Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 7, 2016



Foto: Wikipedia.

Snyd med rosévinDel på Facebook

Fransk rosévin - ligesom de fleste af verdens andre roséer - fremstilles ved at lade druemosten ligge og trække farve fra de blå drueskaller, Det er det, man med et fint fransk ord kalder for maceration, hvilket betyder udblødning. Jo længere udblødningen varer, desto mørkere bliver vinen.

Champagne er den eneste appellation i Frankrig, hvor det er tilladt at opnå den lyserøde farve ved at blande hvidvin og rødvin. Det sker før andengæringen på flaske, og mellem 5 og 20% af vinen er rødvin.
Nu har det store sydfranske vinkooperativ Vinovalie ifølge Decanter fået en bøde for ulovligt at have fremstillet rosé via blandingsmetoden.

Protester fra Frankrig og Italien


Vinovalie omfatter fire kooperativer, der vinificerer druer fra 470 vinproducenter og fra 3800 hektar vinmarker i regionerne Haut-Garonne, Tarn og Lot. Og den ulovlige rosé skulle være fremstillet i 2012.
Sagen har pustet nyt liv i debatten om reglerne for rosé-fremstilling i EU’s medlemslande. I 2009 bebudede EU nemlig, at man ville indføre nye regler, der tillod medlemslandene at lave rosévin via blandingsmetoden. Hos nogle af landene faldt dette udspil i god jord, mens der fra Frankrig og Italien lød vilde protester. EU lagde efterfølgende planerne om de nye regler på hylden.

Rosévinens særlige karakter


Umiddelbart undrer man sig måske over disse protester. Det vigtigste er vel, at roséen opnår den rette farve og smager godt. Men nej, lyder det fra modstanderne af blandingsmetoden. Ud over at vinmosten trækker farve fra de blå drueskaller under udblødningen, giver denne proces også rosévinen dens helt særlige aromatiske profil. Og den kan man ikke blande sig til.

Indbrud på lagerDel på Facebook

Distinto Vinimport har haft indbrud på sit lager fredag d. 12. februar. Og tyvene er helt målrettet gået efter bestemte og eksklusive vine, hvoraf nogle ifølge ejeren, Christian Madsen, er nærmest uerstattelige.
Han mener, at det helt klart ligner et bestillingsarbejde, men derfor behøver der ikke at have været en decideret kunde til vinene før indbruddet.
Han håber, at han ved at sprede budskabet måske kan komme på sporet af tyvene - eller i det mindste gøre det svært for dem at afsætte vinene.
Nedenfor bringer vi en liste over de stjålne vine. Hvis man skulle få tilbudt nogle af disse vine, vil Christian Madsen være glad for at få besked på tlf.: 26 70 40 65,

De stjålne vine


* Brunello fra Il Marroneto (forskellige årgange og flaskestørrelser, især magnum 2010).
* Tenuta San Guido Sassicaia 2012
* Moët & Chandon Imperale Brut.
* Château Lafite-Rotschild 2012 og 2010
* Barolo Cerequio & Cannubi fra Michele Chiarlo
* Soldera Case Basse 2006, 2007 og 2008
* Soldera Case Basse Riserva 2004
* Tua Rita Redigaffi 2012


Château Puech Hauts store nye vinfad. Fra en lille film på TvSud.

Verdens største fadDel på Facebook

Château Puech Haut i Languedoc har fået bygget verdens største vinfad. Fadet er 12 meter langt, 6 meter bredt og vejer 40 tons. Og så kan det rumme 300.000 liter vin - hvilket det nok aldrig kommer til.
Ejeren af vinslottet, Gérard Bru, har nemlig tænkt sig at bruge fadet til større vinsmagninger og andre arrangementer - eller måske til en vinforretning for slottets egne vine.
Det franske TvSud har lavet en lille film om tilblivelsen af kæmpefadet, som kan ses ved at klikke her.

Broerne kollapsede


Det med kæmpestore vinfade er ikke nyt i Frankrig. Champagnehuset Mercier var ligefrem kendt for at fremstille meget store fade til diverse udstillinger i 1800-tallet. Det største af dem - et fad, der kunne rumme 200.000 liter vin - fik Mercier fremstillet til verdensudstillingen i Paris i 1889.
Fadet blev fragtet fra Champagne til den franske hovedstad på en kærre trukket af 24 okser og 18 heste. Undervejs kollapsede hele to broer under kærren - fadet forblev dog intakt og blev placeret på Merciers stand på verdensudstillingen. Denne uges STORE billede nederst på siden viser fadet og dets placering i udstillingshallen.


Bag kanonen ses de fem vinstokke, som vokser op ad Kuglegårdens mur. De tre til venstre er det oprindelige vinplanter fra Madeira, mens de to sidste er stiklinger.

Mere om vinstokkene på HolmenDel på Facebook

I sidste uge nævnte vi under Ugens gode spørgsmål historien om det danske marinefartøj, der tog nogle vinkviste med hjem fra Madeira. Kvistene blev plantet et par forskellige steder i Danmark - blandt andet op ad en af murene på Forsvarets bygning Kuglegården på Holmen.
Da Madeira senere blev ramt af den alt ødelæggende vinlus, som udryddede en stor del af øens vinstokke, fik man nys om de vinplanter, der groede langt mod nord. Kviste fra Holmen blev reeksporteret til Madeira og er i dag med til at danne grundlaget for de ædle dråber fra den lune Atlanterhavsø.
Spørgsmålet, som vi havde fået - og som vi sendte videre til vores læsere - var, hvilken druesort vinstokken, der stadig vokser på Holmen, bærer. Nu har vi så fået svaret.

Hedvin på druerne


Kurt Jørgensen og Jean Becker, der har været henholdsvis sekretær og formand i foreningen Danske Vinavlere, har siden 2007 passet vinstokkene i Kuglegården - og har fremstillet hedvin på druerne:
- På et tidspunkt sendte vi nogle stiklinger fra vinstokken til gen-analyse i Tyskland, og fik svar tilbage, at det var druesorten Malvasia, fortæller Jean Becker.
I dag står der hele seks vinstokke i Kuglegården, da der undervejs er plantet stiklinger fra de tre oprindelige stokke. Af dem har de to garvede vinfolk i gode år kunnet fremstille omkring 100 halvflasker af den søde vin ”Søarsenalets Hedvin”.

Måske er det slut


Malvasia-druen er den drue, der anvendes til fremstilling af den søde madeira-type Malmsey - som englænderne døbte druen. Det er den sødeste af typerne med 6-9% sukker, og som regel er den mørkebrun, ofte næsten karamelagtig med en typisk brændt smag, frugtagtig og duftende.
Årgang 2015 bliver måske den sidste årgang af ”Søarsenalets Hedvin”. Kuglegården er solgt, og det vides endnu ikke, hvilke planer den nye ejer har. Man må bare håbe, at vinstokkene ikke bliver revet op ved rode …

Vinen kan stadig købes


Hvis man har lyst til at smage den historiske vin, kan den købes hos hos Becker Vines lager, Bregnerødvej 132, 3460 Birkerød, hvor der er åbent torsdag og fredag eftermiddag eller efter aftale på tlf.: 40 60 57 55. Prisen er 150 kr. flasken.
Ifølge Jean Becker er der kun ganske få flasker af årgang 2008 og 2009 tilbage - i slutningen af 2016 vil der blive tappet yderligere cirka 100 flasker af årgang 2014.

Del på Facebook



En kunekune gris fra New Zealand. Foto: Wikipedia/Steven.


Terry Peabody og hans kone, Mary.

Fra flyveaske til vinDel på Facebook

Terry Peabody, årgang 1939, er ikke en helt almindelig vinproducent. Han er født af amerikanske forældre på stillehavsøen Guam, undsluppet med sidste båd før japanerne invaderede under anden verdenskrig, flyttet som niårig til Japan, har gået på militærakademi og afsluttet sin uddannelse på University of Maryland.

I 1960'erne og 1970'erne befandt han sig i Australien og fandt her ud af, at de kulfyrede kraftværkers affald i form af flyveaske bare blev dumpet. Terry Peabody lavede en aftale om at overtage flyveasken gratis, hvorpå han solgte den til cementindustrien. Flyveaske både øger styrken i beton og reducerer omkostningerne.

Succesen gentaget


Da cementfolkene havde luret fidusen og købt Terry Peabody ud, flyttede han til USA og gentog succesen. Da formue nummer to var i hus, flyttede han tilbage til Australien og opdagede, at her var endnu en formue at grave op, fordi cementindustrien ikke havde monopoliseret leverancerne af flyveaske.
I begyndelsen af halvfemserne lykkedes det Terry Peabodys kone, Mary, og datter, Mary-Jeanne, at overtale ham til at kaste sig over vinens verden. Det skulle være et projekt, som familien kunne samles om, og som ikke måtte sælges.
Dermed begyndte jagten på et sted, hvor der kunne fremstilles topvine. Og efter at have kigget i både Frankrig, USA og Australien faldt valget på New Zealand.

Hawke's Bay og Martinborough


Med god hjælp fra Master of Wine Steve Smith, som er én af New Zealands bedst kendte vinfolk, grundlagde Terry Peabody Craggy Range og besluttede sig for at investere i to af nordøens vindistrikter: Hawke's Bay og Martinborough.
Tanken var at fremstille enkeltmarksvine, og i Hawke's Bay mente Steve Smith, der var ideelle betingelser for Syrah, de klassiske Bordeaux-druer og Chardonnay. I Martinborough ville Pinot Noir være den suveræne druesort.
Under et besøg i København i den forløbne uge præsenterede Terry Peabody en række vine fra begge distrikter, et par hvidvine og otte røde. Det var vine på et generelt højt niveau - især de røde på Pinot Noir - og til priser fra 100 til 350 kr. Og med behageligt moderate alkoholprocenter på højst 13,5.

Vine i klassisk Bordeaux-stil


Sidste omgang i smagningen var viet Bordeaux-blandingerne fra Hawke's Bay, 2013 Te Kahu Gimblett Gravels og Sophia Gimblett Gravels 2011 og 2013. Vinene er i klassisk Bordeaux-stil med Merlot som dominerende druesort og med – ifølge Terry Peabody – en fremtid på 20-25 år.
Mary Peabody ledsagede sin mand på turen til Danmark. Bagefter skulle parret videre til Dubai og Seychellerne, hvilket fik VinAvisens udsendte til medfølende at spørge, om den lange tur skulle foregå på monkey class.
- Nej, lød Terry Peabodys svar. - Jeg har mit eget fly.
Philipson Wine repræsenterer Craggy Range i Danmark. Jørgen Aldrich


Fransk vin fra nord til sydDel på Facebook

Den 26. og 27. februar står der fransk vin på menuen i ”Pressen” i Politikens Hus i København. Franske Vindage, hedder det årligt tilbagevendende arrangement, hvor der kan smages på vine fra Alsace og Champagne i nord til Provence og Roussillon i syd. Er der nogle af vinene, der falder i god jord, kan man købe dem på stedet.
Nogle af de mange vinimportører og vinhandlere, der skænker smagsprøver i glassene, vil også have særtilbud på vine i dagens anledning. Og så er der stadig ledige pladser på det gratis seminar om Côtes du Rhône, som afholdes d. 26. kl. 16.30 til 17.30.
Hvis sulten melder sig, kan man købe små anretninger med lækre franske delikatesser.
Man kan læse mere om Franske Vindage og købe billetter ved at klikke her.


Giacomo Tachis.

Supertoskanernes far er dødDel på Facebook

Giacomo Tachis, der blev kendt som manden, der pustede nyt liv i italiensk vin, er død i en alder af 83 år.

I 1961 blev han ansat som junior ønolog hos den toskanske vinproducent Antinori. Han avancerede, fik ansvar for hele vinfremstillingen og endte med i 1970’erne at skabe kultvinene Tignanello og Solaia - supertoskanere, der har gjort Antinori berømt verden over.
Allerede i 1968 havde han - udlånt af Antinori - fremstillet sin første supertoskaner for vinproducenten Mario Marchesi Incisa della Rocchetta. Man kan læse mere om Giacomo Tachis i VinAvisens Hall of Fame.

Et lille udvalg af de 850 forskellige ginmærker i The Fence Gate.

Gin i GuinnessDel på Facebook

Hvis man kan lide gin, bør man lægge vejen forbi The Fence Gate i Burnley, Lancashire. Denne pub kom i 2015 i Guinness World of Records for at have verdens største udvalg af gin.

Det er ejeren af pubben, Kevin Berkins, der har samlet de i alt 850 forskellige ginflasker, hvoraf de ældste er fra 1920’erne.

9600 kr. for et glas gin


Ud over flere britiske ginmærker, er der flasker fra blandt andet Spanien, Italien, Holland, USA og Japan, og samlingen står ej blot til pynt. Det fremgår tydeligt af pubbens imponerende lange ginkort, som kan ses ved at klikke her.
Nu aspirerer Kevin Berkins til endnu en plads i Guinness, som den, der skænker verdens dyreste gin shot.
Det drejer sig om et glas på 25 ml af Gilbey’s Gin 1947 til en pris på 1000 pund (cirka 9600 kr.). Så skal hver en dråbe da også nydes med andagt ...

”Stop madspild”-cocktailsDel på Facebook

Alene i Danmark smides der hvert år 700.000 tons mad i skraldespanden - rester, der ofte kunne være udnyttet på en eller anden måde.

Derfor er ”Stop madspild”-kampagnen også et rigtig godt initiativ, der har fået mange danskere til at udnytte råvarerne optimalt.
I London er en ny trend dukket op, ”stop madspil”-cocktails, og i spidsen for den nye bevægelse er en af hovedstadens førende bartendere, Ryan Chetiyawardana, der ejer baren White Lyan og restauranten Dandelyan.

Opløste æggeskaller


Chetiyawardana bruger ingredienser i sine cocktails, som man normalt ville smide ud. Rester af frugter bliver gæret til en slags frugtvin, og skallerne fra pressede citroner bliver til en sød sirup, som blandet med eddike bruges i drinken Gin Sour.
I sin cocktail Moneypenny Martini bruger Chetiyawardana kaffeolie udvundet af brugt, kold kaffe, der ellers ville være blevet smidt ud. Selv kasserede æggeskaller bliver opløst og anvendt i cocktails. Jamen, kan det da smage godt?


Vil du have vores løbeseddel?Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Marianne Winther.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Marianne Winther (f. 1964) er uddannet HDA. Efter endt kontorlære på et trykkeri og en årrække som produktionsassistent på TV-programmer og
-reklamer blev Marianne Winther i 1992 ansat i marketingafdelingen hos Danica Vinimport i Svendborg og efterfølgende hos Peter F. Heering.
Hendes interesse for vin og historierne omkring dem blev skærpet i mødet med de mange kældermestre og slotsejere, hun mødte på sine rejser dengang og ikke mindst under en ”udstationering” til kældrene på Château de Seguin i Bordeaux.
Jobmæssigt førte skæbnen hende imidlertid videre ind i en verden af kunst, design og arkitektur. Her arbejdede hun gennem 20 år i stillinger som marketingchef, brand- og kommunikationschef for internationale virksomheder, herunder Dinesen Gulve. Men hendes omdrejningspunkt har altid været det samme: At skabe den rene, klare linje samt at opsøge og formidle den gode historie.
Siden 2015 har Marianne Winther været Marketingchef i H.J. Hansen Vin og medlem af virksomhedens ledergruppe. Som leder af marketingafdelingen har hun det overordnede ansvar for markedsføringen af H.J. Hansens detailkæde Vinspecialisten, der består af mere end 50 butikker, samt af firmaets Horeca-sektor og B2B-sektor.
Hun har leverandør- og vinskribentkontakt og er herudover ansvarshavende redaktør af VINspiration, der er firmaets vinmagasin med fire årlige udgivelser.
Marianne Winther har siden 1995 været gift med Jens Simonsen, der er selvstændig vinagent. Ægteparret bor i Kolding med deres to drenge.
Adresse: H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5000 Odense C. tlf.: 63 12 82 60, e-mail: mwi@hjhansen.dk, www.hjhansen-vin.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvorfor absolut Aligoté?Del på Facebook

Maja Nielsen ville servere Kir som velkomstdrik, da hun for nylig fik gæster. Hun havde egentlig tænkt sig at bruge en hvidvin fra køleskabet, men fandt ud af, at hvis drinken skulle være helt rigtig, skulle der bruges hvidvin på druen Aligoté. Men hvorfor lige Aligoté? spørger hun.
Kir er jo Bourgognes berømte apéritif, opkaldt efter byen Dijons borgmester, Felixe-Adrien Kir (1876-1968).
Han opfandt den dog ikke selv. Det var en gammel skik – helt fra middelalderen – at mildne en lidt syrlig vin med sød likør. Men i de 23 år, Kir var borgmester, skænkede man apéritiffen ved samtlige receptioner på rådhuset i Dijon, så det var nærliggende at opkalde den efter ham.
Tidligere kaldte man drikken blanc-cassis, fordi den blandes af hvidvin (vin blanc) og solbærlikør (crème de cassis), og det forhold, som Kir selv brugte, var 5 dele hvidvin til 1 del crème de cassis.
Og man skal komme likøren i glasset først. Den har en højere massefylde end vinen, og de to ingredienser blandes derfor bedst på denne måde.

Flere udgaver


Men hvorfor netop Aligoté? Der er jo meget mere hvidvin på druen Chardonnay i Bourgogne.
Jo, men Aligoté er en billigere vin, og den kan have både en vis bitterhed og en forfriskende sprødhed, som passer godt til en apéritif – og som mildnes af likørens sødme.
Men der er ingen, der kommer efter én, hvis man bruger en helt anden hvidvin. Og bruger man champagne eller anden mousserende vin, får man en Kir Royal.
Bruger man brombær-likør i stedet for cassis, får man en mure. Og bruger man rødvin i stedet for hvidvin, får man en cardinal – også kaldet en communiste.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Dette smukke billede stammer fra en vinmark, der tilhører vinhuset Boscani Carlo i Verona.
Lars Jespersen, der har sendt os billedet, har deltaget i druehøsten, der foregår ved håndkraft. Og han har fået dyb respekt for de vinproducenter, som håndplukker deres druer.
Hvis ikke de enkelte drueklaser hos Boscani Carlo har den helt rette farve, får de lov til at hænge tre dage længere, hvorefter de tilses igen. Sådan fortsætter man, til druerne har opnået det perfekte høsttidspunkt.
Når der høstes, lægges der også kun 6 til 7 kg druer i hver kasse, og de skal ligge på en ganske bestemt måde.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


364 Det gamle fotografi viser champagnehuset Merciers fad på verdensudstillingen i Paris i 1889.


VinAvisen finder de gode vine!Del på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 32 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos Amador, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Granvino

En god boblevin til en yderst rimelig pris (ved seks flasker). Den har fine, stadige bobler, en liflig duft og tilpas mousse i munden. Dertil en god druesmag med et strejf af søde sommeræbler.

stjernestjernestjerne

Tanzanite, Melanie van der Merwe, Western Cape, Brut, Rosé, Sydafrika, lav alkohol (11,5%)

Denne mousserende rosévin er kun svagt rosé. Den har en læskende, omend lidt enkel smag - mest en smag af æbler. Eller, som det blev foreslået: Skrællen af et skovfogdedæble. I eftersmagen et lille, bittert bid.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Campos de Luz, Vineregia, Cariñena, Spanien, 2014, lav alkohol (13%)

50 kr., Fortium

Frisk, men også lidt "vandig" hvidvin på druerne Viura, Chardonnay og Muscat. I slutningen et bid, der gør vinen til en udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Curis Vally, Viña Ralco, Sauvignon Blanc, Curicó Valley, Chile, 2015, lav alkohol (13%)

65 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., Holte Vinlager

Til prisen ved seks flasker lidt af et kup. Det er en frisk og dejlig hvidvin med en krystalklar smag af druen Sauvignon Blanc. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Zeiseneck, Pfaffl, Grüner Veltliner, Weinviertel, Østrig, 2014, lav alkohol (12%)

70 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En frisk, let og lidt forglemmelig hvidvin med god frugt og et lille bid i slutningen. Pæn terrassevin, når tiden er inde. Flasken er forsynet med et elegant skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Intervallo, Echeverria, Sauvignon Blanc, Curico Valley, Chile, 2015, lav alkohol (12,5%)

79 kr., på tilbud indtil 31. marts: 65 kr., Vinoble

Frisk hvidvin med et klart og uforfalsket billede af druen Sauvignon Blanc. I smagen et lille bid af grape. Tilbudsprisen er nok den rigtige; den gav den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terlaner, Kellerei Cantina Terlan, Südtirol - Alto Adige, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris vef 12 flasker, Philipson Wine

En virkelig dejlig og meget lækker hvidvin på druerne Pinot Blanc, Chardonnay og Sauvignon Blanc. Den har en flot, aromatisk druesmag med fin krydring.

stjernestjernestjernestjerne

Curis Valley, Viña Ralco, Chardonnay, Central Valley, Chile, 2013, middel alkohol (14%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

En lidt fed, cremet hvidvin med god frugt og en markant vanillesmag, som man skal kunne lide - det kunne nogle af os. En udpræget madvin.

stjernestjernestjerne

Private Collection, Spier, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika, 2013, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., på tilbud i februar: 66,50 kr. ved 6 flasker; fås også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, Kvickly

Et helt egetræ i en hvidvinsflaske. Der er frugt, sødme og syre, men frem for alt er der vanille og egetræ. Plus en lille spritkant og høje procenter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Koenig Vineyardds, Williamson, Viognier, Snake River Vallehy, Idaho, 2011, middel alkohol (13,2%)

160 kr., pris ved 12 flasker, AmericanWineCorner

Interessant og flot hvidvin fra den amerikanske stat Idaho. Vinen her en liflig duft og en let cremet smag med noter af abrikos og fersken - måske et lille strejf af honning.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Lumeaux, Domaine Philippe Raimbault, Sauvignon Blanc, Puilly-Fumé, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

169 kr., A Vinstouw

Elegant og frisk hvidvin med Sauvignon-druens friske smag, men også med en dejlig blødhed. I smagen noter af pære og citrus.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Chante-Clair, Hervé Sabardeil, Vin de France, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., AndrupVin.dk

En robust rødvin, hvis lette frugt ret hurtigt dækkes at noget tørt. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjerneØ

Barahonda, Bodegas Barahonda, Yecla, Spanien, 2014, høj alkohol (15%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En meget kraftig rødvin på økologisk dyrkede Monastrell- og Syrah-druer. Her er vi helt oppe i peberbøffen. I smagen og især i eftersmagen en ret markant spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dugal, Tinazzi, Veneto IGP, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

En rigtig god rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Den har en bred og lækker frugtsmag, bløde tanniner og fin sødme. En vin, som er nem at drikke, og som mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Villette, Maison de la Villette, Vin de France, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Barrique Vin

La Villette var i gamle dage Paris's store kødmarked. Men det er også navnet på denne rødvin og vinhuset, der fremstiller den. Vinen er en "Vin de France", altså en almindelig bordvin, men det er bestemt en lækker en af slagsen. Den har en god frugtduft og en intens smag af mørke bær, et lille bid lakrids og tilpas tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viaterra, Edelària, Garnacha, Terra Alta, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

En rødvin, der vil noget. Der er saft og kraft og muskler. En flot vin til en kraftig (kød)ret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild Lafite, Cabernet Sauvignon, Colchagua, Chile, 2014, middel alkohol (14%)

99,75 kr., på tilbud indtil 13. marts: 79,75 kr., Skjold Burne

Nogle gange priser vi en vin for dens mange facetter. Denne rødvin bør prises for sit klare Cabernet-udtryk med modne solbær i duft og smag. Den udvikler sig ikke i munden, men slutter, som den begyndte med god, ren frugt. Det er fransk elegance på chilensk jord - og et kup til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjerne

Curis Valley, Viña Ralco, Syrah, Curicó Valley, Chile, 2013, middel alkohol (14%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

Med sit lidt kraftige bid i eftersmagen er denne rødvin udpræget en madvin. I øvrigt en vin med god frugt og tilpas syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ispolia, Fattoria Ispoli, Toscana IGT, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

Den lidt høje pris tyder på, at denne rødvin betragtes som en supertoskaner. Vel, det er i hvert fald en vellavet vin med en dejlig smag af druen Sangiovese og med fint integrerede fadnoter. Men som sagt: Billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

CV2 Special Selection, Klein Constantia, Constantia, Sydafrika, 2013, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 63 kr., Amka

En dejlig rød sydafrikaner på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Den har frugten i front og dufter af modne solbær og hyldebær. I smagen er der solmoden frugt med et strejf af sødme, som mange vil kunne lide. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering. Den femte stjerne skyldes prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Aruma, Domaines Barons de Rothschild Lafite og Nicolas Catena, Malbec, Mendoza, Argentina, 2014, middel alkohol (14%)

129,75 kr., på tilbud indtil 13. marts: 100 kr. ved 12 flasker., Skjold Burne

En helt vidunderlig aromatisk og krydret rødvin med noter af timian, rosmarin og basilikum, der fuldender den runde og bløde frugtsmag. Et kup til prisen ved 12 flasker.

stjernestjernestjerne

Saint Clair, Hawkes Bay, New Zealand, 2011, lav alkohol (12,5%)

129,75 kr., pris ved 6 flasker: 99,75 kr., Bichel Vine

Enkel og ikke særlig interessant rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Der er frugt og syre og ellers et meget smalt smagsbillede. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjerne

The Berry Box, Edgebaston, Coastal Region, Sydafrika, 2013, høj alkohol (14,5%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 98,69 kr., Propperiet

En lidt vel voldsom rødvin, der har godt af at blive plasket over i en karaffel et par timer før måltidet. En klar madvin. Følgende druer kæmper om magten i vinen: Cabernet Sauvignon (38%), Shiraz, Merlot, Petit Verdot, Malbec og Cabernet Franc. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tenimenti, Agricole Selvi, Taurasi, Italien, 2009, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Haller Vine og Vin&Vin

Flot, krydret rødvin med fyldig frugt og bløde tanniner. En udpræget madvin, lavet først og fremmest på druen Aglianico.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Freakshow, Michael David Winery, Cabernet Sauvignon, Californien, 2013, høj alkohol (14,5%)

Sådan en etiket har vi aldrig set. Den californiske vinmager Michael David folder sig ud hele vejen rundt om flasken med et stort, sjovt billede i Sergeant Pepper-stil. Smagen er stor og rund og moden og blød og meget lækker. Samtidig er vinen meget anvendelig - og nem at drikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chimères, Château Saint-Roch, Côtes Roussillon Villages, Frankrig, 2013, høj alkohol (15%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

En dejlig rødvin på druerne Grenache Noir, Carignan og Syrah. Vinen har karakter, rygrad, bred og fyldig frugt, en charmerende sødme, tilpas syre og en flot krydring ... timian og rosmarin? 15%, men ingen spritkant. Ved seks flasker et godt tilbud.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gillmore, Viña Tabontinaja, Cabernet Franc, Maule Valley, Chile, 2011, høj alkohol (14,8%)

179 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Dejlig rødvin. Dyr og dejlig. Den hænger fint sammen med blød frugt, tilpas syre og gode, mundrensende tanniner. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Flot farve og lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Schubert, Pinot Noir, Wairarapa, New Zealand, 2012, middel alkohol (14%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 159 kr., Jysk Vin

Elegant og lækker rødvin med et meget klart billede af druen Pinot Noir. I smagen en lille, genert sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zisola, Mazzei, Sicilia Noto Rosso, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

En meget flot rødvin med bred frugt i den harmoniske og komplekse smag. Fin krydring. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Montezovo, Corvina, Verona, IGT, Italien, 2012, høj alkohol (15%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149,95 kr., Erik Sørensen Vin

En dejlig rødvin med duft af læder og med en koncentreret og kompleks smag med mørke bær. Det er en kraftig vin, men alkoholen bider ikke. Nyd den til krydrede kødretter eller kraftigt smagende, tørre oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château les Barraillots, Margaux, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)

239,75 kr., på tilbud ind til 13. marts: 199,75 kr., Skjold Burne

Alene distriktets navn, Margaux, sætter forventningerne op. De indfries her. Det er en lækker rødvin. En dejlig Bordeaux-rødvin. Der er en vidunderlig duft. Der er blød, afrundet frugt - sorte bær, slåen ... - fin tørhed, tilpas syre, harmoni, kompleksitet og lang eftersmag. Vinen kan ligge endnu nogle år, men er også drikkemoden nu. Fin både til mad og som meditations-vin.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Schmelzer, Weinbau Horst & Georg Schmelzer, Blauer Zweigelt, Burgenland, Trockenbeerenauslese, Østrig, 2010, lav alkohol (11%)

175 kr., pris for ½ flaske, Bacchus Vinimport

Flydende slik. En dejlig, sød vin med en dyb ravfarve. Den har en liflig duft og en bred, kompleks smag med noter af appelsin, pommerans og kandiseret frugt. Dertil en syre, der fint afbalancerer sødmen.