Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 5, 2016



Foto: Wikipedia/Niels Noordhoek.

Slut med Mumm og Formel 1

Når vinderne af de berømte Formel 1 motorløb står sejrsglade på podiet, oversprøjter de traditionen tro hinanden med champagne.

I de sidste femten år har champagnen været af mærket Mumm, som ejes af Pernod Ricard. Det franske firma har hvert år sponsoreret Formel 1 med flere millioner kr. - mod blandt andet at få æren af at levere champagne i flaskestørrelsen Jeroboam (3 liter vin eller 4 normale flasker) til sprøjteriet.
Nu er den sidste dråbe Mumm imidlertid blevet sprøjtet ud på podiet - ifølge The Drinks Business fordi arrangørerne af Formel 1 mente, at sponsoratet på 5 millioner euro (cirka 37 mio. kr.) for 2016 var for lavt.

Synd for champagnen


Fremover tilfalder æren i stedet for champagnehuset Moët et Chandon, der ejes af den store franske luksuskoncern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) - der åbenbart kunne lægge nogle flere penge på bordet.
Sprøjteriet med Mumm er dog ikke helt slut, idet Pernod Ricard har indgået et samarbejde med det nye racerløb Formel E.
VinAvisen billiger naturligvis ikke denne tradition med at sprøjte med champagne. De gode bobler, der er skabt med omhu, fortjener at bliver nydt af et champagneglas.


Rødvinsdruen Pais. Foto: Wines of Chile.

Chiles gamle drue

Det er måske nok de færreste, der har hørt om den chilenske rødvinsdrue Pais, men faktisk var druen indtil omkring år 2000 den mest udbredte drue på chilensk jord.
Der findes stadig store arealer med Pais, og ofte er der tale om mere end hundrede år gamle vinstokke. Druen menes at være indført i 1500-tallet af spanske kolonister, og den er dermed endnu ældre end Chiles nationaldrue, Carmenère.
Men selv om Pais er udbredt, har de chilenske vinproducenter pr. tradition kun anvendt den til blandingsvine eller bulkvin.

Nyt liv til druen


Rødvin udelukkende på Pais har da heller ikke ry for at være særlig mindeværdig. Druen har det med at give en meget tør og let rødvin med ringe farve og en enkel aroma.
Alligevel er der i disse år en stigende interesse hos vinproducenterne i Chile for at give den gamle drue et nyt og værdigere liv.
I det store forskningscenter, som Chiles største vinhus, Concha y Toro, åbnede for et år siden, er der allerede søsat 54 forskningsprojekter - hvoraf en hel del er helliget Pais, netop på grund af den øgede interesse for druen.
Der udføres blandt andet eksperimenter med dyrkning af Pais i centrets forsøgsmarker og med forskellige vinificeringsteknikker. Resultaterne vil komme såvel Concha y Toro som alle andre chilenske vinproducenter til gode.

Mousserende rosé på druen


Foreløbig har forskerne fremstillet tre forskellige vine på druen. En af dem er en rødvin, hvor der er anvendt såkaldt kulsyre maceration, som trækker ekstra meget farve ud af drueskallerne. En anden rødvin er fremstillet ved brug af termovinificering, hvilket giver en mindre tør og mere frugtagtig vin. Og så har centret eksperimenteret med en mousserende rosé på Pais.
Målet er at finde frem til vintyper, hvor druen for alvor kan få lov til at brillere. Så bliver det også lettere at markedsføre enkeltdrue-vine på Pais både i og uden for Chile.


Andenvine hitter

Næsten alle grand cru-slottene i Bordeaux har en andenvin, fremstillet på druer, som ikke er fundet gode nok til den vin, der bærer slottets navn.
Ofte får man rigtig høj kvalitet vin for et beløb, der ligger langt under prisen for førstevinene.
Salget af andenvinene fra de fem 1. cru-slotte er steget markant i de senere år, og den helt store sællert er Petit Mouton fra Château Mouton-Rothschild. Sådan lyder det ifølge den London-baserede internetvinhandel Liv-ex, der har sin egen vinbørs, som holder øje med priserne på fine vine på det internationale marked.

Parker-point ingen betydning


Den større interesse for andenvinene har selvsagt smittet af på deres priser. Og tager man de sidste ti årgange af Petit Mouton, der er frigivet til salg på markedet (årgang 2003 til 2012), så var prisen på seks af årgangene sidste år steget med mere end 8%.
Normalt tillægges de point efter 100 point skalaen, som den amerikanske vinguru Robert Parker tildeler Bordeaux-vinene, stor betydning for de priser, vinene kan sælges for. Men det lader ikke til, at pointene spiller den store rolle for salget af Petit Mouton.
Alder og dermed sjældenhed betyder langt mere for efterspørgslen og således for den pris, vinene kan handles til.

Læs mere om andenvinene


Fx fik årgang 2011, dengang den blev frigivet til salg, hele 90 point af Parker, og det var den eneste af de ti årgange af Petit Mouton, hvis pris ifølge Liv-ex dykkede med 5% i 2015. Også årgang 2012 fik 90 point, og her har der ingen ændringer været i prisen.
Til gengæld steg prisen for årgang 2010 en anelse - den årgang, der fik færrest point. Og årgang 2003, der fik 86 point, havde en prisstigning sidste år på hele 20,6%.
En kasse med 12 flasker Petit Mouton i denne årgang kostede således i december sidste år 16.581 kr. - hvilket svarer til 1382 kr. flasken og hele 61% mere end en kasse af årgang 2012.
Ved at klikke her kan man læse mere om begrebet andenvin og se en liste over disse vine fra slottene med 1. til 5. cru-status.


Bodegas Emilio Moros vinmark Valderramiro med tussegamle planter.

Spanske topvine

Bodegas Emilio Moro hører til eliten i Ribero del Duero. Med halvanden million flasker årligt er vingården ikke en lilleput. Men mens småt ofte er smukt, er større ikke nødvendigvis mindre smukt. Det har da heller ikke skortet på international anerkendelse for den familieejede vingård, hvor tredje generation nu står for styret.

I den forløbne uge var der i København lejlighed til at forvisse sig om holdbarheden af alle lovordene. Det skete med en smagning af ni vine forestået af den unge salgschef David Montes, som efter en fortid i både Skotland og italienske Campanien har fundet sig godt tilrette i det rurale Spanien.
Ribera del Duero er jo ikke ligefrem verdens navle.

Eget navn i knap 30 år


Emilio Moro er årgang 1932 og født ind i en vinfamilie. Men det var først i 1987, han besluttede at indlede en produktion under eget navn. Med en voksende succes i ryggen blev der behov for nye faciliteter, og i 2001 stod et flot vineri færdigt indrettet med den nyeste teknologi og efter de nyeste teorier om blandt andet fordelene ved ikke at pumpe vinen rundt, men i stedet udnytte tyngdekraften.
På Bodegas Cepa 21 fremstilles en særskilt linie rødvine med navne som Cepa 21, Hito og Malabrigo. Sidstnævnte havde ved smagningen dansk snigpremiere i den store årgang 2011. Den kan kaldes en opgraderet Cepa 21, hvilket afspejles i både prisen – formentlig omkring 500 kr. - og i det anvendte druemateriale og de 18 måneders fadlagring.

Egne marker og druekøb


Emilio Moro ejer omkring 100 hektar vinmarker, men opkøber også druer, som er under nøje opsyn i hele vækstsæsonen. Man er kun interesseret i kvalitet, ikke i kvantitet. Der høstes udelukkende Tempranillo eller Tinto Fino, som druen også kaldes.
I kældrene lagres vinene i dels amerikanske, dels franske træfade, men de franske tager mere og mere over. Det handler om at fremme elegancen i vinene.
Et andet særkende er bestræbelserne på at findyrke gærtyper, som passer til de enkelte vine, i stedet for at anvende kommerciel gær.

Slut med crianza


Desuden har Emilio Moro i lighed med andre topproducenter i området droppet brugen af betegnelsen crianza om fadlagret vin. Vingården mener, at forbrugerne vildledes til at tro, at bare der står crianza på en etiket, er de på den sikre side. Hvilket forbrugerne ikke er.
Allerhelst ville man have indført et cru-system som i Bourgogne for at skelne mellem vinene fra de forskellige dele af det efterhånden temmelig store Ribera del Duero-distrikt. Men det ønske bliver næppe indfriet lige med det første.
Emilio Moros vine forhandles af Theis Vine, og vores smagenotater med tilhørende stjerner bringes nedenfor.
Jørgen Aldrich.

Copyright på 1855

Som nævnt i uge 3, har Médoc foreløbig droppet ideen med at få den berømte 1855 klassifikation med på Unescos verdenskulturarvsliste.
Til gengæld er det efter fem års ihærdigt lobbyarbejde lykkedes Conseil des Grands Crus Classés en 1855, der varetager listen, at få EU til at give årstallet 1855 beskyttet status - vel at mærke, når tallet optræder i vinøs sammenhæng.
I den senere tid, har Conseil des Grands Crus Classés presset yderligere på for at få beskyttelsen godkendt på grund af en fransk vinhandler, der havde kaldt sit firma 1855.com. Vinhandleren blev dog overtalt til at ændre navnet til Heracles.
Nu, hvor beskyttelsen af 1855 er trådt i kraft, er det kun listens 61 slotte, der fremstiller rødvin, og 26 slotte, der laver søde vine, som må sætte årstallet på deres etiketter.


"Smilets villa"

Da den amerikanske skuespiller Robin Williams døde i 2014, efterlod han blandt andet Villa Sorriso (smilets villa) - en fantastisk ejendom med tilhørende vinhus og 7,3 hektar vinmarker i Mayacamas-bjergene mellem Napa og Sonoma i Californien.
Ejendommen, der er på 20.000 kvadratmeter, rummer al tænkelig luksus, 5 soveværelser, 12 badeværelser, hjemmebiograf, swimmingpool, tennisbane osv.

Nye franske ejere


For fire år siden satte Robin Williams Villa Sorriso, som han selv lod opføre i 2003, til salg for 35 millioner dollars (cirka 239 mio. kr.).
Ejendommen blev ikke solgt og er siden hen blevet sat til salg endnu et par gange til stadig lavere priser.
Nu har Villa Sorriso fået nye ejere, Alfred og Melanie Tesseron - onkel og niece - som ejer Château Pontet-Canet i Pauillac i Bordeaux.

Biodynamisk vindyrkning


Det er Alfred og Melanie Tesserons første køb i Californien, og i modsætning til Robin Williams, der solgte druerne til lokale vingårde, vil de selv fremstille vin i Villa Sorriso. Og vindyrkningen skal foregå efter biodynamiske principper - nøjagtig som på Pontet-Canet.
Ifølge Decanter har de nye ejere givet 18,1 mio. dollars (cirka 124 mio. kr.) for ejendommen - altså lidt over halvdelen af den oprindelige udbudspris.
Man kan se flere billeder af Villa Sorriso ved at klikke her.

Australien jubler

2015 har været et forrygende godt år for eksporten af australsk vin, der rundede 2,1 milliarder AUD (cirka 10 mia. kr.) - en vækst på 14% i forhold til 2014 og det højeste beløb siden 2007.
De gode tal for 2015 skyldes ikke mindst en stigning i eksporten til de asiatiske lande.

De gode frihandelsaftaler


Kina importerede således australsk vin for 370 millioner AUD (cirka 1,8 mia. kr.), en stigning på hele 66%, mens tallene for eksporten til Korea lød på 11,7 mio. AUD (cirka 57 mio. kr.), en vækst på 38%, og til Japan på 46 mio. AUD (cirka 222 mio. kr.), hvilket svarede til en stigning på 12%.
Det er blandt andet de frihandelsaftaler, Australien har opnået med de tre asiatiske lande, der har sat ekstra skub i eksporten. Aftalen med fx Kina har betydet, at afgifterne på de australske flaskevine er reduceret fra 14% til 8,4% og på bulkvin fra 20% til 12%.


Høstscene fra Clos Lanson. Læg mærke til katedralen i Reims i baggrunden.

En ny enkeltmarks-champagne

Nogle af champagnehusene fremstiller såkaldte enkeltmarks-champagner, hvor samtlige druer stammer fra én og samme fornemme vinmark. Det gælder fx huset Philipponnat med sin champagne fra marken Clos des Goisses og Krug med Clos du Mesnil og Clos d’Ambonnay.
Clos er fransk for indelukke, og betegnelsen stammer fra dengang, hvor mange vingårde - især i Bourgogne, men også i Champagne - var omgivet af en mur som værn mod vilde dyr. I dag er de fleste mure ødelagt, men navnet og vinmarkerne lever i bedste velgående.
Nu får Champagne endnu en enkeltmarks-champagne, når Lanson i dette forår lancerer sin Clos Lanson efter marken af samme navn.

Ligger midt i byen


Det særlige ved marken Clos Lanson er, at den ligger midt i champagnebyen Reims tæt ved byens store katedral. Det betyder, at temperaturen i gennemsnit ligger to grader højere end ude på landet i Champagne. Det giver meget modne druer og en fyldig champagne.
Den nye champagne bliver en Blanc de Blancs - altså hvidvin, der udelukkende er presset af grønne (hvide) druer, hvilket vil sige Champagnes hvidvinsdrue Chardonnay.
Druerne blev høstet i 2006 fra de omkring 50 år gamle vinstokke, og vinen har gæret på gamle egetræsfade og dernæst modnet i otte år på sit bundfald.
Der er kun fremstillet 8000 flasker af denne nye årgangs-champagne - om Danmark for nogle af flaskerne, vides endnu ikke.

Bandlysning af ordet vin

Revolutionen i Iran i 1979 forandrede landet fra et vestligt orienteret monarki til en islamisk republik. De nye tider betød blandt andet en bandlysning af såvel fremstilling som nydelse af vin og anden alkohol.
Nu har det iranske kulturministerium ifølge The Drinks Business også forbudt anvendelsen af ordet vin på skrift.
Ministeriet tjekker i forvejen hver eneste side i hver en ny bog for ord og holdninger, der kan modarbejde det islamiske styre - nu skal man så også tjekke, at det formastelige ord vin ikke dukker op på siderne.
I gamle dage - dengang Iran hed Persien - var vin en vigtig del af landets kultur, og ordet vin indgår da også i berømte persiske bøger, skrevet mellem 900 og 1200-tallet.
Heldigvis virker censureringen ikke med tilbagevirkende kraft.

Few Breakfast Gin har en dejlig varm kop te på etiketten.

Gin til morgenmaden

Et glas champagne til morgenmaden - eventuelt iblandet juice - er ofte et festligt indslag på luksushoteller. Men hos det amerikanske destilleri Few Spirits mener man, at morgenkrydderen bør skylles ned med lidt stærkere sager, og destilleriet har derfor fremstillet en morgenmad-venlig gin.
Few Breakfast Gin hedder spiritussen, og ud over enebær, citrus og koriander indeholder den også Earl Grey te ekstrakt. Earl Grey er kendt for sin smag af citrusfrugten bergamot, og ginnen skulle da også have en frisk citrusaroma med strejf af kanel. Og så holder den 42% i alkoholstyrke, hvilket nok skulle kunne sparke liv i selv den mest morgensøvnige forbruger.
Ginnen kan, så vidt vi ved, endnu ikke købes i Danmark - i modsat fald hører vi gerne på info@vinavisen.dk.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Hilt Import er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* The Wine Company har optaget importen af English Sparkling fra Furleigh Estate i Dorset, England.
* The Wine Company er flyttet til nye og større lokaler på adressen Herlev Hovedgade 15B, 2730 Herlev.


Corentin Bauer.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Corentin Bauer (f. 1974) er opvokset i byen Metz, i Nordøstfrankrig. Selv om området er mere præget af gammel nedlagt industri end af charmerende vinmarker, har vin – og den gode mad - altid fyldt meget i Corentin Bauers familie.
Interessen for vin udviklede sig for alvor, efter at han begyndte at arbejde som tjener på nogle lokale restauranter. Han konstaterede hurtigt et behov for at lære mere om produktet og produktionen og tog derfor på praktikophold hos to vinbønder i Santenay i Bourgogne.
Senere mødte han en dansk pige i de franske Alper, og det blev til et nyt eventyr i Danmark, som har varet siden 1997.
Efter en marketinguddannelse og diverse job i vinbranchen tog Corentin Bauer springet i 2004 og startede egen importvirksomhed Vinea Nordic.
Firmaet er specialiseret i import af ”vins de terroirs” fra ambitiøse franske vinbønder og tæller i sortimentet navne som Henri Bonneau, Domaine Roulot, Champagne Francis Boulard, Champagne Pascal Doquet, Château Gigognan, m.fl.
Vinea Nordic sælger kun til en gros kunder: restauranter (herunder et større antal Michelinrestauranter) og øvrige virksomheder i form af vingaver.
Private kunder har fra december 2015 kunnet købe vinene via webshoppen terroir.dk, hvor der er lagt vægt på omfattende information omkring terroirerne, produktionen og menneskerne bag – alt det, som skaber unikke vine. Derudover kan man som kunde finde gode anbefalinger til madkombinationer, servering og opbevaring.
Corentin Bauer bor i Kokkedal sammen med sin kone Sanne og børnene Emma og Anton.
Fritiden bruges på ture i naturen, lidt sport, madlavning og naturligvis vinaftener med venner. Derudover rejser til Frankrig for at finde nye spændende leverandører og, når det er muligt, besøge den store franske familie.
Adresse: Vinea Nordic, Lergrydevej 11, 2980 Kokkedal, tlf.: 22 43 08 74, e-mail: cb@vineanordic, info@vineanordic.com, www.vineanordic.com, www.terroir.dk.


Ugens vinøse billede

Andreas Holm har været en tur i London, og på British Museum tog han dette billede af bunden i en antik græsk drikkekop. Han skrev af, hvad der stod på et skilt, og der stod, at det var en såkaldt kylix, som sandsynligvis var lavet i Athen af keramikeren Brygos i årene mellem 490 og 480 f.Kr. Billedet viser Zeuxo, der skænker vin for Chrysippos.

Vi har slået Chrysippos op i en bog, hvor der står, at han var en stoisk filosof, men på billedet her ser han jo ærligt talt lidt krigerisk ud. Åbenbart kunne han godt lide vin. Et forsonende træk.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


362 På Château Pichon Longueville Baron i Bordeaux er slottet gammelt og udbygningerne hypermoderne (foto © Jacob Sørensen).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 36 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos Amador, Cava, Semi Sec, Spanien, lav alkohol (11,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Granvino

En rigtig god, let sød boblevin til en yderst rimelig pris (ved seks flasker). Den har fine bobler i glasset og tilpas mousse i munden. Dertil frisk frugt og en sødme, der afbalanceres fint af syren.

stjernestjernestjernestjerne

Tanzanite, Melanie van der Merwe, Sparkling Wine, Western Cape, Brut, Sydafrika, lav alkohol (11,5%)

Pæn og venlig boblevin med en lidt vel markant smag af grape. Men der er tilpas mousse i munden - egentlig rart at undgå det skumbad, man får med visse boblevine.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Seaview Vineyard, Yealands Estate, Awatera Valley, New Zealand, 2015, lav alkohol (13%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Holte Vinlager

Frisk og lækker hvidvin med en liflig duft og en harmonisk og spændende smag med noter af litchi, pære og ingefær. Vinen er lavet på druerne Pinot Gris, Riesling og Gewurztraminer, og flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Don Ramón, Bodegas Aragonesas, Campo de Borja, Spanien, 2013, lav alkohol (12,5%)

44,95 kr., Aldi

En rigtig rar vin, nem at drikke, med god frugtfylde, krydrede noter og fint integrerede fadnoter fra de tre måneder på egetræ. Yderst billig.

stjernestjernestjerne

Poetas, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, lav alkohol (13%)

45 kr., Fortium

Denne rødvin har pæn frugt og er saftig, men også ret tynd og uden nogen eftersmag. Men til en let pastaret går den an. Der er ingen årgang på etiketten. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Grande Passolo, Rocca, Rosso Salento IGT, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

64,95 kr., Amka

En lidt robust og enkel rødvin med frugt, sødme og syre samt et tørt bid. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gioto Wines, Sangiovese, Rubicone IGP, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 39 kr., AndrupVin.dk

Til 39 kr. en udmærket, fadlagret rødvin med god frugt - kirsebær - og noter af kardemomme, rosmarin og vanille. Dertil en lille sødme. Den femte stjerne får den for den yderst lave pris ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Aniversario, Produttori di Govone, Piemonte, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

74 kr., pris ved 6 flasker: 47,50 kr., Holte Vinlager

Om en anden årgang skrev vi: "Denne rødvin kræver ikke så meget - heller ikke af pengepungen. Til 47,50 kr. (ved seks flasker) får man en rigtig god hverdags-rødvin med en frisk og saftig frugtsmag og tilpas syre. Den femte stjerne får den for den lave pris - ikke for den høje." Den beskrivelse står vi ved - også for denne årgang.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sandstein, Pfaffe, Zweigelt, Niederösterreich, Østrig, 2013, lav alkohol (13%)

76 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En rigtig god rødvin med fyldig frugt, bløde tanniner og en god portion peber. Glimrende madvin. Flasken har et elegant skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos Canereccia, Christian & Sophie Estève, Corsica, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En fortræffelig rødvin på druerne Niellucciu (Sangiovese), Syrah og Grenache. Den har en tør, harmonisk og krydret frugtsmag med fint integrerede fadnoter. I slutningen et lille bid, der er fint til mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine du Mas de la Tour, Vignerons Propriéres Associés, Costières de Nîmes, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

79,75 kr., på tilbud til 59,75 kr., Skjold Burne

60 kr. for så dejlig en rødvin - det er faktisk lidt af et kup. Vinen er lavet på druerne Syrah og Grenache, og den har den gode "Rhône-saft" med noter af kirsebær og hindbær og et lille strejf af fad. Dertil en indtagende sødme, der afbalanceres af den gode syre.

stjernestjernestjernestjerne

Acricola Cottini, Valpolicella Classico Superiore, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Denne rødvin på druerne Corvina, Molinara og Rondinella er med sin tørhed og let bitre bid oplagt til mad. Den har god frugt og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Almodí Petit, Altavins, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Haller Vine og Vin&Vin

Denne rødvin er fremstillet på druerne Grenache, Syrah, Merlot og Carignan - en herlig kvartet, der giver en lækker duft og smag af modne mørke bær - især brombær. Det er også en kraftig vin, der gerne må plaskes over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Noster, Estracus, Priorat, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

Vellavet rødvin, tør, frugtagtig, fint krydret - måske ikke typisk Priorat (som nogle opfatter vinene fra dette distrikt), men absolut et godt glas.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Catena, Malbec, Mendoza, Argentina, 2013, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Denne rødvin har stor frugtfylde, en god struktur og en behagelig sødme. Brug den til mad og skænk den gerne let afkølet. Den er ikke egnet til vinsmagere, der er bange for sødme i vine.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cercium, Mas Llunes, Empordà, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Vinova

Flot og kraftig rødvin, udpræget en madvin. Den har krop, en god, rank syre og en frugt, der kører igennem til den lange eftersmag. Vinen kommer fra det katalonske distrikt Empordà helt oppe i det øverste, højre hjørne af Spanienskortet, og den er lavet på druerne Carnatxa (Garnacha), Samsó (Carignan), Syrah og Cabernet Sauvignon.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Raig de Raïm, Celler Piñol, Terra Alta, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

119 kr., på tilbud indtil 31. marts: 99 kr., Vinoble

Flot rødvin, udpræget til mad. Den er lavet på druer Garnacha, Carignan og Merlot og har ligget fire måneder på fransk og amerikansk eg. I smagen er der noter af kirsebær og brombær, krydderier, bløde tanniner, fint integrerede fadnoter og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

PdM Moncayo, Pagos del Moncayo, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Flot rødvin med fyldig frugt - mørke bær - og en god krydring. En vin, der udvikler sig i munden med mange facetter. Den vil udvikle sig yderligere, hvis den bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ritu, Four Seasons Wines, Shiraz, Indien, 2009, lav alkohol (13%)

129 kr., Hilt Import

En meget lækker rødvin, fyldig, blød og kompleks. Plask den gerne over i karaffel et par timer før måltidet. Så åbner den sig og bliver endnu blødere. En god madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Mur-Mur-Uum, Vignobles Pichon, Grenache, Vin de Pays du Vaucluse, Frankrig, 2014, høj alkohol (15%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Holte Vinlager

Der er både bredde og dybde i denne gode rødvin. Den har en saftig og lækker smag af røde bær og en charmerende sødme, som mange vil være glade for. 15%, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjerne

Private Collection, Spier, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika, 2013, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 5): 66,50 kr. ved 6 flasker; fås også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, Kvickly

En god, kraftig rødvin - oplagt en vin til kraftigere retter, fx grillmad. Der er pæn frugt med noter af tobak og en tør eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Excellent, Pfaffl, Niederösterreich, Østrig, 2012, middel alkohol (14%)

139 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Stor og flot rødvin på druerne Zweigelt, Merlot og Cabernet Sauvignon. Der er kraft og saft, men også elegance. Dyb farve, liflig duft og en harmonisk smag med mange facetter, en lille sødme og tilpas syre. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Arele, Tommasi, Delle Venezie, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

En fuldbåren rødvin med en dejlig, bred frugtsmag, bløde tanniner, tilpas sødme og tilpas syre. Lang eftersmag - og flot flaske.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château du Breuil, Danielle Vialard, Haut-Médoc, Cru Boiurgeois, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Erik Sørensen Vin

Til 120 kr. en rigtig rar Bordeaux - typisk med sin tørhed, lækre frugt og bløde tanniner. Mere elegant end kraftig - skænk den til en ikke alt for kraftig ret.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Monde Eau, Cabernet Sauvignon, Columbia Valley, Washington, 2011, middel alkohol (13,5%)

150 kr., pris ved 12 flasker, AmericanWineCorner

Denne rødvin på økologisk dyrkede druer har et fint billede af druen Cabernet Sauvignon og en god struktur, blød og fyldig, fin krydning og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Domaine de la Charbonnière, Michel Marat & Filles, Vacqueyras, Frankrig, 2012, høj alkohol (15%)

175 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., A Vinstouw

Ganske flot rødvin på druerne Grenache og Syrah. Der er bred frugt og krydrede noter, men også en spritkant, der dog næppe vil markere sig, når vinen skænkes til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Eminades, Domaine Patricia et Luc Bettoni, Saint-Chinian, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)

175 kr., Compagniet

En flot og kraftig rødvin, både i duft og smag. Den er lavet på Grenache- og Syrah-druer fra over 100 år gamle vinstokke, og den har en meget dejlig og harmonisk smag med noter af peber samt af eg fra fadlagringen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Riva Leone, Cantine di Priocca, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2011, middel alkohol (14%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., Barrique Vin

Blød og meget lækker rødvin med god, lang frugt, fint kryderi og lang eftersmag. En klassisk Barolo til en særdeles rimelig pris ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cumulo Nimbus, Abbott's Delaunay, Minervois, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%)

229 kr., pris ved 6 flasker: 199,23, Propperiet

En forrygende rødvin på druerne Syrah og Grenache. Vinen har en kraftig og liflig duft og en bred, dyb og meget lækker og kompleks smag med mørke bær og noter af peber, chokolade og lakrids. Dertil fint integrerede fadnoter. Den kan drikkes nu, men bør have lidt luft. Så åbner den sig fint. Den må dog meget gerne gemmes endnu nogle år.

Vinene fra Emilio Moro

stjernestjernestjernestjerne

Hito, Bodegas Emilio Moro, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., Theis Vine

Ungdommelig rødvin fra Bodegas Cepa 21 med tanniner og syre, som forlanger selskab af kraftfuld mad. Otte måneders fadlagring.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Finca Resalso, Bodegas Emilio Moro, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2014, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., Theis Vine

Slank og tanninrig rødvin af druer fra unge planter. God typicitet og meget madvenlig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Emilio Moro, Bodegas Emilio Moro, Tempranillo, Ribero del Duero, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

209,95 kr., Theis Vine

Dette er Bodegas Emilio Moros ”flagskib” opkaldt efter vingårdens grundlægger. En slank og elegant rødvin med god holdbarhed.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cepa 21, Bodegas Emilio Moro, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)

239,95 kr., Theis Vine

Denne rødvin kommer fra Emilio Moros anden vingård, Bodegas Cepa 21. Fint afrundet, frisk og slank, næsten kølig stil.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Malleolus, Bodegas Emilio Moro, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)

319,95 kr., Theis Vine

2011 var et meget stort år i Ribera del Duero, og det afspejler sig i denne både elegante og kraftfulde rødvin pakket med frugt og tanniner. 18 måneders lagring på fransk eg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Malleolus de Valderramiro, Bodegas Emilio Moro, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)

999,95 kr., Theis Vine

Denne rødvin er meget lig Sanchomartin-udgaven. Druerne stammer fra gamle planter, som vokser i ler- og kalkjord. Marken blev først tilplantet i 1924, og når der nyplantes, podes der med materiale fra egne planter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Malleolus de Sanchomartin, Bodegas Emilio Moro, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)

1399,95 kr., Theis Vine

Massive tanniner parret med sødme og elegance i denne dejlige, men også ret dyre rødvin.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen