Velforberedte indbrudstyve
I april var det fornemme vinfirma Berry Bros & Rudd udsat for tyveri i stor stil. Ikke i deres fine gamle forretning i London, men i firmaets lagerbygning i Hampshire.
Tyvene stjal vine til en værdi af 1,5 millioner pund (cirka 15,7 mio. kr.), og der var tale om kostbare årgangsvine fra blandt andet Château Latour og Château Mouton-Rothschild.
Ifølge den britiske avis The Daily Mail tyder alt på, at tyvene vidste en hel del om lagerbygningens indretning før indbruddet.
Der har fx i årevis været et skjult sikkerhedskamera inde i bygningen, som ikke engang lagerfolkene kendte til. Det lader til, at der var blevet stillet på dette kamera, så det ikke kunne optage indbruddet og dermed afsløre tyvene.
Fejrede rovet med champagne
Desuden har tyvene for at kunne komme ind i lagerbygningen lavet et hul i muren lige under de installerede laserstråler, som - hvis man rammer dem - sætter alarmerne i gang.
Det lader også til, at tyvene relativt nøjagtigt har vidst, hvor de mest kostbare vine befandt sig blandt lagerets tusindvis af flasker.
Utroligt nok så tog banden sig tid til at fejre rovet med et godt glas champagne. På gerningsstedet har man fundet flere tomme flasker Moët & Chandon.
Politiet efterforsker stadig sagen og har endnu ikke foretaget nogen anholdelser.
Frankrigs vinmarker sveder
Der er hedebølge i Frankrig, og det i en sådan grad at hele 50 af landets 78 departementer i slutningen af juli blev pålagt vandingsrestriktioner.
I vinmarkerne klarer de gamle vinstokke med dybe rødder sig godt. Men i flere vindistrikter er hedebølgen ifølge LaVigne.mag gået ud over de vinstokke, der kun er seks til syv år gamle og derfor endnu ikke har rødder, der kan nå ned til fugten dybt nede i jorden.
Disse unge vinstokke, samt vinstokke, der dyrkes i veldrænet jord, er begyndt at vise klare tegn på vandstress på grund af vandmangel. Bladene bliver gule, og druerne skrumper langsomt ind.
Vinstokkene udtørrer
I nogle tilfælde forsinker vandmangelen blot druernes udvikling - i andre udtørrer selve vinstokken langsomt men sikkert. Mangelen på vand kan også resultere i tilfælde af apopleksi - altså vinstokkens død inden for ganske få dage.
Mens de franske vinproducenter spejder forgæves op mod himlen efter regnskyer, breder symptomerne på vandstress sig i markerne. Værst ser det i øjeblikket ud i Alsace, Provence og Bourgogne, og hvis ikke vejrsituationen ændrer sig, vil det sandsynligvis medføre en mindre druehøst end forventet.
Familien Boscaini. I dag ledes vinhuset af sjette generation, Sandro Boscaini, som ses nederst i midten.
Italiensk vinproducent børsnoteres
Masi Agricola i Valpolicella er med en årlig produktion på omkring 12 millioner flasker vin en af Italiens store vinproducenter. Vinhuset har været i familien Boscainis eje siden dets grundlæggelse i slutningen af 1700-tallet. Og navnet Masi stammer fra Vaio dei Masi - den første vinmark i Valpolicella, som blev købt af grundlæggeren.
Nu har familien Boscaini ifølge Decanter valgt at lade Masi Agricola børsnotere på den italienske børs. I den forgangne uge kunne man således opkøbe i alt 20% af Masi Agricolas aktiebeholdning for 4,60 euro (cirka 35 kr.) pr. aktie.
Jo flere, jo bedre
I alt realiserede aktiesalget 29,6 millioner euro (cirka 221 mio. kr.), hvilket betød en værdiansættelse af Masi Agricola på lige under 150 mio. euro (cirka 1,1 milliarder kr.).
Familien Boscaini håber, at flere større vinproducenter vil følge trop og lade sig børsnotere. Og det er der en god sandsynlighed for.
En hel stime af store italienske fødevare- og drikkevarefirmaer har ladet sig børsnotere i den senere tid efter frigivelsen af en undersøgelse fra Bocconi universitetet i Milano. Undersøgelsen viser, at Italiens bruttonationalprodukt vil stige med 1%, hvis antallet af børsnoterede virksomheder fordobles fra de nuværende 300.
Britiske pubber tapper Prosecco
Briterne er vilde med Prosecco - i 2014 steg salget af den italienske boblevin i Storbritannien med gigantiske 74,6% i første halvdel af året sammenlignet med samme periode i 2013.
Som vi nævnte
i uge 3, vil de britiske pubejere selvsagt gerne ride med på denne prosecco-bølge - især i disse tider, hvor pubberne har svært ved at tiltrække gæster, og hvor 29 pubejere ifølge The Drinks Business må dreje nøglen om hver eneste uge.
Stadig flere pubber har derfor fået installeret fadølsanlæg, hvorfra gæsterne kan få tappet et glas Prosecco - noget der med lynets hast er blevet utroligt populært.
Banker pubejerne på dørene
Nogle af pubejerne nøjes med at kalde indholdet i fadølsanlæggene for ”italiensk mousserende vin”, mens andre kalder det Prosecco, og det har fået vinrådet i Valdobbiadene-Conegliano, der varetager Prosecco-producenternes interesser, til at fare i flint.
En lov fra 2009 fastslår nemlig, at Prosecco kun må kaldes for Prosecco, når vinen kommer fra en traditionel glasflaske.
Vinrådet har allieret sig med de britiske myndigheder, der i den senere tid har banket adskillige pubejere på dørene og har truet dem med retsforfølgelse og bøder på det, der svarer til 150.000 kr.
Problemet bliver ikke ringere af, at nogle af fadølsanlæggene slet ikke indeholder Prosecco, men billig boblevin af ukendt herkomst, der er pumpet med kuldioxid.
Myndighederne har travlt
En af dem, der fik besøg af de britiske myndigheder, var ifølge The Telegraph Marcus Hilton, der ejer en pub i Wakefield i West Yorkshire. Han serverede Prosecco fra fadølsanlæg til sine gæster - og der var tale om ægte Prosecco importeret fra Norditalien.
Nu har han ændret navnet på indholdet i anlægget til det meget lidt charmerende DP 1754.
Hilton videresælger ligeledes Proseccoen engros til omkring 200 andre britiske pubber, og han kender til flere andre firmaer, der har den samme type engros salg af den mousserende vin. Så de britiske myndigheder har travlt i øjeblikket …
Dan Ford i færd med at rense ris i sit lille mikro-sakébryggeri.
Amerikansk saké på californiske ris
Saké er blevet lidt af en trend i USA, og det skyldes ikke mindst de utallige izakayas, der er dukket op i næsten enhver amerikansk storby i de senere år. En izakaya er en uhøjtidelig japansk restaurant-bar, hvor maden typisk ledsages af forskellige slags saké.
Trenden har også fået sommelierer i bedre amerikanske restauranter til at eksperimentere med mad-saké sammensætninger. Og nu har en amerikansk produceret saké set dagens lys.
Dan Ford hedder manden bag sakén, som fremstilles på hans eget mikrobryggeri, Blue Current Brewery, i Kittery i delstaten Maine.
Risen til sakén dyrkes i Californien og sendes til Minnesota, hvor den males for derefter at ende i bryggeriet. Vandet er det gode klare og rene Kittery-vand.
Tog en saké-uddannelse i USA
For nogle år siden havde Dan Ford været i Japan og var blevet bidt af alt, hvad der var japansk - og ikke mindst af saké. Efterfølgende opnåede han et certifikat som ”Advanced Sake Professional” ved den amerikanske uddannelsesorganisation The Sake Education Council. Og så gik han og nogle venner ellers i gang med at eksperimentere i Fords garage.
Da han mente, vingerne kunne bære, rejste han penge via crowdfunding-platformen Kickstarter, og slog så dørene op for Blue Current Brewery.
Nu er så den første saké fra bryggeriet kommet på det amerikanske marked for 25 dollars (cirka 170 kr.) for en 75 cl’s flaske.
68 mio. liter mindre vin til Rusland
Som vi nævnte
i uge 23, er Putins mål, at Rusland bliver 90% selvforsynende med vin. Derfor har den russiske regering også investeret det, der svarer til 1,9 milliarder kr. i vinindustrien på Krim-halvøen.
Men det tager mange år, før målet er nået. Alligevel er importen af vin til Rusland faldet markant i de første seks måneder af 2015 sammenlignet med samme periode sidste år. Årsagen er devalueringen af rublen og den deraf følgende nedgang i russernes købekraft.
Ifølge nye oplysninger fra de russiske toldmyndigheder blev der importeret 38,5% mindre vin - hvilket svarer til 68 millioner liter - i årets første halvdel.
Glæde i Abkhasien
Ruslands import fra USA og Argentina er faldet betydeligt. Og når det gælder vin fra EU-landene, blev der kun eksporteret halvt så mange flasker til russerne som i første halvår af 2014.
Rusland aftog således 51% mindre vin fra Frankrig, 24,6% mindre fra Spanien og 33,8% mindre fra Italien.
Til gengæld glæder man sig i den lille autonome udbryderstat Abkhasien, der grænser op til Rusland og ligger ud til Sortehavet. Her steg eksporten af vin med hele 26% til 7,7 mio. liter.
Tonsvis af nyhøstede druer i Argentina. Foto: Wines of Argentina/Carlos Calise.
Argentinsk høst årgang 2015
I Argentina blev druehøsten bragt i hus i marts måned, og vinproducentforeningen Wines of Argentina er nu kommet med en rapport om årets høst. Nedenfor bringer vi nogle af tallene fra rapporten.
En mindre høst end normalt
* I alt er der høstet 23 millioner tons druer, hvilket er 10% mindre end i 2014 og 8% mindre end gennemsnittet i de sidste fjorten år.
* Regionen Cuyo tegnede sig for 97% af den totale høst - hvilket ikke mindst skyldes regionens store vindistrikt Mendoza, der producerede 72% af druerne.
* 50% af druerne fra årets høst er endt som rødvin, og 27,5% som hvidvin.
* Argentinas største rødvinsdrue er Malbec, der breder sig over 20% af vinmarkerne, mens den førende hvidvinsdrue er Torrontés Riojano, der står for 4,3% af det beplantede areal.
* Årsagen til den reducerede høstmængde i 2015 er de ekstreme vejrforhold, som har præget vækstsæsonen med hård frost og kraftige, altødelæggende haglbyger.
* Mendoza var det distrikt, der blev hårdest ramt af vejrliget - 6% af det totale vinmarksareal blev beskadiget i større eller mindre omfang.
Der skænkes og drikkes rundt om bordet, mens nye flasker fyldes op direkte fra fad.
Populære tegninger fra fransk avis
Mellem 1863 og 1944 udkom i Paris en populær avis, Le Petit Journal, der i 1884 blev suppleret med et tillæg hver uge med en flot tegnet forside.
Dette tillæg blev uhyre populært – på et vist tidspunkt blev det trykt i en million eksemplarer, og mange af dem blev gemt på lofter og i kældre for i dag at blive solgt.
I franske antikvariater ligger forsiderne i store stabler, blandt andet hos les bouquinistes, boghandlerne langs Seinens kajer i Paris, og det er en fornøjelse at bladre dem igennem for at finde et sjovt motiv til at hænge på væggen derhjemme.
Her er et eksempel: Forsiden på "le supplément illustré" til Le Petit Journal fra d. 14. september 1919. ”Hævnens vin” er titlen på tegningen, der viser nogle alsaciske vinbønder, som fejrer den dag, Alsace igen kom på franske hænder - d. 28. juni 1919 - efter at have tilhørt Tyskland siden 1871.
Et udsnit af tegningen ses nedenfor som denne uges STORE tegning.
Karaffel til ære for Bacchus
Der er blevet fremstillet rigtig mange forskellige vinkarafler gennem tiderne hos det østrigske glasfirma Riedel. Utroligt, at firmaet stadig kan finde på nye former - men det kan det, som nu fx karaflen ”Bacchus”. Den er ikke bare opkaldt efter vinens gud ifølge romersk mytologi, men er også i formen inspireret af de gedebukkehorn, som guden undertiden ses afbildet med.
Derudover har Riedel lanceret yderligere tre karafler med navnene ”Evechen”, ”Riedel” og ”Sommeliers Superleggero”. I første omgang kommer "Bacchus" til Danmark i slutningen af oktober, hvor den vil kunne købes hos kæden Vinspecialisten for 2200 kr.
Nyt fra den danske vinbranche
* Obs! På grund af ferie bedes branchenyheder, annoncer og andre meddelelser til VinAvisens redaktion venligst sendt til både
info@vinavisen.dk og
anker@vinavisen.dk i uge 34 (denne uge) og 35.
* Vildt Godt Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Jysk Vin – det gode glas har fået forhandlingen i Danmark af vinene fra Romanelli i Umbrien og Schubert Wines på New Zealand.
Regnskabsprogram til mindre importører
En vinimportørs dagligdag er ikke kun flasker og vin. Det er også penge og papir ‒ betaling af diver-se afgifter, samarbejde med Skat’s systemer for im-port og eksport inden for og uden for EU, udveksling af dokumenter med Dansk Dagligvarehandel og integration til GS1 Trade Sync. Kort sagt alt det, som myndigheder og branchens kunder kræver.
Større virksomheder har tingene på plads, blandt andet via en brancheløsning fra Info Soluti-on. Nu har dette konsulentfirma også gjort løsningen tilgængelig for mindre vinimportører ‒ en løsning, der er enkel at gå til, og som betales med en fast månedlig ydelse startende på 295 kr.
Klaus Laudrup fra Info Solution siger: ”For os har det været vigtig at lave en løsning, hvor den enkelte virksomhed selv kan kombinere modulerne og der-med tilpasse dem til behovene. Forretningsgange kan afkortes, og unødvendige dele kan fjernes.”
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Carsten Rex (f. 1956) blev i sin tid uddannet som radio- og tv-tekniker hos Fona. Med eksamenspapiret i hånden fik han i 1979 job som tekniker i it-virksomheden Digital. Arbejdet bragte mange rejser med sig samt middage på diverse restauranter, hvor Carsten Rex lærte at værdsætte god vin til god mad.
I 2002 efter to firmafusioner og efterfølgende nedskæringer stod Carsten Rex pludselig uden arbejde. Men der er ikke noget, som er så skidt, at det ikke også er godt for noget. Sideløbende med jobbet havde han nemlig plejet sin stigende interesse for vin og fik så tid til at virkeliggøre sin drøm om egen vinimport.
Hos Rexwine, som firmaet hedder, satses der frem for alt på italienske kvalitetsvine. Salget er baseret på de talrige vinsmagninger, som Carsten Rex afholder. Efter smagningerne kan man bestille vinene med det samme eller efterfølgende ved at maile eller ringe til den flittige vinmand.
I foråret 2015 slog han dørene op for en lille vinforretning - et enoteca i bedste italienske stil - i hovedgaden i Hornbæk med såvel vine som specialiteter fra støvlelandet. Borde og stole i gården bag butikken gør det muligt at slå sig ned at nyde et glas vin.
Forretningen har kun åbent torsdag til søndag, idet Carsten Rex igen har fast job som it-konsulent.
Fritiden er selvsagt sparsom. Dog bliver der tid til at hygge sig med de to sønner, spille lidt tennis, stå på ski om vinteren og tage på sommerferie til Veneto-området.
Adresse: Rexwine, Nordre Strandvej 346, 3100 Hornbæk, tlf.: 60 93 49 66, e-mail:
carsten@rexwine.dk,
www.rexwine.dk.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
338
Efter første verdenskrig fejres årets vin, "Le vin de la revanche", i det befriede Alsace (Le Petit Journal, 14/9 1919).
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 29 vine og en enkelt flaske spiritus. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen