Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2016



Philippe Sereys de Rothschild, direktør på Château Mouton-Rothschild og grundlægger af Champagne Barons de Rothschild.

Brødrene under det røde skilt

Der var engang en købmand i Frankfurts ghetto. Købmanden solgte lidt af hvert – øl og tobak, sukker og kaninskind. Og af og til lånte han også penge ud til de lokale.

Købmanden hed Amschel Mayer. Uden for hans butik hang der et rødt skilt – eine rote Schild – og på et vist tidspunkt tog familien navn efter skiltet. Den kaldte sig Rothschild.
I 1806, da Napoléon nærmede sig Frankfurt, betroede Prins William d. 1. af Hessen en del af sin formue til Amschel Mayer, der passede godt på pengene og reddede dem for prinsen. Købmanden var blevet bankmand.

Fem sønner, én bank


Amschel Mayer havde fem sønner, der var voksne på det tidspunkt. Til dem sagde han: ”Vi vil arbejde sammen med loyalitet, enighed og flid, og vi vil sende hver en mønt tilbage til prinsen og hans arvinger.”
Han sendte sine sønner ud for at oprette en europæisk storbank. Salomon tog til Wien, Nathan til London, Carl til Napoli og Jacob til Paris. Amschel jr. blev hjemme i Frankfurt.
Brødrene lånte penge ud til prinser og fyrster, og som tak fik de i 1818 lov til at sætte det lille ord ”von” (”de” på fransk) foran deres efternavn, og de selv og deres utallige efterkommere blev udnævnt til baroner.

Besøg af baron Philippe


Brødrene tjente mange penge, og banken voksede. I 1853 købte Nathan (Nathaniel) Château Mouton-Rothschild, og i 1868 købte Jacob (James) Château Lafite. Siden kom flere slotte til, blandt andet Château Clarke.
I dag – efter syv generationer – har Rothschild-familien cirka 260 medlemmer, og nogle af dem står for nogle af verdens mest berømte og kostbare vine.
En af dem er Philippe Sereys de Rothschild, der i mandags var i Danmark, inviteret af sin danske forbindelse, Oscar Davidsen (Taster Wine). Han var her for at fortælle om et helt usædvanligt projekt og for at stå for en smagning af nogle helt usædvanlige champagner.
(fortsættes)

Alle skal være enige

Baron Philippe er søn af den nyligt afdøde baronesse Philippine de Rothschild, og i dag er han direktør for Château Mouton.
Sammen med Éric de Rothschild fra Château Lafite og Ariane og Benjamin de Rothschild fra Château Clarke grundlagde han i 2005 vinhuset Champagne Barons de Rothschild.
– Vi er jo rødvinsfolk, fortalte baron Philippe under vores møde med ham. – Men vi fandt sammen og sagde: Lad os lave en champagne. Og vel at mærke en champagne, der kan konkurrere med de største.
– Så vi gjorde alt for at finde eksperter, som kunne stå for fremstillingen af vinene. Det lykkedes.
– Det lykkedes os også at oprette kontrakter med leverandører af druer fra grand cru-marker – specielt druer fra den del af Champagne-distriktet, der hedder Côte des Blancs.
– Vi er fem i bestyrelsen, og det, vi først og fremmest tager os af, er kvaliteten og præsentationen af vinene. Vi har et godt navn, og alt skal være perfekt.
– Vi har den regel, at vi alle fem skal være enige. Vi bliver ved med at diskutere, indtil vi er enige!
Baron Philippe tilføjede med et smil: – Jeg husker, da vi skulle vælge den brune farve på flasken til en af vinene. Det tog tid, lang tid. Men enige blev vi.

Alt er perfekt


Baron Philippe er rødvinsmand, men han deltager med iver i smagninger af grundvinene til champagnen, ligesom han sammen med sine eksperter smager egne champagner op mod flasker fra store konkurrenter som Krug, Bollinger og Salon. – Er vi lige så gode som dem? Kan vi gøre det bedre end dem?
Under smagningen kunne vi konstatere, at alt er perfekt.
Barons de Rothschild sælger i dag cirka 300.000 flasker om året – målet er en halv million. Men nogle af vinene fremstilles kun i få eksemplarer.
Fx laves der blot 600 flasker af Extra Brut (700 kr.). Og af topvinen, Blanc de Blanc Vintage 2006 (2500 kr.), blev der kun lavet 7500 flasker. Denne vin sælges ikke i Danmark.
De vine, der sælges i Danmark, anmelder vi i listen over ugens smagte vine længere nede på siden.


Mâconnais. Foto: Wikipedia/Domino01.

Hagl smadrede knopperne

I den forgangne uge blev vinområdet Mâconnais i Bourgogne ramt af et voldsomt uvejr med kraftige haglbyger og vindhastigheder på op til 100 kilometer i timen.
Vinproducenterne kunne ikke andet end at se forfærdede til, mens haglene smadrede blomsterknopperne, der netop var i gang med at folde sig ud på vinstokkene.
Uvejret, der varede en lille time, forårsagede store skader i et område på cirka 2500 hektar. Nogle vinstokke har mistet stort set alle knopper, og værst er det gået ud over kommunerne Pruzilly, Chasselas, Fuissé og Solutré.

Håber på nye knopper


Vinproducenterne håber nu, at der vil vokse nye blomsterknopper ud, dér, hvor vinstokkene har mistet de første knopper - hvilket bestemt ikke er utænkeligt. Det vil så til gengæld give problemer, når der skal høstes, da druerne i vinmarkerne - ja endog på de enkelte vinstokke - i så fald vil modne på forskellige tidspunkter.
Lige her og nu må producenterne i de ramte områder slå koldt vand i blodet. De næste tre uger vil få afgørende betydning for den kommende årgang 2016.

Også Cahors blev ramt


Uvejret kom som et chok, for - som nogle af vinproducenterne har udtalt til Decanter - så er det aldrig før sket, at der er kommet haglbyger i Mâconnais så tidligt om foråret.
Også andre franske vinområder blev i sidste uge ramt af hagl og storm. Det gælder blandt andet Cahors, hvor uvejret skadede omkring 1000 hektar vinmarker, hvilket svarer til en tredjedel af vinområdets markareal.

Alibaba skal booste salget

I 2015 eksporterede Italien vin for 5,4 milliarder euro (cirka 40 mia. kr.) - et tal, som landets myndigheder gerne så stige til 7,5 mia. euro (cirka 56 mia. kr.) inden 2020.
Og her kan verdens største online handelsplatform, Alibaba, blive et vigtigt redskab til at nå målet.
Det er Kinas næstrigeste mand, Jack Ma, der har grundlagt platformen, og under den nyligt afholdte vinmesse Vinitaly meddelte han, at han havde indgået et samarbejde med den italienske regering om at markedsføre italiensk vin på Alibaba.

Et tal, der betyder alkohol


Ifølge Jack Ma har kineserne i øjeblikket en stor glæde for alt, hvad der er italiensk. Der sælges allerede italiensk vin på websiden, men salget til Kina udgør kun 6% af Alibabas totale vinsalg til kineserne. Jack Ma er dog ikke i tvivl om, at tallet vil stige til 60% af det totale vinsalg, når der for alvor sættes gang i markedsføringen af italiensk vin.
Jack Ma indfører også et nyt tiltag på Alibaba - en ”vinens dag”, der hvert år vil finde sted d. 9. september, hvor siden vil bugne af gode online tilbud, blandt andet på italiensk vin.
Datoen for ”vinens dag” er ikke tilfældigt valgt. I Kina er tal ikke bare tal - deres udtale har en eller flere betydninger. Og tallet ni, ”jiu”, betyder blandt andet alkohol, men også harmoni, langt liv og godt helbred.


Jon Arvid Rosengren i midten flankeret af franske David Biraud og irske Julie Dupouy, der blev henholdsvis nummer to og tre i konkurrencen.

Svensker er verdens bedste sommelier

I sidste uge nævnte vi Le Concours du Meilleur Sommelier du Monde, hvor 60 dygtige sommelierer fra 57 forskellige lande skulle dyste om at blive verdens bedste sommelier. Nu er konkurrencen slut, og det blev svenske Jon Arvid Rosengren, der løb med sejren.
Konkurrencen varede i fire dage, og allerede efter den første dag var der sorteret kraftigt ud i deltagerne. Kun femten sommelierer gik videre til semifinalen, og her var de nordiske lande rigtig flot repræsenteret.

Danmark i semifinalen


Ud over Jon Arvid Rosengren fik endnu en svensker en semifinaleplads. Det samme gjorde den danske sommelier Christian Jacobsen, Heidi Makinen fra Finland og Henrik Dahl Johansen fra Norge. Derudover dystede sommelierer fra Frankrig, Polen, Rusland, Irland, Sydafrika, Argentina, Canada og Japan om at komme videre til finalen.
De tre finalister, Jon Arvid Rosengren, irske Julie Dupouy og franske David Biraud skulle dyste i tre timer i henholdsvis en teoretisk prøve, en serverings-prøve og en blindsmagning foran dommerpanelet og 500 tilskuere, før Rosengren kunne stille sig på sejrsskamlen.



Foto: Wikipedia.

Bobler får ny klassificering

Bourgogne er berømt for sine rød- og hvidvine, men der fremstilles også en hel del mousserende vin under appellationen Crémant de Bourgogne. Faktisk er cirka hver tiende flaske Bourgogne-vin mousserende, og sidste år blev der på verdensplan solgt 17 millioner flasker Crémant de Bourgogne.
Boblevinene laves på druer fra i alt 2000 hektar vinmarker, og vinene fremstilles på den traditionelle champagnemetode med andengæring på flaske.
Crémant-producenterne har deres egen forening, Union des Producteurs et Élaborateurs de Crémant de Bourgogne (UPECB), der også omfatter drueavlere og vinhandlere, som handler med de mousserende vine. Foreningen, der tæller 3284 medlemmer, har nu vedtaget et nyt, tredelt klassificeringssystem, der vil træde i kraft fra og med årgang 2016. Og det bliver op til en uafhængig komité at varetage den nye klassifikation.

Tre niveauer


Ud over den gængse Crémant de Bourgogne kan producenter, der opfylder visse krav, tilføje et ”Eminent” eller det endnu finere ”Grand Eminent” på etiketten.
Hvor den almindelige crémant skal lagre minimum ni måneder på sit bundfald, kræver det mindst 24 måneders lagring for at opnå betegnelsen ”Eminent”. Derudover er der ikke nogle krav til niveau to.
Til gengæld er der en række betingelser, der skal være opfyldt, for at kunne sætte et ”Grand Eminent” på etiketten. Dem har vi listet nedenfor.

Krav til ”Grand Eminent”


* Der kan kun bruges Chardonnay og Pinot Noir druer - dog til mousserende rosévin må der anvendes op til 20% Gramay-druer (Beaujolais's store rødvinsdrue).
* Kun de første 75% af mosten, der løber ud af pressen, må bruges.
* Vinen skal lagre mindst 36 måneder på sit bundfald.
* Der skal gå mindst tre måneder mellem degorgering og frigivelse af vinen til salg.
* Restsukkeret i vinen skal være under 15 g pr. liter, og alkoholindholdet skal ligge på minimum 10%.

Jackson på indkøb igen

Jackson Family Wines er et af Californiens største og mest berømte vinfirmaer. Det ejer 35 vinhuse i såvel Californien som i Toscana, Saint Émilion, Australien, Chile og Sydafrika.
Druerne fra de mange hektar vinmarker, der hører til vinhusene, forvandles hvert år til 60 millioner flasker vin.
Jackson Family Wines er langt fra færdige med at føje nye vinhuse til den lange liste. I 2015 købte firmaet Siduri Wines i Sonoma, og nu har det erhvervet endnu et vinhus, nemlig Penner-Ash Wine Cellars i Willamette Valley i Oregon.

Vinmageren fortsætter


Det var ægteparret Lynn og Ron Penner-Ash, der grundlagde det i 1998, og vinhusets rødvin på Pinot Noir og hvidvin Viognier har høstet mange roser rundt om i verden. Penner-Ash Wine Cellars ejer 6 hektar marker og fremstiller årligt 144.000 flasker vin.
Købssummen er ikke offentliggjort, men sikkert er det, at Lynn Penner-Ash fortsætter som vinhusets vinmager.


Mange nysgerrige danskere var mødt op til smagningen af makedonsk vin i Hundested.

Tre gange makedonsk vinsmagning

I sidste uge bød Gobi Vin på hele tre vinsmagninger i henholdsvis Hobro, Bogense og Hundested. Emnet var vine fra det makedonske vinhus Stobi Winery, og vinhusets ønolog, Dane Jovanov, og dets eksportdirektør, Jadranka Klaric-Kimovska, præsenterede vinene.

Makedonsk vin er ikke særligt kendt herhjemme, og smagningerne lokkede rigtig mange nysgerrige danskere til smagelokalerne.

Den lokale drue Vranec


I samtlige tre byer blev der skænket i alt fem vine fra Stobi Winery i glassene. Og det er bestemt dejlige vine, der kommer fra dette vinhus, som ligger i den førende vinregion Tikvesh.
Vinene, der blev smagt, var på såvel kendte internationale druer som Merlot og Chardonnay som på den blå makedonske drue Vranec, der giver store, krydrede og komplekse rødvine. Nogle af vinene fra Stobi Winery forhandles af Meny-kædens butikker rundt om i Danmark.
I en serie af postkort kan man læse om VinAvisens besøg hos Stobi Winery.


Smart tragt til iltning af rødvin

Vi har gennem årene omtalt flere dimser, som skulle kunne forvandle en lidt rå, ung rødvin til en blød vin med en moden smag. Nu har BRIX Design lanceret en ny dims, Vinturi Red Wine Aerator, en tragt, som skulle kunne ilte rødvinen tilstrækkeligt med et snuptag.

Vinturis særlige design skulle gøre, at vinens hastighed øges, når den hældes gennem ilteren, så der dannes et undertryk. Dette undertryk medfører, at der trækkes luft ind gennem to kanaler på siderne, så den rigtige mængde ilt blandes med vinen.

En gadget til far


Denne iltning vil ”åbne duften, fremhæve vinens smag og gøre den mere rund”, som der står i pressemeddelelsen.
Overskriften i meddelelsen lyder i øvrigt ”Lækker gadget til far”, og længere nede i teksten står der ”Far vil elske sin nye gadget”. Der findes garanteret også rigtig mange rødvinselskende danske kvinder, der vil blive glade for nye gadgets, som kan forbedre vinens duft og smag ...
Ved at klikke her kan man læse mere om vinilteren og se en lille film, der viser, hvordan den virker.
Vinturi Red Wine Aerator koster 399 kr., og BRIX Design oplyser nærmeste forhandler på 55 81 80 22.
Vi går nu i gang med at afprøve "dimsen" og vender snarest tilbage.
Barts i London er en livlig bar med masser af arrangementer og nye cocktail-ideer.

Humør-styrkende cocktails

Hvis man trænger til at øge sin koncentrationsevne, kan man fx lægge vejen forbi baren Barts i London og bestille cocktailen ”Focus”.

Baren har kreeret en ”Mood (humør) Menu”, bestående af tre forskellige cocktails, som hver især skulle sparke gang i en bestemt sindsstemning hos gæsten.
Og årsagen til sparket skulle være de særligt udvalgte ingredienser i hver af drinksene.
Alle ingredienserne er rige på stoffet serotonin - et signalstof, der blandt andet produceres i hjernen, og som er kendt for at sætte skub i følelser som glæde og godt humør og i en sund psykisk balance.

Tænkt over ingredienserne


Ved at blande disse serotonin-holdige ingredienser med forskellige andre ingredienser har Barts efter sigende kunne skræddersy cocktailene til forskellige sindsstemninger.
Den førnævnte ”Focus”, der skulle kunne booste koncentrationsevnen og fokuseringen, er en cocktail af blandt andet røget hvede, kaffebønner, krydderier, frugter, bær, blomster, hasselnøddesirup og bitter.
Og så er der ”Happiness”, der siges at øge niveauet af endorfiner (kroppens naturlige morfinstof) og dermed få smilet frem på læben. Den består af jordbær, citron, cherrytomater, maraschino kirsebær, sukker, basilikumblade, peber og vodka.
Den sidste cocktail er ”Relax”, der skulle virke afslappende. Den er rig på kalcium og magnesium, og består blandt andet af kamilleeliksir, lavendelekstrakt, kardemomme og gin.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Classique Wine har optaget importen af vinene fra Tenuta Ca’ Botta i Veneto og fra Leopoldo I di Toscana i Bolgheri.


Maiken Foldager.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


Maiken Foldager (f. 1977) er vokset op i Hørsholm og blev i 2002 uddannet markedsføringsøkonom med speciale i kommunikation.
Efter et par år med forskellige job i tele- og internetbranchen fik hun job hos Maxxium Nordic Duty Free med ansvar for salg af spiritus til Duty Free i Norden - blandt andet til Københavns Lufthavn og DFDS. Og det var i den forbindelse, Maiken Foldagers interesse for vin og spiritus blev vakt.
Jobbet hos Maxxium bød på mange rejsedage, som bragte hende vidt omkring i Europa, og efter et par år var livet i en kuffert ikke længere så attraktivt. Hun var dog ikke i tvivl om, at hun skulle fortsætte i vinbranchen med mere marketing end salg. Hendes ønske blev indfriet, da hun i 2006 blev ansat hos Kjær & Sommerfeldt med daglig gang i den gamle vinforretning på Gl. Mønt.
Da forretningen i 2008 igen blev en privatejet virksomhed, fik Maiken Foldager stillingen som salgs- og marketingkoordinator. Siden da har hun blandt andet været med til at udvikle det ”nye” Gl. Mønt, som i dag er blevet et vinoplevelsessted med både vin- og champagnebar og utallige vinsmagninger og events på programmet. Hun har også spillet en væsentlig rolle for etableringen af en ny og ligeledes oplevelsesrig butik i Aarhus.
I 2014 fik Maiken Foldager stillingen som marketingchef hos Kjær & Sommerfeldt med det overordnede ansvar for marketingafdelingen.
Hun er også med i smageudvalget, og her bliver interessen for vin og kommunikation flittigt brugt, da vinforretningen siden 2008 har lanceret mere end 600 nye vine.
Rejsen har, indtil nu, været spændende, og prikken over i’et var at fejre virksomhedens 140 års jubilæum i 2015.
Maiken Foldager bor på Frederiksberg, og fritiden bruges blandt andet på at sejle.
Adresse: Kjær & Sommerfeldt, Gl. Mønt 4, 1117 København K, tlf.: 70 15 65 00, email: maiken.foldager@kogs.dk, www.kogs.dk.



Ugens vinøse billede

Bjarne Sørensen har sendt os dette billede af Bacchus ridende på en skildpadde, som han har optaget i Boboli-haven i Firenze, og det er jo unægtelig en Bacchus, der har lagt sig årringe til efter mange retter pasta med herlig Chianti til.
Efter opslag i vores gode gamle guidebog om Italien har vi erfaret, at statuen godt nok kaldes il bacchino, men i virkeligheden er den et portræt af dværgen Pietro Barbino, også kaldet Morgante, udført af billedhuggeren Valerio Cioli i 1560.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 338-364 Billede 364-390


374 Fadenes røde farve i Opus One’s elegante vinkælder er praktisk, hvis man spilder lidt vin (foto © Opus One).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 32 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Kloppendale, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika, 2015, lav alkohol (13%)

44,95 kr., Fortium

En udmærket og pæn, lille hvidvin, frisk og med god druesmag. Flasken har skruelåg. Dertil billig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

l'Oie du Périgord, Sauvignon Blanc, Périgord, Frankrig, lav alkohol (11,5%)

En ualmindelig dejlig hvidvin til en overraskende lav pris. Den dufter af grønne druer og har en frisk og mild smag med god fylde og noter af citrussaft. Og så har den et behageligt lavt alkoholindhold, der gør den velegnet som frokostvin - fx til en god fiskeret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Alamos, Catena, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2015, lav alkohol (13%)

54,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En enkel, lille hvidvin med en krydret smag og et bittert bid i slutningen. Kvaliteten er i overensstemmelse med den lave pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wien 1, Pfaffl, Wien, Østrig, 2015, lav alkohol (11,5%)

67 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En meget lækker hvidvin på Riesling, Grüner Veltliner og Pinot Blanc. Vinen har en fint parfumeret duft og en dejlig fyldig smag med noter af modne grønne druer og en lille smule grape til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Giorgio & Gianni, Pinot Grigio, Provincia di Pavia IGT, Italien, 2015, lav alkohol (11,5%)

75 kr., på tilbud til 65 kr., YouAndWine

En mild og imødekommende hvidvin med frisk frugt i duften og en sprød og liflig smag med noter af lime. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pear Tree White, Bellingham, Western Cape, Sydafrika, 2015, middel alkohol (13,5%)

79,75 kr., på tilbud indtil 2. juni: 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Denne hvidvin er fremstillet på Viognier og Sydafrikas store grønne drue, Chenin Blanc. Og resultatet er en ualmindelig elegant og lækker vin med en kompleks og aromatisk duft med noter af kærlighedsfrugt. Smagen er fyldig og frisk og med masser er frugtnoter, og den holder rigtig længe i munden. Det er en vin, der vil være rift om til den store sommerfest. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tola, Grillo, Terre Siciliane IGP, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 74,25 kr., Propperiet

Elegant og lækker hvidvin med en dejlig duft og en frisk, blød smag, der fylder munden med noter af søde citrusfrugter og fersken. Lang eftersmag.

stjernestjernestjerne

Von Racknitz, Riesling, Nahe, Tyskland, 2013, lav alkohol (12%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Vinova

En lige-ud-ad-landevejen hvidvin med en pæn druesmag, en lille bitterhed og lille prikken på tungen. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Tarapacá, Valle Central, Chile, 2015, lav alkohol (12,5%)

69,75 kr., på tilbud for 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En rigtig sommer-rosé, der dufter af smørblomster og nektariner og har en smag fuld af modne bær - jordbær, kirsebær, ribs osv. Den har også en lille sødme til slut. En vin, mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Roc de Candelon, Stone Pine Cellars, Méditerranée IGP, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Holte Vinlager

Den lyseste rosé, man kan tænke sig - en fin og elegant farve. Vinen, der er lavet på økodruer, har en kraftig, krydret duft og en lækker, cremet smag med krydrede noter. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg. En fornøjelse.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Roccolo del Lago, Giuseppe Campagnola, Bardolino, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

50 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En venlig, saftig og let drikkelig rødvin på druerne Corvina og Rondinella. Det er en vin, der hænger godt sammen med sin gode, bløde frugt og fine sødme. Til 50 kr. er den ganske enkelt et scoop.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Think Big, , Zinfandel, Lodi, Californien, 2013, middel alkohol (14%)

Navnet på denne rødvin, Think Big, er ifølge bagetiketten en hyldest til de byggematadorer, der i sin tid forbandt de amerikanske stater med et omfattende jernbanenet. Det er en meget aromatisk og kompleks vin med noter af mørke bær - især kirsebær - og en lang, lækker og blød eftersmag. De 55 kr. gør vinen til lidt af et kup.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Las2ces, Chozas Cattascal, Utiel-Requena, Spanien, 2014, lav alkohol (12,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine

Denne rødvin er lavet på økodruer. Det er en ret let vin med god mundfylde, ren frugt og en tørhed, der gør den til en udmærket madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tirano, Cantine San Giorgio, Malvasia Nera, Salento IGP, Italien, 2014, høj alkohol (15%)

Kraftig er denne rødvin. En voldsom vin - der dog kan tæmmes, hvis den plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Den har en intens og krydret frugtsmag med fint integrerede fadnoter fra de atten måneder på træ. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Reverdito, Agricola Reverdito Michele, Barbera, Alba, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 74,95 kr., Erik Sørensen Vin

En rigtig god og harmonisk Barbera med lækker saft, bløde tanniner, tilpas syre, en lille sødme og en lang eftersmag. En vin, der ganske enkelt smager godt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpeter, Rutini Wines, Pinot Noir, Mendoza, Argentina, 2014, middel alkohol (14%)

99,75 kr., på tilbud indtil 12. juni: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Blød og lækker hvidvin med et bredt og flot billede af druen Pinot Noir. Vinen har en god krydring og en lang, lidt tør eftersmag, som er god til mad.

stjernestjernestjernestjerne

Cascina Cucco, Dolcetto, Alba, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

100 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

Nogle mennesker kan ikke lide Dolcetto, og det er da også en speciel drue og speciel rødvin. Denne vin er let og saftig og med en tørhed, der for mange vinnydere er dens akilleshæl. Men den er helt efter bogen - bortset fra prisen, der nok er lige i overkanten.

stjernestjernestjerne

Silhouette, Olifangsberg, Western Cape, Sydafrika, 2013, middel alkohol (13,5%)

En lidt voldsom rødvin på druerne Syrah, Grenache, Carignan og Mourvèdre. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Amarama, Provinco Italia, Terre Siciliane IGT, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 17): 83,17 kr. ved 6 flasker, Kvickly

En stor og ganske flot rødvin på druerne Nero d'Avola og Cabernet Sauvignon. Den har dyb, fyldig frugt med noter af sommerbær og blommer. En rigtig grillvin. Vinen er tappet på en meget tung flaske. Køber man seks flasker, vil man have svært ved at bære dem hjem. Men tilbudsprisen er rimelig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Fourcas Dupré, Listrac-Médoc, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)

125 kr., pris ved 12 flasker, 1855 Cru

Som de fleste røde Bordeaux-vine er denne gode vin udpræget til mad. Den har en tør smag med god, blød frugt, seks år gammel og lige til at drikke.

stjernestjernestjernestjerne

Ducato Grazioli, Femar Vini, Petit Verdot, Lazio IGT, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Denne rødvin har en helt utrolig duft og ikke mindst smag af vanille. Den vil sikkert have et publikum. Men i forhold til oplevelser er prisen lige lidt i overkanten.

stjernestjernestjerne

Domaine Daniel Rion & Fils, Bourgogne Passetoutgrain, Frankrig, 2013, lav alkohol (12%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Vinmonopolet

I Bourgogne betyder det franske udtryk passetoutgrain, at en rødvin er lavet af to druesorter, Gamay (højst to tredjedele) og Pinot Noir. Her er en vin af slagsen, og til prisen er den lidt skuffende. Den er meget enkel og saftig, men uden nogen form for bredde. Lidt i retning af en Beaujolais Nouveau fra det lettere kavaleri.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trousseau, Domaine Ligier Père & Fils, Arbois, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)

140 kr., Compagniet

Farven på denne rødvin er næsten som en meget mørk rosé. Den dufter mildt af moden frugt og korender, og der er intet rosé over smagen, der er frugtrig, aromatisk og koncentrret. Det er en let og blød rødvin, der bør nydes til ligeledes lette kødretter.

stjernestjernestjerne

Tridente, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien, 2014, høj alkohol (15,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

I denne kraftige rødvin mødes man af fyldig frugt og sødme, men begge dele overhales hurtigt af noget tørt og sprittet. I dette tilfælde er 15,5% så afgjort for meget.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Volpaia, Giovannella Stianti, Chianti Classico, Reserva, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

219,95 kr., Strandgaarden

Superlækker rødvin på økodruer fra en af de bedste, historiske vingårde i Toscana. Den har en liflig duft og en smag som en ægte Chianti-vin med bred og blød frugt og fine krydderier. En elegant vin, der også kan bruges som meditations-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poggio al Lupo, Tenuta Sette Ponti, Toscana IGT, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

229 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Dette er jo bare godt. En elegant og dejlig rødvin, blot en "landvin", men lad os bare opfatte den som en supertoskaner. Den har blød, dyb, dyb, dyb og lækker frugt og gode tanniner. I smagen mørk chokolade og fine fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tim Smith Wines, Shiraz, Barossa, Australien, 2013, høj alkohol (14,5%)

249,95 kr., pris ved 6 flsker: 149 kr., AndrupVin.dk

Milde krydderier og mørk chokolade præger duften af denne dejlige rødvin. Smagen er fyldig, harmonisk, fuld af frugt og igen med noter af mørk chokolade. Det er en vin, hvor alt går op en en ualmindelig dejlig helhed. Flasken har skruelåg.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dow's, 10 Years Old Tawny Port, Portugal, høj alkohol (20%)

139 kr., Irma

En lækker og elegant tawny-portvin med en markant sødme, men også med en vifte af facetter - brændte figner, kandiserede frugter, lidt honning ... Vinen sælges i en fornem æske.

Smagningen af champagne

stjernestjernestjernestjernestjerne

Barons de Rothschild, Chardonnay, Champagne, Blanc de Blancs, Grand Cru, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

699,75 kr., på tilbud maj måned ud: 599,75 kr., Skjold Burne

En helt vidunderlig boblevin på druer fra grand cru-marker i Côte des Blancs. Den har fine bobler i glasset, en liflig duft og en harmonisk, ren, let cremet druesmag med en lille sødme og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Barons de Rothschild, Rosé Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

699,75 kr., på tilbud maj måned ud: 599,75 kr., Skjold Burne

Superlækker champagne med en elegant, lys og gylden rosé farve, fine, stadige bobler og en blid druesmag. I smagen æble, fersken, brød, måske et strejf af mynte samt blød citrus i retning af klementin. Lang eftersmag.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen