Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 16. 2015


Nyheder i uge 16, 2015


Følg os på Facebook








Gæren Saccharomyces cerevisiae, der er den mest anvendte til vinfremstilling. Foto: Wikipedia.

Forskere vil gøre vin endnu sundere
Et hold amerikanske forskere ved Illinois University har udviklet en genmodificeret gær, som kan øge alle de sunde elementer i vin - heriblandt resveratrol. Det er det stof, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin, og som tillægges alle mulige godgørende egenskaber. Forsøg har blandt andet vist, at resveratrol har en god effekt i kampen mod en række forskellige kræftsygdomme og nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme og diabetes.
Det, forskerne har gjort, er at ændre på generne hos gærstammen Saccharomyces cerevisiae. Denne gær, der også findes naturligt på druernes skind, er den mest anvendte til fremstilling af vin og øl. Når den tilsættes af vinmagerne og kommer i forbindelse med druemosten, går den straks i gang med at fortære sukkeret og omdanne det til alkohol.

Har ændret gærens arvemasse
Saccharomyces cerevisiae er en såkaldt polyploid gærstamme, hvilket vil sige, at arvemassen indeholder utallige kopier af ét og samme gen. Polyploide gærstammer har hidtil været svære at ændre på - eller modificere, som man siger. Årsagen er, at når forskerne ændrer på et enkelt gen inde i gærens arvemasse, vil et af kopi-generne straks "rette op på skaderne" og føre det første gen tilbage til dets oprindelige tilstand.
Men for de amerikanske forskere er det omsider lykkedes at bortskære kopierne af de enkelte gener ved at bruge et bestemt enzym som kniv. Herefter har de i ro og mag kunnet udføre de ændringer, de ønskede af de enkelte gener.

Mere resveratrol og nul tømmermænd
Den nye genmodificerede Saccharomyces cerevisiae skulle være i stand til at øge mængden af resveratrol hele ti gange i et glas rødvin og ligeledes bevirke, at der bevares flere vintaminer i vinen, end det er tilfældet med den uændrede gær.
Som en sidegevinst nævner forskerne, at den genmodificerede gær også vil kunne fjerne de stoffer i en vin, der gør, at man får tømmermænd - hvilket man jo selvfølgelig kun får, hvis man drikker for meget.
Man kan læse mere om de nye forskningsresultater på Illinois Universitys hjemmeside.




Nyhøstede druer i Galicien. Der bliver brug for flere druer på europæisk jord, hvis Europa skal have glæde af det fremtidige opsving i forbruget af vin.

Verden drikker mere vin
Forbruget af vin på verdensplan lå ifølge en undersøgelse fra OIV (International Organisation of Vine and Wine) i 2014 på 234 millioner hektoliter - og tallet forventes at stige i de kommende ti år. USA og Kina spås til at blive de lande, hvor stigningen bliver mest markant.
Mens de oversøiske vinlande som fx Australien, Argentina, New Zealand og USA lader produktionen af vin stige i takt med, at forbruget stiger, har de europæiske vinlande et problem.

Nye regler fra EU
Ifølge nogle skrappe EU-regler er der nemlig sat en grænse for, hvor stort vinmarksarealet hos medlemslandene må være - hvilket igen smitter af på, hvor megen vin landene kan producere.
Og det er ikke mindst disse regler, der bevirker, at de europæiske lande i stigende grad taber markedsandele til de oversøiske vinlande, når det gælder det globale vinmarked.
Nu har EU besluttet at gøre noget ved sagen, så medlemslandene også kan få glæde af den kommende vækst i vinforbruget på verdensplan. Man har vedtaget, at de europæiske vinproducenter fra og med 1. januar 2016 må øge arealet af deres vinmarker med op til 1% om året.

Frygter, at vinpriserne falder
Det lyder måske ikke af meget med 1% forøgelse om året pr. producent, men det kan i løbet af få år blive en temmelig stor forøgelse af det nuværende europæiske vinmarksareal på omkring 3,6 millioner hektar, hvis rigtig mange producenter gør brug af de nye regler.
Tilladelsen til at udvide vinmarksarealet har også sine kritikere. Der er nogle EU-politikere, der frygter, at priserne på vinene vil falde, når produktionen øges - hvilket da vel egentlig ikke lyder så galt, hvis man hører til skaren af forbrugere ...




]


Privat frokost med Robert Parker
Nu har man mulighed for at nyde en god frokost sammen med den amerikanske vinguru Robert Parker og med vin fra hans egen vinkælder i glassene.
Først skal man dog lige byde om kap med andre vinentusiaster om frokosten ved en velgørenhedsauktion, Heart’s Delight, som arrangeres af hjerteforeningen American Heart Association.
Auktionen, som har været afholdt i de sidste femten år, omfatter adskillige fornemme vine - og så altså også seancen med Parker.
Buddene for frokosten starter ved intet mindre end 25.000 dollars (cirka 172.000 kr.), men så har man også lov til at tage ti gode venner med rundt om bordet.

Californisk kult og top-Bordeaux’er
Robert Parker har tidligere sat lignende frokoster til salg på denne årlige auktion - fx i 2012, hvor de i alt 24 vine, som serveredes til måltidet, omfattede californiske kultvine som Screaming Eagle 2001, Peter Michael "Les Pavots" Cabernet Sauvignon 1997 og Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 1985. Derudover havde Parker medbragt store Bordeaux’er og seks flasker Châteauneuf-du-Pape samt en flaske Fonseca Port årgang 1977 til desserten.
Man kan ikke lade være med at tænke på alle de kostbare flasker, der åbnes, og som selskabet umuligt kan nå at bunde …

Kan byde med online
Ved tidligere lejligheder har startbuddet på "en frokost med Parker" ligget langt lavere end ved den kommende auktion. Men hver gang er hammerslaget nået op på de 25.000 dollars, så nu vil man prøve at lægge minimumsgrænsen her.
Auktionen foregår fra d. 22. til 25. april, men man behøver ikke at være til stede, da det vil blive muligt at byde med online på Heart’s Delights hjemmeside. Dog skal man åbenbart først rekvirere en online-formular.
Og hvis man vinder, er man nødt til at lette med flyveren til Washington D.C. (for egen regning), da frokosten skal afholdes i en restaurant i byen - hvilken, og hvornår det skal foregå, aftaler man direkte med Parker.







En smart smage-station
Nogle gange byder supermarkederne herhjemme på smagsprøver på forskellige vine. Det er gerne i weekenderne, hvor de har åbnet nogle flasker og stillet en stabel små plasticbægre frem på et bord.
Nu har det store amerikanske vinhus Beringer Vineyards, der ejes af Treasury Wine Estates, udviklet en smage-station, som gør det muligt for forbrugerne at få en smagsprøve uden at drikke en eneste dråbe.
Ved smage-stationen, som monteres på hylden ud for den pågældende vin, kan forbrugerne trække små strips med vinens aroma. Når man lægger strippen på tungen, opløses den, og aromaen frigives, og det skulle så give næsten samme fornemmelse, som hvis man tog en slurk af vinen.

Inspireret af parfume-strips
Aroma-strippen indeholder ingen alkohol - hvilket jo er meget godt, hvis man skal køre hjem og gerne vil afprøve en stribe forskellige vine. Smage-stationen er også udstyret med et lille affaldsrum, så strippene ikke havner på gulvet i forretningen.
Inspirationen til nyskabelsen fik Beringer fra de strips, som parfumerier ofte uddeler til kunderne.
Foreløbig afprøves smage-stationerne hos USA’s største vinhandlerkæde, Kroger, i kædens butikker i 20 forskellige stater.

Stadig på test-stadiet
Smage-stationerne er opsat ved tre forskellige vinmærker fra Beringer - vinhusets meget populære Chardonnay, hvoraf salget i USA er steget med 26% i det seneste år, en White Zinfandel og en Cabernet Sauvignon.
Går alt vel, håber Beringer, at stationerne vil brede sig til endnu flere amerikanske vinforretninger.
En lille film på YouTube viser, hvordan smage-stationerne virker.








Druer på vej til at modne på en af Graham's vinmarker. Måske bliver de forvandlet til en årgangsvin ...

Portvin i primeur-salg
Primeur-systemet i Bordeaux går som bekendt ud på, at vinelskere verden over får mulighed for at købe den nyeste årgang vin til en relativt lav pris, mens den stadig ligger på fad og modner. Ofte er der tale om vine, der siden hen vil ligge i købernes kældre og modne videre og nogle år efter blive rigtig mange penge værd i forhold til den primeur-pris, der oprindelig blev betalt.
Nu vil det berømte portvinshus Graham’s Port forsøge sig med sit helt eget primeur-salg, og her bliver der virkeligt tale om et salg af vin på et meget tidligt tidspunkt - faktisk før druerne til portvinen overhovedet er høstet.
Primeur-projektet, der er døbt "Vintage Port Bond", er inspireret af såvel Bordeaux som af briternes ganske særlige tradition med at købe årgangsportvine til fx nybagte forældre, så lille Brian kan nyde vinen, når han fylder 20 år eller 50 år. Den slags portvine kan jo holde i adskillige årtier.

Sikrer sig flaskerne
Foreløbig er der tale om en prøveballon på britisk jord, hvor briterne gennem fx Berry Bros & Rudd og Fortnum & Mason kan købe en kasse med tolv flasker årgangsportvin, der så først leveres, når vinen er fremstillet og færdigmodnet.
Dog bliver vinen ikke billigere end den seneste årgangsvin fra 2011, hvor en kasse i dag koster det, der svarer til 4057 kr. Det, som primeur-kunderne får ud af det, er at de sikrer sig de tolv flasker.
Det er kun i særligt gode år, at portvinshusene erklærer - som det hedder - årets portvin for en årgangsportvin, og de gør det som regel først et års tid efter fremstillingen af vinen. Når det sker, bliver flaskerne revet væk med det samme, når de lander på hylderne.

Et plaster på såret
Men det gør jo også, at man støder på et problem med Graham’s nye system. For tænk, hvis man har betalt for et par kasser årgangsportvin, og det så ender med, at vinen slet ikke bliver erklæret som en årgangsvin. Graham’s har faktisk kun erklæret 2003, 2007 og 2011 for årgangsportvine siden årtusindeskiftet.
Portvinshuset har dog svar på rede hånd. Det vil i så fald som erstatning give 24 flasker til køberne af en af husets andre fornemme og kostbare portvine.






De frygtede svampesygdomme
En række svampesygdomme, hvoraf de værste er Esca og Black dead arm, er nu udbredt i hele Europa. Og som vi fortalte i uge 7, er sygdommene ifølge nogle forskere en mindst lige så alvorlig trussel for de europæiske vinmarker, som vinlusen var det i 1860’erne. Med andre ord, disse svampesygdomme er godt i gang med at udrydde stadig større arealer med vinstokke.
Især de franske vinmarker er hårdt ramt - alene i 2014 er mere end 100.000 hektar marker gået tabt på grund af sygdommene. Det værste er, at der ikke findes nogen lovlige sprøjtemidler mod Esca og Black dead arm.

En membran af nanofibre
Vinproducenterne er jo som bekendt hvert år nødt til at beskære deres vinstokke - hvilket gør dem mere sårbare over for Esca, der let kan trænge ind i planterne via de beskårne flader.
Man kan undgå svampens indtrængen ved at forsegle skæringsfladerne med voks, men denne metode hæmmer helingen af "såret", ligesom man risikerer at forurene jorden.
Nu har et team af forskere fra en række amerikanske universiteter udviklet en uendelig tynd nanofiber-membran, hvis porer er så mikroskopiske små, at svampen ikke kan trænge igennem dem. Til gengæld er porerne tilstrækkeligt store, til at vinstokken kan ånde. Membranen er desuden yderst miljøvenlig, da den er lavet af bionedbrydelige stoffer.

Hårdfør over for alt
Meningen er så, at membranen sættes på skærefladen, hvor den vil nedbrydes langsomt over flere måneder - hvilket er tid nok til, at såret kan heles. Og den falder ikke af, da den er modstandsdygtig over for såvel kraftig regn som ekstreme temperaturer. En takket skæreflade er heller ikke noget problem.
I øjeblikket tester forskerne deres produkt i en forsøgsvinmark. Man kan - mod betaling - downloade hele rapporten om den nye membran ved at klikke her.








Jeroboam-flasken med Richebourg.

En auktion for Bourgogne-fans
En auktion, som afholdes d. 8. og 9. maj hos Sotheby’s i New York, er kræs for Bourgogne-elskere.
Auktionshuset byder nemlig på en gigantisk samling af såvel røde som hvide Bourgogner, hvis årgange spænder over 50 år.
Det er den amerikanske finansmand og vinsamler Don Stott, der har sat vinene til salg, og den samlede højeste vurdering er på 6,2 millioner dollars (cirka 43 mio. kr.). Det er et gigantisk beløb, men der er også utallige højdepunkter blandt de mange vine.

En flaske med 3 liter
Det absolutte top-parti er 12 flasker Bonnes Mares Domaine Georges Roumier 1971, der er vurderet til 42.500 dollars (cirka 295.000 kr.). Derudover er der et parti på 120 flasker Domaine de la Romanée-Conti i forskellige årgange og en flaske Richebourg af flaskestørrelsen Jeroboam (3 liter eller 4 normale flasker) årgang 1949. Kæmpeflasken er vurderet til 20.000 dollars (cirka 139.000 kr.).
I alt kan deltagerne i de to dage, auktionen varer, byde med på 1947 partier vine. Det lyder, som om de får rigtig travlt ...


Den tragiske helikopterulykke
I uge 1 2014 nævnte vi, at franskmanden James Grégoire og den kinesiske forretningsmand Lam Kok samt dennes 12-årige søn var omkommet i en tragisk helikopter-ulykke. Grégoire havde netop solgt sit vinslot, Château de la Rivière i Bordeaux, til Kok - hvilket de ville fejre med en helikopter-tur over ejendommen.
Det endte med, at helikopteren styrtede ned i Dodogne-floden, og alle ombordværende omkom.
Kort tid efter modtog den franske avis Midi Libre et anonymt brev, som mere end antydede, at helikopterens styrt ikke var en ulykke:
"James Grégoire har betalt med sit liv for at sælge Château de la Rivière til en udlænding nøjagtig ti dage efter vores advarsel", stod der blandt andet i brevet, der sluttede med endnu en advarsel:
"De, der sælger til udlændinge og deres mellemmænd, vil ende på bunden af en flod eller begravet dybt i jordens muld."

En menneskelig fejl
Der herskede en kraftig mistanke om, at brevet kom fra den militante franske komité for vinmæssige aktioner, CRAV (Comité Régional d'Action Viticole), der kæmper for de franske vinbønders vilkår.
Siden da har politiet og myndighederne i Bordeaux efterforsket sagen og forsøgt at finde frem til, hvorfor helikopteren styrtede ned. Og nu - efter mere end et års efterforskning - er man kommet til den konklusion, at der var tale om en menneskelig fejl fra pilotens side - nemlig, at han fløj alt for lavt. Dog påpeges det også, at han var alkoholpåvirket, hvilket sikkert har haft en negativ indflydelse på hans dømmekraft.
Så en hævnaktion fra CRAV’s side er der således ikke tale om.




.


Økologi og biodynamik hos Pontet Canet
Château Pontet Canet i Pauillac var blandt de første af berømte vinslotte i Bordeaux, som fik certificering på sin økologiske vindyrkning.
Siden hen er flere vinslotte fulgt trop, og nu har den administrerende direktør for Château Palmer i Margaux, Thomas Duroux, udtalt til Decanter, at han satser på, at slottets vindyrkning bliver både økologisk og biodynamisk certificeret inden 2017.
I øjeblikket er det dog kun 20% af Palmers vinmarker, der dyrkes fuldt ud økologisk, så der er et stykke vej igen.
Duroux er ikke i tvivl om, at stadig flere vinslotte vil lægge om til økologisk vindyrkning.
Ser man på Frankrig som helhed, er der en hel del vinproducenter, der har certificering på økologisk dyrkning, men endnu kun 2%, der har fået det blå stempel af Demeter eller en af de andre biodynamiske foreninger.

...



En kulsort cocktail med kul som ingrediens hos London-baren Black Dice. Et rosenplad på toppen giver lidt kontrast.

Kul i cocktailen
Bambuskul er kul fra brændte strimler af bambus, og det anbefales især som et middel til et bedre indeklima - en skål med bambuskul i stuen skulle således rense luften.
Det kan også bruges til at fjerne dårlig lugt i støvsugeren med og som mineraltilskud til planter. Og så kan det anvendes som ingrediens i diverse drinks. Det lyder måske ikke så lækkert med kul i cocktailen, men det er ikke desto mindre, hvad stadig flere trendy barer i London byder på.
Kullet anvendes i granuleret udgave, og den berømte bar Artesian i Langham Hotel i London var blandt de første barer, der forsøgte sig med den noget atypiske ingrediens.

Godt mod mavepine
Siden hen er baren Black Dice fulgt trop med en Inked Daiquiri, der er kreeret af mørk rom, lime, nødder og granuleret bambuskul, som efter sigende skulle give et strejf af røg til smagen. Endnu en London-bar har en Charcoal Old Fashioned på menuen, hvor kullet giver en twist til den klassiske cocktail.
Hvordan disse kul-drinks end smager, så har de i hvert fald alle en dramatisk kulsort farve.
Jamen, er det da ikke skadeligt at indtage kul? Nej, tværtimod, hvis man skal tro kinserne, der siden oldtiden har spist lidt granuleret kul mod mavepine.






--,,,,,,,,,,,--,
Den danske vinbranche
*Glud Vin har ansat Teit Bay Pedersen som butiksansvarlig, hvor han har ansvar for den daglige drift af butikken på Nikkelvej 1 i Randers. Han afløser Lars Jensen, som har valgt at gå på pension.
.



Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

Ruth Tilgaard (f. 1952) er cand. mag. i fransk og engelsk, men allerede mens hun i studietiden arbejdede på Hotel Intercontinental i Paris, fik hun mere smag for vin end for grammatik, og lige siden har hun beskæftiget sig med vin.
I 1979 afholdtes den første danske Maître du Vin-konkurrence med teoretiske og praktiske vinspørgsmål. Her vandt hun tredje-prisen under stor mediebevågenhed, fordi hun var den første kvinde, der markerede sig i den danske vinverden.
Ruth Tilgaard er en god smager og deltager regelmæssigt i Tastevinage-smagningerne på Clos de Vougeot. Hendes internationale smagekarriere startede i 1984, da Château d’Yquem og Château Figeac inviterede til en smageweekend i Bordeaux. I smagningen deltog nogle af Frankrigs mest kendte vinjournalister og sommelierer, og smageresultaterne blev databehandlet for at finde frem til middelresultater renset for personlige udsving. Her placerede Ruth Tilgaard sig helt i toppen og fik tilbudt en plads i en jury, der en gang om måneden smagte vine i Bordeauxs handelskammer. Her deltog hun i en længere årrække.
Ruth Tilgaard ejer Vinens Hus, et gammelt ildebrandshus fra 1730 i København. Her har hun siden 1979 stået for De Danske Vinrejser, som har sendt mange tusinde professionelle og amatører på rejse i vindistrikterne. Yderligere er Vinens Hus rammen om Vinens Hus Vinskole, der afholder både grundkurser og specialkurser. En anden væsentlig aktivitet er konsulentarbejde for vinkomiteer.
For sin indsats for fransk vin er Ruth Tilgaard blevet tildelt det franske landbrugs fortjenstmedalje, le Mérite Agricole, af både første og anden grad.
Ruth Tilgaards mand, Mario Faure, er fransk. Han bor og arbejder i Frankrig, så familien lever i begge lande. De har to voksne døtre. Den ældste, Vitis, er opkaldt efter fællesnavnet på den store familie af vinplanter.
Den mere end sparsomme fritid bruges til aktiviteter med familiens to hunde og døtrene. God mad interesserer også hele familien. Den største interesse er dog rejser, enten som forberedelse til De Danske Vinrejser eller til helt andre og mere eksotiske destinationer.
Adresse: Vinens Hus, Magstræde 7, 1204 København K, tlf.: 33 32 62 20, e-mail: rt@vinrejse.dk, www.vinrejser.dk.





    ...........................
      Ugens gode Spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
      Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

      Hvad der det for en drue?
      Emil Christensen er netop vendt hjem fra en ferie i Portugal, hvor han fik serveret en hvidvin lavet på en drue med navnet Fernão Pires. Kan I ikke fortælle lidt mere om den drue? Spørger han.
      Fernão Pires er Portugals mest plantede grønne drue, der især benyttes i regionerne Ribatejo og Bairrada – her kaldes den også nogle gange for Maria Gomes.
      Hvem fru Gomes var, ved vi ikke, men kaptajn Fernão Pires var en portugisisk apoteker, der i 1500-tallet blev udsendt til Kina for at oprette diplomatiske forbindelser mellem Ming-dynastiet og den portugisiske krone.
      Man ved det ikke, men måske hjembragte han druen fra et af de lande, han passerede på sin færd. Måske var han særlig glad for en eller anden vin – apotekere brugte jo vin til deres medicin – og vinen fik derfor hans navn. Eller måske var det bare en lokal drue, som han gav sit navn.
      Det er i øvrigt usædvanligt, at druer bærer menneskenavne. Vi har sherry-druen Pedro Ximénez, og i Tyskland har vi Müller-Thurgau samt Scheurebe og Faber, der begge er skabt af den tyske vinmand Georg Scheu. Der er også nogle "små" druer, der hedder Bacchus, Noah, Othello, Valentin og Clinton. Men derudover … Hvis nogen har yderligere forslag, så skriv endelig til anker@vinavisen dk.



    Ugens vinøse billede
    Jan Ejler har i Sydafrika blandt andet besøgt vinbyerne Montagu og Robertson i Western Cape. På vejen mellem de to byer tog han dette billede af en striks struds, som så ud til at passe rigtig godt på vinmarken og holde eventuelle druetyve på lang afstand.
    Man kan faktisk godt forestille sig, at en struds kan være en glimrende vinmarks-vogter. Dens syn er fortræffeligt og med sine stærke ben kan den løbe mere end 70 km i timen og levere et spark, som man sent glemmer.
    Området omkring Montagu og Robertson er i øvrigt utroligt naturskønt og et trækplaster for folk, der vil på vandreture og sejle i kano. Og så er der vinen og vingårdene, som bestemt også er et besøg værd.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder - faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
.....................
320 Det gamle Bourgogne-kloster fra 1555, der blev til Château Clos de Vougeot (foto © Anker Tiedemann).
..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 14 vine. Af disse vine var der 10, som fik mere end to stjerner og hele 6, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 45 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de fire, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


,,,,,,,,,,
Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
,,,,,

Hvidvin


Orion Classic, Skærsøgaard Vin, Jylland, Danmark, 2014, lav alkohol (11%)
150 kr., Skærsøgaard Vin
En god hvidvin - enkel med fine honningnoter og en mild smag med en god syre til mad.

Rosévin


Estampa Estate, Colchagua Valley, Chile, 2014, lav alkohol (12,5%)
65 kr., pris ved 12 flasker: 39,95, Jysk Vin
En glimrende rosévin til en forbavsende lav pris (ved 6 flasker). Den har en fyldig, fint cremet druesmag med noter af blomster og honning. Vinen er lavet på druerne Syrah og Cabernet Sauvignon (15%) og kan bruges både til mad og som terrassevin. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Il Crutin, Manzone, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
95,80 kr., Køge Vinhandel Webshop
I denne rødvin spiller Nebbiolo-druen op med hele sit register - tørhed, ren frugt, krydderi ... Er det en Barolo? Ikke helt. Men den kommer i hvert fald fra et vinhus, der er vant til at få druen Nebbiolo til at yde sit bedste.


Reverdito, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
129,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr. flasken, Erik Sørensen Vin
En typisk rødvin på Nebbiolo-druen med sin gode frugt og krydrede noter - og den dejlige komplekse eftersmag med masser af facetter. En vin, der kan drikkes her og nu men også kan gemmes i endnu et par år.


Tocat de Lala, Empordà, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)
149 kr., Kjær & Sommerfeldt
En lækker rødvin med strejf af chokolade i duften og en bred, åben vinøs smag med masser af frugt. Eftersmagen afsluttes af en behagelig lille sødme.


Domaine Marchand Frères, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
250 kr., Compagniet
En liflig duft og en elegant, blød og lækker smag. En fortræffelig Pinot fra Bourgogne. En nydelse ikke kun til mad men også til meditation. Og så er den jo raffineret ved kun at indeholde 12,5% alkohol.


Monte tre Carlini, Tenute Girolamo, Negroamaro, Puglia IGP, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Blid og behagelig rødvin, ret let og saftig, men i forhold til prisen lidt vel enkel.


Artai, Cal Batllet, Priorat, Spanien, 2011, høj alkohol (16,5%)
139 kr., MondoVino
På mange måder en flot vin med en dejlig duft af modne brombær og blåbær. Også i smagen er der blåbær - men der er også en markant alkohol, som desværre slører smagsnoterne. Men til en god oksebøf med en lidt krydret sovs vil den gøre sig fint. Plask den over i en karaffel et par timer før servering.


Weingut Jägle, Cabernet Sauvignon, Baden, trocken, Tyskland, 2012, lav alkohol (12,5%)
110 kr., Vinbutikken.dk
En saftig men også lidt tynd rødvin uden et vingefang, der berettiger de 110 kr.

Andet


Frederiksdal Kirsebærvin Mikkeler, Frederiksdal, Kirsebær, Lolland, Danmark, 2012, høj alkohol (15%)
249 kr., pris ved 50 cl, Frederiksdal
I sidste uge anmeldte vi den nye årgang kirsebærvin fra Frederiksdal på Lolland. Også denne årgang er helt i top, og så er den - som noget helt særligt - modnet på gamle fade, der tidligere har indeholdt Grand Marnier. Og det gør, at der i den liflige kirsebærsmag blander sig en fin orangesmag. Det er en vin med en anelse sødme, men den er på ingen måde sød. Nyd den, som den er, eller til fede oste - en velmodnet camenbert eller en mild blåskimmelost. Navnet Mikkeler på flasken henviser til det kendte danske bryggeri, som har opbevaret vinen på fadene.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.