Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44, 2017



Det fine skilt på muren indtil den berømte monopole-vinmark Clos de Tart. Foto: Wikipedia/Arnaud.

Berømt vinmark solgt

Bourgogne har 33 fornemme grand cru vinmarker, og ud af dem er der fem såkaldte grand cru monopole marker. Monopole henviser til, at marken kun har en enkelt ejer. Normalt har vinstokkene i Bourgognes marker adskillige ejere.

Det er uendeligt sjældent, at en monopole-mark kommer til salg, men i de seneste måneder har rygterne om, at en af disse marker, Clos de Tart, snart ville skifte ejermand. I den forløbne uge blev det så omsider meddelt, at Clos de Tart var blevet solgt til Artemis Group - et selskab, der ejes af rigmanden Francois Pinault.
Hvor meget, Pinault har givet for den 7,5 hektar store vinmark, er ikke offentliggjort, men ifølge The Drinks Business forlyder det, at prisen sandsynligvis ligger i omegnen af 200 millioner euro (cirka 1,5 milliarder kr.).

Tre ejere i 900 år


Francois Pinault ejer også Domaine de Eugénie i Vosne-Romanée - samt flere vinslotte i Bordeaux.
Clos de Tart har faktisk kun haft tre ejere før Pinault - og det til trods for, at vinmarken har eksisteret i næsten 900 år.
Den blev plantet i 1141 af nonnerne fra et nærliggende kloster. Efter den franske revolution, hvor kirkens ejendomme blev konfiskeret, blev marken overdraget til familien Marey-Mange, og fra 1930’erne og indtil nu har den så været i familien Mommessins eje.


Et smukt og fredfyldt vinlandskab i Penedès.

På rejse i Catalonien

Mens de politiske bølger gik højt i Barcelona, var VinAvisen på rundtur til nogle af cava-producenterne i den catalonske appellation Penedès.
Vi besøgte såvel mindre cavahuse som det største af dem alle, Freixenet, der fremstiller 80 millioner flasker cava årligt.
De mange gode oplevelser, vi fik i vinmarker og vinglas, glæder vi os til at fortælle om i en snarlig serie postkort.
Ud over druesorter og vinfremstilling gik snakken selvfølgelig også om det, der her og nu optager catalanerne aller mest: Løsrivelse eller ej fra resten af Spanien. Og her fik vi holdninger og meninger tæt ind på livet.

Vi undskylder over for hinanden


En af producenterne havde, dagen før vi kom, demonstreret for løsrivelse i Barcelonas gader, mens en anden ærgrede sig over, at det var kommet så vidt - at Cataloniens præsident, Carles Puigdemont, havde udskrevet valg. Han følte, at regionen i forvejen havde en meget høj grad af selvstændighed og var trist over den splid, der nu var kommet mellem catalanere og folk i den øvrige del af Spanien.
- Vi går rundt og undskylder over for hinanden, sagde han. - Vi, fordi vi vil løsrive os, og de andre på grund af den måde regeringen i Madrid behandler catalanerne på.
- Det er svært, hvis man fx har en søster eller onkel i en anden spansk region.
Nu har Carles Puigdemont erklæret Catalonien for selvstændigt. Fredag blev en festdag i Barcelona - dog med mørke skyer fra Madrid truende i horisonten.
Og alt imens går livet sin daglige gang i cavahusene, hvor vinstokkene beskæres, og den nye årgang 2017 er i støbeskeen.

Mindste globale produktion i 50 år

Som bekendt har hård forårsfrost, uvejr og hedebølger reduceret året druehøst rundt om i de europæiske vinlande. Verdens tre største vinproducerende lande, Frankrig, Italien og Spanien, er også de lande, der har haft de største nedgange i høstmængden på henholdsvis 19%, 23% og 15% i forhold til 2016.
I nogle af de oversøiske vinlande forventes der, ifølge nye tal fra Organisation of Vine and Wine (OIV), til gengæld en stigning i mængden af høstede druer - for Australiens vedkommende på 6% og for Argentinas på hele 25%. Men det er altså ikke nok til at opveje den mistede mængde druer i de europæiske vinlande.
I alt regner OIV med, at druehøsten i 2017 vil runde 247 millioner hektoliter - hvilket er den laveste mængde i de sidste 50 år.


Den festlige etiket på topvinen Bionic Frog Syrah.

Defekte propper har ødelagt topvine

Rødvinene fra Cayuse Vineyards i Walla Walla Valley i Washington er eftertragtede verden over. Folk venter altid spændt på frigivelsen af den nye årgang, og vinene er som regel svære at få fat i - de fleste af dem sælges via vinhusets kunde-mailingliste. Herhjemme forhandles vinene af KK Wine.
Der er også tale om kostbare vine, hvor topvinen, Bionic Frog Syrah, koster 2000 kr. flasken.
Årgang 2015 er netop frigivet til salg, men nu er salget bremset på grund af defekte propper, som har ødelagt en stor del af vinene.
I alt drejer det sig om 38.618 flasker vin, hvoraf de 2678 er magnumflasker, og de flasker, der allerede er solgt, er nu tilbagekaldt.
Ud over førnævnte Bionic Frog Syrah er det også gået ud over vine som En Chamberlin Syrah og En Cerise Syrah - begge vine til 1300 kr. flasken. For vinhuset betyder det et tab i indtægter på omkring 3 millioner dollars (cirka 19 mio. kr.).

Får pengene tilbage


I maj måned begyndte Cayuse Vineyards at tappe vinene på flasker, men under tapningen opdagede man, at korkpropperne afgav paraffinpartikler. Man stoppede straks tapningen og kontaktede propleverandøren, som lovede, at den kun var gal med det første parti propper, vinhuset havde modtaget. Det næste parti var med garanti helt i orden.
Efter tapningen tjekkede vinhuset med jævne mellem flaskerne - og desværre var der igen problemer med paraffinpartikler, som havde lagt en hinde af olie oven på vinen og dermed gjort den usælgelig.
Cayuse Vineyards har meddelt, at kunder, der har købt de defekte vine, selvfølgelig får pengene tilbage.
Heldigvis er det kun en del af årgang 2015, det er gået ud over - flere vine, der er tappet i 2016 og senere i år, er der intet galt med, og de vil blive sendt på markedet på et senere tidspunkt.


Nogle af de flasker champagne, der nu sættes til salg, har ligget i mere end 50 år i Charles Heidsiecks imponerende kalk-kældre.

Sjældne champagner under hammeren

For første gang nogensinde sælger champagnehuset Charles Heidsieck en større mængde gamle flasker champagne på auktion.
Vinene har, siden de blev tappet på flasker, ligget i de kældre, som romerne huggede ud i Champagnes undergrund for 2000 år siden.
Flaskerne vil blive solgt hos Christie’s på to auktioner, der finder sted i henholdsvis London d. 7. december og i New York d. 8. og 9. december.

Champagne i kæmpeformat


Blandt højdepunkterne er tolv flasker Millésimé 1989 i flaskestørrelsen Jeroboam (3 liter eller 4 normalflasker), der har en højeste vurdering på 800 pund (cirka 6700 kr.) flasken. Man vil også kunne byde på Cuvée Royale 1966, der er vurderet til 1000 pund (cirka 8400 kr.) for et parti på to flasker. Og så er der det nok største trækplaster, prestigecuvéen Champagne Charlie - det tilnavn, som amerikanerne i sin tid gav champagnehusets grundlægger, Charles-Camille Heidsieck.

Kun syv årgange af champagnen


Champagne Charlie blev kun fremstillet fra 1979 til 1985, hvor champagnehuset blev købt af Rémy Martin, der ikke ønskede at fortsætte med den ellers meget populære champagne.
Senere overtog EPI Group huset og har bebudet, at det på et tidspunkt vil genoptage produktionen, men indtil videre er der ikke sket noget.
På auktionerne vil man blandt andet kunne byde på champagnen i dens aller første årgang, 1979. Vurderingerne på de sjældne Champagne Charlie champagner vil ligge på mellem 400 og 4000 pund (cirka 3360-33.600 kr.).
Christie’s har endnu ikke udgivet noget katalog over auktionerne, men man kan læse mere om champagnerne ved at klikke her.


Vinglasholder til badekarret

I uge 42 nævnte vi Electric Rosé, en vin i pose, der drikkes af et sugerør - en smart, men måske ikke særlig charmerende, opfindelse, der gør det muligt at drikke vin i boblebadet uden at få sæbebobler i vinen.
Men der er andre muligheder for et vinøst bad, selv om man er tilhænger af vin i et godt gammeldags vinglas.
Det amerikanske firma SipCaddy har nemlig lanceret en ny holder, der, alt efter model, er skabt til at holde vinglas, vinflasker (hvis nu man vil have en hel flaske med i bad), øldåser eller kaffekopper.
Holderen sættes fast på badekarkanten eller en flise ved hjælp af en sugekop.
Man kan købe holderne ved at klikke her. De koster 14 dollars (cirka 88 kr.) plus forsendelse.


Den nye engelske boblevin, Renegade Blanc de Noirs.

Engelske bobler til 800 kr. flasken

De britiske vinproducenter ved godt, at de fremstiller glimrende mousserende vine - nogle af vinene har sågar vundet over champagner i diverse blindsmagninger.

På nogle af de engelske boblevine har også priserne nået champagne-niveau. Nyetimber har fx lanceret den mousserende vin Tillington til en pris på 75 pund (cirka 624 kr.) flasken, og Chapel Down har trumfet med Kit’s Coty til 100 pund (cirka 833 kr.).

Modnes i en kirkekrypt


Nu vil også Renegade i London være med på vognen. Vinhuset har meddelt, at det i november 2018 frigiver en top-boblevin ligeledes til 100 pund flasken.
Der vil kun blive fremstillet 800 nummererede flasker, og de kan allerede købes i forsalg ved at klikke her.
Renegade Blanc de Noirs (hvid af sorte (blå) druer) er fremstillet af de to blå champagnedruer, Pinot Noir og Pinot Meunier, og i øjeblikket gennemgår vinen sin andengæring på flaske. Herefter vil den blive modnet på brugte Chardonnay-fade i en krypt i en ”velkendt kirke i London”, som det lyder fra vinhuset.


En sund og ikke røgskadet klase Camenère. Foto: Wikipedia/Lebowskyclone.

Test af røgskadede druer

Røg fra ildebrande kan i større eller mindre grad påvirke druerne og dermed vinen. I nogle tilfælde kan vinen blive usælgelig.
For at kunne opdage nøjagtig, hvor galt det står til, er det ikke nok bare at smage på nogle af druerne. Man er simpelt hen nødt til at gære en lille mængde druer til vin - altså fremstille en vinprøve - der så bliver analyseret. Det kan tage op til et par uger, før vinproducenten får svar på analysen.
Men nu har et hold forskere ved University of British Columbia udviklet en analysetest, der helt præcist kan afsløre, hvor røgskadede druerne er - uden at man behøver at presse og gære dem først.

Kommer som kaldet


Når druer bliver udsat for røg, absorberer de flygtige fenolstoffer fra røgen i deres skind. I drueskindet ændrer stofferne karakter for senere måske at påvirke vinen i negativ retning.
Med den nye test er det muligt via en række kemiske teknikker at isolere de ændrede flygtige fenolstoffer og måle deres niveau med en meget høj grad af præcision. Og det bedste af det hele er, at vinproducenterne får svar på, hvor stor røgpåvirkningen er - hvis der da overhovedet er nogen - i løbet af blot få dage.
Den nye test kommer som kaldet efter de mange og omfattende brande i Napa og Sonoma.
Man kan læse mere om forskningen og testen ved at klikke her.


Lilly Bollinger (1899-1977).

Ugens vinøse citat

Ugens citat stammer fra Lilly Bollinger - eller Elisabeth Law de Lauriston-Boubers, som var hendes rigtige navn. I 1941 døde hendes mand, og hun valgte at drive Bollinger, det champagnehus han havde arvet efter sin far, videre - noget, der vakte en vis opsigt i den ellers så mandsdominerede champagne-verden.
Hun opkøbte vinmarker og opnåede med årene at fordoble Bollingers vinmarksareal.
Lilly Bollinger gik om nogen op i, at druerne til husets champagne var af topkvalitet. Og under anden verdenskrig, hvor det var stort set umuligt at opdrive benzin, var hun kendt for at cykle rundt til alle vinmarkerne for at kontrollere druerne.
Citat:
”Jeg drikker champagne, når jeg er glad, og når jeg er ked af det. Nogle gange drikker jeg den, når jeg er alene. Når jeg har selskab, anser jeg den for obligatorisk. Jeg nipper til et glas, når jeg ikke er sulten, og drikker et, når jeg er. Ellers rører jeg aldrig champagne - med mindre jeg er tørstig.”

Misbrug af navnet champagne

I sidste uge nævnte vi, at en canadier havde lagt sag an mod et flyselskab, fordi den mousserende vin, det serverede ombord, ikke var champagne - hvilket selskabet ellers havde reklameret med.
Den slags misbrug af ordet champagne kan Søren Wolff nikke genkendende til. Som han skriver til os, så har han et par gange oplevet, at den mousserende vin, der bliver serveret til ”champagnebrunch”, har været cava. Og som en sidebemærkning tilføjer han:
Misbrug af champagne - eller andre fremragende bobler - finder endvidere sted, når man døber skibe, eller når sportsfolk skal fejre triumfer. Det er da en spøjs og ulækker tradition, at man skal oversprøjtes med de perlende, ædle dråber. Kan man ikke bare være glad?


Vinklubber hitter i USA

Den helt store trend i USA i øjeblikket er ifølge New York Post at melde sig ind i en online-vinklub - altså efter den model, at man betaler et årligt gebyr og derefter får tilsendt særligt gode vine, udvalgt af specialister, hver måned året rundt. Faktisk er antallet af sådanne vinklubber steget med 25% til omkring 100 styk i løbet af de sidste to år.
De fleste af klubberne udvælger vine i et rimeligt prisleje, men stadig flere amerikanere melder sig ind i klubber, hvor månedens vin ligger på omkring 100 dollars (cirka 632 kr.).

Medlemskab koster 15.600 kr.


I kølvandet på vinklub-begejstringen har det amerikanske vinauktionshus Acker Merrall & Condit lanceret USAs - og måske verdens - dyreste vinklub, The Acker Wine Club Experience.
For det første er der et årligt medlemskontingent på 15.600 dollars (cirka 99.000 kr.). Dernæst kan man vælge mellem fire forskellige pakker. Der er basispakken, hvor man enten kan få en enkelt flaske om måneden til 30 dollars (cirka 190 kr.) eller tolv flasker i kvartalet til 349 dollars (cirka 2200 kr.).

Vin for 100.000 kr. årligt


Dernæst bliver pakkerne stadig dyrere, og i den sidste pakke kan man vælge at få en månedlig vin til 350 dollars (cirka 2012 kr.), to flasker om måneden til 700 dollars (cirka 4425 kr.), tre flasker i kvartalet til 999 dollars (cirka 6314 kr.) eller 12 flasker i kvartalet til 3900 dollars (cirka 25.000 kr.) - hvilket vil sige 100.000 kr. årligt - ud over medlemskontingentet.
Hvilke vine, man får tilsendt, er jo så den store overraskelse …
Foto: Wikipedia/Archaeodontosaurus.

"Smadr ballonglasset" kampagne

Det er hyggeligt at varme sit glas med cognac i hænderne en kold vinteraften. Men hvis det er et traditionelt glas - et såkaldt ballonglas - så ser den førende cognacproducent Frapin helst, at det går til de evige cognacmarker.
I et interview med The Drinks Business sagde cognachusets eksportdirektør, Bertrand Verduzier, at man, når man lugter til cognac i et ballonglas, kun får lugten af alkohol. I et lille tulipanformet glas, som efter hans mening er det mest velegnede til cognac, får man den fulde aroma.
Den britiske cognacspecialist Michelle Brachet giver ham ret. Hun så gerne, at man indledte en ”smadr ballonglasset” kampagne.
Også på champagnefronten er der et opgør med det traditionelle champagneglas, fluten. For nylig udtalte CEO for Krug, Maggie Henriquez, at det at drikke champagne af en flute kunne sammenlignes med at ”gå til koncert med ørepropper i ørerne”!
Ifølge Krug og mange andre champagnehuse bør de ædle bobler nydes af tulipanformede vinglas. Her på VinAvisens redaktion må vi give disse champagnehuse helt ret.

Få nu de afgifter ned

Da den britiske regering skulle lægge sit budget i starten af 2017, besluttede den at øge afgifterne på spiritus med 3,9%. Det betyder, at 80% af prisen på en flaske spiritus i Storbritannien i dag er skatter og afgifter. Og det har fået Scotch Whisky Association (SWA) på barrikaderne.
Ifølge en ny undersøgelse fra foreningen har de øgede afgifter resulteret i, at der på det britiske marked blev solgt en million færre flasker skotsk whisky i første halvår af 2017 sammenlignet med samme periode året før, hvor der blev lagt 751 mio. flasker whisky i indkøbskurvene.

En nedskæring på 2%


Undersøgelsen offentliggøres nu, hvor regeringen snart skal til at lægge budget for det næste halvår, og her appellerer SWA til politikerne om igen at reducere afgifterne.
Som det lyder fra foreningen, så gav en nedskæring på blot 2% i 2015 en stigning i salget af whisky og anden spiritus på 4% - hvilket gav den britiske regering yderligere 124 mio. pund (cirka 1 milliard kr.) i statskassen.
Ved at skære ned på afgifterne viser regeringen desuden, at den støtter whiskyindustrien - en verdensberømt industri, som spiller en stor rolle for den skotske økonomi, og som sørger for arbejde til 40.000 skotter, fastslår SWA.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vinslottet har fået agenturet på vinene fra Weingut Tanisch ved Lieser i Mosel.


Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


451 Vindruer i godt selskab på J. L. Jensens maleri fra 1840 (udsnit, Aros, foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Chicken Shit, Frankland Estate, Chardonnay, Frankland River Region, Australien, 2016, lav alkohol (13%)

149 kr., pris ved 3 flasker: 119,70 kr., Propperiet

Dejlig hvidvin med en aromatisk duft og en lidt "slank", let cremet smag af den gode Chardonnay-drue. Der er en fin balance mellem sødme og syre og et lille strejf af banan. Lang eftersmag. Vinen er lavet på øko-druer, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nik Weis, St. Urbans-Hof, Riesling, Mosel, Wiltinger., Tyskland, 2015, lav alkohol (10,5%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker., Vinmonopolet

Dyr, men helt vidundelig hvidvin med en kompleks smag båret frem af den herlige Riesling-drue. For bare at nævne hyldebærblomst, jordbær, kvæde, pære, æbler, måske lidt ananas og dertil en perfekt balance mellem syre og honningsødme. Vinstokkene på marken Wiltinger blev plantet i 1905.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lyngrove, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika, 2015, høj alkohol (14,5%)

49,95 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine

En meget dejlig rødvin med moden, fyldig frugt, noter af blommer og blåbær og en tørhed, som udvikler sig i eftersmagen. Prisen er forbavsende lav i forhold til kvaliteten. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Bala Perdida, Bodegas Antonio Arráez, Garnacha Tintorera, Alicante, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En enkel, men også billig rødvin med et smalt smagsbillede, der ikke rigtigt er i balance. Begrænset eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Leone de Castris, Salice Salentino, Riserva, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En kraftig rødvin, der møder én med god frugt, men mangler lidt balance. I smagen noter af basilikum og andre krydderier.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Don Baffo, Ego Bodegas, Jumilla, Spanien, 2016, middel alkohol (14%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

Flot, kraftig og lækker rødvin på druerne Monastrell, Syrah og Petit Verdot. En vin med mange facetter at gå på opdagelse i - mørke bær, peber, kanel, chokolade, modne tanniner og vanille fra fire måneder i fade af amerikansk eg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Monte da Capela Private Selection, Alentejo DOC, Portugal, 2013, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

Svampe, læder og mørke bær går op i en højere enhed i duften af denne rødvin. Smagen er koncentreret, frugtrig, krydret og med markante strejf af anis til slut. Det er en vin, der kan klare kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Flor de Sara, Bodegas Vadillo, Tempranillo, Rioja, Reserva, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Skjerning Vinimport

Der er højt til loftet i denne flotte rødvin, der har ligget 18 måneder på egefad. Der er fylde og et stort, faceteret smagsbillede med dejlig frugt, krydderier, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter. En oplevelse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grenache Noir, Henri Dubois, Frankrig, 2015, høj alkohol (15%)

99,75 kr., pris på tilbud i december: 66,75 kr., Skjold Burne

Denne rødvin er "årets gode julevin" fra Skjold Burne. Med sin varme og blødhed en rigtig julevin med fyldig frugt, milde tanniner, noter af lakrids og kanel samt fint integrerede fadnoter. En vin, som alle aldersgrupper vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Petit Siós, Costers del Sió, Costers del Segre, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Erik Sørensen Vin

Dejlig rødvin på druerne Tempranillo, Garnacha og Cabernet Sauvignon. Vinen er harmonisk, med god frugt, tilpas syre og fint integrerede fadnoter efter fire måneder på franske fade. Fin til mad, men også alene med en god bog eller samtale.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Private Collection, Spier, Pinotage, Western Cape, Sydafrika, 2015, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker indtil 9. november: 63,17 kr.; sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En dejlig, harmonisk rødvin med en ren, fyldig frugtsmag og en tørhed, der passer til mad. I smagen noter af blommer og kirsebær og tilpas syre, der danner et godt skelet. Dertil fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spier Private Collection, Spier, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika, 2015, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., på tilbud indtil 9. november: 63 kr. ved 6 flasker, Kvickly

Denne rødvin dufter af modne kirsebær og mørk chokolade. Smagen er intens, fuld af bærmost og med en fin krydring - og igen med denne indtagende chokolade-note til slut. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering. Tilbudsprisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fabiano, Valpolicella Ripasso, Classico Superiore, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

169,75 kr., på tilbud i hele november og december: 119,75 kr., Skjold Burne

"Årets eksklusive julevin" fra Skjold Burne smager ganske enkelt godt. Den hænger godt sammen med sin frugt (kirsebær), syre og sødme fra Ripasso-metoden. En dejlig vin.

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Doppio Passo, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

174,95 kr., pris for 3 liter i boks; på tilbud i denne uge (uge 44): 139 kr., Kvickly

En god hverdags-rødvin til en rimelig pris - på tilbud svarende til 34,75 kr. pr. normal flaske. I smagen blommer og mørke efterårs-bær.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Forum, Heredad de Urueña, Castilla y León, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 109 kr., D’Wine

Flot madvin på druerne Tinta Toro og Tinta del Pais. Den har fyldig frugt, gode tanniner, tilpas syre og en lille sødme. Fint integreret fadsmag. Oplagt til gerne en kraftig kødret på okse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Burggartenm, Neuenaher Sonnenberg, Spätburgunder, Ahr, Tyskland, 2014, middel alkohol (13,5%)

379 kr., pris ved 3 flasker: 299 kr., Propperiet

Dette er en specialitet fra Tysklands rødvins-distrikt, Ahr. En fin vin med et godt og harmonisk billede af Pinot-druen. Men man skal være interesseret i at prøve netop denne vin for at ofre de mange penge.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alvear, Pedro Ximénez, Montilla-Moriles, Spanien, høj alkohol (16%)

149 kr., pris for ½ flaske, AndrupVin.dk

Skal der en rigtig sød dessertvin på bordet, så er det druen Pedro Ximénez, der folder sig ud ved Andalusiens kyster - i Sherry-distriktet og her i Montila-Moriles. Den er lavet i et solera-system grundlagt i 1927, og det er en superlækker og supersød vin med smag af figner og tørrede frugter.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen