Vandet står højt i vinmarkerne. Fra den lille film på YouTube.
Oversvømmede vinmarker
I regionen Swan Valley i Western Australia kan man i øjeblikket opleve vinproducenter, som padler af sted i kanoer mellem rækkerne af vinstokke.
Et kraftigt regnvejr fik for nylig floden Swan River til at gå over sine bredder og oversvømme områdets mange lavtliggende vinmarker. Og det netop nu, hvor høsten står for døren.
Nogle vinhuse var allerede begyndt at høste druerne, da vandet kom væltende. Hos fx Sandalford Wines var de fleste hvidvinsdruer i hus, men samtlige Semillon- og Chenin Blanc-druer er gået tabt.
Sprækkede druer
Et andet vinhus, Sittella Wines, har mistet alle sine Shiraz-druer, og sådan kan den ene efter den anden vinproducent melde om større eller mindre indhug i høstmængden.
I nogle vinmarker står vandet i to meters højde, så man ikke engang kan se toppene af vinstokkene - i andre er der tale om soppehøjde. Men også her er det gået ud over druerne. Selv om vinstokkene ikke er oversvømmede, så suger de al for megen vand til sig, hvilket medfører, at skindene på druerne sprækker - især på de druesorter, der i forvejen har et sart skind, som fx Chenin Blanc. Og sprækkede druer er lette ofre for skimmelsvamp, som stortrives i den store fugtighed, som oversvømmelserne har resulteret i.
Skader for 54 mio. kr.
Flere hundrede tons druer er gået tabt, og vinproducentforeningen Grape Growers Association of Western Australia regner med, at skaderne vil beløbe sig til mere end 10 millioner AUD (cirka cirka 54 mio. kr.).
Myndighederne i Swan Valley har med god grund erklæret regionen for naturkatastrofezone.
En lille film på YouTube giver et godt indtryk af de store vandmængder, der har oversvømmet vinmarkerne.
Oscar-statuetten. Foto: Wikipedia/Oscars.
12.000 glas bobler til Oscar-fest
I denne weekend afholdes den 89. udgave af Academy Awards, og spændingen om, hvem der løber med årets Oscar-statuetter for bedste film, hovedrolle, birolle osv., bliver udløst.
De berømte og håbefulde skuespillere og de mange indbudte gæster er ankommet til Dolby Theatre i Hollywood - og de skal alle have vin i glassene og mad i maverne såvel under Oscar-uddelingen som til den efterfølgende fest, Governors Ball. Og det skal alt sammen være crème de la crème.
Champagnehuset Piper-Heidsieck har ifølge Decanter fået æren af at levere bobler, og der vil blive åbnet 1400 flasker og skænket i alt 12.000 glas champagne. Blandt flaskerne vil der være adskillige magnummer og årgangschampagner.
13,6 kg spiseligt guldstøv
Samtlige stillevine bliver leveret af Francis Ford Coppola Winery - der ejes af den legendariske filmproducent af samme navn. Hvid- og rødvinen bliver henholdsvis en Chardonnay og en blandingsrødvin fra serien Cinema Premiere 89th Edition. I alt vil der blive skænket 10.000 glas vin fra 2200 flasker.
Når det gælder maden, vil der blandt andet blive serveret 250 hummere, 7500 rejer (tænk engang at tælle alle de rejer …), 10 kg kaviar, 800 krabbeklør og 6,8 kg sorte trøfler fra Bourgogne.
Til desserten er der fremstillet 90 liter is, som skal ledsages af i alt 1050 vaffelkræmmerhuse. Og ud over det hele bliver der drysset 13,6 kg spiseligt guldstøv.
7000 chokolade-Oscars
Til kaffen kan alle gæsterne få lov til at bide hovedet af deres helt egen Oscar-statuette, idet man har lavet 7000 miniatureudgaver af den berømte statuette i chokolade.
Oscar-statuetten - altså den rigtige af bronze overtrukket med 24 karat guld - er blevet uddelt af Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) siden 1929, og hvorfor hedder den så Oscar? Oprindelig var det statuettens kælenavn, hvor det officielle navn var Academy Award of Merit.
Det fortælles, at det var AMPAS’s bibliotekar og siden hen administrerende direktør, Margaret Herrick, der - da hun så statuetten for første gang - sagde: - Jamen, det ligner jo min onkel Oscar!
I 1939 tog AMPAS så kælenavnet til sig, og lige siden da har statuetten heddet Oscar.
UC Davis har egne studie-vinmarker og et vineri med fade, tanke og andet udstyr. Foto: UC Davis.
Vin-sælgende universitet
Hvert eneste år må vinuniversitet UC Davis i Californien hælde omkring 24.000 liter udmærket vin i vasken.
En californisk lov forlanger nemlig, at vinen, der fremstilles af de mange ønologistuderende, skal destrueres.
Men fra og med slutningen af 2017 kommer der andre boller på vinsuppen. Myndighederne i Californien har nemlig vedtaget en særlov, der gør det muligt for universitetet at sælge op til 75.700 liter vin årligt - hvilket jo langt overstiger den mængde, der laves. Loven gælder ikke for andre vinøse læreanstalter i USA.
UC Davis vil derfor fremover sælge vinen til en række lokale vinhuse, der så vil tappe den på flasker og videresælge den.
Overskuddet fra salget går til universitetet, der glæder sig over at kunne få nogle af de mange penge tilbage, som det investerer i fremstillingen af vinen.
Økovin hitter også i Storbritannien
Økologisk vin går efter alt at dømme gyldne tider i møde på dansk jord. Det fremgik af et interview af Sudvinbio med kategoriplanlægger hos Coop, Steen Jepsen - et interview, som vi bragte uddrag af
i sidste uge.
Også i Storbritannien går forbrugerne i stigende grad efter økologisk vin, øl og spiritus. Det viser en ny rapport fra Soil Association.
Sidste år var der en stigning i salget af økologisk mad og drikkevarer på hele 14,3% til 2,2% af det totale fødevaremarked på britisk jord. Og det er ikke mindst salget af økovine, der er årsag til opsvinget.
Julen 2016 var den helt store salgsperiode - her steg salget af de økologiske vine med gigantiske 40% i forhold til julen 2015.
På verdensplan sælges der årligt økologisk mad- og drikkevarer for det, der svarer til 571 milliarder kr., hvoraf Storbritannien tegner sig for de 45%.
Cannabisplanten har smukke fligede blade. Foto: Wikipedia.
Fra vin til cannabis
Som vi nævnte
i uge 4, er det for nylig blevet tilladt at dyrke og sælge cannabis - eller marihuana, som udvindes af cannabis-planterne - til rekreativt brug i Californien. Hidtil har det kun været tilladt til medicinsk brug.
Det vil uden tvivl medføre, at stadig flere cannabis-producenter vil slå sig ned i Californien - noget, som nogle af statens vinproducenter ikke just er begejstrede for.
For nylig har Flow Kana, der dyrker og distribuerer cannabis, købt det nedlagte Fetzer Winery i det californiske Mendocino. Familien Fetzer fremstillede deres første kommercielle årgang vin her i 1968, men solgte ejendommen i 1992 og etablerede sig andet steds i Californien med et større vinhus.
"Snuskede folk" i omegnen
Flow Cana leverer i øjeblikket cannabis til 100 apoteker i det nordlige Californien, men med tilladelsen til også at sælge cannabis til rekreative formål vil produktionen garanteret få vokseværk i de kommende år.
Nogle af de vinhuse, der ligger tæt ved den gamle Fetzer-ejendom er bekymrede over at få en cannabis-producent som nabo. Bekymringen gælder såvel lugtgener som ”snuskede folk" i omegnen.
Det har fået Flow Kana til at udgive et informationsark, der skal berolige vinproducenterne - som jo lige så godt kan vænne sig til, at cannabis-planterne vil blive et almindeligt syn i det ellers så frodige vindistrikt.
Største høst i ti år
Ikke siden 2006 er der blevet høstet så mange druer i Bordeaux, som der blev i efteråret 2016.
I alt blev druerne forvandlet til 577 millioner liter vin, hvilket svarer til 770 mio. flasker. Og det til trods for, at arealet af vinmarker i det franske distrikt er reduceret med 10% i de sidste ti år.
Vejrguderne har da også været med vinproducenterne i Bordeaux sidste år. Vinteren var lang og kold, men så brød solen igennem og gav en lang, varm sommer. Også efteråret var yderst gunstigt med mindre regn end normalt.
85% af druerne gik til rødvin, 10% til tør hvidvin, 4% til rosé og 1% til sød hvidvin.
Man kan læse meget mere om høsten fra de enkelte appellationer i en artikel af vinskribenten og vinproducenten Gavin Quinney på
Liv-ex Blog.
Foto: Wikipedia/Smallman12q.
Nyt om rødvin mod demens
Der forskes rigtig meget i det helsebringende stof resveratrol, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin.
Stoffet har vist sig at have en godgørende virkning over for en række sygdomme, heriblandt sukkersyge og visse former for kræft.
Nu har et hold amerikanske forskere ved University of California udført en interessant undersøgelse, der bekræfter resveratrolens gode virkning i forbindelse med demens - når sygdommen vel at mærke befinder sig på et tidligt stadie.
Forskerne fulgte ti forsøgspersoner - fem af hvert køn - i alderen 66 til 82 år. Alle havde de oplevet en nedsættelse i de kognitive funktioner – de mentale processer i hjernen, der gør, at vi kan tænke og opfatte. Ingen af dem havde endnu fået stillet en demens-diagnose eller fik medicin for deres begyndende demenssymptomer.
PET-skanning af hjernen
Forsøgspersonerne blev inddelt i to grupper, hvoraf den ene fik en daglig portion frysetørret druepulver, lavet på californiske rødvinsdruer - portionen svarede til halvandet glas rødvin. Den anden gruppe fik et placebo-pulver.
Forskerne fulgte nu de ti personer i et halvt år og udsatte dem med mellemrum for forskellige kognitive forsøg.
Ved undersøgelsens start og igen efter det halve år var gået, fik samtlige personer en PET-skanning af hjernen.
Forskerne koncentrerede sig om de områder i hjernen, hvor en begyndende demenssygdom som fx Alzheimers først kan spores i form af nedsat kemisk aktivitet.
Forbedret hukommelse
Hos de forsøgspersoner, der fik placebo-pulveret, skete der i løbet af det halve år en markant nedsættelse af aktiviteten i disse områder af hjernen. Hos de personer, der havde fået drue-pulveret, var hjerneaktiviteten ikke yderligere forringet i forhold til den første skanning. Og i de kognitive undersøgelser var der en direkte forbedring i deres hukommelse.
Man kan læse mere om undersøgelsen ved at
klikke her.
Regnen har skyllet en del af denne grusvej væk på Ampelos's jorde. Foto: Peter Work.
Endelig regn i Californien
Californien har lidt under flere års tørke, og i 2014 blev staten ligefrem erklæret i undtagelsestilstand.
Men nu er regnen kommet, og der er ikke bare tale om små dryp - det styrter simpelt hen ned fra Himlen, hvilket får vinproducenterne til at juble. En af dem, der er glad for, at regnen er kommet, er danske Peter Work, der sammen med sin hustru, Rebecca, ejer det gode vinhus Ampelos Cellars & Vineyard i Santa Barbara i Californien.
Han fortæller, at der i løbet af blot tolv timer faldt mere end en tredjedel af den mængde nedbør, som faldt i hele 2014.
Grusvejene skylles væk
- Det væltede bare ned, og vi har allerede mistet en del af vores grusveje - de er simpelt hen skyllet væk. Men den klarer vi med et smil - bare der kommer regn, så er vi glade, lyder det fra Peter Work.
- Lake Cachuma, som er vores store vandreservoir oppe i bjergene, har været næsten tørlagt de sidste par år. Og det er ikke så godt, da det bruges til at sende vand igennem dalen, når der bliver for tørt.
- Nu hjælper det på det, men der skal stadig en del mere regn til at fylde reservoiret op.
Ilter vinen i glasset
Vi har gennem tiderne omtalt mange dimser, som efter sigende skulle kunne ilte en lidt lukket og rå vin, så den åbner sig, bliver blødere og frigiver sin aroma. For det meste drejer det sig om dimser, som sættes på flaskehalsen, før man skænker vin i glasset.
Den nye Eparé Pocket Wine Aerator fra det amerikanske firma
Eparé ilter derimod vinen, når den befinder sig i glasset. Når det lille redskab er stukket ned i vinen, trykker man på en knap på håndtaget, og straks sendes der et hav af små bobler ud i glasset.
Kun 15 sekunder
Dimsen, der sammenfoldet er lige til at have med i lommen, har tre forskellige indstillinger alt efter, hvor meget eller lidt den pågældende vin skal iltes.
Hvor det tager flere timer at ilte en vin i en karaffel, kan det lille redskab ifølge firmaet klare det i løbet af 15 sekunder.
Eparé Pocket Wine Aerator koster 19,95 dollars (cirka 140 kr.), og firmaet sender også til Danmark.
Mere om GRBaV
I uge 7 nævnte vi virussen Grapevine Red Blotch associated Virus (GRBaV), som bliver stadig mere udbredt i de californiske vinmarker - og i markerne i flere andre stater. Indtil videre har man ikke fundet noget middel, der kan bekæmpe denne virus.
Vores trofaste læser, vinavler og amatør-planteforsker Jens Madsen har nu gjort os opmærksom på, at sygdommen blandt andet spredes på grund af dårlig hygiejne hos de fabrikker, hvor man poder vinplanterne.
Og, som han skriver, så ses virussen også indimellem i vinmarkerne på dansk jord.
Symphony kan købes i Danmark
I sidste uge nævnte vi i ugens gode spørgsmål hvidvinsdruen Symphony, som er en krydsning af druerne Muscat de Alexandria og Grenache Gris.
Vinene på druen har en let krydret smag med aroma af citrus, abrikos og fersken. Det lyder jo ganske dejligt.
Vores læser havde smagt vinen i Californien, men faktisk kan man ifølge Jens Madsen få hvidvine på Symphony herhjemme - blandt andet vinen Obsession fra vinhuset Ironstone. Den kan købes i Føtex og Bilka til cirka 80 kr.
Cabernet Franc. Foto: Wikipedia/MagnusManske.
Fransk drue stammer fra Navarra
Druen Cabernet Franc lægger most til rødvine i både Bordeaux og Loire. Men noget tyder på, at druen oprindelig kommer fra det spanske vindistrikt Navarra.
Allerede i 2012 hævdede Jancis Robinson i bogen Wine Grapes, at Cabernet Franc stammede fra Baskerlandet - et område, der grænser op til Frankrig, og som blandt andet omfatter Navarra. Men nye studier fra den ønologiske forskningsstation Evena i det spanske distrikt tyder på, at det netop er her, druen er født.
Det er The Drinks Business, der har talt med centrets leder, Ana Sagüés Sarasa, som er i gang med et forskningsprojekt om Navarras oprindelige druer. Cabernet Francs ”forældre” skulle være de to baskiske druer Morenoa og Hondarribi Beltza.
Nævnt i 1300-tals skrifter
Det, som har ledt Ana Sagüés Sarasa på sporet, er gamle skrifter fra 1300-tallets klostre i Navarra. Distriktet ligger på pilgrimsruten til Santiago længere sydpå, og munkene tjente til dagen og vejen ved at fremstille vin til de mange tørstende pilgrimme.
I de gamle skrifter er Cabernet Franc nævnt flere gange, så der kan have været betydelige arealer tilplantet med denne drue.
I dag er det slet ikke tilladt at fremstille vin på Cabernet Franc under appellationen Navarra DO (Denominación de Origen). De druer, som har fået det blå stempel, er Cabernet Sauvignon, Garnacha, Graciano, Merlot, Mazuelo, Pinot Noir, Syrah og Tempranillo.
Dog må vinproducenterne godt plante Cabernet Franc med fremstilling af Vino de Mesa - almindelig bordvin - for øje.
Angry Ant (vred myre) er navnet på en af de nye myre-gin.
En ren gin-mani
Verden er gået gin-amok, og det meste af den gin, der drikkes, kommer fra Storbritannien.
Ifølge Wine and Spirit Trade Association (WSTA) steg eksporten af britisk gin i 2016 med 12% i værdi til 474 millioner pund (cirka 4 milliarder kr.), hvilket er en hidtidig eksport-rekord.
På det britiske hjemmemarked går det også forrygende. Sidste år blev der her solgt mere end 40 mio. flasker britisk gin for knap 1,1 mia. pund (cirka 10 mia. kr.). Og 44 nye destillerier slog dørene op i Storbritannien.
En årsag til ginnens store succes er, at destillerierne i såvel Storbritannien som i resten af verden nærmest kappes om at lancere gin med anderledes og eksotiske ingredienser. Det gør, at der hele tiden er noget nyt og interessant på markeder for gin-entusiasterne.
Myrer hitter
Når det gælder anderledes ingredienser, så er myrer i vælten i øjeblikket. I 2014 var det opsigtsvækkende, da det britiske The Cambridge Distillery lancerede Anty Gin - altså ”myre gin” - og det endda til en pris, der svarer til 2000 kr. flasken.
Siden da har flere andre destillerier fulgt trop, og ikke mindst i Austalien har man med glæde kastet sig over de små kryb som ingrediens i gin.
Sidste år lancerede Bass & Flinders Distillery således sin gin, Angry Ant, og i år har Applewood Distillery sendt sin Green Ant Gin på markedet op til Valentinsdag d. 14. februar. Man kan næsten høre det for sig:
- Skal det være lidt mere myre-gin min elskede …
En dejlig citrussmag
For nylig barslede endnu et australsk destilleri, Something Wild Beverages, med en gin på grønne myrer, Australian Green Ant Gin.
At indtage grønne myrer er ikke nyt i Australien - de indfødte har spist dem i flere tusinde år på grund af deres helsebringende egenskaber.
Det kan umiddelbart lyde lidt pjattet at bruge myrer som ingrediens i gin. For hvad i alverden kan de bitte små dyr bibringe så kraftig en spiritus?
Faktisk giver såvel de grønne myrer som de mange andre arter en god citrussmag til ginnen. Myrer udskiller nemlig et syreholdigt stof, når de bliver forskrækkede - og det bliver de jo, når de skal destilleres - og det er dette stof, der har denne dejlige citrusaroma.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Gastro & Vino er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Winefamly Vinklub er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Thrane Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
Annette Jørgensen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Annette Jørgensen (f. 1970) fik, som datter af frankofile forældre, tidligt en passion for vin. Alle barndomsferier blev tilbragt med besøg hos vinproducenter rundt omkring i de franske vindistrikter. Særlig stor var interessen for Alsace og Bourgogne – og en enkelt afstikker til Piemonte – hvor familien knyttede nære venskaber med flere producenter.
Begejstringen for vin fik Annette Jørgensen til at drage til WSET i London for at gennemføre The Advanced Certificate. Her fandt hun sin rette hylde og fortsatte med Diploma-studiet, som hun afsluttede i 2016. Hun er dermed en af kun seksten danskere, som kan kalde sig DipWSET.
Den 1. februar 2017 startede hun som vinformidler hos Vinens Verden. Her kvalitetssikrer hun informationer om vine og producenter, laver kampagner, håndterer presserelationer til journalister, arbejder med synlighed på de sociale medier, deltager ved vinarrangementer, tager med på vinrejser og afholder vinsmagninger hos Vinens Verdens kunder.
Hun underviser også på Level 2 og Level 3 hos Vinuddannelse.dk, og i de senere år har hun desuden holdt vinsmagninger for vinglade danskere på freelancebasis.
Oprindelig er Annette Jørgensen uddannet cand.mag. i kommunikation og retorik fra Aalborg Universitet og Københavns Universitet. Hun har arbejdet med formidling, projektledelse og kompetenceudvikling i private virksomheder og senest i Københavns Kommune. Her var hun formand for vinklubben, hvilket gav et godt netværk til vinhandlere, vinimportører og vinpersonligheder, som optrådte i vinklubben.
Annette Jørgensen er gift og har en datter på 15 og en søn på 18 år. Familien, som har rødder i det nordjyske, holder af frisk luft og havvand og tilbringer gerne fritiden i sejlbåden Barbaresco.
Adresse: Vinens Verden, Hestehaven 21E, 1. sal, 5260 Odense S, tlf.: 29 24 28 61, e-mail:
annette@wine.dk,
www.wine.dk.
Ugens vinøse billede
Oven over den lille vinby Peñafiel i det spanske distrikt Ribera del Duero troner den store 1300-tals borg Castillo de Peñafiel, i hvis indre man finder et fantastisk vinmuseum. Her tog Lars Ole Hansen dette billede af en cirka 60 cm høj udgave af Phylloxera vastatrix - vinlusen, som truede med at udrydde samtlige europæiske vinmarker i anden halvdel af 1800-tallet.
Uhyggelig ser den jo ud - men bare rolig, virkelighedens vinlus er kun få millimeter lang.
Man kan læse mere om lusen ved at
klikke her.
Hvem kommer med det næste billede til os?
Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
416
”Hjemkomsten” (1910, udsnit), et af de mange fine billeder på Nivaagaards Storm P.-udstilling (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen