er eksporten nået op på 42,8 mio. flasker.
Det har også hjulpet på eksporten, at EU for nylig har besluttet, at der ikke længere skal lægges importafgifter på georgisk vin - en beslutning, der blev taget i slipstrømmen af sanktioner over for Rusland i forbindelse med Krim-krisen. Rusland har længe været det største marked for georgisk vin, men har i længere perioder boykottet importen efter sigende på grund af "sundhedsmæssige årsager".

...




Henrik Brinks er manden bag Copenhagen Destillery.

Københavns første destilleri
For en del år tilbage dukkede det ene mikrobryggeri efter det andet op på dansk jord. Derefter kom turen til mikrodestillerierne, hvoraf flere har set dagens lys i de senere år. Nu har også København fået sit første mikrodestilleri, Copenhagen Distillery. Det har til huse i Bryggergården på Amager - en gård, der også for mere end hundrede år siden var rammen om et bryggeri og destilleri.
Det er whisky-entusiasten Henrik Brinks, der er manden bag Copenhagen Distillery og destilleriets master destiller. Han fik idéen og lysten til at starte sit eget destilleri efter at have smagt mere end 450 forskellige typer whisky. Og som medejere af destilleriet har han tre gode venner, Anders M. Frandsen, Esben Jørgensen og Ørn Ólason.
De fire ejere er nu i fuld gang med at fremstille whisky, men før den kommer på hylderne, skal den modne i fade i en god rum tid. Så den første spiritus fra Copenhagen Distillery, der rammer forretningerne, er en gin - og en ganske særlig en af slagsen. Det er nemlig ifølge destilleriet verdens første honningbaserede gin, og den vil kunne købes fra og med begyndelsen af 2015.
I det hele taget har destilleriet sat sig det mål at fremstille anderledes whiskyer, snapse, ginner osv. med utraditionelle ingredienser. Det bliver spændende at se, hvad det lancerer i de kommende år.



Likør fylder 40 år
Baileys Original Irish Cream er fyldt 40 år. Det skete d. 26. november, og siden den første udgave af whiskylikøren kom på markedet, er salget vokset støt, så det i dag ligger på 82 millioner flasker årligt fordelt på 160 forskellige lande. Det gør Baileys til verdens bredest solgte likør. Også i Danmark er den yderst populær - her hælder 54% af alle voksne med glæde likøren i glassene.
Den præcise opskrift på den cremede likør er naturligvis en hemmelighed, men sikkert er det, at den indeholder fløde fra irsk kvæg i skøn forening med irsk whiskey, kakao og vanilje.
Baileys smager lækkert, som den er eller med en isterning. Men likøren er også perfekt til drinks. Nedenfor bringer vi opskriften på Baileys Orange Bliss - det tager kun få minutter at lave den.

Baileys Orange Bliss (1 person)
50 ml Baileys Original Irish Cream
25 ml Grand Marnier
Isterninger
Fyld et lavt glas med isterninger, og hæld Baileys over. Tilsæt Grand Marnier, og rør grundigt rundt, til væsken er ensartet. Tilføj eventuelt en snoet appelsinskal på kanten af glasset.




]


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Gert Carl har opsagt sin stilling som kategorichef for vin- og spiritus hos Dagrofa, eftersom de fælles forventninger ikke kunne indfries.
    * The Wine Company har optaget importen af vinene fra Domaine Laurent Père et Fils, Gevrey Chambertin i Bourgone og vinene fra Betz Family Wines i Washington State, USA.
    * Husted Vin har åbnet en 400 kvadratmeter stor vinbutik i Slagtehusgade 15-17 i Den Brune Kødby i København V og åbner ligeledes en ny butik i Naboløs 6 i København d. 12. december.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.







    Ugens vinøse billede
    Michael Larsen skriver til os: Her er et billede, som jeg optog for et par måneder siden ved Groß-Umstadt ‒ et meget lille, isoleret vinområde, der hører ind under Hessische Bergstrasse i Tyskland.
    Som I kan se, er høsten stadig i gang, og billedet viser en af de store høstmaskiner, som spyttede kerner og stilke ud af to store udstødningsrør, mens den kørte rækken igennem.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
    .....................
    302 Fine, gamle smagekopper ‒ tastevins ‒ på udstilling i Hôtel Dieu i Beaune (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 42 vine. Af disse vine var der 31, som fik mere end to stjerner og hele 23, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 143 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Maranello Spumante Brut, Modena, Italien, lav alkohol (11,5%)
59,95 kr., Amka
Et blidt skum fylder munden, når man smager på denne dejlige mousserende vin. Den er fremstillet på Pinot Noir og Chardonnay, og mon ikke den med sin fylde og store aroma indeholder rigtig meget af førstnævnte drue. Vinen dufter af brød og friske æbler og smager lifligt af modne æbler, pærer og citrusfrugter med et strejf af mandler. En fantastisk dejlig boblevin til en meget rimelig pris.


Prosecco Verosso, Prosecco, Italien, lav alkohol (11%)
89,95 kr., på tilbud: 59,95 kr. flasken, Amalie Vinimport
En rigtig dejlig og let perlende prosecco med en mild duft af lyst brød og modne pærer. Smagen er elegant med fine citrusnoter. Et kup til tilbudsprisen.


Barnaut, Domaine Edmond Barnaut, Champagne Grand Cru, Extra Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
245 kr., Compagniet
Elegant champagne fra en Grand Cru-mark i Bouzy. Den har fine bobler i glasset, en fin duft i næsen og en harmonisk og bred smag i munden - en smag, der holder sig længe. Den er extra brut, men alligevel er der en fin, lille sødme. God til dronningens nytårstale, lød det i smagepanelet.

Hvidvin


Leipp-Seininger, Riesling, Alsace, Grand Cru Zotzenberg, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
83,12 kr., online-pris, Køge Vinhandel
Lækker hvidvin med en dejlig druesmag og en ret markant sødme - lidt i stil med de tyske vine, som man kalder lieblich. Fortræffelig som terrassevin - til den tid ...


Verduzzo Friulano, Aquila del Torre, Friulano, Friuli, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
189 kr., Vinoamici
En meget elegant hvidvin med duft af forårsblomster og med et let, læskende og frugtrig smag med fine krydrede noter. En absolut topvin fra det norditalienske vindistrikt Friuli.

Rødvin


La Vieille Réserve, Castelmaure, Corbières, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
69 kr., pris ved 6 flasker: 62,10 kr., Franske Vinhus
Blød og harmonisk rødvin med en dejlig frugtsmag og krydrede noter, der holder sig længe i munden. En vin anvendelig til mange retter.


Montes Twins, Montes, Colchagua Valley, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
69,75 kr., Bichel Vine
Plasker man denne rødvin over i en karaffel et par timer før måltidet, bliver den blødere og meget charmerende. En dejlig vin fra en af Chiles bedste vinmagere. Vinen er lavet på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Udpræget til mad. Flasken har skruelåg.


Coto de Hayas, Bodegas Aragonesas, Campo de Borja, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)
69,75 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr. flasken, Bichel Vine
En enkel men rigtig dejlig rødvin til prisen - saftig og frugtrig og med en anelse lakrids og en fin sødme til slut.


Château Luc, Louis Fabre, Corbières, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
70 kr., Vinimperiet
Denne røde økovin har en dejlig duft og en meget ren og klar smag af frugt - blommer og modne, røde bær. Dertil en blød syre og lang, frugtagtig eftersmag.


The Lindsay Collection, Cabernet Sauvignon, South Australia, Australien, 2013, middel alkohol (14%)
79 kr., Vinkrogen
En lækker og delikat rødvin med masser af frugt og en god syre til mad. Den er læskende og har en lang og vinøs eftersmag. Flasken har skruelåg.


Armantes, San Gregorio, Calatayud, Reserva, Spanien, 2008, høj alkohol (14,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
En yderst vellavet rødvin på druerne Garnacha, Tempranillo, Shiraz, Merlot og Cabernet Sauvignon. Den har god frugt og bløde tanniner, en lille sødme, tilpas syre og mange facetter. En udpræget madvin.


Canaja, Villa Annaberta, Rosso Veronese IGP, Tyskland, 2011, høj alkohol (14,5%)
89,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 50): 54,83 kr., SuperBrugsen
En imødekommende rødvin, der med sin gode frugt, fine sødme og afrundede tanniner vil tiltale et stort publikum. 90 kr. er nok lidt for meget, men tilbudsprisen er yderst attraktiv. Den gav den femte stjerne.


Catena Malbec, Malbec, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En herlig rødvin med noter af lakrids i duften og med en lang, koncentreret og frugtrig smag.


3 Wooly Sheep, Paul Sapin, Pinot Noir, Hawkes Bay, New Zealand, 2014, middel alkohol (13,5%)
119 kr., Kjær & Sommerfeldt
En skøn Pinot-rødvin. Den har en bred og meget karakteristisk, lækker og ren Pinot-smag med alle facetterne på plads. Flasken har skruelåg.


006, Bodega Aniello, Merlot, Patagonia, Argentina, 2013, middel alkohol (13,5%)
119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr. flasken, Erik Sørensen Vin
Denne rødvin er meget lækker og aromatisk med masser af moden frugt, især brombær, blåbær og hyldebær, noter af te og en lang og lækker eftersmag med tilpas tanniner. En topvin, som mange vil kunne lide.


Château de Cénac, Malbec, Cahors, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker: 88 kr., AndrupVin.dk
En meget vellavet rødvin med dejlig frugt, fint krydderi, bløde tanniner og en lang eftersmag. Anvendelig til mange retter.


Borgogno, Giocomo Borgogno & Figli, Barbera, Alba, Superiore, Italien, 2012, middel alkohol (14%)
189 kr., Hustedvin
Flot rødvin med stor frugtfylde, silkebløde tanniner, fine krydderier, tilpas syre og en dejlig eftersmag. En vin i god ballance - og en vin, der inviterer til et glas ekstra. Fin til lettere kødretter.


Col de la Bastia, Fattori, Amarone della Valpolicella, Italien, 2010, høj alkohol (15,5%)
199,75 kr., på tilbud året ud, GrauballeVin.dk
En rødvin, der er kraftig ud over alle grænser, men meget flot og lækker. I smagen blommer, kirsebær og skindet af dadler (jo, der er skam nogle i smagepanelet, der kan smage dadelskind!).


Saboteur, Luddite, Western Cape, Sydafrika, 2010, høj alkohol (15%)
235 kr., Lesedi Wines
Farven er tæt, dyb og mørk. Duften er koncentreret og med en kant af kirsebærsten. Og smagen er simpelt hen perfekt - stofrig, med en masse facetter, lakrids, kanel, bløde tanniner og fint integreret fad. En herlig rødvin. Vinen er lavet på druerne Shiraz, Cabernet Sauvignon og Mourvèdre.


Fattori, Amarone della Valpolicella, Italien, 2009, høj alkohol (16%)
299 kr., på tilbud året ud, GrauballeVin.dk
Superlækker rødvin med dyb frugt og en blød smag, der breder sig i munden med mange facetter - en vin i perfekt ballance. En af de bedste amaroner. Flot til fine kødretter og som meditationsvin.


Selvarossa, Terra, Cantine due Palme, Salice Salentino, Riserva, Italien, 2004, middel alkohol (14%)
299,95 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., AndrupVin.dk
En meget dejlig rødvin i en spændende, tung flaske. Den har en bred og blød smag samt en rank syre, der gør den velegnet til mad.


La Valentina, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
79 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
En udmærket, saftig og læskede rødvin med fine noter af lakrids. Prisen er dog i overkanten.


Genium, Priorat, Spanien, 2007, høj alkohol (15,5%)
100 kr., pris ved 12 flaser, Nordic Wine
En kradsbørstig rødvin med saft og kraft, men også med en tørhed, der hurtigt tager over. De mange procenter synes ikke helt at få modspil fra frugt og andre smagsnuancer.


Cascina Albano, Dolcetto, Alba, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
115 kr., Lago Import
Let, blød og indladende rødvin med en markant sødme og tilbageholdende syre samt et lille, tørt bid. Helt billig er den ikke, men den smager godt.


Shotfire, Thorn-Clarke, Barossa, Australien, 2011, høj alkohol (14,5%)
179,75 kr., på tilbud året ud: 149,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin bør ubetinget plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Det er en kraftig vin - og en udpræget australsk vin. En vin til kraftig mad.


Duque de Sevilla, Bodegas Aragonesas, Campo de Borja, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)
55 kr., H.J.Hansen Vin
En enkel og robust rødvin med noget frugt og noget sødme, men ikke så meget mere. Men naturligvis også billig. Flasken har skruelåg.


Domaine Fontarèche, Merlot, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%)
68 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
En lidt enkel, men okay rødvin med frugt og sødme. I eftersmagen en vis tørhed, der glemmer frugten på vejen.


Wakefield, Shiraz, Clare Valley, Australien, 2012, middel alkohol (14%)
89 kr., Haller Vine og Vin&Vin
En lidt endimensional rødvin med god frugt, men også en markant sødme. Flasken har skruelåg.


Kranz, Spätburgunder, Pfalz, Tyskland, 2012, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Forholdsvis let og enkel rødvin med en frugt, der ret hurtigt afløses af en tør eftersmag. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Terroir, Late Harvest, Tarapacá, Maipo Valley, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%)
79,75 kr., pris for 60 cl; på tilbud året ud: 59,75 kr., Skjold Burne
Elegant, sød hvidvin på senthøstede druer - Sauvignon Blanc, Gewurztraminer og Viognier. I den lækre smag er der en dejlig sødme og noter af mango og honning, men der er også en syre, der fint afbalancerer sødmen. Omregnet til helflaske er prisen 120 kr. - det er faktisk rimeligt.


Vidal Icewine, Pondview, Four Mile Creek, Canada, 2012, lav alkohol (11%)
179 kr., pris for ½ flaske, Irma
En canadisk icewine fra området ved Niagara. En vidunderlig, fløjsblød og sød vin med et bredt og fyldigt smagsbillede - abrikos, figner, honning samt en fin syre, der gør, at den ikke er sliksød.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.