Snyd med 4 mio. flasker vin
En sydfransk vinproducent fra Languedoc-Roussillon har fået en bøde på 97.000 euro (cirka 782.000 kr.) for gennem længere tid at have tappet og videresolgt spansk bulkvin som fransk bordvin.
Ifølge den franske avis L'independant drejer det sig om cirka fire millioner flasker vin, og den intetanende køber af den forfalskede vin var en stor sydfransk vinhandler.
Den spanske bulkvin havde producenten købt for omkring 30 euro (cirka 223 kr.) pr. hektoliter, svarende til 1,7 euro (cirka 13 kr.) pr. flaske. Ved salget fik han det dobbelte for vinen af vinhandleren.
Fra de lokale vinforeninger i Languedoc-Roussillon og i resten af regionen Aude lyder det, at det aldrig var sket, hvis ikke det var for de store mængder billig spansk bulkvin, der krydser den franske grænse.
Problemet med bulkvinen
Som vi nævnte
i sidste uge, importerer Frankrig årligt mellem 5 og 7 mio. hektoliter vin, og 81% af denne vin kommer fra Spanien. Det er frem for alt de franske supermarkeder, der sælger den billige spanske vin efter at have tappet den på flasker.
Importen af spansk bulkvin vækker stadig mere forargelse blandt især de sydfranske vinproducenter, der hævder, at den er med til at fortrænge fransk vin fra hjemmemarkedet.
Protesterne mundede i april i år ud i, at en gruppe producenter fra Aude kaprede en af de tankvogne med spansk vin, der netop var kørt ind i Frankrig, og lod al vinen flyde ud på motorvejen.
Château Climens har sluttet sig til rækken af Bordeaux-slotte, der åbner dørene for turister. Foto: F. Nivelle.
Besøg Château Climens
For blot 10 år siden blev man ofte mødt af en fornem men lukket port, når man kom til et af Bordeauxs førende vinslotte. Men i dag er der stadig flere af vinslottene, der åbner dørene for vinturister.
Nu er det også blevet muligt at besøge 1. cru-slottet Château Climens i Barsac, der især er berømt for sine søde vine. Det er et af de få top-slotte i Bordeaux, hvor jorden dyrkes efter biodynamiske principper.
Slottet byder på tre ture i forskellige prislejer. For 15 euro (cirka 112 kr.) pr. person får man en guidetur i vinmarkerne og vinkælderen samt i det særlige rum, hvor man tørrer urter og planter til brug i den biodynamiske vindyrkning. Seancen sluttes af med smagning af to af slottets vine.
Frokost på slottet
For 60 euro (cirka 445 kr.) får man ud over guideturen lov til at smage fire vine og stille sulten med en let frokost. Og melder man sig til den dyreste tur til 180 euro (cirka 1340 kr.) pr. person, får man oven i hatten en lækker treretters frokost tilberedt af køkkenchefen fra den et-stjernede Michelin-restaurant Darroze. Frokosten serveres i slottets spisestue, og den ledsages af ældre og nyere årgange af Château Climens.
Man kan melde sig til et af besøgene ved at
klikke her. Der er dog ingen mulighed for online-køb af besøget - man er nødt til at sende slottet en mail på den mailadresse, der står nederst på infosiden.
Reddet på målstregen
Som vi nævnte
i uge 29, havde det store franske vin- og spiritusfirma Pernod Ricard valgt at lukke Morris Wines i Rutherglen i staten Victoria. Pernod Ricard har ejet det australske vinhus siden 1970’erne - dog er det stadig familien Morris, der har grundlagt vinhuset for 157 år siden, som står for den daglige ledelse. Og siden 1993 har det været med femte generation, David Morris, i spidsen. Morris Wines er ikke mindst kendt for sine fortificerede vine af høj kvalitet.
Salget skulle foregå ved at sælge vineri, vinmarker, inventar osv. separat, mens Pernod Ricard ville beholde mærket Morris Wines. Det franske firma havde dog ikke tænkt sig at fortsætte med at fremstille vin under mærket. Salget ville også betyde, at David Morris skulle forlade familiens gamle ejendom. Men nu er Morris Wines reddet på målstregen, og redningen hedder Casella Family Brands, det store australske vinfirma, der blandt andet ejer storsælgende vinmærker som Yellow Tail og Peter Lehmann.
Et 50 år gammelt venskab
Familien Casella har simpelt hen købt hele molevitten - Morris Wines’s vineri, stalddørsudsalg, lager med vine og 80 hektar vinmarker - og har så fået mærket Morris med i købet. Købssummen er ikke oplyst.
Det australske firma har udtalt til The Drinks Business, at Morris Wines vil fortsætte sin produktion af fortificerede vine, og at det bliver med David Morris ved roret.
Der er to årsager til, at familien Casella har valgt at købe det australske vinhus. Pernod Ricard har ytret, at man havde valgt at sælge, fordi Morris Wines ikke længere var rentabel. Hos Casella Family Brands er man sikker på, at skuden kan vendes.
Derudover har familierne Morris og Casella et venskab, der går mere end 50 år tilbage, og den slags tæller jo også.
Ejerne af Lerkekåsa, Joar Sættem og Wenche Hvattum i deres vinmark.
Verdens nordligste vingård
Vindyrkning i Danmark er ikke længere noget, man trækker på smilebåndet over. Også i Sverige fremstilles der vin, og selv Norge er hoppet med på vinvognen.
Der findes faktisk i dag en række norske vingårde - heriblandt Lerkekåsa, der er intet mindre end verdens nordligst beliggende kommercielle vingård.
Den ligger i landsbyen Gvarv nær Telemark og ejes af ægteparret Joar Sættem og Wenche Hvattum.
Lerkekåsa blev grundlagt i 2007, og året efter blev de første vinstokke med hvidvinsdruen Solaris stukket i jorden. I dag breder vinstokkene sig over 6 hektar, og der fremstilles både hvid- og rødvin.
Må nu sælge vin fra vingården
Man kan besøge vingården, deltage i smagninger og endog overnatte i et kæmpestort fad, der er indrettet til hotelværelse. Oprindelig har fadet indeholdt 7600 liter rom.
Og så kan man købe vinen i vingårdens egen butik, og at det overhovedet kan lade sig gøre i Norge er noget nyt. Her har regeringen ligesom i Sverige monopol på vinhandelen, men i modsætning til nabolandet, har vingårdene i Norge fra og med 1. juli i år fået lov til at sælge direkte til landsmænd og turister. Man kan læse mere om Lerkekåsa ved at
klikke her.
BYO hos top-restaurant
I sidste uge nævnte vi en stribe gode BYO-restauranter - altså restauranter, hvor man selv kan medbringe en flaske vin.
I den forbindelse skriver Roar Lie til os, at nogle af disse etablissementer tager proppenge - eller corkage fee (CF), som det hedder på engelsk. Sædvanligvis ligger CF på 5 pund (cirka 45 kr.) - hvilket dog stadig er et overkommeligt beløb for at kunne nyde sin medbragte vin til maden.
Mange af restauranterne hører til i den billigere ende af prisskalaen med god og ofte etnisk mad. Men Roar Lie gør os opmærksom på, at en af Londons top-restauranter, The Ninth, har lanceret BYO hver mandag og tirsdag, og der tages ikke CF. Man kan læse mere om restauranten ved at
klikke her.
Det smarte armbånd BACtrack Synk kan sende informationerne om alkoholniveauet i blodet videre til mobilen.
Armbånd måler alkoholen i blodet
Det er dejligt at feste og drikke god vin. Men bilkørsel og for megen vin eller spiritus kan som bekendt være en farlig cocktail.
Der findes alkometre, som man kan tage med sig og puste i, hvis man er usikker på, om man har fået for meget til at sætte sig bag rattet. Men nu er et amerikansk firma, BACtrack, barslet med en endnu smartere dims med navnet BACtrack Skyn.
Der er tale om et armbånd, der er i stand til at måle alkoholniveauet i bærerens blod. Det foregår ved, at en indbygget sensor måler den mængde alkohol, der trænger ud gennem huden, foretager en hurtig kalkulation og dernæst oplyser om niveauet i blodet.
Resultaterne sendt til mobilen
Man kan indstille armbåndet til at tage prøver, lige så ofte man ønsker det - og til at sende resultaterne til ens mobiltelefon. Man kan også få mobilen til fx at vibrere, når man er nået op på et givent alkoholniveau i blodet.
Armbåndet vil kunne købes fra og med slutningen af 2016 - om BACtrack også sender til Danmark er endnu uvist.
Man kan læse mere om BACtrack Skyn ved at
klikke her.
Grundlæggeren af La Renaissance des Appellations, Nicolas Joly, i sin biodynamiske vinmark i Loire.
Forening for biodynamiske vinhuse
Der findes økologiske vinhuse, og så findes der en hel del, der ud over at være økologiske også er biodynamiske. Dyrker man sine vinmarker efter de biodynamiske principper, er man overbevist om, at alt i naturen følger en rytme, der er afhængig af Månens, Solens og planeternes faser. Og den rytme skal man så følge som vinproducent, hvilket vil sige, at man skal beskære, binde op og høste på ganske bestemte dage i løbet af året.
Dette er den korte version, for der kan bestemt fortælles meget mere om biodynamik og vindyrkning.
De biodynamiske vinproducenter har deres egen forening, La Renaissance des Appellations (appellationernes genfødsel). Den blev grundlagt i 2001 af den franske biodynamiske producent Nicolas Joly og har i dag 175 medlemmer fra tretten forskellige lande.
Stor branchesmagning i København
For at blive medlem af La Renaissance des Appellations skal ens vinhus være certificeret biodynamisk. Dog er lidt mindre end 10% af medlemmerne ”kun” økologisk certificeret.
Før optagelse i foreningen bliver ens vine også smagt af en komité af anerkendte franske biodynamiske vinproducenter, så man er sikker på, at de har et højt kvalitetsniveau.
Fire gange om året afholder foreningen smagninger for branchefolk rundt om i verden - d. 29. august i år er turen så kommet til Danmark, hvor 74 af foreningens medlemmer præsenterer deres vine i Papirhallen i København. Udstillerne kommer fra blandt andet Frankrig, Tyskland, Spanien, Australien og USA.
Vinimportører, sommelierer, restauratører og andre vinbranchefolk kan købe billet (100 kr.) til den store smagning ved at
klikke her - hvor der også er en liste over de mange udstillere. Og ved at
klikke her kan man læse mere om La Renaissance des Appellations.
Foto: CIVC.
Årgang eller ej
Champagnehuset Veuve Clicquot fremstiller flere ikke-årgangschampagner, heriblandt den store sællert, Yellow Label - eller ”den gule enke”, som vi kalder den herhjemme. Kun i særligt gode høstår fremstilles der også en årgangschampagne.
Champagne fremstilles ved at sammenstikke forskellige vine fra forskellige vinmarker - og ofte også på forskellige druer. I en champagne uden årgang er der vine fra flere forskellige høstår. I ”den gule enke” indgår der således hele 500 forskellige vine - både fra den nye høst og fra de mange reservevine fra tidligere år, som ethvert champagnehus har liggende. Det endelige mål er en champagne, der rammer nøjagtig den samme smag år efter år - den smag forbrugerne kender og værdsætter.
Ligesom kokke og krydderier
I en årgangschampagne indgår der måske 50 vine, der alle er fra samme år, og her vil champagnerne variere i duft og smag fra år til år. Champagnehusets kældermester har også her mulighed for at sætte sit personlige præg på årgangs-boblerne.
Og det er netop, hvad Veuve Clicquots kældermester, Dominique Demarville, har gjort med den nyligt lancerede årgangschampagne 2008 ved for første gange i 50 år at tilsætte fadmodnet vin.
Det er kun 5% af vinen i champagnen, der har ligget på eg, men det er ifølge kældermesteren nok til at give den nogle eftertragtede krydrede noter. Som han har udtalt til Wine-Searcher, så er det ligesom med madlavning, hvor kokken måske kommer en knivspids krydderi i gryden for lige at give kødretten lidt kant.
Flere årgange med fadmodnet vin
Allerede i 2007 købte Demarville 30 store fade af fransk eg netop med det formål at fadmodne en lille del af høsten årgang 2008.
Kældermesteren har meddelt, at næste årgangschampagne fra Veuve Clicquot bliver årgang 2012, hvorefter følger 2015. Begge champagner vil få iblandet fadmodnet vin.
Især årgang 2015 regnes for en af de bedste årgange i de sidste ti år. I Champagne forventer man da også, at rigtig mange producenter vil satse på fremstillingen af en årgangschampagne.
Gode milde og stærke flasker fra Cold Hand Winery.
De glimrende danske frugtvine
Der var engang, hvor dansk frugtvin stort set kun kom i glassene, hvis man ikke lige havde råd til den rigtige vin fra Frankrig.
I dag er der god grund til at skænke sig et glas frugtvin for vinens egen skyld. Der findes nemlig stadig flere danske producenter, der fremstiller bragende gode vine på æbler, blommer, pærer, kvæder, ribs - og ikke mindst på kirsebær. Selv jordbær og rabarber (som dog ikke er en frugt) laves der vin på.
Et større udvalg af disse frugtvine kunne man opleve ved årets Frugtvinsskue i Hotel- og restaurantskolen i Valby.
Kirsebærvin løb med sejren
Arrangøren af skuet, der blev afholdt for fjerde gang, er Dansk Forum for Frugtvin, og i alt kunne man få smagsprøver på 86 forskellige vine. Og såvel branchefolk som forbrugere var velkomne til at gæste arrangementet.
Traditionen tro afholdt skuet også en konkurrence, hvor et dommerpanel bestående af branchefolk bedømte og præmierede de bedste vine inden for en lang række forskellige kategorier.
Der blev også kåret en ”årets frugtvin” - en vinder over alle de andre frugtvine - og det blev Frederiksdal late bottled Kirsebærvin.
Flere andre medaljevine
I det hele taget løb kirsebærvinene fra Frederiksdal med adskillige priser. Vi har gennem årene anmeldt flere af dem, og det er så afgjort frugtvine af topklasse.
Blandt medaljetagerne var også Fejø Cider demi sec 2014 og Cold Hand Winery med noget så specielt som en is-cider med navnet Cydonia også i årgang 2014. Og så var der Skærsøgaard Vin med blandt andet Cider brut, ligeledes i samme årgang.
Denis Dubourdieu.
Denis Dubourdieu er død
Den anerkendte franske vinkonsulent, vinmager og videnskabsmand Denis Dubourdieu er død af kræft kun 67 år gammel. Han var medejer af Bordeaux-slottene Château Reynon, Château Doisy Daëne, Château Cantegril, Château Haura og Clos Floridène.
Derudover var han direktør for Les Sciences de la Vigne et du Vin de l'Université de Bordeaux - et forskningscenter, hvor specialister i forskellige områder af landbrugsvidenskaben samarbejder for at kunne formidle ny viden inden for vindyrkning, teknologi osv. til de franske vinproducenter.
Han store speciale var hvidvin, og han var i høj grad med til at ændre det dårlige image, Bordeauxs hvidvine havde i 1960’erne. Man kan læse mere om Denis Dubourdieu i vores
Hall of Fame.
Et par af fad-boligerne i Findhorn.
Landsby af whiskyfade
Vi har tidligere nævnt, hvordan udtjente vin- og whiskyfade er blevet anvendt til at fremstille møbler af. Men sådanne fade kan også bruges til at bo i - hvis altså de er store nok.
I den økologiske landsby Findhorn i Skotland findes der en større klynge af sådanne fadhuse - skabt af kæmpestore whiskyfade.
Det hele startede i 1980’erne, hvor Roger Douda var på besøg hos whiskydestilleriet Haig and Haig i den skotske region Fife. Her havde man skilt seks kolossale gamle whiskyfade ad for at sende træet af sted til en finérfabrik.
Og her opstod idéen - fadene var så store, at man kunne bo i dem, og det endte med, at Douda fik de adskilte fade af destilleriet.
Små og store fad-boliger
Sammen med en flok andre initiativrige skotter grundlagde han i 1986 Findhorn på et 12 hektar stort område, samlede fadene og forsynede dem med tage. Flere brugte fade fra andre destillerier fulgte efter, efterhånden som indbyggertallet voksede.
I Findhorn findes der både et-værelses huse i form af et enkelt fad, og store rummelige boliger af flere sammenbyggede fade.
I dag er der omkring 500 beboere i den økologiske landsby, og de bor i såvel fade som i bygninger af andet genbrugstræ. Man kan besøge byen og komme med på en guidetur - og læse mere om den ved at
klikke her.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* EJ Vinimport er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
Ugens vinøse billede
Willy Pedersen, der bor i byen Langon syd for Bordeaux har sendt os dette billede af en flaske vin. Og han er ikke i tvivl om, at den ville have en god underholdsningsværdi som gave på dansk jord.
- Vinen har i øvrigt fået en sølvmedalje ved en konkurrence i Paris og er en rigtig god vin, skriver Willy Pedersen. Og han understreger, at ”Lort” ikke er navnet på den familie, der har fremstillet vinen, men navnet på det slot, den stammer fra.
Hvem kommer med det næste billede til os?
Hvis I tager nogle interessante eller sjove vinøse billeder her i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@vinavisen.dk.
386
Franske familier på vinbarbesøg i markedshallen i den sydfranske by Narbonne (foto © Anker Tiedemann).
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen