Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 1, 2017



Moët & Chandons champagneautomat.

Træk champagnen i automaten

Normalt er det fx wienerbrød, slik eller sodavand, man trækker i en automat. Men i den automat, som champagnehuset Moët & Chandon har kreeret, er det selvfølgelig champagne.

Første gang, automaten blev lanceret, var i december 2013 i det fornemme stormagasin Selfridges i London i en popup julebutik.
For nylig opstillede baren All Bar One på Leichester Square i den britiske hovedstad - i forbindelse med sin åbning - også sådan en champagneautomat. Den kan nu lejes hos baren - hvis nu man fx vil overraske gæsterne en nytårsaften.

Robotarm leverer flasken


Den smarte automat kan rumme 350 flasker champagne - dog er der tale om små flasker på 20 cl til det, der svarer til 140 kr. stykket.
Man skal ikke lægge pengene direkte i automaten, men derimod bruge en polet, som købes det sted, hvor automaten befinder sig.
De, der har prøvet at trække fx en pose peanuts i en automat, ved, hvordan posen nærmest smides ned i bakken, hvorfra man så kan tage den. Og hvis der er noget, man ikke skal gøre med en flaske champagne, så er det at ryste den. Men det er der også taget højde for i Moët & Chandon-automaten. Her er det nemlig en gylden robotarm, der forsigtigt tager fat om flasken og leverer den til kunden.
I en lille film på YouTube kan man se, hvordan automaten fungerer.

Erklærer sig skyldig i tyveri

For et par år siden havde restauranten French Laundry i Napa Valley indbrud i sin vinkælder. Det var kun sølle 100 vine, der blev stjålet. Men da restauranten har tre stjerner i Guide Michelin, rummede kælderen nogle af verdens største vine - og det var dem, tyvene målrettet var gået efter.

Som nævnt i uge 19 2016 lykkedes det ret hurtigt politiet at opspore en del af vinene, som befandt sig i staten North Carolina 3600 kilometer væk fra French Laundry. Efter et stykke tid kunne politiet også meddele, at det havde anholdt og tiltalt to mænd, Alfred Georgis på 53 år og Davis Kiryakoz på 44, for tyveriet.
Nu har den ene af de anholdte, Davis Kiryakoz, erklæret sig skyldig i indbruddet hos French Laundry og vil modtage sin dom til marts.

Tyveri af vine for 3,6 mio. kr.


Davis Kiryakoz er også under anklage for at have planlagt indbrud i såvel en vinforretning som hos endnu en restaurant - en anklage han dog ikke vil vedkende sig.
I alt blev der stjålet vin til en værdi af 500.000 dollars (cirka 3,6 millioner kr.) hos French Laundry, og det var vine, der på vinkortet lå på mellem 3250 og 7950 dollars (cirka 23.000 og 57.000 kr.).
Blandt vinene var adskillige flasker Domaine de la Romanée-Conti og Screaming Eagle Cabernet Sauvignon - den californiske kultvin, som French Laundrys gæster skal betale 6000 dollars (cirka 43.000 kr.) for flasken. 24 af de stjålne vinflasker er aldrig blevet fundet.


Det smukke burgundiske vinlandskab. Foto: U.M.V.B.

To producentforeninger fusionerer

Beaujolais-regionen er som bekendt en appellation i Bourgogne-distriktet - og en meget stor appellation, der adskiller sig markant fra resten af distriktet, når det gælder såvel klima og jordbundsforhold som de vine, der fremstilles.

Derfor har det også siden tidernes morgen været helt naturligt for Beaujolais at have sin egen vinproducentforening, Union des Maisons de Vins de Beaujolais et du Mâconnais.
Men nu er det slut. Ved en generalforsamling i december fusionerede foreningen med Bourgognes noget større vinproducentforening, Union des Maisons de Vins de Bourgogne.
Navnet på den nye forening er Union des Maisons de Vins de Grande Bourgogne (U.M.V.G.B.), og dens præsident er Frédéric Drouhin, der sidder i direktørstolen i det fornemme gamle Bourgogne-vinhus Domaine Joseph Drouhin.

Vil modernisere Beaujolais


Der er flere årsager til fusionen mellem de to producentforeninger. En af dem er, at et stigende antal producenter fra Côte d’Or i Bourgogne siden 1990’erne har opkøbt vinmarker og vinhuse i Beaujolais.
I alt fremstiller Beaujolais og resten af Bourgogne 300 millioner flasker vin årligt. Og de i alt 70 vinproducenter i den nye sammenlagte producentforening tegner sig for de 66% af flaskerne og en årlig samlet indtægt på cirka 1,4 milliarder euro (cirka 10 mia. kr.). De 50 medlemmer kommer fra Bourgogne og de resterende 20 fra Beaujolais.
En af de arbejdsopgaver, U.M.V.G.B. vil tage fat på, er at modernisere Beaujolais og kæmpe for, at områdets vine bliver mere anerkendte.
Sandt nok så lever de ellers glimrende Beaujolais-rødvine i høj grad i skyggen af de langt mere berømte vine fra det ”egentlige” Bourgogne.


Firkløveret bag Winefamly (fra venstre mod højre): Thomas Pedersen, Rasmus Jensen, Thomas Herman og Morten Strunge.

Vine til kostpris

Den danske vinbranche har fået et nyt medlem, Winefamly. Der er tale om en digital vinklub med et ”fra bonden til bordet” salgskoncept. Ifølge vinklubbens hjemmeside betaler klubmedlemmerne kun kostpris for vinene. Det vil sige den pris, som Winefamly har betalt for vinene hos vinproducenten - dog tillagt emballageafgift, alkoholafgift, moms, fragt til vinklubbens lager og estimeret fragt fra lageret til medlemmerne.
Winefamly skulle således ikke tjene en krone på selve salget. Indtjeningen kommer udelukkende fra de 75 kr., som medlemmerne betaler hver måned.

Angiver forskellen på priserne


Bag vinklubben står ejeren af vinfirmaet VildMedVin, Thomas Pedersen, kokken Thomas Herman, der er kendt fra tv, iværksætteren Morten Strunge og Rasmus Jensen, der tidligere har været direktør for Mofibo.
Når man klikker ind på Winefamlys hjemmeside, kan man for hver vin se den estimerede markedspris og den noget lavere pris, som vinklubbens medlemmer skal betale. Som medlem må man hver måned købe op til 24 flasker vin.

Vilde protester over tjærefabrik

Som nævnt i uge 41, var der oprør i Chablis efter myndighedernes beslutning om at opføre en tjærefabrik i det berømte Bourgogne-distrikt.
Fabrikken skulle opføres i Saint-Cyr-les-Colons og skulle fremstille 500 tons tjære - eller asfalt - i timen i de næste 25 år.
Tjære indeholder carbonhydredmolekyler, som vinproducenterne frygtede ville forurene druerne - både via luften og det vand, der bruges til vanding. Værst af alt var, at byggeplanerne var vedtaget hen over hovedet på Chablis’s vinproducenter.
Producenterne ville dog ikke kaste håndklædet i ringen og iværksatte kampagner mod byggeriet og sørgede for at få magasiner, fjernsyn og andre medier til at viderebringe deres protester.

Myndighederne har lyttet


Omsider har myndighederne og det entreprenørfirma, der skulle stå for byggeriet, lyttet til alle klagerne og har valgt at opføre fabrikken et sted, hvor der ikke er risiko for forurening af vinmarkerne.
Hvor tjærefabrikken så kommer til at ligge, er endnu ikke oplyst. Måske bliver det på en af de grunde, som vinproducenterne i desperation pegede på som et alternativ. Producenterne tilbød endog at købe en af disse grunde - hvilket myndighederne dog har takket nej til.
Den megen asfalt fra fabrikken skal bruges til en udvidelse af A6-motorvejen, der forbinder Paris og Lyon.


WSTA's grafiske illustration, der viser forholdet mellem salget af hedvin i mængde og stigende afgifter.

Afgifter skyld i salgs-dyk

Salget af hedvin går ned ad bakke i Storbritannien. I 2005 købte briterne 82 millioner flasker hedvin - i 2015 lød tallet på 35 mio. flasker.
Når det drejer sig om portvin, er salget faldet med 26%, mens salget af sherry, der er den mest solgte hedvin i Storbritannien, er halveret i løbet af de ti år - fra 22 mio. flasker til kun 10 mio.
En væsentlig årsag ifølge brancheorganisationen Wine and Spirits Trade Association (WSTA) er de ekstremt høje afgifter på hedvine - afgifter, der er 33% højere end på en flaske almindelig vin og 4% højere end på mousserende vine. Det betyder, at hele 59% af gennemsnitsprisen for en flaske hedvin er afgifter.

Steg 18% på et år


Som WSTA påpeger, så er afgifterne på hedvin steget med gigantiske 53% siden 2007. Alene i 2008 steg de med 18%, hvilket året efter resulterede i et fald i salget på 32%.
Brancheorganisationen forsøger nu at råbe den britiske regering op. Sænk afgifterne markant, lyder opfordringen.
Samtidig har WSTA kørt en kampagne for hedvin op til jul og har lagt en grafisk illustration af forholdet mellem afgifter og salg ind på sin hjemmeside. En rød stiplet linje viser stigningen af afgifterne fra 2005 til 2015, mens søjler med farvekoder for forskellige slags hedvin viser det dalende salg af antal flasker.
Vi har bragt illustrationen øverst til venstre. Ved at klikke her kan man se den i et større format.


Tre gode råd til champagneglasset

Vi ved godt, at nytårsaften næsten er ovre, når denne udgave af VinAvisen dumper ind i mailboksen hos vores mange tusinde læsere. Men vi vil nu alligevel komme med tre gode råd til de glas, man benytter til champagne. Det kan jo også være, at der er en flaske bobler til over til dagen efter ...

* De gammeldags skålformede champagneglas er begyndt at komme ind i varmen igen. Men de er bestemt ikke velegnede til boblevin, da boblerne forsvinder alt for hurtigt på den store overflade. De høje slanke flûter, der spidser lidt ind foroven, er det traditionelle, festlige - og ganske udmærkede - valg. Men man kan også med fordel bruge ganske almindelige tulipanformede vinglas. Her er der god plads til aromaen i den brede kumme samtidig med, at glassets form holder på boblerne og kanaliserer aromaen op mod næsen.
* Glassene må ikke være stuevarme. De skal være kølige som champagnen, dvs. cirka 10 grader. Stil dem ikke i fryseren. Så dannes der nemlig kondens på glassene, og de bittesmå vanddråber vil også kunne dræbe nogle af boblerne.
* Det er vigtigt at sikre sig, at glassene er absolut rene og helt fri for enhver form for opvaskemiddel. Elementært! Ja, men desværre oplever man alt for ofte, at perlerne dør med det samme, og at man efterlades med en dvask oplevelse.



Det er en kold fornøjelse at høste de frosne druer til den tyske Eiswein. Foto: DWI.

Fuld gang i Eiswein-høsten

Mens temperaturerne her i Danmark for det meste har holdt sig over frysepunktet i de sidste par måneder, så har det været hundekoldt i flere egne af Tyskland. Og heldigvis for det, for det betyder, at høsten af druer til årets Eiswein er godt i gang.
For at høsten til den søde vin kan begynde, skal termometret falde til 8 minusgrader, og det gjorde det for nylig i både Franken, Rheingau, Mosel, Nahe, Pfalz og Rheinhessen, hvor man blandt andet høstede frosne Riesling- og Sylvaner-druer.

Perfekte forhold i Nordamerika


Og lad os lige repetere, hvorfor man høster frosne druer: Når druerne fryser, vil vandet i dem fryse først, mens de sukkerholdige stoffer, syrer og ekstrakter forbliver i flydende tilstand. Under presningen vil det frosne vand - isen - blive tilbage sammen med drueskind og stilke, mens en sød og duftende most løber fra.
Også i Nordamerika, hvor man ligeledes fremstiller ice wine, som det hedder her, er der i øjeblikket ideelle betingelser for at høste druerne til den søde delikatesse.
De store områder for ice wine er delstaten Michigan samt de canadiske provinser British Columbia, og Ontario. Og i alle tre områder kunne høsten af ice wine-druer begynde ualmindeligt tidligt i år på grund af det meget kolde vintervejr.

Store mængder canadisk ice wine


Allerede d. 6. december begyndte man at høste i Okanagan Valley i British Columbia, hvor termometret viste 9 minusgrader - og det fortsatte det med tre dage i træk.
På grund af de gode høstforhold kan man forvente en meget stor mængde canadisk ice wine årgang 2016.
Alene i British Columbia er der nu høstet 600 tons druer til ice wine, og høsten er endnu ikke færdig. I 2015 var den samlede høst i provinsen til sammenligning på 224 tons.

OIV-kongres i Bulgarien

OIV (Office International de la Vigne et du Vin) er et internationalt organ på regeringsniveau, der repræsenterer vinindustriens interesser. Hovedkvarteret er i Paris, og der er i alt 46 deltagerlande.
Hvert år afholder OIV en kongres, World Congress of Vine and Wine, og det er en ære at være værtsland for denne store begivenhed. I 2016 tilfaldt æren Brasilien, og i 2017 bliver det den bulgarske hovedstad, Sofia, der bliver rammen om den 40. udgave af kongressen, som afholdes fra 29. maj til 2. juni.

Stor betydning for bulgarsk vin


Omkring 1000 repræsentanter fra OIV's mange deltagerlande valfarter til kongressen, hvor forskere inden for diverse vinøse emner vil fremlægge deres nyeste forskningsresultater. Der vil være diskussionsgrupper, hvor videnskabelige og tekniske emner bliver endevendt, og mulighed for at udveksle erfaringer vinlandene imellem.
I Bulgarien har man svært ved at få armene ned. At den prestigefyldte kongres skal holdes i Sofia er en anerkendelse af Bulgarien som vinland. Det vil også være en oplagt mulighed for at markedsføre bulgarske vine og i det hele taget Bulgarien som et rejsemål for vinturister.


Katharina Maria Galumbo fra Weingut Galumbo i Illmitz i Burgenland repræsenterer august.

Unge vinmagere smider tøjet

For fjorten år siden fik den østrigske vinkonsulent Ellen Ledermüller-Reiner en god idé. Hun ville lave en kalender, hvor der for hver måned blev vist en ung østrigsk vinmager. I starten vistes både mænd og kvinder, men fra og med 2007 er det udelukkende unge kvindelige vinmagere, der har prydet kalenderen. Og det gælder også for den nye 2017-kalender.
Det er hvert år en ny gruppe kvinder mellem 17 og 27 år, der lægger krop til årets forskellige måneder. I de senere år har det ikke kun været begrænset til vinmagere - også deres søstre og døtre har smidt det meste af tøjet og har poseret foran fotografen.
Målet med kalenderen er at give den østrigske vinverden et nyt, smart og moderne image. Ved at klikke her kan man se flere billeder fra den nyeste udgave af ”Jungwinzerinnen Kalender”, som kalenderen er døbt.



30.000 kr. for en "kongelig" whisky

Highland Park er et af de mest anerkendte destillerier i Skotland og tilmed det nordligste af dem alle, da det ligger i Kirkwall ved Scapa på øen Orkney.

Hos destilleriet har de en vis svaghed for os danskere - i hvert fald hedder deres nyeste whisky “Christian I” og har den nette pris af 30.000 kr. Altså uden afgift og moms eller fortjeneste til en vinhandler. Dyre dråber.
For et par år siden tappede destilleriet en single cask whisky, som blev solgt med navnet “Dannebrog” (ca. 1300 kr. og udsolgt).

Fik skotske øer i medgift


Der er blot tappet 300 flasker af Christian I, der er opkaldt efter den første konge med navnet Christian, som var konge af Danmark, Norge og lejlighedsvis også Sverige (og grundlægger af universitetet i København).
I 1468 bortgiftede han datteren Margrete til kong Jakob III af Skotland. Som medgift fik hun Shetlandsøerne og Orkney, som indtil da havde været en del af Norge, men siden har tilhørt Skotland.
Derfor blev Highland Park et destilleri i Skotland - og ikke i Norge - da det blev grundlagt i 1798. Whisky’en har en styrke på 46,8%, men er blød og rund med en fin, lagret bouquet. Jas


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Korsholm Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Philip Dyna.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Philip Dyna (f. 1975) er Fine Wine Chef for Vinoble/Østjysk Vinforsyning samt "bankdirektør" for Vinbanken – Vinoble’s kommisionssalg.
Det var lidt af et tilfælde, at han kom til at arbejde med vin. Efter endt salgsuddannelse i Kvickly og forskellige salgslederjobs i flere af kædens forretninger på Sjælland manglede der i 1998 en vinmand i Kvickly i Roskilde. Denne opgave kastede Philip Dyna sig over, og den blev startskuddet til en enorm interesse for vin, som har hængt ved lige siden. Samme år blev den ene af de to vinklubber, som han er medlem af, grundlagt. Den anden vinklub, Copenhagen Tasting Group (CTG), blev Philip Dyna medlem af i år 2000, og i dette forum har han siden stået bag store smagninger som fx 65 årgange Château d’Yquem, 30 årgange Château Latour, 18 årgange DRC Richebourg, 10 årgange DRC Le Montrachet og 10 årgange Quinta do Noval Nacional Vintage Port.
Siden 1999 har han desuden hvert år været i Bordeaux for at smage årets fadprøver en primeur. I de senere år er det også blevet til en hel del rejser til Bourgogne, hvis vine også har vundet Philip Dynas begejstring.
I 2001 overtog Philip Dyna ansvaret for Kjær & Sommerfeldts Skatkammer, et kommissionssalg, hvor private solgte til private. Et lignende koncept, Vinbanken, bestyrer han i dag hos Vinoble Skt. Petri. Her kan man købe og sælge spændende nye og gamle vine i den eksklusive ende af kvalitetsskalaen. Derudover står han også for Østjysk Vinforsynings salg af Bordeaux en primeur.
Philip Dyna er gift med Karin, og sammen har de datteren Ida og sønnen Felix. Fritiden bruger han på familien og selvfølgelig på at dyrke sin store interesse for vin.
Adresse: Vinoble Skt. Petri - Vinbanken, Krystalgade 18, 1172 København K, tlf.: 33 14 03 87, mobil: 20 58 54 91, e-mail: phd@vinforsyning.dk, www.vinbanken.dk.



Ugens vinøse billede

Steen Rasmussen fra The Wine Company færdes hjemmevant i Rhône, og på en af sine ture til distriktet tog han dette billede af den historiske bro i byen Tournon. Den forbinder Tournon med dens lille tvillingeby Tain-l’Hermitage, der ligger på den anden side af Rhônefloden med den berømte Hermitage-høj og dens kostbare vinmarker som en dramatisk baggrund.
Den 170 m lange bro blev indviet den 25. august 1825 af ingeniøren Marc Seguin og hans fire brødre, og det er Frankrigs første hængebro med bærende kabler af stål. I 1965 blev broen ombygget og udvidet med fortove.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


408 Så smukt var der i Bourgognes Chevalier-Montrachet den 11. december (foto © Poul Victor Jensen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Las2ces, Chozas Carrascal, Utiel-Requena, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., D’Wine

En lækker hvidvin på Macabeo, Sauvignon Blanc og Chardonnay. Den er fyldig, fuld af frugt - blandt andet modne, grønne druer - og har en lang og blød eftersmag. Nyd den fx til stegt laks.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Santa Rita 120, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2015, middel alkohol (13,5%)

59,95 kr., Amka

En dejlig lige-ud-ad-landevejen rødvin med god saftig frugt - især solbær. Flasken har skruelåg. Vinen forhandles i Meny- og Spar-butikker.

stjernestjernestjerne

Chakana, Proviva, Malbec, Mendoza, Argentina, 2015, middel alkohol (13,5%)

60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En lidt robust og samtidig enkel rødvin med frugt og sødme og ikke så meget andet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maron Appassimento, Italien, middel alkohol (14%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En udmærket rødvin - der dog hverken har årgang eller appellation på etiketten. Vinen har noter af mørk chokolade i duften og en intens smag af modne hindbær. Drik den til det store ostebord eller til en god pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Montgras, Reserva, Carmenère, Valle Central, Chile, 2015, middel alkohol (13,5%)

75 kr., Føtex 

En skøn rødvin, blød og meget lækker. Der er en ren, afrundet frugtmag, bløde tanniner, noter af chokolade og krydderurter samt vanille fra den diskrete fadlagring.

stjernestjernestjernestjerne

Igelsi, Premium Wine Selection, Rosso Veronese IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

85 kr., Premier Cru

Denne rødvin på Valpolicella-druerne Corvina og Rondinella er en ret enkel vin, der udpræget er til mad. Smags-spektret er ikke særlig bredt, men der er god frugt og tilpas syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Henry Dubois, Les Vins Aujoux, Grenache Noir, Frankrig, 2015, høj alkohol (15%)

99,75 kr., på tilbud i januar: 69,75 kr., Skjold Burne

Vellavet rødvin med god duft og smag. Smagen er fyldig og saftig med ren druesmag, let krydring, en lille sødme og fint integrerede fadnoter. 15% alkohol, men slet ikke nogen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vigna Pedale, Riserva, Torrevento, Castel del Monte, Italien, 2010, lav alkohol (13%)

119,95 kr., Strandgaarden

Blød, lækker og moden rødvin, seks år gammel og lige til at plukke. Den har en dejlig, varm druesmag, som er velpoleret - ingen skarpe kanter - og med en fin krydring. Charmerende 13%. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Abbott's Delaunay, Minervois, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Propperiet

En fortræffelig rødvin på druerne Syrah, Carignan og Grenache. Den har en kraftig og flot duft og en smag med en god, fyldig bærsmag med fin krydring og noter af jordbund og chokolade. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Solco, Valturio, Rebo, Marche Rosso IGT, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)

140 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Vellavet rødvin med god, bred frugt og krydring, og begge dele er til stede hele vejen igennem til eftersmagen. Helt billig er vinen ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zarús, Viña Solorca, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)

149 kr., ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw

En flot rødvin - udpræget madvin. Den har god, fyldig frugt og en krydring, tanniner og syre, der giver den rygrad. Skænk den gerne til en kraftig kødret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Antu Limited, MontGras , Cabernet Franc, Valle de Maipo, Chile, 2014, middel alkohol (14%)

189 kr., Føtex 

Uha, hvor er den er flot. En stor, bred og kompleks rødvin, der fortjener en vellavet (kød)ret. Dens fyldige, varme frugt går fint hånd i hånd med den gode krydring og de bløde tanniner, og fornøjelserne fortsætter ud i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Gold Top, Skærsøgaard, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2014, lav alkohol (12%)

Denne rødvin er lavet på fire druer: Leon Millot, Rondo, Regent og Cabernet Cortis. Det er en dejlig rødvin med frugt og noget herbalt i duften og med en fløjlsblød og fyldig frugtsmag. der holder længe i munden. Drik den til milde kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

La Bastide Saint Dominique, Bastide Saint Dominique, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2014, høj alkohol (15%)

229 kr., ved 6 flasker: 205 kr., Jysk Vin

En rigtig god rødvin på druerne Grenache (80%), Syrah (10%), Mourvedre (5%) og Cinsault (5%) med en varm, afrundet frugtsmag med god krydring og en lille sødme. I smagen noter af mørke bær og eukalyptus. 15% alkohol, men ingen spritkant. Udpræget madvin til en vellavet (kød)ret.

stjernestjernestjerne

Collezione 53, Faudi Salentini, Primitivo, Manduria, Italien, 2013, høj alkohol (15%)

249,95 kr., ved 6 flasker: 179 kr., AndrupVin.dk

Det er ikke elegancen, der trykker denne rødvin. Det er en kraftig vin med intens smag og en markant sødme. Noget bredt smagsbillede har den ikke, men den er til gengæld let drikkelig. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Roara, Ca dei Conti, Valpolicella, Italien, 2013, høj alkohol (15%)

349 kr., pris ved 6 flasker: 314 kr., YouAndWine

Mørk chokolade og en kurvfuld friske bær præger duften af denne dejlige rødvin. Smagen er fuld af frugt og med en dejlig frisk syre. Det er en kraftig vin - med sine 15% alkohol - men den er ikke sprittet. Faktisk er den ret elegant. Nyd den til en kraftig kødret - gerne med oksekød.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Special Reserve, Vasques de Carvalho, White Port, Portugal, høj alkohol (20%)

349 kr., AC-Vine

Superlækker, hvid portvin - flydende slik. I smagen er der en kurv af tørrede og kandiserede frugter - blandt andet æbler og abrikos. Dertil honning og i eftersmagen noter af karamel. Men der er også en syre, der afbalancerer sødmen. Hvid portvin er i dette tilfælde noget helt andet end normal, rød portvin.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen