Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2017



En vinmark i efterårsfarver i det italienske Abruzzo.

25% færre druer i Italien

I Sidste uge nævnte vi, at årets druehøst i Frankrig bliver den mindste siden 1945. Også italienerne forventer ifølge Decanter en historisk lille høst på kun 41 millioner hektoliter, svarende til 5,5 milliarder flasker vin. Det er hele 25% mindre end i 2016 - og blandt de mindste høstårgange i de sidste 60 år.

Ligesom i Frankrig er synderne den hårde forårsfrost, haglstorme og en langvarig hedebølge.
Værst er det gået ud over Toscana, Umbrien, Abruzzo, Puglia og Sicilien, hvor der tales om en nedgang i høstmængden på mindst 30% sammenlignet med sidste år. Lidt bedre ser det ud i Piemonte, Veneto og Friuli i det nordlige Italien - her forudsiges der et dyk i høsten på 15%. Men selv om det bliver en lille årgang i både Italien og Frankrig, meldes der i begge lande om druer af høj kvalitet og små druer med stor aroma-koncentration.



Pablo Alvarez.

Spaniens mest berømte vin

”Øl er lavet af mennesker, vin af gud”, har teologen Martin Luther engang sagt. Og når det kommer til rødvinen Único, Spaniens mest berømte vin, er der da også lidt gudedrik over den - ligesom prisen på over 2000 kr. tager himmelflugten.
Men det er ikke gud, der har æren for Único, men derimod vinproducenten Vega Sicilia i Ribera del Duero.
I den forgangne uge præsenterede ejeren af vinhuset, Pablo Álvarez, flere årgange af Único og af husets anden rødvin, Valbuena. Og han gjorde det sammen med Vega Sicilias danske importør, Sigurd Müller Vinhandel.

Får tildelt flasker


Vega Sicilia har rødder tilbage til 1864, hvor Don Eloy Lecanda y Chaves importerede 18.000 vinplanter fra Bordeaux – Cabernet, Malbec, Carmenère, Merlot og Pinot Noir. Ikke for at fremstille vin, men for at lave brændevin og ratafia.
Først i 1915 begyndte en ny ejer, Domingo Garramiola, at fremstille vin og skabte dermed den første årgang af Único. Og i 1982 købte familien Alvarez vinhuset og fortsatte produktionen.
Vinen fremstilles kun i gode høstår, og når det sker, laves der kun omkring 40.000 flasker, så der er ikke meget at gøre godt med på verdensplan. Único er da heller ikke en vin, som importørerne får tilsendt i kassevis, men en vin, som de allernådigst får tildelt nogle flasker af. (Fortsættes nedenfor ...).

Har matchet jord og druer

I alt har Vega Sicilia 80 forskellige vinmarker med meget varierede jordbundsforhold. Og man har tilplantet disse marker med druer, der passer specifikt til de enkelte jordtyper.
Druerne fra de enkelte marker vinificeres separat i hver sin gæringstank - også når der er tale om den samme druesort. Først til sidst blandes vinene til Único - ligesom en mesterkok kreerer en fuldendt ret med en række forskellige ingredienser. Første prøveblanding finder sted efter et års fadlagring.
Vi smagte Único i årgangene 2005, 2007 og 2008, og samtlige vine bød på store - og meget forskellige - oplevelser. Favoritten blandt de tre var 2008 (2295 kr.) - en sublim rødvin med modne kirsebær og strejf af svesker i duften og med en rigt facetteret og uendelig lang frugtsmag, der sluttede med bløde tanniner.

En blanding af årgange


Vi smagte også den helt særlige vin, Reserva Special, som laves på en blanding af to til tre årgange af Único. Hvilke årgange er det op til mesterblanderen at beslutte. Det var nyeste udgave fra 2017 (2900 kr.), der blev skænket i glassene. Og det var en stor, aromatisk vin, hvis frugt og blødhed opvejedes af en god struktur og et tilpas tanninbid. En sand gudedrik.
Rødvinen Valbuena smagte vi som nævnt også i flere forskellige årgange - den ældste var 2002, og den yngste 2012. Det var elegante og saftige topvine, og hvis man skulle udpege en vinder, så skulle det være årgang 2010 (950 kr.), der bjergtog med sin rene bærmost, strejf af lys chokolade og karamel, fine struktur og afrundede tanniner.


Foto: Wikipedia/J.Patrick.

Kamel mod frygtet virus

Grapevine Fanleaf Virus (GFLV) er blandt de mest frygtede vinmarkssygdomme.
Der er intet middel mod denne sygdom, der overføres af rundorme, og i en vinmark, der er angrebet af GFLV, kan høstmængden blive reduceret med op til 50%. Senere slår sygdommen samtlige vinstokke ihjel og gør oven i købet jorden ufrugtbar til nye beplantninger.
Derfor er det godt nyt, at det franske institut for landbrugsforskning, INRA (l'Institut National de la Recherche Agronomique), har fundet en metode, der muligvis kan bekæmpe sygdommen.
Indtil videre er diverse forsøg udelukkende foregået i et laboratorium, og i forsøgene indgår noget så specielt som en kamel.

Blev modstandsdygtig over for virusset


Kameler - samt lamaer og lignende artsfæller - producerer ganske små antistoffer - også kaldet nanostoffer - der er mindre end hos noget andet pattedyr, men til gengæld yderst effektive.
Forskerne isolerede nogle af disse stoffer fra en kamel og podede dem i et laboratorieforsøg på vinstokke, der var angrebet af GFLV. Her viste antistofferne deres unikke evne til fuldstændig og meget hurtigt at neutralisere virusset. Og ikke nok med det - alt tyder på, at vinstokkene også bliver immune over for nye angreb af sygdommen.
Resultaterne af forskningen er publiceret i Plant Biotechnoloby Journal. Læs mere ved at klikke her.


Fra en lille film på instituttets hjemmeside, hvor eleverne er til et seminar i mineralitet.

Fjorten nye MW'ere

Siden 1955 har Institute of Masters of Wine i London med jævne mellemrum udklækket nye MW’er. Senest har fjorten elever bestået den endelige eksamen, og det totale antal Masters of Wine på verdensplan har dermed rundet 369 fordelt på 29 forskellige lande.

Der er således stadig tale om en lille celeber klub, og det skulle efter sigende også være et temmelig krævende studie.
Af de nye MW’ere kommer fem fra USA, fire fra Storbritannien, to fra Spanien, to fra Norge og en enkelt fra Hong Kong.
Uddannelsen består af tre niveauer og omfatter både praktiske og teoretiske eksaminer samt en stor afsluttende afhandling.

Nørdede afhandlinger


Emnerne for afhandlingen er yderst varierede. Blandt de nye MW’er havde fx spanske Andreas Kubach skrevet en afhandling med titlen ”Brugen af langtidskontrakter inden for druekøb - en undersøgelse af nuværende praksiser i D.O. Ribera del Duero”.
Norske Julie Nyheim havde derimod kastet sig ud i en opgave med titlen ”Norske kvinders holdning til helbred og alkohol: Deres modtagelighed over for ”sunde” vinmærker”. Og så var der Nigel Sneyd fra USA med sin afhandling ”Observationer af de sensoriske og kemiske forskelle i tørre hvidvine og rosévine tappet og opbevaret i henholdsvis klare glasflasker og UV-beskyttede klare glasflasker.” Ja, lidt nørdet skal det jo være ...


Château Phélan Ségur.

Phélon Ségur solgt til belgier

Rygterne har svirret siden begyndelsen af august, men nu er det sikkert: Det fornemme 1800-tals slot Château Phélan Ségur i Saint-Estèphe får ny ejer.

Sælgeren er familien Gardinier, Xavier og hans tre sønner, Thierry, Stéphane og Laurent, mens køberen er den belgiske shippingmagnat Philip van de Vyvere.
Årsagen til salget er, at familien Gardinier fremover gerne vil hellige sig de hoteller og restauranter, som den også ejer - heriblandt Michelin-restauranten Taillevent i Paris.
Den officielle overdragelse af slottet til den nye ejer sker i begyndelsen af 2018.



Foto: Wikipedia/Menérbes.

Godt gang i salget af rosé

Rosévin er mere populær end nogensinde før. Ifølge Bloomberg.com er salget af rosé i fx USA i årets første otte måneder steget med gigantiske 57% i forhold til samme periode i 2016.
Som vi nævnte i uge 26, går det også forrygende med rosé-salget i Storbritannien. En af landets største vinforretningskæder, Majestic Wine, kan melde om en salgsvækst på 16% i løbet af det seneste år. Og når det gælder rosé fra Provence, har der været en vækst på hele 29%.

Eksplosiv rosé-vækst hos dansk vinforretning


Men også danskerne er vilde med rosé, og salgspilen begyndte allerede at pege opad for nogle år siden. Ifølge analysevirksomheden Nielsen blev der således solgt 6,1 millioner liter rosé i Danmark i 2015, hvilket var en stigning på 30% i forhold til 2014.
På Roskilde Festivalen, der mest af alt er forbundet med masser af øl, begyndte man i år for første gang at sælge rosévin, hvilket også fortæller noget om den store rosé-trend.
Den nærmest eksplosive interesse for den lyserøde vin kan man nikke genkendende til hos Kjær & Sommerfeldt, hvor forretningens online-salg viser en stigning i rosé-salget i 2016 på 20% - og igen i år på gigantiske 53%.
I løbet af hele sidste år solgte forretningen 75.000 flasker rosé - i år lød salget pr. 15. august på 100.000 flasker. Og det til trods for det meget lidt sommerlige sommervejr - ifølge DMI var juni den vådeste og mest solfattige siden 2012, mens juli var den koldeste siden 1953.

Rosé er mest en mandedrik


En gennemgang af 25.000 af de købte rosé-flasker i Kjær & Sommerfeldts online-handel viser, at den gennemsnitlige køber af rosé er en mand mellem 25 og 34 år. Disse unge mænd står for 19% af det samlede rosé-salg - hvilket egentlig er overraskende, da vinen ofte bliver betragtet som en vin for kvinder.
Blandt kvinderne er det dem mellem 45 og 54 år, der er de største rosé-drikkere, og som står for 11% af det samlede salg.


September måned i form af Natalie fra Weingut Hagenbüchl.

Hver måned, sin kvinde

Så er 2018-udgaven af ”Jungwinzerinnen Kalender” udkommet. Det er vinkonsulenten Ellen Ledermüller-Reiner, der står bag denne kalender, hvor kvindelige østrigske vinmagere mellem 17 og 27 år poserer med kun meget få trevler på kroppen.
De tolv kvinder til næste års kalender kommer fra Østrigs største vinregioner: Wien, Niederösterreich, Burgenland og Steiermark.
Ved at klikke her kan købe den nye kalender, der er trykt i et oplag på kun 4000 eksemplarer. Den koster 28 euro (cirka 208 kr.) plus forsendelse. Man kan også se udpluk fra samtlige udgaver af kalenderen. Og det er faktisk utroligt, at man, i de elleve år, den er blevet udgivet, til stadighed har kunnet finde på nye og anderledes poseringer i vinmarker og vinkældre.
Ud over, at kalenderen jo er ganske morsom, så har den også et mere seriøst mål, nemlig at promovere østrigsk vin.


Vinmel af drueskind fra henholdsvis Cabernet Sauvignon og Riesling.

Mel af drueskind

Vindistriktet Finger Lake i New York er vokset markant i de senere år. I dag har distriktet 120 vinhuse og 4452 hektar vinmarker.
Hvert år bliver 11.000 tons rester - skind og kerner - tilbage efter vinfremstillingen, og en lille del af disse rester bliver nu brugt af et lokalt firma til fremstilling af vinmel.
Firmaet heder Finger Lakes Wine Flour og er grundlagt af Hilary Niver-Johnson, og hun og hendes medarbejdere henter selv drueresterne hos vinhusene. Dernæst adskiller de drueskindene fra kernerne - hvilket ikke kan være helt let - tørrer skindene og pulveriserer dem til mel.
Der er tale om enkeltdrue-mel på henholdsvis Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Riesling og Gewurztraminer - og mel, der bør bruges som supplement til ens almindelige mel.

Kan købes på nettet


Ud over, at melet er smukt farvet af drueskindene, er det ifølge firmaet også meget aromatisk og fuldt af vitaminer, antioxidanter, fibre og mineraler.
I en glimrende lille film på YouTube fortæller Hilary Niver-Johnson engageret om sit mel-projekt - og om, hvordan melet kan bruges til alt fra farvede brød og cupcakes til jævning af saucer.
Man kan læse mere om det flotte og næringsrige mel - og købe det - ved at klikke her.


En tegning af La Pampa - en dansk vingård i argentinsk stil.

La Pampa - et gigantisk dansk vinprojekt

I uge 48 2015 nævnte vi det storstilede vinprojekt La Pampa, som - hvis det står til vin- og landmanden Jørgen Glud - bliver opført i Randers Kommune.
Der er tale om et vinhus med tilhørende 35.000 vinstokke, restaurant, hotel- og konferencefaciliteter.
La Pampa er navnet på en provins i Argentina, og da netop argentinsk vin står Gluds hjerte nær, skal byggeriet også opføres i rendyrket sydamerikansk stil, ligesom restauranten skal servere lokal argentinsk mad.
Bygninger og vinmarker vil brede sig over 10 hektar, og hvis projektet bliver ført ud i livet, vil Randers kommune blive hjemsted for Nordeuropas nok største vingård.

Har indtil videre brugt 500.000 kr.


Men der er netop tale om et ”hvis”. Det areal, hvor vingården skal opføres, er blot en bid ud af et ubebygget erhvervsområde på 55 hektar, som kommunen ejer. Og for de 10 hektar, der skal bruges til La Pampa, forlanger kommunen 12,2 millioner kr. Jørgen Glud vil dog kun betale 6,3 mio. kr., hvorfor kommunen allerede i projektets spæde start for to år siden gav ham et afslag - hvilket Glud ikke forstår. Det store område har ligget til salg i de sidste ti år, uden at en køber har meldt sig på banen. Derfor må det da ifølge vinmanden være oplagt at sælge en del af arealet til en fair pris - og da især, når det gælder et projekt, som vil kunne trække turister fra nær og fjern til Randers Kommune.
Afslaget har dog ikke fået Glud til at smide håndklædet i ringen - tværtimod har han siden da kæmpet indædt for sit projekt.
Indtil videre har han brugt omkring 500.000 kr. til diverse rådgivere, arbejdstegninger, maskiner, inventar osv. Og det er lykkedes ham at tiltrække adskillige investorer til projektet, som det vil koste omkring 40 mio. kr. at opføre. Meningen er da også, at vingården, der udelukkende skal fremstille mousserende vine, skal fungere som et kooperativ.

Der blæser mildere vinde


Vinmageren er også på plads. Han hedder Alessandro de Stefani og fremstiller til daglig prosecco i eget vinhus i Veneto.
Alt er således klart til første spadestik, og mandag morgen skal Jørgen Glud til endnu et møde, som han forventer sig meget af:
- Jeg har møde med den nye kommunaldirektør, som virker langt mere positiv over for projektet. - Og så er der jo snart kommunevalg - det hjælper måske også på det …
- Hvis alt skulle glippe, så er der tre andre kommuner, der er vilde med at få projektet i hus.
Når Glud ikke uden videre lader en anden kommune få La Pampa-projektet, er det fordi han er vokset op i Randers by, har sin vinhandel der og bor der den dag i dag.

Husk VinAvisens kalender!

VinAvisens aktivitetskalender bugner af spændende efterårsarrangementer for både forbrugere og professionelle vinbranchefolk. Nedenfor kommer tre eksempler, som alle løber af stabelen i september. Hvis man vil se hele kalenderen, skal man klikke her.

* Rhônevinfestivalen, der afholdes d. 16. september. Her bydes både forbrugere og branchefolk velkommen. Her kan man smage på et hav af Rhône-vine, omgivet af de frodige vinmarker hos Dansk Vincenter i Avedøre ved København.
* Spansk Vinfestival, der afholdes d. 15. og 16. september i Pressen i København. Ud over at smage på mere end 200 vine kan man deltage i en spændende sherry-masterclass. Her vil der være fokus på de to lyse sherrytyper, Fino og Manzanilla, fra de tre berømte sherry-byer. Sherryerne ledsages af tapas.
* Taste of New Zealand, der afholdes d. 25. september på Nationalmuseet i København. Her bliver der mulighed for at smage vine fra cirka 25 newzealandske vinproducenter og få en snak med dem.
Foto: Wikipedia/Archaeodontosaurus.

Gyldne tider for cognac

Der siges og skrives meget om, hvor godt det går for eksporten af whisky, gin og vodka. Men faktisk går det også fremad med stormskridt for eksporten af cognac. Det viser nye tal fra Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC).

For tredje år i træk er eksporten af Frankrigs nok mest berømte spiritus i vækst, og fra juni 2016 til samme måned i år steg den med 10,2% i volumen og 15,2% i værdi. I alt blev der eksporteret 190 millioner flasker cognac til alverdens lande til en værdi af 3 milliarder euro (cirka 22 mia. kr.).
Nedenfor bringer vi nogle af de øvrige eksporttal fra perioden.

Fire fine facts


* USA ligger fortsat i front med en import af cognac på 78,7 mio. flasker.
* Eksporten til Asien udgjorde 53,7 mio. flasker - en stigning på 10,6%. I værdi var der tale om en vækst på hele 19,4%. Kina aftog de fleste flasker, nemlig 22,6 mio.
* Efter flere års nedgang i importen af cognac, er glæden for de gyldne dråber igen stigende på det europæiske marked. Hertil blev der eksporteret 42,1 mio. flasker svarende til en vækst på 8,1% i mængde og 10,1% i værdi. Storbritannien, Tyskland og Rusland førte an med en vækst på henholdsvis 3,6%, 22,2% og gigantiske 73,2%.
* Stigningen i eksporten gjaldt samtlige niveauer inden for cognac - altså både VS, VSOP, XO og Hors d’Age. Ikke mindst var der en vækst i eksporten af XO og Hors d’Age, der til sammen steg den med 24,2% i mængde og 23,2% i værdi.
Nogle af de lidt "billigere" udgaver af Clase Azul. Samtlige af seriens tequilaer er tappet på håndlavede keramikflasker.

Tequila til 186.000 kr.

Det er længe siden, at tequila blev betragtet som en rå, billig spiritus.
I dag er det på mode med tequila-smagninger, og de mere almindelige udgaver af den stærke mexicanske drik er blevet efterfulgt af en stribe dyre luksus-mærker.
Og de sælger godt trods de høje priser - især i USA, hvor salget af premium tequila er steget med 67% i løbet af de sidste ti år.
Clase Azul er et af disse luksus-mærker - hvor en del af luksusen må tilskrives emballagen. Serien af tequilaer tappes nemlig på hånddrejede keramikflasker, der ligeledes bliver dekorerede i hånden. Priserne på Clase Azul tequilaerne spænder fra 100 til hele 30.000 dollars (cirka 620 til 186.000 kr.). Sidstnævnte pris gælder en udgave, hvor flasken er beklædt med ravstykker og leveres i et skrin med dekorationer i 24 karat guld.
Samtlige flasker kan - når tequilaen er drukket - genanvendes som vaser.
Tequila-mærket blev lanceret tilbage i 1997 af mexicanske Arturo Lomeli - der dog ikke sælger Clase Azul i Mexico men derimod udelukkende i USA og Europa.
På VinAvisens redaktion er vi enige om, at flaskerne mest af alt minder om store peberkværne ...


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* The Wine Company har optaget importen af vinene fra Domaine de la Verde i Vacqueyras, Frankrig.

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Hvad hedder det lille låg?

Anne-Marie Larsen mindes, at det lille låg af blik, der sidder oven på alle champagnepropper, har et særligt navn. Men hvad var det nu lige, det var?
Franskmændene siger enten capsule eller – hvis det skal være rigtig teknisk – plaque de muselet. På dansk: Muselet-plade.
Og hvad er så muselet? Det er navnet på ståltråden, der holder proppen på plads, og ordet muselet er afledt af verbet museler, som betyder "at give mundkurv på".
En mundkurv hedder muselière på fransk, så måske skulle vi simpelt hen indføre ordet champagne-mundkurv på dansk?
Le capsule blev opfundet af ønologen Jules Guyot og patenteret i 1844 af champagnehuset Jacquesson, og dens opgave er naturligvis at hindre, at ståltråden skærer sig ned i korken.
Ikke mindst i Frankrig og cava-landet Spanien findes der mange, der samler på de små, dekorative capsules, og de har klubber, hvor de mødes og bytter låg. Det er blevet en hel videnskab – fuldstændig som med frimærker. Franskmændene taler om placomusophilie – museletpladefili.
På nettet ligger der flere samlinger af capsules, fx Identificapsules.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


444 Et kæmpemæssigt, gyldent glas svævede over Rheingauer Weinwoche i Wiesbaden (foto © Ivan Christiansen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 13 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alias, Alias Wines, Chardonnay, Californien, USA, 2015, middel alkohol (13,7%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En lækker, frugtrig og fyldig hvidvin med en nærmest cremet konsistens, der gør, at smagen bliver længe i munden. Der er også markante - men ikke overdøvende - noter af fad i både duft og smag. Drik den til laks, kylling eller til det store ostebord. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Domaine la Grange, Pierre Degroote, Sauvignon Blanc, Pays d'Oc, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 89,10 kr., Propperiet

Frisk og ret tør hvidvin, ikke særlig kompleks, men udmærket til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

A.J.Adam, Riesling, Mosel, Tyskland, 2016, lav alkohol (10,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker., The Wine Company

Oplagt Riesling, men også et strejf af stikkelsbær samt modne pærer og æbler. Ikke så sød som mange Mosel-hvidvine, men med en god, frisk syre. Lang, eftersmag. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villadoro, Bardolino Chiaretto, Italien, 2015, lav alkohol (12%)

49,95 kr., VinMedMere.dk

Til 50 kr. er rigtig god rosévin med frisk og blød frugt og en fin, lille sødme. I den lange eftersmag et krydret bid, der er fint til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Mythe d'Amphorie, Despagne, Vin de France, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

En lækker og aromatisk hvidvin med et bredt spektrum af eksotiske frugter - mango, grape, ferskner og nektariner. Dertil en lille snert af akaciahonning.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pasas, Hammeken Cellars, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

64,95 kr., på tilbud 8. til 14. september: 39 kr., Kvickly

Den danske vinmager David Tofterup har været "inde over" denne vellavede rødvin. Den har fyldig, blød frugt og fine tanniner, der breder sig ud i eftersmagen. Druerne er høstet i oktober-november med en naturlig sødme til følge. Til prisen 39 kr. lidt af et fund.

stjernestjernestjerne

Le Champ des Etoiles, Pinot Noir, Languedoc IGP, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

69,95 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine

Pinot-druen kommer fint til udtryk i duften af denne rødvin. Men smagen skuffer ved at være lidt tynd og spids.

stjernestjernestjernestjerne

Quinta da Rede, Duoro, Portugal, 2013, middel alkohol (13,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker, Nordentoft Wine

En okay rødvin, hvor tørheden måske får lidt for meget plads. Vinen har ligget ni måneder på fransk eg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Domaine Carobelle, Vacqueyras, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

89 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Udmærket rødvin på økologisk dyrkede druer, Grenache og Syrah. Tør - faktisk ret markant tør, der gør den til en udpræget madvin. I smagen noter af lakrids, tjære og tovværk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Varvaglione, Primitivo, Salento IGP, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

99 kr., Amka

En fyldig og lækker rødvin, der vil åbne sig fint, når den bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet. Den har god frugt, bløde tanniner og fin sødme - alle Primitivo-druens gode egenskaber.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Cadere, Puglia IGT, Appasimento, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

99,75 kr., pris på tilbud i september og oktober: 65,75 kr., Skjold Burne

Årets jagtvin fra Skjold Burne er rigtig lækker. Den er lavet efter Appasimento-metoden med de tørrede druer, som har givet vinen dens fine sødme - og sødme klæder jo vildt. Vinen har en "støvet" tørhed, tilpas syre, bløde tanniner og noter af modne, mørke bær og chokolade. Tilbudsprisen er - kvaliteten taget i betragtning - yderst rimelig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brave New World, Thomas Hardy & Sons, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., sælges også i SuperBrugsen; på tilbud 8. til 14. september: 59 kr., Kvickly

Flot rødvin med dyb, fyldig frugt, god krydring - nelliker - bløde tanniner og en charmerende sødme. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg. 59 kr. er yderst rimeligt.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Signos de Origen, Emiliana, Pinot Noir, Valle Casablanca, Chile, 2016, middel alkohol (14%)

129,95 kr., sælges også i SuperBrugsen; pris på tilbud i hele september: 99 kr., Kvickly

Denne økologiske rødvin er både i duft og smag Pinot Noir. Ingen tvivl om det. Allerede i glasset kan man se, at det er en Pinot - den har en ret lys, rubinrød farve Der er en fin balance mellem sødme og syre - og lang, god eftersmag.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

17, Les Vins Parcé Frères, Rivesaltes, Vin Doux Naturel, Frankrig, 2016, høj alkohol (15,5%)

169,95 kr., ViniPortugal

Superlækker Vin Doux Naturel - sød vin med naturlig sødme, lagret på franske fade i 17 år ... til attraktive 170 kr. I smagen noter af tørre abrikoser, figner og rosiner ... En god syre, der holder vinen i fin balance. Prøv den til ost eller gåselever eller en ikke alt for sød dessert.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen