Aktion mod spansk vin
I uge 12 nævnte vi, at Frankrig importerer stadig mere vin. I 2015 lå importen således på hele 7,2 millioner hektoliter vin, hvoraf 81% var bulkvin fra Spanien.
Det har sat sindene i kog hos mange franske vinproducenter - og ikke mindst hos producenterne i det sydfranske departement Aude, der hævder, at fransk vin bliver fortrængt fra hjemmemarkedet af den billige spanske bulkvin.
I sidste uge mødte 150 vinproducenter fra Aude op ved betalingsanlægget til motorvejen Le Boulou kun 16 kilometer fra den spanske grænse. Formålet var at kortlægge, hvor mange tankvogne med vin, der egentlig kørte ind i Frankrig fra Spanien.
70.000 liter vin på motorvejen
I begyndelsen gik det hele fredeligt for sig, men efterhånden, som stadig flere tankvogne med spansk vin ankom til betalingsanlægget, blev det åbenbart for meget for nogle af de fremmødte producenter. Det hele endte med, at de vrede franskmænd kaprede fem af vognene, lukkede op for tankene og lod i alt 70.000 hektoliter spansk vin flyde ud på vejen.
Ifølge Frédéric Rouanet, der er præsident for foreningen af vinproducenter i Aude, kørte i alt 28.000 tankvogne med spansk vin ind i Frankrig i løbet af 2015 - noget, han til Vitisphere kalder for en katastrofe.
Mistanke til CRAV
Politiet er i fuld gang med at undersøge sagen, og umiddelbart havde man mistanke til, at den militante forening CRAV, der holder til i det sydfranske Languedoc, stod bag. Foreningen har udført utallige lignende aktioner gennem de sidste par årtier. Dog er medlemmerne af CRAV i den senere tid begyndt at gå med elefanthuer, så politiet ikke kan genkende dem, og de franskmænd, der angreb de fem tankvogne, bar ikke elefanthuer.
Det er ikke første gang, spansk bulkvin har måttet lade live på fransk jord. Og den spanske regering har nu rettet henvendelse til såvel de franske myndigheder som til EU-kommissionen. I en officiel meddelelse understreger spanierne, at disse angreb er en åbenlys overtrædelse af grundlæggende EU-regler - heriblandt den frie handel med varer mellem medlemslandene. Derudover udtrykker den spanske regering bekymring for de lastbilschauffører, det går ud over, og man beder de franske myndigheder om at få sat en stopper for angrebene.
Terroir er et marketing-trick
Vinproducenterne i verdens gamle vinlande, som fx Frankrig og Italien, fremhæver ofte terroiret som en væsentlig årsag til en vins aroma og smag. Terroiret vil sige de særlige jordbunds- og klimaforhold, der gør sig gældende i det område, druerne stammer fra.
Det er i høj grad også terroiret i bestemte områder, der ligger til grund for inddelingen i appellationer i flere af vinlandene.
Terroiret og dets påvirkning af vinen er således en urokkelig sandhed for rigtig mange vinproducenter.
Nu påstår en amerikansk professor i vitikultur og ønologi, Mark Matthews, at der er tale om en myte, og at snakken om terroirets indflydelse på vinen udelukkende er ”et marketing-trick”. Og det gør han i en ny bog med titlen ”Terroir and Other Winemaking Myths”.
Ingen aroma fra jord til vin
Ifølge Mark Matthews er terroir en af de mest absurde betegnelser i den moderne vinfremstilling, og, som han skriver, er der stort set ingen aromastoffer, der føres fra jorden gennem vinstokken til druerne - og dermed heller ikke videre til den færdige vin. Det er ord, der nok skal vække debat i vide vinkredse …
I sin kontroversielle bog gør han også op med andre fasttømrede teorier i vinens verden - fx at en begrænsning af høstmængden og små bær har stor betydning for vinens kvalitet.
Man kan downloade bogen som e-bog hos
Amazon.com for 24 dollars (cirka 160 kr.).
Et vejsvin har været på spil - men der er ingen vinflasker imellem ...Foto: Wikipedia/Michelangelo-36.
Pant på vinflasker
Tomme pizzabakker, dåser og andet skrald flyder i Københavns parker og gader. Og det problem vil Københavns Kommune ifølge DR Nyheder nu forsøge at få has på ved at indføre en pantordning. Det vil sige, at man fx får et par kroner retur, når man afleverer sin tomme emballage dér, hvor man købte varen.
I første omgang har kommunen søgt om tilladelse hos Indenrigsministeriet til at indføre ordningen. Hvis den bliver en realitet, skal der også lægges pant på vinflasker - hvilket har fået vicedirektør for foreningen De Samvirkende Købmænd (DSK), Claus Bøgelund Nielsen, på barrikaderne. I en pressemeddelese skriver han, at ”Forslaget bør hældes direkte i skraldespanden”.
Vinflaskerne er ikke problemet
- Langt hovedparten af danskerne afleverer i dag deres vinflasker i de særlige glascontainere, der er opsat i boligområder, på parkeringspladser og på genbrugsstationerne, skriver Claus Bøgelund Nielsen.
- I modsætning til fx øl og sodavand drikkes vin også kun yderst sjældent i naturen og efterlader derfor heller ikke et generelt miljøproblem.
- En pant vil også fordyre en flaske vin med mindst 50 til 70 øre, hvilket betyder, at forbrugerne skal betale mere for deres vin, fordi nogle forsvindende få vinflasker havner i naturen.
- Derudover vil mange butikker være nødt til at købe ekstra flaskeautomater. Allerede i dag oplever forbrugerne at stå i kø ved automaterne, og det vil kun blive værre, hvis flere hundrede vinflasker også skal returneres via butikkerne.
Pant vil medføre en masse bøvl
Set fra forbrugernes side vil det ifølge Claus Bøgelund Nielsen være katastrofalt med pant på vin:
- I Danmark er der rigtig mange små importører af vin, og danske forbrugere har adgang til et af de mest varierede udvalg af vin i verden. Hvis der kommer krav om pant, vil udvalget blive mindre.
- Små importører vil ikke bruge tid på at sidde og åbne vinkasser for at sætte klistermærker med pantmærke på vinens bagside. Glem det, lyder det fra vicedirektøren.
- Pant på vinflasker vil medføre en masse bøvl, administration og højere priser for at løse et problem, der groft sagt består i, at Københavns Kommune opsætter alt for få skraldespande og containere i indre København, hvor især Kongens Have kunne bruge flere containere.
Send gerne kommentarer om emnet til VinAvisen på
info@vinavisen.dk.
Det store vinfad i Bad Dürkheim er rammen om en restaurant.
Tyskland og de store fade
I uge 7 nævnte vi, at Château Puech Haut i Languedoc har bygget verdens største vinfad - et fad, der måler 12 x 6 meter og kan rumme 300.000 liter vin.
Det er nu ikke helt rigtigt, skriver Otto Berker: - Verdens største vinfad befinder sig i Bad Dürkheim i Pfalz, og det kan rumme 1,7 millioner liter. - Men ligesom fadet i Languedoc er det ikke bestemt til vin.
- Verdens største vinfad, som blev anvendt til vin, findes i Heidelberg. - Det kan rumme cirka 220.000 liter og er nummer fire i en række af fade, der blev bygget i den tyske by.
- Fadet blev dog kun brugt nogle få gange, da man ikke fik det tætnet ordentligt. Samme skæbne overgik fadene nummer to og tre.
- Det første af fadene blev fremstillet i 1591 og rummede cirka 127.000 liter, men blev ødelagt under 30 års krigen.
Med den nye app kan man tage et billede af en kommende blomsterklase og få app'en til at regne ud, hvor mange blomster, der kommer.
En app, der tæller blomster
Vinproducenter, der gerne på et meget tidligt tidspunkt vil have en idé om den kommende høstmængde, kan nu anvende en ganske særlig app med navnet VitisFlower.
Den er udviklet af et hold spanske forskere ved universitetet i Rioja, og den er så vidt vides den første app til brug i vindyrkningen.
VitisFlower kan downloades til smartphones, og så kan vinproducenten med sin mobil i hånden tage billeder af endnu ikke udsprungne blomsterklaser på sine vinstokke. App’en kan herefter via det digitale billede og en særligt udviklet algoritme regne sig frem til antallet af kommende blomster.
Vind og vejr kan ændre billedet
Det er jo langt fra alle blomsterne, der udvikler sig til druer, og ud fra sin erfaring med, hvor stor en procentdel, der bliver til små nye druer, kan vinproducenten få en idé om det endelige antal druer pr. vinstok.
Selvfølgelig kan han ikke fotografere alle blomsterstandene på samtlige vinstokke i en vinmark, men stikprøver kan også være en god indikator.
Det lyder som en smart app - dog kan vind og vejr og vinmarkssygdomme gennem vækstperioden jo i høj grad vende op og ned på det vurderede antal druer.
Man kan læse mere om appen ved at
klikke her.
En ny 1000-point skala
Når det gælder vinanmeldelser, har de fleste hørt om 100-point skalaen. Nu overgås denne skala af en 1000-point skala, lanceret af den britiske vinskribent Ella Lister.
Hun har længe ønsket at finde frem til en mere objektiv måde at give point på. Vinanmeldelser og pointgivning er og bliver jo en yderst subjektiv sag, som udelukkende er afhængig af den enkelte vinskribents vinsmag, evne til at smage nuancer i vinene osv.
Samarbejde med vinskribenter
Det har taget Ella Lister fire år at udvikle sit nye pointsystem, Wine Lister, der går ud på at indsamle point på vine fra førende vinskribenter over hele verden. Hun har blandt andet indgået samarbejde med landsmanden Jancis Robinson, amerikaneren Antonio Galloni og det franske makkerpar Michel Bettane og Thierry Desseauve.
Da Ella Lister ønsker, at det nye pointsystem også skal omfatte vinenes popularitet, hvor godt de sælger, prisniveau i forhold til kvalitet osv., har hun også allieret sig med den store online vinsøgeside Wine-Searcher og Wine Market Journal, der bidrager med data fra auktionsverdenen.
En digital beregningsmodel
Når alle de mange forskellige informationer og data om en given vin er i hus, bliver de bearbejdet i en algoritme - en beregningsmodel - i en computer og præsenteres for forbrugerne på Wine Listers hjemmeside i form af 1000-point skalaen.
Ud over at kunne se de enkelte vines samlede point vil man også kunne søge på vine ud fra en lang række forskellige kriterier og se, hvor mange point de scorer inden for forskellige kategorier.
Ella Lister har store forventninger til sin nye 1000-point skala, som hun kalder for ”den nye standard inden for vinvurdering”. De nærmere detaljer i det omfattende system - og præcis, hvordan det kommer til at fungere, må vi vente lidt med at få svar på. Wine Listers
hjemmeside er - som der står - ”undergoing fermentation” (i færd med at gære), men skulle være færdig i slutningen af april.
Maria Rodero Oña.
Hele familien er med
Carmelo Rodero er et ikke helt lille familieforetagende i Ribera del Duero. 127 hektar vinmarker er ganske meget, men produktionen på Bodegas Rodero bærer ikke præg af stordrift. Vinene har personlighed og favner både tradition og modernitet.
Unge Maria Rodero Oña præsenterede dem for nylig i København sammen med sin danske importør,
Compagniet. Sammen med sine forældre, Carmelo og Elena, og søsteren Beatriz driver hun vinhuset. Maria tager sig af salget, mens Beatriz og forældrene er involveret i vinproduktionen.
Fjerde generation
Carmelo Rodero, som har lagt navn til bodegaen, er fjerde generation i en vinproducerende familie. Hans oldeforældre var traditionelle vinbønder, og bedsteforældrene deltog i oprettelsen af kooperativet i Pedrosa de Duero nær Burgos.
På et tidspunkt brød Carmelo og Elena Rodero med kooperativet og solgte i stedet druerne fra deres 50 hektar til Vega Sicilia. Med tiden modnedes tanken om selv at udnytte potentialet i druerne, så efter 14 års samarbejde med Spaniens måske bedst kendte vinproducent blev Bodegas Rodero grundlagt i 1990, og allerede året efter udkom dens første vin.
Behersket alkoholindhold
Maria havde medbragt fem vine til præsentationen i København. Alle røde og i årgangene 2011 til 2014. De lå i prislejet 120 til 475 kr. og udmærkede sig bl.a. ved at holde sig på 14% alkohol - hvilket er behersket, når det gælder Ribera del Duero.
Bodegas Roderos basisvin hedder ”9 meses”, altså ”Ni måneder” og er en 100% Tempranillo blandet af druer fra unge planter. Vinen afspejler selvfølgelig årgangen, men der tilstræbes en nogenlunde genkendelig stil fra år til år. En meget drikkelig vin til fx antipasta og pastaretter.
”Crianza” indeholder ud over Tempranillo 25% af de druer, som det er tilladt at blande i en Ribera del Duero: Cabernet Sauvignon, Merlot og Garnacha. ”Crianza” har fået et tilskud på 10% Cabernet for at øge syreniveauet.
Også den sødmefyldte, koncentrerede ”Reserva” er tilført Cabernet Sauvignon, mens topvinen ”Pago de Valtarreña” er ren Tempranillo. Det er en vin, som kun fremstilles i de bedste år og får to år på franske fade før frigivelsen.
Dyrest er ”TSM”, en blanding af Tempranillo, Merlot og Cabernet Sauvignon plus lidt af andre druesorter. Det er en vin i den internationale lidt bamsede stil, som Maria erkendte er hendes favorit.
Jørgen Aldrich
Slot fejrer 650 års jubilæum
Hos mange af slottene i Bordeaux er der blevet fremstillet vin i flere hundrede år. I 2015 kunne Château Smith Haut Lafitte i Pessac-Léognan fejre, at det var 650 år siden slottet begyndte at dyrke vin. Samtidig kunne familien Cathiard fejre, at den har ejet slottet i de sidste 25 år.
De to jubilæer markeres ved, at slottets rødvine årgang 2015 bliver forsynet med en særlig elegant sort etiket med guldbogstaver.
Det lyder måske ikke af noget særligt, men det er det for slottet, der siden tidernes morgen har brugt gule etiketter - som man i øvrigt også vender tilbage til på årgang 2016.
Det var familien Bosq, der plantede de første vinstokke på Smith Haut Lafittes arealer i 1365. Sit nuværende navn fik slottet, da skotten George Smith købte det i slutningen af 1700-tallet. Derefter har der været adskillige ejere af Smith Haut Lafitte, indtil familien Cathiard overtog roret.
Passagererne hos Emirates kan få vinen serveret ved deres siddepladser eller nyde et glas i flyets lounge.
Flyselskab med stort vinforbrug
Flyselskabet Emirates, der har sin base i Dubai, er kendt for sin luksus ombord - og det gælder også den vin, der skænkes i glassene. Alene sidste år brugte flyselskabet 900 millioner kr. på indkøb af vin, og siden 2006 har det investeret hele 4,5 milliarder kr. i fornemme flasker.
Og noget tyder på, at vinene er en stigende succes hos passagererne, idet forbruget af vin ombord i flyene i 2015 var 27% højere end i 2014.
Egen vinkælder med 2,2 mio. vine
Vinene udvælges af Emirates eget hold af vinkendere, og flaskerne kommer altid direkte fra vinhusene og vinslottene til flyselskabets egen gigantiske vinkælder, så man er sikker på en korrekt opbevaring. I øjeblikket ligger der 2,2 mio. flasker i kælderen, og nogle af dem er først drikkemodne i 2025.
Vinkortet på Business Class og First Class lister hele 70 forskellige champagner, rød- og hvidvine samt portvine, og cirka halvdelen af de kostbare og ofte sjældne vine kommer fra Bordeaux.
Den klassiske Grand Marnier flaske er let at kende på sin buttede facon og sit røde laksegl.
Grand Marnier solgt til Campari
Det italienske firma Campari er verdens sjette største spiritusfirma. Og nu er det blevet endnu større, idet firmaet har købt det gamle franske likørmærke Grand Marnier for 684 millioner euro (cirka 5 milliarder kr.). Sælgeren er Société des Produits Marnier Lapostolle (SPML).
Med i købssummen hører også Grand Marnier Cordon Rouge samt fire andre likørmærker.
Campari er blandt andet kendt for Aperol, en trendy spiritus - især i Sydeuropa - der som regel drikkes som Spritz, hvor den tilsættes prosecco, og mineralvand. Derudover ejer det italienske firma mærkerne Skyy Vodka, Wild Turkey og Cinzano.
Populære klassiske cocktails
Man kan måske undre sig over, hvad Campari vil med så gammelt og traditionelt likørmærke som Grand Marnier.
Men klassiske cocktails er i de senere år igen blevet yderst populære - og til en hel del af dem anvendes der netop Grand Marnier.
Vi har tidligere nævnt historien om Grand Marnier. Men lad os bare tage den engang til:
Det var franskmanden Louis Alexandre Marnier-Lapostolle, der opfandt den i 1880.
Da likøren skulle navngives, spurgte Marnier-Lapostolle sin ven, hotelejeren César Ritz, om råd. Vennen så lidt på Monsieur Marnier. Han var en lille mand, der med sine halvanden meter altid havde ønsket at være højere. Med et glimt i øjet sagde Ritz derfor: - Den skal selvfølgelig hedde Grand Marnier – altså "Store Marnier".
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Ole Sørensen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Ole Sørensen (f. 1952), der oprindelig var skolelærer, fik sin store interesse for vin, da han i begyndelsen af 80’erne var indlagt på hospitalet og "kom til" at læse en bog om vin. Denne oplevelse pirrede hans nysgerrighed i en sådan grad, at han begyndte at gå på opdagelse i vinens verden.
Efter elleve år som lærer blev han i 1986 ansat i IT-virksomheden Datacentralen, nu CSC-Danmark, der har en velfungerende vinklub. Her blev han efter et par år som menigt medlem valgt ind i bestyrelsen, og siden 1990 har han været formand. Dette medførte arrangement af utallige vinsmagninger, indkøb af tusindvis af vine samt masser af vinbesøg i det sydlige Europa.
Og ikke mindst medførte det, at Ole Sørensen grundlagde sit eget vinfirma, Emilie Vin. Forretningsideen bag firmaet er at sælge vin af høj kvalitet fra mindre vinhuse, som helst skal benytte sig af økologiske eller biodynamiske metoder i produktionen.
I begyndelsen lå hovedvægten på vine fra franske vinhuse, der er langt fremme på netop dette område. Men nu er også Italien, Tyskland, Østrig, Spanien, Portugal, New Zealand og USA repræsenteret i sortimentet.
Efter næsten 30 års ansættelse i Datacentralen/CSC er han nu fuldtids vinimportør.
Ole Sørensen er gift med Elise, der hjælper til i det daglige og ved diverse vinudstillinger. Sammen med andre vinimportører i nærområdet har ægteparret introduceret "Fredensborg Vinfestival", en lokal vinmesse, som nu er blevet en fast årlig tradition.
Adresse: Emilie Vin, Kovangen 610, 3480 Fredensborg. Lagersalg: Wiedeveltsvej 2A, 3480 Fredensborg, tlf.: 21 44 63 53 , e-mail:
olesoe@mail.dk,
www.emilievin.dk.
Ugens vinøse billede
Bente Petersen har været på en forårstur til Mosel, hvor hun boede i byen Kenn tæt på Trier. Og på en vej langs de stejle vinmarker med de endnu nøgne vinstokke tog hun billedet af dette lidt specielle skilt.
I Danmark kan man se lignende skilte med køer, i Australien viser skiltene kænguruer, men her gælder det frøerne, som krydser vejene i stort antal - og ofte lader livet i et lige så stort antal …
Herhjemme - samt andre steder i Europa - har man bygget tunneller under nogle af hovedvejene, som frøerne kan benytte sig af.
Hvem kommer med det næste billede til os?
Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@vinavisen.dk.
372
Vinhuset Bouchard Père & Fils har indrettet sine kældre i de gamle volde rundt om byen Beaune i Bourgogne.
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 32 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen