Skål du gamle!
”I almindelighed giver vinen varme, den er let fordøjelig, forbedrer appetitten, hjælper på søvnen og har livgivende egenskaber.” Sådan skrev oldtidens romerske feltlæge Dioskurises i sit bogværk De Materia Medica.
En noget anden holdning til vin og helbred har Dame Sally Davies, der er Englands Chief Medical Officer. Hun mener, at enhver indtagelse af alkohol er farlig for helbredet. - Gør som jeg, tænk på kræft, før du tager et glas vin, har hun engang sagt.
Begge udsagn kan man læse i en ny bog af Erik Skovenborg. Titlen er ”Skål du gamle”, og bogen opruller den ene årsag efter den anden til, at folk i alderen 60+ har gavn af et mådeholdent, regelmæssigt vinforbrug.
Læseren bliver ført gennem talrige undersøgelser, der viser, at vin og anden alkohol i rette mængder kan forlænge levetiden ved at nedsætte risikoen for blodpropper, type 2 diabetes og demens.
Herlig læsning for vinnyderen - men også velfunderet læsning. Skovenborg er nemlig både vinskribent og læge, og med sin lægefaglige baggrund forstår han om nogen at give videnskabeligt belæg for det, han skriver.
Emma Morano på 117 år
Man får også historien om 117-årige Emma Morano, der hver dag spiste to rå æg og skyllede dem ned med et glas hjemmelavet cognac. Og om sardiske Antonio Todde, der livet igennem drak tre glas rødvin hver eneste dag - dog halverede han mængden, tre år før han døde i en alder af knap 113 år.
I et af kapitlerne redegør Erik Skovenborg for begrebet genstandsgrænser. Og det er underholdende - men også forbløffende - læsning.
Det er utroligt, som grænserne er bølget op og ned - blandt andet i Storbritannien, hvis grænser på et tidspunkt blev forbilledet for dem herhjemme.
I 1979 fik briterne at vide, at forbruget for mænd og kvinder ikke måtte overstige 56 drinks pr. uge!
I 1987 indførtes så en ugentlig grænse på 14 genstande for kvinder og 21 for mænd - grænseværdier, som den danske sundhedsstyrelse kopierede, dog uden at tage hensyn til, at en genstand i den engelske model bestod af 8 g ren alkohol, mens en dansk genstand er på 12 g.
De, der udformede den engelske model, har i øvrigt sidenhen indrømmet, at 14/21-genstandsgrænserne ikke byggede på et sikkert videnskabeligt grundlag men blot var arbejdsgruppens bedste gæt …
Som bekendt har Sundhedsstyrelsen herhjemme siden skåret grænserne ned til 7/14 genstande om ugen.
Et slag for alkohol på plejehjem
Erik Skovenborg slår også et slag for vin og en lille skarp på plejehjemmene. Og han fatter ikke, at der findes plejehjem, der forbyder alkohol - især når forsøg viser, at medicinforbruget kan nedsættes væsentligt, når de ældre får blot et enkelt glas vin dagligt. Ud over, at vinen har en række sunde egenskaber, så stimulerer den også de ældres appetit, og det er kendt viden, at småtspisende ældre dør for tidligt, som Skovenborg skriver.
Bogen rummer også tips om øl og vin til hverdagsretter og festmad og fortæller om myter og facts om virkningen af en godnatbajer.
”Skål du gamle” er en helt igennem velskrevet og livsbekræftende bog, og forfatteren selv er et lysende eksempel på, at et moderat vinforbrug kun er af det gode. Skovenborg er nemlig en yderst velholdt 72-årig vinskribent.
(
Forlaget Klim, 323 sider, 299,95 kr.)
En vinstok, der er angrebet af Esca, får brune skjolder på det grønne løv. Foto: Wikipedia/Bauer Karl.
Frygtet sygdom på fremmarch
Det kan godt være, at årets vejr har drillet de franske vinproducenter med alt fra forårsfrost til ekstrem varme. Til gengæld har der i 2017 ifølge Vitisphere generelt været færre sygdomsudbrud i vinmarkerne end normalt. Dog har en enkelt svampesygdom, Esca, været ualmindeligt angrebslysten - og det er en af de mest frygtede vinmarkssygdomme.
Esca angriber vinstokkens stamme, får den til at rådne og medfører til sidst vinstokkens død. Før det sker, vil vinproducenten opleve, hvordan han gennem nogle år får et stadigt mindre høstudbytte. Sammen med en anden svampesygdom, Black dead arm (sort død arm), anser nogle forskere Esca for at være lige så alvorlig en trussel for de europæiske vinmarker, som vinlusen var det i anden halvdel af 1800-tallet. Det er nemlig ikke kun i Frankrig, svampesygdommen breder sig, men også i flere europæiske vinlande.
Også Sauternes er ramt
I Frankrig har Esca i år især plaget vinproducenterne i Alsace, Loire, Jura og Bourgogne. Men også i Sauternes i Bordeaux er det første gang nogensinde, man har set så mange angrebne vinstokke. Og Sémillon Blanc, som er den store drue i den søde hvidvins-appellation, er ellers normalt resistent over for sygdommen.
I Cognac, hvor man siden 2001 har optalt tilfælde af Esca-ramte vinstokke, har det vist sig, at 10% af de vinstokke, man har analyseret i år, var angrebet. Det gør 2017 til det næstværste år for sygdommens angreb - kun overgået af 2012, hvor 12% viste tegn på Esca.
I 2014 kostede svampesygdommene Frankrig 1 milliard euro (cirka 7,4 mia. kr.) i mistet vinproduktion, og det værste er, at der ikke findes nogen lovlige bekæmpelsesmidler mod hverken Esca eller Black dead arm.
En vinmark i appellationen Vézelay. Foto: Wikipedia/Xaviateur.
To nye Bourgogne-appellationer
Bourgogne har netop fået godkendt to nye appellationer hos den franske appellationsmyndighed INAO (Institut National des Appellations d’Origine).
Det drejer sig om Bourgogne Côte d’Or og Vézelay i den nordligste del af distriktet, som er blevet forfremmet til Vézelay Village.
Der er fire kvalitetsniveauer inden for Bourgogne-klassifikationen. I toppen ligger Grand Cru, der efterfølges af Premier Cru og dernæst Village, hvor hovedbyen i en bestemt region figurerer på etiketten. Nederst på kvalitetsstigen ligger de regionale appellationer og så til sidst den store brede Bourgogne AOC.
Vézelay på vej tilbage
Vézelay er således kravlet et trin op ad stigen, hvilket viser, at området er på vej tilbage til sin tidlige storhedstid.
Lige indtil vinlusen, Phylloxera vastatrix, hærgede Vézelay i 1880’erne og udryddede næsten samtlige vinstokke, havde området en blomstrende og anerkendt vinindustri. Siden da har det været svært for vinproducenterne at rejse sig fra asken. Først i 1985 blev Vézelay tildelt den brede Bourgogne-appellation, i 1998 fik vinproducenterne så lov til at skrive det lidt finere Bourgogne Vézelay Régionale på etiketterne, og nu har området så igen taget et skridt i den rigtige retning.
Chefvinmager Frans Smit foran den hvide fotovæg.
Besøg fra prisbelønnet vinhus
En aften for nylig strømmede mere end hundrede vinfolk fra Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen til Coops hovedsæde i Albertslund.
Cirka en gang om året inviterer Coop sine vinfolk til en større vinsmagning, hvor de kan møde en af vinmagerne bag vinene i butikkernes sortiment.
I lokalet, hvor smagningen skulle foregå, var der opsat en transportabel hvid væg, hvor kun lidt guld og sort brød den hvide flade. Her kunne man så stille sig op og blive fotograferet sammen med vinmageren, hvilket flere af vinfolkene gjorde. Der var lidt Oscar- og filmfestival over fotovæggen, men det kunne aftenens hovedperson bestemt godt leve op til. Det var nemlig ingen ringere end Frans Smit, chefvinmageren fra Sydafrikas mest prisbelønnede vingård,
Spier, der gæstede Danmark.
Lækre Chenin Blanc-vine
Vi har mødt Frans Smit ved flere lejligheder både i Danmark og i Sydafrika - sidst var det ved en glimrende smagning i København, som man kan læse mere om ved at
klikke her.
2017 har været et lidt hårdt år for vinproducenterne i Sydafrika. Landet har været plaget af tørke, hvilket er gået ud over vinmarkerne, og vanding har været umulig i flere områder, da floderne er udtørrede. Hos Spier har man måttet udtynde i drueklaserne, fortalte Smit, så der er vand og næring nok til de resterende druer, som vil blive høstet i starten af det nye år.
Men tilbage til de vine, Smit præsenterede. Aftenen bød på i alt tretten forskellige flasker, og blandt højdepunkterne må nævnes to hvidvine på Chenin Blanc - Signature 2017 (79,95 kr.), der har en duft af friske abrikoser og en cremet og let krydret smag, som slutter med fine citrusnoter. Og så var der 21 Gables Chenin Blanc 2015 (149,95 kr.), som er en fyldig, let krydret hvidvin i fornem balance mellem frugtsødme og -syre. Navnet 21 Gables (gavle) er afledt af de netop 21 meget forskellige gavle, som pryder Spiers gamle, hvidkalkede bygninger.
En vin opkaldt efter vinmageren
Det er også værd at gå på jagt efter Spier Selection Blend 2015 (99,95 kr.), en rødvin på fem forskellige druer, og så er der rødvinene på Pinotage-druen, hvor 21 Gables 2014 (149,95 kr.) er en absolut topvin. Den er elegant med god struktur og krydrede noter og med en lang eftersmag med strejf af aromatisk peber. Og den er så afgjort et rigtig godt køb til prisen.
Smagningen sluttede med Spiers flagskib, som er opkaldt efter vinhusets berømmede vinmager. Spier Frans K. Smit 2011 (399,95 kr.) er en rødvin med krydrede noter, der giver pikant modspil til en ren solbærsmag, tilpas tanniner og en fin syre til slut. Samtlige af de smagte vine kan købes i
Kvickly,
SuperBrugsen og
Dagli'Brugsen.
Vinmageren havde i øvrigt haft en travl uge. Forud for arrangementet i Albertslund lå lignende smagninger på Bornholm samt to forskellige steder i Jylland. Og så skulle han også nå at deltage i den oversøiske vinfestival i Politikens Hus, før han vendte hjem til Sydafrika.
Foto: Wikipedia/Nyttend.
Ung med rødvins-stof
Måske går vi en fremtid i møde, hvor vi kan glemme alt om botox og få et yngre udseende ved hjælp af resveratrol - det stof, der findes i rødvin (samt i blåbær og mørk chokolade), og som i forvejen er kendt for sine mange helsebringende egenskaber.
Et hold britiske forskere fra universiteterne i henholdsvis Exeter og Brighton har nemlig gjort en epokegørende opdagelse.
Når vi ældes, ophober de gamle celler sig i vores væv. Der er stadig liv i dem, men de deler sig ikke som førhen og fungerer heller ikke optimalt - hvilket er en af årsagerne til, at vævet og de indre organer bliver stadig mere modtagelige for diverse sygdomme.
I et reagensglas tilførte forskerne resveratrol til gamle celler, og stor var deres forundring over den nærmest eksplosive udvikling, der skete i det lille glas.
Gamle celler foryngede sig
Efter blot få timer begyndte cellerne - med et forskerblik - at se yngre ud. Og ikke nok med det - de begyndte også at dele sig ligesom unge celler. Desuden havde de nye celler længere telomerer - det er de DNA-strenge, der sidder for enderne af et kromosom, og som bliver stadig kortere, jo ældre vi bliver.
For at være på den sikre side gentog de overraskede forskere forsøget adskillige gange - og hver gang med samme gunstige resultat.
I første omgang håber forskerne, at deres opdagelse en dag vil kunne bruges til at behandle ældre mennesker for diverse aldersrelaterede sygdomme.
Man kan læse mere om forskningen ved at
klikke her.
Fire gæster hos O'Naturel.
Nøgen vinnydelse
I
O’Naturel i Paris kan man godt forvente, at temperaturen i lokalet er lidt højere, og at vinen derfor serveres en tak køligere end normalt. Gæsterne har nemlig ikke en trevl på kroppen i denne nye restaurant i 12. arrondissement.
Nudist-restauranten har i alt 40 siddepladser og et omklædningsrum, hvor gæsterne kan lægge tøjet, når de ankommer. Til de lidt blufærdige uddeles der store hvide servietter …
Det er ikke billigt at få lov til at spise uden tøj på - á la carte retterne starter ved 32 euro (cirka 238 kr.). Men tvillingebrødrene Mike og Stéphane Saada, der har åbnet restauranten, behøver ikke at være bange for svigtende omsætning. Nudisme er ifølge Eater ved at blive lidt af en trend i Frankrig med omkring 2,6 millioner tilhængere, der er medlemmer af nudistklubber eller på anden måde dyrker trenden.
Af samme årsag har myndighederne i Paris for nylig indviet et nudistområde i byens store park Bois de Vincennes.
Den første aften, O’Naturel holdt åbent, havde man selvfølgelig inviteret Paris’s store nudistforening til at komme og tage for sig af retterne.
2 mio. kr. for en flaske vin
At kultvine bliver solgt til tårnhøje hammerslag på auktioner verden over er nærmest hverdagskost. Men for nylig slog en enkelt vin alle rekorder og blev den hidtil dyrest solgte flaske 75 cl’s vin nogensinde såvel på auktion som i den almindelige handel.
Auktionen var den årlige velgørenhedsauktion Carnivale du Vin i New Orleans, vinen var The Setting Cabernet Sauvignon årgang 2015 fra Alexander Valley i Californien, og hammerslaget lød på gigantiske 350.000 dollars (cirka 2,2 millioner kr.).
Signaturen gjorde forskellen
Normalt koster årgang 2015 af denne rødvin 85 dollars (cirka 545 kr.), men der var tale om en ganske særlig udgave, som The Setting Wines's berømte vinmager, Jesse Katz, havde kreeret til den lige så berømte Hollywood-filmagent Shep Gordon. Der er kun fremstillet få eksemplarer af vinen, der bærer Gordons signatur på etiketten, og flasken på auktionen er den eneste, der er blevet sat til salg af filmagenten.
Den slags er guf for især amerikanske vinsamlere, og køberen var da også en samler fra Mississippi, Andi Oustalet - der dog deltes med nogle venner om det store beløb og dermed om vinen.
Gordon får selvfølgelig ikke en eneste krone af de mange penge, der alle går til velgørende formål.
Det lille tog, der bringer turister rundt på Domaine de la Graves ejendom.
Priser til turistvenlige vinhuse
Organisationen Great Wine Capitals er et internationalt netværk af ni byer, der alle har det til fælles, at de er centre i berømte vinregioner, og netværket ser det som sin opgave at fremme vinturismen i regionerne.
Derfor uddeler organisationen hvert år prisen ”Best of Wine Tourism”, som gives til vinhuse, der inden for syv forskellige kategorier har noget ekstra godt at tilbyde turisterne.
Der er netop taget hul på årets prisuddeling, og ballet er åbnet med priserne til vinslottene i Bordeaux. Priserne til vinhusene i de andre landes vinregioner følger snart.
I Bordeaux gik fx prisen for bedste sted at overnatte til Château Le Pape i Pessac-Léognan, der ud over meget lækre standardværelser også skulle have en fantastisk lounge og bibliotek.
Château de la Dauphine i Fronsac fik en pris for en spændende undervisnings-tur i slottets biodynamiske vinmarker. Og så var der Château La Dominique, der vandt i kategorien arkitektur og landskab for et ualmindeligt flot moderne byggeri af arkitekten Jean Nouvel.
Et lille tog løb med topprisen
Dommerpanelet vælger også hvert år et projekt, der vinder over alle de andre inden for hver vinregion. I Bordeaux gik ”juryens særlige pris” til Domaine de la Grave i appellationen Entre-Deux-Mers. Slottet fik prisen for et lille grønt tog, der bringer turisterne rundt på en oplevelsestur i den 20 hektar store ejendom. Undervejs stopper toget ved fire ”stationer”, hvor hvert stop byder på en ny oplevelse - fx vinsmagning, aromaleg eller skattejagt (for voksne). Turen rundes af med et besøg i vinslottets eget bødkeri og vinmuseum.
Togturen varer i alt 45 minutter og koster 10 euro (cirka 75 kr.). Faktisk en rigtig god idé og en smart måde at nå en masse på i løbet af kort tid.
Ved at
klikke her kan man søge på de ni byer og vinregioner og læse om alle vinderne - dog er det som nævnt i skrivende stund kun vinderne fra Bordeaux, der er lagt ind.
Tæt på alvidenhed
Vinens verden er uendelig stor. Intet menneske kan vide ALT om vin. Men man kan komme meget tæt på alvidenheden, hvis man er den lykkelige ejer af ”Oxford Vinleksikon”, der netop er udkommet i en ny og stærkt revideret udgave på dansk (Lindhardt og Ringhof, 599,95 kr.).
Der er tale om en kæmpebog, 4,5 kilo med 824 store sider og over 4000 opslag, der behandles med stor viden og grundighed – fx fylder artiklen om druen Chardonnay hele 315 linjer!
Som ved de tidligere udgaver har den britiske vinskribent
Jancis Robinson haft et fast greb om det redaktionelle ror, denne gang med bidrag fra 187 internationale eksperter, og bogen er med stor omhu både oversat til dansk og suppleret på fremragende vis af
Anna Garde. Det må have været et kæmpearbejde.
Gennemgribende revideret
Meget er forandret i den nye udgave. Der er cirka 300 nye opslagsord, og mere end 60% af artiklerne er blevet gennemgribende revideret, ligesom kortene over alle vigtige vinregioner er ført ajour.
En del af revisionerne skyldes de globale klimaforandringer. Netop i disse år hører vi jo mere og mere om tørke, oversvømmelser, hagl og ”nye” skadedyr i vinmarkerne. Men der sker også en stadig udvikling i fremstillingen af vin med nye teknikker i mark og kælder.
”Oxford Vinleksikon” er den oplagte julegave til vinelskeren, der vil få stor fornøjelse ud af at slå op i den på tilfældige sider og blive meget klog på Blandy, Coldaro, Fetasca, Glycerol, Huxelrebe, Kopulation, Meritage, Metamycin, Osmose, Refosco, Spytning, Topoklima og Vinifera – og klog på Chardonnay på 315 linjer.
VinAvisens store smagning af champagne!
Der har været rigtig meget skum i glassene hos VinAvisens smagepanel i de seneste par uger. Af de mange flasker champagne, vi har smagt, har nogle fået fem, fire eller tre stjerner, mens andre igen ikke er sluppet gennem nåleøjet. Alt i alt er det blevet til 49 vinanmeldelser, der findes nederst på siden i forlængelse af ugens øvrige anmeldelser.
Nedenfor fortæller vi lidt om de ædle bobler og giver gode råd til servering, når nu rådhusklokkerne snart slår det nye år ind.
Nyhøstede Chardonnay-druer - den ene af de tre druer, der indgår i champagne. Foto: CIVC.
Kun i Champagne laves der champagne
Champagne-distriktet ligger i det nordøstlige Frankrig, og selv om der fremstilles mousserende vin i mange forskellige lande efter nøjagtig samme metode, som i det franske distrikt, så er det kun her, man må sætte ordet ”champagne” på etiketten.
De ædle bobler fremstilles på hvidvinsdruen Chardonnay samt på de to rødvinsdruer Pinot Noir og Pinot Meunier. Ofte indgår alle tre druer i en og samme flaske champagne, men i de såkaldte Blanc de Blancs (hvid af hvide (grønne)) druer er der kun brugt Chardonnay. Ligeledes fremstilles der Blanc de Noirs (hvid af sorte (blå druer)), hvor det kun er rødvinsdruerne, der anvendes.
I VinAvisens online-bog,
Vin for begyndere, kan man læse hele historien om champagnens oprindelse og dens fremstilling. Nedenfor vil vi dog nævne tre vigtige ting, når det gælder skabelsen af vinene.
I gamle dage brugte man de såkalte pupitre, skråtstillede reoler, til flaskerne i kældrene - i dag foregår det møjsommelige arbejde med at vende flaskerne maskinelt. Foto: CIVC.
Andengæring og dosage
* Langt de fleste champagner er blandet af vine fra flere forskellige år, hvorfor der ikke står nogen årgang på etiketterne. Dog findes der også årgangschampagner, hvor vinen er fra én og samme druehøst.
* Vinen andengærer på flaske, og når gærcellerne i flasken har udført deres arbejde, dør de og lagrer sig som et grumset bundfald. Ved at skråtstille flaskerne og dreje dem hver dag over et par måneder, så de kommer til at stå med flaskehalsen stadig mere nedad, ender man med at have bundfaldet helt oppe ved proppen.
* Til sidst fryser man toppen af flaskehalsen og lader proppen springe, hvorved den lille isklump med bundfaldet ryger ud. Før man forsyner flasken med den endelige champagneprop, bliver champagnens sødme justeret med en blanding af sukker og vin, den såkaldte dosage. Afhængig af, hvor meget, der kommer i champagnen af denne blanding, bliver indholdet mere eller mindre sødt. Hvor sød eller tør, champagnen er, fremgår af etiketten: Doux (sød), Demi-Sec (halvsød), Sec (medium), Extra Sec eller Extra Dry (halvtør), Brut (tør), Extra Brut (meget tør) og Brut Natural eller Brut Zéro (ekstra tør).
Der er forskellige bud på, hvor mange bobler der er i en flaske champagne. Foto: CIVC.
Uenighed om antal bobler
En af glæderne ved champagne er boblerne, og det er i høj grad også dem, der formidler aromaen og smagen af vinen.
Hvis man vil have ekstra mange bobler i sin champagne, skal man servere den en anelse lunere end køleskabskold, og tippe champagneglasset, så vinen hældes ned langs indersiden.
Holder man glasset lodret og hælder champagnen ned i midten, bevares kun halvt så megen kuldioxid.
Boblerne opstår i øvrigt ved små ujævnheder i glassets overflade, hvor kuldioxiden, der er opløst i vinen, opfanges i vibrerende lommer.
Og nu vi er ved boblerne, så er der sikkert nogle af vores læsere, der har funderet over, hvor mange bobler, der er i en flaske champagne.
Ifølge champagnehuset Bollinger, der har udført nøje boblestudier, skulle der være lige omkring 56 millioner! Nogle forskere hælder mere til 15.000 bobler. Og så er der den franske champagneforsker og professor ved Université de Reims, Gérard Liger-Belair, der er nået frem til, at det gennemsnitlige antal bobler i et champagneglas (en flûte) ligger på 1 mio. - altså betydeligt færre end Bollingers og mange andres udregninger.
I øvrigt - hvor elegant det end er at bruge flûterne til boblerne, så er et tulipanformet vinglas langt bedre. Her er der plads til, at vinens aroma kan samle sig og kanaliseres op mod næsen, mens den lille overflade i flûten ikke levner mange chancer for at indsnuse aromaen.
En plantegning af det nye store bourbon-center, som bliver opført i en nedlagt grusgrav.
Stort center helliget bourbon
Den amerikanske stat Kentucky er uløseligt forbundet med den særlige whiskey-type bourbon.
Whiskeyen er opkaldt efter Bourbon County - den store region, der i gamle dage dækkede det meste af Kentucky.
Der er en række krav til fremstillingen af bourbon. Whiskeyen skal være lavet i USA og på mindst 51% majs. Og så skal den være modnet på nye fade af amerikansk hvideg - der skal være toastede (brændte) indvendig.
Selv om det er tilladt at fremstille bourbon overalt i USA, så kommer langt hovedparten af flaskerne stadigvæk fra Kentucky.
Nu får staten et kæmpestort center, Kentucky Owl Park, helliget bourbon. Det bliver opført i Bardstown på et sted, hvor der i øjeblikket ligger en kolossal grusgrav, Cedar Creek Quarry, og det kommer til at brede sig over 4046 kvadratmeter og koste omkring 150 millioner dollars (cirka 958 mio. kr.).
Tog med egen station
Ud over kontorer, destilleri, tappehal og haller til fadmodning vil det nye byggeri også rumme et bødkeri, der fremstiller fade, et besøgscenter, en gourmetrestaurant, en ferskvandssø og et vintage passagertog i bedste amerikanske stil med egen togstation.
Byggearbejdet begynder i starten af 2018, og man forventer at kunne producere den første bourbon i 2020.
Bag projektet står Stoli Group, en af verdens store spirituskoncerner, der blandt andet ejer vodkamærket Stolichnaya - men også bourbonmærket Kentucky Owl, som det nye center er opkaldt efter.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Ugens vinøse billede
Så små er Vermentino-druerne i maj måned ved Liguriens kyst i Norditalien. Det er Jess Thorsen, som har sendt dette dejlige billede, der i en kold tid leder tankerne hen på foråret.
Det er taget i nærheden af byen Lerici, som ligger perfekt for sejlture langs kysten, et smut til Firenze eller nogle af de andre skønne steder i Toscana.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
452
Efteråret er kommet til det dejlige landskab i det spanske Somontano (foto © D.O. Somontano).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 68 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen