Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 52. 2014



Nyheder i uge 52, 2014

Følg os på Facebook






Inter Rhônes kapagneplakat, hvor den røde ballon skal henlede tankerne på et glas rødvin.

Sagen om den røde ballon
Vi har tidligere nævnt den franske alkohol-lov, Loi Évin, der er fra 1991 og opkaldt efter Mitterand-regeringens socialminister, Claude Evin. Loven håndhæves til fulde af den franske regering - godt bakket op af Frankrigs antialkohol-forening, ANPAA (Association Nationale de Prévention en Alcoologie et Addictologie).
Det er en fuldstændig absurd lov, der blandt andet forbyder reklamer for vin og anden alkohol - ja, endda enhver rosende omtale af alkoholiske produkter.
Og ANPAA har travlt med at holde øje med, at ingen overtræder loven. Sker det, bliver der straks lagt sag an - som fx, da avisen Le Parisien havde bragt en artikel om champagne med lovprisende ord om den dejlige drik. Avisen blev dømt til at betale en større bøde.
Bordeauxs vinkomité, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), blev også slæbt i retten på grund af en kampagne med titlen "Portraits de Vignerons" (portrætter af vinproducenter). På plakater og små videofilm kunne man se de smilende producenter med et glas vin i hånden, og det var for meget for ANPAA - der dog i dette tilfælde ikke fik medhold i retten.
For nylig gjaldt det så en reklameplakat, hvor Rhône-dalens vinorganisation, Inter Rhône, slog et slag for distriktets rødvine. Da man ikke må vise vinglas eller flasker i reklamerne, fik organisationen den smarte idé at vise en mand, der flyver af sted med en rød ballon. På fransk betyder ordet ballon - ud over det samme som på dansk - også et lille vinglas. Ydermere er tegningen ledsaget af ordene "Au gout de la vie", der betyder "en smag for livet".
Nu har ANPAA har lagt sag an mod Inter Rhône for overtrædelse af Évin-loven - der forventes dom i sagen i begyndelsen af 2015.

Ingen nydelses-ord på etiketterne
Mens rigtig mange franske vinproducenter og vinhandlere gerne så den absurde alkohol-lov skrottet en gang for alle, så arbejder ANPAAs 1500 medarbejdere i øjeblikket på at påvirke politikerne til at skærpe loven yderligere.
Foreningen har gennem længere tid forsøgt at få gennemtrumfet en stramning, når det gælder omtale af vin og anden alkohol på internettet, så den slags kun er tilladt på producenternes egne hjemmesider.
Og som noget nyt langer ANPAA nu også ud efter vinetiketterne med et krav om, at ethvert ord, der kan forbindes med nydelse af vin, skal forbydes.
Hvis foreningens krav vækker gehør hos den franske regering, betyder det, at ord som Cuvée Plaisir (Cuvée fornøjelse), som man ofte ser på franske vinetiketter, vil blive forbudt. Og hvad så med vinslottet Château le Plaisir i Rhône? Man kan da ikke sådan uden videre ændre et slotsnavn …
Ifølge Wine-Searcher vil det så heller ikke længere være tilladt på bagetiketten at skrive om de retter, vinen egner sig til, da det jo også har en vis forbindelse til nydelse af vinen osv.

Barossa Valley i flammer
Når først ilden får fat i den lave, tørre vegetation i den australske bush, kan den æde sig gennem store arealer på rekordtid - især hvis den får hjælp af vinden.
Det er, hvad der skete i den forgangne uge i Barossa Valley i South Australia, hvor mere end 2000 hektar er blevet flammernes bytte, og hvor adskillige af det berømte vindistrikts mange vinhuse og vinmarker har lidt skade.
Der var tale om hele to ildebrande. Den første startede nær byen Angaston, og den menes at være opstået i et træ, der tidligere var blevet ramt af et lyn, og hvor gløderne har ligget og ulmet.
En kraftig blæst, der føg ind over Barossa Valley med 70 km i timen, gjorde det svært for brandfolkene at få ilden under kontrol, og i løbet af uhyggelig kort tid var 1400 hektar gået op i røg.

Mistede halvdelen af sine vinstokke
Kun et par timer efter, den første ildebrand var opdaget, brød endnu en brand ud i nærheden af byen Springton tæt ved Angaston - en brand, der foreløbig har hærget et område på 700 hektar. Årsagen til denne brand var ifølge The Drinks Business en træstamme, som var væltet ned over nogle højspændingsledninger.
Nogle vinproducenter er sluppet med røgskader i vinmarkerne - hvilket kan være alvorligt nok - mens andre har måttet se nogle af deres vinstokke gå op i flammer.
Et af de vinhuse, der blev værst ramt, var Hutton Vale, der nu har mistet halvdelen af sine vinstokke.
Omfanget af skaderne i Barossa Valley er ikke gjort endeligt op, ligesom brandfolkene heller ikke har fået slukket brandene endnu - men dog har fået dem under kontrol.






VinAvisens store smagning af cava
Nytårsaften venter lige om hjørnet, og så skal der bobler i glassene. Det klassiske valg er champagne - men der findes mange glimrende og mere prisvenlige alternativer. Et af den er Spaniens berømte mousserende vin, cava, og det er den, det handler om i denne uges store tema-smagning.
Vi har smagt os gennem 62 cava'er, hvoraf de 48 slap gennem nåleøjet. Anmeldelserne af disse vine ses nederst i denne VinAvis. Nedenfor bringer vi seks postkort, der fortæller om cava, de druer, der anvendes og om fremstillingsmetoden.



...........
Appellationen Cava består af en række afgrænsede vinområder rundt omkring i Spanien.

    1. postkort om cava:
    Fremstilles flere steder i Spanien
    Vi er så vant til, at når der står en appellation på en vinetiket, så kommer vinen fra ét bestemt område. Men sådan er det ikke med cava.
    Denne spanske, mousserende vin så dagens lys i Penedès i Catalonien i 1872. Det var Josep Raventós, der efter 40 års ihærdige forsøg på at efterligne fremstillingen af champagne, skabte den første flaske. Og det er stadig i Catalonien, langt det meste cava, i alt cirka 200 millioner flasker årligt, produceres. Men derudover spænder appellationen - eller denominación de Origen (DO), som man siger i Spanien - over en række nøje afgrænsede områder, der befinder sig i otte regioner, som ud over Catalonien tæller Aragonien, Navarra, Rioja, País Vasco, Valencia, Extramadura og Castilla-Léon.
    I samtlige områder, hvor der produceres cava, gælder de samme regler for dyrkning og høstmængde samt kravet om, at vinen skal fremstilles efter champagne-metoden - ellers må etiketten ikke bære navnet cava.
    Knap halvdelen af al den cava, der laves, eksporteres, og den mousserende vin ligger dermed i spidsen, når det gælder spansk vineksport.




...........
Xarello-druen, der er en af Spaniens fineste hvidvinsdruer, giver cava’en syre og struktur.

    2. postkort om cava:
    Anvender lokale druer
    Cava fremstilles som sagt på samme måde som champagne - men ikke på de samme druer. De fleste cava’er er en blanding af de tre hvidvinsdruer: Macabeo - også kendt som Viura - Parellada og Xarello, der på catalansk staves Xarel·lo.
    Men der er også en række vinproducenter, der er begyndt at iblande pænt store mængder Chardonnay i cava’erne, ligesom enkelte cava-huse fremstiller cava 100% på denne hvidvinsdrue - som også er en af de tre champagne-druer. Også eksperimenter med en anden af Champagnes vigtige druer, Pinot Noir, bliver stadig mere udbredt.
    Det meste cava er mousserende hvidvin, men der findes også rosé cava, og hertil bruges også rødvinsdruerne Garnacha og Monastrell.
    Druerne gæres til vin separat afhængigt af druesort og hvilken vinmark, de kommer fra.
    Ligesom med ikke-årgangs champagner er målet for cava-husene, at deres mousserende vin har samme stil år efter år, og her er det op til kældermesteren at blande basisvinene, så målet opnås.




...........
En kælder hos cavahuset Codorníu med pupitres. I dag bruger man i vid udstrækning de moderne giro-paletter, hvor flaskerne drejes automatisk...

    3. postkort om cava:
    Flaskerne drejes hver eneste dag
    Den færdige basisvin tappes på flasker, og der tilsættes gær, hvorefter flaskerne lukkes med en kapsel.
    Nu starter så andengæringen på flasken - det er den, der gør, at vi i sidste ende får en mængde fine små bobler i glasset.
    De døde gærceller lagrer sig som et grumset bundfald. For at få bundfaldet ud, opfandt man i 1800-tallets Champagne de særlige pupitres - en slags reoler af skråtstillede brædder med huller, hvori man stikker flaskehalsene ind. Hver dag i to måneder drejes flaskerne en anelse, så de kommer til at stå med hovedet stadig mere nedad. Langsomt men sikkert glider bundfaldet ned mod flaskehalsen, og til sidst, når flaskerne næsten står på hovedet, er det samlet nede omkring proppen. Det øverste af flaskehalsen fryses ned, proppen får lov at springe, og isklumpen tager bundfaldet med sig, hvorefter flasken får en ny prop og er parat til salg. Denne proces kaldes degorgering (af det franske ord for hals: gorge).








...........
Freixenets vinhus i den catalanske cava-by Sant Sadurní d’Anoia, hvor vinhuset har ligget, siden det blev grundlagt for 150 år siden. Bilen i forgrunden er formet som en flaske.

    4. postkort om cava:
    En kamp mellem kæmper
    Af de næsten 300 cava-huse har Codorníu og Freixenet førertrøjerne på, når det gælder produktionen og salget af den mousserende vin.
    De to store huse ligger begge i Catalonien. De fremstiller hver omkring 100 millioner flasker cava årligt og ejer begge en stribe datterselskaber.
    Og så har de bekriget hinanden gennem en periode på ti år med skiftevis beskyldninger om plagiater, brud på appellations-reglerne og illoyal konkurrence. De lagde sager an, tabte og vandt dem og betalte store erstatninger til hinanden og bøder til statskassen.
    Codorníu anklagede Freixenet for at overtræde reglerne for modning af firmaets vine, og vinrådet, Consejo Regulador del Cava, holdt med Codorníu. Freixenet appellerede til Spaniens forfatningsdomstol, der afviste sagen.
    Så beskyldte Freixenet Codorníu for ulovlig brug af Pinot Noir i deres vine samt for at have kopieret den matterede flaske, som Freixenet bruger til sin Carta Nevada.
    I 2005 blev der sat punktum for den sidste sag, og det blev Freixenet, der løb af med sejren. Codorníu måtte trække alle sine matterede flasker tilbage fra markedet. Året efter blev de to mastodonter enige om at nedlægge våbnene, og våbenhvilen holder endnu.




...........
Jordi Viader har sin samling af placas dels i kataloger dels på væggene...

    5. postkort om cava:
    Placas, det helt store samleemne
    På cava-propperne sidder der - ligesom på champagne-propperne - øverst en lille og ofte meget dekorativ metalkapsel, en såkaldt placas. Og mens de fleste af os udelukkende nyder indholdet i flasken, så er der også rigtig mange især i Catalonien, der samler på de små kapsler.
    Og der kan være tale om endog meget store samlinger - som nu fx den, der tilhører Jordi Viader. Han har til dags dato samlet 30.000 placas, som han har katalogiseret efter motiver, vinhuse osv. Hvert år udgiver han et katalog over samlingen, hvor kapslerne er ordnet i alfabetisk rækkefølge alt efter cava-hus - udgaven fra 2014 kan ses ved at klikke her.
    I Sant Sadurní d’Anoia er der ligefrem en meget stor klub for samlere, hvor medlemmerne mødes hver søndag og bytter kapsler.




...........
Mens nogle katalogiserer deres cava-kapsler, har andre mindre strukturerede samlinger …...

    6. postkort om cava:
    Cava findes i både tørre og søde udgaver
    Hvert år i oktober forvandles Sant Sadurní d’Anoia til en stor fest i boblernes tegn, Cavatast, Og også her - mellem de mange boder, der skænker smagsprøver på cava i glassene - ser man boder med placas arrangeret i sættekasser eller bare lagt ud på store borde.
    Der findes i øvrigt også et unikt cava-kapsel museum, Museu Plaques, i den spanske by Sant Feliu de Guíxols i Costa Brava. Her kan man studere i alt 26.000 kapsler fra såvel cava- som champagneflasker. Samtlige kapsler er samlet af spanieren Josep Albó Juncà, og af pladsmæssige årsager er det kun en del af samlingen, der vises. I alt har han 81.000 kapsler.
    Men tilbage til indholdet i flaskerne, for cava er ikke bare cava. Nogle cava’er er udprægede madvine, mens andre vil være glimrende som apéritif. Nogle er knastørre (brut nature), andre har en indsmigrende sødme. Loven tillader 6 forskellige sødmegrader: Dulce (sød med over 50 g. sukker pr. liter), Semiseco (halvsød med mellem 33 og 50 g. sukker), Seco (medium med mellem 17 og 33 g. sukker), Extra seco (halvtør mellem 12 og 20 g. sukker), Brut (tør fra 0-15 g. sukker), Extra Brut (mindre end 6 g. sukker) og Brut Naturel eller Brut Nature (mellem 3 og 6 g. sukker).
    Langt de fleste cava’er er i den tørre ende af skalaen - hvilket også gælder de mange vine i VinAvisens store tema-smagning.









Protrækkeren, som blev solgt for 375.000 kr.

En ganske særlig proptrækker
En proptrækker til det, der svarer til 375.000 kr., og så dur den ikke engang. Det lyder jo som en ren bytter. Men når noget af proptrækkeren stammer fra 1200-tallet, kan man jo heller ikke forlange alverden.
Den gamle proptrækker blev for nylig købt af en europæisk proptræksamler hos det britiske auktionshus Reeman Dansie Auctioneers. Højeste vurdering var på 600 pund (cirka 5600 kr.), men til stor overraskelse for auktionarius ville budene ingen ende tage. Det, som fik samlere fra nær og fjern til at valfarte til auktionshuset, var ikke mindst de ord, der er indgraveret i proptrækkeren. Af dem fremgår det nemlig, at den er lavet af en jernsko fra en af bropillerne i Old London Bridge, som blev opført i slutningen af 1100-tallet - og revet ned igen i 1831. Broen var berømt for sine mange butikker, og den blev bygget for penge, som kong Henrik d. 2. inddrev til statskassen ved at lægge ekstra afgifter på handelen med uld. Dengang var London centrum for den europæiske uldhandel.

50.000 forskellige udgaver
Trods den historiske værdi, virker det høje hammerslag for den gamle proptrækker nærmest vanvittigt - med mindre man er samler.
Proptrækkere er et stort samleemne, og gennem tiderne er det blevet til mere end 50.000 forskellige udgaver - så der er nok at samle på. Der kom først rigtig gang i fremstillingen af proptrækkere fra og med slutningen af 1700-tallet, og i de følgende hundrede år blev der udtaget flere hundrede patenter på nye proptrækkere.
Hver gang bød nyhederne på små og støre forbedringer, der alle var led i bestræbelserne på at lette arbejdet, når proppen skulle op. Og faktisk er bestræbelserne ikke ophørt endnu.
Et udvalg på 1200 forskellige proptrækkere fra 1600-tallet til i dag kan ses på proptrækkermuseet Musée du Tire-Bouchon, der er indrettet i vinhuset Domaine de la Citadelle i Mènerbes i det franske Provence. Museets hjemmeside er bestemt også et besøg værd.





<Partiet med Mouton Rothschild årgang 1945 til
2012 - den nye årgang, der netop er frigivet til salg.


Auktion, der fejrer "gedens år"
Château Mouton Rothschild sætter nu en større mængde gamle årgange fra sin vinkælder til salg hos Sotheby’s i Hong Kong. Det sker d. 30. januar, og tidspunktet og stedet for afholdelsen af auktionen er valgt med omhu.
Det kinesiske nytår fejres d. 19. februar, og 2015 er ifølge den kinesiske kalender gedens år.
I 1. cru-slottets emblem, som ses på samtlige etiketter, indgår to væddere. Nu er væddere jo han-får og ikke geder, men får er jo i familie med geder, og håbet er, at kineserne derfor vil være ekstra glade for vinene fra Mouton Rothschild i gedens år, der strækker sig indtil 8. februar 2016.
Vinene på auktionen omfatter i alt 263 partier til en samlet højeste vurdering på 20 millioner HKD (cirka 15,4 mio. kr.).

Sjældne, gamle årgange
Blandt højdepunkterne er en samling flasker fra hver eneste årgang fra 1945 til 2012 vurderet til 2 mio. HKD (cirka 1,5 mio. kr.). Derudover vil man kunne byde på meget gamle og sjældne flasker af slottes vine - heriblandt årgangene 1870, 1887, 1901 og 1943.
Lige siden årgang 1924 har en anerkendt kunstner dekoreret etiketten på den nye vin fra Mouton Rothschild - og otte af disse kunstnere har ladet sig inspirere af vædderne i slottets emblem. Et parti med disse "vædder-vine" forventes også at tiltrække bud i lange baner. Partiet omfatter 48 flasker af hver vin og er vurderet til 320.000 HKD (cirka 247.000 kr.).
Sidst men ikke mindst byder auktionen på flere flasker i flaskestørrelsen Impériale (6 liter eller 8 normale flasker) med årgange, hvor etiketterne er udført af de kinesiske kunstnere Gu Gan og Xu Lei.





På indkøb i Sydafrika
I 1982 grundlagde Jess Jackson og Jane Kendall vinhuset Kendall-Jackson, der i dag er et af Californiens største og mest berømte vinhuse. Gennem årene har det ynglet, så familiens firma, Jackson Family Wines, i dag ejer 35 vinhuse rundt om i verden. Ud over flere vinhuse i Californien omfatter porteføljen blandt andet vinhuse i Toscana, Saint Émilion, Australien og Chile. Det samlede vinmarksareal, der hører til de mange vinhuse, er på mere end 8000 hektar, og ud af druerne fra disse marker fremstilles der årligt 60 millioner flasker vin.
Nu har familien ifølge Winespectator for første gang købt en vingård i Sydafrika. Det drejer sig om vingården Fijnbosch og dens 8 hektar vinmarker i Banghoek-dalen i Sydafrikas største vindistrikt, Stellenbosch.
Banghoek betyder "det skræmmende sted", et navn, som dalen har fået på grund af sine mange vilde dyr - heriblandt leoparder - der skræmte indbyggerne.
Sælgeren af vingården er familien Engelage, der har levet af at sælge druerne til andre vingårde. Men det bliver der nu lavet om på under den nye ejer, som vil tappe Fijnboschs Chardonnay-vin årgang 2013 på flasker og frigive i alt 12.000 flasker til salg.



Verdens dyreste gavekurv
Gavekurve er typisk noget, firmaer giver sine ansatte i julegave. Men man skal være meget glad for sine ansatte for at give dem den gavekurv, som den britiske luksus-onlineforretning VeryFirstTo.com har lanceret. Den koster nemlig 85.605 pund (cirka 812.000 kr.) og er dermed den dyreste gavekurv, der nogensinde er sat til salg.
I kurven er der flere forskellige kostbare vine - heriblandt en flaske Domaine de la Romanée-Conti 2002, en magnum Dom Pérignon 1961 og en Domaine Blain-Gagnard Le Montrachet 2002. Til at trække vinene op med er der i kurven en perlemorsbesat proptrækker, og til champagnen medfølger to flûte-glas designet af Versace.
Af spiritusflasker rummer kurven blandt andet en flaske Jules Robin Cognac årgang 1789, som har en værdi af 30.000 pund (cirka 281.000 kr.) og en The Glenlivet 50 Year Old, der beløber sig til 18.000 pund (cirka 169.000 kr.).
Champagnen kan passende nydes til kurvens dåse Almas kaviar fra Iran, som som har en værdi af 6250 pund (59.000 kr.). Dykker man dybere ned i herlighederne, finder man blandt andet en dåse foie gras med sorte trøfler, 100 g hvide trøfler fra Alba og 8 kilo Joselito gran reserva skinke.
Trods det kostbare indhold ligner kurven mest af alt en af de billige lakerede pilefletkurve fra Kina ...




.


Russisk boykot af fransk vin
Som man kan følge i medierne, så lider russerne økonomisk under de stadig skrappere sanktioner fra vesteuropæisk side. Og ifølge Decanter vil den russiske regering muligvis svare igen ved at boykotte importen af fransk vin.
En talsmand fra regeringen har meddelt, at forslaget om en boykot vil blive taget under behandling før året er omme, og at det højst sandsynligt vil blive vedtaget - især hvis de vesteuropæiske lande skærper sanktionerne yderligere. Så der er altså trusler i luften - hvilket ikke huer de mange russiske vinimportører, der frygter for at miste flere millioner kroner.
Fransk vin tegner sig for en femtedel af al importeret vin i Rusland - og udgør størstedelen af markedet for fornemme vine på russisk jord.




Mamma Regina har netop kogt sin hjemmelavede pasta og serverer den ledsaget af en kande lokal rødvin.

Følg med til det ægte Italien
Hvis man i det kølige, grå vintervejr gerne vil drømme sig tilbage til ferier under lune italienske himmelstrøg, kan man gøre det med en række nye tv-programmer på dk4 med titlen "Det ægte Italien". Det er kokken og vinmanden Claus Pedersen og hans italienske kæreste, Claudia Amendola, der sammen med deres femten måneder gamle søn, tager seerne med på en sanse-oplevelse gennem italiensk vin og gastronomi.
Første stop er Abruzzo, der er en af Italiens mindre kendte vinregioner. Den ligger ud til Adriaterhavet, et godt stykke nede ad det italienske støvleskaft.
I Abruzzo besøger Claus og Claudia en vingård, der fremstiller vin på økologisk dyrkede druer. De går også på opdagelse i bjergbyen Pretoro og ser, hvordan man ved håndkraft bygger den antikke pastamaskine "la chitarra". Efterfølgende kan man følge med ind i køkkenet hos mamma Regina, der viser, hvordan man bruger pastamasinen og laver den lokale spagetti alla chitarra con ragú, der spises i køkkenet og ledsages af rødvin i vandglas.
Der bliver også set nærmere på Abruzzos store produktion af safran, og så besøger de to programværter en lokal vingård, der giver et indblik i, hvordan man fremstiller økologisk rødvin.
En lille trailer på YouTube lover godt for programmerne - det ser hyggeligt og meget italiensk ud alt sammen.
De tre første programmer om "Det ægte Italien" sendes d. 26. og 28. december (kl. 19.15 og 22) og d. 2. januar kl. 20.30.

...




De to nye og ualmindeligt lækre dild-akvavitter.

Målet var den rene dildsmag
Henrik Elsner er biokemiker og vinbonde, og så er han manden bag destilleriet Den Ny Spritfabrik, der kom til verden tidligere i år.
Destilleriet ligger ved Esrum Sø i Nordsjælland, og efter flere års udviklingsarbejde er det lykkedes Elsner at nå sit mål: at fremstille en akvavit af et kvalitetsniveau, der gør det oplagt at nyde den, ligesom man nyder en skotsk maltwhisky eller en vellagret cognac.
D Argentum (latin for sølv) hedder den nye snaps, og den indeholder kun en enkelt ingrediens: dild. Elsner har ikke ønsket - hvilket ellers er oppe i tiden - at eksperimentere med eksotiske krydderier. Han er gået målrettet efter den rene dildsmag, og for at opnå den optimale smag indgik han allerede i 2010 et samarbejde med Innovationsstyrelsen og det teknologiske institut Agrotech. Målet var - via et forskningsprojekt - at finde frem til den mest velegnede dildsort, den bedste dyrkningsmetode og det perfekte høsttidspunkt.
Desuden udviklede Elsner en særlig - og nu patenteret - destillationsmetode, som fremmer den ægte duft og smag af dild.

Nydes rene eller i cocktails
Og ja, D Argentum smager dejligt af dild, er kraftig uden at være alkoholisk og har en blød og rund eftersmag. Den behøver ikke at ledsages af sild, men kan fx nydes efter en lang gåtur i vinterkulden.
Henrik Elsner har også fremstillet sin dild-akvavit i en egetræs-modnet udgave, D Aurum (latin for guld). Den har en gylden farve og en endnu mere fyldig smag end Argentum - og den slutter også rundt og blødt og med noter af honning.
Selv om de to akvavitter er en nydelse, som de er, foreslår destilleriet, at man også bruger dem i cocktails. Prøv fx følgende: Fyld isterninger i en cocktailmixer, tilsæt 6 cl D Argentum, 2 cl Creme de Cacao Blanc og 2 cl fløde 38%. Omrør blandingen med en ske, og hæld den over i et passende glas uden is.
I januar 2014 foretog Elsner en succesfuld aktieemission, der har givet Den Ny Spritfabrik en solid kapitalbaggrund og sikret et værdifuldt netværk af forhandlere og distributører. Der er blandt andet indgået en distributionsaftale med Hans Just, der er en af de førende distributører af spiritus og spiritusrelaterede produkter i Norden og på verdensplan.
D Argentum og D Aurum kan derfor købes hos flere vin- og spiritusforretninger samt på destilleriets hjemmeside.




]


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen nyheder i den danske vinbranche i denne uge.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Per Thorup (f. 1958) fik for mange år tilbage interesse for vin via sit arbejde i restaurationsbranchen i København. Interessen fik ham til at bruge mange timer med gode vinbøger, smagninger og rejser til vinlandene.
    I 1998 fulgte han sit hjerte, forlod restaurationslivet og begyndte som vinsælger i et vinfirma i Nordsjælland. Han avancerede hurtigt til salgschef, hvor han samtidig havde den daglige kontakt til de europæiske leverandører og fik markeret firmaet på det danske vinkort.
    I 2003 var det tid til at stå på egne ben, og Laura Vin blev grundlagt. Han endte dog efter nogle år ved en tilfældighed i rekrutteringsfirmaet Randstad, hvor han arbejdede som seniorkonsulent i en årrække - først sideløbende med Laura Vin, men da opgaverne i Randstad blev for store, blev vinfirmaet nedlagt.
    Vinbranchen trak dog stadig, så da Skovgaaard Vine spurgte, om Per Thorup kunne hjælpe med en vinsmagningsorganisation, slog han til og vendte tilbage til vinens verden.
    Det blev til tre år med mange hundrede smagninger om året og arbejdet med at holde styr på over 30 freelance "Vin-Ambassadører".
    I foråret 2014 blev Per Thorup bedt om at hjælpe med at udvikle Husted Vin. Kenn Husted, der også har en række vinbarer i København - blandt andet PatéPaté, Bibendum, Adendum, Falernum, Panzon, Props Coffe shop, Bar Moritz og Antidote - mente, at tiden var til at gøre mere ved sit vinfirma.
    Udviklingen af Husted Vin har resulteret i åbningen af to nye vinbutikker med fokus på privatsalg: en 400 kvadratmeter stor vinbutik i "Den Grå Kødby" i København V og en 100 kvadratmeter boutique i kælderen, Naboløs 6 ved Gl. Strand i indre København.
    Derudover er antallet af restaurationskunder også øget, så der nu sælges til gode etablissementer over hele landet – både til andre vinbarer og caféer og til toprestauranter med Michelin-stjerner.
    Vinsortimentet er velfunderet og omfatter navne som blandt andet Charles Smith og Hitching Post (den fra Sideways filmen) fra USA, Borgogno fra Piemonte, Juris og Edelbauer fra Østrig og Habla og Vintae fra Spanien.
    Privat bor Per Thorup sammen med Gitte, der er bogholder, og datteren Laura, der er under uddannelse som berider. Den sparsomme fritid bruges derfor på landevejen til og fra ridestævner, men der er da også tid til en tur i skovene på jagt efter kantareller og rørhatte.
    Adresse: Husted Vin, Slagtehusgade 15-17, "Den Grå Kødby", 1715 København V, tlf.: 25 30 23 55, e-mail: per@hustedvin.dk, www.hustedvin.dk.



    Ugens vinøse billede
    Ivan Christiansen har været på en lille tur i Moseldalen, og i byen Kröv tog han dette sjove billede uden for et vinhus. De to gamlinge ‒ i form af dukker ‒ hygger sig på bænken, og på skiltet til højre klasker en kældermester en unge i enden.
    Historien med den klaskende kældermester knytter sig til vinen Kröver Nacktarsch ‒ Den bare numse fra Kröv ‒ og historien handler om nogle uvorne unger og en straffende kældermester.
    Navnet Nacktarsch har dog slet ikke noget med en bar numse at gøre. Det er afledt af et gammelt, romersk ord: Nektar.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
    .....................
    304 I 1200‒tallet betalte bødkerne for et vindue i Bourges’ katedral og kom med på billedet (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 62 vine. Af disse vine var der 48, som fik mere end to stjerner og hele 33, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 220 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de fjorten, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Smagningen af cava


Mistinguett, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
49 kr., på tilbud 27.-31. dec.: 37 kr., Fakta
En forbavsende god cava priserne taget i betragtning. Den er ganske enkelt lækker med tilpas mousse og en ren druesmag. Dertil en lille sødme.


Sumarroca Reserva, Cava, Brut, Spanien, 2011, lav alkohol (11,5%)
59,95 kr., Philipson Wine
En sprød og tør boblevin med noter af lyst brød i duften og en fin citrus-agtig smag. Den femte stjerne gives for den lave pris.


Cavas Hill, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
69 kr., Belvedere Scandinavia
Denne cava har en fin mousse med kaskader af små bobler, duft af lyst brød og en fyldig smag med masser af frugt og en anelse sødme til slut. En vin, der vil egne sig glimrende til lettere retter.


Gran Barón, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
74,95 kr., på tilbud året ud: 59 kr., sælges også i SuperBrugsen, Kvickly
Denne cava hænger godt sammen - god mousse, tilpas syre, dejlig frugt og noter af gær. Og tilbudsprisen er jo attraktiv.


Cavas Hill, Cava, Brut Reserva, Spanien, lav alkohol (12,5%)
89 kr., Belvedere Scandinavia
En cava med en dejlig parfumeret duft med noter af moden papaya og en blød mousse med fine små bobler. Smagen er frugtagtig med strejf af eksotiske frugter og lime. En spændende og meget lækker cava, der bestemt er hver en krone værd.


Vilarnau, Cava, Brut Nature, Spanien, lav alkohol (12%)
89 kr., ViniPortugal
Små fine bobler, en mild duft af modne æbler og mandler og en tør smag med en dejlig mousse og en lille sødme til slut. Sådan er denne cava, hvis kvalitet lever fuldt ud op til fem stjerner.


Flama d'Or, Castell d'Or, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
89 kr., pris ved 2 flasker: 75 kr., Peter B. Vin
75 kr. - ganske vist ved 2 flasker - er en yderst menneskevenlig pris for så god en cava. Den har fine bobler, tilpas mousse og en frisk, frugtagtig og opkvikkende smag, der holder sig længe i munden. I smagen er der noter af appelsin og grape.


Pupitre, Cellars d'Arboc, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
89 kr., pris ved 12 flasker og fri fragt: 59 kr., Kassen med vin
Denne cava er godt nok brut (tør), men alligevel ikke så tør. Den har god frugt og en lille sødme. Den smager faktisk godt. Og så er den unægtelig meget billig - når man køber 12 flasker.


TorreBlanca, Cava, Brut Nature, Spanien, lav alkohol (11,5%)
90 kr., Enolia
Vellavet cava med fine bobler, tilpas mousse i munden og en harmonisk, frisk druesmag. God, lang eftersmag. Kan også bruges til mad, fordi den ikke er så hidsig.


Conde de Caralt, Cava, Semisec, Spanien, lav alkohol (11,5%)
95 kr., pris vedd 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
Semisec - halvtør. Hvilket i boblesproget betyder halvsød. Og der er da også en charmerende sødme i denne cava, men også en syre, der afbalancerer sødmen. Fine bobler, lang eftersmag og en billig pris (ved seks flasker).


N de N, Naveran, Cava, Brut Nature, Spanien, lav alkohol (12,5%)
95 kr., Sigurd Müller
Frisk og frejdig cava med fine, små bobler, en liflig duft og en tør druesmag. Dertil en passende kraftig mousse i munden og en lang eftersmag. Det kunne såmænd godt være en god champagne (men det kan man faktisk skrive om en hel del cava'er).


Castellroig, La Finca Sabaté i Coca, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (12%)
98 kr., pris ved 2 flasker: 80 kr., Løgismose Vin A/S
Glimrende cava med en liflig duft, fine bobler, en blød druesmag og en lille sødme, der dukker frem og ikke rigtigt ved, om den tør. Lang eftersmag.


Segura Viudas, Rosado, Cava, Rosé, Brut, Spanien, lav alkohol (12%)
99 kr., Wine.dk
En rosé, eller rettere gylden-rødlig cava med livlige bobler. Smagen er tør og frugtagtig med noter af blomme og grape samt en lille sødme, og den gode smag holder sig i den lange eftersmag.


Conde de Caralt, Sevisa, Cava, Blanc de Blancs, Brut, Spanien, lav alkohol (12%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager
Fornem cava med en god, fint parfumeret duft, fine, stadige bobler og en lækker, frugtagtig smag, der holder sig længe i munden. Tilpas mousse i munden - og en tilpas, blød syre.


Llopart, Cava, Brut, Spanien, 2011, lav alkohol (11,5%)
109 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
En årgangs-cava med fine, stadige bobler og god, fyldig frugt. Lang eftersmag.


Stars, Castillo Perelada, Cava, Brut Reserva, Spanien, lav alkohol (11,5%)
109,95 kr., Theis Vine
Blid og elegant med en lækker smag med tilpas mousse og dejlig frugt med noter af appelsin og citrus.


Canals Munné, Pinot Noir, Cava, Spanien, 2012, lav alkohol (12%)
110 kr., på tilbud indtil 31. december: køb 5 flasker og få en gratis., D.K. VinImport
En cava med en flot mørk rosa farve og en sprudlende blød mousse. Den dufter fint af modne hindbær og smager lifligt af skovjordbær. Den har en anelse sødme, som mange sikkert vil kunne lide.


Anna, Codorníu, Pinot Noir, Cava, Blanc de Noir, Spanien, lav alkohol (11,5%)
119 kr., Kjær & Sommerfeldt
Blanc de Noir står der på etiketten, hvilket henviser til, at denne cava er fremstillet udelukkende på blå druer, nemlig Pinot Noir. Det er en raffineret mousserende vine, parfumeret på den helt rigtige måde og med en sprød og fin frugtrig eftersmag.


Liopart, Rosé, Cava, Brut, Spanien, 2010, lav alkohol (11,5%)
119 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Denne rosé årgangs-cava på druerne Monastrell, Garnacha og Pinot Noir smager godt. Den har god frugt med noter af hindbær og en lille, charmerende sødme.


Petit Albet, Albet i Noya, Cava, Brut, Spanien, 2012, lav alkohol (12,5%)
120 kr., pris ved 12 flasker: 90 kr., Laudrup Vin
Flot cava - en årgangs-cava på økodruer. Her sker der noget. En vin med et bredt spekter - god druesmag, brød, gær, tilpas syre og lang eftersmag.


Colomer 1907, C. Colomer Bernat, Cava, Brut Reserva, Spanien, lav alkohol (11,5%)
129 kr., pris ved 12 flasker: 97 kr., Laudrup Vin
En meget lækker cava med god struktur, dejlig frugt, fint krydderi, et strejf af honning, blød syre ...


Roger Goulart, Cava, Gran Reserva, Extra Brut, Spanien, 2008
139 kr., Drinkit.dk
Denne cava er med sin vel tilmålte mousse, tørhed og gode frugt fin til mad. I smagen og den lange eftersmag er der noter af citrus og grape plus et strejf af gær.


Segura Viudas, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (12%)
139 kr., Wine.dk
Denne vin har en stadig strøm af bobler, der bruser ret kraftigt op i munden, men følges af god druefrugt. Vinen er brut (tør) og mener det! Helt billig er den ikke, men af rigtig god kvalitet.


Castelroig, Reserva, Sabaté i Coca, Cava, Brut Nature, Spanin, 2011, lav alkohol (12%)
145 kr., Løgismose Vin A/S
Denne elegante årgangs-cava er rigtig lækker. Den har uendeligt små bobler og en blød, kompleks druesmag med en lille sødme.


Gran Bach, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
149 kr., på tilbud året ud: 99 kr., Bechs
Lækker og kompleks - faktisk en ganske interessant boblevin. Den har tilpas mousse, et strejf af honning og tilpas syre. En af de bedste!


Recaredo, Cava, Brut Nature, Gran Reserva, Spanien, 2008, lav alkohol (12%)
149,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En elegant cava, der bærer sin alder med ynde. Den har en blød og fin mousse og en vidunderlig smag med noter af friske grønne druer og citrus, der holder længe i munden.


Cinta Purpura, Juvé y Camps, Cava, Brut Reserva, Spanien, 2011, lav alkohol (12%)
165 kr., H.J.Hansen Vin
En meget elegant og lækker årgangs-cava med fine bobler og en kompleks, harmonisk og blød smag med god frugt og en lille sødme.


Juvé y Camps, Pinot Noir, Cava Rosé, Brut, Spanien, lav alkohol (12%)
165 kr., H.J.Hansen Vin
Denne cava er lavet på 100% Pinot Noir og har derfor en flot, rubinrød farve. Den smager af Pinot og har en fin krydring og er tør, men med en lille sødme. Fine bobler i glasset og tilpas mousse i munden.


Canals Nadal, Cava, Grand Reserva, Spanien, 2009, lav alkohol (12%)
169,95 kr., 149,95 kr. ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Denne cava dufter af lyst brød og pærer. Smagen er meget aromatisk med noter korn og citrus. Eftersmagen er lang og liflig.


Agustí Torelló Mata, Cava, Brut, Spanien, 2010, lav alkohol (11,5%)
169,95 kr., Theis Vine
Lækker årgangs-cava med liflig duft og en bred og kompleks smag. Den gode frugt holder sig fint i eftersmagen.


Mont-Ferrant, Agusti Vilaret, Cava, Extra Brut, Spanien, 2008, lav alkohol (12%)
170 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
En rigtig god årgangs-cava med en moden, afrundet smag. Den er seks år gammel, men stadig spændstig og frisk, med tilpas mousse, god frugt, noter af brød og gær og en lang eftersmag.


Glac, Maria Casanova, Cava, Brut Nature, Spanien, lav alkohol (11,5%)
199 kr., pris ved 12 flasker: 149 kr., Ak's Vine
Elegant og kompleks cava med en fin druesmag og noter af brød og bittermandler. Tæt på en champagne.


Maria Casanovas, Pinot Noir, Cava, Brut Nature, Spanien, lav alkohol (11,5%)
299 kr., pris ved 12 flasker: 219 kr., Ak's Vine
Denne meget delikate og overraskende cava er lavet udelukkende på druen Pinot Noir. Franskmændene ville kalde den en Blanc de Noirs (en hvidvin på sorte (blå) druer). Når den skænkes i glasset, er den imidlertid en Rosé de Noirs. Vinen har en flot, varm-rosé farve og en blød Pinot-smag med noter af sommerbær - hindbær, jordbær, solbær - samt en lille, charmerende sødme.


Selection Raventos, Codorníu, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
69 kr., på tilbud i denne uge (uge 52), Føtex 
Denne cava er lidt enkel og minder på mange måder om en cider. Pæn frugt og tilpas syre.


Freixenet Gordon Negro, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
69,95 kr., på tilbud i uge 52 (denne uge): 49,95 kr., Amka
En udmærket læskende mousserende vin uden det store vingefant. Den er tør uden at knase og har en fin lime-note til slut.


Cuvée Especial, Castillo Perelada, Cava, Brut Nature, Spanien, 2011, lav alkohol (11,5%)
75 kr., Bilka
Denne cava har en udpræget grapesmag og en syre, der "ligesom hænger lidt udenpå" - som det lød fra smagebordet. Men ellers okay.


Roger Goulart, Cava, Brut, Reserva, Spanien, 2011, lav alkohol (12%)
79 kr., Drinkit.dk
En tør årgangs-cava med en lidt enkel smag præget af en fremtrædende syre.


Anna, Blanc de Blancs, Codorníu, Cava, Reserva Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
85 kr., Kjær & Sommerfeldt
En udmærket cava med en livlig mousse og en fin duft og smag med noter af citrus.


Vilarnau, Gonzales Byass, Cava, Brut Nature, Spanien, lav alkohol (11,5%)
89 kr., ViniPortugal
En meget tør cava - brut nature. Den har fine bobler i glasset, tilpas mousse i munden og god frugt og syre i smagen. Eftersmag med noter af grape. Men ... man skal være til den meget tørre side, og det er jo næppe alle i et selskab.


Carta Nevada, Freixenet, Cava, Dulce, Spanien, lav alkohol (12%)
99,95 kr., på tilbud i denne uge: 49,95 kr., Amka
De fleste cava'er er brut (tørre). Her er en dulce (sød). Og den er sødlig, med god frugt, men også uden egentlig friskhed. Dette er dog en smagssag ... På tilbud i denne uge i flere supermarkeder.


Mi Sol Jo, Cusivins, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
109 kr., pris ved 12 flasker 79 kr., Kassen med vin
En lidt enkel, "sodavands-agtig" boblevin, men forfriskende og med god mousse. Vinen er lavet på druerne Macabeo, Xarel.lo og Parellada, alle dyrket økologisk.


Mont Marcal, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)
109,75 kr., på tilbud året ud: 89,75 kr., Skjold Burne
Proppen breder sig ikke ud forneden, men er cylinderformet - et tegn på, at vinen har en del år på bagen. Smagen er moden, og bolerne lidt trætte, men egentlig smager den ganske godt. Den skal under alle omstændigheder drikkes nu.


Canals Nadal, Cava, Brut Nature, Spanien, lav alkohol (12%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker: 109,95 kr. flasken, Erik Sørensen Vin
Når der står Brut Nature, er der tale om en meget tør cava - hvilket denne cava da også er. Den dufter fint af lyst brød og har en sprød og let citrussmag. Den er elegant, men man kunne godt savne lidt mere spændvidde i smagen, når man tager prisen i betragtning.


Fontallada, M.S. Sogas Mascaró, Cava, Brut Naturale, Spanien, lav alkohol (11,5%)
74 kr., pris ved 6 flasker: 70,30 kr., KB Vin
En enkel cava, der fremtræder med skum og frugt, men ikke noget bredere smagsbillede.


Dyonysus, Canals & Munne, Cava, Brut Nature, Spanien, lav alkohol (12%)
77,50 kr., pris ved 6 flasker: 54,58 kr., D.K. VinImport
Frisk cava på økologisk dyrkede druer. Vinen har en ret markant syre, der dominerer smagsbilledet. Med seks flasker er det jo en billig fornøjelse.


Extrésimo, Bach, Cava, Semi Seco, Spanien, lav alkohol (11,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Bechs
Semi Seco - Halv Tør ... Det vil sige halvsød. Og sød er den - og mangler faktisk lidt syre til at spille op til sødmen. Og boblerne er ret trætte.


TorreBlanca, Cava, Brut Rosat, Spanien, lav alkohol (11,5%)
89 kr., Enolia
Denne cava har kraftig mousse og en lidt tynd smag, der hurtigt vejres hen i forglemmelsens tåger.


Bertha Bouzy, Mont Ferrant, Cava, Spanien, 2010, lav alkohol (12%)
150 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Denne cava dufter fint af brød og modne grønne druer. Den har også en fin mousse, men smagen er lidt spinkel og forsvinder hurtigt.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.