Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 30, 2015

VinAvisens store Prosecco-smagning

Altanen, terrassen og haven kalder, så snart sommersolen melder sig på banen. Og en rigtig god ledsager til de lange varme dage er en afkølet flaske Prosecco.

Denne italienske mousserende vin har livlige forfriskende bobler og et relativt lavt alkoholindhold på 11-12%, hvilket er rart i varmen.
VinAvisen har i denne uge erstattet de almindelige vinanmeldelser med anmeldelser af hele 23 Prosecco’er, der både kan nydes til lette retter, eller bare som de er til lidt eftermiddagshygge. Anmeldelserne finder man nederst på siden.
Her følger fem postkort fra det område i Italien, hvor Prosecco’en kommer fra.



Vinmarker, små skove og landsbyer udgør brikkerne i landskabets puslespil. Her er et luftfoto med byerne San Pietro di Barbozza til venstre, San Stefano til højre og Guietta i det fjerne.

1. postkort fra Prosecco-land:

Engletis i kampanilens skygge
Prosecco er Italiens mest solgte tørre spumante, og den findes i såvel en kraftigt mousserende som i en let perlende (frizzante gentile) udgave. Det er vinen, man ifølge traditionen drikker i skyggen af kampanilen i Venedig, og vinen, som venetianerne kærligt omtaler som "engletis".
Den laves i regionen Veneto inde bag lagunebyen, og hvis man vil besøge Prosecco-land, flyver man til Venedig og kører 80 km mod nord. Man passerer et fladt og ganske uinteressant landskab præget af industri og kedelige majsmarker, men så ... pludselig ser man bjerge i det fjerne. De bliver højere og højere, og gradvist krøller landskabet sig sammen i dramatiske folder med stribede, grønne vinmarker.
Prosecco er navnet på druen, som vinen fremstilles på, og ordet indgår faktisk slet ikke (mere) i det officielle navn på appellationen. Den hedder Conegliano-Valdobbiadene DOC og er opkaldt efter distriktets to vigtigste byer.
Distriktet har form af en lang, krøllet skråning med marker i op til 500 meters højde over havet.
Mellem byerne Cognegliano og Valdobbiadene er der små 30 km, og det er på bakkerne og i dalene mellem byerne, at vinen gror på ca. 3500 hektar marker, beskyttet af Dolomitterne mod de kolde vinde fra nord.
Syd for området ligger den store slette ud mod Adriaterhavet; den bidrager med et lunt og fugtigt klima.
Der laves også Prosecco nede på sletten foran skråningen i kun 50 meters højde, men ofte er vinen herfra af en mere jævn kvalitet.


Druesorten Prosecco har ret små grønne bær, der sidder spredt, så der kan komme luft imellem dem. Det er praktisk i det ret fugtige klima. Prosecco er også navnet på en landsby uden for Trieste.

2. postkort fra Prosecco-land:

Justerer vinen med tre andre druer
I Cognegliano-Valdobbiadene kan man ud over Prosecco-druen anvende tre andre druer, Bianchetta, Perera og Verdiso, men det sker kun i meget små mængder for at tilføre ekstra aroma og justere vinen, så den får samme kvalitet og smag fra årgang til årgang.
Hoveddruen og det pragtfulde landskab mellem de to byer har naturligvis også sin egen vinvej, der fører gennem landsbyer og vinmarker med afstikkere til vinerier og gode restauranter samt historiske og kunstneriske seværdigheder.
Vejen er godt skiltet, og provinsen Trevisos professionelle turistorganisation har lavet en meget fin brochure på engelsk, der kan hentes som en pdf-fil ved at klikke her.
Prosecco-vinruten blev oprettet allerede i 1966 og er Italiens første vinvej.


De lukkede tryktanke er nemme at kende på deres kuppelformede toppe. Nogle steder lader man vinen ligge på bundfaldet i de afkølede tanke i op til et år.

3. postkort fra Prosecco-land:

To forskellige fremstillingsmetoder
Prosecco fremstilles efter to forskellige metoder. Den mindst anvendte er champagne-metoden – eller som italienerne kalder den (for ikke at genere fransk champagne): metodo classico eller metodo tradizionale. Her får basisvinen lov til at andengære på flasker - ligesom i Champagne.
Den anden metode er Charmat – eller Metodo Charmat-Martinotti, Metodo Italiano eller Autoclave - kært barn har mange navne.
Charmat-metoden blev opfundet omkring 1910 af franskmanden Eugène Charmat, og den er billigere end champagne-metoden, idet andengæringen ikke foregår i flasker, men i store lukkede tanke.


Matteo Cogetti, der er vinmager i vinhuset La Tordera, viser noget af den store mængde bundfald, der er filtreret fra under Charmat-processen.

4. postkort fra Prosecco-land:

Fra tank til tank under tryk

Hvor man efter champagne-metoden skal åbne den enkelte flaske for at fjerne bundfaldet, så går det nemmere efter Charmat-metoden. Man pumper bare vinen over i en anden tank og lader bundfaldet blive liggende i den gamle.
Det er dog ikke så nemt, som det lyder. Den udviklede kuldioxid i tanken kan have opnået et tryk på 7-8 atmosfære, og det betyder, at der i modtagertanken skal være samme tryk. Man fylder derfor tank nummer to med en inaktiv luftart, fx argon eller kvælstof, og når vinen skal løbe fra tank til tank, skubbes den af sted med samme inaktive luftart under tryk. Undervejs kan vinen passere et filter.
Vinen bevarer sit tryk hele vejen. Boblerne er stadig klar til at fødes i glasset, og vinen kan tappes på tykke, tryksikre flasker. Dette sker også i et lukket system under tryk.
Både Metodo Classico og Charmat-metoden giver fornemme vine. Den klassiske metode har måske et bedre image, men lavet på den rigtige måde er Charmat-metoden mindst lige så god.



Det traditionelle Prosecco-glas er et bredt glas af slank tulipan-facon. Det er det, der er bedst egnet til at fremhæve vinens specielle karakter.

5. postkort fra Prosecco-land

De forskellige typer Prosecco
Der laves mousserende vin, spumante, i alle Italiens tyve regioner – lige fra Trentino-Alto Adige, Veneto og Piemonte i nord til Puglia og Sicilien i syd. I alt 300 millioner flasker om året.
På landsbasis er der cirka 3000 mærker, så det er svært at komme til at smage dem alle. Nogle er tørre, mens andre er halvtørre eller søde - det er alt sammen afhængigt af, hvor meget restsukker, der er i vinen. For Prosecco, der jo ligger i den tørre ende af skalaen, gælder følgende betegnelser:
* Brut (op til 12 g/l) er den tørreste type Prosecco.
* Extra Dry (12-17 g/l) er trods navnet ofte en smule sødere, Extra Dry er den klassiske type, der kombinerer aroma og blødhed med livlige bobler.
* Dry (17-32 g/l) har en diskret sødme.


En traktor fragtede de mange små nye vinplanter ud til den mark, hvor de skulle plantes. Fra den lille film på YouTube.

Frans d. 1.’s egen vinmark

I 1519 blev den første sten lagt til det fantastiske slot Chambord i Loire-dalen. Det var
Frans d. 1., der havde beordret slottet opført, og i den forbindelse ville han også anlægge en vinmark på slottets jord.
De i alt 80.000 vinstokke, der var af den grønne druesort Romorantin, fik han fra Bourgogne, og ud over at tilplante egen jord, indførte kongen også druen i resten af Loire. Gennem århundrederne forsvandt såvel kongens vinmark som Romorantin-druerne fra det franske vindistrikt.

Druerne er vendt tilbage til slottet


For nogle år siden besluttede ledelsen af slottet, der i dag er en stor turistattraktion, at genplante Frans d. 1.’s vinmark. For nylig begyndte man så at plante et hav af små nye vinplanter i en sandet og let leret jord, hvor Romorantin-druen vil trives optimalt. En lille film på YouTube fra tv-kanalen France 3 viser det store plantearbejde. I alt vil marken få lov til at brede sig over et areal på 12 hektar.
Vinplanterne stammer fra en vinmark, der efter sigende er Frankrigs ældste. Den tilhører vinhuset Domaine de la Charmoise i Soings-en-Sologne cirka 30 kilometer fra slottet.
Da vinlusen Phylloxera i 1800-tallets anden halvdel udslettede Frankrigs vinmarker, overlevede denne Romorantin-vinmark, der er plantet i 1850, på mirakuløs vis.

Vil fremstille en slots-vin


Familien Marionnet, som ejer vinhuset og den legendariske vinmark, har gennem de sidste femten år plantet stiklinger fra de gamle vinstokke, så marken i dag er på 36 hektar.
Vinstokkene menes i øvrigt at være direkte efterkommere af de vinstokke, som Frans d. 1. lod plante på Chambord.
Ifølge den franske avis La Nouvelle République er målet, at der skal fremstilles omkring 60.000 flasker hvidvin om året af druerne fra slottets nyplantede vinmark. Dog vil der gå tre år, før den første vin bliver en realitet - og endnu et år, før det bliver muligt at smage det første glas Château de Chambord - hvilket meget passende vil sige i 2019, nøjagtig 500 år efter, at Frans d. 1. begyndte af bygge slottet og anlægge sin vinmark.

Det rene bil-blær

James Bond har - ud over smukke kvinder - to andre lidenskaber: Hurtige biler og champagne.
Når det gælder bilerne, er Aston Martin favoritten, mens det som regel er Dom Pérignon eller Bollinger, der bliver skænket i glassene.
Nu har den italienske afdeling af bilfirmaet Aston Martin sammen med champagnehuset Moët & Chandon, der ejer Dom Pérignon, skabt en lækker ”champagne-kuffert”, som passer perfekt ind i bagagerummet på den nye Aston Martin Rapide S. Når man kører i en Aston Martin, har man selvfølgelig ikke almindeligt dødeligt tøj med i kufferter ...

Skal først på kampagnetur


Den håndlavede læderkuffert indeholder tre flasker Dom Pérignon 1988, to krystalglas og et par champagneåbnere.
I første omgang skal bilen med kufferten på en kampagnetur rundt til udvalgte luksus-restauranter og hoteller i Italien. Dernæst kan interesserede købere skrive sig på bestillingslisten til såvel bil som kuffert - der regnes for ”ekstra tilbehør”. Prisen for kufferten med indhold er endnu ikke offentliggjort, men en enkelt flaske Dom Pérignon 1988 ligger på cirka 2500 kr.
Men hvis først man har betalt de cirka 1,2 millioner kr. (før pålagte afgifter), som bilen koster, så er det vel bare et lille greb i lommen...

En modig skotte

Britisk vin har som bekendt vind i sejlene i disse år, og især de britiske bobler vinder både guld og sølv i internationale konkurrencer.
Som vi nævnte i uge 52 sidste år, så er der også en enkelt skotte, der forsøger at bevise, at skotsk jord og klima ligeledes er egnet til fremstilling af vin.
Han hedder Christopher Trotter, og hans 200 vinstokke er plantet i Upper Largo i regionen Fife på den skotske østkyst. Druerne er Solaris, Siegerrebe og Rondo - som vi også anvender her i Danmark - da det er for koldt til at dyrke internationale druer som fx Sauvignon Blanc og Cabernet Sauvignon.

På med vanten igen


Nu er første årgang af Skotlands første vin, Chateau Largo, en realitet. Men ifølge vinproducenten selv er vinen ikke nævneværdig god - og ifølge de skotske vinbranchefolk, der har smagt den, nærmest udrikkelig.
Det ringe resultat har ikke fået Trotter til at give op. Ifølge Decanter mener han, at han nu har bevist, at det er muligt at modne druer til vinproduktion i Skotland - nu vil han også bevise, at man kan fremstille en vin, der smager godt. Og han hæfter sig ved de ord, som ejeren af en vinforretning i Edinburgh, Richard Meadows, har sagt om vinen, nemlig ”at når man først kommer bag om den forfærdelige duft, så er der en god balance med god syre og struktur”.

Måske ikke så tosset endda


Christopher Trotter søger nu en investor, for som han siger, så er der plads til at plante yderligere 5000 vinstokke på hans jord - og dermed fremstille i alt 70.000 flasker vin.
Det kan umiddelbart lyde lidt vanvittigt at ville dyrke vin i Skotland, men måske er det slet ikke så tosset endda.
Richard C. Selley, der er professor i geologi ved Imperial College London, har studeret effekten af den globale opvarmning på vinfremstilling. Og ifølge ham tyder alt på, at det i 2080 vil være for varmt til vindyrkning i Sydengland, hvor britisk vin i dag fremstilles. Til gengæld er han ikke i tvivl om, at vinmarkerne til den tid vil brede sig langs den berømte Loch Ness sø i Skotland.

34.000 flasker i den britiske regerings vinkælder

Som vi nævnte i uge 8 2014, har den britiske regering en stor vinkælder under Lancaster House i London - et lager, som David Cameron i 2013 besluttede skulle på skrump.
I alt lå der på daværende tidspunkt 36.527 flasker vin til en værdi af 3,2 millioner pund (cirka 28,7 mio. kr.) i kælderen. I dag er antallet af flasker reduceret til 34.000 til en værdi af 818.977 pund (cirka 8,8 mio. kr.).
Antallet af flasker er jo ikke blevet væsentligt mindre, men det er til gengæld deres værdi. Cameron har nemlig gjort det, at han løbende har solgt ud af nogle af de mange sjældne og kostbare vine, der lå i kælderen, og i stedet har indkøbt billigere flasker til hylderne.
Startskuddet lød, da der for to år siden blev solgt 54 flasker fornem Bordeaux-vin til et samlet beløb af 63.000 pund (cirka 566.000 kr.). Ud af disse penge blev der efterfølgende spenderet 49.000 pund (cirka 440.000 kr.) på indkøb af nye vine.

Bytte bytte købmand


I år har den britiske regering brugt 70.432 pund (cirka 753.000 kr.) på genopfyldning af kælderen - hvilket er 15% mere end i 2013.
Den slags går ikke ubemærket for sig på britisk jord, og regeringen er derfor kommet med en officiel erklæring. Af den fremgår det, at der har været et større indhug i kælderens beholdning sidste år på grund af ”et travlt år med mange internationale konferencer og møder - som fx Nato-topmødet.”
I alt satte de britiske politikere og regeringens mange fine gæster 5516 flasker vin til livs i 2014. I værdi svarede det til 69.433 pund (cirka 742.000 kr.). Men det skulle være helt ok, da et samtidigt salg af kostbare vine fra kælderen - heriblandt en flaske Château Latour 1961 - indbragte 71.050 pund (cirka 759.000 kr.).
Og hvad var det så for vine, regeringen serverede for sine mange gæster sidste år?
Faktisk har politikerne været yderst patriotiske, da 44% af de vine, der blev skænket i glassene, var britiske. 67 flasker Bourgogne-vin blev også hentet op fra kælderen, mens kun tre flasker australsk vin fik æren af at blive serveret ved diverse officielle lejligheder.
Når det gjaldt spiritus, blev der nydt en hel del gin, i alt 52 flasker.


Foto: Wikipedia/Glysiak.

Cider på fremmarch

Forbruget af cider vil stige med 5% årligt på verdensplan og runde tre milliarder liter i 2020. Sådan lyder det ifølge en rapport fra det internationale analysefirma Canadean.
Storbritannien vil fortsat være den største forbruger af cider med en markedsandel på 33%, men det bliver de oversøiske lande, der vil tegne sig for den største vækst. I både Australien og USA, der er verdens tredje største cidermarked, vil der blive drukket 12% mere cider årligt i de næste fem år, og det vil frem for alt være de yngre forbrugere, der hælder den perlende frugtdrik i glassene.
Markedet for cider har da også fået en større spændvidde. Ud over den masseproducerede cider fra de helt store producenter findes der i dag et hav af top-cidere fremstillet af mellemstore og små håndværksbryggerier.
Ifølge Canadean er det blandt andet skandinaviske kvalitets-cidere, der vil drive væksten i forbruget på verdensplan.


Cocktails i vælten

Der er de klassiske cocktails som Dry Martini og Old Fahioned. Og så er der alle de nye sprælske cocktails, som kreative bartendere verden over serverer for deres gæster.
Ifølge det globale analysefirma Stylus er glæden for cocktails steget betydeligt i de senere år - og ikke mindst i Storbritannien. Her har der har været en stigning i salget i barer og restauranter på 11% mellem 2012 og 2014.
Det er især de yngre briter, der tager godt fra. Som undersøgelsen viste, så havde 43% af de adspurgte under 35 år købt en cocktail inden for den seneste uge.. I 2013 lød tallet på 36%.

Fyrretræsnåle og alger


Det er ikke mindst denne stigende interesse for cocktails, der også ses i mange andre lande, som har fået bartenderne til at eksperimentere på livet løs for at kunne tilbyde deres gæster stadig mere fantasifulde og spændende drinks.
Nye og ofte opsigtsvækkende ingredienser har gjort de traditionelle følgeskab. Diverse grøntsager - hele eller som puré - honning, svampe, koriander, spinat, blæksprutteblæk, fyrretræsnåle og alger blandes med spiritus, frugt- og grøntsagsjuicer.
Klassiske cocktails får ofte en twist, som fx hos Restaurant Pistola i Los Angeles, hvor Bloody Mary serveres som gazpacho i en suppeskål med ristet brød til. Eller hos baren Grain Store Unleashed i London, hvor man har leget lidt med cocktailen Bellini. Denne klassiker, der stammer fra Venedig, består traditionelt af ferskenpuré tilsat Prossecco. Hos London-baren bruger man i stedet for kartoffelpuré.

Cocktails til maden


Mad- og cocktailmenuer breder sig også som ringe i vandet, og sommeliererne bestræber sig på at skabe den perfekte match. Og her har cocktails og drinks jo den fordel, at man kan justere dem, indtil de passer optimalt til de enkelte retter. Der er ifølge Stylus også en stigende efterspørgsel blandt restaurantgæsterne efter cocktails til maden.
Hos restauranten The Woods i Hong Kong har man flere cocktail-menuer - blandt andet en fire-retters menu, hvoraf to af retterne ses på billederne ovenfor. Det drejer sig om ”krabber med Bloody Mer” og ”sorbet med Ocean Spray”.
Danmark har også nogle få restauranter og barer, der opfordrer gæsterne til at drikke cocktails både før, efter og til maden - uden dog at have en decideret cocktail-menu. Det gælder fx Co-Ma på Østerbro i København.

Den danske vinbranche

* Rudersdal Vin har optaget importen af vinene fra Azienda Agricola Serni Fulvio Luigi, Bolgheri, og Azienda Agricola Biologica NIFO Sarrapochiello, Ponte, Campania.

* www.Coop.dk/vin (kun onlinehandel) har optaget importen af vinserien Natura (økologiske vine) fra det chilenske vinhus Emiliana - Chardonnay, Sauvignon Blanc, Malbec og Cabernet Sauvignon - og importen af vinene fra Château Boutisse og Chteau des Bardes, begge Saint Emilion Grand Cru, samt fra Comte de Senejac, Haut-Medoc.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Anders Christiansen.

Vinbranchens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Anders Christiansen (f. 1974) smagte portvin for første gang for tolv år siden. Det var hans lokale vinhandler, der fik ham overtalt til en smagsprøve. Han havde ikke rigtig lyst – portvin var jo sådan noget for gamle tanter. Men han smagte og var solgt på stedet. Siden da har portvin været hans store lidenskab.
Anders Christiansen nøjedes ikke med at besøge Portugal og de mange portvins-huse – quintaer – men lærte også portugisisk på aftenskole, så han bedre kunne snakke med vinmagerne. Gennem årene fik han stadig flere gode kontakter, og i 2011 slog han dørene op for internetfirmaet Portvinsoplevelser.dk, hvis formål er at udbrede kendskabet og glæden for portvin på dansk jord. Firmaet både importerer og køber portvine fra vinimportører og -forretninger, som så kan købes via hjemmesiden.
Portvinsoplevelser.dk er gået fra et "for sjov" projekt til en i dag velbesøgt side med over 4000 besøg hver måned.
Anders Christiansen har desuden godt gang i portvins-smagninger for private, vinklubber, foreninger og virksomheder, og han har afholdt smagninger for helt ned til to personer og op til 150. Og i foråret 2015 afholdt han sammen med to gode portvinsvenner den første udgave af ”Portvin på Prindsen”, en større festival på Hotel Prindsen i Roskilde.
Anders Christiansen har også for nylig været i Portugal for at modtage den største hæder inden for portvin, nemlig at blive optaget i Confraria do Vinho do Porto. Det er portvinsbroderskabet i Porto, og man bliver kun optaget, hvis et medlem indstiller én, hvorefter ”bestyrelsen” skal godkende den indstillede. Optagelsen i broderskabet er en anerkendelse af det store arbejde, han har gjort og gør for portvin på dansk jord.
Fritiden bruger han blandt andet på sine 25 vinstokke, som han dyrker i haven, der hører til hans parcelhus. Huset er navngivet Quinta de Maria efter hans hustru Maria – der i øvrigt også er bidt af portvin. Så når middagen står på bøf fra grillen, bliver der gerne skænket Late Bottled Vintage portvin i glassene.
Adresse: Tlf.: 22 11 84 80, info@portvinsoplevelser.dk, www.portvinsoplevelser.dk.


Ugens vinøse billede

Der kan vokse mange planter mellem rækkerne af vinstokke, som ikke normalt hører til i en vinmark. Vi har tidligere bragt et billede af vilde tulipaner, som tog sig nok så smukt ud i en vinmark i den tyske region Franken.

Men planterne kan også være afgrøder, som er plantet med fuldt overlæg for at udnytte pladsen optimalt – som på dette billede, hvor tomatplanter stortrives under det grønne, beskyttende vinløv. Det er Poul Aagesen, der har sendt os billedet, som han tog på en tur til Alsace.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Der er sikkert en del af jer, der snart skal på sommerferie til et af verdens mange vindistrikter. Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312


334 Stejl vinmark i det tjekkiske Mělník, hvor floden Moldau flyder sammen med Elben (foto © Harro Hallmann).


VinAvisens store Prosecco-smagning!

I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 prosecco'er. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner og hele 20, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 100 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Smagningen af Prosecco

stjernestjernestjernestjerne

Italico, Casa Vinicola Sartori, Glera, Prosecco, Italien, lav alkohol (11%)

49,95 kr., Nemlig.com

Denne billige Prosecco skiller sig ud fra de øvrige ved ikke have en champagne-prop, men bare en almindelig prop. Billig er den, men til prisen egentlig okay. God frugt, en lille sødme og en mousse, der ikke er mousserende, men frizzante, dvs. "perlende".

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alla Campagnola, Glera, Prosecco, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11,5%)

Denne vin har en fyldig mousse og en duft af modne grønne druer. Smagen er også fyldig og holder længe i munden med et forfriskende bid af rød grape til slut. Prisen er yderst rimelig for en vin af denne kvalitet. Vinen har en fin sødme til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rive della Chiesa, Glera, Prosecco, Treviso, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11%)

En meget frisk og lækker vin med liflig duft, tilpas mousse og en harmonisk smag, der ikke er for meget af noget som helst, men med alt i perfekt balance.

stjernestjernestjernestjernestjerne

8 Secco, Angelo Rocca & Figli, Glera, Prosecco, Extra Dry, Italien, 2014, lav alkohol (11%)

79,95 kr., Amka

Denne Prosecco er en "millisimato" - en boblevin med årstal, nemlig 2014. Den har livlige, meget små bobler, en dejlig duft og en harmonisk og fyldig smag med noter af pære, fersken og måske ananas. Glimrende til mad, men også som apéritif.

stjernestjernestjernestjerne

Terra Serena, Glera, Prosecco, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Vinslottet

Der sker måske ikke så meget i denne boblevin, men den har en god druesmag med et strejf af æblemost. Moussen er ret insisterende.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca' di Rajo, Bartolo Cechetto, Glera, Prosecco, Brut, Italien, lav alkohol (11%)

89 kr., Vinimpo

Denne Prosecco er simpelt hen dejlig. Smager næsten som en champagne ... Den har en liflig duft og en blød, harmonisk smag. Dertil noter af gær.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Antonini Ceresa, Glera, Prosecco, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr. flasken, Holte Vinlager

En meget tør prosecco med fine noter af citrus og grape i duft og smag. Det er en frisk vin med en vedvarende mousse. Nyd den til lyse fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ruffino, Glera, Prosecco, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11%)

89,95 kr., Hans Just

Denne meget dejlige boblevin har en blomsteragtig duft, en sprælsk, munter mousse og elegant, blød smag. En lækker sag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Luna, Argenta, Mondo del Vino, Glera, Prosecco, Brut, Italien, lav alkohol (11%)

95 kr., H.J.Hansen Vin

En frisk og meget dejlig Prosecco, som vi er ret vilde med. Den har en fin duft og en bred, harmonisk smag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bianca Vigna, Glera, Prosecco, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11,5%)

98 kr., Sigurd Müller

En dejlig prosecco med en fin, fyldig og blød mousse og god frugt i smagen med noter af mirabeller.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sestieri Castello 4357, Vazzuola, Glera, Prosecco, Brut, Italien, lav alkohol (11%)

99,75 kr., på tilbud til 79,75 kr., Skjold Burne

En fint krydret duft, tilpas mousse og en blød og venlig smag med noter af citrus og ananas.

stjernestjernestjerne

Rustico, Nino Franco, Glera, Valdobbiadene, Brut, Italien, lav alkohol (11%)

99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En udmærket vin med en fin mousse og en middelfyldig tør frugtsmag. Men det er også en vin, der mangler lidt karakter. Prisen kostede den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Contarini, Grand Cuvée, Glera, Prosecco, Brut, Italien, lav alkohol (11%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Erik Sørensen Vin

Fortræffelig boblevin med en rimelig kraftig mousse, en duft af gær og en frisk smag med noter af druer og citrus. Den er brut, men der er alligevel en lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bonotto Delle Tezze, Glera, Prosecco, Brut, Italien, lav alkohol (11%)

108 kr., på tilbud indtil 31. august: 90 kr., GoVinum

En rigtig god Prosecco med tilpas mousse og en frisk druesmag i fin balance. I smagen en lille sødme, men også en god citrus-syre, der vil være fin til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Torresella, Glera, Prosecco, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11,5%)

109,95 kr., på tilbud i uge 30 (denne uge): 79,95 kr., Theis Vine

En fin duft af citrus stiger op fra glasset med denne Prosecco, og de livlige bobler overbringer en dejlig forfriskende citrussmag. Det er en elegant og tør vin, der vil være fin til lidt salte snacks.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tenet, Cantina di Valdobiadene, Glera, Terre di Sant'-Albertlo, Brut, Italien, lav alkohol (11%)

115 kr., pris ved 12 flasker: 87 kr., Laudrup Vin

En mere blid og afdæmpet Prosecco, på sin vis elegant og bestemt lækker. Tilpas mousse og god eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Albino Armani, Glera, Prosecco, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11%)

119,75 kr., Vinmonopolet

Frisk, læskende og meget delikat boblevin med et bredt spektrum af frugtagtige noter - druer, fersken, abrikos, måske ananas. Tilpas mousse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Col Reàl, Bonotto delle Tezze, Glera, Prosecco Superiore, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11,5%)

128 kr., på tilbud indtil 31. august: 105 kr., GoVinum

Friske, grønne æbler ... en lækker boblevin med duft og smag. Den har tilpas mousse, tør, men alligevel med en lille sødme og en behagelig syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Prosecco Primo Franco, Nino Franco, Glera, Valdobbiadene, Brut, Italien, 2013, lav alkohol (10,5%)

129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En dejlig og aromatisk Prosecco med fylde og duft og smag af modne pærer. Den har en fin blød mousse og en anelse frugtsødme til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Asolo, Gasparetto, Glera, Prosecco Superiore, Dry, Italien, lav alkohol (11%)

Superlækkker og blød boblevin med en fin strutur og en syre, der samarbejder godt med frugt og krydderi. I eftersmagen en fin krydderbuket og noter af fersken og citrus. Tilpas mousse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vidoro, Daldin, Glera, Prosecco Superiore, Dry, Itallien, 2013, lav alkohol (11%)

139 kr., Rudersdal Vin

På etiketten står der, at vinen er "millisimato", altså "med årstal" - modsat de fleste andre boblevine og Proseccoer. Yderligere er vinen en Prossecco Superiore DOCG, dvs. at den kommer fra kerne-området mellem byerne Conegliano og Valdobiadene. Vinen er da også en supervin med en fint krydret aroma og en blød, harmonisk smag med tilpas mousse, en lille sødme og en lang eftersmag. En herlig vin!

stjernestjernestjernestjernestjerne

Col de' Salici, Glera, Prosecco, Extra Dry, Italien, 2013, lav alkohol (11,5%)

159,95 kr., på tilbud i uge 30 (denne uge): 109,95 kr. flasken, Theis Vine

En mousserende vin med stor fylde i både duft og smag. Den dufter af modne pærer, mens smagen er en hel kurvfuld frugter med et strejf af mandel i eftersmagen.Vinen har en lille frugtsødme til slut, og egner sig såvel til terrassevin som til lettere retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rive di Rua, Bepin De Eto, Glera, Prosecco, Brut, Italien, lav alkohol (11,5%)

169 kr., på tilbud i uge 30 (denne uge) og 31: 110 kr. flasken ved 6 flasker., Winesisters

En herlig Prosecco med en dejlig sommerlig duft af hyldeblomster og grape. Smagen er indtagende og aromatisk med en fyldig blød mousse og en lang eftersmag med noter af kvæde og blodappelsin.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen