Nyheder for uge 42, 2016



Panasonics intelligente vinskab.

Et intelligent vinskab

Vinskabe, der sørger for, at vinene opbevares ved den rette temperatur, er ikke nogen nyhed. Men det vinskab, som Panasonic netop har præsenteret på en stor teknikudstilling i Tokyo, har nogle spritnye og ret imponerende detaljer.

Skabslågen fungerer som én stor touchscreen, der kan videregive en række forskellige oplysninger. Man kan fx klikke på skærmen og se den temperatur, flaskerne opbevares ved, og indstille den hylde for hylde, så de forskellige vine- og spiritusflasker - kan ligge under de mest optimale forhold.

Viser matchende retter


På skærmen kan man også vælge, hvilken vin man har tænkt sig til aftensmaden, og klikke på den, hvorefter samtlige oplysninger om land, producent, smag, alkoholindhold, osv. toner frem.
Klikker man videre, kan man få tip til, hvilke retter vinen egner sig til og se farvestrålende billeder af de færdige retter. Når man har valgt en ret, kan man få en ingrediensliste og opskriften frem på skærmen.
Men ét er, at det smarte skab er blevet vist på en udstilling, noget andet, hvornår verdens mange forbrugere kan få glæde af det. Og her regner Panasonic med, at der vil gå mindst tre år endnu.
Ved at klikke her kan man se en lille film (klik på den, der hedder "Future Lifestyle"), hvor vinskabet demonstreres.


Holdet med de fire kinesere, der vandt VM i blindsmagning. Foto: La Revue du Vin de France.

Kina vandt VM i blindsmagning

Der var dyb koncentration fra de i alt 21 deltagende hold, da det anerkendte franske vinmagasin La Revue du Vin de France for nylig afholdt fjerde udgave af VM i blindsmagning.
Konkurrencen foregik på Château du Galoupet i Provence, og de fire mand store hold kom fra blandt andet Spanien, USA, Rusland, Frankrig, Italien, Argentina, Belgien, Japan og Kina. Sverige og Finland var også med - mens Danmark, som vandt i 2012, ikke var blandt deltagerne.
Holdene fik et kvarter til at smage hver af de i alt tolv vine - seks hvide og seks røde - og gætte land, appellation, drue(r), årgang og producent.
Til alles store overraskelse var det Kina, der løb med sejren efterfulgt af Frankrig og med USA på en tredjeplads.

En tordenkile i vinens verden


Hos La Revue du Vin de France kalder man kinesernes sejr for intet mindre end en ”tordenkile i vinens verden”. Og det er da også utroligt, at fire oven i købet meget unge deltagere fra et relativt nyt vinland kunne vinde over hold fra lande med flere hundrede års traditioner for fremstilling og nydelse af vin.
Men det er gået stærkt med udviklingen af den kinesiske vinindustri - og med interessen for vin i det asiatiske land. I 2015 lå Kinas samlede areal af vinmarker på 799.000 hektar, hvilket betyder, at landet indtager en andenplads efter Spanien, når det gælder det største vinmarksareal på verdensplan.

Sprite i Bordeaux-vin


For blot nogle år siden blev det ofte nævnt, at kineserne udelukkende tænkte i prestige-baner, når de satte en fornem flaske vin på bordet - at de egentlig ikke vidste ret meget om indholdet, og faktisk heller ikke brød sig særligt meget om det. Efter sigende var der en hel del kinesere, der blandede Sprite i ædle Bordeaux-vine, fordi de syntes, vinen var sur.
Det er der sikkert også nogle kinesere, der stadig gør, men der er ingen tvivl om, at interessen for at erhverve sig vinviden er steget markant i Kina - hvilket konkurrencens resultat jo også vidner om.
Man kan se listerne over de 21 landes placeringer og de vine, der blev smagt, ved at klikke her.

Tunge af guld og platin

Der findes i dag elektroniske tunger, der kan bestemme, hvilken drue en vin er lavet på, eller som kan afsløre bestemte stoffer i en vin. Men nu har forskere fra University of South Australia for første gang udviklet en tunge, som er i stand til at helhedsbedømme en vin.

Tungen, der er lavet af guld, platin og kulstofelektroder, kan måle de elektrokemiske signaler fra sukker, fenoler og andre stoffer som findes i vinen. Disse signaler bliver dernæst bearbejdet i en matematisk model, hvorved der skabes et unikt ”fingeraftryk” af vinen.

Efterligner smageprocessen


Tungen kan ifølge New Scientist desuden bestemme en vins alder, og om den er modnet på fx fransk, amerikansk eller slovensk eg. Alt i alt efterligner den smageprocessen hos et menneske, der jo er i stand til at opfatte salt, sur, sød, bitter og umami - den velsmag, man fx finder i kød, ost og svampe, og kombinere disse indtryk i hjernen til et helhedsindtryk.
Indtil videre har forskerne testet tungen på 52 rødvine fra det spanske Katalonien. Først lod man otte sommelierer bedømme vinene og give dem point fra 1 til 10. Disse point sammenlignede man så med de fingeraftryk, som den elektroniske tunge havde lavet af de selvsamme vine.

Kan ikke erstatte mennesker


På basis af disse sammenligninger blev det muligt for forskerne så nogenlunde at forudsige sommelierernes pointgivning under smagningen af en ny række vine.
Ifølge forskerne vil det dog aldrig blive muligt for tungen - heller ikke med yderligere udvikling - helt nøjagtigt at kopiere et menneskes smageevne.
Målet med den elektroniske tunge er, at den skal anvendes i vinindustrien til at analysere og kvalitetsbedømme vinprøver, før vinene ender på hylderne i forretningerne.
Forskernes rapport kan - mod betaling - læses i sin helhed ved at klikke her.


Altaibjergene i Sibirien. Foto: Wikipedia/Dmottl.

Rødvin fra Sibirien

Den blotte tanke om Sibirien kan godt fremkalde kuldegysninger og forestillinger om store mængder sne. Og tanken om en vin fra dette barske område virker nærmest absurd. Men det er ikke desto mindre det, vinproducenten Vladimir Vagner har fremstillet.
Hans vinhus, Altaiskaia Loza, ligger i Altaiskoye - en lille by for fødderne af Altaibjergene i det vestlige Sibirien - og det er lykkedes Vagner at fremstille både rød-, hvid- og rosévin.
Det har dog krævet et længere forarbejde og hjælp fra et hold franske ønologer, før han kunne plante de første vinstokke.

Forsøgsmark med 20 druesorter


I Altaiskoye er vintrene iskolde med en gennemsnitstemperatur på minus 18 grader, og kulden varer som regel ved til et godt stykke ind i april. Somrene er milde, og her kan termometret godt svinge sig op på 25 grader. Så forestillingen om at dyrke vin i Sibirien er altså ikke så tosset endda.
De franske ønologer brugte ifølge BBC to år på at studere klima- og jordbundsforhold omkring Altaskoye for at være sikre på, at det var muligt at dyrke vin i området. Dernæst plantede de i 2009 20 forskellige druesorter på en forsøgsmark. Druerne kom fra Franche-Comté regionen i det østlige Frankrig og var nøje udvalgt til formålet, idet de var særligt hårdføre.
Alle planterne overlevede den første sibiriske isvinter, og de fem mest kampduelige sorter - heriblandt Pinot Noir og Muscat Blanc - har så fået lov til at brede sig på i alt 12 hektar marker.

Let at lave ice wine


Vladimir Vagner har også fremstillet ice wine - hvilket er oplagt, da denne søde vin jo laves på frosne druer. I Tyskland og Østrig, hvor vinen kaldes for Eiswein, krydser vinproducenterne hver vinter fingre for, at kuldegraderne vil nå ned på de minus 8 grader, det kræver, før man kan høste druerne. Det problem har man ikke i Sibirien ...
Som det er nu, må den sibiriske vinproducent kun fremstille vin til eget brug og til vinsmagninger. For at kunne få lov til at sælge sin vin skal han have en licens, og den koster 20 millioner rubler (cirka 2 mio. kr.).
Det har han ikke umiddelbart råd til, så han er i fuld gang med at søge investorer, og han håber, at kunne sende de første flasker på verdensmarkedet i 2017. Hvis alt går vel, vil vi måske således en dag kunne se en flaske sibirisk Pinot Noir vin på de hjemlige forretningshylder.


Bordeaux er blevet bedre

Frankrigs andel af det danske vinmarked er for længst blevet overhalet af italienerne. Borte er de tider, da to tredjedele af vinene på de danske middagsborde var franske. Det er ikke mindst gået ud over Bordeaux. Hvilket måske også kan skyldes den til tider groteske udvikling i prisniveauet for de førhen så populære vine.
Men måske er der lys forude. Det mener David M. Sichel, eksportchef for Maison Sichel og et af de seks børn, som den legendariske Peter Sichel og hans kone Diana opfostrede.
På et møde for nylig i København erklærede han, at de røde Bordeaux-vine er blevet mere drikkevenlige.

Kloner og grøn høst


- Vi er blevet bedre til at fremstille vine med modne tanniner, uden at alkoholprocenten er gået over gevind.
Det er en kendt sag, at når vinfolk taler om druernes modning, lægger de vægt på, at sukker og tanniner skal harmonere. Og det betyder ofte, at sukkerindholdet bliver for højt, før tanninerne har nået den rette modning, og dermed får man misèren med de høje alkoholprocenter.
David Sichel forklarer fremskridtet med de ændringer, der er sket i vinmarkerne siden 1980'erne:
- Der er indført nye kloner af de druer, vi anvender, Cabernet Sauvignon, Merlot og – for vores vedkommende – Petit Verdot. Vi har øget antallet af planter pr. hektar, vi fjerner drueklaser for at nedsætte udbyttet, og vi har ændret opbindingen af vinstokkene. Da jeg var barn, kunne man ikke gemme sig bag en vinplante. Det kan man nu.

Sirius og Angludet


Sichel-familien er kendt for sit medejerskab af Château Palmer. Det går helt tilbage til 1938. David Sichel er dog taget til Danmark for at præsentere et par vine fra Sirius-serien og otte årgange Château Angludet.
Sirius er vine fra druer, som familien opkøber hos vinbønder og selv vinificerer med henblik på at skabe en genkendelig stil fra år til år. Den hvide Sirius – blandet af Semillon og Sauvignon Blanc – er mild og frisk med klar Sauvignon-dominans. Den røde – blandet af Merlot og Cabernet Sauvignon – er en tør og ”slank” vin med pæn Bordeaux-karakter og god drikkelighed. Begge vine ligger i prislejet 90 kr.
Produktionen af Sirius-vinene begyndte i 1984, ejerskabet af Château Angludet går tilbage til 1961. Vinene herfra var tidligere med i Cru Bourgeois-klassifikationen, men den har man droppet. ”Systemet forvitrede”, som David Sichel formulerer det.

En vanskelig drue


Siden 1989 er store dele af Angludets 32 hektar vinmarker blevet tilplantet med de nye, bedre kloner. Desuden er Cabernet Franc blevet erstattet med Petit Verdot.
- Petit Verdot har ellers et halvskidt rygte, siger David Sichel.
- Det skyldes, at druesorten er vanskelig. Ydelsen svinger ret meget, og druerne skal håndplukkes på det helt rigtige tidspunkt, før de ”dør”. Men når det hele lykkes, giver druen muskler til vinen.
Château Angludet ligger i Margaux med blandt andet Château Giscours som nabo. Slottets største, nærmest mytiske årgang var ifølge David Sichel 1983. Den var dog ikke med i København. Her var den ældste vin fra 2002 - der dog er udsolgt.
Det er i dag årgangene 2013, 2012 og 2011, der kan erhverves for 325-350 kr., og af dem er 2011 en klassisk Bordeaux-vin, som i første omgang virker lukket, men som åbner sig smukt i glasset. 2013 er allerede imødekommende, og 2012 vil have bedst af lidt mere tid under proppen.
Vinene tages til landet af engrosvirksomheden Lago Import og kan købes hos en række vinhandlere samt på 1855cru.com. Jørgen Aldrich


Som den ene bjørn siger til den anden under måltidet: "Endelig har jeg lært, at der skal rødvin til jægere og hvidvin til fiskere"

Sjove vinøse tegninger

Den amerikanske tegner Dough Pike holder sig godt ajour i vinens verden. Han lever nemlig af at tegne humoristiske vinøse tegninger. Gennem årene har han tegnet mere end 600 tegninger, og 100 af dem har han i 2009 samlet i en bog, der samme år vandt U.S. Gourmand World Cookbook Award i kategorien ”vin-illustrationer”.
Og sjove er tegningerne, hvis motiver blandt andet er taget fra livet i vineriet, i vinforretningen og blandt restaurantgæster og tjenere.
Man kan købe bogen hos Amazon ved at klikke her.

LVMHs salgspil peger opad

26 milliarder euro (cirka 193 mia. kr.) - så meget har den franske luksuskoncern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) solgt varer for i de første ni måneder af 2016. Det er en stigning i salget på 5% i forhold til samme periode sidste år, og en del af stigningen skyldes et øget salg af vin og spiritus.

LVMH ejer blandt andet champagnemærkerne Moët & Chandon, Dom Pérignon, Veuve Cliquot og Krug samt vinmærkerne Cloudy Bay og Château d’Yquem. Og når det gælder spiritusmærker, omfatter porteføljen Ardbeg, Glenmorangie, Hennessy og vodkamærket Belvedere.
I alt udgjorde salget af vin og spiritus i de første ni måneder af i år 3,3 mia. euro (cirka 25 mia. kr.), altså omkring 12% af luksuskoncernens totale salg.
Hennessy cognac førte an med en stigning i salget på 9%, mens champagnemærkerne til sammen tegnede sig for et mersalg på 3%.



Den nye vin-fontæne i Caldari di Ortona. Vinen kommer ud af en gylden hane, som er placeret over en stenkumme.

Vin fra fontænen døgnet rundt

I byen Caldari di Ortona i den italienske region Abruzzo kan man nu få en gratis tår vin døgnet rundt.
Den lokale vingård Dora Sarchese har nemlig doneret en vin-fontæne til byen, og det primære formål med fontænen er at forsyne trætte pilgrimme med opkvikkende vin.
Caldari di Ortona ligger nemlig på pilgrimsruten Cammino di San Tommaso, der strækker sig fra Rom til Ortona, hvor apostlen Sankt Thomas’s relikvier opbevares.
Hvilken vin, vingården lader flyde ud af fontænen, melder historien ikke noget om.

En 4 meter høj fontæne


I uge 25 nævnte vi en lignende pilgrim-fontæne, som befinder sig i den lille by Ayegui i Navarra. Fra denne fontæne, som er installeret i en mur af vinhuset Bodegas Irache, strømmer der såvel vand som vin.
Vin-fontæner er en meget gammel opfindelse, og i middelalderen blev den slags fontæner ikke kun rejst til glæde for pilgrimme på rejse rundt om i Europa.
Konger og kejsere opstillede også vin-fontæner ved festlige lejligheder, så folket havde noget at fornøje sig med.
En meget stor vin-fontæne blev rejst i 1520 i London i anledning af et topmøde mellem den britiske konge Henrik d. 8. og Frankrigs Frans d. 1.
Den 4 meter høje fontæne blev placeret foran Henrik d. 8.’s slot, Hampton Court Palace, og prydet med er relief af vinguden Bacchus og med haner, hvorfra der konstant plaskede rødvin og hvidvin. Det må have været noget sjovere at deltage i et topmøde dengang end i dag …
Jonas Brandenborg Andersen.

Dansker på flot femteplads

Diageo World Class er verdens største og mest prestigefyldte bartenderkonkurrence. Den ottende udgave har netop været afholdt i Miami, og her erobrede Jonas Brandenborg Andersen fra Mash Penthouse i København en femteplads.
Det er den bedste danske placering nogensinde - og en flot placering, når man tænker på antallet af dystende bartendere.
Oprindeligt stillede 10.000 bartendere op til konkurrencen. Heraf gik 56 deltagere videre, og ud af dem var det kun 12, der endte i finalen.
Finalisterne fik hver 24 timer til at lave en opfindsom pop-up bar med alt, hvad dertil hører af flasker, redskaber osv. Og så skulle der ellers kreeres finale-drinks.

Første kvindelige vinder


Førstepladsen gik til franske Jennifer Le Nechet fra Café Moderne i Paris, og det er første gang i de otte år, konkurrencen har eksisteret, at en kvindelig bartender vinder. Men der vil nok ikke gå otte år, før en kvinde igen bestiger sejrspodiet - stadig flere kvinder bliver tiltrukket af det ellers overvejende mandsdominerede bartenderjob.
Nedenfor bringer vi opskriften på en af de mange cocktails, Jonas Brandenborg Andersen imponerede dommerne med i Miami. Udfordringen, som mundede ud i denne cocktail, hed "skab en drink til et pool-party".


True Hawaiian

4 cl Ketel One vodka
2 cl Linie Akvavit
2 cl Oloroso sherry
3 cl ananasjuice: 30 ml
1,5 cl kokossirup
1,5 cl blå sherbet is
2,5 cl limejuice
Hæld ingredienserne i en shaker, og ryst grundigt. Hæld indholdet op i et glas, og pynt med en ananas-trekant og ristet kokos.
William Hogarths kobberstik "Gin Lane" fra 1751 viser, hvordan ginglæden hos indbyggene i London havde taget overhånd.

Britisk gin er en stor salgssucces

Storbritannien er verdens største eksportør af spiritus, og der er én bestemt britisk spiritus, som har ekstra vind i sejlene i disse år, og det er gin.
En ny rapport fra Wine and Spirit Trade Association viser, at eksporten af gin er steget med gigantiske 166% i værdi siden år 2000, og at gin i dag tegner sig for 11% af al den spiritus, briterne eksporterer.
Også på det britiske hjemmemarked ryger ginflaskerne som aldrig før ned i indkøbskurvene. Nedenfor bringer vi nogle af informationerne fra rapporten.

Fire facts fra rapporten


* I værdi blev der sidste år eksporteret britisk gin for 4,9 milliarder pund (cirka 41 mia. kr.), hvoraf USA, som den største importør, aftog for 1 mia. pund (cirka 8 mia. kr.). I de sidste ti år er eksporten af britisk gin til amerikanerne steget med 553% i værdi.
* Spanien er også storaftager af gin - af al den spiritus, som landet importerede fra Storbritannien i 2015, var 33% af flaskerne gin - i værdi svarede importen til 35%. Også Canada følger godt med - her udgjorde gin 31% af den samlede import af britisk spiritus.
* På det britiske hjemmemarked er salget af gin steget med 21%, når det gælder detailhandelen og med 12% inden for hotel- og restaurantsektoren.
* I september i år nåede salget af gin på britisk jord en milepæl ved for første gang at runde 1 mia. pund (cirka 8 mia. kr.)
Flasken med den 64 år gamle Glenfiddich whisky.

Over en halv mio. kr. for en flaske whisky

Hvis man siger ”Glenfiddich Cask 843”, vil man se øjnene stråle hos enhver whiskykender. Der er tale om en single malt whisky fra det skotske The Glenfiddich Destillery, som blev lagt på et enkelt fad, Cask 843, i 1937. Først i 2001 blev whiskyen tappet på i alt 60 flasker, der blev døbt The Glenfiddich Collection 1937.
Siden da har disse få flasker af den gamle whisky været yderst eftertragtede blandt whiskysamlere verden over.
For nylig blev en af flaskerne solgt på en auktion hos det skotske auktionshus Bonhams. Flasken havde en højeste vurdering på 35.000 pund (cirka 288.000 kr.) men gik for gigantiske 68.500 pund (cirka 564.000 kr.).
Det er den højeste pris, der nogensinde er betalt på auktion for en whisky fra The Glenfiddich Destillery - og den højeste pris for en single malt, når det gælder den skotske auktionsverden.
Det var en asiatisk byder, der købte flasken.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Masa Wine har optaget importen af vinene fra det to spanske vinhuse Valenciso i Rioja og Bodega Iniesta i Machuela.


Casper Rasmussen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Casper Rasmussen (f. 1978) er vokset op i Skanderborg som den ældste i en søskendeflok på tre og med forældre, der begge arbejdede i bankverdenen.
Efter en treårig HHx-uddannelse på Skanderborg-Odder Handelsskole og overstået værnepligt fik Casper Rasmussen et deltidsjob i et af Coops daværende største varehuse, OBS! Viby. Og herfra gik det pludselig stærkt. Deltidsjobbet blev erstattet af et toårigt elevforløb - men før elevtiden var slut, fik han job som salgsleder af vinafdelingen i Kvickly Silkeborg.
Efter et par år på denne post blev Coop i 2005 sat på standby til fordel for en uddannelse i Danske Bank. Men i 2010 vendte Casper Rasmussen tilbage til Coop - denne gang som indkøber af fransk vin.
Fra og med 2015 har han haft ansvaret for Coops onlinesalg af vin og spiritus, og i 2016 også for mønstring af vintilbud i SuperBrugsens ugentlige tilbudsavis.
Derudover står han til rådighed for Coops butikspersonale, når de ringer eller mailer med spørgsmål omkring vin og har desuden til opgave at holde kontakt til journalister og vinskribenter og sikre sig at de modtager prøver af Coops vine til test.
En anden stor opgave, som er kommet til, er at være med i redaktionen på Vin&Co. Her har Casper Rasmussen været med helt fra starten - fra idé til færdigt magasin. Siden første udgave i 2014 er Vin&Co. udkommet hvert kvartal.
I 2005 flyttede Casper Rasmussen til København og bor nu i Herlev med kone og to børn på henholdsvis tre og seks år.
Adresse: Coop Danmark, Wine & Spirits Category, Roskildevej 65, 2620 Albertslund, tlf.: 43 86 42 41, e-mail: casper.rasmussen@coop.dk, www.coop.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvilken vin til chokolade?

Signe Frederiksen vil gerne høre, om vi har et bud på en vin, der egner sig til en dessert med mørk chokolade.

Der er flere muligheder, men her er vores bud: En rød vin doux naturel fra Frankrig. Altså en sød vin, hvis gæring er stoppet ved tilsætning af spiritus, så ikke alt sukkeret er omdannet til alkohol.
Det kan fx være en Rasteau, en Banyuls, en Maury eller en Rivesaltes, der alle har en masse af Grenache-druen i sig. Og netop Grenache har en tilbøjelighed til at blive iltet, så der opstår fine, krydrede aromaer af karamel og nødder, kakao og chokolade.
En sherry på druen Pedro Ximenez er også sagen eller en ruby eller vintage portvin.
I øvrigt er visse kraftige rødvine med noter af vanille og chokolade også en god match til mørk chokolade.



Ugens vinøse billede

Gitte G. Nielsen har taget dette billede i det spanske distrikt Priorat, da hun og hendes mand besøgte Torres’ vingård.
Som de fleste af de øvrige vinproducenter i området har Torres bygget sin vingård efter årtusindskiftet. Alt er nyt med supermoderne udstyr og med vine, der er blandt Spaniens bedste.
Det bemærkelsesværdige i Priorat er jordbunden med dens mange sten. Det er den, der giver rødvinene deres tørhed, men som også giver vanskelige arbejdsvilkår. Stort set alle druerne bliver fortsat håndplukket.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


397 Der er kommet en ekstra tekst på vinmarkerne i Rüdesheim: Nationalismus ist kein Alternative (foto © Ivan Christiansen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 33 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Hvidvin

Rouseabout Rousey, Adelaide Wine Estate, Chardonnay, Limestone Coast, Australien, 2013, middel alkohol (13,1%) 89,95 kr., pris ved 6 flasker, Skovgaard Vine Meget dejlig hvidvin med en klar og ren smag af Chardonnay plus noter af grape og pære. Dertil en diskret krydring, der fortsætter ud i eftersmagen.
Kohll-Reuland, Riesling, Moselle, Luxembourg, 2014, lav alkohol (12,5%) 108 kr., EJ Vinimport Interessant at smage en hvidvin fra Luxembourg. Denne her har en god Riesling-karakter og en frisk syre. God til mad.
Lolo, Arousana, Albariño, Rías Baixas, Spanien, 2014, lav alkohol (12,5%) 109 kr., pris ved 2 flasker: 99 kr., Vinstokken.dk Denne hvidvin har - til prisen - et vel smalt smagsbillede. Det er mest citrus og ikke så forfærdeligt meget andet.
Italo Cescon, Chardonnay, Piave, Italien, 2015, lav alkohol (12%) 129 kr., 116 kr. ved 12 flasker, YouAndWine En frisk og lækker hvidvin med en god Chardonnay-duft og en fyldig, let cremet smag med masser af modne citrusfrugter. Nyd den fx til et godt stykke stegt laks.
Armason, La Bollina, Chardonnay, Monferrato, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 129,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk En glimrende hvidvin, der taler til én i øjenhøjde. En dejlig duft og en bred Chardonnay-smag med tilpas syre og en lille sødme. Dertil lidt fedme og en lang eftersmag.
Tierhoek, Chenin Blanc, Piekenierskloof, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%) 142 kr., Syd Afrika Vinimport Superlækker hvidvin med en liflig duft og en kompleks, fint krydret druesmag med noter af nektariner, ananas, fersken, sød citrus og fint integreret fadsmag fra fem måneder på fransk eg.

Rosévin

Pipoli, Vigneti del Vulture, Basilicata, Italien, 2015, lav alkohol (12%) 65 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport Pæn og allright rosévin med god, frisk frugt og noter af blommer, jordbær og hindbær.

Rødvin

Bontadini, Negroamaro, Salento IGP, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%) 54,95 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler Til 55 kr. er denne rødvin et rigtig godt køb. Den har en dejlig, blød smag af sommerbær, en tiltalende sødme og en lang eftersmag.
28 Meses, David Wine Collection, Jumilla, Gran Reserva, Spanien, 2009, middel alkohol (13,5%) 69,95 kr., VinMedMere.dk "28 Meses" hedder denne rødvin, og i "28 måneder" har den ligget på fad. Den er lavet på druerne Monastrell, Tempranillo og Cabernet Sauvignon og er en flot og meget velsmagende vin med god frugt, bløde tanniner, tilpas syre, fint integrerede fadnoter, syv år på bagen og en yderst menneskevenlig pris.
Nottage Hill, Hardy's, South Eastern Australia, Australien, 2015, middel alkohol (14%) 69,95 kr., på tilbud i oktober - også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen: 39 kr., Kvickly En venlig og meget billig (i oktober) rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Shiraz. Den har god, blød frugt til den søde side og en lille krydring. Faktisk en rigtig god hverdags-vin. Den femte stjerne får den for tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.
Smaak, Darling Cellars, Sydafrika, 2013, høj alkohol (15%) 69,95 kr., Amka Denne rødvin dufter af modne brombær og læder. Smagen er så koncenteret, at den er til at skære i - men den er også ovenud dejlig, kødfuld og fuld af moden frugt og med fine noter af sød lakrids. En fin syre til slut sætter prikken over i'et og gør vinen velegnet til mad. Trods de høje procenter bider alkoholen slet ikke. Nyd den til en kraftig kødret eller det store ostebord. Prisen er yderst attraktiv.
Aussimento Double Pass, Byrne Vineyards, Shiraz, South Australia, Australien, 2014, middel alkohol (14%) 75 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini En rødvin med en meget aromatisk duft og en helt igennem lækker smag med lidt af hvert af alt det gode: moden frugt, krydrede noter, en fin syre til mad osv. Prisen ved 6 flasker er bestemt meget venlig. Flasken har skruelåg.
"Ass Kisser", The Wine Sellar, Shiraz, South Australia, Australien, 2014, middel alkohol (14%) 75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company Hm ... navnet på denne rødvin vil vi ikke oversætte. Men vi vil godt drikke vinen. Den er i høj grad drikkelig med sin god frugt, lette krydring og fine sødme. Plask den over i en karaffel, gerne et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.
Domaine de Cristia, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%) 79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company Til prisen en udmærket Rhône-rødvin - fyldig, med saft og sødme og en fin krydring. En vin, som mange vil være glade for. Vinen er lavet på økodruer.
Valley Oaks, Fetzer, Zinfandel, California, USA, 2013, middel alkohol (13,5%) 79 kr., på tilbud i ugen 13/10-19/10: 50 kr., Fakta En enkel, men også billig rødvin med et smalt smagsbillede og en markant sødme. Flasken har skruelåg.
Laguinda, Horacio Calvente, Vino de Tierra Laderas del Genil, Spanien, 2011, middel alkohol (14%) 80 kr., pris ved 12 flasker: 59 kr., Vinova Vino de Tierra Laderas del Genil ... sådan lyder appellationen. Men hvor ligger den? Vino de Tierra er den spanske benævnelse for, hvad franskmændene kalder Vin de Pays - altså landvin. Og Laderas del Genil er et lille distrikt helt nede på Spaniens sydkyst mellem Málaga og Almeria. Vinen har en tørhed, der til en vis grad "lammer" frugt og sødme. Den er en udpræget madvin.
Château le Temple, Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%) 93 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop Denne rødvin er seks år gammel og virker lidt træt. Den kan drikkes, men ... Ak ja, vi bliver alle ældre.
Rosso Piceno, Cantina dei Colli Ripani, Piceno Superiore, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%) 95 kr., Con a'more En god, lidt robust rødvin med en markant tørhed. Udpræget en madvin. Vinen er lavet på druerne Montepulciano og Sangiovese. Helt billig er den ikke.
Camparrón, Bodegas Francisco Casas, Tempranillo, Toro, Reserva, Spanien, 2011, middel alkohol (14%) 95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager En udmærket rødvin, tør, med ren frugt. Prisen ved seks flasker må nok siges at være den rigtige.
12 e Mezzo, Varvaglione Vigne & Vini, Primitivo del Salento, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%) 99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Aakjærs En dejlig rødvin med masser af frisk frugt i både duft og smag og med en fin syre, der gør vinen velegnet til mad. Smagen slutter med et lille strejf af sødme. Det er en relativ let vin - kun 12,5% - og en uhøjtidelig vin til en god pasta- eller kyllingeret.
La Bastide Saint Dominique, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2014, høj alkohol (14,5%) 99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Jysk Vin En rigtig Rhônevin med masser af krydrede noter i duft og smag - rosmarin, salvie, ruccola ... Men der er også god frugt og et tilpas tanninbid. Denne dejlige rødvin vil kunne klare sig fint i selskab med kraftige kødretter.
Bibbiano, Chianti Classico, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 99 kr., pris ved 6 flasker, Lautia Denne rødvin er helt i orden - en rigtig god Chianti. Den har bred frugt, fin krydring, bløde tanniner og en lang eftersmag.
M de Malijay, Château Malijay, Côtes de Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%) 119 kr., pris ved 6 flasker: 79,73 kr., Propperiet En robust rødvin med en frugtagtig smag, der munder ud i lidt stilkede noter. "For få druer og for meget stilk," lød det fra smagepanelet.
La Cattura, Poggio al Casone, Toscana IGT, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%) 119,75 kr., på tilbud indtil 6. november: 99,75 kr., Skjold Burne Lækker og moden rødvin på økodruer: Teroldego (85%) og Syrah (15%). Fem år gammel har den god frugt, bløde, afrundede tanniner og en lang eftersmag.
Mon Coeur, J.L. Chave, Côtes du Rhône, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%) 129 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., Jysk Vin J.L. Chave er et af de berømte vinhuse i Rhônedalen med fornemme vine fra Hermitage-højen. Siden 1998 har familien også haft projektet Mon Coeur, der sælger vine til mere menneskevenlige priser under appellationen Côtes du Rhône. Her er en af dem, en saftig og lækker rødvin i fin balance, blød og moden.
Tarapacá, Pinot Noir, Valle de Leyda, Chile, 2013, høj alkohol (14,5%) 129,75 kr., på tilbud indtil 6. november: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne En lækker rødvin med en dyb og blød smag, der måske ikke minder udpræget om druen Pinot Noir, men er helt sin egen med ren frugt og sødme. En vin, som mange vil være glade for. Lang eftersmag.
Château Tour Calon, Saint Emilion, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%) 139,75 kr., på tilbud indtil 6. november: 99,75 kr., Skjold Burne Denne rødvin hænger rigtig godt sammen. Den har dejlig frugt, en rank syre og afrundede tanniner og så den fornemme rygrad, der er så karakteristisk for god Bordeaux-vin. Det er på mange måder en mild rødvin, så nyd den til en ikke alt for kraftig kødret.
Chambers, Rosenwood Vineyards, Shiraz, Rutherglen, Australien, 2013, middel alkohol (14%) 179 kr., pris ved 6 flasker: 161 kr., Propperiet Fortræffelig rødvin med lækker, blød, fyldig og afrundet frugt. En rigtig australier. I den lange eftersmag et lille bid. Flasken har skruelåg.
Avancia, Jorge Ordoñez, Mencia, Valdeorras, Spanien, 2014, middel alkohol (14%) 299,95 kr., pris ved 6 flasker: 235 kr., AndrupVin.dk Stor og flot rødvin. Dejlig bærduft og en fyldig og kompleks smag med noter af mørke bær, især kirsebær, fin krydring, bløde tanniner og godt integrerede fadnoter. Lang eftersmag. Udpræget en madvin fx til fugle- og dyrevildt.
Castiglion del Bosco, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%) 299,95 kr., pris ved 6 flasker: 139,95 kr., Supervin Blød og meget delikat rødvin til en fristende pris (ved seks flasker). Den er fem år gammel og stadig i sine velmagtsdage. Der er dybde i den, mørke bær og en lille sødme - en smag, der hænger fantastisk længe i munden.
Velhos Bardos Reserva, Vasques & Carvalho, Douro, Portugal, 2013, høj alkohol (14,5%) 399 kr., AC-Vine Stor, flot og superlækker rødvin i en elegant flaske med en festlig etiket. Vinen er lavet på portvinsdalens traditionelle druer, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca og Sousäo, og det kan man godt smage. Portvinens ånd hviler over dens bløde, afrundede smag med let sødme og tilpas syre.

Sød vin

Quinta do Grifo, Rozès, LBV portvin, Portugal, 2011, høj alkohol (20%) 99,95 kr., Rema 1000 En lidt enkel portvin - mest sødme, ikke så meget frugt, krop og facetter. Men den er unægtelig også billig.
Likør no. 1, Frederiksdal Kirsebærvin, Kirsebær, Lolland, Danmark, høj alkohol (17%) 249 kr., pris for ½ liter, Frederiksdal En god, gammeldags kirsebærlikør af høj kvalitet. Blandt andet stammer alkoholen fra destilleret vin af bær fra plantagen på Lolland, og likøren har lagret seks måneder på små fade. Smagen er simpelt hen superlækker, blød og rund og med en ren kirsebærsmag og noter af nelliker. Den er som skabt til drinks (fx Kir Royal) og glimrende til is, marcipan og kager - og til julens risalamande. Livskvalitet på flaske!

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen