Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12. 2015


Nyheder i uge 12, 2015


Følg os på Facebook







<<Anne-Sophie Dubois fra Fleurie

< Elisabeth Saladin fra Rhône.


Unge producenter på dansk visit
Anne-Sophie Dubois og Elisabeth Saladin har en del tilfælles. De er franskmænd, kvinder og yngste generation i familieejede vinhuse. Og så fremstiller de begge ualmindeligt dejlige vine. Men så er det også slut med lighederne, for mens Dubois fremstiller sine vine i Fleurie i Beaujolais, har Saladin travlt i sit vineri i det sydlige Rhône.
I den forgangne uge præsenterede de to vinproducenter deres vine ved en smagning i København sammen med deres danske importør, Helge Sidor fra Compagniet.
Og lad os begynde med Dubois, som overtog ansvaret for sin families Domaine i 2007, kun 25 år gammel. Fleurie, der er en af Beaujolais's ti appellationer, fremstiller noget af vinregionens bedste vine. Og de vine, der kommer fra Dubois, hører bestemt til blandt de allerbedste. Vinene fremstilles - ligesom i restena af Beaujolais - på Gamay-druen, der hos Dubois breder sig over 8 hektar. Ifølge den unge vinproducent er den sandede og stenfyldte jord på de stejle skråninger ideel til dyrkning af Gamay. De lidt barske og tørre forhold giver færre druer - der så til gengæld har en langt mere koncentreret aroma.

21. generation i vinhuset
Anne-Sophie Dubois dyrker sine vinmarker med respekt for miljøet, hvilket vil sige, at hun kun anvender naturlig gødning og ikke sprøjter mod diverse vinmarkssygdomme. Domænet er dog ikke certificeret økologisk. Det er til gengæld Domaine Saladin i Saint Marcel d’Ardèche i det sydlige Rhône, hvor Elisabeth Saladin i dag fremstiller vinen sammen med sin søster, Marie-Laurence.
Vinhuset blev grundlagt i 1422, og de to søstre er således 21. generation i Domaine Saladin.
Elisabeth Saladin havde taget et gammelt familiealbum med, hvor de sorthvide billeder vidnede om livet i vinmarkerne i en tid, hvor der blev pløjet med hest, og hvor man slet ikke havde de mange hjælperedskaber, som man har i dag.

Kvinderne har det lettere i dag
Der har også tidligere være kvinder bag roret i Domaine Saladin - dog var det sværere for dem at blive respekteret som vinproducenter, end det er for de to søstre.
- Jeg synes bestemt, at vi nyder den samme respekt som vores mandlige kolleger i Rhône, men distriktet har faktisk også en hel del kvindelige vinmagere og vinproducenter i dag, fortalte Elisabeth Saladin.
- Jeg er medlem af foreningen for kvindelige vinmagere i Rhône, Femme Vigne Rhône, som har hele 60 medlemmer.
Saladin mener, at det med respekten fra omgivelserne kommer helt automatisk, når man har bevist, at man kan lave noget ordentlig vin - uanset om man er mand eller kvinde. Og det må man sige, at de to søstre har bevist.
Længere nede på siden er der masser at store stjerner til vinene fra såvel Domaine Saladin som fra Anne-Sophie Dubois.




Opfinderen af Palcohol, Mike Phillips, demonstrerer i en lille film, hvordan pulveret bliver forvandlet til en drink.

Pulver forvandlet til drinks
Amerikanske Mike Phillips elsker vandreture med rygsæk, cykelture ud i det blå og langvarige kajakture. Han har ofte tænkt, at det ville være dejligt med en drink efter dagens fysiske strabadser, men det med at slæbe flasker med sig på den slags ture er jo ikke sagen.
Det eneste, han altid medbringer, er vand. Men hvis nu man havde et pulver, der med tilsætning af vand blev til en eller anden form for alkohol …
Efter flere års samarbejde med forskere rundt om i verden var Phillips for et par år siden klar til at lancere sit alkoholpulver i varianterne rom og vodka samt tre drinks, Cosmopolitan, Powderita - der smager ligesom en Margarita - og så Lemon Drop.

Døbte det Palcohol
Alt, hvad der skulle til for at forvandle pulveret til spiritus og drinks, var tilsætning af vand. Philips kreerede endda små fikse gyldne poser med de respektive pulvere, som kunne bruges som drikkeglas. Da han ansøgte om godkendelse hos myndighederne til at sælge pulveret, kom The Alcohol Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB) på banen og fik i første omgang bremset ansøgningen.
Men nu - efter et års kamp - har han endelig fået grønt lys til at sælge sit alkoholpulver, som han har døbt Palcohol.

Kan også bruges til brændstof
Det er dog langt fra ensbetydende med, at lykken nu er gjort for Phillips - flere amerikanske stater har nemlig skyndt sig at forbyde pulveret. De frygter blandt andet, at folk kan finde på at sniffe det hvide pulver ligesom kokain. De stater, der har indført et forbud, er Alaska, Louisiana, Delaware, South Carolina og Vermont, og flere andre stater overvejer at gøre det samme.
Phillips er dog ikke sådan at slå ud. På sin hjemmeside, hvor man kan se en lille film om Palcohol, pointerer han, at pulveret også kan bruges til fx vinduespudsemiddel og brændstof - i de stater, hvor det ikke er tilladt at anvende det til drinks.




.



En ungdommelig Sauternes
Fra Sauternes i Bordeaux kommer nogle af verdens fineste og dyreste søde vine. Og fremstillingen af dem foregår ifølge gamle traditioner - ligesom med vinene i resten af Bordeaux.
Derfor vækker det også opsigt - og visse steder forargelse - at familien Cathiard, der ejer det berømte gamle slot Château Smith Haut Lafitte i Pessac-Léognan, nu lancerer en moderne og let aperitif-vin. Den skal være et alternativ til den berømte søde vin, og den er målrettet et yngre publikum.
SO Sauternes hedder nyskabelsen, og det anbefales, at den blandes med Perrier-vand og isklumper.

Rynkede næser
Det, at der står Sauternes på flaskerne, får en del tilhængere af den fornemme søde vin af samme navn til at rynke på næsen.
Men som familien Cathiard udtrykker det, så kan det i det lange løb være svært at overleve, hvis ikke man bryder lidt med traditionerne.
I første omgang bliver SO Sauternes kun distribueret i Frankrig - siden hen bliver den sendt ud til resten af verden.

Druemangel og stigende priser
- Vi mangler druer. Sådan lyder det ifølge Decanter fra flere vinproducenter i den spanske vinregion Priorat. Nogle af producenterne må derfor se i øjnene, at de fremover kun vil være i stand til at fremstille halvt så mange flasker vin, som de hidtil har gjort.
Og drueavlerne, som leverer druer til vinhusene, har selvsagt skruet priserne i vejret. I 2013 var gennemsnitsprisen for fx Grenache-druer 1,4 euro (cirka 10 kr.) pr. kg og for Carignan 1,79 euro (cirka 13 kr.) pr. kg - nu er priserne på flere af rødvinsdruerne steget helt op til 6 euro (cirka 45 kr.) pr. kg.
Rødvinene fra Priorat er allerede blandt Spaniens dyreste vine - spørgsmålet er nu, om druemanglen vil resultere i en stigning i detailpriserne verden over.
Vinproducenter på Mallorca er kommet med nogenlunde de samme meldinger om mangel på druer og stigende druepriser.








Det må have været svært for deltagerne i smagepanelet at bevare optimismen, da de så farven på den gamle vin.

Åbningen af en vin fra 1864
Mere end hundrede år gamle vine, der er fundet i skibsvrag på havets bund, har ofte vist sig at være drikkelige - ja, endog en nydelse.
Et eksempel var de champagneflasker, der blev bjerget ud for den finske øgruppe Åland for nogle år siden, og som stammede fra 1800-tallets første halvdel.
En gruppe udvalgte champagnespecialister fik lov til at smage på en af flaskerne - og de kunne meddele, at boblerne stadig smagte rigtig godt.
Helt så godt faldt resultatet ikke ud, da man for nylig under et storstilet arrangement ved Charleston Wine and Food Festival i South Carolina smagte en flaske vin fra 1864. Den var en ud af fem flasker fra vraget af skibet Mary-Celestia, der blev fundet i 2011 ved Bermuda. Til smagningen havde man indkaldt et panel af anerkendte internationale vinspecialister, og man havde sat billetter til salg, så festival-deltagerne kunne overvåge den store begivenhed.

Smager af stillestående havvand
Spændt ventede det 50 mand store publikum på, at den gamle flaske blev åbnet og indholdet dekanteret. Alene farven på indholdet lovede ikke alt for godt - det var gråt og grumset. Og ikke så snart var vinene hældt i glassene hos det vinkyndige smagepanel, før der blev rakt ud efter spyttespandene. Vinsmagernes ansigtsudtryk fik latteren til at bryde ud i salen - også selv om de spagfærdigt forsøgte at tale om "strejf af citrus i duften".
Til sidst brød en af paneldeltagerne, en kemiker fra universitetet i Bordeaux, igennem og kom med sin ligefremme vurdering af det gamle klenodie.
- Den smager som en blanding af kamfer, stillestående havvand, kulbrinte, terpentin og svovl, lød det fra kemikeren.
Festivalens arrangører burde nok lige have smagt på en af flaskerne, før de slog så store brød op.
En lille film på YouTube viser den gamle flaske og dekanteringen.








Et foto fra 1920 af Leonardo da Vincis vinmark, før den blev bombet under anden verdenskrig..

Leonardos egen vinmark
Leonardo da Vinci var ikke kun maler og ophavsmand til Mona Lisa - han var også billedhugger, arkitekt, ingeniør og botaniker. Og han har efterladt sig et hav af skitser og notater til alverdens opfindelser lige fra flyvemaskiner og faldskærme til tanks og sko til at gå på vandet med.
Han blev født i byen Vinci nær Firenze, men udførte en række af sine mest berømte malerier i Milano. Her havde han også en lille vinmark. Den havde han fået forærende i 1499 af hertugen af Milano, Lodovico Sforza, som han udførte en række kunstværker for, efter han var flyttet til byen i 1482.
Leonardo da Vinci beholdt vinmarken resten af sit liv og har også udført diverse notater om vin og vindyrkning. Da han døde i 1519 i Frankrig, gik marken i arv til to af hans mest loyale tjenere i Milano.

Har genskabt marken
Marken har ligget det selvsamme sted, lige indtil anden verdenskrig, hvor den gik til grunde under bombardementet af Milano.
Indtil for ti år siden har der ligget en muromkranset have, der hvor vinmarken engang var. Men i forbindelse med en udgravning af området fandt et hold italienske forskere nogle rødder fra de gamle vinstokke, og via DNA-undersøgelser fandt de frem til, hvilken druesort, der blev dyrket i vinmarken, dengang Leonardo da Vinci ejede den. Det viste sig at være en hvidvinsdrue med navnet Malvasia di Candia, som stadig dyrkes omkring Piacenza i Emilia Romagna samt nogle få andre steder i Italien. I dag bruges den frem for alt sammen med andre druer i blandings-vine.
Nu har man så genplantet vinmarken, så den fremstår som på Leonardo da Vincis tid. Marken vil blive åbnet for offentligheden før verdensudstillingen i Milano, der slår dørene op d. 1. maj. Målet er, at der en dag bliver fremstillet vin på druerne - og mon dog ikke den bliver opkaldt efter den italienske multikunstner.




"Camille" hedder dette rødvinsglas, hvis visning i en populær tv-serie har 20-doblet dets salg.
Det er ellers ikke billigt - prisen svarer til 100 kr.

Da salget af "Camille" eksploderede
Product placement - det, at ens produkt bliver vist i spillefilm eller tv-serier - bliver hyppigt brugt af denne verdens vin- og spiritusfirmaer. Et eksempel er de tocifrede millionbeløb, diverse firmaer betaler for at få deres flasker vist i nyeste udgave af James Bond.
Og det kan have stor betydning for salget af fx et vinmærke, hvis vinen bliver vist et par gange undervejs i en populær film.
Men succesen af produktplacering gælder ikke kun vin og spiritus men også de glas, som drikkene nydes af. Det har det amerikanske firma Crate & Barrel oplevet, idet firmaets rødvinsglas "Camille" gentagne gange er blevet vist i den populære amerikanske tv-serie, "Scandal". Og firmaet har ikke engang betalt en krone for placeringen. Hovedpersonen i serien, Olivia Pope, ynder at afslutte en stresset dag i sit kriseløsnings-firma med et godt glas rødvin - og her faldt valget af glas tilfældigvis på "Camille".

Ottedobling af salget
Første gang, glasset dukkede op i serien, var i 2012, og mellem september dette år og samme måned i 2013 ottedobledes salget af "Camille", og i dag sælger firmaet 20 gange så mange glas, som de gjorde i gennemsnit om året, før det blev vist i tv. Og selv om Crate & Barrel løbende bestiller stadig flere glas hos den slovenske producent, kan firmaet ikke følge med efterspørgslen. I øjeblikket er der en måneds leveringstid.
Salget af hvidvins- og champagneglassene, der hører til samme serie, har ikke ændret sig i de sidste mange år.







Til kamp mod svindelen
Forfalskede vine er, som vi tidligere har nævnt, et stort problem, og mest udbredt er forfalskninger af de fornemme Bordeaux-vine.
Top-vinslottene har deres helt eget kodesystem - særlige mærkater på vinflaskerne - som skal kunne afsløre, om en vin er ægte eller falsk.
Nu har vinrådet i Saint Émilion også indført et særligt og meget smart kodningssystem. Det består af en unik QR-kode på hver flaske, som - når forbrugeren scanner koden med sin iPhone - bringer vedkommende videre til en hjemmeside, der ejes af vinrådet. Her skulle nummeret på den unikke kode gerne matche med et tilsvarende nummer på hjemmesiden. Hvis ikke det er tilfældet, er det tale om en forfalskning - og, som noget ekstra smart ved dette system, bliver vinproducenten automatisk advaret pr. e-mail om, at der er registreret en forfalsket flaske. Og ikke nok med det - en GPS viser også, hvor flasken er blevet scannet.

20 millioner flasker med koder
Systemet er netop blevet lanceret i Saint Émilion, og der er indtil videre kun fem vinproducenter, der har tilmeldt sig det. Men hos vinrådet er man overbevist om, at alle grand cru-slottene i Saint Émilion vil være med på vognen om nogle få år, og at omkring 20 millioner flasker på verdensplan til den tid vil være mærket med QR-koden.
Det er det tyske firma Tesa Scribos, der har designet systemet, som blev præsenteret ved den seneste udgave af vinbranchemessen Vinitech i Bordeaux i november sidste år.

Britiske vinmarker trues
I Storbritannien kan vinproducenterne glæde sig over, at sommeren 2014 har givet dem en rekord stor høst med druer af fantastisk god kvalitet. De kan også glæde sig over, at salget af britisk vin spås at runde 100 millioner pund (cirka 1 milliard kr.) i år.
Til gengæld vækker det mindre glæde, at fire nye vinmarkssygdomme er dukket op på britisk jord. De er alle fire blevet opdaget af The Royal Horticultural Society i foreningens haver i Wisley Surrey og National Fruit Collection i Brogdale i Kent.
Navnene på de fire sygdomme er endnu ikke blevet offentliggjort, men der er tale om vira, der kan forsinke modningen af druerne, reducere druehøsten og resultere i druer med al for meget syre til vinproduktion. Og i værste tilfælde er et par af sygdommene i stand til at udrydde en hel årgang druer.
Myndighederne har nu opfordret vinproducenterne til kun at købe vinplanter, hvor der medfølger en garanti for, at de er testet virusfri.








Peter Heering.

Vi mindes Peter Heering
Peter Heering (senior) er død 80 år gammel. Han var femte generation af familien Heering, og det var hans tipoldefar, der grundlagde det kendte likørfirma af samme navn i 1818.
Da han blev født, var der ingen diskussion om, hvad han skulle hedde - en fast familietradition foreskriver, at den første fødte søn altid skal hedde Peter. Der var heller ingen diskussion, når det gjaldt karriere og arbejde. Peter Heering skulle selvfølgelig overtage familiens likørfirma - hvilket han gjorde i 1979 og dermed tilegnede sig titlen fabrikant.
I elleve år stod han i spidsen for firmaet og for salget af det gamle flagskib,
kirsebærlikøren Cherry Heering. Men i 1990 fik firmaet ny ejer, idet Peter Heering solgte det til Danisco.
Fra 1979 til 1983 var han formand for Vin- og Spiritus Organisationen i Danmark. Han har også skrevet flere bøger, var æresmedlem af Dansk Bartender Laug og bestred en lang række bestyrelsesposter i forskellige kulturelle fonde.
Han er dekoreret med kommandørkorset af Dannebrog og har ligeledes modtaget adskillige udenlandske ordener.




Der er intet tema og ingen grænser, når det gælder udklædningerne til La Médocaine. Foto: Philippe Roy.



Cykelløb i vilde kostumer
Vi har tidligere nævnt det berømte Marathon du Médoc, hvor omkring 8000 løbere udklædt i de mest fantasifulde kostumer løber 42.195 km forbi marker og vinslotte i Médoc.
En mindst lige så festlig begivenhed løber af stabelen, når startskuddet lyder den 23. maj for La Médocaine - et cykelløb, hvor cirka 7500 ligeledes udklædte deltagere drøner af sted på hver deres mountainbike.
Cykelløbet, der har været afholdt hvert år siden 1998 i det sydlige Médoc, strækker sig gennem Margaux, Moulis, Listrac og Bordeaux Supérieur - og forbi mere end 50 vinslotte. Og deltagerne kommer fra hele verden - i de senere år har der også været et stigende antal kinesere og japanere i sadlerne.

Masser af vin undervejs
Ruten starter i byen Arsac i Médoc, og alt efter kondition kan man vælge mellem syv forskellige ruter, der spænder fra 25 til 80 kilometer.
Bliver man alligevel træt i benene undervejs, er der mulighed for at stoppe ved en eller samtlige af de atten holdepladser, hvor der bydes på vin fra nogle af Médocs førende vinslotte. La Médocaine har da også ry for at blive stadig mere underholdende og højtråbende, som dagen skrider frem …
Det hænder også, at en "teddybjørn" eller en "viking" ender i grøftekanten - til stor morskab for tilskuerne.
Hvis man har lyst til at melde sig til cykelløbet, kan det gøres på løbets hjemmeside - hvor man også kan læse mere om begivenheden, se videofilm osv. Og VinAvisen vil rigtig gerne modtage billeder og et par ord fra læsere, der deltager i løbet på info@vinavisen.dk.





...




Den særlige ske, som bruges til servering af absint. Foto: Wikipedia: Eric Litton.

Ny absint-bar i København
I boheme-miljøet i Paris i slutningen af 1800-tallet kom der masser af absint i glassene. "La fée verte" (den grønne fe) kaldte man den stærke grønne spiritus, der havde ry for at medføre hallucinationer - ja, endog sindssyge. Synderen skulle efter sigende være en af ingredienserne i absint, malurt, der under destilleringen udvinder nervegiften thujon.
Tidens forfattere og kunstnere priste den grønne fe, og blandt andet Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh og Oscar Wilde nød den i pænt store mængder.
Spiritussen har sin oprindelse i Schweiz, hvor den så dagens lys i slutningen af 1700-tallet i regionen Val-de-Travers i kantonen Neuchâtel - og herfra bredte sig til Paris og resten af Frankrig.
Absinten har også bredt sig til Danmark, og nu har vi endda fået en bar, som udelukkende helliger sig den grønne drik.
Det er vinbaren Tire-Bouchon i København, der har forvandlet første salen i den ejendom, hvor baren har til huse, til en absint-bar i bedste franske belle époque stil. Det var den stil, der herskede i Paris dengang, absinten havde sin storhedstid.

Vandfontæner i baren
I baren, der selvfølgelig er døbt "La fée verte", kan man smage et bredt udvalg af franske og schweiziske absinter samt et par absint-cocktails.
Og lad os da lige repetere, hvordan man nyder et glas absint på traditionel vis:
En særlig absint-ske med små huller lægges over glasset med absint. En sukkerknald placeres på skeen, og nu hældes der så – dråbe for dråbe – iskoldt vand over sukkeret, hvorved sukkervandet langsomt drypper ned i absinten. Først når sukkeret er helt opløst, er det tid til at skåle.
I baren er der opstillet dryppende vandfontæner, så man selv kan dosere, hvor meget vand, der skal dryppe ned over sukkeret og videre ned i glasset.
Hvis man vil øve sig lidt, før man besøger den nye absint-bar, så kig på denne lille film på YouTube, der viser, hvordan man skrider til værks.

--,,,,,,,,,,,--,
Den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder i den danske vinbranche i denne uge.
..



Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

Tommy Weston (f. 1966) er uddannet speditør og har en bachelor i ledelse.
Han opbyggede fra starten af 1990’erne de internationale vintransport og logistik aktiviteter i det daværende EHJ Transport & Spedition (EHJ) – et firma, som han også var medejer af.
EHJ opnåede at blive en af markedslederne på speditionsområdet, inden firmaet blev solgt i 2003.
Siden 2007 har Tommy Weston været direktør for de internationale aktiviteter i et af Danmarks største familieejede transport- og logistikselskaber, Bech-Hansen & Studsgaard (BHS), som er grundlagt i 1946. Han sidder samtidig i bestyrelsen for partnerselskaberne Nordic Chain i Malmø og PLAN Europe i Genk, Belgien.
Tommy Weston har, sammen med et stærkt team af erfarne specialister, styrket BHS’ position på vintransport-markedet, så selskabet i dag også står som en kompetent og kendt transport- og logistikudbyder for den danske vin- og spiritusbranche.
Det mangeårige tætte samarbejde med mange af landets førende vinimportører har gennem årene givet Tommy Weston en stor personlig passion for vin. Denne passion har resulteret i en omfattende privat vinsamling og gode personlige kontakter til vinproducenter, især i Frankrig, hvor nogle i dag er gode venner af familien.
Fritiden bruges især på rejser og masser af kulturoplevelser med familie og venner, ligesom han – som inkarneret livsnyder – prøver, at holde formen ved lige med spinning, styrketræning og landevejscykling, som i de senere år har erstattet interessen for golf.
Adresse: Bech-Hansen & Studsgaard, Valseholmen 2, 2650 Hvidovre, tlf.: 36 34 78 00, e-mail: twe@bhstrans.dk, www.bhstrans.dk.




]




    Ugens vinøse billede
    Susanne og Kurt Wollesen har sendt os disse billeder fra Botswana i Afrika, hvor man også laver vin – bare ikke på druer men af saften fra palmetræer.
    De unge palmer fældes, og fra den kraftige rod tappes saften, som derefter får lov til at gære.
    På dette sted i ørkenen bliver der tappet cirka 200 liter palmesaft om dagen, og vinen bliver solgt på de lokale værtshuse.
    Ugæret smagte saften godt ifølge Susanne og Kurt Wollesen. Men palmevinen var for skrap kost for europæiske vinelskere, selv med tilbehør af lokale snacks – i form af tørrede laver.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder - faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.


Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
.....................
316 Fad med drueklaser fra Iznik i Tyrkiet, ca. 1540, udstillet på Louvre i Paris (foto © Anker Tiedemann).
..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 57 vine. Af disse vine var der 42, som fik mere end to stjerner og hele 33, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 197 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de femten, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


,,,,,,,,,,
Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
,,,,,

Mousserende


Sélection Blanc de Noirs, Champagne Abel Jobart, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)
124 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop
Tænk, at man kan få en flaske champagne for 124 kr. - dog selvfølgelig for 12 flasker, men alligevel ... Og så smager den oven i købet ualmindeligt godt. Den har en fin mousse og en duft af lyst brød og modne æbler. Smagen er tør uden at knase, fyldig og med en lang eftersmag af modne grønne druer. Nyd den som apéritif eller til en forret med fx rejer.

Hvidvin


Karakter, Entuziasm, Aurelia Visinescu, Rumænien, 2013, middel alkohol (13,7%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr. flasken, Vintjenesten
En dejlig hvidvin på Chardonnay, Pinot Gris og Riesling. Den har fylde og frugt og en god struktur. I eftersmagen er der forfriskende noter af citrus.


Tarapacá, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile, 2013, lav alkohol (13%)
89,75 kr., på tilbud indtil 13. marts: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Frisk og fyldig hvidvin med en bred druesmag med noter af eksotiske frugter og alle mulige slags citrus. En rigtig god Chardonnay.


Madre Goccia, Tenuta Iuzzolini, Calabria IGT, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75,25 kr., Granvino
Faktisk en meget spændende hvidvin på druerne Greco Bianco og Chardonnay. Den har en liflig duft og en smag med mange facetter, en lille honningsødme og et bid til slut, der gør den fin til mad.


Los Vascos, Sauvignon Blanc, Casablanca, Chile, 2014, lav alkohol (13%)
99,75 kr., på tilbud fra 23. marts til 3. maj: 79,75 kr. flasken, Skjold Burne
Denne hvidvin har den samme overvældende duft af eksotiske frugter som mange newzealandske Sauvignon Blanc-vine. Smagen er elegant med noter af modne pærer og æbler. Et kup til tilbudsprisen. Nyd den fx til en ret med asparges. Flasken har skruelåg.


Der Purist, Weingut H.T. Eser, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2012, lav alkohol (12,5%)
119 kr., på tilbud indtil 3. maj: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Denne tyske hvidvin har en flot duft og en tør, kompleks smag med en rank syre, der gør den udpræget til en madvin. Til mad er den da også fortræffelig. Flasken har skruelåg.


Lenchen Riesling Feinherb, Eser, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2013, lav alkohol (11%)
119,75 kr., Skjold Burne
En fornem hvidvin med en fin aroma af blomster og honning og en liflig og mild smag med perfekt balance mellem sødme og syre. Flasken har skruelåg.


Chara, Alexander Laible, Grauer Burgunder, Baden, Tyskland, 2013, lav alkohol (13%)
170 kr., Vinbutikken.dk
Tør og frisk hvidvin med god druesmag og en syre, der er fin til mad. Grauer Burgunder er det tyske navn på druen Pinot Gris. Tyskerne kalder den også for Ruländer.


Château de Seguin, Sauvignon Blanc, Vin de France, Frankrig, 2013, lav alkohol (12%)
50 kr., Irma
En let og lidt tynd hvidvin fra det tidligere danskejede slot i Bordeaux, Château de Seguin. Vinen er meget præget af sin smag af citron. Flasken har skruelåg.


Byo by Uby, Domaine de Uby, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2013, lav alkohol (10,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Propperiet
Her er en hvidvin på økologisk dyrkede druer. Den har god, læskende frugt og fint krydderi, men nogle vil måske finde den lidt for let og "tynd". Den hænger ikke rigtig sammen.

Rødvin


Armantes, Calatayud, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)
59 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Denne lækre rødvin er fremstillet på Carnacha og Tempranillo. Den både dufter og smager af moden frugt med noter af chokolade, har en god struktur og ingen skarpe kanter i eftersmagen. En harmonisk vin, som mange vil kunne lide og et kup til prisen ved 6 flasker.


Ultimate Zin, House of Big Wines, Zinfandel, Californien, USA, 2013, høj alkohol (14,5%)
64,95 kr., Multi Wine
En karakteristisk Zinfandel-rødvin med intens frugt, markant sødme og noter af rosiner og figner. Flasken har skruelåg.


Manga del Brujo, El Escoces Volante, Calatayud, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Herlig, saftig rødvin i fin balance, med frugt, krydderi (basilikum), bløde tanniner og tilpas syre. Ganske enkelt en fortræffelig vin på druerne Garnacha, Sirah, Tempranillo og Mazuolo (også kaldet Carignan).


Herdadi do Rocim, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2011, middel alkohol (14%)
79 kr., pris ved 6 flasker, Nordentoft Wine
En meget dejlig rødvin på druerne Aragonez, Touriga Nacional, Alicante, Bouchet og Syrah. Vinen har en fyldig, krydret frugtsmag med noter af mørke bær og peber.


Callia Magna, Bodegas Callia, Malbec, San Juan, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Holte Vinlager
Kraftig og tør rødvin med en masse krydderi (peber) og en syre, der vil noget. En udpræget madvin, der især retter sig mod Malbec-elskere.


Terre de Bussière, Domaine de la Janasse, Vin de Pays de Vaucluse, Principauté d'Orange IGP, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)
99 kr., Jysk Vin
Dyb farve, dejlig duft og en bred, blid, blød og lækker smag. Smagen fylder munden med mange facetter i fin balance. Vinen smager som en Châteauneuf, og den kommer da også fra et vinhus i dette distrikt.


125, Feudi Salentini, Negroamaro, Salento, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk
En blød og frugtrig rødvin med en anelse sødme. En vin, som mange vil kunne lide - vinen til den store forårsfest. Den sidste stjerne får den for prisen ved 6 flasker.


Is Solus, Sardus Pater, Carignan, Sulcis, Sardinien, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., Salling Stormagasiner
Lækker, sardisk rødvin med en blød og harmonisk smag. En meget anvendelig vin til mange retter.


Papaveri, Feudi Salentini, Primitivo, Manduria, Italien, 2013, middel alkohol (14%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk
En kraftig og fyldig rødvin, der åbner sig til noget rigtig godt, når den bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet. Den har god frugt, bløde tanniner, en lille sødme og lang eftersmag. Den ligger godt i munden.


Val di Suga, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
139,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget krydret rødvin. Her sker der noget. En spændende vin med en påfuglehale af facetter og en skøn og lang eftersmag. Prisen er attraktiv.


Obsession, Villa Vignamaggio, Toscana IGT, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Obsession - besættelse. Jo, man kan blive "besat" af denne dejlige rødvin med et bredt smagsbillede og bløde tanniner. Etiketten er tudegrim, men det er jo ikke den, man skal drikke.


Joel Gott, Pinot Noir, Santa Barbara County, Monterey County, Californien, 2013, middel alkohol (13,6%)
159 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Holte Vinlager
Denne rødvin har et fint og klart billede af den gode drue Pinot Noir. Det er en ret let vin, der er nem at drikke og hænger fantastisk godt i munden.


Fattoria del Cerro, Sangiovese, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
159,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Erik Sørensen Vin
Lækker rødvin med dejlig, blød og afrundet frugt. Dertil en yderst charmerende sødme. Vinen har fået 3 glas (bicchieri) i den italienske vinguide Gambero Rosso.


Babich, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2012, lav alkohol (13%)
179,75 kr., på tilbud indtil 3. maj: 149.75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin dufter af Pinot og smager af Pinot. En flot Pinot med alle druens dyder, let, elegant og forfriskende.


Majesté, Château la Haye, Saint-Estèphe, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
699 kr., på tilbud til 499 kr., GrauballeVin.dk
Château la Haye er et Cru Bourgeois Supérieur-slot i Bordeaux, og rødvinen Majesté er dets "cuvée d’excellence". Det er en fløjsblød vin, der breder sig i munden med sin dybe, koncentrerede frugt, sit fine krydderi og fint integrerede fadnoter. Vinen er seks år gammel og kan drikkes nu, men den kan også gemmes i mindst en halv snes år. Den er lavet på Cabernet Sauvignon og en lille smule Petit Verdot.


Grande Passolo, Rocca, Salento IGT, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)
59,95 kr., Amka
Udmærket hverdags-rødvin - lige ud ad landevejen med god frugt og tilpas syre. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Tenute Ca'Vegar, Castelnuovo, Corvina, Verona IGT, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
90 kr., Steiniche Wine
En let og pæn rødvin med god frugt og tilpas syre. Prisen er vel høj i forhold til de oplevelser, vinen leverer.


Les Garrigues Vieilles Vignes, Cristia, Cötes du Rhône, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En udmærket rød Rhône med noter af lakridsrod i duft og smag. Prisen er lidt i overkanten.


The Grinder, The Grape Grinder, Pinotage, Western Cape, Sydafrika, 2013, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw
Man skal kunne lide Pinotage-druens lidt specielle smag. Kan man det, er denne rødvin en udmærket vin med god frugt. På etiketten er gengivet en tegning af en kaffemølle. Joh ... måske kan der godt være lidt kaffe i eftersmagen. Flasken har skruelåg.


Rafaèl, Tommasi, Valpolicella Classico Superiore, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
119 kr., Kjær & Sommerfeldt
En ret enkel rødvin, saftig, men også med en markant syre.


Domaine Begude, Pinot Noir, Haute Vallée de L'Aude, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr. flasken, Vinmonopolet
En læskende rødvin med Pinot Noir-druens saftighed og fine frugt. Men syren er meget markant, og prisen er i overkanten. Flasken har skruelåg.

Andet


Cognac Paul Giraud, V.S.O.P., Cognac, Grande Champagne, Frankrig, høj alkohol (40%)
419 kr., på tilbud fra 23. marts til 3. maj: 369 kr., Skjold Burne
En cognac helt i top med en duft af tørrede frugter, egetræ og karamel og med en fyldig og velafbalanceret smag med tørrede blommer og vanille. Alkoholen giver rygrad uden at dominere smagen.

Vinene fra Anne-Sophie Dubois


Paso Doble, Anne-Sophie Dubois, Gamay, Beaujolais, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
110 kr., Compagniet
En typisk rødvin på Gamay med en fin sart rosin-duft og en frisk, elegant og saftig smag. Nyd den let afkølet.


Clepsydre, Gamay, Fleurie, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
145 kr., Compagniet
En absolut top-rødvin. Man bliver forført af dens fint krydrede duft og dens elegante, saftige og friske frugtsmag. Eftersmagen varer dejligt længe.


L'Alchimiste, Anne-Sophie Dubois, Gamay, Beaujolais, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
135 kr., Compagniet
En rødvin med en fin frugtrig duft med strejf af mandel. Smagen er tør, saftig og vinøs.

Vinene fra Domaine Saladin


Tralala, Domaine Saladin, Côtes du Rhône, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
130 kr., Compagniet
En elegant rosévin med duft af friske jordbær og modne ribs og med en frisk vinøs smag. Oprindelig blev vinen navngivet "Oohlala", men det viste sig, at det navn allerede var snuppet af et andet vinhus. Det blev derfor til "Tralala", der på fransk betyder nogenlunde det samme - et lidt overraskende "Ih, ser man det!".


Loï, Domaine Saladin, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
130 kr., Compagniet
Mums for en rødvin. Den er fremstillet på Grenache, Syrah og Carignan, og det er en perfekt treenighed. Vinen er yderst harmonisk, fint krydret og med en lang eftersmag med et tilpas tanninbid.


Paul, Domaine Saladin, Côtes du Rhône, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
145 kr., Compagniet
En meget elegant, saftig og krydret rødvin - nyd den til påskelammet.


Per Él, Domaine Saladin, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
155 kr., Compagniet
Rhône er jo kendt for sine rødvine, men fremstiller også lidt hvidvin. Her er en af dem - og sikke én. Det er en meget elegant hvidvin med en liflig frugtduft og en fyldig let cremet smag med fine noter af honning. En vin helt i top, der er fremstillet på hele seks forskellige druer: Clairettes, Roussanne, Bourboulenc, Viognier, Marsannes og Grenache rose.


Fan dé Lune, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
160 kr., Compagniet
En rødvin på mest Mourvedre tilsat lidt Grenache og Syrah. En dejlig forening af druer, der giver en vin med en kompleks duft med modne kirsebær og et strejf af kanel og en herlig fyldig og elegant krydret smag.


Haut Brissan, Domaine Saladin, Grenache, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009
175 kr., Compagniet
Denne rødvin er en enkeltmarks vin, og den er fremstillet på Grenache-druer fra gamle vinstokke. Det er der blevet en utroligt flot, stor og krydret vin ud af. Eftersmagen slutter med et lille bid af lakrids. En vin helt i top og med en perfekt struktur.


Chaveyron "1422", Domaine Saladin, Syrah, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
175 kr., Compagniet
En rødvin med duft af moden frugt og læder og med en flot struktur, god frugtsmag og fine tanniner. En vin i stor balance.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.