Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19. 2015


Nyheder i uge 19, 2015


Følg os på Facebook





EU-lov om kalorier på vinflasker
I uge 13 nævnte vi, at det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo ud over at oplyse alkoholindholdet nu også angiver indholdet af kalorier, kulhydrater, fedt og protein på bagsideetiketterne på samtlige af firmaets flasker.
I EU-landene er det påkrævet, at man har sådanne oplysninger på alle mad- og drikkevarer - dog er alkoholiske drikke undtaget denne lov. Kun angivelsen af alkoholindholdet er obligatorisk.
Men nu varsles der nye tider - EU-parlamentet har netop vedtaget et lovforslag om, at kalorieindholdet også skal angives på flasker med vin, spiritus, øl og anden alkohol.
Nu er sagen givet videre til EU-kommissionen, der skal udarbejde loven om kalorie-oplysninger på flaskerne - en lov, der kommer til at gælde i samtlige medlemslande.

Advarsler er også i støbeskeen
EU-kommissionen skal også finde frem til, hvordan oplysningerne skal fremgå af etiketterne. På andre fødevarer er kalorieindholdet typisk angivet pr. 100 ml, men det ville jo være oplagt, når det gælder vin og spiritus, at oplyse om, hvor mange kalorier, der er i et enkelt glas. Det er præcis det, Diageo gør med sit nye tiltag. Et enkelt glas vin er således sat til at være 14,8 cl - altså et pænt stort glas. Et glas spiritus angives til at være 4,4 cl.
Hvis alt går vel, vil loven om kalorieindholdet træde i kraft engang til næste år.
Parlamentet har desuden et ønske om, at etiketterne også skal advare gravide mod at drikke alkohol og bilister om, at det kan være farligt at køre bil efter at have indtaget alkohol. Men her er der foreløbig kun tale om snak i kulisserne - et egentlig lovforslag er det endnu ikke blevet til.



Rødvin og høj levealder
For nylig udkom bogen "The Blue Zone Solution: Eating and Living like the World's Healthiest People" af den amerikanske forfatter Dan Buettner.
Beuttner har udført nøje studier i fem forskellige områder i verden, hvor gennemsnitslevealderen er særlig høj. Og i bogen fortæller han, hvordan man måske kan gøre disse gamle mennesker kunsten efter ved at leve nogenlunde ligesom dem.
De fem områder er Grækenland, Sardinien, Costa Rica, Californien og Japan, og når det gælder Sardinien, påpeger Beuttner, at en del af årsagen til den høje levealder er Cannonau de Sardegna - den lokale rødvin, som der drikkes en hel del af på den italienske ø.
Cannonau - eller Grenache, som druen hedder i Frankrig - får et særligt tykt skind på Sardinien og bliver dermed ekstra rig på de sunde og livsforlængende antioxidanter (polyfenoler), som findes i al rødvin.

Kun to glas om dagen
Cannonau de Sardegna drikkes stort set kun på Sardinien, og her bliver indbyggerne som regel langt over 90 år, og flere af dem når at fejre deres 100 års fødselsdag.
Ifølge Beuttner drikker sarderne højst to glas Cannonau de Sardegna om dagen, så det er ikke noget med, at jo mere man drikker, desto ældre bliver man.
Det er selvfølgelig ikke rødvinen alene, der er årsag til den høje levealder på Sardinien - den sunde mad, der i vid ustrækning består af grøntsager og bønner - har også en del af æren. Og så er mange sardere fårehyrder, hvilket betyder, at de får den fornødne motion til at holde sig fit for fight.
Beuttners bog kan købes online hos Amazon ved at klikke her.






683.000 kr. for en frokost med Parker
I uge 16 nævnte vi den frokost med Robert Parker, som var sat til salg på velgørenhedsauktionen Heart’s Delight i Washington.
Nu er auktionen, der også omfattede et større antal fornemme vine, vel overstået, og Parker-frokosten gik for et hammerslag på hele 100.000 dollars (cirka 683.000 kr.).
Startbuddet var fastsat til 25.000 dollars (cirka 171.000 kr.), men der var åbenbart rift om at få lov til at nyde et godt måltid - og ikke mindst noget god vin - med den amerikanske vinguru.

En heldig kineser
Det blev en kineser, der løb med sejren, og han kan tage ti gode venner med til frokosten, som vil blive afholdt på en restaurant i Washington.
Der vil blive serveret i alt 24 forskellige vine under frokosten - hvilke vine har Robert Parker endnu ikke løftet sløret for, men de vil alle stamme fra hans egen vinkælder.
Det er ikke første gang, Parker har sat en sådan frokost til salg på velgørenhedsauktionen, og hvis de vine, han medbringer til den kommende frokost lever op til dem fra en frokost i 2012, kan kineseren godt glæde sig.
Vinene dengang talte blandt andet Screaming Eagle årgang 2001, Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 1985 og Fonseca Port 1977.

Dobbelt op for frokost med Clinton
Det med at kendte og berømte sætter frokoster til salg på velgørenhedsauktioner er bestemt ikke ualmindeligt i USA.
En frokost med præsident Obama gik således for 32.400 dollars (cirka 221.000 kr.) ved en auktion for et par år siden - hvilket jo altså er mindre end hammerslaget for Parker-frokosten.
Til gengæld blev en frokost med Bill og Hillary Clinton i 2014 budt op til 500.000 dollars (cirka 3,4 mio. kr.). Køberen spurgte, om han kunne tage sine børn med og fik at vide, at det kunne han godt, hvis han betalte det dobbelte …
Der er dog ingen af de nævnte kendiser, der slår forretningsmanden og investoren Warren Buffett. I 2012 nåede hammerslaget for en frokost med ham op på 3,46 mio. dollars (cirka 23,6 mio. kr.) - og så blev der ikke engang serveret et godt glas vin under frokosten. Buffett er nemlig afholdsmand.






24 postkort fra Ribera del Duero


VinAvisens Mariette har været i Ribera del Duero. Det har resulteret i en serie på 24 postkort, hvoraf vi bringer de første fem nedenfor. I denne uge skal vi på besøg i distriktets hovedby, Aranda de Duero, og ned i byens netværk af underjordiske vinkældre.



.......
Midt igennem distriktet løber Duero-floden - der fortsætter ind i Portugal, hvor den tager navneforandring til Douro.

Postkort nr. 1 fra Ribera del Duero:
Spaniens nye store stjerne
Det spanske vindistrikt Ribera del Duero regnes af mange som den nye store stjerne på den spanske vinhimmel. Distriktet ligger i Castilla-León - kun en times kørsel nordpå fra Madrid.
Ribera betyder flodbred og henviser til floden Duero, der løber gennem distriktet og sørger for vand til vinmarkerne. Markerne ligger i en højde af 700 til 800 meter over havets overflade, men man fornemmer det ikke, for det er et forholdsvis fladt højland, floden skærer igennem.
I Ribera del Duero blev der sidste år fremstillet 80 millioner flasker vin af de i alt 274 vinhuse - hvoraf enkelte er blandt verdens mest berømte. Det gælder blandt andet Vega Sicilia og Dominio de Pingus, der ejes af danske Peter Sisseck.
Men før vi tager på besøg hos nogle af de førende vinhuse, skal vi udforske distriktets hovedstad, Aranda de Duero.



.......
Om sommeren er der liv og glade dage til langt ud på aftenen i Aranda de Duero. Børn, ældre og unge mennesker befolker byens mange caféer og restauranter.

Postkort nr. 2 fra Ribera del Duero:
Distriktets charmerende hovedstad
Aranda de Duero er en charmerende og pulserende by med omkring 33.000 indbyggere. Den har en hyggelig gammel bymidte, hvis hovedstrøg og mange krogede gader stort set alle fører hen til 1500-tals kirken Santa Maria la Real. På kirkepladsen kan man nyde solnedgangen på den smukke facade fra en af de mange caféer - måske med noget god lokal rødvin i glasset.
Bagefter kan man slentre gennem byen og folkemylderet, som varer ved til langt ud på aftenen. Og der er frit valg på alle hylder, når det gælder gode restauranter til billige penge.
Aranda de Duero ligger midt i Ribera del Duero og er derfor et perfekt udgangspunkt, hvis man skal på rundtur til distriktets vinproducenter.



.......
Det er godt at have et tov at klamre sig til, når man skal ned ad de stejle trapper til de underjordiske vinkældre.

Postkort nr. 3 fra Ribera del Duero:
En labyrint af vinkældre under byen
Når man går rundt i gaderne i Aranda de Duero, går man oven på en labyrint af kældergange, der strækker sig seks kilometer under den gamle bydel.
Selv om Ribera del Duero først fik sin DO (Denominación de Origen) i 1982, er der blevet fremstillet vin i området i flere hundrede år. Og i gamle dage havde Aranda de Dueros indbyggere deres vinkældre dybt nede under husene.
Kældrene, der er udgravet mellem år 1100 og 1600, bruges i dag ofte til smagninger og sociale arrangementer for byboerne.


34/09





.......
Nede i den 12 meter dybe vinkælder viser José Zapatero os den sæk af kalveskind, som hans bedstefar transporterede vin i.

Postkort nr. 4 fra Ribera del Duero:
Fremstillede vin som i middelalderen
I Aranda de Duero besøgte vi El Lagar de Isilla - en glimrende restaurant med lokalt køkken og tapas. Og her gav ejeren, José Zapatero, os en rundtur i sin underjordiske kælder 12 meter nede under restauranten. I gamle dage blev der her - ligesom i flere af de andre kældre - både opbevaret og fremstillet vin. I Zapateros kælder stoppede vinfremstillingen i 1950, men han genoptog den, da han købte restauranten i 1995. Det blev til i alt 50.000 flasker, skabt under disse meget primitive forhold og med gammeldags redskaber, før Zapatero i 2002 opførte et større og mere moderne vinhus uden for Aranda de Duero.
I dag er et af kælderrummene indrettet som et hyggeligt vinsmagnings-rum med fotografier fra svundne tider på væggene, gamle vinfade m.m.



.......
Nogle steder i de underjordiske kældre skal man virkelig sno sig - og håbe ikke at møde nogen, der skal den anden vej.

Postkort nr. 5 fra Ribera del Duero:
Utroligt smalle gange
Hvert af de gamle huse i Aranda de Duero har deres egen vinkælder, men da kældrene er forbundet med hinanden i et netværk under byen, kan man gå videre ind i naboernes kældre, og der er hverken en dør imellem eller et skilt, der tilkendegiver, at man nu er i en anden mands vinkælder.
Nogle af gangene er utroligt smalle og vidner om, at de er skabt i middelalderen, dengang, hvor folk var mindre end i dag.
På rundturen med José Zapatero kom vi gennem en kældergang, der var meget smal - hvilket dog skyldtes, at den ene side var beklædt med vintanke i cement. Det må have været svært i gamle dage at sidde på hug og tappe vin fra hanerne nederst på disse tanke …
I næste uge ser vi dagslyset igen og skal på udflugt fra Aranda de Duero for at møde en af Ribera del Dueros førende vinproducenter.





En vin med navnet "hellige sky"
Det franske firma Moët Hennessy ejer de fornemme champagnemærker Dom Pérignon, Moët & Chandon, Veuve Clicquot og Krug. Men firmaet gør det også i rødvin - og vinen fremstilles i Kina.
I fire år søgte Moët Hennessy ifølge Decanter efter det perfekte sted at fremstille rødvin i Kina, før man fandt det i en afsides beliggende egn i Yunnan provinsen tæt ved grænsen til Tibet. Her i dette bjergrige område i en højde af cirka 2600 meter over havet blev vinmarkerne anlagt for nogle år siden.
Her er vækstsæsonen lang og efteråret tørt og varmt - noget, der giver små druer med et tykt skind og med masser af aroma.
Om få uger tappes den første rødvin, en Cabernet Sauvignon, på flaske, og til efteråret lander vinen på forretningshylderne i Europa.
Vinens navn er Au Yun - kinesisk for "hellige sky", hvilket henviser til de hellige Meili bjerge, der danner bagtæppe for Moët Hennessys vinmarker.
Gad vide, om vinen kommer til Danmark … Vi hører gerne nærmere på info@vinavisen.dk.




Udsigten over nogle af Château de la Crées vinmarker i Bourgogne.

Oregon-producent på indkøb i Bourgogne
Bourgogne og Oregon har to ting tilfælles: Begge steder fremstilles der vin, og begge steder er Pinot Noir den store rødvinsdrue.
Flere burgundiske vinproducenter har opkøbt vinmarker og vinhuse i den amerikanske stat for her at fremstille rødvin på den drue, de er vant til at arbejde med. Blandt pionererne var Domaine Drouhin - siden fulgte Louis Jadot samt flere andre producenter.
Vinmarkspriserne i Oregon er da også langt lavere end i Bourgogne - ligesom det er lettere at finde vinmarker til salg. Af samme årsag hører det til sjældenhederne, at vinproducenterne i den amerikanske stat tager på indkøb i det franske vindistrikt.
Men nu er det sket - Domaine Serene i Oregon har købt Château de la Crée i Côte d'Or i Bourgogne.

Eftertragtede appellationer
Vinslottet, der er opført i 1400-tallet, ejer i alt 10 hektar vinmarker, der ligger spredt i nogle af distriktets mest eftertragtede appellationer - heriblandt Pommard, Volnay, Mersault, Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet.
Domaine Serene blev grundlagt af familien Evenstad i 1989, og i dag ejer vinhuset 283 hektar vinmarker i Oregon - og nu altså 10 hektar i Bourgogne.
Købssummen er ikke offentliggjort.




]





Foto: Wikipedia, Nadia & Massimo.

Stigende forbrug af rosé
Verden kommer stadig mere rosévin i glassene. Det viser en ny rapport fra FranceAgriMer og Conseil interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP).
Rapporten, der belyser produktionen, forbruget og eksporten af rosévin på verdensplan i 2013, kan downloades gratis som pdf ved at klikke her. Den er på fransk, og titlen er "Observatoire mondial des vin rosés". I det følgende bringer vi nogle af de interessante tal.

24 mio. hektoliter på verdensplan
* I 2013 blev der globalt fremstillet 23,8 millioner hektoliter rosévin.
* Frankrig var - og er - den største producent af rosé med 7 mio. hektoliter. 35% af roséen kom fra Rhône-Provence, mens Languedoc-Roussillon tegnede sig for 34%. Italien var verdens næststørste producent med 4 mio. hektoliter.
* I alt blev der i 2013 drukket 24 mio. hektoliter rosé på verdensplan, hvilket betyder, at forbruget for første gang rundede 10% af det totale vinforbrug.

Frankrig største forbruger af rosé
* Frankrig fastslog med 9 mio. hektoliter, svarende til 37% af det totale roséforbrug, sin førerposition som verdens største forbruger af rosé. Og det var en stigning i forbruget på hele 50% i forhold til 2003. På andenpladsen kom USA med 12% af forbruget, dernæst Tyskland med 9% og Storbritannien med 6%.
* Rosévin eksporteres ikke i så høj grad som anden vin. Det meste drikkes i de lande, hvor vinen produceres. Dog er der en lille stigning antallet af flasker, der krydser landegrænser - i 2003 eksporteredes 23% af al rosé på verdensplan - i 2013 lød tallet på 35%.





Debat om "skrigende unger"
I sidste uge nævnte vi, at en canadisk top-restaurant, The Lobster Pound and Moore, der var træt af larmende børn, havde meddelt på restaurantens facebook-side, at "små skrigende børn" fremover ikke måtte opholde sig i lokalerne.
Det affødte blandede reaktioner. Der var skulderklap, men også gevaldig mange vrede forældre - så mange, at restauratøren valgte at trække i land igen og påpege, at alle - også børnene - selvfølgelig var velkomne.
Vi spurgte VinAvisens læsere om deres holdning til den sag, og vi har fået rigtig mange emails. Tak for dem alle. Nedenfor bringer vi et lille udpluk.

Forældrene bør skride ind
- Nu om dage skal man have hår på brystet, hvis man forlanger noget af børnefamilier og især af deres små guldklumper, skriver Søren Wolff.
Han er helt med på, at der skal være plads til alle, men han synes, det er rimeligt, at restauranter opstiller regler for, hvordan deres gæster skal opføre sig.
- Nogle steder forventes blot almindelig høflig optræden, og man hæver ikke et øjenbryn, hvis en guldklump bryder ud i et lille vræl. Men hvis det er noget, der er langvarigt, må man kunne forvente så megen forældre-pli, at de gør noget aktivt for at tilfredsstille den lille, så vræleriet ophører, eller at en af dem fortrækker til et andet lokale for at stoppe koncerten.
- Det kan være, at det kræver en amning, tilføjer Søren Wolff - og kommer så ind på en lidt anden sag:
- Mig vil det ikke forstyrre, hvis amningen foregår i lokalet, men her synes jeg heller ikke, at man kan fortænke en restauratør i at kræve, at mor og barn forlægger opholdet til et andet sted end der, hvor de øvrige gæster indtager deres lækre mad og især udsøgte vin.
Der skal jo netop være plads til alle, og hvis en voksen-restaurant bliver omdannet til en vuggestue, tror jeg, at der meget hurtigt bliver alt for langt mellem gæster uden selskab af børn.

Briterne har løsningen
Vagn Rydeng kunne ikke drømme om at tage på ferie på et hotel KUN for voksne uden børn.
- Men jeg forventer, at forældrene er forældre, altså at de opdrager, beskæftiger sig med, tysser og beroliger deres børn, og ikke bare spiser videre, mens ungerne skriger, skriver han.
- Hvis jeg nogensinde kom til at spise på MacDonald’s, ville jeg forvente og acceptere en del larm fra børn, men hvis jeg går på Noma, eller andre top-restauranter, forventer jeg et højere niveau såvel fra restaurantens som fra gæsternes side og ville blive sur, hvis min dyre mad og vin druknede i skrål og skrig fra børn af ligeglade forældre.
- En fast regel er svær at administrere - hvornår er et klynk fx ét for meget? Men at en restaurant klart skriver, at forældre af hensyn til de øvrige gæster skal tage deres umulige børn ned i legerummet eller lignende, synes de fleste nok ville være rimeligt!
Niels Andersson mener, man bør skele lidt til briterne:
- De engelske pubber har løst "problemet" ved dels lovgivningsmæssigt at forbyde børn (unge under 18 år) adgang til selve bar-området og dels ved - i nogle af pubberne - at indrette familie-dedikerede områder til bespisning.





...


Danmark laver verdens bedste lyse rom
Under Miami Rum Renæssance Festival blev der for femte år i træk afholdt en stor rom-konkurrence med 127 deltagende rommærker fra hele verden.
Rommene blev blindsmagt af et tolv mand stort dommerpanel, der bestod af romkendere fra flere forskellige lande - også Danmark var repræsenteret i form af Ingvar Thomsen.
I tre dage sad dommerne og smagte sig gennem de mange rommer, der var inddelt i forskellige kategorier, alt efter om det var lys rom, krydret rom, rom der havde modnet i 5 til 8 år, i 12 til 15 år osv.
Inden for hver kategori blev der uddelt guldmedaljer og til den bedste rom i kategorien prisen "Best in class". Og i kategorien lys rom blev det et dansk destilleri, Skotlander, der løb med sejren.

Rom med rødder i Nordjylland
Normalt tænker man jo på Caribien og andre fjerne himmelstrøg, når snakken går om rom. Men i Hjortdal i Nordjylland ligger Skotlander Spirits, som ejes af Anders Skotlander.
Det er kollegaen Anders Bilgram, der står for brændingen af rommen. Han har tilegnet sig den fornødne viden udi destilleringens kunst i blandt andet Tyskland og Rusland.
Indtil videre har Skotlander Spirits frigivet tre rommer til salg - såvel lyse som mørke.
Man kan læse mere om destilleriet og vinderrommen "Skotlander White" - og købe rommene online - ved at klikke her.




I dag har Absolut Vodka formeret sig til en større familie med et hav af smagsvarianter.

Absolut en sællert
I 2014 eksporterede Sverige spiritus for 70 milliarder SEK (cirka 56 mia. kr.), hvilket gør spiritus til landets største eksportvare, når det gælder sektoren for føde- og drikkevarer. Og det var det svenske vodkamærke Absolut, der var den helt store sællert i udlandet. I 2014 blev der således eksporteret 99 millioner flasker Absolut Vodka til mere end 150 forskellige lande - hvoraf USA er og altid har været den største aftager.

Rødder tilbage til 1877
Absolut fremstilles i Åhus i Skåne, og omkring 20% af al den skånske hvede går til produktionen af vodkaen.
I dag ejes The Absolut Company, som firmaet bag vodkaen hedder, af det franske spiritusfirma Pernod Ricard - men rødderne er svenske og går helt tilbage til 1877. Her lancerede Lars Olsson Smith "Tiodubbelt Renadt Brännvin" - hvilket betyder "brændevin, der er filtreret (renset) ti gange". Dengang blev vodka kaldt for brændevin.
Et par år efter fik hans brændevin et nyt navn "Absolut Rent Brännvin". Senere blev mærket solgt til det svenske vin- og spiritusfirma V&S og tog igen navneforandring til Absolut Vodka.






--,,,,,,,,,,,--,
Den danske vinbranche
* Laudrup Vin har optaget importen af vinene fra følgende spanske vinhuse: Ferrer Bobet i Priorat, Comando G i Gredos, Suertes del Marques på Tenerife,Attis Bodeas Y Venedos og Valdesil Bodegas i Galicien og Amadip.esment Fundacion på Mallorca.
* 2100Happiness er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører. I ugens Blå Bog lidt længere nede på siden kan man læse mere om ejeren, Thomas Thoresen.
* Compagniet har optaget importen af de økologiske vine fra Domaine Clos Basté i Madiran og fra Domaine Clos Lapeyre i Juraçon.



Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

Thomas Thoresen (f. 1966) er uddannet cand.merc. fra Copenhagen Business School. Siden 1995 har han arbejdet i IT-konsulentbranchen som salgsansvarlig og forretningsdirektør - og siden 2003 som virksomhedsrådgiver med speciale i forretningssystemer for en række danske virksomheder i eget konsulentfirma.
Allerede i 1993 begyndte Thomas Thoresens at interessere sig for italiensk vin, da han som produktchef i et dansk firma med mellemrum besøgte nogle italienske maskinleverandører og blev introduceret for vinøse oplevelser. Siden hen er det blevet til mange rejser og vinbesøg i støvlelandet.
Som andre borgere i Classensgade på Østerbro var han lokalt begunstiget med Det Italienske Vinhus, indtil forretningen lukkede i 2012. Så da det rigtige vinkælderlokale i Classensgade blev ledigt året efter, blev det startskuddet for Thomas Thoresens eget vinfirma, 2100Happiness. Hermed fik han mulighed for at kombinere forretning med sin store interesse for italiensk kvalitetsvin.
2100Happiness er en medlemsbaseret italiensk vinhandel for private og virksomheder med showroom og afhentning i Classensgade torsdage og fredage. Den primære målgruppe er vinglade mennesker, der bor, arbejder eller en gang i mellem færdes i nærheden af Østerbro, og som værdsætter god italiensk vin.
I sortimentet er der over 200 vine fra mere end 60 italienske vinhuse. Vinene kommer fra et nært samarbejde med en række kollegaer i vinbranchen og via egen import.
Ud over handel med italiensk vin afholder 2100Happiness løbende åbne vinsmagninger i showroomets dertil indrettede bar-miljø. De over 400 medlemmer har desuden mulighed for at leje vinkælderen til private, uformelle vinsmagninger.
Derudover skaber forretningen i samarbejde med lokale gallerier og restauranter vinøse og mindeværdige oplevelser.
Fritiden bruges hyggeligt med venner og familie. Thomas Thoresen har selv tre børn, Liv, Robert og Linn, samt bonussønnen Mikkel.
Adresse: 2100Happiness, Classensgade 13, 2100 København Ø, tlf.: 22 11 50 18, e-mail: kontakt@2100happiness.dk, www.2100happiness.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
.....................
323 Den berømte grand cru-mark Clos de Bèze i Chambertin - Champ de Bertin, Bertins mark (foto © Anker Tiedemann).
..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 39 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner og hele 18, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 129 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


,,,,,,,,,,
Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
,,,,,

Mousserende


Cava Rosé Brut, Llopart, Spanien, 2011, lav alkohol (11,5%)
109 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
En mousserende vin med en flot, rosa farve og en fin, sprudlende og vedvarende mousse. Vinen dufter af friske hindbær, der går igen i smagen sammen med strejf af kvæde. En elegant vin med en fin syre, der gør den velegnet såvel som apéritif som til lettere retter.

Hvidvin


Jägle, Weissburgunder, Baden, Tyskland, 2013, lav alkohol (13%)
75 kr., Vinbutikken.dk
Druen Weissburgunder - Pinot Blanc på fransk - leverer her most til en meget dejlig hvidvin. Vinen har en liflig duft og en blid, blød og lækker druesmag med mineralske noter og tilpas syre. En glimrende madvin og fin som terrassevin.


Valparadiso, Fattori, Pinot Grigio, Venezie IGT, Italien, 2014, lav alkohol (13%)
89 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk
Frisk og dejlig hvidvin med god duft og en smag med citrus, papaya og et lille strejf af ... er det banan? Lang eftersmag. Oplagt til lettere retter, men også som terrassevin. Flasken har skruelåg.


La Tour des Dames, Chardonnay, Pays d'Oc, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
99 kr., pris ved 12 flasker: 75 kr., Vinslottet
Denne hvidvin er en fornøjelse. Den har en liflig Chardonnay-duft og en frisk og blød smag i fin balance langt ud i eftersmagen. Flasken har skruelåg.


6 Generaciones, Vinos Sanz, Sauvignon Blanc, Rueda, Spanien, 2014, lav alkohol (13%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 116 kr. flasken, YouAndWine
En meget elegant hvidvin, hvor Sauvignon Blanc-druens strejf af eksotiske frugter opvejes af en fin syre. Det er en af disse vine, man lige skal have lidt mere af.


Domaine Marcel Deiss, Riesling, Vin d'Alsace, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
160 kr., Compagniet
En lækker og blød, let cremet og harmonisk hvidvin med en dejlig druesmag og mineralske noter. Anvendelig både til mad og som terrassevin.


Viu Manent Reserva, Chardonnay, Colchagua, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%)
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En udmærket hvidvin til den lave pris. Den dufter af melon og kærlighedsfrugt og har en god frugtsmag. Det er så afgjort en vin til mad - og til den store sommerfest. Flasken har skruelåg.


Futura, Metamorfosis, Dealu Mare, Rumænien, 2013, lav alkohol (13%)
69 kr., Vintjenesten
En udmærket, tør hvidvin. Den er harmonisk med et strejf af drueskind. Lidt af en all round vin til fisk og skaldyr.


Everton, Victoria, Australien, 2013, middel alkohol (13,5%)
89 kr., på tilbud indtil 27. juni: 69 kr., Vinoble
Denne hvidivn er lavet på tre forskellige druer, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Grigio. Det er en udmærket tør og blid vin, med pæn frugt, men uden det store vingefang. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Rosa del Castagnlo, Fabrizio Dionisio, Syrah, Toscana IGT, Italien, 2013, lav alkohol (12%)
135 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., Quist Wine
Let og saftig rosévin med god frugt og frisk syre. Ingen rosé-syltetøj her, men en vin, der vil være udmærket til mad. Lidt enkel i forhold til prisen.

Rødvin


Cellar Road, Shiraz, Sydafrika, 2013, middel alkohol (14%)
49,95 kr., Amka
Denne rødvin smager faktisk af meget mere end 50 kr. Den har pæn frugt og er i god balance. Flasken har skruelåg.


The Cab, Cabernet Sauvignon, Sydafrika, 2014, høj alkohol (14,5%)
50 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Denne rødvin, som er aftappet her i landet, er i forhold til prisen rigtig god. Den har en afrundet, fyldig smag med god frugt hele vejen igennem og en sødme, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg. Prisen gav den femte stjerne.


Delas, Ventoux, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
85 kr., H.J.Hansen Vin
En rigtig dejlig Rhône-rødvin med frugt, tanniner, syre og en diskret sødme i god balance. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Prisen er attraktiv. Den gav den femte stjerne.


Il Sapiente, Sangiovese, Sangiovese Rubicone, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)
89,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr. flasken, AndrupVin.dk
Denne rødvin fortjener at blive ledsaget af noget rigtig godt og krydret oksekød - eller en ekstra god blåskimmelost. Det er en vin, der har det hele - den er stor og fyldig med smag af modne brombær og strejf af chokolade og med tilpas tanniner og syre. En vin i balance til en yderst rimelig normal-pris - og et rent kup til prisen ved 6 flasker.


Palacio del Camino Real, Rioja, Crianza, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw
En rigtig god Rioja-rødvin - en typisk og klassisk Crianza. Den har en blød, lækker smag med fine fadnoter - på mange måder en "sprød" smag, forlød det fra smagebordet.


Medalla Real, Gold Medal, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
99 kr., i denne uge (uge 19): 59,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Denne specielle udgave af Santa Ritas topvin, Medalla Real, er en rødvin med saft og kraft. Vinen er meget chilensk, vellavet, med dyb frugt, tilpas tørhed og en god syre som rygrad.


Poderi del Paradiso, Graziella Cappelli Cetti, Chianti Colli Senesi, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)
100 kr., Vestergaard Wines
En lækker rødvin med en masse Sangiovese-charme, blød frugt, dejlig sødme og rank syre. Skænk den til hele det italienske køkken - og til det danske med.


"Ri", I Gelsi, Valpolicella Ripasso, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
125 kr., Premier Cru
Om 2011-årgangen af denne rødvin skrev vi i sin tid, at den havde en flot duft af vin og en fyldig, frugtagtig smag med noter af mørke bær og en syre, der er rigtig god til mad. Vi gentager her beskrivelsen og tilføjer, at vinen hænger godt sammen. Vinen fås også i en blandet kasse, "italienske konger", sammen med Barolo, Amarone og Brunello.


Gemei, Ottella, Rosso Alto Mincio IGT, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Propperiet
Denne rødvin kommer fra Lombardiet - fra en IGT-appellation i nærheden af Mantova - og det er en rigtig dejlig vin. Den hænger fint i munden med sin gode frugt og bløde syre. Eftersmagen er lang og flasken flot udstyret. Vinen er lavet på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Corvina, Molinara og Rondinella.


Dulong, Margaux, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
169 kr., Irma
Når Bordeaux er god, er det stort og dejligt. Det er det her. Det er en kommunevin fra en af de fornemme kommuner på venstre bred. Det er naturligvis ikke en af kommunens store cru-vine, men en fortræffelig vin til prisen.


Calidonia, Bindi Sergardi, Chianti Classico Riserva, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
169 kr., pris ved 6 flasker: 130 kr., Granvino
Lækker Chianti-rødvin, blød, med ren frugt, fint krydderi, tilpas syre - den fylder simpelt hen munden med vellyst.


Alouette, Aureto, Vaucluse IGP, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%)
299 kr., pris for 5 liter i boks, Jysk Vin
5 liter i en boks - det er vist første gang, vi åbner så stor en boks. 5 liter svarer til 6,7 normale flasker og en pris pr. normalflaske på 44,85 kr. Det er faktisk billigt for så god en Rhône-rødvin. Vinen har frugt, bløde tanniner og tilpas syre. Det er en vin, som vinder ved nærmere bekendtskab, og som ikke trætter.


Triofano, Veneto IGT, Italien, middel alkohol (14%)
59,95 kr., Nordic Wine
En lidt enkel rødvin på druerne Corvina, Merlot og Cabernet Sauvignon, I smagen bred frugt plus en venlig sødme. God hverdags-vin.


Porta dos Cavleiros, Caves São João, Dão, Portugal, 2011, middel alkohol (13,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Til 60 kr. er denne rødvin på druerne Touriga Nacional, Tinta Roriz og Alfrocheiro et ganske godt glas. Lidt enkel, måske, men der er tilpas frugt, tilpas sødme, tilpas syre - og det er så det.


Tormaresca, Neprica, Puglia IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
109 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Wine.dk
En udmærket rødvin på druerne Negroamaro, Primitivo og Cabernet Sauvignon. Det er en lidt enkel vin uden større vingefang, men nem at drikke. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Las Rocas, San Alejandro, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)
119,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk
Garnacha-druens gode frugt kommer fint frem i denne rødvin. Frugt, frugt, frugt, men så heller ikke så meget andet. Bortset fra en god syre og en lille sødme. Prisen ved 6 flasker må nok siges at være den rigtige.


Henry Fessy, Gamay, Morgon, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
129 kr., Lago Import
Morgon er en bedste cru'er i Beaujolais. Denne udgave er pæn og saftig, men også vel enkel til den ret høje pris. Lidt forglemmelig ...


Amare, Sarotto, Vino Rosso, Italien, middel alkohol (14%)
69 kr., på tilbud i denne uge (uge 19): 49 kr., Fakta
Det er frugt og sødme og lidt syre. Smagsbilledet er smalt, og oplevelsen er beskeden - hvad tilbudsprisen jo også er.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.