Nyheder for uge 35, 2016



Foto: CIVC.

En tredjedel mindre champagne

Forårs-frost, stormvejr, kraftige haglbyger og tørke - vejrguderne har i sandhed raset over de franske vinmarker i år.

Ikke mindst er det gået ud over Beaujolais, Bourgogne, Champagne og Charentes. Og senest, som vi nævnte i sidste uge, rev et hagluvejr druer og løv af 2000 hektar vinstokke i Languedoc.
I Champagne forventer man, at høsten i år bliver en tredjedel mindre end sidste år, og i Loire-dalen regner man med et endnu større fald i høstmængden.

10% færre flasker fransk vin


Alt i alt betyder årets dårlige vejrlig ifølge nye tal fra det franske landbrugsministerium, at der i Frankrig kun vil blive fremstillet 42,9 millioner hektoliter vin. Det svarer til 5,7 milliarder flasker og er et dyk på 10% i forhold til 2015. Og det betyder så igen, at Italien efter al sandsynlighed vil beholde føringen som verdens største vinproducent - en titel, som italienerne snuppede fra franskmændene sidste år.


Skuespilleren John Cho. Foto: Wikipedia/Charlie Nguyen.

Vinsvindel som dramaserie

Vinsvindel kan blive et nyt hot emne for filmproducenterne, og der er jo nok af inspiration at hente i den virkelige verden. Blandt andet USA og Storbritannien har været udsat for omfattende svindelsager i de senere år.
Sagen om Rudy Kurniawan, der havde indrettet en sand ”vin-fabrik” i sit hjem og indkasseret et beløb svarende til 792 millioner kr. på forfalskede vine, er foreløbig foreviget i filmen ”Sour Grapes”. Her er der tale om en dokumentarfilm af den britiske filmmand Jerry Rothwell. Man kan se en trailer til filmen ved at klikke her.
Nu barsler den amerikanske satellit tv-kanal USA Network ifølge Decanter med en dramaserie, Connoisseur, hvis inspiration ligeledes er Rudy Kurniawan-sagen.

Svindel og familietragedie


Serien handler om Clay Park, spillet af John Cho, som svindler sig til store summer ved at sælge falske udgaver af kostbare og sjældne vine til denne verdens vinsamlere. Han ender med at blive en del af en bande, der driver organiseret kriminalitet.
Mens Kurniawan stammer fra Indonesien, har hovedpersonen i serien sine rødder i Sydkorea. Og samtidig med, at han snyder og bedrager omverdenen, lykkes det ham også at afsløre den tragiske historie, der ligger bag splittelsen af hans sydkoreanske familie.

Tema-smagning: Økovine fra Alsace

Hver uge bringer vi nederst i VinAvisen listen over de mange vine, som vores smagepanel har smagt i ugens løb. Det bliver vi ved med. Men vi bringer også med jævne mellemrum en tema-smagning af vine fra et bestemt vinområde på en udvalgt drue, i et særligt prisleje osv.
I denne uge byder temaet på hvidvine fra Alsace, der dog alle har det tilfælles, at de er fremstillet på økologisk (og biodynamisk) dyrkede druer. Nogle af vinene har fået fem stjerner, andre fire eller tre, mens andre igen ikke er sluppet gennem nåleøjet. Anmeldelserne af de i alt 15 vine ses længere nede på denne side. Nedenfor fortæller vi om Alsace ud fra en øko- og bio-vinkel i form af tre postkort.


En af de mest berømte alsaciske landsbyer er Riquewihr, der ligger for foden af Grand Cru-marken Schönenbourg.

Postkort nr. 1 fra Alsace: Charmerende byer og gunstigt vejr

Krogede gader, idylliske bindingsværkshuse, et væld af blomster og et torv med en plaskende fontæne. Det er ingredienserne i en typisk alsacisk by. Indgangen til sceneriet er en majestætisk byport, og bagtæppet er vinmarkerne, der rejser sig nærmest lodret bag hustagene.
Der er mere end hundrede af disse charmerende byer i det lange, smalle Alsace, der ligger som midten i en sandwich mellem Rhinen og Vogeserne. Bjergkæden giver læ mod vind og vejr, hvilket gør, at der er lunt og ikke nær så megen regn som i resten af Nordfrankrig. Det giver igen gode betingelser, hvis man ønsker at dyrke sine druer økologisk. Som økologisk vinproducent må man jo ikke anvende de ellers meget effektive kemiske sprøjtemidler, der bruges mod forskellige svampesygdomme - sygdomme, som netop større mængder regn kan medføre.


Et par klaser Riesling-druer i en vinmark i Alsace. Foto: Wikipedia/Dryke.

Postkort nr. 2 fra Alsace: 2230 hektar øko-marker

Det var i starten af 1970’erne, de økologisk dyrkede vinmarker for alvor begyndte at dukke op i Alsace. I 2009 bredte økologien sig over cirka 1300 hektar marker, og i 2015 lød tallet på 2230 hektar. Det svarer til 14,2% af distriktets totale vinmarksareal. At nogle af de mest anerkendte vinhuse har lagt om til økologi har uden tvivl øget interessen for at følge trop hos mange af de mindre kendte alsaciske vinproducenter.
Omkring 29% af de økologiske Alsace-vine går til eksport - blandt andet til Danmark. Herhjemme kan man således finde øko-hvidvine på flere alsaciske hvidvinsdruer, heriblandt Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling og Gewurztraminer.
Der er tale om meget forskellige druer. Hvor fx Riesling, der er den førende drue, er som en fornem og elegant dame, er Alsaces næst mest udbredte drue, den krydrede Gewurztraminer, som en charmerende og let provokerende kabaretpige. (Fortsættes ...).


Nogle af de vigtige logoer, som ses på økologiske og biodynamiske vine fra blandt andet Alsace.

Postkort nr. 3 fra Alsace: Kig efter logoerne

Vinproducenter, der vælger at dyrke deres marker økologisk, skal leve op til en række strenge regler. Som sprøjtemiddel må de fx kun bruge naturlige stoffer, der ikke skader miljøet - så som svovl, der anvendes mod oidium (vinmeldug). Den såkaldte Bordeaux-væske, der er en blanding af kobbersulfat og kalk, er også tilladt mod vinskimmel.
Man må heller ikke fjerne ukrudt ad kemisk vej - kun ved håndkraft eller ved hjælp af nyttedyr.
Fra den dag, et vinhus begynder at lægge om til økologisk dyrkning, og til certifikatet er i hus, kan der gå flere år.
Næste skridt for en del af de økologiske vinhuse i Alsace er at indføre biodynamisk vindyrkning og også her opnå at blive certificeret.
Der er forskellige foreninger, der udsteder certifikaterne, og når man går på jagt efter certificerede økologiske Alsace-vine, skal man kigge efter et logo (som regel på bagetiketten) med fx et AB (Agriculture Biologique) eller foreningsnavnet ECOCERT. Man vil også typisk se EU’s øko-logo, et ”blad” af hvide stjerner på grøn baggrund.
På flasker med biodynamisk vin vil der yderligere stå fx Biodyvin eller Demeter, som er en af de helt store biodynamiske foreninger.


Brexit Cuvée

Den 23. juni besluttede briterne at sige farvel til EU, og der var som bekendt meget tæt løb mellem forlad- og bliv-siden, nemlig 52% mod 48%.
Det har fået det globale designfirma Hornall Anderson, der har sin base i Seattle, til at fremstille en ganske særlig vin-emballage til en britisk mousserende vin med navnet Brexit Cuvée.

En bittersød oplevelse


Emballagen kan skilles ad, så den øverste del svarer til 52% af æsken - hvilket også er tilkendegivet med et ”52”. Den nederste del er ligeledes betegnet med et ”48”.
På bagetiketten står der, at vinen er fremstillet på stort set lige dele sure og søde britiske druer med henvisning til det bittersøde oplevelse, som mange opfatter Brexit som.
Om Brexit Cuvée kommer på hylderne i de britiske vinforretninger er endnu uvist.


En større mængde drueaffald i en vinmark. Foto: Wikipedia/Davitydave.

Vinhusene skal udnytte affaldet

Hvert år presser denne verdens vinproducenter to millioner tons druer, og det efterlader en stor mængde skind, kerner og stilke. En del af dette affald bliver destilleret til druespiritus, mens resten typisk anvendes til kvægfoder eller gødning i vinmarkerne. Men rigtig meget af det bliver afhentet hos vinhusene i dyre domme og destrueret.
Et hold forskere på Swinburne University i den australske by Melbourne arbejder nu på udstyr og teknikker, der skal gøre det muligt for vinproducenterne selv at udnytte affaldet til flere formål end gødning og foder. Og måske ligefrem sælge nogle af de produkter, som affaldet kan forvandles til.

Vinsyre og stoffer til kræftforskning


Forskerne har blandt andet udviklet en metode, der gør det muligt at udvinde og koncentrere den vinsyre, der findes i drueaffaldet. Denne vinsyre kan vinproducenterne så igen anvende til at afbalancere syren i vinen.
Man har også fundet frem til en teknik, der kan udtrække stoffer fra affaldet og bearbejde dem, så de direkte kan bruges i kræftforskningen. Andre stoffer, der ligeledes kan udvindes af affaldet, kan være et glimrende bidrag til fødevareindustrien.

Tager svampe til hjælp


For at kunne udtrække forskellige stoffer fra affaldet, skal det først nedbrydes - hvilket fire forskellige slags svampe hjælper de australske forskere med.
Man er også ved at etablere et pilotprojekt-vineri, hvor der målrettet skal arbejdes på teknikker og maskiner til brug for vinindustrien.
Man kan læse mere om projektet ved at klikke her.


Holderen til to flasker. Filmen linker også videre til en opskrift på en holder til en enkelt flaske,

Lav en magisk vinholder

Vinholderen på billedet ligner den rene magi. Man kan købe den slags holdere, men man kan også selv lave én.

Manden, der har kreeret den her viste, har lagt en film på YouTube, der meget omhyggeligt gennemgår fremgangsmåden. For at kunne gøre ham kunsten efter kræver det, at man er god til engelsk og har hænderne godt skruet på.
Man kan se den lille film ved at klikke her. Hvis holderen til to flasker viser sig at være for svær at lave, så henvises der også til en lidt nemmere holder til kun en enkelt flaske.

Et år i portvinens verden

Det hele startede i 2013 med filmen ”A Year in Burgundy”. Dernæst kom ”A Year in Champagne” i 2015, og nu har filminstruktøren bag filmene, britiske David Kennard, lanceret ”A Year in Port”, hvor han dykker ned i historien om den ædle hedvin.

Man følger flere berømte portvinshuse - Niepoort, Taylor Fladgate, Ramos Pinto og Symington Family Estates gennem et års portvinsproduktion. Og så får man fortællingen om Dourodalen - som har verdens største areal af vinmarker, når det gælder marker, der dyrkes på bjergskråninger.

De britiske portvinsfamilier


I filmen stilles der også skarpt på den særlige britiske kultur, som præger portvinens verden.
Mellem byen Porto i Portugal og England har der altid været tætte bånd. En masse portvin er sejlet over havet til britiske glas, og mange britiske familier har oprettet portvinshuse og har boet i Porto og Dourodalen i generationer.
De har deres egen kirke, skole og hospital. De spiller cricket, squash og tennis i The British Club. Og så har de deres imponerende Factory House inde i Porto.
Hvor britiske handelsmænd slog sig ned i det fremmede, kaldte de sig factors, og det var almindeligt, at de dannede et lokalt handelskammer – et factory (som altså ikke er en fabrik).
Factory House blev opført i 1786, og det er udstyret med samme elegance som et fornemt herresæde hjemme i England.
Her bliver der skænket årgangsportvine af krystalkarafler og skålet for det britiske kongehus.

Se traileren


Filmen giver også et indblik i kapsejladsen med de historiske rabelos, som er blevet afholdt af de førende britisk ejede portvinshuse hvert år i de sidste 30 år.
”A Year in Port” fik verdenspremiere på Rhode Island International Film Festival i august, hvor den vandt førstepladsen i kategorien ”dokumentarfilm”.
Og traileren vidner da også om en film, der er lige så interessant, grundig, underholdende og smukt fotograferet, som de to første.
Fra og med september vil hele filmen kunne downloades via iTunes.


Fra rekordforsøget i London i 2014.

Verdens længste "prosecco-pop"

Der er ingen grænser, når det gælder mærkelige verdensrekorder. En af dem blev afholdt i Brooklyn i New York for nylig, og den gik ud på at lave verdens længste prosecco-pop.

De mere end 350 newyorkere, der deltog, skulle hver især åbne en flaske mousserende vin med et pop (og ikke et ”suk”, som jo er den korrekte åbnings-metode). Og de skulle gøre det således, at poppene gled over i hinanden, så det blev til et langt uophørligt poooop. Hver deltager havde derfor kun 15 sekunder til at åbne flasken i.
Iført regnfrakker og beskyttelsesbriller kastede deltagerne sig ud i verdensrekordforsøget skarpt overvåget af folk fra Guinness World Records. Det lykkedes at åbne 291 flasker prosecco i et langt pop, og det var nok til at slå den tidligere rekord fra 2014, hvor man nåede op på 285 flasker.



Federweisser drikkes ikke af vinglas men af almindelige vandglas. foto: DWI.

Skål i Federweisser!

Den 22. august kunne man se fotografer flokkes i en vinmark i den tyske by Neustadt an der Weinstrasse i Rheinland-Pfalz. Og det, de fotograferede til aviser og ugeblade, var høsten af de allerførste druer på tysk jord, dem, der pr. tradition går til Federweisser - også kaldet Bitzler, Rauscher eller Sauser.
Federweisser er en halvgæret druesaft, der er både hvid og uklar. Måske har den fået sit navn, fordi man i gamle dage gav den en let filtrering gennem fjer (Feder), eller fordi de svævende gærpartikler ligner dalende fjer i glasset.
Drikken, der kun er på 5% alkohol, smager godt, men man skal passe på med den. Man kan få noget så ondt i maven af den.

Tysk høst på 1,2 mia. flasker


Tyskerne elsker deres Federweisser, og alene i Rheinland-Pfalz bliver der solgt et par millioner liter af den i de kommende uger.
Den laves på tidligt modne druer som fx Bacchus, Ortega og Siegerrebe - eller Solaris, hvilket var tilfældet med de klaser, der blev høstet i Neustadt an der Weinstrasse.
Tysklands egentlige vinhøst starter først i sidste halvdel af september. Både forår og sommer har vejret været noget af en udfordring for de tyske vinproducenter, og man regner med, at årgang 2016 bliver på 1,2 milliarder flasker. Det er under gennemsnittet for de sidste ti år.


Den store vinejendom, der nu er sat til salg.

Et vinhus til 84 mio. kr.

Nu kan man blive indehaver af Los Angeles’s største vinhus, Agua Dulce Winery, der ligger kun 56 kilometer uden for LA. Ejeren af ejendommen er forretningsmanden Barry Goldfarb, og årsagen til salget er den enkle, at han vil bruge mere tid på at slappe af og rejse.
Han grundlagde vinhuset i 2001, købte egetræsfade fra Ungarn og Frankrig og tilplantede 30 hektar jord med to år gamle vinstokke importeret fra Italien. I dag lægger druerne most til mere end 300.000 flasker vin årligt fordelt på ti forskellige mærker.
Goldfarb skulle få rigeligt råd til både rejser og afslapning, hvis han får solgt. Salgsprisen er 12,8 millioner dollars (cirka 84 mio. kr.), og ud over vinmarker og vineri får køberen også en fornem villa på 5000 kvadratmeter.
Man kan læse mere om ejendommen og se flere billeder ved at klikke her.

Masser af festivaler og smagninger

Obs!!! VinAvisens kalender bugner af gode smagninger og vinfestivaler i september måned.Man kan fx deltage i Garagevin Sjælland, Vinoble Odenses Vinfestival, Rhônefestival hos Dansk Vincenter og en eksklusiv Bourgogne-aften i Nyborg. Læs mere ved at klikke ind på kalenderen.


Test afslører din whisky-smag

Nogle kan bedst lige en rund og blød whisky med et strejf af sødme, mens andre hælder mest til en stærkt røget whisky med noter af tjære. Og så er der novicerne, der gerne vil dykke ned i whiskyens verden, men ikke lige ved, hvad de vil kunne lide.

Men her er der hjælp at hente i en ny såkaldt psykometrisk test, som er udviklet af Scotch Malt Whisky Society i samarbejde med en forsker i psykologi ved University of Edinburgh, Adam Moore.
Til grund for testen ligger et halvt års videnskabelige undersøgelser - blandt andet én, der omfatter 300 forsøgspersoner i Edinburgh, London, Islay, Washington DC, Vancouver og Melbourne.

Brug 10 minutter på testen


Forsøgspersonerne blev bedt om at svare på en test, der skulle afsløre deres mest væsentlige personlighedstræk, fx åbenhed, udadvendthed, venlighed og samvittighedsfuldhed - eller det modsatte.
Dernæst gav de i en smage-test point til de tolv vigtigste aromaer i whisky som fx sød, frugtagtig, blød, let, delikat, saftig, eg-agtig, vanille og røget, alt efter, hvad de bedst kunne lide.
Ud fra de mange besvarelser var det muligt for Adam Moore at bestemme sammenhængen mellem de dominerende personlighedstræk og den foretrukne whiskysmag.
Man kan tage testen ved at klikke her. Den er på engelsk, og det tager cirka 10 minutter at komme gennem de i alt 35 spørgsmål. Men spørgsmålene er sjovt formuleret og ledsaget af ligeledes sjove tegninger. Og bagefter får man så svaret på, hvilen type whisky, man kan lide - hvis man da ikke ved det i forvejen.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* The Wine Company har optaget importen af vinene fra Clos des Papes i Châteauneuf du Pape i Rhône.


Timothy Diener.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til "broder Timothy", der var med til at vække vinindustrien til live i Napa Valley efter forbudstidens ophør.
På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Anthony George Diener (1910-2004) - bedre kendt som ”broder Timothy” - viede ikke kun sit liv til Gud, men så afgjort også til vinens verden. Og han var i høj grad med til at sætte Napa Valley og Californien på det vinøse verdenskort efter forbudstidens ophør.
Han blev født i New Jersey og havde sin skolegang i en skole, grundlagt af den romersk katolske orden De La Salle Christian Brothers.
Senere - efter at have uddannet sig inden for kemi - blev han medlem af ordenen og stod selv for kemiundervisningen i en af dens skoler.
Under forbudstiden havde ordenen fremstillet vin til altergang - hvilket trods alt var tilladt - men da det landsdækkende alkoholforbud blev hævet i 1933, ønskede brødrene at fremstille vin og brandy med salg for øje. Og det blev broder Timothy, der fik jobbet som ”vinkemiker” i det vinhus, som ordenen lod opføre i Napa Valley.
På det tidspunkt lå vinindustrien i såvel Napa som i resten af Californien i dvale på grund af forbudstiden, og det blev broder Timothy og en håndfuld andre initiativrige amerikanere, der igen fik pustet liv i den.
Broder Timothy gjorde i løbet af kort tid mærket Christian Brothers til et af Californiens førende vinmærker. Og han brugte sig selv flittigt til markedsføringen. Enhver vinglad amerikaner kendte snart broderens smilende ansigt, som tonede frem i reklamer og brochurer sammen med vinen.
Også brandyen blev populær - i 1989 tegnede den sig for mere end 25% af brandy-salget i USA.
Men ikke nok med, at broder Timothy gjorde Christian Brothers produkter kendte viden om - han udøste også gerne af sin viden om kemi og vin til nye vinproducenter i Napa, ligesom han blev rådgiver for flere af top-producenterne. Som Robert Mondavi engang har sagt: ”Han var en legende. Han var industriens hjerte.”
Broder Timothy var også i 1940’erne med til at rejse penge til vinproducentforeningen Napa Valley Vintners Association og var i flere år foreningens præsident.
Selv forbandt han sine to passioner - kristendom og vin - med følgende ord:
”Vin er en konstant påmindelse om, at Gud elsker os og elsker at se os glade!”.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er Tintorera for en drue?

Robert Larsen har smagt en chilensk rødvin, der indeholdt en mindre procentdel Tintorera. Nu vil han gerne vide, hvad det dog er for en drue?
Tintorera er blandt andet navnet på en haj, men da der næppe er skarpe hajtænder i vinen, er det helt sikkert druen Alicante Bouschet, som nogle steder også kaldes Tintorera.
Alicante Bouschet er en af de få blå druesorter, hvis druekød også er farvet, og den er således, hvad franskmændene kalder en teinturier-drue – en farverdrue.

Dyrkes flere steder


Den dyrkes især i Languedoc-Roussillon, hvor den giver en dyb farve til de lyse vine på Aramon-druen. Yderligere dyrkes den i Provence og Cognac-distriktet. Samt åbenbart i Chile.
Det var franskmanden Louis Bouschet, der i 1824 gik i gang med at krydse druesorter for at finde en god "farver", og efter flere krydsninger stod hans søn, Henri, med Alicante Bouschet, en krydsning med Grenache.
I Spanien kaldes druen ofte Garnacha Tintorera, og her er den meget anvendt i distrikterne Albacete, Alicante, Orense og Pontevedra. I Almansa er den hoveddruen.
Man ved ikke, hvorfor Henri Bouschet fandt på at opkalde druen efter den spanske by Alicante.


Ugens vinøse billede

På hjørnet af Dogepaladset i Venedig ud mod Sukkenes Bro er der en løftet pegefinger i form af en skulptur af Biblens Noa – ham med Noas Ark. Det er denne skulptur, som Ulla Thomsen her har foreviget.
Den er lige efter Biblen. I Første Mosebog, kapitel 9, står at læse, at Noa var den første, der plantede en vingård. Men da han drak af vinen, blev han beruset og blottede sig inde i sit telt.
Noas søn, Kam, så sin far nøgen og fortalte det til sine to brødre, hvorefter brødrene tildækkede deres nøgne far.
På skulpturen griber Noa om en drueklase med sin venstre hånd, mens brødrene til højre har travlt med at dække ham til.
At Noa havde godt af at drikke vin, fremgår også af Biblen. Han blev 950 år, står der.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove vinøse billeder her i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 338-364 Billede 364-390


390 I Italien og Frankrig er den orange apéritif Aperol Spritz blevet et stort hit (foto © Anker Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 37 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Hvidvin

Guad al Mare, Gastellani, Vermentino, Toscana, Italien, 2015, lav alkohol (12%) 65 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler En udmærket frisk og tør hvidvin med citrusnoter. Den vil være fin til rejer og lyse fiskeretter.
Brillìo, Ponte Lungo, Vino Bianco, Italien, 2015, lav alkohol (13%) 65 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini Blid og mild og venlig - og lidt enkel - hvidvin med god druesmag, noter af hyldeblomst og æble samt en lille sødme. Udmærket til prisen.
The Grinder, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2013, lav alkohol (13%) 99 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., A Vinstouw Til 59 kr. (ved 6 flasker) er denne hvidvin et kup - og ved de 99 kr. er den stadig en dejlig, frisk og blød vin med noter af ferskner og æbler. En rigtig god madvin - og terrassevin. Flasken har skruelåg.
Irma's øko hverdag, Finca Doña Patricia, Castillka y La Mancha, Spanien, 2015, lav alkohol (12,5%) 99,5 kr., pris for 3 liter i boks, Irma Denne hvidvin i boks er fremstillet på økologiske druer: Verdejo, Sauvignon Blanc og Viura, og til den meget attraktive pris - 24,88 kr. pr. hel flaske - er den faktisk et fund. Vinen har en frisk druesmag, fin krydring og et lille strejf af honningsødme. En god hverdags-vin, som også kan bruges, når der kommer gæster. Sæt den i en karaffel på bordet, så smager den af langt mere end 24,88 kr.
Alex Emsley, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%) 119 kr., på tilbud i denne uge (uge 35): 79 kr., Kvickly Delikat hvidvin på druerne Chenin Blanc og Viognier. Vinen har en god druesmag og er ikke helt på den tørre side - den har en charmerende, lille sødme, der gør den til en god terrassevin og apéritif. Men den vil også være fin til mad. Flasken har skruelåg.
Dancing Crow, Sauvignon Blanc, Lake County, Califorien, 2014, lav alkohol (12,5%) 125 kr., The Wine Company Denne hvidvin smager godt, men med sin gode syre er den nok mest en vin til mad. Den er tør og med en frisk druesmag og noter noget i retning af stikkelsbær. Flasken har skruelåg.
Clos des Capucins, Domaine Weinbach, Riesling, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%) 169,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine En pæn hvidvin med et lidt smalt smagsbillede over i det syrlige. Helt billig er den ikke.

Rosévin

Pipoli, Vigneti del Vulture, Basilicata, Italien, 2015, lav alkohol (12%) 64 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini En rigtig god rosévin med en typisk "rosésmag" - altså med noter af jordbær og hindbær og en fin, lille sødme. Den smager bare godt. Vinen kommer fra regionen Basilicata - svangen i den italienske støvle.
Colombelle, Producteurs Plaimont, Côtes de Gascogne, Franrkig, 2015, lav alkohol (12%) 69,95 kr., pris ved 6 flasker: 57,95, Erik Sørensen Vin En meget delikat og dejlig rosévin på druerne Merlot, Tannat og Cabernet Sauvignon. Den har en frisk og bred druesmag med tilpas syre og en lille sødme. God både som apéritif, madvin og terrassevin - altså en meget all round vin. Flasken har skruelåg.

Rødvin

Baracca & Fassoldi, Toscana, Italien, 2014, lav alkohol (13%) 49 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler En rødvin, der dufter af blå blommer og har en frisk og læskende - men også en lidt tyndbenet - smag. Drik den til kylling eller pasta. Den fjerde stjerne skyldes den lave pris.
The Capeman, Darling Cellars, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 2014, middel alkohol (14%) 69,95 kr., Amka Shiraz-druen - Syrah hjemme i Frankrig - giver en rødvin med karakter, rygrad og frugt. I Sydafrika har den i denne flaske lagt druer til en god og vellavet rødvin med noter af tjære og tobak. Flasken har skruelåg.
Violanda, Cocito Dario, Barbera, Asti, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%) 95 kr., pris ved 6 flasker: 61,75 kr., Den Gode Vino Fem år gammel rødvin, der ikke præsenterer Barbera-druen helt optimalt. Frugten blegner lidt vel hurtigt og overtages af syren.
Àndreza, Lua Cheia, Douro, Reserva, Portugal, 2014, middel alkohol (13,5%) 99 kr., Taastrup Ny Vinhandel En kraftig rødvin fra portvinens dal. Umiddelbart møder den munden med en stram tørhed, men bliver den plasket over i en karaffel et par timer før måltidet, bliver den lidt venligere. Den er udpræget en madvin.
Domaine de Blayac, Stéphane Blayac, Minervois, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%) 129 kr., pris ved 6 flasker: 99,33 kr., Propperiet Denne rødvin på druerne Grenache, Syrah og Carignan er en meget dejlig og kompleks vin. Vinen har god frugt og krydderi med noter af mørke bær, kaffe og mørk chokolade. Dertil en fin, lille sødme, der holdes i ørerne af tørhed og syre.
Château Lamothe-Bergeron, Haut-Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%) 134 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop En dejlig rødvin - en rigtig Bordeaux med elegance og rygrad, men også med god frugt, især mørke, modne kirsebær, i både duft og smag. I eftersmagen er der et lille bid af ren lakrids. Nyd den til lette kødretter.
Botijo Rojo, Epilense de Vinos y Viñedos, Garnacha, Valdejalón IGP, Spanien, 2012, middel alkohol (14%) 139 kr., på tilbud til 99 kr., Kjær & Sommerfeldt Superlækker rødvin med en både frisk og blød druesmag, smidige tanniner og en frisk syre. En meget anvendelig vin.
Passi-reali, Vino Rosso, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 149 kr., på tilbud året ud: 99 kr., Vinoble En rød økovin fremstillet efter Appassimento-metoden med de tørrede druer. Den hænger ikke rigtigt sammen, men der er citron, der er kirsebær og ... ikke så meget andet.
Luis Cañas, Tempranillo, Rioja, Crianza, Spanien, 2013, middel alkohol (14%) 149 kr., på tilbud året ud: 119 kr., Vinoble Her har vi en rigtig god Rioja-rødvin med en dejlig smag - fyldig frugt, gode tanniner, fadsmag og en lang eftersmag. En udpræget madvin, der åbner sig, hvis den bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet.
Secret des Dieux, Château Castigon, Saint-Chinian, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%) 149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk En meget lækker rødvin med blød og fyldig frugt og en indtagende sødme. I smagen bløde tanniner, mørke bær og chokolade. Den smager rigtig godt!
Mont Ferrutx, Michel Oliver, Pla i Llevant-Mallorca, Crianza, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%) 159,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95, Vinmonopolet Lækker rødvin med en fyldig, blød smag - en kompleks vin med noter af mørke bær og vanille. Dertil et lille bid i slutningen, der er fint til mad.
Sunup, The Lindsay Collection, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2013, høj alkohol (14,5%) 199 kr., Vinkrogen Der er ikke spor australier-bamset over denne rødvin. Det er en kraftig vin, men elegant, kompleks og i fin balance. Fx som en god Rhône-vin.
Santinumi, Marchesi de Cordano, Montepulciano d'Abruzzo, Terra dei Vestini, Riserva, Italien, 2009, høj alkohol (15%) 349,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk Tobak og læder og træ ... en stor og flot rødvin med bred frugt og en hel krydderihylde. Det er ikke nogen elegant vin, men en vin til kraftige (grill)retter.

Smagningen af økovine fra Alsace

Tradition, Sipp Mack, Riesling, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 89 kr., på tilbud: 79,95 kr. ved 6 flasker, Jysk Vin En frisk hvidvin med duft af modne grønne druer. I smagen er der god frugt og fylde, og den markante syre gør så afgjort vinen til en madvin. Det er en smagssag, om man finder vinen lidt for syrlig. Flasken har skruelåg.
Ribeauvillé, La Cave de Ribeauvillé, Riesling, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (12%) 89,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine En frisk og rigtig lækker hvidvin med et klart billede af Riesling-druen, noter af blomster og et lille strejf af honningsødme.
Josmeyer, Blanc, Alsace, Frankrig, 2015, lav alkohol (12%) 99 kr., Vinens Verden Superlækker hvidvin med en blød og ren frugtsmag og lille sødme. En vin, der fx kan erstatte et glas champagne eller bruges som en elegant terrassevin. Flasken har skruelåg.
Signature, Muré, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%) 99,75 kr., Skjold Burne En meget lækker hvidvin på økodruer, der med sin lille tørhed til slut er velegnet til mad. Den har god frugt, der varer ved ud i den lange eftersmag. Flasken har skruelåg.
Dirler-Cadé, Edelzwicker, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 109 kr., pris for 100 cl, Dronningborg Vinimport Denne hvidvin er en Edelzwicker, hvilket vil sige, at den er lavet på flere druer - hvilke druer oplyser etiketten ikke, men sammensætningen er ualmindelig lækker. Det er en frisk og let tilgængelig vin med en forførende duft af mirabeller og modne grønne druer og med en liflig, elegant og bred smag med noter af modne citrusfrugter. Det er også en vin med en stor spændvidde, når det gælder mad. Læg mærke til, at prisen er for 100 cl mod en normal flaske, der jo er på 75 cl. Flasken har skruelåg.
Tradition, Sipp Mack, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 119 kr., på tilbud til 105 kr. ved 6 flasker, Jysk Vin En udmærket hvidvin, der dufter af citrusfrugter og har en fyldig let cremet smag med noter af modne grønne druer. Det er også en vin, hvis ret markante sødme gør den velegnet til asiatiske retter. Godt afkølet vil den også være fin som terrassevin en varm sommerdag, hvis man godt kan lide det søde touch.
Cuvée de l'Ours, Domaine Frey Charles, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 125 kr., Vinslottet Denne hvidvin på økodruer har et ret smalt smagsbillede med hovedvægten på citrus og en lille sødme. Helt billig er den ikke.
Doimaine Charles Frey, Riesling, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 125 kr., Vinslottet En meget lækker hvidvin på økodruer. Den har en dejlig duft af Riesling og en frisk og blød druesmag med en fin, diskret krydring. En meget anvendelig vin.
Domaine Saint-Rémy, Ehrhart, Riesling, Alsace, Herrenweg, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 135 kr., Vestergaard Vin En dejlig Riesling-hvidvin på økodruer. Den har en lækker og harmonisk druesmag med noter af pære og fersken samt mineralske noter. Dertil en god, lang eftersmag. En meget anvendelig vin.
Lieu-dit Belzbrunnen Riesling, Dirler-Cadé, Riesling, Alsace, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%) 149 kr., Dronningborg Vinimport En meget aromatisk hvidvin med duft af eksotiske frugter og en anelse karamel. Smagen er fyldig og bred, med noter af modne grønne druer og med en fin sødme til slut. Syre er der også i den helt rette mængde. Nyd den god afkølet, som den er, eller til lette asiatiske retter.
Domaine Saint-Rémy, Ehrhart, Gewurztraminer, Alsace, Rosenberg, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%) 150 kr., Vestergaard Vin Elegant og lækker hvidvin med alle Gewurtztraminer-druens dyder - en blød og let cremet druesmag, en fin krydring, en charmerende sødme og en lang eftersmag.
Kottable, Jossmeyer, Riesling, Alsace, Frankrig, 2014, lav alkohol (11,5%) 179 kr., Vinens Verden Denne Riesling er Ikke kun økologisk men også biodynamisk. Den er meget let og med en lidt (for) dominerende syre.
Clos Saint Landelin, Muré, Pinot Gris, Alsace Grand Cru Vorbourg, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%) 279,75 kr., på tilbud til 199,75 kr., Skjold Burne På bagetiketten er der en lille skala fra DRY til SWEET, og på denne skala er der sat en prik en fjerdedel fra DRY. Altså mere tør (25%) end sød (75%). Vinen overrasker ikke desto mindre med en meget markant sødme. Men sådan er det ofte med vine fra Alsace - og Tyskland. Forbrugerne dernede er glade for sødme, og sådanne vine kan da også være fine til mange lokale retter. Vel - bedømt på sine egne præmisser er denne hvidvin - lavet på både økologiske og biodynamiske druer - superlækker, og alene, uden mad, smager den skønt. Den har en kompleks smag med en fin, lille krydring og en syre, der ikke har særlig megen lyst til at gøre sig gældende over for sødmen.
Goldert, Domaine Zind Humbrecht, Gewurztraminer, Alsace Grand Cru Coldert, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%) 299,95 kr., pris ved 6 flasker: 199,95 kr., Erik Sørensen Vin En vidunderlig hvidvin med et fuldendt billede af druen Gewurztraminer. Smagen er blød og lækker med fin krydring og en lang eftersmag. Vinen er ikke kun økologisk, men også biodynamisk. En topvin, der næsten skal nydes uden at være ledsager til mad.
Clos Jebsal, Domaine Zind Humbrecht, Pinot Gris, Alsace, Vendange Tardive, Frankrig, 2009, lav alkohol (12,5%) 329,95 kr., pris for 50 cl; pris ved 2 flasker: 149,95, Erik Sørensen Vin Dyr, men dejlig - faktisk helt vidunderlig. En superlækker hvidvin på senthøstede druer. Meget sød - altså til en sød, men også meget gerne mild dessert. Flydende slik.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen