Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47, 2016



Foto: Huia Vineyards.

Jordskælv og væltede tanke

I den forgangne uge blev New Zealand ramt af et jordskælv med en styrke på 7,8 på Richterskalaen - og med hele 900 efterskælv i de følgende 24 timer.

Jordskælvet har forvoldt skader for flere milliarder kroner i vindistrikterne Waipara og Marlborough. Blandt andet hos Huia Vineyards i Marlbolrough fik de store vintanke en ordentlig rystetur. Heldigvis var der ingen mennesker - hverken her eller i de andre ramte vinhuse - der kom til skade, idet jordskælvet fandt sted omkring midnat.
Et vinlager i Marlborough fik slået hul på nogle af sine 240.000 liters vintanke, hvorpå vinen oversvømmede en nærliggende vej. Og hos det berømte vinhus Yealands Estate er der sket skader på vintankene og tab af en større mængde vin.

Omfattende svindel med vin

Svindel med vin kan koste svindleren dyrt - når og hvis, det bliver opdaget.
I 2012 afsløredes det, at en vinproducent i Bordeaux, Francois-Marie Marret, havde blandet vin af ringe kvalitet i fornem vin fra Saint-Émilion, Pomerol og Listrac-Médoc.
Flaskerne, hvis etiketter var fra de tre fine appellationer, blev solgt til en række franske vinhandlere og til supermarkedskæderne Auchan og Intermarché.
Ifølge de franske myndigheder har svindelen stået på gennem et år og har indbragt Marret, der ejer hele tre vinslotte i Bordeaux, i omegnen af 800.000 euro (cirka 6 millioner kr.).

To års fængsel


Nu er han blevet idømt to års fængsel og en bøde på intet mindre end 8 mio. euro (cirka 60 mio. kr.) - hvilket jo må siges at være en betydelig bøde i betragtning af det beløb, svindelen har genereret.
Yderligere otte involverede personer - heriblandt to vinhandlere og tre vinproducenter - har modtaget betingede fængselsdomme og store bøder.
Francois-Marie Marret har dog ikke kastet håndklædet i ringen endnu - han har nemlig tænkt sig at appellere dommen.

En stemningsfuld julevinmesse

For nylig var et større antal danskere med målrette skridt på vej mod Hotel d’Angleterre. Ikke for at overnatte eller spise i det københavnske luksushotel men for at besøge den store Julevinmesse, som Svend Leth-Møller fra The Easy Company arrangerer hvert år i november.
Og der er bestemt også noget at komme efter på denne messe, hvor vinhandlere og delikatesseforretninger giver smagsprøver på alt fra champagne og gløgg til olier og pesto.
I år var der i alt 30 stande - og dermed rig mulighed for at finde sig noget god vin til jul og nytår. Når man fandt frem til favoritterne, var det også muligt at købe flaskerne med hjem med det samme.
Udstillerne havde rigtig travlt, da VinAvisen dukkede op sidst på dagen, men det lykkedes os alligevel at få en kommentar fra Thomas Winther, der ejer vinforretningen Vinkunsten i København:
- Det er første gang, vi er med på denne messe, men det er bestemt ikke sidste. Det har været super godt. Stemningen er i top herinde og lægger op til, at man hyggesnakker om vinene - vi har haft så mange gode samtaler med gæsterne. Og så har vi også haft et rigtig godt salg.

Den hyggeligste messe


Det lykkedes os også at få et par ord med på vejen fra en af gæsterne, Lars Sørensen, der sammen med en god ven var kommet hele vejen fra Jylland:
- Vi var her også sidste år, og det er simpelt hen den hyggeligste vinmesse overhovedet, og så får man altid smagt noget nyt og spændende vin.
- Så vi tager gerne turen herover - og supplerer så med lidt juleshopping på Strøget.
Hvis man ville sætte prikken over i’et på serveringen af julevinen, var der også mulighed for at købe en karaffel, der bestemt ville få julegæsterne til at spærre øjnene op. På billedet yderst til højre herover fremvises en af de interessante karafler, der stammer fra det tyske glasfirma Eisch.

Sabling af champagne


Og hvis man også gerne ville lave lidt af et show ud af serveringen af champagnen nytårsaften, så kunne man få gode råd til sabling af champagneflasker hos ingen ringere end danmarksmesteren i champagnesabling 2009, Marianne Sass Petersen. På billedet yderst til venstre er hun i gang med at fortælle en gæst, nøjagtig hvor og hvordan sablen skal ramme flaskehalsen.
Traditionen tro kårede de mange gæster årets bedste julevine. Årets rødvin blev The Pick, Terry Hoage, Paso Robles, Californien 2008, som kan købes hos California Wine, mens årets hvidvin/rosévin blev Champagne Michel Gonet, Blanc de Blancs, 2008 fra Le Bon Goût.


En elegant champagne-sko

Hvis man besøger restauranten 34 Mayfair i London og bestiller en flaske Perrier-Jouët Belle Epoque Rosé, vil man få en oplevelse ud over det sædvanlige.
Man vil nemlig få champagnen serveret i en ganske særlig holder udformet som en sko, hvor fluten - det høje slanke glas - fungerer som stilethæl.
Den elegante holder er designet af en af Storbritanniens førende skoproducenter, Rupert Sanderson, der har kreeret sko til berømte britiske skuespillerinder som Gwyneth Paltrow og Kate Winslet.
Skoen er lavet af glas og dekoreret med sølvbelagt messing. Dekorationen er i art deco-stil og inspireret af såvel interiøret i 34 Mayfair som af Chrysler Building på Manhattan i New York.

Kan købes i restauranten


I restauranten kan man også købe glassko-holderen for 5000 pund (cirka 43.000 kr.), og med i købet følger en flaske Perrier-Jouët Belle Epoque Rosé samt seks fluter.
34 Mayfair er i det hele taget en ret opfindsom restaurant, når det gælder serveringen af champagne. I 2014, i anledning af den britiske model Kate Moss’s 40 års fødselsdag, fik restauranten fremstillet en coupe - eller champagne-skål - over en gipsmodel af Moss’s venstre bryst.
Ideen til dette glas havde restauranten fået fra historien om, at det var Ludvig d. 15.’s elskerinde, Madame de Pompadour (eller måske var det den franske dronning Marie Antoinette), der lagde bryst til verdens første champagne-skål.

Rødvin mod ryger-skader

Rygning er som bekendt usundt - blandt andet frigives der skadelige mikropartikler fra blodårernes vægge, mens man ryger - partikler, som optages i blodet.
Nu har ny forskning fra Universität des Saarlandes i den tyske by Homburg vist, at hvis man drikker et til to glas rødvin, før man ryger en cigaret, vil det have en gavnlig effekt over for denne umiddelbare negative effekt ved rygning.
Forskerne udførte et forsøg med 20 ikke-rygere, som hver blev bedt om at ryge tre cigaretter. Halvdelen af forsøgspersonerne fik lov til at drikke et par glas rødvin en time, før de tændte den første cigaret.

Bremsede aldringsprocessen


I de følgende atten timer undersøgte forskerne forsøgspersonernes blod og urin og fandt frem til, at rødvinen simpelt hen havde forhindret afgivelsen af de skadelige mikropartikler. Og ikke nok med det - hos rødvins-drikkerne bremsedes også den aldringsproces, som sættes i gang i cellerne, hver gang man ryger en cigaret.
Nu bestod forsøgspersonerne jo udelukkende af ikke-rygere - om rødvinen vil have samme effekt over for storrygere vides ikke med sikkerhed.
Man kan læse mere om undersøgelsen i The American Journal of Medicine.


I Bilbao finder man Guggenheim-museet, der er tegnet af Frank Gehry.

Vinbyernes egen forening

Siden 1999 har der eksisteret en ganske særlig forening, Great Wine Capitals Global Network (GWCGN), hvis medlemmer er byer, som gør en ekstra indsats for vinturismen i deres region. Byerne ligger alle i eller i nærheden af berømte vinområder, og for nylig fik foreningen et nyt medlem, nemlig den italienske by Verona, hvis myndigheder gør en stor indsats for at lokke vinturisterne til Veneto-regionen.

Veneto er blandt andet kendt for sine Amarone- og Recioto-vine, og regionen tegner sig for hele 12% af al den vin, der årligt eksporteres fra Italien.

Kun ti medlemmer


Med Veneto er medlemsskaren hos GWCGN nået op på ti byer - hvilket jo ikke er særligt mange, men byerne bliver også udvalgt med omhu, og det er en stor ære at være medlem af denne forening.
De øvrige ni byer er Adelaide, Bilbao, Bordeaux, Cape Town, Mainz, Mendoza, Porto, San Francisco og Valparaiso.
På foreningens hjemmeside præsenteres de enkelte byer og de vinområder, de befinder sig i, ligesom der er tip til, hvilke vinhuse man kan besøge, og hvilke andre attraktioner byen og omegnen byder på. Der er nok af inspiration at hente til den næste vinøse rejse.

Første australske vin på græsk drue

Hvidvinsdruen Assyrtiko har sin oprindelse på den græske ø Santorini, men dyrkes også inde på det græske fastland.

I uge 40 2012 fortalte vi, at Peter Barry, der ejer Jim Barry Wines i Clare Valley i South Australia, var blevet begejstret for den græske drue og var sikker på, at den ville have en stor fremtid i Australien. Peter Barry importerede 200 stiklinger af Assyrtiko-druen og plantede dem i sine vinmarker hjemme i Australien.
Nu har vinproducenten så skabt landets første hvidvin på Assyrtiko - kun 6000 flasker er det blevet til, og de er allerede afsat til nogle førende australske restauranter. Men det er kun begyndelsen.

En hårdfør drue


Assyrtiko er en drue, der er hårdfør over for diverse vinmarkssygdomme, og som med selv meget begrænset vanding kan give glimrende hvidvine. Vand er et evigt problem i Australien - også i Clare Valley, selv om området hører til de køligere i South Australia. Og den globale opvarmning gør ikke problemet mindre.
Derfor gælder det netop om at finde nye hvidvinsdruer som Assyrtiko, der stadig kan give vine med en frisk syre trods de ændrede klimatiske forhold.


Verdens største øko-vinmesse

Økologien breder sig på forretningshylderne i ind- og udland - også når det gælder vinens verden. Og et oplagt sted at finde nye øko-vine til hylderne er verdens største branchemesse for økologisk vin, Millésime Bio.
I år finder messen sted fra 30. januar til 1. februar, og man kan melde sig som gæst ved at klikke her. Arrangøren er Sudvinbio, foreningen af økologiske vinproducenter, og rammerne bliver Parc des Expositions de Marseille-Chanot i den sydfranske by Marseille.
Første udgave af den årlige messe var i 1993, og siden da har antallet af både udstillere og gæster haft vokseværk år for år. Sidste år blev Millésime Bio således besøgt af hele 4800 gæster - der ud over vinimportører også talte sommelierer, vinskribenter og andre branchefolk.
På messen vil man kunne få smagsprøver på røde, hvide, boblende og søde økologiske vine hos de omkring 900 udstillere - og bagefter indgå aftaler om import af de vine, der falder i god jord. Under messen vil der også traditionen tro blive afholdt en række seminarer.

Jean-Henri Schÿler er død

Jean-Henri Schÿler er død i en alder af 85 år. Han var ejer af 3. cru-slottet Château Kirwan i Bordeaux og négociantfirmaet Maison Schröder & Schÿler. Derudover har han været dansk konsul i Bordeaux i en længere årrække.
Jean-Henri Schÿler har været tæt på dansk vinhandel i mere end 50 år. Som ung var han i lære hos Vilh. Christiansen, og han var hos Kjær & Sommerfeldt, mens direktøren stadig hed Kjær.
I 1960'erne, da de første supermarkeder begyndte at dukke op, var han på flere turneer rundt i Danmark for at lære købmændene at smage forskel på god og dårlig vin.
Château Kirwan har familien Schÿlers ejet siden 1925, mens négociantfirmaet, der i dag er et af Bordeauxs mest anerkendte, blev grundlagt af Jean-Henri Schÿlers forfader - en tysk handelsmand - i 1739.
Jean-Henri Schÿler var syvende generation bag roret i Maison Schröder & Schÿler. I 2001 trak han sig tilbage for at hellige sig sin familie, og i dag er det hans søn, Yann Schÿler, der fører firmaet videre.
Jean-Henri Schÿler efterlader ud over Yann to døtre, Sophie og Nathalie.


En illustration fra OIV's rapport, der viser vinproduktionen på verdensplan.

OIV tager pulsen på vinens verden

OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin) udgiver hvert år en rapport, der tager pulsen på den globale vinindustri - på vinmarksarealet, produktionen, forbruget, eksporten osv.
Nu er den nye udgave for 2015/2016 netop offentliggjort, og den er bestemt værd at dykke ned. Man kan se rapporten i sin helhed ved at klikke her.
Nedenfor bringer vi nogle få af de mange interessante oplysninger.

Den globale vinindustri


* I 2015 udgjorde det globale vinmarksareal 7,5 millioner hektar. Fem lande tegnede sig for de 50% af arealet, og det var Spanien (14%), Kina (11%), Frankrig (10%), Italien (9%) og Tyrkiet (7%).
* Den samlede høstmængde af druer på verdensplan er i 2016 på 75,7 mio. tons, hvoraf de 40% er høstet i Europa, 31% i Asien og 20% i USA.
* Der er fremstillet 259 mio. hektoliter vin (cirka 34 milliarder flasker) i år, hvilket er et fald på næsten 15 mio. hektoliter (cirka 2 mia. flasker) i forhold til 2015.
* Globalt blev der i 2015 handlet med 104 mio. hektoliter vin (cirka 13,8 mia. flasker), og det er en stigning på 2% i forhold til året før. I værdi tegnede handelen sig for 28,3 mia. euro (cirka 211 mia. kr.) - en vækst på hele 10%.
* Spanien var det land, der i 2015 eksporterede mest vin, mens Frankrig ligger i spidsen, når det gælder værdien.

I denne søde juletid ...

Nu er den søde juletid så småt begyndt. Supermarkederne bugner allerede af julepynt, nissemænd og færdiglavet gløgg lige til at varme.
Hos den britiske supermarkedskæde Tesco har man skruet en ekstra tand op for julestemningen med intet mindre end gløgg-duftende luksus-toiletpapir. Og selvfølgelig er papiret forsynet med kogler, stjerner og andre julemotiver.
Tesco havde forventet, at toiletpapiret blev den store sællert - men nej, på de sociale medier har adskillige kunder spurgt om, hvorfor i alverden man har ønsket at skabe en sammenhæng mellem to så forskelligartede produkter som gløgg og toiletpapir.
Nu får vi se, om supermarkedskæden måske alligevel forsøger sig med rosé-duftende toiletpapir til næste sommer ….

Man skal bestå en test og betale 1000 kr. for måske at få lov til at købe denne likør.

Test for at købe likør

Normalt vil denne verdens spiritusproducenter - ligesom alle andre producenter - hellere end gerne sælge deres produkter til enhver, der vil købe.
Men sådan forholder det sig ikke med en ny kaffelikør fra det australske firma Mr Black.
For overhovedet at komme i betragtning som køber af Panama Geisha Coffee Liqueur, som likøren hedder, skal man først bestå en test i form af et spørgeskema om kaffe inde på firmaets hjemmeside. Spørgsmålene kan ses ved at klikke her, og der skal klikkes på sendknappen senest d. 11. december.
Nogle af spørgsmålene er udformet, så man skal sætte hak ved en af flere svarmuligheder - andre kræver, at man selv skriver løs - som fx spørgsmålet om, hvilken ”kemisk reaktion, der bidrager mest til aromaen under ristningen af kaffe”.

Kun 6 flasker på verdensplan


Senere vil et dommerpanel gennemgå alle de besvarede spørgeskemaer og vælge, hvem der skal have mulighed for at erhverve en flaske af kaffelikøren.
For at blive den lykkelige ejer skal man punge ud med det, der svarer til cirka 1000 kr.
Og hvorfor så alt det besvær omkring en kaffelikør? Jo, for det første er den lavet på nogle meget sjældne og kostbare kaffebønner med navnet Geisha. Disse bønner kræver ganske særlige dyrkningsforhold, og det er kun nogle få steder i Panama, der kan byde på disse forhold.
For det andet er der kun sat seks flasker til salg på verdensplan, og, som det lyder fra Mr Black, så skal testen være med til at sikre, at disse få klenodier ender i hænderne på rigtige kaffeentusiaster.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vinkunsten er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* The Wine Company har optaget importen af vinene fra Feudo Disisa på Sicilien.
* Kjær & Sommerfeldt har optaget importen af vinene Brunello og Rosso di Montalcino fra Podere Casisano i Montalcino.
* Køge Vinhandel har optaget importen af vinene fra Società Agricola Valturio i Marche, Italien.


Thomas Winther.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Thomas Winther (f. 1970) er uddannet Cand. polit og har arbejdet med international økonomi og politik i mange år. Hans passion for vin startede tidligt, og sammen med andre vinentusiaster er det gennem årene blevet til utallige vin-studieture.
Med base i Bruxelles i 1990’erne gik turene ind i det nordlige Frankrig og sydlige Tyskland. Senere, ofte med udgangspunkt i familiens sommersted ved Nice, udforskedes distrikterne og vingårdene i Sydfrankrig og Italien.
I 2012 flyttede Thomas Winther til Sydafrika, hvilket udløste en opdagelses- og dannelsesrejse i sydafrikansk vin. Han fandt frem til en ny gruppe meget talentfulde - og for det meste ret unge - vinmagere, der havde igangsat en revolution i et hjørne af den sydafrikanske vinindustri. De lavede vine, der skabte bølger - men vine, som man ikke kunne få i Danmark.
I to år arbejdede Thomas Winther på at udvælge de bedste af disse vinkunstnere med det mål at kunne præsentere deres vine for et dansk publikum. Arbejdet bragte ham langt ud i vinmarkerne og dybt ned i kældrene, og han endte med i alt tretten vinproducenter, der alle laver vin i små mængder og med det gode håndværk i højsædet.
I 2016 flyttede Thomas Winther tilbage til Danmark og åbnede egen vinbutik, Vinkunsten, hvor man på hylderne finder i alt 65 sydafrikanske vine fra de udvalgte producenter. Butikken er allerede blevet et levende sted for vinelskere, og i vinloungen på 1. sal afholdes der ofte vinsmagninger. Ud over den fysiske butik har Vinkunsten også en webshop.
Ved dette års udgave af den store sydafrikanske prisuddeling, Platter’s Award, modtog hele otte af Vinkunstens vine den højeste anerkendelse (5 ud af 5 stjerner), og herhjemme ved Den Store Oversøiske Vinfestival i slutningen af oktober, løb en af vinene med prisen for Messens Bedste Vin.
Ud over at dyrke vinens verden, dyrker Thomas Winther også familielivet sammen med hustruen Katrine og børnene Nora og Arthur.
Adresse: Vinkunsten, Lavendelstræde 8, 1462 København K, tlf.: 31 12 77 11, e-mail: info@vinkunsten.dk, www.vinkunsten.dk, www.facebook.com/Vinkunsten.


Ugens vinøse billede

Det er vinbonde Jesper Rye Jensen, der ejer Vesterhavegården i Karrebæksminde, der har sendt os dette billede af en gigantisk drueklase. Han tog det under høsten af sine vinmarker d. 8. oktober i år.
- Det er den største klase, vi nogensinde har set i vores vinmarker, fortæller vinbonden. - Druerne er af sorten Bolero, og klasen vejede hele 855 gram. De fleste klaser med denne drue vejer omkring 200 g.
Billedet har for nylig deltaget i en fotokonkurrence i fagbladet Vinpressen, der udgives af Foreningen af Danske Vinavlere. Og her blev det kåret til at være blandt de seks bedste billeder.
Det billede, der vandt førsteprisen, viser vi nedenfor som ugens store billede.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


402 Dette fine efterårsbillede fra vinmarkerne hos Vejstrupvin på Fyn vandt fagbladet Vinpressens fotokonkurrence. (foto © Poul Henriksen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 26 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Valle Central, Chile, lav alkohol (12,5%)

99,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 79,75 kr., Skjold Burne

En mousserende vin med en frisk duft af grape og en fyldig smag af grønne druer. Vinen slutter med et lille bittert bid, hvilket gør den velegnet som ledsager til lettere retter. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Flaxbourne, Yealands Family Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2016, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 47): 59 kr., SuperBrugsen

Frisk og meget aromatisk hvidvin med et karakteristisk billede af druen Sauvignon Blanc med dens smag af stikkelsbær, hyldeblomst og grønt græs. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bellingham, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika, 2015, middel alkohol (13,5%)

109,75 kr., på tilbud året ud: 79,75 kr., Skjold Burne

En lækker hvidvin med en kraftig og krystalklar Chardonnay-smag med noter af smør, appelsinskal, melon og citrus. Dertil fint integrerede fadnoter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Aliance, Daniel & Julien Barraud, Chardonnay, Pouilly-Fuissé, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

Liflig hvidvin med en fin duft og en frisk, bred druesmag. Faktisk en perfekt hvidvin til mange formål - en tør vin, men med en vidunderlig, lille sødme, noter af fersken og citrus og mineralske noter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Plaisir de Noël, La Bergerie, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

59,5 kr., Sigurd Müller

Som sædvanlig ledsages Sigurd Müllers julevin af en smukt illustreret og fint trykt bog med et eventyr. Køber man tolv falsker af vinen - eller en sælig julekasse - får man bogen med i købet. I år er det H.C. Andersens eventyr Klodshans, dog ikke med digterens egen tekst, men en nyskreven tekst. Stakkels H.C må vende sig i sin grav. Men vinen ... hvordan er den? Det er som sædvanlig en fransk vin af god kvalitet og til en yderst julevenlig pris, der har medført den femte stjerne. Den har en dejlig, blød og afrundet frugt med fin krydring, der fortsætter hele vejen igennem i den lange eftersmag. En julevin, som mange vil være glade for.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Calades, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En vellavet og meget lækker rødvin med god, bred og blød frugt, fin krydring, ikke for meget alkohol og en sødme, som mange vil være glade for. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Carmel Mingot de Haux, Château de Haux, Côtes de Bordeaux, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)

79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 47): 33,33 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen

En let og venlig, lille rødvin fra det danskejede Bordeaux-slot Château de Haux. Der er ikke det store vingefang, men der er frugt og sødme, nogle fadnoter og en god eftersmag. Og til tilbudsprisen 33,33 kr. ved seks flasker er den unægtelig billig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grande Passolo, Rocca & Figli, Salento IGT, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., Amka

En rødvin med en mørk farve og en kraftig smag med tyngde, god frugt, tilpas syre og en lille sødme. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjerne

Laya, Bodegas Atalaya, Almansa, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., A Vinstouw

Ganske pæn rødvin på druerne Garnacha og Monastrell. Den har god, fyldig frugt, krydrede noter og syre, men ellers ikke noget større smagsbillede. Den fjerde stjerne får den for prisen ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cantina Zaccagnini, Montepulciano, Abruzzo, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Jysk Vin

Om 2009-årgangen skrev vi: "Kraftig, kødrig rødvin - trods kun 12½% alkohol. En dejlig vin, der lægger sig fint i munden med en god, afrundet struktur. Bundet om halsen har flasken en lille stump vinstok med en knop." Hvad vi skrev, gælder også denne gode årgang.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Negraro, Appassimento, Fratelli Fabriano, Rosso Veronese, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

119,75 kr., pris året ud: 79,75 kr., Skjold Burne

Årets gode julevin, kalder Skjold Burne denne rødvin, og den er både god og en julevin. Den har en fyldig, blød og lækker druesmag med en fin rosin-sødme fra appassimento-metoden med druekvaset fra Amarone-fremstillingen - en sødme, som mange vil være glade for.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Amancaya, Gran Reserva, Domaines Barons de Rothschild (Lafite) og Nicolas Catena, Mendoza, Argentina, 2014, høj alkohol (14,5%)

159,75 kr., på tilbud året ud: 129,75 kr., Skjold Burne

Årets eksklusive julevin, kalder Skjold Burne denne rødvin, der er lavet i et samarbejde mellem to berømte vinfamilier i henholdsvis Bordeaux og Argentina - og et samarbejde mellem to ikon-druer fra hver sit land: Cabernet Sauvignon (30%) og Malbec (70%). Vinen er simpelt hen elegant og superlækker med bred frugt, bløde tanniner, god krydring og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Delibori, Amarone della Valpolicella, Italien, 2012, høj alkohol (15%)

199 kr., Irma

En superdejlig rødvin, stor, flot, elegant og i fin balance. Den rene, klare frugtsmag bæres frem af noter af tørrede frugter, bløde tanniner og tilpas syre. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Knotty Vines, Rodney Strong, Zinfandel, Norhern Sonoma, California, 2013, høj alkohol (15%)

199,75 kr., på tilbud året ud: 169,75 kr., Skjold Burne

En stor, flot og lækker rødvin - en rigtig amerikaner på druen Zinfandel. Den har en kraftig druesaft, fint integreret fadsmag, god krydring (peber) og en lang eftersmag. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Reserva, Tarapacá, Colchagua Valley, Chile, 2012, høj alkohol (14,5%)

199,75 kr., på tilbud året ud: 149,75 kr., Skjold Burne

I anledning af sit 140 års jubilæum har det chilenske vinhus Tarapacá lavet denne rødvin på Cabernet Sauvignon (75%) og Syrah (25%). Vinen er en stor, varm og meget lækker vin med god struktur og et bredt smagsbillede. Der er fyldig frugt, fint integrerede fadnoter og noter af nelliker og vanille. Helt oplagt som julevin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vitruvio, Brizarelli, Sagrantino, Montefalco, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 159 kr., AndrupVin.dk

Druen Sagrantino kan godt være lidt kradsbørstig. Det er den også her, men alderen seks år har afrundet den til en vin, man udpræget vil skænke til kraftige kødretter og gryderetter. Eller gemme endnu nogle år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Colozón Loco, Bodegas Iniesta, Manchuela, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)

209 kr., på tilbud til 159 kr., Masa Wine

Flot rødvin med et bredt smagsbillede. Der er bred frugt, bløde tanniner, god krydring og noter af mørke bær og chokolade. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjerne

Silex, Les Vignerons Tautavel Vingrau, Côtes du Roussillon VIllages Tautavel, Frankrig, 2013, høj alkohol (15%)

229,95 kr., Vinmonopolet

En god rødvin i fin balance - dyb frugt, fin struktur, lang eftersmag. Den smager godt, men prisen gør meget ondt.

stjernestjernestjerne

Heidrom, Pfaffl, Niederösterreich, Østrig, 2012, middel alkohol (14%)

239 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En meget kraftig rødvin på druerne Merlot og Cabernet Sauvignon. Den har tørhed, frugt og garvesyre samt dominerende bitterstof, der maskerer frugten. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet Til prisen 239 kr. er den alt for enkel.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tim Smith Wines, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2014, middel alkohol (14%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., AndrupVin.dk

En meget flot rødvin - her sker der en masse! Dyb farve, liflig duft og en lækker, harmonisk smag med fyldig frugt, bløde tanniner, fint intgrerede fadnoter, brombær, boysenbær, vanille ... Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Giacomo, Podere La Villa, Merlot, Toscana IGT, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

250 kr., Amfora Vin

En venlig, lille og enkel rødvin med saft og frugt, men ikke så meget mere. Vinen fik tre stjerner. Havde den kostet 75 kr., ville den have fået fire stjerner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos Les Fites, Estriacus, Priorat, Spanien, 2008, høj alkohol (15%)

269 kr., pris ved 6 flasker: 150 kr., D’Wine

Superlækker rødvin på druerne Garnacha, Carignan og Cabernet Sauvignon. En stor vin med en liflig duft og en blød, krydret smag i fin balance. Ikke så tør, som Priorat'er ofte er. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjerne

Cavalli, Tenuta degli Dei, Toscana IGT, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

299,95 kr., pris ved 3 flasker: 249,95 kr., Erik Sørensen Vin

Denne rødvin er lavet på druerne Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Petit Verdot - den er altså en vin i Bordeaux-stil. Og af samme grund ikke en Chianti Classico, men blot en "landvin" - eller rettere måske en supertoskaner. Super..., nej det er den ikke. Og slet ikke til de nævnte priser. Den har et smalt smagsbillede - lidt i retning af en lidt tynd kirsebærsaft med tanniner. Den meget højre pris stjal den fjerde stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine of the Bee, Domaine de la Pertuisane, Côtes Catalanes IGP, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)

399,95 kr., pris ved 6 flasker: 349,95 kr., Vinmonopolet

En helt fantastisk rødvin med et harmonisk og meget lækkert smagsbillede. Den har dyb frugt, bløde tanniner, god krydring og fint integrerede tanniner. 15%, men ikke nogen spritkant. Vinen er lavet på druerne Grenache og Carignan.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Late Harvest, Chile, 2015, lav alkohol (12,5%)

79,75 kr., pris på 50 cl; på tilbud året ud: 59,75 kr., Skjold Burne

Til tilbudsprisen er denne dessertvin på senthøstede druer rigtig god. Den har en tilpas sødme og noter af abrikos og honning.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos du Roy, Lalande et Fils, Sauternes, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

Til den meget rimelige pris er dette en venlig og imødekommende Sauternes med dejlig honningsødme og tilpas syre til at afbalancere sødmen. Den ædle råddenskab kunne vi ikke rigtigt fornemme. Den femte stjerne får den for prisen.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen