Nyheder for uge 10, 2017



Harald Krabbe (tv.), der ejer Frederiksdal Kirsebærvin, og Cold Hand Winerys ejer, Jens Skovgaard Pedersen.

Dansk frugtvin på ProWein

Når ProWein slår dørene op d. 19 marts, er det 24. gang, den store vinbranchemesse afholdes i Düsseldorf.

Og for første gang nogensinde vil der blandt de mere end 6000 udstillere være to danske frugtvinproducenter. Den ene er Frederiksdal Kirsebærvin på Lolland, der hvert år forvandler store mængder kirsebær til lækker bærvin. Den anden producent er Cold Hand Winery, der ligger uden for Randers, og som har givet æblevinen en renæssance.
De to producenter er ligefrem blevet inviteret af ProWein. Messen har nemlig et område, ”Same but Different”, der er reserveret til nye måder at lave vin på, og her har arrangørerne af messen syntes, at dansk frugtvin, som er i en rivende udvikling i disse år, skulle være repræsenteret.

Vil have gang i eksporten


De to danske producenter har begge store vækstplaner, og for at indfri dem skal der eksporteres. Og i den forbindelse er ProWein et perfekt afsæt, mener Harald Krabbe fra Frederiksdal Kirsebærvin.
- Det skal være sådan, at man kan finde vores frugtvin rundt om i verden på linje med fx portvin og Bourgogne. Kvaliteten af vores vine fejler ikke noget, men vi mangler det globale netværk og så lige nogle hundrede års tradition, siger han med et glimt i øjet.
- Netværket skal vi nok få, for alle, der smager vores vine, er overraskede og imponerede, lyder det fra Harald Krabbe. - Derfor bliver ProWein en fest. Og det med traditionen - det skal vi nok indhente.

50.000 besøgende


Messen bliver hvert år besøgt af mere end 50.000 gæster fra omkring 100 forskellige lande. De mange branchefolk består ikke mindst af vinimportører, så der skulle være god mulighed for, at de to danske producenter kan få nogle eksportaftaler i stand.
Ved at klikke her kan man læse en serie af postkort om Frederiksdal Kirsebærvin og høsten af bærrene. Og ved at klikke her kan man læse VinAvisens postkort fra ProWein.


Bølgende vinmarker i Rioja.

Bliv underviser i Rioja-vin

Vinrådet i Rioja ønsker at gøre en ekstra indsats for at udbrede kendskabet til distriktets vine, og det har derfor lanceret et undervisningsprogram med titlen Rioja Wine Educator Programme.

Målet er hvert år at uddanne et antal vinbranchefolk fra forskellige lande til specialister i vinene fra det spanske distrikt.
Når eleverne har bestået kurset og modtaget deres certifikat, har de dermed vinrådets blå stempel til at undervise i Rioja-vin i deres respektive hjemlande - hvilket det også forventes, at de gør.
For at melde sig til kurset skal man have mindst to års erfaring fra vinbranchen - fx som vinimportør, vinhandler, sommelier, vinskribent eller underviser i vin.
Vinrådet tager så den endelige beslutning om, hvem der er velegnet til at komme på skolebænken.

Holder i fire år


Undervisningen er gratis, og den omfatter et onlinekursus, en skriftlig afhandling og et afsluttende kursus i selve Rioja, hvor man møder alle de andre studerende. Vinrådet afholder alle omkostninger til logi, mad og drikke - dog skal man selv betale flybilletterne.
Det certifikat, man får efter at have bestået kurset, holder kun i fire år, hvorefter man kan ansøge, om man kan få det fornyet. Om det kan lade sig gøre er i høj grad afhængig af, hvor mange kurser og foredrag om Rioja-vin, man selv har holdt på hjemmebane.
Man kan læse mere om Rioja Wine Educator Programme og ansøge om at blive optaget på kurset ved at klikke her.
Ideen med at udbrede kendskabet til vin ad denne vej er ikke ny på spansk jord. Vinrådet i Jerez har i snart mange år uddannet Sherry Educators, der på samme måde har undervist i sherry i deres hjemlande.

Kina har vokseværk

Kina er verdens største forbruger af spiritus. Og i 2020 vil det asiatiske land ifølge de nyeste tal fra Vinexpo højst sandsynligt være verdens næststørste vinforbruger.

I løbet af de næste tre år spås salget af vin i Kina at stige med gigantiske 39,8% til et beløb svarende til 153 milliarder kr. Førstepladsen vil - ligesom i dag - tilhøre USA med et vinsalg på 273 mia. kr.

En dråbe i vinhavet


Trods den meget store mængde vin, som kineserne tilsammen vil hælde i glassene i 2020, så vil forbruget pr. indbygger fortsat være meget lavt. I dag ligger det på 1,34 liter årligt - et tal, der om tre år forventes at være steget til 1,53 liter. Og det er jo en dråbe i vinhavet, hvis man sammenligner med fx Frankrigs nuværende 47,2 liter pr. indbygger.
I dag indtager Kina således på en 36. plads blandt verdens vinlande, når det gælder forbruget pr. indbygger.
Kineserne er ikke de store aftagere af champagne og andre mousserende vine. Det er frem for alt stillevinene, der lægges i indkøbskurvene.
Om tre år forventes det, at der vil blive eksporteret 1,1 mia. flasker hvid-, rød- og rosévin til det asiatiske land.


Lanson lancerer øko-champagne

Champagne-distriktet er også hoppet med på den grønne bølge, og der er i dag flere champagnehuse, som fremstiller økologiske bobler.
Nu har Lanson lanceret champagnen "Green Label", hvilket gør huset til det største champagnehus med økologisk champagne i sortimentet. Men det er ikke det hus, der har flest øko-champagner på markedet. Den rekord deles ligeligt mellem Canard-Duchêne og Duval Leroy, der begge fremstiller 70.000 flasker øko-bobler om året. Første årgang af Green Label er på 65.000 flasker.

Har droppet biodynamikken


Druerne til den nye champagne kommer fra vinmarker, som Lanson købte i Marne-dalen i 2010. Disse marker blev allerede dyrket efter biodynamiske principper, men champagnehuset har valgt at se bort fra Månefasernes påvirkning og holde sig til økologien.
Green Label er fremstillet på basisvin fra årgang 2012, som var et rigtig godt høstår. Champagnen er dog ikke en årgangschampagne med årstal på etiketten, men en almindelig NV (non vintage).
Herhjemme forhandles den nye champagne af Excellent Wine.


Der var mange gæster til årets udgave af "Franske Vindage", hvor man har en enestående chance for at smage vine fra næsten ethvert hjørne af Frankrig.

Dejlige Loire-vine

Franske Vindage fredag-lørdag i Politikens Hus tiltrak store skarer vinglade danskere, så der var trængsel ved smagebordene. Alt, hvad hjertet kunne begære fra det franske vinland, blev skænket op i de udleverede Spiegelau-glas. Som gæsterne måtte tage med sig hjem.
Ni regioner var repræsenteret med vine, som store og små importører havde udvalgt i deres sortiment. VinAvisen fokuserede på Loire og Champagne og fandt godter fra dem begge.
Hvidvine fra Loire og Sancerre giver sig selv, mens en Rosé Pinot Noir fra Philippe Gilbert (Vinova) var en nyhed fra distriktet. Den var en frisk, elegant sag med klar Pinot-smag.
Cabernet Franc er Loires dominerende rødvinsdrue, og Les Pensées des Pallus fra Domaine de Pallus i Chinon (Clément Vin) signalerede klar Cabernet Franc. Det samme gjorde Chinon fra Domaine de la Colline (Holte Vinlager). Den røde Touraine-vin ”Cuvée Marcel” fra Château de la Roche (Genereux) var helt speciel med sin blanding af Cabernet Franc samt Cot og Grolleau – to druesorter som næppe ligger forrest i de flestes vinviden.

Bobler i lange baner


Champagne kunne smages i adskillige udgaver, blandt andet fra gamle kendinge som Kjær & Sommerfeldt og Laudrup Vin.
Louise Søborgs importfirma Le Bon Goût, stiftet i 2014, er én af de nyere entusiaster med udelukkende champagne på paletten. Ejeren præsenterede blandt andet sin egen favorit, Prestige fra Pierson Cuvelier, en ikke for tør champagne på 100 % Pinot Noir.
Le Bon Goûts ”Almanach No. 1” fra Gratiot & Cie blandet af Pinot Meunier (85%) og Chardonnay havde den lette sødme, som tiltaler mange, mens Millésime 2008 fra Michel Gonet på 100% Chardonnay og med kun 4 g restsukker var ”Extra Brut”.
Champagnekælderen drives ligesom Le Bon Goût af en passion for champagne. Bruno Paillard, én af firmaets leverandører, var selv til stede med sin rent smagende Premiere Cuvée. Derudover kunne de mange gæster ved standen smage den kraftfulde SadiMalot Reserve (100% Chardonnay) og den lette Tradition (70% Pinot Meunier, 30% Chardonnay) fra Jose Michel & Fils. Jørgen


Molinari Private Reserve Wine Infused Coffee.

Vininfuseret kaffe

Der er rigtig mange mennesker, der starter dagen med kaffe og slutter den med et godt glas vin - heriblandt Rick Molinari, der ejer en café i Napa Valley.
Nu har han forenet sin morgenopkvikker med sin aftendrik ved at kreere vininfuseret kaffe. Og ideen er jo ikke helt tosset - de fleste af vores læsere har sikkert smagt en god rødvin, hvor noter af kaffe i smagen sætter prikken over i’et.
Den vininfuserede kaffe laves ved at lade økologiske kaffebønner ligge og suge smag og aroma til sig i rødvin fra et lokalt vinhus i Napa. Dernæst tørres og håndristes bønnerne, hvorefter de males til kaffe.
Rødvinen skulle efter sigende smage fint igennem i det færdiglavede bryg. Og ønsker man endnu mere vinsmag, skal man tilsætte en sjat mælk.
Molinari Private Reserve Wine Infused Coffee - pyha, det var langt - kan købes ved at klikke her. Prisen er 50 dollars (cirka 354 kr.) inklusiv forsendelse for en pose med 225 g. Så helt billig er den altså ikke.


De fem forskellige vine med flotte maleri-etiketter.

Vinhus og museum i samarbejde

De fleste af denne verdens vinhuse ønsker at udbrede kendskabet til - og salget af - deres vine. På samme måde ønsker kunstmuseer verden over, at stadig flere kommer for at se de kunstværker, de huser.
Så hvorfor ikke samarbejde? Sådan tænkte man hos det førende chilenske vinhus Viña Santa Rita, som derfor henvendte sig til Londons store kunstmuseum, National Gallery.
Nu har vinhuset og museet indgået et samarbejde, hvor Viña Santa Rita sætter nogle af museets mest berømte malerier på etiketterne af en særlig serie vine, National Gallery Series.

Van Gogh på etiketten


Projektet skal løbe over tre år, og undervejs vil vinhuset sætte nye malerier på etiketterne på de i alt fem forskellige vine.
I første omgang har Vincent van Goghs ”Solsikker” fået lov til at pryde en rødvin på Cabernet Sauvignon, mens en hvidvin på Sauvignon Blanc har fået tildelt samme kunstners ”En hvedemark med cypresser”. Camille Pissarros ”Boulevard Montmartre om aftenen” vil kunne ses på en Pinot Noir-vin, mens Georges Seurats ”Badende ved Asnières” får plads på en flaske Chardonnay og William Turners ”Den kæmpende Temeraire” på en flaske Merlot.
En del af beløbet fra salget af de kunstneriske vine tilfalder National Gallery.
Så vidt vi ved, vil vinene kun blive solgt i Storbritannien. Vi hører gerne på info@vinavisen.dk, hvis nogle af dem skulle lande på danske hylder.


Château Trianon.

Rig medejer af Château Trianon

Hvis man er slotsejer og ikke selv har pengene til at restaurere sit slot, kan man jo altid få sig en rig partner.
Det er netop, hvad Dominique Hébrard, der ejer Château Trianon i Saint Émilion, har gjort.
Han har nemlig solgt en hovedaktie til luksushotel-gruppen Financière Immobilière Bordealaise (FIB). Selskabet ejes af Frankrigs 134. rigeste person, Michel Ohayon, der privat er god for 500 millioner euro (cirka 3,7 mia. kr.) - ifølge listen over rige personer, som det franske magasin Challenges bringer hvert år. Hans selskab ejer tre luksushoteller - to i Bordeaux og et i Versailles. Så penge til restaurering af Château Trianon skorter det ikke på.

Restaurant og overnatning


Slottet skal ikke bare restaureres - det skal ombygges, så det kommer til at rumme såvel en restaurant som en stribe luksussuiter til områdets mange vinturister. Her vil de kunne bo med udsigt til slottets vinmarker. For vin fremstilles der på Château Trianon, og det bliver der ikke ændret på. Slottets kældre og vineriet bliver også sat i stand.
Der er i det hele taget stadig flere Bordeaux-slotte, der satser på vinturismen og ligeledes åbner restauranter og gør det muligt at overnatte.
Château Trianon har rødder tilbage til 1600-tallet, og det fortælles, at det var den franske kong Ludvig d. 14.’s sekretær, der lod slottet opføre. Han døbte det Trianon efter Grand Trianon - en fornem bygning i udkanten af Versailles-parken, som kongen og dronningen kunne trække sig tilbage til, når de ville have lidt fred og ro.
En dommer ved CWSA skal til at hælde vin op i glasset. Samtlige vine blindsmages, hvorfor flasken er pakket ind i en sort plasticpose.

Dansk gin i kinesisk konkurrence

China Wine & Spirits (CWSA) er Kinas og Hong Kongs største og mest prestigefulde konkurrence med deltagelse af flasker fra hele 55 forskellige lande.
Vinene og spiritusserne bliver blindsmagt af i alt hundrede dommere, der alle er enten vinimportører, vinhandlere eller sommelierer i Kina eller Hong Kong.
Så det at deltage med en flaske eller flere kan så afgjort åbne for eksport til det store asiatiske marked - hvis altså indholdet falder nåde for dommernes smagsløg og bliver belønnet med en medalje.
Det var netop, hvad Henrik Irgang Elsner, der ejer destilleriet Den Ny Spritfabrik, håbede på, da han - som den eneste deltagende dansker - for nylig sendte ginnerne Elg No. 1. og Elg No. 2 ind til konkurrencen.

Dobbelte guldmedaljer


Begge gin-flasker vandt intet mindre end dobbelte guldmedaljer - en anerkendelse, der kun overgås af trofæ-medaljen.
Elg No. 1 omtalte og anmeldte vi i uge 19 2016 - hvor den fik fem stjerner. Elg No. 2 har vi anmeldt længere nede på denne side.
Navnet på ginnen har intet med dyret af samme navn at gøre - det er derimod Henrik Irgang Elsners kælenavn blandt familie og venner.
Hvert år siden 2001 har Gruppo Campari udgivet en kalender som en hyldest til den berømte røde Campari-bitter. Her ses marts 2013 i form af skuespillerinden Penelope Cruz.

Milliardsalg for Campari

Det går forrygende godt for verdens sjette største spiritusfirma, det italienske Gruppo Campari. Sidste år steg salget af firmaets mange spiritusmærker med i alt 4,2% til 1,7 milliarder euro (cirka 13 mia. kr.). Og den gode salgskurve ser ud til at fortsætte i 2017.
Ud over den kendte røde bitter Campari omfatter firmaets portefølje mærker som Aperol, SKYY vodka, Appelton Estate Jamaica Rum, Wild Turkey Bourbon og Billdog Gin.
Sidste år købte Gruppo Campari også likørmærket Grand Marnier - et køb, der har en del af æren for de gode salgstal.

Likørmærke hitter i USA


Amerikanerne er vilde med Grand Marnier, og blot et halvt år efter erhvervelsen af mærket var Gruppo Camparis salg på amerikansk jord som helhed vokset til en fjerdedel af firmaets samlede salg på verdensplan - hvilket altså ikke mindst skyldtes Grand Marnier. I dag er USA ifølge The Drinks Business således firmaets største marked.
En anden årsag til de gode tal er det britiske marked, hvor salget af Gruppo Camparis mærker sidste år steg med hele 47,4% - drevet især af briternes glæde for Campari, Aperol og Bulldog Gin.
Hvordan det vil gå efter Brexit, er det endnu for tidligt at sige.

En urealistisk stor samling

Det er ikke kun fornemme vine, der forfalskes - også kostbare spiritusser bliver der i stigende omfang svindlet med.
I uge 52 sidste år nævnte vi fx, at en flaske Laphroaig whisky 1903 til en værdi svarende til 890.000 kr. var blevet afsløret som en forfalskning.
For nylig besøgte nogle vin-vurderingsspecialister fra det britiske online auktionshus Whisky.Auction en potentiel kunde - en mand, som havde sagt, at han gerne ville sætte nogle meget fornemme gamle flasker whisky til salg.
Da specialisterne blev vist ned i husets kælder, hvor flaskerne opbevaredes, fik de hurtigt en mistanke om, at noget var galt. Der var tale om en kolossal samling spiritus og et nærmest urealistisk stort antal meget kostbare gamle flasker whisky af samme mærke.

Ny spiritus i flaskerne


En nærmere inspektion af nogle af de fornemme flasker skærpede kun mistanken, og folkene fra Whisky.Auction blev stadig mere sikre på, at der var tale om flasker fyldt med ny og ikke nær så fornem whisky.
Der var også noget muggent ved nogle fine flasker rom og andre spiritusser.
Hvis de mange flasker i kælderen var blevet solgt for pålydende, ville det have indbragt flere hundrede tusinde pund.
Efterfølgende henvendte Whisky.Auction sig til politiet, der konfiskerede alle flaskerne. Ejeren af flaskerne blev arresteret for mistanke om svindel og forsøg på at sælge forfalskede flasker via auktion. Han ville nok ønske, at han aldrig havde henvendt sig til auktionshuset …


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Kjær & Sommerfeldt har overtaget vinfirmaet VinConnection, hvis ejer siden 2012, Knud Kjellerup, fortsætter i firmaets ledelse.


Merry Edwards.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Merry Edwards, en af de første kvindelige vinmagere i Californien - og en kvinde, der har haft stor betydning for den californiske vinindustri. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Merry (Meridith) Edwards (f. 1947) er en af Californiens første kvindelige vinmagere - og en vinmager, der så afgjort har sat sit aftryk på den californiske vinindustri.
Merry Edwards blev uddannet ønolog fra Californiens vinuniversitet, UC Davis i 1973, og allerede hendes hovedopgave, der handlede om faren ved brug af bly i vinkapsler, vakte opmærksomhed.
I opgaven havde hun fundet frem til en metode, hvorved hun kunne påvise, at der var bly i de vine, der brugte den slags kapsler. Hun udførte også efterfølgende undersøgelser, og i dag krediteres hun for, at man holdt op med at bruge de blyholdige vinkapsler.
Universitetet sørgede for at formidle job til de nyudklækkede ønologer. Kvinderne fik tilbudt arbejde som laboratorieteknikere, mens mændene fik job som vinmagere i de lokale vinhuse.
Men Merry Edwards takkede nej til laboratorie-jobbene - hun ville være vinmager, og det lykkedes. I 1974 fik hun job hos Mount Eden Vineyards.
Hermed blev hun et forbillede for mange efterfølgende kvindelige studerende, der ligeledes forlangte at kunne blive ansat som vinmagere.
Hun har arbejdet som vinmager hos en række californiske vinhuse og siden hen som en eftertragtet vinkonsulent. Og overalt, hvor hun har haft med vinfremstillingen at gøre, har vinene vundet stor anerkendelse.
I 2006 slog hun dørene op for vinhuset Merry Edwards Winery i Russian River Valley i Sonoma. Her fremstiller hun blandt andet sine vidt berømmede rødvine på Pinot Noir - vine, der har givet hende tilnavnet ”dronningen af Pinot Noir”.
Merry Edwards’s forskning i kloner af forskellige druer har også haft stor betydning for den californiske vinindustri. Da hun begyndte sin forskning, var der stor skeptis fra den californiske vinverden. Men hun fik udbredt budskabet om, hvor vigtig udvælgelsen af de rette kloner var for den færdige vin. Og i 1985 afholdt hun det første klon-seminar nogensinde på UC Davis for californiske vinproducenter og drueavlere.
I 2013 blev hun optaget i Culinary Institute of America’s Vinters Hall of Fame og samme år modtog hun prisen James Beard Award som USA’s bedste vinproducent.
Hun har to sønner og er gift med Ken Coopersmith, der også er hendes samarbejdspartner.
Adresse: Merry Edwards Winery, 2959 Gravenstein Hwy N, Sebastopol, CA 95472, USA, tlf.: 001 707 823 7466, email: order@merryedwards.com, www.merryedwards.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Hvor lange er rødderne?

Rebecca C har hørt, at det hænder, at vinstokke sender deres rødder helt op til 100 meter ned i jorden for at hente saft og kraft. Kan det virkelig være rigtigt? spørger hun.

Nej, den tror vi ikke på. Ifølge forskere ved vinuniversitetet UC Davis i Californien stikker vinstokkene deres rødder cirka 6 meter ned i jorden, idet omkring 60% af rodmassen holder sig i de øverste jordlag på 50-60 cm's tykkelse.
Dybere jordlag kan dog trække rødderne længere ned, måske til i alt 10 meter, men de når aldrig så langt som 100 meter ned.



Ugens vinøse billede

I uge 8 bragte vi som ugens vinøse billede en sjov vægdekoration lavet af propper, som en af vores læsere havde set i en restaurant i Tyskland.
Nu har andre læsere sendt os prop-billeder - en af dem er Poul Erik Henneberg, der har taget dette billede under en rejse i Frankrig:
- Siden 1993 har vi hvert år kørt til Frankrig i uge 39 for at besøge forskellige vinproducenter primært i Bourgogne og Rhône.
- Sidste år var første ophold Domaine de Cabasse, der ligger lidt nord for Sablet i Rhône, og inde i vinhusets restaurant var der flere væglamper dekoreret med propper samt denne fine vægdekoration af en flaske vin.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


417 Bourgogne-huset Jadot har en model af ”Den gyldne skråning” med små, lysende lamper (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Hvidvin

The Secretary Bird, Boutinot, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2016, lav alkohol (13%) 44 kr., ViniPortugal Denne sydafrikanske hvidvin fremtræder med et fint og karakteristisk billede af druen Sauvignon Blanc, både i duft og smag. Vinen er let krydret og med en lang eftersmag. Velegnet først og fremmest til mad. Prisen på 44 kr. er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.
Côtes de Saumon, Jean Biecher & Fils, Vin de France, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%) 69,95 kr., Multi Wine Tør, frisk og ganske pæn øko-vin på druerne Chardonnay og Sauvigon Blanc. Med sin krydring og syre er den udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.
Baby Doll, Yealand Familys Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2016, lav alkohol (13%) 100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager Fortræffelig hvidvin med et indtagende, blødt og afrundet billede af druen Sauvignon Blanc med noter af passionsfrugt, hyldeblomst, honning og citrus samt en lille krydring. Flasken har skruelåg.
Hand Craft, Cheryl Indelicato, Chardonnay, Californien, USA, 2015, middel alkohol (13,5%) 124,95 kr., pris i uge 10: 59 kr.; sælges også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, Kvickly Denne udmærkede hvidvin er udpræget en vin til mad. Den har en god Chardonnay-karakter med pære og honning, en fin krydring og en lille druesødme. Til prisen 59 kr. (ikke noget med 6 flasker) er det et rigtig godt glas. Prisen på 125 kr. ville koste mindst en stjerne.
Fairhills, Home of Origin Wine, Western Cape, Sydafrika, 2016, lav alkohol (12,5%) 134,95 kr., pris for 3 liter boks i denne måned: 99 kr.; sælges også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, Kvickly 24,75 kr. for, hvad der svarer til én hel flaske, der tilmed er mærket med Fair Trade ... Man tror det næppe. Men der er da også tale om en lidt tynd vin, der er "ret lige meget", som det lød ved smagebordet. Men er pengene små, er vinen da en mulighed. Den er lavet på druerne Chenin Blanc og Chardonnay. Den tredje stjerne får den for tilbudsprisen.

Rødvin

Manifesto, Zinfandel, Lodi, Californien, 2015, middel alkohol (13,8%) 69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini En fyldig rødvin med frugten helt i front og med modne brombær som den dominerende note. Det er en let drikkelig vin, som mange vil kunne lide.
Private Collection, Milasso, Sangiovese, Toscana Rosso, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%) 69,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder En let og læskende rødvin i god balance - tør, men også med en lille sødme; let, men også med god struktur og mundfylde. En vin, man nyder med fornøjelse.
Micina, Cantina Cellaro, Terra Siciliane IGP, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 79 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport Denne rødvin på druerne Nero d'Avola og Nerello Mascalese har en jordnær smag - muld, krydderurter, mørke bær ... Dertil bløde tanniner og en charmerende sødme. Lang eftersmag.
Cà dei Maghi, Valpolicella Classico, Italien, 2014, lav alkohol (13%) 80 kr., HøjelseVinkælder En kraftig og lidt robust og enkel, men venlig rødvin med en god duft og en frugtagtig smag uden større falbelader.
Palmira, Castro Pequeño, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%) 89 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., D’Wine Denne rødvin kunne vi godt lide. Den er meget harmonisk, med god, ren frugt, fin krydring og bløde tanniner. En dejlig og meget anvendelig vin til en okay pris ved seks flasker. Flasken har skruelåg.
Antale, Verga, Salento IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 89,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Skovgaard Vine Vellavet rødvin med god frugt, let krydring og en fremtrædende sødme. Til 60 kr. (ved 6 flasker) er det en rigtig god og hyggelig hverdags-vin, der er nem at drikke. Den femte stjerne får den for den lave pris.
Danza Delle Spade, Per Montemajor, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2013, middel alkohol (14%) 99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk Denne rødvin er meget præget af sin markante sødme, der ikke rigtigt giver plads til kompleksitet, frugt og syre. Men ... er man til det meget søde, så kan den være sagen.
L'Exclus d'Alary, Domaine Alary, Vin de Pays d Vaucluse IGP, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%) 119 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Jysk Vin Denne rødvin på druerne Counoise og Grenache er lidt enkel. Den smager lidt af Rhône med pæn frugt, men uden særlig kompleksitet.
Château les Tresquots, Philippe et Gilles Reich, Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%) 129,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Erik Sørensen Vin Tør rødvin med en frugt, der meget hurtigt overtages af let bitre noter. Vinen er lavet på druerne Merlot og Cabernet Sauvignon.
Roa, Viñedos Rauda, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2013, middel alkohol (14%) 139 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Steiniche Wine Fin rødvin. God duft og en smag i balance, men uden de større oplevelser i forhold til prisen.
Bussola, Valpolicella Classico, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%) 299 kr., pris ved 12 flasker: 269 kr., YouAndWine Mørke kirsebær og chokolade præger duften af denne rødvin, mens smagen er stringent og elegant, fuld af frisk frugt og krydrede noter. Tanninerne er tilpas afrundede, og en fin syre gør vinen velegnet til mad. Med andre ord en meget dejlig vin, der fortjener at blive ledsaget af en ekstra god krydret kødret.

Andet

Elg No. 2, Den Ny Spritfabrik, Danmark, høj alkohol (46,3%) 349 kr., Den Ny Spritfabrik En ravfarvet gin, der smager herligt af enebær - men ikke for kraftigt, hvilket ifølge destilleriet skyldes tilsætning af et destillat på gulerødder, som blødgører og afrunder smagen. Det er en helt igennem vidunderlig gin, der fortjener at blive nydt, som den er, og ikke iblandet tonic og citronskive.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen