Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 22, 2016



Død over flûte-glasset

Hvis det stod til hovedparten af champagnehusene, kan vi godt glemme alt om at tage de traditionelle ”flûter” frem fra skabet, når de ædle bobler skal serveres.

Et af de champagnehuse, der ønsker de høje slanke champagneglas vist vintervejen, er Krug. Som husets CEO, Maggie Henríquez, har udtrykt det, så kan det at drikke Krug champagne af en flûte sammenlignes med at "lytte til opera med ørepropper i ørerne”.

27 glas blev til ét


I 2012 skabte Krug i samarbejde med det østrigske glasfirma Riedel champagneglasset Le Joseph - opkaldt efter champagnehusets grundlægger. Det tog halvandet år at udvikle glasset. Først blev der kreeret 27 forskellige glas, som blev skåret ned til tre prototyper. Dernæst blev disse tre glas testet af et hold sommelierer og Krugs vinmagerteam, før det endelige valg blev truffet.

Et særligt glas til rosé bobler


Ligesom andre vinglas er Le Joseph tulipanformet, så aromaen har god plads til at åbne sig og dernæst kanaliseres op mod næsen - hvilket ikke er tilfældet i en flute. Samtidig er glasset udformet, så boblerne i champagnen har mulighed for at udfolde sig optimalt.
Man har også taget højde for, at glasset er let at vaske op og ikke alt for skrøbeligt.
Nu har Krugs kældermester, Eric Label, meddelt, at man overvejer at få fremstillet et særligt glas til husets rosé champagne.
På Krugs hjemmeside anbefaler man - hvis nu man ikke har Le Joseph ved hånden - at skænke champagnen i et glas til hvid Bourgogne.

Familien Jackson udvider igen

For en måned siden købte Jackson Family Wines, der er et af Californiens største vinfirmaer, sit 36. vinhus, Penner-Ash Wine Cellars i Willamette Valley i Oregon. Og nu har vinfirmaet underskrevet endnu en købskontrakt - denne gang på det californiske vinhus Copain Wines.
Wells Guthrie, der grundlagde vinhuset i 1999, fortsætter med at fremstille sine vine på Pinot Noir, Syrah og Chardonnay sammen med sit team af vinmagere. Jackson Family Wines vil derimod fremover tage sig af markedsføring, salg og distribution af vinene.
De mange andre vinhuse, familien Jackson ejer, befinder sig - ud over i USA - i Toscana, Saint Émilion, Australien, Chile og Sydafrika. Og familien fremstiller årligt 60 millioner flasker vin.


Nogle af de i alt ti flasker Mouton Rothschild 1945.

Et hammerslag på 145 mio. kr.

Den amerikanske milliardær og vinsamler Bill Koch kan nu lægge adskillige millioner dollars til sin allerede kolossale formue.
Som vi nævnte i uge 14, havde han sat 20.000 vine fra sin vinkælder til salg hos Sotheby’s i New York. Han har dog stadig 23.000 flasker liggende i sin kælder, så der er nok at tage af til aftensmaden i de næste mange år.
Nu er auktionen slut, og det samlede hammerslag blev på 21,9 mio. dollars (cirka 145 mio. kr.), hvilket var 7 mio. dollars (cirka 46 mio. kr.) mere, end auktionshuset havde vurderet vinene til.

Bydere fra 23 forskellige lande


Auktionen, der varede i tre dage, var da også et rent tilløbsstykke med 740 potentielle købere fra 23 forskellige lande, der bød på de i alt 2729 partier vine.
Højeste bud på 343.000 dollars (cirka 2,3 mio. kr.) blev givet for ti flasker Mouton Rothschild 1945 - vurderingen lå på 120.000 dollars (cirka 797.000 kr.). Flaskerne gik til en amerikansk vinsamler.
Også Bourgogne-vinene blev budt højt op - heriblandt seks magnumflasker Henri Jayer Cros Parantoux 1989 og flere flasker Domaine de la Romanée-Conti fra 1990’erne og i flaskestørrelsen Methusalem (6 liter eller 8 normale flasker).


Vinmarker i Wairarapa.

Kemikalie-skyer angriber vinmarkerne

Et vinhus i Central Otago på New Zeland har mistet 20% af sin kommende høst i løbet af en eftermiddag. Og et andet vinhus tæt ved har mistet omkring 100 tons druer på én og samme dag.
Der er hverken tale om kraftige haglbyger eller en altødelæggende vinmarkssygdom, men derimod om kemikalier fra en malkekvægsbedrift i nærheden.
Bedriften havde sprøjtet med hormonfyldte kemikalier på en skråning, og snart efter bevægede en større kemikaliesky sig ind over vinmarkerne, hvor den gjorde ubodelig skade.

Mistede druer for over 2 mio. kr.


Også i vindistriktet Wairarapa har adskillige vinhuse af samme årsag fået reduceret deres høst med 30% i 2015. En af de ramte vinproducenter har til Stoff.co.nz udtalt, at han regner med, at han har mistet druer for omkring 500.000 NZD (cirka 2,3 millioner kr.).
I Wairarapa har landmændene blandt andet brugt 2,4-D til at udrydde tidsler med. Det er et kemikalie, som World Health Organisation mistænker for at være kræftfremkaldende, og som er forbudt i flere lande - men altså ikke på New Zealand.

Møder ingen forståelse


Sprøjtningen med kemikalier går ud over et stigende antal vinmarker, og vinproducenterne føler sig stadig mere desperate.
Vinindustrien er stort set den eneste af landets landbrugsindustrier, der tænker i grønne og økologiske baner. Og hverken landmændene eller de lokale myndigheder er lydhøre over for problemet.
Desuden er det også svært for vinproducenterne at bevise, at det er kemikalieskyer fra landbruget, der er skyld i den mistede høstmængde. Når først skaderne kan ses, er skyerne for længst forsvundet.


En vinmark, der tilhører Ruggeri, en af de førende vinproducenter i Cartizze.

Proseccos dyreste jord

Prosecco er Italiens mest solgte tørre spumante. Den laves i regionen Veneto inde bag lagunebyen, og tre små landsbyer, Saccol, San Pietro di Barbozza og San Stefano, udgør området Cartizze - et område med et særligt terroir og prosecco-vine af høj kvalitet.
Cartizze er kun på 108 hektar, som dyrkes af omkring 140 vinproducenter - hvoraf hovedparten ejer mindre end en hektar vinmarker.
Priserne for vinmarksjord i dette attraktive område er ekstremt høje, og i de senere år har de fået yderligere et spark opad.

Højere priser end i Champagne


I Cartizze ligger prisen for en hektar vinmarksjord ifølge The Drinks Business i dag på 1,8 millioner euro (cirka 13,4 mio. kr.) i gennemsnit. Det er mere end gennemsnittet for en hektar i Champagne, der koster omkring 1,2 mio. euro (cirka 8,9 mio. kr.).
Det er ligeledes højere end i resten af Prosecco DOCG regionen, hvilket også afspejler sig i druepriserne. Drueprisen pr. kilo i Cartizze er på 4,50 euro (cirka 33 kr.), mens den i resten af regionen ligger på 2,50 euro (cirka 19 kr.).
Prisen for vinmarksjord i Cartizze er nu så høj, at det er svært for nye vinproducenter at få en rentabel forretning ud af det. Det er nu heller ikke så ofte, at der er jord til salg i dette område - sidste gang, det skete, var for to år siden.

Projekter skal fremme australsk vin

Australiens vinproducentforening, Wine Australia, vil investere 8,5 millioner AUD (cirka 41 mio. kr.) over de næste fire år i forsknings- og udviklingsprojekter til gavn for den australske vinindustri.
Resultaterne af disse i alt tolv projekter skal hjælpe de australske vinproducenter med at give vinen et kvalitets-løft og dermed gøre australsk vin mere konkurrencedygtig på det internationale marked. For at kunne føre projekterne ud i livet har Wine Australia allieret sig med en række australske forskningsinstitutioner med hver sit speciale.

Forskning i druer og klimaændringer


Et af projekterne går ud på at undersøge, hvordan de australske vindistrikters meget forskelligartede terroirer bedst kommer til udtryk i vinene. Altså hvordan vinproducenterne opnår mere egnstypiske vine.
Et andet projekt skal kortlægge de muligheder, vinproducenterne har for at tilpasse sig de klimatiske ændringer.
Andre projekter vil koncentrere sig om enkelte druer som fx Pinot Noir og Shiraz, ligesom de mousserende vine - som især Tasmanien er kendt for - også får sit helt eget projekt.
Man kan læse mere om de tolv projekter ved at klikke her.


Den japanske vand Fillico, der koster 1460 kr. flasken.

Første britiske vand-bar

Det store varehus Selfridges i London vil ifølge The Sunday Times åbne Storbritanniens første vand-bar. Inspirationen kommer fra USA, hvor et stigende antal fine restauranter holder på, at vand ikke bare er ”med eller uden brus”, og hvor man har en vand-sommelier, der anbefaler forskellige slags vand til forskellige retter.
I uge 11 2015 nævnte vi fx vand-sommelieren Martin Riese, der har taget sin uddannelse hos det tyske German Minster Water Trade Association. I dag står han for vand-kortet hos Ray’s & Stark Bar i Los Angeles County Museum of Art - og det er et kort med 20 forskellige slags vandflasker fra 8 til 20 dollars (cirka 53 til 133 kr.).
Men der findes langt mere kostbart vand, og det er disse top-mærker, man efter sigende blandt andet vil satse på i Selfridges’s nye bar. Det drejer sig fx om Fiji - og måske finder også den japanske vand Fillico Jewellery Water vej til hylderne bag bardisken. En enkelt flaske af denne vand koster i handelen det, der svarer til 1460 kr. - hvilket ud over det nok så fine vand også skyldes de Swarovski krystaller, flasken er prydet med.

En smart container-bar

Et amerikansk arkitektfirma, North Arrow Studio, har pustet nyt liv i gamle udtjente skibscontainere ved at forvandle dem til en bar.
Sådanne containere er jo faktisk ideelle byggeklodser, og ved at vinkle og stable dem har arkitekterne skabt et yderst kreativt barmiljø med balkoner, en gård og flere rum med stole og borde.
Der er ikke gjort så meget ved selve containerne. De er blevet forsynet med vinduer og har fået en omgang maling.
Den 2115 kvadratmeter store bar kan ifølge arkitekterne let skilles ad og samles igen, så den kan flyttes rundt i USA. I øjeblikket befinder den sig i Austin i Texas.
Man kan se flere billeder af baren ved at klikke her.

Britisk vinhus med vokseværk

For 20 år siden var der så småt ved at komme gang i vinproduktionen på britisk jord. Nu har briterne bevist, at de kan lave endog rigtig god vin, og næste skridt er for et stigende antal af producenterne at satse på vinturismen.

Et af de vinhuse, der forsøger at få stadig flere besøgende til at lægge vejen forbi, er Bolney Wine Estate i Sussex, som har vundet adskillige priser for sine vine.
Vinhuset har netop slået dørene op for et nyt stort besøgscenter med café, restaurant, smagerum og vinforretning samt en 100 kvadratmeter stor balkon med udsigt over vinmarkerne.

Sydafrika og Californien er forbillederne


Forbilledet er, som vinhuset har udtalt det til The Drinks Business, de store besøgscentre - ja, nærmest oplevelsescentre - som producenterne i Sydafrika og de oversøiske vinlande typisk kan byde på.
Vinturismen udgør allerede hele 20% af Bolney Wine Estates indtægter, og man ønsker med det nye besøgscenter at kunne udvide antallet af besøgende fra 13.000 til 45.000 inden 2020.

Vil eksportere til Skandinavien


Det nye center er blot første skridt i en storstilet vækstplan for de næste fire år. Planen omfatter også et nyt vineri, så man kan tredoble den nuværende produktion til 400.000 flasker årligt. Det gør det også muligt at øge eksporten. Som det er nu, er det kun 5% af vinhusets vin, der går til eksport - håbet er at nå op på 20% inden 2020. Og de markeder, man vil satse på, er Singapore, Shanghai, Malaysia - og så de skandinaviske lande.
Så vidt vi kan se, findes vinene fra Bolney Wine Estate da heller ikke i Danmark - endnu.
Hvis man besøger vinhuset denne sommer, kan man booke en af tre forskellige guideture med afsluttende vinsmagning ved at klikke her.


I vinregionen Württembürg faldt valget på udsigten over Hessigheim.

Tysklands smukkeste vin-udsigter

Tyskland har et hav af bjergtagende vinøse landskaber. Og det gav Deutsches Weininsitut (DWI) den gode idé at udvælge de aller smukkeste vin-udsigter – en fra hver af de tretten tyske vinregioner.

Første gang var i 2012, og nu er der kommet en ny liste, som kan ses i sin helhed på DWIs hjemmeside. Her kan man også få en appetitvækker i form af et billede af hver af de tretten vindere. Og hold øje med siden, for snart suppleres listen med en brochure og diverse rutebeskrivelser, så man kan finde frem til de enkelte steder.

En stele på hvert sted


Udvælgelsen foregår via en online-afstemning, hvor alle kan være med, og i år skete det med deltagelse af 5000 personer - hvoraf mange selvfølgelig nævnte de samme smukke udsigter.
I løbet af 2016 vil de tretten udsigtspunkter blive forsynet med en kunstnerisk stele, så man kan se, at man befinder sig på en ”Schönste Weinsicht 2016”.


Ny Zacapa-rom

Romproducenten fra Guatemala, Zacapa, har barslet med en ny udgave. Det er ikke nogen dagligdags begivenhed, men der findes dog efterhånden en del forskellige Zacapa-rommer at vælge imellem for dem, der holder af rom i den mundvenlige stil.
Nyheden hedder Zacapa Edicion Negra og holder 43%. Den er en videreudvikling af Zacapa 23, idet den har fået yderligere lagring på hårdt toastede (svedne) amerikanske træfade, som tidligere har været brugt til Bourbon-whiskey, Oloroso-sherry og Pedro Ximenez. Resultatet er en rom, som bider lidt mere end Zacapa 23 og har en let, klædelig bitterhed i eftersmagen, men derudover byder på karamelsødme og strejf af kaffe og vanille.

Også til fast føde


Ved præsentationen i København af Negra kom der også lidt fast føde på bordet for at markere, at rom er til andet end cocktail og avec. Spansk skinke, pølse, Manchego og blå ost – samt mørk chokolade - gled uden problemer ned til både Zacapa 23, Negra og den over 25 år gamle sødmefyldte XO, som har lagret et par år på mere end 30 år gamle cognacfade.

Bider whisky i haserne


Rom bider efterhånden whisky i haserne på spiritusmarkedet, men de to typer spiritus er trods alt så forskellige, at der nok er plads til dem begge. Eksempelvis bliver en fin maltwhisky ubetinget mere drikkelig af at få tilsat nogle dråber vand, mens den samme manøvre overhovedet ikke kan anbefales til rom.
Ron Zacapa er et af spiritus-mastodonten Diageos luksusmærker, og Zacapa Edicion Negra kan herhjemme fås hos velassorterede vin- og spiritusforretninger til en vejledende pris på 449 kr.
Jørgen Aldrich
Hos urfirmaet Armin Strom har man valgt at placere den lille kapsel med cognac'en ved kl. 5.

Ur med indbygget cognac

Ved første øjekast ligner det nye Armin Strom Cognac Watch ethvert andet luksus-armbåndsur. Men ved nærmere eftersyn er der på urskiven en lille glaskapsel med en gylden væske.
Væsken er en dråbe af verdens dyreste cognac, en flaske Cognac Gaultier 1762, der blev solgt for det, der svarer til 392.000 kr. hos auktionshuset Bonhams i 2014.
Køberen var det polske firma Wealth Solutions, der sælger luksusvarer, og dette firma har siden hen indgået et samarbejde med det schweiziske urfirma Armin Strom. Og så blev ideen født: at skabe i alt 40 armbåndsure med en dråbe af cognacen i hvert af urene.

Prisen ukendt


Samtlige ure skulle allerede være blevet solgt. Vi har ikke kunnet finde frem til prisen for et sådan ur, men når man tænker på det hammerslag, cognacflasken blev solgt for - og, at Armin Stroms armbåndsure ofte runder et beløb svarende til 65.000 kr., så har køberne nok skullet hive det meget store kreditkort frem.
På VinAvisens redaktion er vi enige om, at vi meget hellere ville smage et par dråber af den fornemme gamle cognac end at skulle kigge på den i indkapslet tilstand.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder i den danske vinbranche i denne uge.


Per Puch Holm-Larsen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Per Puch Holm-Larsen (f. 1967) læste som ganske ung til merkonom i marketing på Copenhagen Business School i København. I dag er han ansat som salgschef i den grafiske virksomhed Kailow Graphic i Rødovre.
Og så har han sin altoverskyggende hobby: vin. Det var en række vinforedrag på aftenskole samt ferierejser til diverse vindistrikter i Frankrig, der satte gang i interessen. Utallige blindsmagninger med naboen og vinmanden Lars Bergø pustede yderligere til ilden.
Drømmen om egen import af vin til videresalg på fritidsbasis spirede frem og blev en realitet, da Per Puch Holm-Larsen i 2004 overtog den mere end tyve år gamle Rungsted Vin, som han i dag driver sammen med Lars Bergø. Per Puch Holm-Larsens job består blandt andet i indkøb og markedsføring.
Frankrig er og bliver favoritlandet, og det er frem for alt kvalitetsvine fra Languedoc og Rhône, man finder i sortimentet. Hvidvinene fra Alsace har dog også makkerparrets store interesse.
Så snart Per Puch Holm-Larsen forlader skrivebordet hos Kailow Graphic, går turen videre til vinens verden, så der er ikke megen tid tilovers til diverse fritidsaktiviteter - dog bliver der så ofte som muligt tid til at støtte byens hold FCK i Parken. Et par løbeture langs Øresund fra tid til anden er dog med til at holde energien i top.
Adresse: Rungsted Vin, Egeskovvej 22, 3490 Kvistgård, tlf.: 2896 3847, e-mail: rv@rungstedvin.dk, www.rungstedvin.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er "Pipes"

I uge 20 i forbindelse med præsident Thomas Jeffersons vinindkøb skrev I, at han blandt andet havde købt fire ”piper” Madeira. Hvad mener I med det, spørger Maria Andersen?
Ja, det burde vi selvfølgelig have forklaret. I gamle dage blev portvin sendt af sted til eksportlandene i såkaldte ”pipes” - fade med 534,24 liter vin. Først når fadene var nået frem til aftagerlandet, blev portvinen tappet på flasker, og der var til cirka 700 flasker i et enkelt fad.
Hovedparten af eksporten gik til Storbritannien, da mange af portvinshusene dengang som nu var i britisk eje. Men Thomas Jefferson har altså også fået leveret fire ”pipes” til USA. Måske har han selv tappet vinen på flasker i sin vinkælder i Monticello.


Ugens vinøse billede

Midt i vinterkulden er det rart med lidt forårsfornemmelser. Dem får vi her med dette arbejdsomme billede fra Bourgogne, som Holger og Karsten Foskjær fra Foskjær Vinimport har sendt os.
Det viser, hvordan der i vinmarken hos det berømte domæne Romanée Conti er taget hestekræfter i brug til pløjningen.
I Bourgogne er der faktisk en del vinhuse, der har vinket farvel til maskinerne og er vendt tilbage til den gode gammeldags metode. Ifølge disse vinhuse løsner pløjningen med hest jorden og giver den nyt liv i modsætning til de tunge traktorer, som forårsager traktose, altså presser jorden så hårdt sammen, at der lukkes af for regnvandet.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 338-364 Billede 364-390


377 Graggy Range Winery i Hawkes Bay på New Zealand set fra toppen af Te Mata Peak (foto © Kai Andersen).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Penin, Sauvignon Blanc, Bordeaux, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

68 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En dejlig hvidvin med strejf af hyldeblomster i duften og med en tør og fyldig smag med noter af grønne druer. En rigtig god vin til lyse fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

3 Wooly Sheep, Lawsons Dry Hills , Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2015, lav alkohol (12,5%)

Dejlig duft -. skøn smag. Den hvidvin spyttede vi ikke. Denne lækre vin har en liflig duft og en frisk og blød Sauvignon-smag med tilpas syre og et lille strejf af honningsødnme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Just Fiou, Sauvignon Blanc, Vin de Pays du Val de Loire, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Holte Vinlager

En Sauvignon Blanc-hvidvin fra Loiredalen - det er ikke så almindeligt. Vinen er rigtig lækker med god duft og en frisk og meget klar Sauvignon-smag, let cremet, fint krydret og med mineralske noter. Flasken er forsynet med skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Batasilio, Arneis, Roero, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

139,95 kr., på tilbud indtil 12. juni: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Arneis var på vej retur i Piemonte i forrige århundrede - i dag er det den mest plantede hvidvinsdrue i regionen, og i den ikke så kendte appellation Roero fremstilles der nogle ualmindeligt lækre og sprøde hvidvine på denne drue. Dette er en af dem. Vinen dufter af gule blommer og modne grønne druer. Druerne går igen i smagen, der er elegant, frisk, fyldig og læskende og med en lang eftersmag med noter af grape. Nyd vinen til lyse fisk og skalddyr. Den er så afgjort pengene værd - også til normalprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Garnier & Fils, Petit Chablis, Bourgogne, Frankrig, 2013, lav alkohol (12%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129,95 kr., Vinmonopolet

En hvidvin med en fin og tiltalende duft af citrusskal og grønne druer samt fine strejf af honning. Smagen er elegant, har en god fylde og noter af friske æbler og citrus. Det er en perfekt vin til en god rejemad.

stjernestjernestjernestjerne

Rutini Wines, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2014, middel alkohol (14%)

169,75 kr., på tilbud indtil 12. juni: 139,75 kr., Skjold Burne

En udmærket hvidvin med god frugt og fylde. Dog skal man kunne lide fad, da den har en del fad i både duft og smag. Det er så afgjort en madvin, og den vil egne sig fint til stegt laks.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Leyendas de Familia, Viña Casa Donoso, Maule Valley, Chile, 2015, lav alkohol (13%)

58 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Denne rosévin har ikke noget stort smagsbillede. Der er frugt og sødme og et bittert bid hele vejen igennem. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gorgorito, Bodegas Copaboca, Tempranillo, Cigales, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

69 kr., Lago Import

Denne rosé har mange dyder. Den har en liflig duft og en god, frisk smag med noter af sommerbær - hindbær, jordbær og solbær - samt en god krydring. Den er udpræget en vin til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Luna, Vini Vaccaro, Terre Siciliane IGT, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Jysk Vin

En ganske rar rosévin med frugt og sødme og til slut et lille tørt og bittert bid, der bliver hængende. En pæn frikadelle-skubber. Den fjerde stjerne gælder prisen ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Horgelus, Famille Le Menn, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2014, lav alkohol (11,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr.; ved 12 flasker: 49 kr., A Vinstouw

Charmerende rosévin på druerne Merlot, Tannat og Cabernet Sauvignon. Den har en liflig duft og en aromatisk og fyldig smag med tilpas syre og en lille sødme. Og tilmed en rimelig pris ved tolv flasker. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Merayo, Mencía, Bierzo, Spanien, 2014, lav alkohol (13%)

60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Kraftig vin med rygrad. God duft, god frugt, tør, fin krydring, bløde tanniner, lang eftersmag - og rimelig pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Giorgio & Gianni, Negroamaro, Salento, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

75 kr., på tilbud til 65 kr. flasken, YouAndWine

En rødvin, der dufter af læder, grønne urter og modne druer. Smagen er saftig og tør og med en rigtig god bærsmag - og en god syre, der gør den velegnet til forårets lettere kødretter eller en aromatisk ost. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Degani, Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Flot og lækker rødvin i fin balance - en rigtig ripasso med drue, bløde tanniner, en lille sødme og en lang eftersmag.

stjernestjernestjerne

Chieteno, Barbanera, Toscana IGT, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

99,95 kr., Fortium

En ret enkel rødvin - mest frugt og endnu mere sødme, men ikke ret meget mere. I eftersmagen lidt vanille.

stjernestjernestjerne

Domaine Ligier Père & Fils, Poulsard, Arbois, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)

135 kr., Compagniet

En meget let og lige-ud-ad-landevejen rødvin. Den er saftig som en Beaujolais nouveau og præget af en markant syre. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fontanabianca, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 109 kr., Barrique Vin

Kraftig rødvin med en intens, tør smag af druen Nebbiolo - den man også bruger til fx Barolo. Vinen har kraftige tanniner, fin krydring og en lang eftersmag. En udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cepas Veijas, Dominio de Tares, Mencía, Bierzo, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

En meget flot rødvin. En vin af klasse. Den har en bred, tæt og kompleks druesmag med bløde tanniner, fin krydring, tilpas syre, fint integrerede fadnoter og en lang eftersmag. Glimrende til mad, men også som meditations-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Valdrinal Victoria, Bodegas Hoz Sualdea, Tempranillo, Ribera del Duero, Reserva, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Superlækker rødvin med en bred, blød smag i fin balance. I smagen er der modne brombær og blommer samt noter af kaffe og lakrids og fint integreret fad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Ganghija, Rapalino Enzo, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)

249 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

Man er lige ved at gætte på, at denne rødvin er en Barolo. Men den er altså fra det lille nabodistrikt. Den har gode, glatte muskler, meget fyldig frugt, god krydring ... Den fylder simpelt hen munden med sin gode smag. Og eftersmag. Hvis du ikke er fodboldspiller, er den måske lidt vel dyr.

Sød vin

stjernestjernestjerne

Dolce, Carredueñas, Cigales, Spanien, 2015, lav alkohol (11%)

99 kr., pris for 50 cl ved 6 flasker, D’Wine

Denne dessertvin er ganske enkel. Der er frugt og sødme og syre, men ikke nogen særlige oplevelser. 150 kr. for en normal flaske er ikke billigt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Crusted, Niepoort, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

199,75 kr., på tilbud: 159,75 kr., Skjold Burne

Der er syltede kirsebær og blommer over både duften og smagen af denne harmoniske og lækre portvin. Den er sød uden at være sliksød. Nyd den til fx en sød frugtærte.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen