Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 2017



Importen af det førende champagnemærke Perrier Jouët er steget med 25% i 2016.

Champagne i danske glas

Danskerne kan godt lide bobler - og de må meget gerne være fra Champagne.

Nye tal fra Comité Champagne viser, at importen af champagne til Danmark i 2016 steg for syvende år i træk. Helt nøjagtig tilflød der det danske marked 1.369.027 flasker af de ædle bobler - 4668 flere end året før.
For ti år siden importerede vi kun 897.943 flasker champagne, og under finanskrisen i årene 2008 til 2011 lå importen også konstant på under en million flasker.

Flest flasker til briterne


Men fra og med 2012 har champagneimporten igen fået vind i sejlene, og i dag er Danmark rykket op på en 16. plads over de lande i verden, som Frankrig sælger mest champagne til. Dermed har vi overhalet både nyrige og folkerige nationer som Kina, Rusland og Brasilien.
Der er dog stadig lang vej op til de tre førende importlande. I spidsen ligger Storbritannien med en import af champagne på 31 mio. flasker, hvorefter følger USA med 21,8 mio. og Tyskland med 12,5 mio.

Stor fremgang for luksusmærker


Den danske afdeling af spiritusgiganten Pernod Ricard har kunnet mærke den stigende efterspørgsel på champagne - sidste år voksede firmaets mærker G.H. Mumm og Perrier Jouët med henholdsvis 25% og hele 40%.
Omkring 25% af al den importerede champagne sælges i detailhandlen, mens de resterende 75% frem for alt sælges i nattelivet og i restaurationsbranchen. Men uanset, hvor danskerne køber deres champagne, køber de ikke bare flere flasker, men også dyrere flasker.


Blå boblevin

Vi har tidligere nævnt fænomenet blå vin. Den første af slagsen blev lanceret i 2015 - en spansk hvidvin tilsat blå farvepigmenter i form af indigo fra planten af sammen navn og antocyanin, som findes naturligt i saften hos flere forskellige planter.
Sidste år fulgte det italienske vinfirma Fratelli Saraceni så trop med en blå mousserende vin - en blanding af Prosecco, blå curacao og ferskner.
Blumond har firmaet kaldt sin nyskabelse, og den blev i første omgang sat til salg i Kina og USA, hvor den ifølge Fratelli Saraceni bliver revet ned af hylderne. Ikke mindst til amerikanske bryllupper er den blevet et sandt hit.

Rasende italienere


Nu vil firmaet lancere Blumond i hjemlandet Italien, hvilket har vakt vrede hos landets vinbranchefolk. ”Den er en fornærmelse mod vores vintraditioner”, har en førende italiensk sommelier, Wladimiro Gobbo, fx sagt om Blumond.
Sicilien bliver det første sted, den blå boblevin indtager forretningshylderne - senere i år vil den blive lanceret i Rom, Milano og andre store italienske byer.
Hidtil har Fratelli Saraceni kaldt Blumond for en vin på etiketten, men den går nok ikke i Italien, hvor alkoholstyrken skal være på mindst 10%, før man må kalde et produkt for vin. Den blå boblevin holder kun 7% og må derfor omdøbes til at være en apéritif eller aromatiseret cocktail. Og det er i salgsøjemed ikke nær så attraktive kategorier som vin.

Politisk boykot af vin

Montenegros største vinproducent, Plantaze, eksporterer 20% af al sin vin til Rusland. Men nu er det slut. Den russiske regering har boykottet importen af vinen på grund af ”manglende hygiejne”.
Plantaze eksporterer også vin til 42 andre lande, hvorfra der ikke er meldt om nogen problemer med indholdet i flaskerne. Hos vinhuset, der ejes af den montenegrinske stat, er man ikke i tvivl om, at boykotten er politisk betinget og hænger sammen med, at Montenegro står til at blive medlem af Nato senere i år - noget, som har vakt den største misbilligelse hos den russiske regering.

Langt fra første gang


Rusland har tidligere boykottet importen af vin fra Moldavien med den begrundelse, at den var forgiftet - og af både vin, øl og vodka fra Ukraine med påstand om, at indholdet i flaskerne ikke levede op til ordlyden på etiketterne, når det gjaldt alkoholprocenten og kalorieindholdet. Af nøjagtig samme årsag satte den russiske regering på et tidspunkt også en stopper for importen af den amerikanske bourbon Sazerac.


Pierre-Emmanuel Taittinger (ham med det røde slips) og hans folk undersøger jorden på det sted i Kent, hvor der skal plantes vinmarker.

Taittingers første engelske vinplanter

Flere Champagnehuse har gennem de senere år haft følere ude, når det gælder en mulig produktion af mousserende vin i England.

Champagne må producenterne under ingen omstændigheder kalde bobler, fremstillet uden for Champagne-distriktet. Men målet har også blot været at udvide produktionen af fornemme mousserende vine, hvilket er svært inden for distriktets egne fastsatte grænser. Og netop i Sydengland er jordbundsforholdene og klimaet meget lig dem i det franske vindistrikt.
Indtil videre er der dog kun et enkelt champagnehus, der har taget det fulde skridt og har investeret i britisk jord, og det er det familieejede Taittinger.
I den forgangne uge plantede Taittinger så - som det første champagnehus nogensinde - sine første vinplanter i britisk jord.

Opkaldt efter fransk soldat


Det område på 69 hektar, som Taittinger har købt i England, ligger i Kent nær Canterbury i den sydlige del af landet. Inden slutningen af maj forventer man at have tilplantet 20 hektar med champagnedruerne Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier - og over de næste tre år vil man nå op på i alt 40 hektar vinmarker.
Druerne vil blive forvandlet til den mousserende vin Domaine Évremond, opkaldt efter Charles de Saint-Évremond. Han var en fransk 1600-tals soldat og forfatter, der levede det meste af sit liv i eksil i England, og som gjorde meget for at gøre champagne populær hos den engelske overklasse.

Første flasker på markedet i 2023


Til projektet har Taittinger allieret sig med Patrick McGrath, der er direktør for det store engelske vinagent-firma Hatch Mansfield - hvorved afsætningen af den nye boblevin på det britiske marked skulle være sikret.
De første flasker Domaine Évremond kommer i handelen i 2023, og med tiden forventer Taittinger at nå op på en årlig produktion på 300.000 flasker.
Hos champagnehuset er man ikke novicer, når det drejer sig om udenlandske vineventyr. I 1987 opførte Taittinger vinhuset Domaine Caneros i USA’s Napa Valley - også her fremstilles der fornemme mousserende vine.


Guiden på Nybom Vines hjemmeside.

Vinhandler med smart idé

Som forbruger kan det være svært at vide, hvilken vin, der bedst matcher fx fjordrejer med asparges, kalvelever eller Chili con Carne.
Man kan finde masser af blogs, mad- og vinsider, der giver anvisninger til de bedste sammensætninger mellem vin og forskellige retter. VinAvisen har også en sådan service nederst på siden, hvor man kan klikke på fx ”fjerkræ” eller ”fede fisk” og se, hvilke af ugens anmeldte vine, der giver det bedste match.
Nu har sommelier, vinhandler og tidligere restauratør Nicoline Nybom lavet en meget smart digital vinguide, som findes på vinforretningen Nybom Vines hjemmeside.

Talrige valgmuligheder


Guiden er oplagt, hvis man fx skal have gæster og vil finde de rette vine til menuen.
Først vælger man antal personer, og dernæst forret, mellemret, hovedret, ost og dessert. Valgmulighederne er talrige - alene under forretter kan man vælge mellem alt fra røget laks og paëlla til sushi og svamperagout, ligesom ostene er inddelt i bløde, blåskimmel, gedeoste osv.
Når man har gjort et valg under en af kategorierne, ser man straks tre forskellige forslag til egnede vine - og får mulighed for med det samme at lægge den valgte vin i indkøbskurven. Guiden er meget let at bruge, og den er smart - også rent salgsmæssigt.
Man kan læse mere om Nicoline Nybom i ugens Blå Bog længere nede på siden.


Stadig flere vinproducenter køber jord på den aktive vulkan Etna. Foto: Wikipedia/Medium 69.

Gaja køber jord på Etna

En af verdens mest berømte vinproducenter, italienske Angelo Gaja, driver i dag sin families vingård i Piemonte - en vingård, som er grundlagt af hans oldefar.
Derudover har familien vinmarker i både Bolgheri og Montalcino i Toscana. Og nu har Gaja kastet sig over et nyt projekt: vinmarker på vulkanen Etna på Sicilien.
Gennem de senere år har Etnas rige lavajord tiltrukket stadig flere vinproducenter, hvoraf hovedparten har købt jord eller marker på vulkanens nordlige og dermed kølige skråninger.
Gaja har derimod valgt at købe i alt 21 hektar på de noget varmere sydvestvendte skråninger, hvor der i 1800-tallet blev dyrket rigtig megen vin. I dag har disse skråninger ikke samme tiltrækningskraft som de nordvendte.

Har en samarbejdspartner


Angelo Gaja har købt jorden på Etna i en joint venture med en førende producent af Etna-vine, Alberto Graci - der har sine vinmarker på de nordlige skråninger.
Ifølge Wine Spectator erkender Gaja nemlig, at det er vigtigt at have en erfaren Etna-producent ved sin side, hvis projektet skal blive en succes.
11 hektar af den jord, de to producenter har erhvervet, er allerede tilplantet med to lokale Etna-druer, hvidvinsdruen Carricante og rødvinsdruen Nerello Mascalese.
I år fremstiller Gaja og Graci deres første vin - der dog ikke kommer til salg. De første par år er læreår, hvor det gælder om at få føling med jorden og druerne på de sydvestvendte skråninger.
Det indebærer selvsagt en risiko at bo eller have sine vinmarker på den yderst aktive vulkan. Men indbyggere og vinproducenter har lært at leve med den. Når røg og lava kastes op fra krateret, siger de blot "nå, nu bøvser den store dame igen ...".


Hos Hambledon Vineyard brugte man brændende olietønder for at redde vinstokkenes nye knopper. Foto: Hambledon Vineyard.

Også England er ramt

I Sidste uge nævnte vi, hvordan Frankrig, Norditalien, Tyskland, Østrig og Schweiz var blevet ramt af udbredt frost, hvilket har forvoldt alvorlige skader på vinstokkenes nye skud og knopper.
England er heller ikke gået ram forbi. For en uge siden lagde en kraftig frost sig som en iskold dyne over store dele af Sydengland. Vinproducenterne forsøgte - og i mange tilfælde forgæves - at holde frosten væk fra de spæde knopper ved hjælp af tønder med brændende olie og andre former for varmespredere i vinmarkerne.
Knopperne kan godt klare ned til minus 1 grad, men når termometret falder til minus 6 grader, som det gjorde flere steder, er det katastrofalt.
The Drinks Business har talt med lederen af vinafdelingen på Plumton College i East Sussex, Chris Foss, og ifølge ham er det en af de værste frost-episoder, han har været vidne til i de sidste tredive år. Han regner med, at Englands kommende druehøst er blevet halveret.

Et nyt hold knopper


Nogle britiske vinhuse har mistet 80% af deres nye knopper, og flere producenter spørger i øjeblikket sig selv, om det var vanvittigt overhovedet at forsøge at dyrke vin i England.
Producenterne er selvfølgelig frustrerede her og nu. Men frosten har jo som nævnt også ramt andre europæiske lande, og så er der trods alt også håb forude, da vinstokkene højst sandsynligt vil danne nye knopper. Dog vil antallet af disse knopper ikke være nær så stort som ved det første hold.
Englænderne har også haft fire fantastiske høstår i rap, så der er et reservelager af vin at tære på.
Og fra de britiske myndigheders side satses der i høj grad på at gøre landet til et frodigt vinland. Man har blandt andet planlagt, at der skal plantes en million nye vinstokke, der dækker et areal på 253 hektar, og hvis druer vil give most til yderligere to millioner flasker vin.

Ingen skader i Danmark


Og hvad så med de danske vinmarker? Danmark er jo som bekendt også blevet ramt af sen forårsfrost.
Ifølge en af landets førende vinproducenter, Sven Moesgaard, der ejer Skærsøgaard Vin, har frosten ikke forvoldt skader i hans vinmarker i Dons ved Kolding:
- Skaderne i de ramte europæiske lande er så store, fordi vinstokkene havde nået at afsætte skud på op til 30 cm.
- Sådan forholder det sig ikke i Danmark. På grund af en generel kold april har vi simpelt hen ikke haft udspring endnu i år! Og i de lukkede knopper sker der ingen frostskader.
- I den varme weekend, vi går i møde (6.-7. maj, red.), åbner knopperne sig nok så meget, at de herefter kan frostskades. Men så er risikoen for nattefrost nok også et overstået kapitel, lyder det fra Moesgaard.

Bulgarien på topti-liste over vindestinationer

Hvert år kommer det anerkendte amerikanske vinmagasin Wine Enthusiast med en liste over de ti bedste vindestinationer. Og med på listen for 2017 er Bulgarien - hvilket bestemt er på sin plads.
Ikke nok med, at Bulgarien, hvor der har været fremstillet vin i de sidste 8000 år, regnes for at være Europas ældste vinland. Landet byder også på smukke vinlandskaber, traditionelle og supermoderne vinhuse - og stadig flere vine af høj kvalitet til yderst rimelige penge.
Engang var bulgarsk vin ikke værd at skrive hjem om, men en ny garde af yngre entusiastiske og dygtige vinproducenter har fyret godt op under kvaliteten.

Tag med på en vin- og kulturrejse


Bulgarien har da også alle forudsætninger for at fremstille rigtig god vin. Jorden er yderst velegnet til vindyrkning, og landet befinder sig på samme breddegrad som Sydfrankrig.
Det ligger ud til Sortehavet og har som de største naboer Rumænien og Grækenland. Og næsten over alt i landet - undtagen lige rundt om hovedstaden Sofia - dyrkes der vin.
Men dette Balkan-land er andet og mere end vin - det er også en smeltedigel af kulturelle oplevelser.
Hvis man gerne vil opleve Bulgarien, dets vine, gastronomi og rige kultur, er der mulighed for at komme med på en spændende rejse i oktober i år.

Vinsmagninger og fine gamle byer


Rejsen varer otte dage, og i løbet af den tid kommer man vidt omkring. Man kommer blandt andet på besøg i et gigantisk vinmuseum, der er indrettet i en grotte, og som huser landets største samling af gamle vine - i alt 7000 flasker. Turen går også til den idyllisk beliggende by Veliko Tarnovo og til Plovdiv, der er en af Europas ældste byer og rig på mindesmærker fra den romerske oldtid.
Vinhus-besøg med guideture, smagninger og frokost samt sightseeing i Sofia bliver der også tid til.
På billedet øverst (fra venstre) ses Veliko Tarnovo (Foto: Wikipedia/Nikola Gruev) og vinmuseets samling af gamle vine. Man kan læse mere om rejsen og tilmelde sig ved at klikke her.


Vinfirmaet Wine Traveller var den suveræne vinder af publikumkonkurrencen. Her ses ejerne Nicolai og Sanne Værebro med deres søn, Lasse.

Fulde huse til Københavns Vinfestival

Københavns Vinfestival, der arrangeres af The Easy Company, er blevet en årligt tilbagevendende begivenhed. 2017-udgaven af festivalen blev afholdt d. 28. april, og også i år var rammerne Brøndsalen ved Frederiksberg Have. Der var fulde huse, en livlig snakken mellem gæster og vinimportører og masser af smagsprøver i glassene.

Bag standene fandt man både større danske vinimportører og små nicheimportører, der havde specialiseret sig i fx ungarsk eller kroatisk vin. Og så var der også mulighed for at smage vin fra en dansk vinproducent, nemlig Dyrehøj Vingaard.
Det bedste af det hele ved denne vinfestival er, at man kan købe de vine med hjem, som falder i ens smag - eller bestille dem på stedet til senere levering.

Tre vindervine fra samme firma


Traditionen tro kårede publikum festivalens bedste grillvine i rød, hvid og rosé. Og overraskelsen var stor hos arrangøren, da det viste sig, at vinderen i alle tre kategorier var vinfirmaet Wine Traveller i Hedensted.
- Vi kneb os selv i armen, da optællingen var afsluttet, for det havde vi da godt nok ikke oplevet før, lyder det fra Svend Leth-Møller, der ejer The Easy Company.
- En ekstra gennemgang af optællingen viste samme resultat, og at det var en overbevisende sejr fremgik fx af optællingen af stemmerne på rosévinen. Her havde Wine Travellers rosé fået over tre gange så mange stemmer som den næstbedste i den kategori.

Fra en nordspansk vingård


De tre vine stammer også alle fra én og samme vingård, nemlig Enate i det nordspanske Somontano. Vinderrødvinen er Enate Crianza 2011, mens hvidvinen og roséen er henholdsvis Enate 234 Chardonnay 2016 og Enate Rosada 2016.
Hvis nogle af gæsterne skulle have glemt, hvilke vine de smagte, er der hjælp at hente i kataloget over vinfestivalen, som kan ses ved at klikke her.


En af Vignerons Ardéchois's mange bag-in-box vine.

Franskmænd er vilde med bib-vine

Frankrig fremstiller efterhånden rigtig mange bag-in-box vine - og de fleste af vinene ender i egne supermarkeder. Faktisk har det franske marked for bib-vine ifølge Vitisphere været i kraftig vækst i de sidste femten år - mens det ikke står helt så godt til med den franske eksport af disse vine.
Hos det store kooperativ Vignerons Ardéchois fremstiller man årligt 3,5 millioner bib-vine - kun 150.000 af dem går til eksport.
De mængder, de øvrige europæiske lande aftager af franske bib-vine, er små, og væksten i eksporten går uendeligt langsomt.

Skandinavien er undtagelsen


Men der er en undtagelse, og det er de skandinaviske lande. Danmark, Sverige og Norge er således førende markeder for bib-vine.
Når afsætningen af vinene til fx de asiatiske lande er forholdsvis lille, skyldes det i høj grad transportvanskeligheder. Bag-in-box vine er langt mere sarte over for vind og vejr end flaskevine - den lange transporttid og de ofte varme og fugtige lande, som boksene ankommer til, kan gå hårdt ud over både pappet og posen inde i boksen. Derfor er flaskevine langt mere efterspurgte i fx Kina.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Nova Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Bichel Vine har d. 5. maj åbnet butik på Virginiavej 2 på Frederiksberg. Den er indrettet i den tidligere vinforretning Purplewine.
* The Wine Company har optaget importen af vinene fra Mas des Bressades i Costières de Nîmes i Frankrig.


Ugens vinøse billede

Ken Vøge har læst om den skade, frostvejret har forårsaget i vinmarkerne rundt om i Europa. Og han har derfor sendt os dette opmuntrende billede af vinstokke med fint og sundt grønt løv. Billedet har han har taget i Baberino val d'Elsa midt i Chianti-distriktet.
- Temperaturerne er ikke noget at prale af, men vinen står fint, skriver han. - Bønderne er tilsyneladende færdige for nu med arbejdet i vinmarken. Oliventræerne er også beskåret, og nu er man i færd med at fjerne ukrudt mellem træerne.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


426 Franskmændene elsker lange borde i det fri med god mad og gode vine (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castellblanc, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (12%)

89,75 kr., på tilbud indtil 4. juni: 69,75 kr., Skjold Burne

Pæn og udmærket boblevin med fine, stadige bobler og en frisk, frugtagtig smag. I slutningen en fin krydring. Den femte stjerne får den for den yderst rimelige tilbudspris.

stjernestjernestjernestjerne

Pierre Ponnelle, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

129 kr., Irma

Denne boblevin på druerne Chardonnay og Pinot Noir er udmærket i forhold til den rimelige pris. God mousse og i smagen citrus.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Le Cirque, Vignerons de Tautavel, Grenache Gris, Cõtes Catalanes IGP, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

64,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Tør hvidvin med en god druesmag, en markant, frisk syre og noter af syrlige sommeræbler. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marqués del Atrio, Rioja, Spanien, 2015, lav alkohol (12,5%)

79,75 kr., på tilbud indtil 4. juni: 62,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Fra rødvinsdistriktet Rioja kommer her en meget lækker hvidvin på druerne Viura, Verdejo og Sauvignon Blanc. Den er let, men med karakter; den har personlighed og er meget anvendelig - til apéritif, terrassevin og til mad. God frugt, en lille sødme og tilpas syre. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Rina Lanca, Feudo di Santa Tresa, Sicilien, Italien, middel alkohol (13,5%)

Økologisk hvidvin med en god duft og en let cremet druesmag med fin krydring. Vinen er lavet på druerne Grillo og Viognier, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Drink Me, Niepoort, Duoro, Portugal, 2015, lav alkohol (12,5%)

109,75 kr., på tilbud indtil 4. juni: 79,75 kr., Skjold Burne

Det er ret usædvanligt at få en hvidvin fra den portugisiske Dourodal, men her kommer en fra portvinshuset Niepoort. Den har en god, tør og ren druesmag med let krydring og frisk syre. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kentia, Lagar da Condesa, Albariño, Rías Baixas, Spanien, 2015, lav alkohol (12,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Albariño er en drue, der vil noget. Den lægger most til rigtig gode hvidvine fra det nordvestllige hjørne af Spanien, Galicien. Her er en af dem med en dejlig duft og smag, tilpas syre, en lille søde og mineralske noter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Cá del Magro, Monte del Frá, Custoza, Superiore, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

139 kr., pris ved 3 flasker: 89 kr., Propperiet

En udmærket hvidvin, der "tager fat" med sin kraftige frugt, sin ret stærke krydring og sit bitre bid. En udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rodney Strong, Chardonnay, Sonoma County, Californien, 2014, middel alkohol (13,5%)

159,75 kr., på tilbud indtil 4. juni: 129,75 kr., Skjold Burne

Flot hvidvin med fornem duft og smag af druen Chardonnay. Fyldig frugt, god krydring og fint integrerede fadnoter.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Connoisseur, Menard, Cõtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (11%)

59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En rigtig god rosévin med en blid og venlig smag. God druesmag og en lille sødme. Glimrende både til mad og som terrassevin - og billig. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Marqués del Atrio, Rodrigo Espinosa, Garnacha, Rioja, Rosado, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

79,75 kr., pris på tilbud indtil 4. juni: 62,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Tør og krydret rosévin, udpræget madvin. I slutningen et lille, bittert bid. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles & Charles, Columbia Valley, Washington State, 2014, lav alkohol (12,2%)

163 kr., Premier Cru

Frisk og lækker rosévin på druerne Syrah, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon, Grenache, Cinsault og Counoise. Den har en liflig duft og en smag med noter af ribs og lakrids samt tilpas syre. Udpræget til mad. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Rafale, Vignerons Catalans, Syrah, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

36 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Til 36 kr. er dette en ganske god hverdags-rødvin. Der foregår måske ikke så meget, men vinen er venlig og uden kanter. Den fjerde stjerne får den for prisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Bella Addormentata, Gran Sasso, Sangiovese, Terra di Chieti IGT, Italien, 2013, lav alkohol (12%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Lækker rødvin med en indtagende sødme og fint integrerede fadnoter. Kun 12% alkohol og dermed iIkke nogen bamse, men en vin, der indgår perfekt i måltidet uden at mase sig på.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Secret Reserve, Santa Rita, Colchagua, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., Amka

Intet under, at druen Tempranillo er så populær i de spanske vine. Her optræder den i en vellavet rødvin fra Chile, hvor den har selskab af Cabernet Sauvignon og Syrah. Det er en vin med god fylde og fin krydring - en meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine du Theron, Vignoble Pelvillain, Malbec, Cahors, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)

84,95 kr., VinMedMere.dk

Elegant og meget lækker rødvin med blød, fyldig og tør frugtsmag og fin krydring. Lang eftersmag. Et rigtig godt glas, der smager efter mer'.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Coltul Via Pietrei, Vitis Metamorfosis, Syrah, Delau Mare, Rumænien, 2015, høj alkohol (14,8%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 78 kr., Alsacevinene.dk

En lidt kantet rødvin med en markant krydring - peber. Men plask den over i en karaffel, så bliver den venligere og faktisk en flot vin. Den er udpræget en madvin, gerne til en lidt tungere, kraftigere ret.

stjernestjernestjernestjerne

Magnifico Rosso Fuoco, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., på tilbud i uge 19 (denne uge): 50 kr. flasken ved 6 flasker, Kvickly

En rødvin, der spiller med musklerne. Der er læder og tobak over duften, mens smagen er kraftig, krydret og med noter af modne blå blommer og strejf af anis. Det er en vin, der godt kan klare en chili con carne. Alkoholen bider lidt, hvilket koster den femte stjerne. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Capa Single Vineyard, Tempranillo, Castillien, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

99,95 kr., på tilbud i uge 19 (denne uge): 50 kr. flasken ved 6 flasker., SuperBrugsen

En dejlig karakterfuld rødvin, der har noter af mørk aromatisk te i duften og en smag med rygrad, god frugt, krydrede noter og et tilpas bid tanniner. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjerne

Mammasanta, Montemajor, Primitivo, Manduria, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En kraftig rødvin til alle dem, der vil have markant sødme. Men her får man dog også frugt og en vis krydring. Den bør drikkes vel afkølet.

stjernestjernestjerne

Venta Mazzarrón, Viñas del Cenit, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien, 2014, høj alkohol (15%)

189 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr, D’Wine

En meget kraftig rødvin, hvis store indhold af alkohol maser sig ind foran frugt og eventuelle facetter. Udpræget en vin til kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Artisan Collection Old Vine Zinfandel, HandCraft , Zinfandel, Californien, USA, 2015, høj alkohol (14,5%)

199 kr., på tilbud i uge 19 (denne uge): 179 kr. for 3 liter i boks, Kvickly

Denne rødvin er sagen til sommerens kød-grillretter - og gem også lidt til osten. Vinen har en skøn aromatisk frugtduft og en fyldig, krydret smag, der holder længe i munden. Det er også en vin, som mange vil kunne lide.Tilbudsprisen svarer til 44,75 kr. pr. flaske, og det er bestemt et kup for så dejlig en vin.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen