Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36, 2017



Det er lidt uhyggeligt at gå rundt i katakomberne i Paris. Denne væg er opbygget af sten, kranier og andre skeletdele. Foto: Wikipedia/Djtox.

Katakomberne brugt til vintyveri

Hvert år valfarter turister fra hele verden til katakomberne i Paris - det netværk af rum, gange og skakter, der ligger som en labyrint på i alt 250 kilometer dybt nede under storbyen. Det er dog kun en lille del af labyrinten, der er åben for publikum.

Katakomberne blev udgravet af oldtidens romere, og i 1700-tallet flyttede man skeletterne fra en overfyldt kirkegård ned i en del af kældergangene. Kranier og knogler er siden hen blevet arrangeret i kunstfærdige mønstre langs væggene - og det er dette syn, der er den store turistattraktion i dag.
Katakomberne lokker dog ikke kun turister til, men også vintyve. En nat i den forgangne uge anvendte en bande tyve katakomberne til at stjæle kostbare vinflasker til en værdi af 250.000 euro (cirka 1,9 millioner kr.).

Gravede sig vej op i vinkælderen


Tyveriet var nøje planlagt - og værdigt til en Hollywood-film. Den private vinkælder, som de i alt 300 fornemme flasker vin blev stjålet fra, tilhørte en rigmand i sjette arrondissement tæt ved Jardin de Luxembourg haverne.
Tyvene brød ind i katakomberne om natten og gik ad kældergangene, indtil de var lige nedenunder vinkælderen. Herfra gravede de sig vej op i kælderen og stjal flaskerne.
I den del af katakomberne, der er åben for publikum, er der skilte, der hele vejen oplyser om gadenavnene oven over jorden - hvilket garanteret har været en stor hjælp for tyvene.
Der er endnu intet spor efter hverken tyve eller flasker.


Vinene fra det kinesiske vinhus Changyu er blandt de mest kopierede i Kina.

Forfalskninger af kinesisk vin

Vi er efterhånden vant til at høre om kinesiske forfalskninger af ædle Bordeaux-vine. Men også Kinas egne vinmærker tiltrækker sig i stigende grad svindlernes opmærksomhed.
For nylig konfiskerede politiet således 6030 forfalskede flasker kinesisk vin i byen Xianyang. Det drejede sig blandt andet om forfalskninger af ti førende kinesiske vinmærker - heriblandt vine fra vinhusene Changyu og Great Wall. Og det er langt fra første gang, at der er blevet svindlet med vinene fra de to vinproducenter.
Selv om importen af vin til Kina er stigende, så udgør de kinesiske vine stadig 70% af landets vinforbruget. Så markedet for forfalskede kinesiske vinmærker er lukrativt.

"Vin" af vandmelon og druesaft


Mens forfalskninger af Bordeaux-vine som regel består af vin af en mindre god kvalitet, så har indholdet i de forfalskede kinesiske vine ofte intet med vin at gøre. Undertiden ligger det ligefrem på grænsen til det sundhedsskadelige.
Forfalskningerne kan fx bestå af alkohol af meget ringe kvalitet, sukkerekstrakt, vand og et hav af tilsætningsstoffer.
Ifølge CNTV er ”vinen” i nogle tilfælde fremstillet af blandt andet skræller fra vandmeloner og billig druesaft.
I sagen med de mange tusinde flasker har man foreløbig arresteret en enkelt person, og man er i fuld gang med at analysere indholdet i flaskerne.

Mindste høst siden 1945

Druehøsten i Frankrig forventes at blive den mindste siden 1945. Ifølge FranceAgriMer vil der højst sandsynligt kun blive fremstillet 37 millioner hektoliter vin af årgang 2017 - hvilket er 18% mindre end i 2016, som også var en lille årgang.
Synderne er dels den hårde forårsfrost i april, dels den ekstreme sommervarme, som har hersket over store dele af det sydlige Europa. Begge dele har gjort alvorlige indhug i den kommende høst.
Et af de værst ramte områder er Bordeaux - som også er Frankrigs største vinregion. Her regner man med en reducering af høstmængden på hele 40%, hvilket betyder, at der kun vil blive fremstillet omkring 300 mio. liter vin af årgang 2017. Til sammenligning har gennemsnittet i de sidste ti år ligger på 540 mio. liter.
Den lille høstmængde kan meget vel medføre en stigning i priserne på den nye årgang Bordeaux-vin på 10 til 20%.


Systembolaget leverede 63% af al den vin, øl og spiritus, som svenskerne drak i 2016. Illustration: CAN.

Ingen trussel mod Systembolaget

Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN) er netop barslet med en rapport, der tager pulsen på svenskernes alkoholforbrug i 2016.
Forbruget pr. indbygger over femten år lå på 9 liter ren alkohol, og det har det stort set gjort lige siden år 2000.
I Sverige er der som bekendt statsmonopol på salget af vin, øl, spiritus og anden alkohol. Det er udelukkende Systembolagets butikker, der må sælge den slags. Dog er handel via internettet af uafhængige importører for en del år siden blevet tilladt - hvilket udløste et ramaskrig fra Systembolaget.
Noget tyder dog på, at monopolet ikke har haft den store årsag til at frygte konkurrence fra online-handelen, der ifølge rapporten kun har leveret 1% af al den alkohol, svenskerne drak i 2016.

Mere vin og mindre spiritus


Systembolaget leverede 63% af al den vin og anden alkohol, som svenskerne drak sidste år - hvilket vel egentligt er ret lavt i betragtning af monopolpolitiken.
Det er også interessant at se, at smuglervarer dækkede 5% af svenskernes alkoholforbrug. Og så er det glædeligt at se, at vores naboer drikker stadig mere vin. Sidste år tegnede vinforbruget sig for hele 42% af det totale alkoholforbrug, hvorefter kom stærk øl med 31% og spiritus med 21%.
Vinforbruget har faktisk været stødt stigende siden 2001, hvor det udgjorde 34% af det totale forbrug. Svenskernes glæde for spiritus har derimod været dalende inden for samme periode.


Øverst: Det T-formede felt er netop nok til at oplyse flaskehalsen.
Nederst: Over Vinlumen kan man for alvor studere vinens farve og kanter.

En smart lysboks

Hvis man skal være lidt nørdet, så studerer man rødvinens farve i glasset, og ser om kanterne er blålige (en ung rødvin) eller mere ovre i det teglstensrøde, hvilket er typisk for vine med nogle år på bagen.
Normalt vipper man glasset og ser på vinsjatten mod fx en hvid serviet. Men nu har et amerikansk firma, Nos Caves, udviklet en smart lille lysboks, Vinlumin, med et skarpt lys, over hvilket man for alvor kan studere vinens farve og kanter. En hel del moderne vinhuse har også et sådant skarpt lys indlagt i bordet i smagerummet.
Man kan vælge, om hele boksens flade skal oplyses eller kun dele af den, ligesom der er et særligt T-formet felt, som er specielt velegnet til dekantering af en vin med bundfald.

Er batteridreven


Som regel anbefales det, at man dekanterer en vin over et stearinlys eller foran en lyspære, så man kan se, når bundfaldet nærmer sig flaskehalsen.
Men det er selvsagt lettere at holde flasken hen over lysboksen, der ligger på bordet, ligesom man med det meget kraftige lys skulle kunne undgå, at selv det mindste bundfald ryger med ned i karaflen.
Vinlumen er transportabel og fungerer via genopladelige batterier. Prisen i USA er 375 dollars (cirka 2360 kr.), hvilket må siges at være en pæn sjat penge. Så vidt vi ved, kan lysboksen endnu ikke fås herhjemme. Man kan læse mere om Vinlumen og se små videofilm ved at klikke her.

Gode tal for newzealandsk eksport

Eksporten af vin fra New Zealand er en lang succeshistorie. I de sidste 20 år har der været en årlig eksportvækst på 17% i værdi, og fra juni 2016 til samme måned i år rundede eksporten for første gang 1,6 milliarder NZD (cirka 7,5 mia. kr.). Vin er dermed blevet landets femte største eksportvare.
USA, der ligger i spidsen som den største importør, aftog newzealandsk vin for 500 NZD (cirka 2,3 mia. kr.) - en stigning på 12% i forhold til året før.
De gode tal kan man læse i en ny rapport fra vinproducentforeningen New Zealand Winegrowers. Og hvis alt går vel, vil eksporten ifølge foreningen nå op på 2 mia. NZD (cirka 9 mia. kr.) i 2020.


Fra traileren til filmen Ce Qui Nous Lie.

Ny fransk vinfilm

En ny fransk film, der foregår i vinens verden, har set dagens lys. Det drejer sig om Ce Qui Nous Lie (Det, der binder os sammen), og handlingen udspiller sig på en vingård i Bourgogne.
Tre søskende, Jean, Juliette og Jérémie, er alle vokset op på vingården, men er som voksne gået hver sin vej. Jean er endt i Australien, hvor han har giftet sig og etableret sit eget vinhus. Jérémie har giftet sig ind i en rig fransk vinproducentfamilie. Og så er der Juliette, der som den eneste stadig befinder sig på vingården, hvor hun hjælper sin far med vinproduktionen.

Berører et alvorligt problem


Da de tre søskendes far dør, arver de vingården - og befinder sig så i et dilemma. Spørgsmålet er, om de sammen skal drive gården videre, eller om de skal sælge. Et salg ville kunne indbringe omkring 6 millioner euro (cirka 45 mio. kr.), hvilket ville gøre det muligt at betale arveafgiften på 500.000 euro (cirka 3,7 mio. kr.) og oven i købet få en del penge til overs.
Her rører filmen ved et stigende problem i den franske vinverden. I fx Bordeaux og Bourgogne er arveafgiften som regel så stor, at den ofte er umulig at betale for den generation, der skal overtage vinslottet eller domænet. Og det er jo trist - ofte er der tale om ejendomme, der har været i samme families eje i adskillige generationer.
Ce Qui Nous Lie er blevet frigivet i en lang række lande - dog endnu ikke i Danmark. Indtil det sker, kan man se en trailer til filmen ved at klikke her.



Auckland er et af de newzealandske vinområder, der har fået tildelt en GI. Foto: Nzwine.com.

GI til newzealandske vindistrikter

Frankrig, Italien og Spanien har alle deres appellationer - vinområder, som er definerede og hvis navne er beskyttede mod misbrug. Det gælder fx Champagne, Bordeaux, Barolo og Rioja.
På de franske vinetiketter viser et AOC, at vinen stammer fra den angivne appellation. For Italien og Spanien har betegnelsen DOC den sammen funktion.
Nu har myndighederne på New Zealand også tildelt atten af landets vindistrikter en egen appellation og dermed geografisk beskyttelse i form af en GI (Geographical Indication).

Ikke krav til anvendte druer


Dog er der slet ikke de samme krav til den newzealandske GI, som der er til AOC og DOC i form af høstmængde, anvendte druer osv.
GI’en er udelukkende givet for at beskytte distrikterne mod navnemisbrug i andre oversøiske lande. Og så håber man, at det lille GI på vinetiketterne kan være et gode, når det gælder markedsføring af de newzealandske vine.
De atten distrikter, der har fået tilkendt en GI er: Auckland, Canterbury, Central Hawke’s Bay, Central Otago, Gisborne, Gladstone, Hawke’s Bay, Kumeu, Marlborough, Martinborough, Matakana, Nelson, North Canterbury, Northland, Waiheke Island, Waipara Valley, Wairarapa og Waitaki Valley.


Flydende sæbe lavet på druer fra Simpsons Wine Estate.

Sæbe lavet af druer

Cremer og skønhedsprodukter fremstillet på vin eller druer er som regel noget, amerikanske firmaer gør det i.
Men nu har et britisk vinhus for første gang kastet sig over den slags. Det drejer sig om Simpsons Wine Estate i Kent - et af Englands nye vinhuse, der har lanceret en række sæber og skønhedsprodukter lavet på druerne Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.
Produkterne sælges under mærket Noble Isle, Golden Harvest. Foreløbig kan en flydende sæbe og en håndlotion lavet på de fire druer købes hos blandt andet Liberty og Fortnum & Mason i London.
I Alcotraz får man serveret sin cocktail i en fængselscelle.

Nyd en "fængslende" cocktail

London er cocktail-byen over alle. Den ene cocktail-bar efter den anden slår dørene op og byder på stadig mere opfindsomme drinks.
Men opfindsomheden gælder også selve barerne. Som nu fx den nye popup-bar Alcotraz i Brick Lane, der åbner d. 28. september og først lukker tre måneder senere. Navnet er afledt af det berømte amerikanske fængsel Alcatraz, og baren er da også indrettet som et fængsel.
Gæsterne - eller rettere de indsatte, som baren kalder dem - skal selv medbringe en flaske spiritus og smugle den forbi vagten.
I fængslet skal ham iføre sig en orange fængselsdragt med et nummer - sådan en, som man bruger i de amerikanske fængsler. Så der er altså ingen grund til at tage sin nye smarte skjorte på ...

Fire cocktails pr. indsat


Inde i fængslet gælder det om at få smuglet sin flaske hen til en af bartenderne (langtidsfangerne), der i det skjulte kreerer i alt fire forskellige cocktails til hver indsat.
I Alcotraz er der ingen fine drinksglas - cocktailene bliver serveret i dåser eller andre uanseelige beholdere, for at vagterne ikke skal opdage, at der bliver drukket alkohol i fængslet.
Man kan vælge at drikke sin cocktail i en af cellerne eller i besøgsafsnittet.
Et ophold i Alcotraz koster 30 pund (cirka 240 kr.), og man er fængslet i 1,45 time. Ønsker man at forlænge fængselsopholdet, kan det lade sig gøre for et ekstra beløb.
Ja, hvad finder man dog ikke på ...
Man kan læse mere om Alcotraz på barens hjemmeside.
Agavehøst i Mexico.

Mezcal-festival i London

Fra d. 11. til 17. september er der mezcal-festival i London. Flere barer byder på cocktails med den stærke mexicanske spiritus som hovedingrediens, ligesom man kan deltage i Storbritanniens største mezcal-smagning med 30 forskellige mærker. Der vil også være en kaffe-chokolade-mezcal smagning, en bartender-brunch med mezcal og paneldebatter om spiritussens fremtid.
Man kan læse mere om de forskellige begivenheder, og om hvor og hvornår de løber af stabelen på festivalens hjemmeside.

En sommerfuglelarve i flasken


Og hvad er så lige mezcal? Spiritussen stammer som nævnt fra Mexico og er - ligesom tequila - fremstillet af agavesaft. Forskellen er, at mezcal må fremstilles af saft fra en hvilken som helst agaveart, så længe den bare befinder sig i Mexico, mens det er den blå agave, Weber Azul, der lægger most til tequilaen.
Man kan desuden i nogle mezcal-mærker se en lille ”orm” i flasken. Der er faktisk tale om en sommerfuglelarve, der lever på agaveplanterne. Ifølge gammel mexicansk overtro vil larven sluge eventuelle onde ånder, som har sneget sig ned i flasken.
Den, der får det sidste glas, får larven, som i øvrigt siges at give virkningen af drikken et ekstra kick.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Jesper Duelund.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person fra den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jesper Duelund (f. 1980) blev i 2006 færdig som diplomingeniør i integreret design fra ingeniørhøjskolen i Odense. I dag arbejder han som projektleder med large scale projekter som speciale.
Undervejs har han også taget IPMA's projektlederuddannelse i International projektledelse og efterfølgende første del af HD.
Gennem sit arbejde med disse store projekter har han i de sidste ti år nået at bo otte måneder i Kiel i Tyskland, et år i Shanghai og syv måneder i Antwerpen.
Jesper Duelunds base mellem de mange projekter forblev hans lejlighed på Vesterbro i København, så der altid var et rigtigt hjem at vende tilbage til, når projekterne blev afsluttet.
Vineventyret startede meget pludseligt, da hans søster, Stina Duelund, i 2016 flyttede fra København med sin familie for at drive et lille økologisk landbrug i Asnæs uden for Holbæk. Med til huset hørte en økologisk vinimport, Godsets Vin, som den forhenværende ejer havde drevet siden 1980'erne.
Til at starte med var det rigeligt for søsteren at skulle sætte sig ind i, hvordan man driver landbrug. Og Jesper Duelund tilbød derfor at blive medejer og partner i vinfirmaet - og stå for indkøb af vinene, der så blev pakket og sendt af sted til kunderne fra vingården.
På det tidspunkt havde han ikke den store viden om eller interesse for vin - han blev simpelt hen kastet ud i jobbet som vinimportør. Dog har han en svigerfar, som er et rent vinorakel, og som både han og søsteren har lært utroligt meget af.
Godsets Vin fungerer som et online-firma - dog er det også muligt at købe og hente vinen direkte på gården i Asnæs.
Specialet er den dag i dag økologiske vine importeret direkte fra små vinproducenter i Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og Portugal.
I 2017 flyttede Jesper Duelund fra Vesterbro til Ørestaden, hvor han bor sammen med sin kæreste og meget snart også deres første barn.
Adresse: Godsets Vin, Næsvangsvej 8, 4550 Asnæs, tlf.: 91 19 30 01, e-mail: JDP@godset.dk, www.godsetsvin.dk.



Ugens vinøse billede

Hanne og Svend Stysiek har taget dette smukke billede i det sydfranske Cahors. Den snoede flod Lot har skåret sig ned imellem de lave bjerge og aflejret den frugtbare jord på sletterne, hvor vinmarkerne dyrkes. Og oppe i bjergene er der mange holdepladser langs vejene, hvorfra man har pragtfulde udsigter som denne.

Send endelig billeder til os!


Der er uden tvivl en hel del af VinAvisens læsere, der har besøgt et eller flere vindistrikter i sommerens løb. Hvis I har taget nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


443 Der kan vælges både vin og cider til pandekagerne i et lille, fransk gadekøkken (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 30 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Giol, Giol Italia, Pinot Grigio, Vino Spumante, Extra Dry, Italien, 2016, lav alkohol (11%)

129,75 kr., på tilbud i september: 99,75 kr., Skjold Burne

Denne friske og fint boblende hvidvin er både økologisk og vegansk. Den er "extra dry", men så "dry" er den nu altså ikke. Der er en lille sødme. Udmærket blandt andet som terrassevin.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Basa, Vinos Telmo Rodríguez, Rueda, Spanien, 2016, lav alkohol (13%)

59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En hvidvin, der har en aromatisk duft af eksotiske frugter og hvide hybenroser. Smagen er tør og frisk med noter af grønne druer og mirabeller. En vin, der vil være perfekt til muslinger og lyse fisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mariana, Herdada Rocim, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2016, lav alkohol (12%)

75 kr., pris ved 6 flasker, Nordentoft Wine

En vellavet, frisk hvidvin på druerne Antão Vaz, Arinto og Alvarinho. Den har en god druesmag, en lille, krydret note og en eftersmag, der breder sig fint ud i munden. En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjerne

Runcaris, Fattori, Garganega, Soave, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk

En ret kraftig hvidvin med krydret duft og smag, der kan opfattes som lidt "pågående". Udpræget en vin til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Falcon Ridge, Falcon Ridge Estate, Sauvignon Blanc, Nelson, New Zealand, 2016, lav alkohol (13%)

95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne hvidvin smager godt med sin gode Sauvignon-karakter. Og med sin kraftige smag, der går fint ud i eftersmagen, er den meget velegnet til mad.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Bertolet, La Grange, Les Vignerons du Narbonnais, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

49,95 kr., pris ved 12 flasker., Skovgaard Vine

Pæn, let og venlig rosévin på druerne Cabernet Sauvignon og Grenache. Frisk og livlig med noter af sommerbær og tilpas sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Côtes du Rhône, Xavier Vins, Côtes du Rhône, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Supervin

En frisk rosévin, meget let og læskende, og med en ren frugtsmag, der dog hurtigt forsvinder bag syren.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tenute Rosetti, Rosetti Vini, Toscana IGT, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

59 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

En blød, varm og venlig rødvin - en rigtig god italiener med ren frugtsmag og en charmerende sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Capela, Monte da Capela, Vinho Regional Alentejano IG, Portugal, 2015, lav alkohol (13%)

59 kr., pris ved 6 flasker., Masa Wine

I denne vellavede rødvin på druerne Trincadeira, Aragonez og Alfrocheiro er der, hvad der skal være - til prisen. Der er frugtfylde, bløde tanniner, mørke efterårsbær og en fin og god eftersmag. Faktisk en lækker rødvin!

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Natìo, Cecchi, Chianti, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

59,95 kr., på tilbud i hele september: 50 kr., Kvickly

Denne rødvin hænger godt sammen og har en rimelig pris. Den er ret let men i høj grad nærværende med sin gode frugt og fine krydring. Og tilmed er vinen både økologisk og vegansk, dvs. at der ikke er anvendt stoffer af animalsk oprindelse ved fremstillingen.

stjernestjernestjernestjerne

La Fiole, Père Anselme, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

69 kr., Skjold Burne

Til prisen en god og lige-ud-ad-landevejen-rødvin i en sjov, skæv flaske.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Valley Oaks, Fetzer Vineyards, Zinfandel, Valley Oaks, Californien, 2015, middel alkohol (13,5%)

79 kr., pris i denne uge (uge 36): 55 kr., Fakta

En rødvin, som mange vil kunne lide på grund af dens fyldige og saftige smag og fine sødme. En god hverdags-vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Cecchi, Chianti, Riserva, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris ved 3 flasker hele september: 43 kr., Kvickly

En ret enkel rødvin på druerne Sangiovese, Canaiolo og Colorino. Der er frugt og tanniner og strejf af fad, men også en markant tørhed ind over hele smagsbilledet.

stjernestjernestjernestjerne

Grande Passolo, Rocca, Salento IGT, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

85 kr., Meny

En udmærket rødvin med god koncentreret frugt - modne blå blommer og brombær - i både duft og smag. Men også med et lille alkoholbid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carchelo, Bodegas Carchelo, Jumilla, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Dejlig rødvin med en fin forening af de fire druer Monastrell, Cabernet, Tempranillo og Syrah. Det er en vin uden kanter, med en forførende sødme og nem at drikke. Mange vil kunne lide den. Den kan drikkes nu eller gemmes endnu nogle år. Elegant flaske.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Palanca, Tommasi, Valpolicella, Ripasso, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

Lækker rødvin - en Ripasso, dvs. at vinen har ligget på kvaset fra Amarone eller Recioto. Medium fylde, noter af mørke bær, tobak, tjære og en dejlig sødme. En vin, man bliver gode venner med.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Governo all'Uso Toscano, San Leonino, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 12 flasker., Laudrup Vin

Glimrende rødvin med en harmonisk og karakteristisk smag af druen Sangiovese. Vinen er lavet efter den traditionelle, toskanske Governo-metode.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Novas, Viñedos Emiliana, Valle del Cachapoal, Chile, 2015, høj alkohol (14,5%)

99,5 kr., Irma

En rigtig god og økologisk rødvin på druerne Syrah og Mourvèdre. Den har en mørk farve og en afrundet smag med noter af kirsebær og modne blommer samt en charmerende sødme. Den gode fornemmelse fortsætter ud i eftersmagen. Glimrende madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dama de Toro, Bodegas Fariña, Tempranillo, Toro, Spanien, 2014, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., Strandgaarden

En rigtig flot spanier - en lækker rødvin, fuld af sol og moden frugt. Den har ligget fire måneder på fad og udviser en ret kraftig fadsmag, der gør den til en god ledsager til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Balancines, Pago los Balancines, Ribera del Guadiana, Spanien, 2015, høj alkohol (15%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., D’Wine

Denne rødvin smager fantastisk godt. Den har bred frugtsmag, der fylder munden. Den har kompleksitet og harmoni samt tørhed og sødme, der arbejder fint sammen. 15% alkohol, men ingen spritkant. Vinen er lavet på druerne Tempranillo og Garnacha Tintorera samt yderligere fem druesorter.

stjernestjernestjernestjerneØ

Navigatore, Verrazzano, Chianti Classico, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Holte Vinlager

En let og venlig rødvin med et lidt smalt smagsbillede, men med saftig frugt. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Falcon Ridge Estate, Pinot Noir, Nelson, New Zealand, 2015, middel alkohol (13,5%)

129 kr., The Wine Company

Let og elegant rødvin med et klart og karakteristisk Pinot-udtryk. En fint krydret smag, der fortsætter i en lige så god, lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Beni di Batasiolo, Batasiolo, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

139,75 kr., på tilbud ved 2 flasker i september: 100 kr., Skjold Burne

En kraftig rødvin med fyldig frugt, men også med lidt stilkede noter i retning af rabarber og grønne stikkelsbær. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Edizione Cinque Autoctoni, Fantini, Farnese, Vino Rosso, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 6 flasker., Gallovini

En fantastisk dejlig og kraftfuld rødvin på de fem druer Montepulciano, Primitivo, Sangiovese, Negromaro og Malvasia Nera. Der er en pragtfuld sol og varme i den samt en udpræget sødme, som mange vil være glade for.

stjernestjernestjerne

Dalcero, Valpolicella, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

150 kr., pris ved 6 flasker: 130 kr., Erik Sørensen Vin

Enkel og pæn rødvin, der ikke gør nogen stads af sig. I smagen noter af kirsebær. I forhold til oplevelserne er den i den dyre ende. Priserne kostede en stjerne.

stjernestjernestjernestjerne

Clos St. Antonin, Sabon, Côtes du Rhône Villages, Plan de Dieu, Frankrig, 2015, høj alkohol (15%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 159 kr., Jysk Vin

En god Rhône-rødvin med hele den sydfranske krydderhylde. Plask den gerne over i en karaffel, så åbner den sig lidt mere og afrunder en lidt robust finale.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Corte Canella, Valpolicella Superiore, Italien, 2013, høj alkohol (15,5%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Stor og flot rødvin, hvor alle elementer spiller fint sammen - mange muskler, bred frugt (mørke kirsebær), bløde tanniner, fin krydring, tilpas syre, fint integrerede fadnoter og lang eftersmag. 15,5%, men næsten ingen spritkant - så skænk den let afkølet. Og plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Så vil den åbne sig yderligere.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Finca Río Negro, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)

209 kr., pris ved 6 flasker: 133 kr., D’Wine

En elegant rødvin på druerne Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot. Den har en meget harmonisk smag med en lækker tørhed, der breder sig i munden og langt ud i eftersmagen. Vinen har ligget på fransk og amerikansk eg i tolv måneder, og fadsmagen er fint integreret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Batasiolo, Barolo, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)

299,75 kr., på tilbud i september: 149,75 kr., Skjold Burne

Her har vi en klassisk Barolo-rødvin - en fornem vin til en gerne krydret (kød)ret med substans. Den har en harmonisk smag med fremtrædende tanniner, der vil udvikles og blive blødere om fire-fem år.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beni di Batasiolo, Grappa di Moscato, Italien, høj alkohol (40%)

369 kr., på tilbud i september: 329 kr., Skjold Burne

En helt vidunderlig grappa, der skal nydes i små, bitte sip. Duften er som en lade fuld af nyhøstet korn, og i den delikate smag er der en masse frugt - og korn igen - og en fin sødme. Også den aromatiske Muskat-drue stikker næsen frem. Uendelig lang eftersmag.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen