Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 52, 2017



En fantastisk bygning

Chester Osborn, der er fjerde generation af familien bag det australske vinhus d’Arenberg i McLaren Vale, fik for flere år tilbage en idé. Han ville opføre en glasbygning midt i en af vinmarkerne, og den skulle skabes med inspiration i Rubiks terning.

De fleste kender sikkert denne festlige terning, der er opfundet af den ungarske billedhugger Emõ Rubik i 1974, og som straks blev et hit for børn og legeglade sjæle.
Terningen er en slags pusle-opgave, hvor det går ud på at dreje de forskellige lag rundt, indtil alle sider har hver sin farve.
For nogle år siden begyndte opførelsen af ”d’Arenberg cube”, som bygningen er døbt, og for nylig åbnede nyskabelsen så dørene for første gang.

Man vil aldrig glemme toilettet


Terningen har fire etager, og på den øverste er der smagerum og hele fire barer - alle med en formidabel udsigt ud over landskabet. Fjerde sal byder på en restaurant med en flot samling af afrikanske masker og figurer. Derudover er der en 360 grader videobiograf, masser af moderne og opsigtsvækkende kunstværker og efter sigende toiletter, der er så kunstnerisk udført, at man aldrig vil glemme dem …
Byggeriet har kostet 15 millioner dollars (cirka 72 mio. kr.), hvilket er 2 mio. dollars (cirka 9,7 mio. kr.) mere end først bugetteret.
Indgangsbilletten koster 10 dollars (cirka 48 kr.) og inkluderer en vinsmagning.
Ved at klikke her kan man se en lille film, der giver et indtryk af såvel arkitekturen som den vilde indretning.


Afkøl vinen, mens du kører

Tænk, hvis man på vej hjem fra arbejde kunne købe en flaske ikke afkølet hvidvin og alligevel skænke sig et dejlig køligt glas fra flasken, så snart man var kommet inden for hoveddøren.

Det kan man faktisk, hvis man er indehaver af ”Blitzen” - en mini-tagbagagebærer, som man kan spænde flasken fast til, hvorved vinen automatisk nedkøles, når man kører. Dog kan dimsen selvfølgelig kun bruges i vinterhalvåret.
Hvis ikke det var fordi, vi befinder os i december, så skulle man næsten tro, at det fra tale om en aprilsnar …
Det er det amerikanske firma Deeplocal, der står bag Blitzen, som kan anvendes på et hvilket som helst biltag. Og med sine to 45 kilo tunge magneter lover firmaet, at tagbagagebæreren ikke vil rokke sig ud af stedet, uanset hvor hurtigt man kører.
Blitzen, der kan bruges til både almindelige vinflasker og champagneflasker, er så ny, at den endnu ikke er landet på forretningshylderne i USA.



I et enkelt af kælderrummene i Hedonism Wines er væggen fyldt med vinholdere udformet som hænder.

Londons største vinkort

Hedonism Wines, en af Londons fornemme vinforretninger, slår til foråret dørene op for en restaurant med plads til 170 gæster.
Restauranten, der får til huse på Piccadilly 85, vil kunne tilbyde sine gæster Londons største vinkort med hele 6800 vine. Hidtil har rekorden tilhørt den nærliggende 67 Pall Mall, som har en vinliste med 5000 vine.
Til at hjælpe gæsterne med at finde nålen i høstakken - den perfekte vin til den valgte ret - har Hedonism Wines ifølge The Drinks Business ansat intet mindre end femten sommelierer.

En imponerende forretning


En hel del af vinene vil forblive i Hedonism Wines's vinlager, men det vil kun tage 12 minutter at hente en flaske fra det øjeblik, en gæst har bestilt den.
Restauranten, hvis navn endnu ikke er offentliggjort, vil brede sig over tre etager og i alt 1193 kvadratmeter. Og det bliver ingen ringere end Michelinstjerne-kokken Ollie Dabbous, der skal stå for maden.
Hedonism Wines er i øvrigt en fantastisk forretning. Ved at klikke her kan man (lidt nede på siden) via virtual reality vandre gennem de to etager, der er fyldt til bristepunktet med flasker og flotte indretningsdetaljer. Det er en ret imponerende vandring.

Sagen om en sorbet

I 2012 lancerede den tyske supermarkedskæde Aldi en sorbet med navnet ”Champagner sorbet”. Kort tid efter klagede Champagnes vinproducentforening, Comité Champagne, til EU over ulovlig brug af betegnelsen Champagne. Det berømte franske distrikt har en PDO - hvilket vil sige, at dets navn er geografisk beskyttet.
Selv om sorbeten inden for et år forsvandt fra sortimentet, da der skulle være plads til andre varer på hylderne, har sagen kørt i fem år i EU-regi. Nu er der så endelig faldet dom - og det er til fordel for Aldi.
Et af de tungtvejende argumenter er, at sorbeten indeholdt hele 12% af den ædle mousserende vin, hvorved der ikke er tale om misvisende eller unfair brug af betegnelsen champagne.
Det er dog utroligt, at det skulle tage så lang tid at komme frem til det resultat …


Fra traileren til den nye film.

Prosecco går til filmen

Salget af Prosecco er steget kolossalt på verdensplan inden for de sidste ti år. Og nu spiller den mousserende italienske vin også hovedrollen i en ny thriller.
Filmens titel er "Finché c’è Prosecco c’è speranza" (så længe, der er Prosecco, er der håb), og den starter med en måske myrdet vinproducent i appellationen Conegliano-Valdobbiadene nord for Venedig, hvor boblevinen fremstilles.
Det er op til kommissær Stucky at efterforske sagen, og da han intet aner om vinens verden, har han i starten ikke så let ved at begå sig blandt vinproducenterne.

Se traileren


Der sker endnu et mystisk dødsfald, og snart går det op for Stucky, at han - for at løse mysteriet - må sætte sig ind i den vinøse verden, han er dumpet ned i.
Filmen er optaget i byerne Venedig, Treviso, Conegliano og Valdobbiadene, ligesom man kommer med ud i det smukke omkringliggende vinlandskab.
Finché c’è Prosecco c’è speranza er for nylig blevet vist ved filmfestivalen i Rom. Mens man venter på, at den får verdenspremiere, kan man se en trailer ved at klikke her. Det lader til at være en både spændende og smuk film med et strejf af humor.


Cooleo er en elegant vinflaske med dobbelte vægge.

Første flaske med to vægge

Systemet med dobbelte vægge kender man fra fx drikkeglas og tekander af glas. Nu har det tyske firma OWW fremstillet verdens første vinflaske med to vægge. Cooleo, som flasken hedder, er lavet af det såkaldte borosilikatglas - en glastype, der virker isolerende. Det medfører, at den afkølede hvidvin eller rosé inde i flasken holder sig meget længere kold end i en almindelig vinflaske.
Borosilikat er også et yderst let materiale, så flasken vejer ikke meget til trods for de dobbelte vægge.
Den elegante flaske er forsynet med en lige så elegant Vinolok glasprop, så der er lagt op til, at man gemmer flasken, når den er tømt for vin.
Nu venter OWW så bare på, at kunderne - denne verdens vinproducenter - melder sig ved døren.


Fra den lille film på Wall-Yes hjemmeside.

En genial robot

I uge 50 nævnte vi robotten Ted, der er en mester i at luge ukrudt i vinmarkerne. Nu har det franske software- og robotfirma Wall-Ye opfundet en meget smart robot, som kan beskære vinstokkene efter gobelet-metoden og til de kendte opbindingssystemer cordon de royat og guyot.
Myce hedder den nye robot, der netop har vundet guldmedalje ved ønologi-messen Agrovina i Schweiz.
Robotten, der kører på litiumbatterier, er ud over en beskærersaks forsynet med kameraer og mønstergenkendelses software, så den fx kan genkende vinstokkens stamme fra de tyndere grene, øjnenes (de små knopper) placering på grenene og det ståltråd, som vinstokkene bindes op til.

3000 vinstokke i timen


En GPS gør det muligt at tilrettelægge robottens rute i vinmarken og holde styr på, hvor den befinder sig.
Den kan beskære mellem 2000 og 3000 vinstokke i timen, kan arbejde i al slags vejr og både dag og nat. Og så kan den oven i købet beskære, mens den kører op eller ned ad en bakke, der har en hældning på 40%. Myce bliver frigivet til salg i 2018.
På Wall-Yes hjemmeside kan man se en lille film, der viser robotten på arbejde.


Dims, der ilter og skænker

Vi har tidligere skrevet om dimser, der hævdes at kunne ilte vinen, når man skænker igennem dem. Her er endnu en, Lxuzan Wine Aerator Dispenser, der dog adskiller sig ved, at den også har en tappehane, så man ikke behøver at løfte flasken fra bordet.
Når Lxuzan er fastgjort til toppen af den åbne vinflaske, trykker man på en knap øverst, hvorefter iltningen og dernæst tapningen går i gang.
Lxuzan skulle efter sigende også reducere syren og tanninerne. Det ender jo med, at vinen bliver helt tandløs …
Dimsen kan købes hos Amazon.com for 70 dollars (cirka 440 kr.) plus forsendelse.

Musik sælger vin

I mange forretninger spilles der i øjeblikket sagte julemusik, og det er faktisk ret smart, idet den musik, vi hører, i høj grad kan påvirke vores købelyst - også når det gælder vin, hvilket flere forskningsresultater har vist. Blandt andet har forskere ved University of Leicester for nogle år siden foretaget et interessant eksperiment.
I et af de større britiske supermarkeder spillede man hver anden dag fransk musik, og de øvrige dage tysk musik. De dage, hvor den stod på fransk musik, var 77% af de solgte vine franske. På de "tyske dage" stammede 73% af de vine, der blev lagt i indkøbskurvene, fra Tyskland.
Kunderne var åbenbart ekstra motiverede til at vælge en vin, som passede til den musik, der blev spillet.
Det var naturligvis ikke Debussy og Wagner, der blev spillet, men café-harmonika og bøhmisk hornsuppe.

Dyre vine til klassisk musik


Kun 44% af kunderne var klar over, at der blev spillet musik, og adspurgt sagde 86% af dem, at de var sikre på, at musikken overhovedet ikke havde influeret på deres valg.
Musikken har også indflydelse på, hvor dyre vine vi køber. Det har et andet hold forskere ved University of Washington bevist via et eksperiment i en række vinforretninger i USA. Når der blev spillet klassisk musik, indgød det til en afslappet, men samtidig også fornem atmosfære, der fik kunderne til at købe vine i den lidt dyrere ende af prisskalaen. Prispilen pegede i direkte modsat retning, når der blev spillet popmusik i forretningerne.


Enoteca della Santinas er en af de mange vinbarer rundt om Sonoma Plaza.

Byen med de mange vinbarer

Hvis man besøger Sonoma i Californien er det oplagt at tage rundt til vinhusene og få smagsprøver i deres smagerum. Men man kan også bare slå sig ned i byen Sonoma og blive der. For rundt om den centrale plads, Sonoma Plaza - der i øvrigt er Californiens største plads - findes der hele 26 vinbarer, der til sammen har et bredt udvalg af distriktets vine.
Det er rigtig mange vinbarer for en by med 11.000 indbyggere - og fem nye barer, der også skal ligge lige rundt om pladsen, er på vej. For fem år siden var der ”kun” sytten vinbarer i Sonoma by.

Slut med at åbne flere


Nu har myndighederne trukket i nødbremsen og meddelt, at det fra dags dato er forbudt at åbne flere vinbarer i byen. Der skal også være plads til detailhandel med andre varer, lyder det.
Meddelelsen har selvsagt delt vandene hos barejerne. Nogle mener, at det er helt ok, mens andre synes, at et stort antal vinbarer hører sig til i en by, der ligger midt i et så betydningsfuldt vindistrikt. Og så var det jo i Sonoma, at ”faderen af californisk vindyrkning”, Agoston Haraszthy, grundlagde sit vinhus. Ham kan man læse mere om i ugens Hall of Fame længere nede på siden.
For ejerne af de fem barer, der står til snarlig åbning, er meddelelsen fra myndighederne selvfølgelig temmelig bekymrende.
Ved at klikke her kan man se en guide over de mange vinbarer omkring pladsen.


To film på YouTube giver inspiration til indpakningen af vinflasker.

Flot indpakning til flasken

I juletiden pakkes der gaver ind i lange baner, og hvis man har tænkt sig at give en flaske vin i julegave, bør den jo være pakket ind. En lille film på YouTube viser, hvordan man med silkepapir, cellofan og dobbeltklæbende tape kan skabe en nydelig indpakning rundt om en flaske champagne.
En anden film på YouTube viser, hvordan man pakker flasker ind på japansk manér - her skal man dog have rigtig god tid og ikke ville give alt for mange flaske-julegaver ...
Denne etiket sidder på en flaske Glenfiddich 50 Year Old, der for nylig blev solgt hos Bonhams for et hammerslag svarende til 115.500 kr.

Godt salg i fin whisky

For ni år siden begyndte det skotske auktionshus Bonhams at sælge whisky på sine auktioner. Og det var klogt af auktionshuset. Salget på de i alt otte årlige auktioner er nemlig steget stødt gennem årene og har nærmest taget et kvantespring i 2017.
I alt har Bonhams - i Skotland og i sin filial i Hong Kong - solgt whisky for 919.000 pund (cirka 7,7 mio. kr.) i år, hvilket er en hidtidig rekord.
Alle de solgte flasker er top-whiskyer af gamle eller sjældne årgange, og det gigantiske salg afspejler den stigende interesse, der er blandt whiskyentusiaster og -samlere for den slags flasker.

Rift om The Macallan


Blandt årets højeste hammerslag i auktionshusets skotske hovedsæde var en flaske Dalmore 50 Year Old 1926, der for nylig gik for 26.250 pund (cirka 220.000 kr.) og en The Macallan Millennium 50 Year Old 1949, der blev solgt for 21.250 pund (cirka 178.000 kr.).
Men det var i Hong Kong-afdelingen, det højeste hammerslag for et parti lød. Det var for en samling på fem flasker Macallan 50 Year Old i karafler fra det fornemme franske glasfirma Lalique. I alt betalte køberen 3,7 mio. HKD (cirka 3,2 mio. kr.) - hvilket jo har hjulpet gevaldigt på Bonhams samlede resultat for 2017.

326.000 ædle flasker i privateje


Med det stigende auktionssalg af gamle og sjældne whiskyer må der være nogle samlere rundt omkring, som ligger inde med nogle meget værdifulde samlinger. Og det er der da også ifølge en ny undersøgelse, foretaget af Rare Whisky 101 - et skotsk firma, der rådgiver folk, som gerne vil investere i fornemme gamle whiskyer.
Undersøgelsen viser, at værdien af de whiskyflasker, som befinder sig hos denne verdens samlere, ligger på omkring 75 millioner pund (cirka 630 mio. kr.). I mængde drejer det sig om 326.000 flasker.
Nedenfor kommer nogle af de andre interessante tal fra undersøgelsen, der omfatter 1542 whiskysamlere og -investorer på verdensplan.

Fem fakta


* I gennemsnit brugte de adspurgte samlere og investorer mere end 10.000 pund (cirka 84.000 kr.) årligt på køb af whisky på auktion.
* 1% af samlerne spenderede mere end 100.000 pund (840.000 kr.) om året på whiskyflasker.
* Samlingerne omfattede i gennemsnit mere end 200 flasker til en værdi af 50.000 pund (cirka 420.000 kr.), og de enkelte flasker havde en gennemsnitlig værdi på 228 pund (cirka 1916 kr.).
* Det store samler-hit er skotske The Macallan whisky skarpt efterfulgt af Ardbeg, Highland Park og Springbank.
* Værdien af single malt skotsk whisky solgt på auktion i Storbritannien i 2017 lå på 39 mio. pund - en stigning på 47% i forhold til 2016.

Campari investerer i cognac

Italienske Gruppo Campari ejer ud over mærket Campari også en lang række likør- og spiritusmærker, heriblandt Aperol, Appleton, Wild Turkey Bourbon og Grand Marnier.
Nu har firmaet for første gang investeret i cognac ved at købe Bisquit Cognac for 52,5 millioner euro (cirka 391 mio. kr.) af Distell, Sydafrikas største vin- og spiritus-producent. Købet omfatter - udover selve mærket - også al den cognac, der i øjeblikket ligger og modner på fade, og det drejer sig om cognac til en værdi af 33 mio. euro (cirka 246 mio. kr.). Med i købet får den nye ejer også produktionsfaciliteterne, blandingskældre og tappeanlæg.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder i den danske vinbranche i denne uge.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-458


458 Mormor skænker snaps i glassene under en skovtur i Rold Skov i 1920'erne. (foto fundet i en skuffe).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 29 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerneØ

Casa di Malia, Glera, Prosecco, Frizzante, Italien, lav alkohol (11%)

89,95 kr., på tilbud året ud: 59 kr. Sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

Forholdsvis enkel Prosecco, men prisen 59 kr. for en mousserende økovin er jo til at komme i nærheden af. Flasken er forsynet med en gammeldags patentprop.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Emiliana, Viñedos Emiliana, Valle Casablanca, Brut, Chile, lav alkohol (12%)

119,95 kr., pris på tilbud året ud: 79 kr., sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Frisk, mousserende og økologisk vin på Champagne-druerne Chardonnay og Pinot Noir. Vinen har fine bobler i glasset, men overraskende nok en kraftig mousse i munden. Nå, men vinen skal bare stå lidt i glasset, så kan man nyde den gode smag af æbler og ananas.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

CP, Casas Patronales, Chardonnay, Maule Valley, Reserva, Chile, 2014, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker på tilbud i denne uge (uge 52): 50 kr., Nemlig.com

Til 50 kr. er denne hvidvin ganske enkelt et kup. Det er en meget vellavet vin i fin balance med noter af ferskner, papaya og modne pærer. Endvidere vanille fra fadlagringen og et lille bid i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosignol, Pietro Zardini, Vino Bianco, Italien, lav alkohol (12%)

89 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

En hvidvin til den søde side med dejlig druefrugt, noter af fersken og ananas og et strejf af honning. Frisk syre i fin balance med sødmen. En lækker terrassevin ... når den tid kommer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wagner Stempel, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2016, lav alkohol (12%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Dejlig hvidvin med en god, fyldig, let cremet druesmag med noter af appelsinskal og pomerans samt en "rank" syre. I vinen er bundet en smule CO2, der viser sig som en lille, forfriskende perle i munden. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Altenberg de Wolxheim, Riesling, Alsace, Grand Cru, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

119 kr., pris på tilbud 27.-31. december: 79 kr., Kvickly

Lækker hvidvin og en Riesling lige efter bogen med god druesmag, tilpas syre, en lille sødme og mineralske noter. En meget anvendelig vin - fra apéritif til ostebord.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Le Petit Scarabée, Scea des Escaravailles, Vin de France, Frankrig, lav alkohol (13%)

60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En enkel rødvin med en tørhed og et bittert bid, der til en vis grad "overdøver" frugten. En frikadelleskubber.

stjernestjernestjernestjerneØ

Banshee, Tenute Costa, Sangiovese, Maremma, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Mørke kirsebær, hyldebær og krydrede noter præger duften af denne udmærkede rødvin, mens smagen er intens, fuld af mørke bær og med et godt tanninbid. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Costerosso, Pacena, Sangiovese, Rubicone IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., på tilbud året ud: 45 kr., Kvickly

Dejlig rødvin på Toscana-druen Sangiovese. Den har tæt frugt, bløde tanniner, fin krydring - og til 45 kr. er den lidt af et fund. Den smager af dobbelt så meget.

stjernestjernestjerne

Ricossa, Barbera, Piemonte, Apasssimento, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., ViniPortugal

En ret enkel og en meget sødlig rødvin med et begrænset smagsbillede. Vinen er lavet efter metoden med de tørrede druer.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Humo Blanco, Hacienda Araucano, Pinot Noir, Lolol Valley, Chile, 2015, lav alkohol (13%)

83 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Pinot-druen kommer fornemt frem i denne vellavede, økologiske rødvin fra Chile. Vinen har en god, ren frugtsmag og fin balance mellem sødme og syre. Til sidst en tørhed, der fortsætter i eftersmagen og gør vinen fin til mad. Og så er der i øvrigt kun 13% alkohol.

stjernestjernestjernestjerne

On the Vine, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2016, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris året ud: 45 kr.; sælges også Kvickly, SuperBrugsen

En lidt anonym rødvin, der ikke fylder så meget, men har en pæn smag af solbær og kirsebær og et lille, stilket bid. Kvaliteten er i overensstemmelse med tilbudspridsen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Al Gairen, Viñedos y Bodegas Pablo, Cariñena, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., 69,95, Supervin

Til 70 kr. en rigtig god rødvin med moden frugt på mørke bær, kirsebær og blommer. Dertil noter af chokolade, lakrids og nelliker, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Due Arbie, Dievole, Toscana IGT, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Vinovida

En lækker rødvin med personlighed - fin frugt, god krydring, bløde tanniner, beherskede procenter og en lang eftersmag. En udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alvides, Casado Alvides, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris online ved 6 flasker: 69 kr., Skjold Burne

En meget lækker rødvin med mange facetter og i fin balance. I smagen mørke bær, lakrids, appelsinskal og bløde tanniner. Dertil fint integrerede fadnoter fra seks måneder på franske fade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vindini, Primitivo, Manduria, Puglia, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud året ud: 55 kr., Kvickly

55 kr. for så flot en rødvin - det er næsten en usandsynlig pris. Et virkeligt scoop. Vinen er en typisk Primitivo med fyldig frugt, bløde tanniner, en god sødme og markante fadnoter - vanille, tobak, tjære ... Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Så åbner den sig og bliver endnu bedre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Soplo, Rafael Cambra, Garnacha, Valencia, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)

109 kr., pris online ved 6 flasker: 79 kr., Skjold Burne

Vellavet rødvin, der med sit lille, bitre bid og sine gode tanniner helt klar en madvin. I smagen mørke bær og et fint strejf af fad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Crazy Grapes, Finca Bacara, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2016, middel alkohol (14%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 99,50 kr., pris ved 12 flasker: 89 kr., Laudrup Vin

En spansk rødvin med intens frugt af modne, mørke bær, madvenlige tanniner, en god syre og noter af blandt andet mynte, lakrids og grannåle. Dertil et strejf af egetræ og vanille fra en kortvarig fadlagring. Hvis den plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet, vil den åbne sig og komme én i møde.

stjernestjernestjernestjerne

Cerro Añon, Bodegas Ollara, Rioja, Crianza, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr. (kun onlinesalg), Skjold Burne

En lidt robust rødvin på traditionelle Rioja-druer, Tempranillo, Graciano og Mazuelo, men med sin markante syre ikke så typisk Rioja. Udpræget madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Manso, Bodegas Asenjo & Manso, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., D’Wine

Flot og lækker rødvin med et bredt smagsbillede med noter af kaffe, chokolade og mint. Dertil vanille fra de fint integrerede fadnoter efter tolv måneder på fransk og amerikansk eg. Tilbudsprisen må siges at være fordelagtig for så dejlig en vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Scagliola, Nebbiolo, Monferrato, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., Jysk Vin

En slank og let rødvin, der er fin til mad. Den har god frugt og en diskret tørhed, der gør den velegnet til lettere retter. En vellavet og meget anvendelig rødvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Igelsi, Premium Wine Selection, Valpolicella, Ripasso, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

139 kr., Premier Cru

Der er power i denne rødvin. Der er masser af frugt i den og fint integrerede fadnoter. En flot vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alfredo Santamária, Bodega Santamária, Tempranillo, Cigales, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr. (kun onlinesalg), Skjold Burne

En rigtig dejlig vin, der udvikler sig i munden med stadig nye facetter. Den har god, blød frugt, mørke bær, noter af tjære, tobak og cigarkasse, bløde tanniner og vanille fra fadlagringen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sycar, Celler Masroig, Montsant, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 130 kr., Holte Vinlager

En rødvin, der får mundvandet til at løbe. Den er lavet på druerne Samsó og Syrah og har et bredt smagsbillede med dejlig frugt og noter af mørke bær, peber, chokolade ... Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Burggarten, Weingut Burggarten, Spätburgunder, Ahr, Tyskland, 2016, lav alkohol (13%)

179 kr., pris ved 3 flasker: 129 kr., Propperiet

Er man til tysk Pinot - Spätburgunder på tysk - er det en god idé at søge op langs Rhinens lille biflod Ahr. Herfra kommer denne fortræffelige rødvin, der er lys og let og med et rent og klart billede af druen. En lækker sag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mas la Mola, Priorat, Spanien, 2010, høj alkohol (15%)

179 kr., pris online: 139 kr., Skjold Burne

Muskuløs og meget kompleks rødvin med moden frugtfylde - tørrede frugter, fin sødme, frisk krydring, gode tanniner og en markant alkohol, der ikke kradser. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Laveguilla, Bodegas La Cepa Alta, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2014, middel alkohol (14%)

179 kr., pris online: 129 kr., Skjold Burne

Jamen, den er jo herlig, denne rødvin. Spansk elegance. Den har en fyldig og blød frugtsmag med noter af blommer, chokolade og figner - plus en fint integreret smag af egetræ med noter af tobak og vanille fra tolv måneder på fad.

stjernestjernestjerne

Esperienza Numero 8, Rocca delle Marcìe, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

475 kr., pris på tilbud året ud: 350 kr., Skjold Burne

Brunello - et stort navn. Og en dyr vin. Her folder den sig ikke rigtigt ud med nogle markante tanniner og en tørhed, der maskerer frugten.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Infanta Isabel, Rozès, 10 Years Old Port, Portugal, høj alkohol (20%)

109,95 kr., pris for 50 cl, Amka

Denne portvin har alt, hvad man kan ønske af en ti år gammel portvin til den angivne pris. Til livets gode stunder.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen