Nyhøstede druer hældes over på sorteringsbåndet hos den sydafrikanske vingård Spiers.
Mindste høst i mere end ti år
Om en måneds tid begynder de sydafrikanske vingårde at høste druerne til årgang 2018, og ifølge South African Wine Industry Information (Sawis) vil høstmængden komme til at ligge på 1,2 millioner tons druer, hvilket er den mindste mængde i mere end ti år.
Årsagen er ikke mindst en udbredt tørke og dermed alvorlig vandmangel. Flere af de regnvandsreservoirer, som bruges til vanding af vinmarkerne, er næsten udtørrede. Og i Western Cape stod det i maj måned så slemt til, at regionen blev erklæret katastrofeområde med vandingsrestriktioner for både privatboliger og vingårde til følge.
Hård frost i september
Ud over tørken er flere vindistrikter også blevet ramt af hård frost i slutningen af september, der ligeledes har gjort et indhug i mængden af druer. Det gælder især i distrikterne Worcester, Robertson, Orange River og Breedekloof.
Sydafrika, der er verdens syvende største vinproducent, eksporterer årligt omkring 440 millioner liter vin - en mængde, som må forventes at blive noget mindre for årgang 2018.
Foto: Wikipedia/David Shankbone.
Mandesved og alkohol
Det er utroligt med de undersøgelser, forskere rundt om i verden kaster sig ud i. Nu har et holdt forskere ved University of South Florida fundet frem til, at mandesved kan få kvinder til at skænke lidt mere øl eller vin i glasset, end de ellers ville have gjort.
Årsagen er feromoner - kemiske stoffer, der har en tiltrækkende effekt, og som blandt andet findes i sved.
Forskerne inddelte 103 kvinder mellem 21 og 31 år i to hold. Det ene hold fik lov til at lugte til strips, der var sprøjtet med feromoner fra mænds sved, mens det andet - kontrolholdet - lugtede til strips sprøjtet med vand.
Samtidig fik kvinderne på begge hold to glas øl til fri afbenyttelse.
Drak betydeligt mere øl
Resultatet blev, at de kvinder, der lugtede til feromonerne, alle drak betydeligt mere øl end kvinderne i kontrolgruppen.
Ifølge forskerne medførte lugten af feromoner, at kvinderne fik lyst til sex, og årsagen til det større øl-indtag skulle så være ”en iboende kulturel forbindelse mellem det at drikke og have sex”.
Man kan læse mere om undersøgelsen og resultatet ved at
klikke her.
MyOeno kan fortælle lidt af hvert om den vin, du har i glasset, når du stikker skanneren ned i vinen.
En smart vin-skanner
Et fransk firma er barslet med en lille vin-skanner, MyOeno, der har forbindelse til en app, som man kan downloade til sin mobil.
Skanneren, der er i lommeformat, stikkes ned i glasset med vin, hvorefter der straks sendes besked til mobiltelefonen om vinens syre og tanniner og om, hvor kraftig den er. Informationerne vises som tal på en skala.
Derefter kan man klikke på en række symboler - jordbær, lakrids, fad, citron osv. - for at angive, hvordan vinen smager, og anmelde den ved at give den en til fem stjerner.
Med tiden opbygger MyOeno en database over smagte favorit-vine, hvilket giver én et overblik over, hvilke vintyper, man hælder mest til.
Finder andre vine, man kan lide
Man kan også tage et billede af en etiket, hvorefter MyOeno hurtigt finder ud af, om man vil kunne lide indholdet i flasken.
Dimsen kan også give bud på, hvilke retter, der står til den vin, man har i glasset, og foreslå andre vine, der vil falde i ens smag. Og så kan MyOeno fortælle, hvor længe fx en flaske Bordeaux-vin bør gemmes, før den er på toppen.
Man kan læse mere, se en lille videofilm om skanneren og købe den ved at
klikke her. Prisen er 99 euro (cirka 737 kr.) plus forsendelse.
Vinmarker i Rioja. Foto: Wikipedia/Ken Case.
Succes for Rioja-program
I uge 10 sidste år nævnte vi, at vinrådet i Rioja havde lanceret et undervisningsprogram med titlen Rioja Wine Educator Programme.
Målet er hvert år at uddanne et antal vinbranchefolk fra forskellige lande til specialister i vinene fra det spanske distrikt.
Når eleverne har bestået kurset og modtaget deres certifikat, har de dermed vinrådets blå stempel til at undervise i Rioja-vin i deres respektive hjemlande - hvilket det også forventes, at de gør.
For at melde sig til kurset skal man have mindst to års erfaring fra vinbranchen - fx som vinimportør, vinhandler, sommelier, vinskribent eller underviser i vin.
Første kursus var i 2015, og siden da er der blevet udklækket mere end 250 nye Rioja-specialister.
Nu kan man melde sig
Vinrådet i Rioja har netop åbnet op for registrering til kurset i 2018, og der vil være særlige kurser for de stadig flere kinesere, der melder sig ved døren.
Hos vinrådet forventer man, at der ved årets slutning vil være endnu 57 Rioja-specialister fra nitten forskellige lande.
Hvis man vil vide mere om kurset og eventuelt melde sig til det, kan man
klikke her. Vinrådet tager så den endelige beslutning om, hvem der er velegnet til at komme på skolebænken.
Resterne af Signorello Estate. Fra Wochit News's YouTube-film.
Vinhus bliver genopbygget
I september blev Californien hærget af nogle af de værste ildebrande i statens historie.
44 mennesker omkom, og omkring 6000 hjem og virksomheder - heriblandt flere vinhuse - blev beskadigede eller brændte ned til grunden. Sidstnævnte overgik Signorello Estate i Napa, og billeder af det brændende vinhus gik verden rundt. Stort set intet blev tilbage af vinhuset, der blev grundlagt i 1980.
Heldigvis var skaderne i vinmarkerne begrænsede, og man havde nået at høste 95% af druerne og få den nye druemost over på tanke. Disse tanke led heller ingen skade.
Så nu er det på med vanten igen. Ifølge Decanter har ejeren af Signorello Estate, Ray Signorello Jr, nu hyret to lokale firmaer, arkitektfirmaet Taylor Lombardo Architects og byggefirmaet Nordby Construction Company, til at stå bag genopførelsen af vinhuset.
Begge firmaer har tidligere arbejdet med projekter for det berømte Napa-vinhus Inglenook Estate. Det vil højst sandsynligt tage et par år, før det nye vinhus, der vil omfatte vineri, kælder, besøgsområde og restaurant, står færdig.
En lille film på YouTube, lagt op af Wochit News, giver et indtryk af de omfattende skader på Signorello Estate.
Den nye cuvée med både Clara Morganes navn og navnet på champagnemærket Charles de Cazanove.
En meget vred greve
Sidste år hyrede champagnehuset GH Martel en tidligere pornofilmstjerne, Clara Morgane, til at være ambassadør for husets champagnemærke Charles de Cazanove. Og i november frigav huset så et begrænset antal flasker Morgane Cuvée Charles de Cazanove Brut Rosé.
Det har fået grev Loïc Chiroussot de Bigault de Cazanove - hvis forfader grundlagde champagnehuset Charles de Cazanove i 1811 - til at fare i flint.
Han finder det ifølge den franske avis L’Union ”simpelt hen skandaløst”, at hans fornemme familienavn skal forbindes med en pornofilmstjernes navn. ”Mine forfædre ville vende sig i deres grave, hvis de vidste det”, har han udtalt til avisen - hvor han også understreger, at det var selveste kong Ludvig d. 9., der tildelte familien Cazanove dens grevetitel.
Trækker champagnehuset i retten
Loïc Cazanove er så vred, at han nu trækker GH Martel i retten for at få champagnehuset til at fjerne hans familienavn fra de flasker, der også bærer Clara Morganes navn.
Retssagen begynder i den kommende uge i Lille, men greven har nok ikke så meget at komme efter.
Champagnemærket Charles de Cazanove blev solgt af grevefamilien tilbage i 1950’erne. Første ejer var Martini & Rossi, og siden da har mærket haft adskillige ejere, før det i 2004 blev erhvervet af GH Martel.
Det er også længe siden, Morgane tog tøj på og forlod det hvide lærred. Det var nemlig i 2001.
Det smukke Château Bellefont-Belcier.
Kwok har rundet slot nummer syv
Den taiwanesiske forretningsmand Peter Kwok var så vidt vides den første asiat, der investerede i et Bordeaux-slot, da han i 1997 købte Château Haut-Brisson i Saint-Émilion.
Senere købte han endnu et slot, Château Tour Saint Christophe, i samme appellation. Og nu har han ifølge Vitisphere netop føjet slot nummer tre i Saint-Émilion til porteføljen. Det drejer sig om Château Bellefont-Belcier og dets 13,5 hektar vinmarker.
Derudover ejer Kwok endnu fire Bordeaux-slotte, Château La Patache og Enclos Tourmaline i Pomerol, Château de Viaud i Lalande Pomerol og Château Le Rey i Castillon Côtes de Bordeaux.
Dermed er Kwoks slots-samling oppe på syv styk. Forretningsmanden bor dog ikke i et eneste af slottene men derimod i Hong Kong.
Fra den årlige Feria del Caballo i Jerez.
Det store hestemarked i Jerez
I det sydlige Spanien indledes foråret med en række festivaler. Og disse begivenheder har stor betydning for salget af sherry på spansk jord. Omkring 40% af de mange flasker sherry, der årligt sælges i Spanien, bliver solgt mellem marts og juni. Og det er de tørre sherry-typer, Fino og Manzanilla, der ryger mest af i denne periode.
Især under de to største fester, Feria de Abril i Sevilla og Feria del Caballo i sherry-byen Jerez, bliver der solgt rigtig meget sherry.
Feria del Caballo er faktisk et stort hestemarked, og det er oplagt, at et sådan arrangement finder sted i Jerez, der ikke kun er berømt for sin sherry, men også for opdræt af heste. Markedet, der er blevet afholdt i Jerez i de sidste 500 år, er ledsaget af festivitas i gaderne med flotte kareter, processioner med heste og ryttere i traditionelle kostumer og flamencokjoler.
Masser af sherry i glassene
Under festivalen i Jerez er der selvfølgelig også rig lejlighed til at smage de mange forskellige typer sherry. Barer, restauranter og bodegaer skænker i glassene – ligesom de talrige casetas lukker dørene op for byboere og turister.
En caseta er en privat gadebar, der ejes af en gruppe venner eller forretningsforbindelser, som mødes her sammen med særligt inviterede gæster for at drikke sherry, spise og danse.
I år afholdes Feria del Caballo fra d. 5. til 12. maj, hvis nu man skulle få lyst til at lægge vejen forbi.
Den kvikke hund fra den lille YouTube-film.
En hund efter korkpropper
De af vores læsere, der har hund, kan måske have glæde af et nyttigt trick, som kan ses på en
lille film på YouTube. Tricket er sagen, hvis samlingen af korkpropper ryger på gulvet, eller man har haft en meget stor fest …
Hunden Chiko viser, hvordan man effektivt rydder op igen. Før den når til propperne, øver den sig på nogle klemmer.
Fade med skotsk whisky, der modner på normal vis.
Fuldmoden whisky på få timer
Al skotsk whisky fadmodnes i minimum tre år og som regel meget længere, før den tappes på flasker. Sådan har det været siden tidernes morgen. Men nu viser nogle netop offentliggjorte dokumenter, at man engang overvejede at speede modningsprocessen gevaldigt op ved at anvende en ny metode.
Af dokumenterne, der er fra 1952, fremgår det, at lederen af det skotske destilleri Fettercairn, A.J. Menzies, havde udviklet en metode, der kunne reducere modningstiden fra omkring ti år til blot nogle få timer! Metoden gik ud på at ”cirkulere den nye spiritus gennem aktive kemikalier” (det lyder nu ikke så rart ...). Menzies havde efter eget udsagn succes med de forsøg, han udførte, og i dokumenterne diskuterer handelsministrene i henholdsvis London og Edinburgh hans nye metode.
Metoden droppes
Det ender dog med, at ideen om modning med ekspresfart skrinlægges - man frygtede nemlig, at metoden kunne komme udenlandske destillerier i hænde, som så kunne benytte sig af den og skade eksporten af skotsk whisky.
Endnu et forsøg med cirkulering og kemikalier - som også omtales i dokumenterne - falder da heller ikke så heldigt ud. Her er det en whiskyblander i Glasgow, Alexander McGavin, der benytter metoden, og han er ikke begejstret. Ifølge ham resulterede den i en ”betydelig fordampning samt tab af alkoholprocenter”.
Dokumenterne er nu overdraget til National Archives i Kew, hvorfra interesserede whiskyspecialister kan rekvirere kopier af dem.
Den kostbare flaske Russo Baltique vodka.
Tyveri af vodkaflaske til 8 mio. kr.
Verdens største vodkasamling befinder sig i Café 33 på Vesterbro i København. Den er på mere end 1200 flasker, og for et halvt år siden fik ejeren af caféen og samlingen, Brian Ingberg, lov til at låne en meget kostbar flaske vodka på ubestemt tid - en vodka, som er i russisk eje.
Det drejede sig om en flaske Russo Baltique til en værdi af det, der svarer til 8 millioner kr. Ud over et sikkert glimrende indhold, så afspejler værdien også, at vodkaen er den eneste af sin art i verden, og at flasken er fremstillet af guld og sølv - 3 kilo af hver. Flasken er yderligere forsynet med læder fra indtrækket af den første Monte Carlo-bil fra 1912. I den forgangne uge blev denne sjældne og kostbare vodka stjålet fra Café 33.
Flasken fundet på byggeplads
Med til flaskens berømmelse hører også, at den har ”spillet med” i serien House of Cards i en scene, hvor den russiske præsident (Lars Mikkelsen) giver flasken til sin amerikanske kollega (Kevin Spacey).
Flaskens ejer er russiske Leoan Dartz, der er arving til Dartz-fabrikken - en fabrik, der fremstiller både biler og vodka og begge dele i den meget tunge ende af prisskalaen.
Tyvene var ikke brudt ind, så de må have haft en nøgle, og de gik målrettet efter den kostbare flaske.
Heldigvis er flasken nu genfundet - en mand, der havde fundet den på en byggeplads i Charlottenlund, afleverede den til politiet. Doghar tyvene desværre nået at tømme flasken ...
Rom haler ind på gin
Det er en kendt sag, at det går rigtig godt med salget af gin på verdensplan - og ikke mindst i ginnens vugge, Storbritannien. I 2016 rundede salget af gin til de britiske forbrugere 1 milliard pund (cirka 8,4 mia. kr.).
Nye tal fra Wine and Spirit Trade Association (WSTA) viser, at rommen nu følger lige i hælene på ginnen. Til og med september blev der i 2017 solgt rom for 991 millioner pund (cirka 8,3 mia. kr.) i Storbritannien - svarende til 34,3 mio. flasker. Og når tallene for resten af året er gjort op, forventer man også her at runde 1 mia. pund eller mere.
Det er frem for alt den krydrede (spiced), mørke rom, der hitter hos briterne. Her var der i de første ni måneder af 2017 en stigning i salget på 14% sammenlignet med året før.
Antallet af rommærker på de britiske marked har da også taget et gevaldigt hop fra 50 mærker i 2006 til 150 i 2016.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Hvem har den største vinkælder
Torsten Rasmussen har besøgt mange store vinkældre - blandt andet i Champagne. Nu vil han gerne vide, hvilket vinhus der har verdens største vinkælder.
Svaret er ganske enkelt den store sydafrikanske producent Koöperatiewe Winjbouwers Vereniging (KWV). Dette vinkooperativ, der ligger i distriktet Paarl, blev grundlagt i 1913, og det har Guinness World of Records ord for at have det største kælderanlæg. Anlægget er på 22 hektar, og der er plads til 121 millioner liter vin - samt al den brandy og hedvin, som KWV også fremstiller.
Man kan besøge producenten og komme med på en kælder-tur med efterfølgende smagning.
Ugens vinøse billede
Carsten Holm har været på ferie i Schweiz, og i byen Brik i Kanton Wallis tog han dette billede af en vinflaske-propel.
Skulpturen, hvortil der er gået 199 vinflasker, er udført af den italienske installationskunstner Enrica Borghi i 2012.
På et skilt på kunstværket står der nok så poetisk på tysk og italiensk, at ”glasset med sin gennemsigtighed og skrøbelighed repræsenterer flyets usikkerhed og drømmenes lethed”.
Til de fly-interesserede oplyses det, at skulpturen er en nøjagtig kopi af propellerne på en original Bleriot XI von Geo Chavez flyvemaskine.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
460
Der er stadig patienter i det vinøse hospital i Beaune i Bourgogne … men nu er de af voks (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen