Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31, 2016

Snyd med 4 mio. flasker vin

En sydfransk vinproducent fra Languedoc-Roussillon har fået en bøde på 97.000 euro (cirka 782.000 kr.) for gennem længere tid at have tappet og videresolgt spansk bulkvin som fransk bordvin.

Ifølge den franske avis L'independant drejer det sig om cirka fire millioner flasker vin, og den intetanende køber af den forfalskede vin var en stor sydfransk vinhandler.
Den spanske bulkvin havde producenten købt for omkring 30 euro (cirka 223 kr.) pr. hektoliter, svarende til 1,7 euro (cirka 13 kr.) pr. flaske. Ved salget fik han det dobbelte for vinen af vinhandleren.
Fra de lokale vinforeninger i Languedoc-Roussillon og i resten af regionen Aude lyder det, at det aldrig var sket, hvis ikke det var for de store mængder billig spansk bulkvin, der krydser den franske grænse.

Problemet med bulkvinen


Som vi nævnte i sidste uge, importerer Frankrig årligt mellem 5 og 7 mio. hektoliter vin, og 81% af denne vin kommer fra Spanien. Det er frem for alt de franske supermarkeder, der sælger den billige spanske vin efter at have tappet den på flasker.
Importen af spansk bulkvin vækker stadig mere forargelse blandt især de sydfranske vinproducenter, der hævder, at den er med til at fortrænge fransk vin fra hjemmemarkedet.
Protesterne mundede i april i år ud i, at en gruppe producenter fra Aude kaprede en af de tankvogne med spansk vin, der netop var kørt ind i Frankrig, og lod al vinen flyde ud på motorvejen.


Château Climens har sluttet sig til rækken af Bordeaux-slotte, der åbner dørene for turister. Foto: F. Nivelle.

Besøg Château Climens

For blot 10 år siden blev man ofte mødt af en fornem men lukket port, når man kom til et af Bordeauxs førende vinslotte. Men i dag er der stadig flere af vinslottene, der åbner dørene for vinturister.
Nu er det også blevet muligt at besøge 1. cru-slottet Château Climens i Barsac, der især er berømt for sine søde vine. Det er et af de få top-slotte i Bordeaux, hvor jorden dyrkes efter biodynamiske principper.
Slottet byder på tre ture i forskellige prislejer. For 15 euro (cirka 112 kr.) pr. person får man en guidetur i vinmarkerne og vinkælderen samt i det særlige rum, hvor man tørrer urter og planter til brug i den biodynamiske vindyrkning. Seancen sluttes af med smagning af to af slottets vine.

Frokost på slottet


For 60 euro (cirka 445 kr.) får man ud over guideturen lov til at smage fire vine og stille sulten med en let frokost. Og melder man sig til den dyreste tur til 180 euro (cirka 1340 kr.) pr. person, får man oven i hatten en lækker treretters frokost tilberedt af køkkenchefen fra den et-stjernede Michelin-restaurant Darroze. Frokosten serveres i slottets spisestue, og den ledsages af ældre og nyere årgange af Château Climens.
Man kan melde sig til et af besøgene ved at klikke her. Der er dog ingen mulighed for online-køb af besøget - man er nødt til at sende slottet en mail på den mailadresse, der står nederst på infosiden.

Reddet på målstregen

Som vi nævnte i uge 29, havde det store franske vin- og spiritusfirma Pernod Ricard valgt at lukke Morris Wines i Rutherglen i staten Victoria. Pernod Ricard har ejet det australske vinhus siden 1970’erne - dog er det stadig familien Morris, der har grundlagt vinhuset for 157 år siden, som står for den daglige ledelse. Og siden 1993 har det været med femte generation, David Morris, i spidsen. Morris Wines er ikke mindst kendt for sine fortificerede vine af høj kvalitet.
Salget skulle foregå ved at sælge vineri, vinmarker, inventar osv. separat, mens Pernod Ricard ville beholde mærket Morris Wines. Det franske firma havde dog ikke tænkt sig at fortsætte med at fremstille vin under mærket. Salget ville også betyde, at David Morris skulle forlade familiens gamle ejendom. Men nu er Morris Wines reddet på målstregen, og redningen hedder Casella Family Brands, det store australske vinfirma, der blandt andet ejer storsælgende vinmærker som Yellow Tail og Peter Lehmann.

Et 50 år gammelt venskab


Familien Casella har simpelt hen købt hele molevitten - Morris Wines’s vineri, stalddørsudsalg, lager med vine og 80 hektar vinmarker - og har så fået mærket Morris med i købet. Købssummen er ikke oplyst.
Det australske firma har udtalt til The Drinks Business, at Morris Wines vil fortsætte sin produktion af fortificerede vine, og at det bliver med David Morris ved roret.
Der er to årsager til, at familien Casella har valgt at købe det australske vinhus. Pernod Ricard har ytret, at man havde valgt at sælge, fordi Morris Wines ikke længere var rentabel. Hos Casella Family Brands er man sikker på, at skuden kan vendes.
Derudover har familierne Morris og Casella et venskab, der går mere end 50 år tilbage, og den slags tæller jo også.


Ejerne af Lerkekåsa, Joar Sættem og Wenche Hvattum i deres vinmark.

Verdens nordligste vingård

Vindyrkning i Danmark er ikke længere noget, man trækker på smilebåndet over. Også i Sverige fremstilles der vin, og selv Norge er hoppet med på vinvognen.

Der findes faktisk i dag en række norske vingårde - heriblandt Lerkekåsa, der er intet mindre end verdens nordligst beliggende kommercielle vingård.
Den ligger i landsbyen Gvarv nær Telemark og ejes af ægteparret Joar Sættem og Wenche Hvattum.
Lerkekåsa blev grundlagt i 2007, og året efter blev de første vinstokke med hvidvinsdruen Solaris stukket i jorden. I dag breder vinstokkene sig over 6 hektar, og der fremstilles både hvid- og rødvin.

Må nu sælge vin fra vingården


Man kan besøge vingården, deltage i smagninger og endog overnatte i et kæmpestort fad, der er indrettet til hotelværelse. Oprindelig har fadet indeholdt 7600 liter rom.
Og så kan man købe vinen i vingårdens egen butik, og at det overhovedet kan lade sig gøre i Norge er noget nyt. Her har regeringen ligesom i Sverige monopol på vinhandelen, men i modsætning til nabolandet, har vingårdene i Norge fra og med 1. juli i år fået lov til at sælge direkte til landsmænd og turister. Man kan læse mere om Lerkekåsa ved at klikke her.

BYO hos top-restaurant

I sidste uge nævnte vi en stribe gode BYO-restauranter - altså restauranter, hvor man selv kan medbringe en flaske vin.
I den forbindelse skriver Roar Lie til os, at nogle af disse etablissementer tager proppenge - eller corkage fee (CF), som det hedder på engelsk. Sædvanligvis ligger CF på 5 pund (cirka 45 kr.) - hvilket dog stadig er et overkommeligt beløb for at kunne nyde sin medbragte vin til maden.
Mange af restauranterne hører til i den billigere ende af prisskalaen med god og ofte etnisk mad. Men Roar Lie gør os opmærksom på, at en af Londons top-restauranter, The Ninth, har lanceret BYO hver mandag og tirsdag, og der tages ikke CF. Man kan læse mere om restauranten ved at klikke her.


Det smarte armbånd BACtrack Synk kan sende informationerne om alkoholniveauet i blodet videre til mobilen.

Armbånd måler alkoholen i blodet

Det er dejligt at feste og drikke god vin. Men bilkørsel og for megen vin eller spiritus kan som bekendt være en farlig cocktail.

Der findes alkometre, som man kan tage med sig og puste i, hvis man er usikker på, om man har fået for meget til at sætte sig bag rattet. Men nu er et amerikansk firma, BACtrack, barslet med en endnu smartere dims med navnet BACtrack Skyn.
Der er tale om et armbånd, der er i stand til at måle alkoholniveauet i bærerens blod. Det foregår ved, at en indbygget sensor måler den mængde alkohol, der trænger ud gennem huden, foretager en hurtig kalkulation og dernæst oplyser om niveauet i blodet.

Resultaterne sendt til mobilen


Man kan indstille armbåndet til at tage prøver, lige så ofte man ønsker det - og til at sende resultaterne til ens mobiltelefon. Man kan også få mobilen til fx at vibrere, når man er nået op på et givent alkoholniveau i blodet.
Armbåndet vil kunne købes fra og med slutningen af 2016 - om BACtrack også sender til Danmark er endnu uvist.
Man kan læse mere om BACtrack Skyn ved at klikke her.


Grundlæggeren af La Renaissance des Appellations, Nicolas Joly, i sin biodynamiske vinmark i Loire.

Forening for biodynamiske vinhuse

Der findes økologiske vinhuse, og så findes der en hel del, der ud over at være økologiske også er biodynamiske. Dyrker man sine vinmarker efter de biodynamiske principper, er man overbevist om, at alt i naturen følger en rytme, der er afhængig af Månens, Solens og planeternes faser. Og den rytme skal man så følge som vinproducent, hvilket vil sige, at man skal beskære, binde op og høste på ganske bestemte dage i løbet af året.

Dette er den korte version, for der kan bestemt fortælles meget mere om biodynamik og vindyrkning.
De biodynamiske vinproducenter har deres egen forening, La Renaissance des Appellations (appellationernes genfødsel). Den blev grundlagt i 2001 af den franske biodynamiske producent Nicolas Joly og har i dag 175 medlemmer fra tretten forskellige lande.

Stor branchesmagning i København


For at blive medlem af La Renaissance des Appellations skal ens vinhus være certificeret biodynamisk. Dog er lidt mindre end 10% af medlemmerne ”kun” økologisk certificeret.
Før optagelse i foreningen bliver ens vine også smagt af en komité af anerkendte franske biodynamiske vinproducenter, så man er sikker på, at de har et højt kvalitetsniveau.
Fire gange om året afholder foreningen smagninger for branchefolk rundt om i verden - d. 29. august i år er turen så kommet til Danmark, hvor 74 af foreningens medlemmer præsenterer deres vine i Papirhallen i København. Udstillerne kommer fra blandt andet Frankrig, Tyskland, Spanien, Australien og USA.
Vinimportører, sommelierer, restauratører og andre vinbranchefolk kan købe billet (100 kr.) til den store smagning ved at klikke her - hvor der også er en liste over de mange udstillere. Og ved at klikke her kan man læse mere om La Renaissance des Appellations.


Foto: CIVC.

Årgang eller ej

Champagnehuset Veuve Clicquot fremstiller flere ikke-årgangschampagner, heriblandt den store sællert, Yellow Label - eller ”den gule enke”, som vi kalder den herhjemme. Kun i særligt gode høstår fremstilles der også en årgangschampagne.
Champagne fremstilles ved at sammenstikke forskellige vine fra forskellige vinmarker - og ofte også på forskellige druer. I en champagne uden årgang er der vine fra flere forskellige høstår. I ”den gule enke” indgår der således hele 500 forskellige vine - både fra den nye høst og fra de mange reservevine fra tidligere år, som ethvert champagnehus har liggende. Det endelige mål er en champagne, der rammer nøjagtig den samme smag år efter år - den smag forbrugerne kender og værdsætter.

Ligesom kokke og krydderier


I en årgangschampagne indgår der måske 50 vine, der alle er fra samme år, og her vil champagnerne variere i duft og smag fra år til år. Champagnehusets kældermester har også her mulighed for at sætte sit personlige præg på årgangs-boblerne.
Og det er netop, hvad Veuve Clicquots kældermester, Dominique Demarville, har gjort med den nyligt lancerede årgangschampagne 2008 ved for første gange i 50 år at tilsætte fadmodnet vin.
Det er kun 5% af vinen i champagnen, der har ligget på eg, men det er ifølge kældermesteren nok til at give den nogle eftertragtede krydrede noter. Som han har udtalt til Wine-Searcher, så er det ligesom med madlavning, hvor kokken måske kommer en knivspids krydderi i gryden for lige at give kødretten lidt kant.

Flere årgange med fadmodnet vin


Allerede i 2007 købte Demarville 30 store fade af fransk eg netop med det formål at fadmodne en lille del af høsten årgang 2008.
Kældermesteren har meddelt, at næste årgangschampagne fra Veuve Clicquot bliver årgang 2012, hvorefter følger 2015. Begge champagner vil få iblandet fadmodnet vin.
Især årgang 2015 regnes for en af de bedste årgange i de sidste ti år. I Champagne forventer man da også, at rigtig mange producenter vil satse på fremstillingen af en årgangschampagne.


Gode milde og stærke flasker fra Cold Hand Winery.

De glimrende danske frugtvine

Der var engang, hvor dansk frugtvin stort set kun kom i glassene, hvis man ikke lige havde råd til den rigtige vin fra Frankrig.
I dag er der god grund til at skænke sig et glas frugtvin for vinens egen skyld. Der findes nemlig stadig flere danske producenter, der fremstiller bragende gode vine på æbler, blommer, pærer, kvæder, ribs - og ikke mindst på kirsebær. Selv jordbær og rabarber (som dog ikke er en frugt) laves der vin på.
Et større udvalg af disse frugtvine kunne man opleve ved årets Frugtvinsskue i Hotel- og restaurantskolen i Valby.

Kirsebærvin løb med sejren


Arrangøren af skuet, der blev afholdt for fjerde gang, er Dansk Forum for Frugtvin, og i alt kunne man få smagsprøver på 86 forskellige vine. Og såvel branchefolk som forbrugere var velkomne til at gæste arrangementet.
Traditionen tro afholdt skuet også en konkurrence, hvor et dommerpanel bestående af branchefolk bedømte og præmierede de bedste vine inden for en lang række forskellige kategorier.
Der blev også kåret en ”årets frugtvin” - en vinder over alle de andre frugtvine - og det blev Frederiksdal late bottled Kirsebærvin.

Flere andre medaljevine


I det hele taget løb kirsebærvinene fra Frederiksdal med adskillige priser. Vi har gennem årene anmeldt flere af dem, og det er så afgjort frugtvine af topklasse.
Blandt medaljetagerne var også Fejø Cider demi sec 2014 og Cold Hand Winery med noget så specielt som en is-cider med navnet Cydonia også i årgang 2014. Og så var der Skærsøgaard Vin med blandt andet Cider brut, ligeledes i samme årgang.


Denis Dubourdieu.

Denis Dubourdieu er død

Den anerkendte franske vinkonsulent, vinmager og videnskabsmand Denis Dubourdieu er død af kræft kun 67 år gammel. Han var medejer af Bordeaux-slottene Château Reynon, Château Doisy Daëne, Château Cantegril, Château Haura og Clos Floridène.
Derudover var han direktør for Les Sciences de la Vigne et du Vin de l'Université de Bordeaux - et forskningscenter, hvor specialister i forskellige områder af landbrugsvidenskaben samarbejder for at kunne formidle ny viden inden for vindyrkning, teknologi osv. til de franske vinproducenter.
Han store speciale var hvidvin, og han var i høj grad med til at ændre det dårlige image, Bordeauxs hvidvine havde i 1960’erne. Man kan læse mere om Denis Dubourdieu i vores Hall of Fame.
Et par af fad-boligerne i Findhorn.

Landsby af whiskyfade

Vi har tidligere nævnt, hvordan udtjente vin- og whiskyfade er blevet anvendt til at fremstille møbler af. Men sådanne fade kan også bruges til at bo i - hvis altså de er store nok.
I den økologiske landsby Findhorn i Skotland findes der en større klynge af sådanne fadhuse - skabt af kæmpestore whiskyfade.
Det hele startede i 1980’erne, hvor Roger Douda var på besøg hos whiskydestilleriet Haig and Haig i den skotske region Fife. Her havde man skilt seks kolossale gamle whiskyfade ad for at sende træet af sted til en finérfabrik.
Og her opstod idéen - fadene var så store, at man kunne bo i dem, og det endte med, at Douda fik de adskilte fade af destilleriet.

Små og store fad-boliger


Sammen med en flok andre initiativrige skotter grundlagde han i 1986 Findhorn på et 12 hektar stort område, samlede fadene og forsynede dem med tage. Flere brugte fade fra andre destillerier fulgte efter, efterhånden som indbyggertallet voksede.
I Findhorn findes der både et-værelses huse i form af et enkelt fad, og store rummelige boliger af flere sammenbyggede fade.
I dag er der omkring 500 beboere i den økologiske landsby, og de bor i såvel fade som i bygninger af andet genbrugstræ. Man kan besøge byen og komme med på en guidetur - og læse mere om den ved at klikke her.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* EJ Vinimport er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.



Ugens vinøse billede

Willy Pedersen, der bor i byen Langon syd for Bordeaux har sendt os dette billede af en flaske vin. Og han er ikke i tvivl om, at den ville have en god underholdsningsværdi som gave på dansk jord.
- Vinen har i øvrigt fået en sølvmedalje ved en konkurrence i Paris og er en rigtig god vin, skriver Willy Pedersen. Og han understreger, at ”Lort” ikke er navnet på den familie, der har fremstillet vinen, men navnet på det slot, den stammer fra.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove vinøse billeder her i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 338-364 Billede 364-390


386 Franske familier på vinbarbesøg i markedshallen i den sydfranske by Narbonne (foto © Anker Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Campos de Luz, Vinergia, Cariñena, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

52 kr., Fortium

Om 2014-årgangen skrev vi: "Frisk, men også lidt "vandig" hvidvin på druerne Viura, Chardonnay og Muscat. I slutningen et bid, der gør vinen til en udpræget madvin." Den nye årgang er lidt i samme retning. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Horgelus, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2015, lav alkohol (11,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., A Vinstouw

Denne hvidvin er fremstillet på druerne Sauvignon Blanc og Colombard. Med sine markante noter af eksotiske frugter kunne man let i en blindsmagning tro, at der var tale om en newzealandsk Sauvignon Blanc-vin. Men det skal ikke ligge vinen til last. Den er ualmindelig dejlig og har en lang og liflig eftersmag. Nyd den, som den er godt afkølet eller til en madsalat, gerne med et indslag af friske frugter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kracher, Pinot Gris, Burgenland, Østrig, 2015, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Aromatisk og fint krydret hvidvin i fin balance. Den er tør og med et lille bid i slutningen og udpræget til mad. Flasken har skruelåg,

stjernestjernestjernestjernestjerne

Babich, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2015, lav alkohol (13%)

119,75 kr., på tilbud indtil 28. august: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En helt igennem forførende hvidvin. Med sin duft af kærlighedsfrugt og andre eksotiske frugter er vinen typisk for en newzealandsk Sauvignon Blanc-vin. Smagen er frisk, læskende og mere afdæmpet i sine frugtnoter, hvilket giver vinen elegance. Det er en topvin og bestemt sine 120 kr. værd - så køb den endelig til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cà del Magro, Monte del Frá, Custoza Superiore, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 98,69 kr., Propperiet

En dejlig, aromatisk hvidvin i fin balance. Den har en lækker og blød smag med noter af vanille, abrikos, fersken, mandler og måske kokos. En meget anvendelig vin.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baronie de Montgaillard, 2015, Frankrig, 2015, lav alkohol (12%)

59 kr., pris ved 6 flasker: 54,17 kr., Vintjenesten

En let og læskende rosévin på druerne Marselan og Grenache. Den har en frisk smag med frugt, syre og sødme - enkel, men også uhyre billig. Den femte stjerne får den for prisen ved seks flasker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Blush, Rocca, Zinfandel, Salento IGT, Italien, lav alkohol (12,5%)

64,95 kr., Amka

Amerikanerne elsker deres blushvin på Zinfandel-druen - en bællevin med bolsjesødme og frisk frugt, lige til at nyde i store slurke. Druen Zinfandel er jo identisk med den italienske Primitivo, og hvorfor skulle italienerne nede på støvlehælen ikke prøve at lave en blushvin til det amerkanske marked. Her det lykkedes ganske godt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gris de Gris, Cave Sabledoc, Sable de Camargue, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

Velsmagende rosévin på druerne Grenache og Carignan. Vinen har god, frisk frugt og et lille bid, der gør den fin til mad - gerne mad med lidt hår på brystet. Vinen kommer fra sandmarkerne i Camargue, Rhôneflodens delta syd for byen Arles. Det er her, at mange vinstokke ikke er podet på amerikanske rødder, fordi vinlusen ikke kan lide at få sand mellem tæerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Silentium, Bodegas Castillejo de Robledo, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

89 kr., Vinkrogen

En meget tør rosévin med et ret smalt smagsbillede.

stjernestjernestjerne

Saint Roch, Famille Lafage, Côtes du Roussillon, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En ganske lys rosévin - den farve, som franskmændene kalder oeil de perdrix - agerhøne-øje. I vinen er der en uligevægt mellem frugt på den ene side og tørhed og bitterhed på den anden, hvor frugten er taberen. Vinen er en udpræget madvin. Flasken er forsynet med ret lækker glasprop.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nietro, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

Til 50 kr. er denne rødvin ganske enkelt et kup. Den har en meget saftig og venlig smag, tilpas syre og et strejf af sødme. Vinen sælges i enkelte SuperBrugser og Kvickly-forretninger.

stjernestjernestjerne

Cruz de Piedra, Virgen de la Sierra, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En enkel og lige-ud-ad-landevejen rødvin med pæn frugt og et bittert bid.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Casa Benasal, Pago Casa Gran, Valencia, Spanien, 2014, middel alkohol (14%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Barrique Vin

Denne rødvin på druerne Garnacha, Tintorera, Syrah og Monastrell smager rigtig godt. Den har god, blød frugt, fint krydderi, en lille sødme og tilpas syre. Udpræget en madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Vinen er lavet på økodruer.

stjernestjernestjernestjerne

Nau, Mora & Memo, Cannonau, Sardinien, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En rigtig sardisk rødvin, lidt robust, og med sin tørhed og frugt udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Copper Lane, Swartland, Reserve, Sydafrika, 2015, høj alkohol (15%)

99,75 kr., Skjold Burne

En kraftig og muskuløs rødvin - men bestemt også en meget lækker rødvin. Den dufter af sveskeblomme og har en fyldig smag, der er rig på moden frugt, men også har en fin, lille syre, der giver vinen elegance. Nyd den til kraftige kødretter - fx til grillmad eller efterårets vildt, der venter lige om hjørnet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Premiere Pente, Domaine de Javone, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

109 kr., på tilbud til 79 kr., Kjær & Sommerfeldt

En dejlig krydret rødvin på druerne Granache og Syrah. Ud over krydderier er der også et strejf af lakrids. Eftersmagen er blød og rund.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Prados, Bodega Pagos del Moncayo, Syrah, Campo de Borja, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Vellavet rødvin med en fin balance mellem frugt, krydderi, sødme og syre og dertil markante noter fra ti måneder på amerikansk eg. Lang eftersmag. Glimrende madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mala Vida, Bodegas Antonio Arráez, Valencia, Spanien, 2014, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., D’Wine

En god rødvin med fyldig frugt, bløde tanniner, tilpas syre og en lille sødme. En vin i god balance.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terra Barossa, Thorn-Clarke, Shiraz, Barossa, Australien, 2014, middel alkohol (14%)

129,75 kr., på tilbud indtil 28. august: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Kirsebær og mørk chokolade sætter sit præg på duften af denne dejlige rødvin. Smagen er fyldig og koncentreret og har noter af mørke blommer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Babich, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2015, middel alkohol (14%)

139,75 kr., på tilbud indtil 28. august: 119,75 kr., Skjold Burne

Superlækker rødvin med et godt billede af druen Pinot, som man måske kan benævne som særlig newzealandsk. Smagen er kompleks og med tilpas syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Réserve, Villa Ponciago, Gamay, Fleurie, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Erik Sørensen Vin

En rigtig dejlig og karakteristisk Beaujolais-rødvin. Den har en let, frisk og lækker druesmag og er - som en rigtig Beaujolais - en tørstslukker, som man nyder i store, gode slurke. Den femte stjerne gælder prisen ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Massa, Giampaolo Motta, Toscana IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

165 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Vinova

Blød og lækker rødvin - faktisk en indladende vin med dejlig frugt og fin krydring, alt i god balance. Og meget italiensk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nativ, Blu Onice, Aglianico, Irpinia, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Fra det italienske Campanien kommer denne flotte rødvin, der bare har det hele ... dejlig, afrundet frugt, bløde tanniner, noter af kirsebær, peber og mandler samt vanille fra fadlagringen. En lækker sag!

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen