Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 7, 2018



Foto: Wikipedia/Nyttend.

Vin hjælper med at rense hjernen

Ny forskning viser, at et moderat forbrug af vin eller anden alkohol kan sætte ekstra skub i en naturlig rengøring af hjernen - noget, som igen er med til at mindske risikoen for udvikling af demenssygdommen Alzheimers.

I spidsen for forskningen står danske Maiken Nedergaard fra Københavns Universitet. I 2012 beviste hun, hvordan et særligt system, som hun døbte det glymfatiske system, renser hjernen for toksiner (biologiske giftstoffer). Det foregår ved, at der pumpes væske fra et rørsystem ind mellem hjernecellerne, hvorved toksinerne skylles væk. Blandt toksinerne er nogle proteiner, som forbindes med udviklingen af Alzheimers.

Mere skub i rengøringen


I den nye undersøgelse har Maiken Nedergaard og hendes team af forskere over en længere periode givet et hold mus en moderat daglig mængde alkohol svarende til cirka to genstande. Et andet hold mus fik en større mængde alkohol, mens et tredje kontrolhold ikke fik en eneste dråbe.
Forsøget viste, at det glymfatiske system fungerede mere effektivt hos de mus, der fik en moderat mængde alkohol sammenlignet med ”afholds-musene”. Med andre ord var systemet hos førstnævnte hold mus bedre i stand til at skylle den rensende væske gennem hjernen og fjerne toksinerne. Hos de mus, der fik en større mængde alkohol, svarende til et overforbrug, var der ingen godgørende effekt at spore. Man kan læse mere om den interessante forskning ved at klikke her.


Pol Rogers kollapsede bygning. Foto fra år 1900.

Da Pol Roger mistede 1,5 mio. flasker

For 118 år siden fik et kraftigt og langvarigt regnvejr i Champagne-distriktet katastrofale følger for champagnehuset Pol Roger.

En lagerbygning med tilhørende vinkælder kollapsede, hvilket medførte, at 500 fade fyldt med vin og 1,5 millioner flasker champagne forsvandt ned i den mudrede jord.
En ny lagerbygning og kælder blev opført andet steds på ejendommen, der stadig ligger på Avenue de Champagne i Epernay. Hos Pol Roger har man dog fra tid til anden funderet over, om der måske ligger hele og meget gamle flasker champagne begravet under jorden.

Har fundet flasker årgang 1898


Nu er man så begyndt at udgrave området, og ifølge den franske avis L’Union har champagnehusets kældermester, Dominique Petit, allerede fremtryllet et par intakte flasker årgang 1898 fra jordens dyb. Propperne ser stadig fine ud, og det samme gør indholdet.
Ved hjælp af sonar teknologi har man yderligere fundet et hulrum under jorden, som efter alt at dømme indeholder en større mængde champagneflasker.
Når champagnehuset nu omsider undersøger sagen nærmere, skyldes det, at man ønsker at bygge en ny pakkefacilitet oven på det sted, hvor bygningerne i sin tid kollapsede. Og man skulle jo nødig beskadige eventuelle fine gamle flasker.


Det fine 1. cru-slot Château Climens.

Ingen sød top-vin årgang 2017

1. cru-slottet Château Climens er berømt for sine søde vine. Det ligger i Barsac, der er nabo til Sauternes, og det er et af de få top-slotte i Bordeaux, som dyrker sine vinmarker efter biodynamiske principper.
Nu har slottet ifølge Decanter meddelt, at der ikke bliver fremstillet nogen Château Climens årgang 2017, men kun andenvinen Cyprès de Climens.
Årsagen er de omfattende skader, som forårsfrosten i april forårsagede i slottets vinmarker. De små nye skud blev ødelagt, og selv om der kom et nyt hold skud, lykkedes det ikke at få druer nok - og druer af tilstrækkelig høj kvalitet - til en førstevin.
Der er ingen tvivl om, at det har været en tung beslutning for Château Climens - sidste gang, man måtte opgive af fremstille en førstevin, var helt tilbage i 1993.


Hun kaster med vinen

De fleste foretrækker nok at drikke vinen i glasset, men det gælder ikke den belgiske designer og fotograf Manon Wethly.
På billedet til venstre har hun kastet et fyldt vinglas højt op i luften og snuppet et billede med sit kamera, mens indholdet vælter ud på glassets vej mod jorden. Hun har lavet en hel fotoserie, Château Migraine, hvor den flyvende rødvin danner nogle ganske interessante skulpturer.
Man kan se hele serien – og Manon Wethlys mange andre fotoserier - på hendes hjemmeside. Hun kaster i øvrigt ikke kun med rødvin men også med alle mulige andre flydende væsker, der ligeledes bliver foreviget i fotografier.


De tre brødre bag Bodegas Zorzal (fra venstre): Matias, Gerardo og Juan Pablo.

Højt til vejrs

Alle de druer, den argentinske Bodegas Zorzal anvender, stammer fra lejede vinmarker. Ejerne har fået indskærpet, at kvalitet er bedre end kvantitet, hvilket det altid tager lidt tid at acceptere for en klassisk vinbonde. Men Michelini-brødrene insisterer på at fremstille terroir-vine med frugt, kompleksitet og renhed, og det lykkes ganske godt, viste smagningen af tolv vine fra vingårdens forskellige kvalitetsniveauer.
Bodegas Zorzals vinmarker ligger i omkring 1400 meters højde i Uca Valleys Gualtallary-område. Jorden er fattig, luften tynd, sollyset skarpt, nætterne kølige. Med andre ord ideelt til at udvikle druer med optimal modenhed, aroma, sødme og syre. Lige præcis sollyset bliver dog for meget af det gode, så vinstokkene overdækkes med net.

Amforaer og naturgær


Bodegas Zorzal er ikke nogen stor vingård, så det er muligt at anvende vildgær i stedet for industriel gær til fremstillingen af de omkring 480.000 flasker vin.
Produktionen er inddelt i kvalitetsklasser med navne som Terroir Unico, Gran Terroir og Field Blend. En særlig gruppe kaldes Eggo for at markere, at vinene har ligget i ægformede amforaer.
Malbec fylder naturligvis ret meget. Vi er jo i Argentina. Men Cabernet Franc spiller også en stor rolle, og det er mere usædvanligt. Tilsammen står de to druesorter for 70% af produktionen.
Pinot Noir fremstilles i flere kvaliteter fra en meget let Terroir Unico-udgave til en udmærket Gran Terroir og den markante Eggo Filoso, som får karakter af gæring med hele klaser og videre udvikling i amfora. Prisniveauet spænder fra 70 til 130 kr.

Samarbejdende vingårde


Michelini-brødrene nøjes ikke med at tage sig af Bodegas Zorzal. De er også initiativtagere til et samarbejde med andre mindre vingårde i Uco Valley. Det har fået navnet Barbarians efter et kendt argentinsk rugbyhold, og alle medlemmerne har samme holdning til vinproduktion. Kvalitet er et nøgleord, men også nysgerrighed. Der eksperimenteres konstant ude og inde.
Det er Philipson Wine, som forhandler de tre vine fra Barbarian-gruppen og de tolv fra Bodegas Zorzal.
Rødvinene er i overtal, men Zorzal kan mønstre tre hvide: to udgaver af Sauvignon Blanc, hvoraf den ene er i den meget aromatiske newzealandske stil, og den anden læner sig op ad klassisk Sancerre. Tredje hvidvin er en meget diskret Chardonnay til blot 70 kr.
Prisniveauet er i det hele taget stærkt sympatisk, så vinene får nok en let gang på jorden her i landet. Jørgen Aldrich.


Hybrid-øllen El Cotarro.

Øl på Tempranillo

Kan man lave øl på druer? Det mener man i hvert fald hos det spanske bryggeri Cerveza Mica i Moradillo de Roa i Ribera del Duero.

Bryggeriet har netop ved den internationale turistmesse Junta de Castilla y León en Fitur lanceret en sådan hybrid med navnet El Cotarro. Brygget er lavet traditionelt men er tilsat most af Tempranillodruer, høstet fra mere end 40 år gamle vinmarker. Markerne har tidligere leveret druer til vinhuset Bodegas Alión, som ejes af Vega Sicilia.
Det har taget Cerveaza Mica to år og en masse eksperimenter at udvikle øllet - hvilket bryggeriet har gjort i samarbejde med myndighederne i Moradillo de Roa.
El Cotarro skulle efter sigende have øllets humlesmag og Tempranillo-druernes syre og frugt. Pengene fra salget af brygget vil blive fordelt mellem en række historiske vinhuse i Ribera del Duero.

Oversvømmelser i Champagne

For nylig har man i medierne kunnet følge parisernes kamp mod vandmasserne. Seinen er gået over sine bredder, der ligger store søer på vejene, og man har overvejet at evakuere kunstværker fra Louvre-museet.
Men det er ikke kun Paris, der har lidt under usædvanligt store mængder regn - også i Champagne er den gal. Her har de sidste to måneder ifølge Wine-Searcher været de mest regnfulde i de sidste 60 år, og vandet fra Seinen og floden Marne er fosset ind over det nærliggende landskab.

Ingen problemer i Epernay


Champagnehuset Devaux har måttet lukke sit besøgscenter på ubestemt tid, da det iskolde flodvand pludselig strømmede ind og kort tid efter stod i en meters højde. Og hos kollegaen Philipponnat er der omkring 10 cm vand nede i kældrene - og vandstanden havde været betydeligt højere, hvis ikke man havde arbejdet i døgndrift for at holde den nede. Kommer den højere op, kan det gå ud over de mange flasker champagne, som ligger og modner.
Flere andre champagneproducenter og drueavlere, der ligger tæt ved flodernes bredder, har lidt skader på grund af oversvømmelser. Og i vinmarkerne forsinker den mudrede jord beskærings- og opbindingsarbejdet.
I champagne-byen Epernay, hvor en række af de store, berømte producenter har til huse, er der heldigvis ingen problemer. Her kan man stadig gå tørskoet rundt blandt flaskerne i kældrene.


Fra Millésime Bio.

25 år med verdens største øko-vinmesse

I år kunne verdens største branchemesse for økologisk vin, Millésime Bio, fejre sin 25 års fødselsdag. Og fødselsdagsgaven lød på hele 17% flere gæster end i 2017. I alt besøgte 5700 vinimportører, sommelierer og andre vinbranchefolk messen mod sidste års 4850 - hvilket på det tidspunkt var en hidtidig rekord.
75% af de besøgende var franskmænd, mens de øvrige gæster var valfartet til udstillingscentret i Montpellier fra alverdens lande. Og der var som altid, når den populære messe afholdes, travlt ved de mange stande. I alt 1000 vinproducenter fra femten forskellige lande præsenterede deres økologiske og biodynamiske vine. De 777 udstillere var franske - og hovedparten, 324, kom fra den sydfranske region Occitanie. Der er tale om cirka et år gammel region, som er en fusion af Languedoc-Roussillon og Midi-Pyrénées.
Arrangøren af messen, Sudvinbio, oplyser, at næste udgave af Millésime Bio bliver afholdt i Montpellier fra d. 28. til 30. januar 2019.

En ny kosher-champagne

Champagne Barons de Rothschild vil senere i år lancere en kosher-champagne - altså en sådan champagne, som troende jøder bør holde sig til. Det drejer sig om en rosé prestige cuvée champagne.
Champagnehuset fremstiller allerede flere andre kosher-champagner - brut, extra brut, blanc de blancs osv.
Kosher betyder ”egnet til indtagelse” på yiddish, og for at en vin kan kaldes en kosher-vin, skal en række regler overholdes under fremstillingen.

Overvåges af en rabbiner


Samtlige trin under produktionen af vinen – lige fra høsten af druerne til tapning på flasker – skal nøje overvåges af en rabbiner, der sørger for, at alt sker i overensstemmelse med de ortodokse regler.
De redskaber og det udstyr, der anvendes, skal være certificeret til fremstilling af kosher-vin. Og så må der kun bruges ganske bestemte gærkulturer under gæringen, ligesom vinen ofte pasteuriseres på en særlig måde. Til sidst giver rabbineren så flaskerne et godkendelsens stempel.
Også champagnehuset Drappier fremstiller kosher-champagne, og i Bordeaux er der flere vinslotte, som har kosher-udgaver af deres topvine. Det gælder blandt andet Château Smith Haut Lafitte, Pontet-Canet, Grand Puy Duvasse og Leoville Poyferré.


Foto: Wikimedia/Minihaa.

Hotelkæde sløjfer plasticsugerør

I uge 3 nævnte vi, hvordan vin- og spiritusfirmaer som Pernod Ricard og Bacardi har kastet sig ud i kampen mod plasticsugerøret. Hvor festligt det lille rør end ser ud i drinks, så er det yderst miljøskadeligt, da det tager et par hundrede år for et kasseret sugerør at blive nedbrudt.
Firmaerne har derfor bandlyst brugen af plasticsugerør i diverse reklamer, ligesom de opfordrer deres samarbejdspartnere til at følge trop.
Nu har den store hotelkæde Marriott besluttet at vinke farvel til plasticsugerørerne i barerne og restauranterne i sine 60 hoteller på britisk jord. Og der er tale om temmelig mange sugerør - sidste år brugte hotellerne til sammen 300.000 plasticsugerør.
Gæster, der insisterer på at få et sugerør i deres drinks, vil fremover få tilbudt et af papir, der er biologisk nedbrydeligt.


Fra den stemningsfulde smagning Franske Vindage.

Husk VinAvisens kalender

VinAvisens kalender byder på masser af spændende vinsmagninger, der varmer i det kolde vintervejr. Her er et lille udpluk af arrangementer i februar og marts:
* 23. og 24. februar kan man drømme sig til sydlige himmelstrøg med den store vinsmagning Franske Vindage i Politikens Hus i København. Kom og smag boblende, hvide, røde og søde vine fra hele Frankrig. Læs mere, og bestil billetter ved at klikke her.
* 3. marts afholdes Slagelse Vinfestival for 24. gang. Ved de 24 stande tilbydes næsten 400 forskellige kvalitetsvine, spiritus, øl og oste. Læs mere, og bestil billetter ved at klikke her.
* 14. marts gælder det Go West smagningen for professionelle og forbrugere med smagsprøver fra cirka 200 vinhuse fra Californien, Oregon og Washington State. Læs mere, og meld dig til ved at klikke her.
Naked Uncut fra Twin River Distillery er efter sigende verdens stærkeste gin.

Verdens stærkeste gin

Normalt indeholder gin omkring 40 til 50% alkohol. Nu har et skotsk destilleri, Twin River Distillery i Aberdeenshire, fremstillet en gin med hele 77% alkohol, hvilket skulle gøre den til verdens stærkeste gin. Naked Uncut, som nyskabelsen hedder, slår dermed den tidligere rekordindehaver, Strane London Dry Gin, med lige netop 1% alkohol. Sidstnævnte spiritus fremstilles af det lille svenske destilleri Smögen.

Der er kun fremstillet 101 flasker Naked Uncut. Man kan godt undre sig lidt over ønsket om at lancere verdens stærkeste gin - så mange procenter lyder da ikke ligefrem behageligt …

Den fornemme flaske Dalmore Eos, som blev solgt hos Bonhams i Hong Kong for det, der svarer til 712.000 kr.

Whisky, et godt investeringsobjekt

Hvis man har en sjat penge til overs og gerne vil investere den, bør man måske overveje at gøre det i gamle og sjældne whiskyer.
Ifølge det amerikanske magasin Fortune har afkastet på den slags fornemme flasker siden 2008 ligget på omkring 25% årligt, og verdens hundrede mest værdifulde whiskyflasker er i løbet af de sidste syv år steget i pris med gigantiske 447%.

Gik til det dobbelte af vurderingen


De fine whiskyer går til uventede høje hammerslag rundt om på auktionerne. For nylig blev en flaske 59 år gammel Dalmore Eos solgt på en auktion hos Bonhams i Hong Kong for 918.750 HKD (cirka 712.000 kr.), hvilket var betydeligt mere end den forsigtige vurdering på cirka 221.000 kr. Der blev da også kun frigivet tyve flasker af denne eksklusive whisky til salg i 2011.
Dalmores whiskyer - og andre berømte skotske whiskymærker - er for alvor inde i varmen hos samlere og investorer. Det samme er toppen inden for japanske whiskyer. I januar solgte Sotheby’s en flaske Yamazaki 50 Year Old Single Malt - ligeledes på en auktion i Hong Kong. Hammerslaget lød på det, der svarer til 1,8 mio. kr. - dobbelt så meget, som flasken var vurderet til.
Der er stil over det femstjernede hotel Palé Hall i Wales.

Luksus gin-event i Wales

I Snowdonia i det nordvestlige Wales har det femstjernede hotel Palé Hall slået pjalterne sammen med to lokale firmaer, et destilleri og et udflugtsbureau, om en todages oplevelse-event for gin-fans.
Når man ankommer til hotellet om eftermiddagen, bliver man budt på forskellige gin-cocktails med gin fra det lokale Snowdonia Distillery. Efter en otte retters menu, en overnatning og morgenmad, kan man sammen med udflugtsbureauet Raw Adventure deltage i en ekspedition til Wales’s højeste bjerg, Mount Snowdon. Her er man med til at høste de vildtvoksende ingredienser til destilleriets gin - enebær, æbler, hyldebær, lyngblomster osv.
Gin Venture, som eventen er døbt, omfatter også en guidet tur i destilleriet og en flaske gin til hver deltager.
Prisen for hele herligheden er 1642 pund (cirka 13.820 kr.) for to personer i dobbeltværelse. Man kan læse mere om eventen og tilmelde sig ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Fionia Vin har fået forhandling af vinene fra Gourt de Mautens i Vaucluse, Rhône.


Claus Tang-Holbek.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Claus Tang-Holbek (f. 1967) fik sin store interesse for vin hos købmand Asger Juul Pedersen på Rungsted Bytorv, hvor han kom i lære i 1984. Købmanden selv kunne fortælle de mest fantastiske historier om vin, hvilket hans lærling fik stor glæde af, da han to år senere fik ansættelse i Illums gamle vinhandel.
Siden kom han tilbage til Rungsted, da Philipson Wine åbnede butik tæt ved stationen. Christian Philipson fik hurtigt øjnene op for Claus Tang-Holbeks evner som vinsælger, og her begyndte han sin karriere med salg af vin til erhvervskunder i 1993. Efter et stop hos Vinodan blev han hentet til House of Wine i 1998, og i 2006 var der igen bud efter hans evner som erhvervssælger, denne gang i den hæderkronede vinhandel og kongelige hofleverandør Kjær & Sommerfeldt. Efter et kort stop hos TWC Wine kom Claus Tang-Holbek i september 2015 tilbage til Philipson Wine denne gang i en nyoprettet stilling som National Key Account Manager og siden hen National Sales Manager.
Fra februar 2018 vil han være at finde hos Laudrup Vin & Gastronomi, hvor salget til erhvervskunder skal styrkes. Han er desuden i gang med WSET-uddannelsen, hvor 3. del er bestået.
Fritiden bruges på golf på hjemmebanen i Rungsted og i det lokale fitness center.
Adresse: Laudrup Vin & Gastronomi, Mileparken 13, 2740 Skovlunde, tlf.: 23 60 13 73, e-mail: claus@laudrupvin.dk, www.laudrup.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Hvad er bordeauxvæske?

Jutta P. har hørt, at nogle vinproducenter sprøjter vinmarkerne mod svamp med såkaldt bordeauxvæske. Nu vil hun gerne have lidt mere at vide om denne væske.
Bordeauxvæske var tidligere meget anvendt og i dag bruges den stadig af nogle få traditionelle vinavlere. Det er i øvrigt et af de få sprøjtemidler, der er tilladt i økologisk og biodynamisk vindyrkning og landbrug - dog ikke i Danmark på grund af tungmetallet kobber.
Bordeauxvæsken – der på fransk hedder bouille bordelaise – består af kobbersulfat og bruges rigtig nok til bekæmpelse af svampesygdomme og bakterier, og man ser tydeligt, hvor midlet har været brugt, idet det farver vinløvet blåt. På billedet ses væsken anvendt på nogle roser ved Château de Cayx.
Væsken blev første gang beskrevet i 1885 af den franske botaniker Alexis Millardet (1838-1902), og den vandt stor udbredelse i 1900-tallets første halvdel. I dag er den i vid udstrækning erstattet af nyere midler.
Ideen til at sprøjte med kobbersulfat fik man måske, fordi man rundt om i Bordeaux sprøjtede de yderste rækker af vinstokke med den blå farve for at holde tyveknægte væk – og så opdagede man, at den også holdt vinskimmel væk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-465


465 Ca. 1560 malede Paolo Veronese vinguden Bacchus på et loft i Villa di Maser i Veneto (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clara, Viña Quintay, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile, 2016, lav alkohol (13%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En lækker og meget anvendelig hvidvin, der kan bruges til næsten hvad som helst ... apéritif, frokost, lettere retter, terrassevin, ost. Vinen har en ren og klar Chardonnay-smag med en frisk syre og noter af tropiske frugter - kiwi, papaya, mandariner. Flasken har skruelåg - og er til at betale.

stjernestjernestjernestjerneØ

En la Parra, Bodegas Nodus, Valencia, Spanien, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 7): 49 kr., Kvickly

Til 49 kr. er denne økologiske hvidvin en udmærket hverdagsvin. Den er frisk, har god fylde og noter af grønne druer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lustig, Weingut Lustig, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Trocken, Østrig, 2016, lav alkohol (12%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw

En god og karakteristisk Grüner Veltliner-hvidvin med friskhed og en fin krydring, der fortsætter ud i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sunday Bay, Sauvignon Blanc, Malborough, New Zealand, 2017, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En spændende og kraftig hvidvin med en frisk og kompleks smag, ikke mindst af topiske frugter, især mango, men også pære og ferskner. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wachau, Domäne Wachau Federspiel, Grüner Veltliner, Wachau, Federspiel, Østrig, 2016, lav alkohol (12%)

139,95 kr., Strandgaarden

Denne hvidvin har en dejlig, fyldig druesmag og flot krydring. En glimrende vin til mad. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fantini, Farnese Vini, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

59 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Her får man fuld valuta for sin investering! Vinen er vellavet og lækker. Der er god fylde i de dybrøde dråber trods de beskedne procenter, og der er bløde tanniner og en krop, som kan klare mange forskellige menuer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lagarona, Bodega Estancia Piedra, Toro, Spanien, 2004, middel alkohol (14%)

59,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

TIl 60 kr. en fortræffelig rødvin på druerne Tempranillo og Garnacha - en rigtig god, muskuløs spanier! Den har frugt, god krydring, bløde tanniner, charmerende sødme og vanille fra seksten måneder på fad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Juan Gil, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2016, høj alkohol (15%)

79,95 kr., 65 kr. ved 6 flasker, AndrupVin.dk

Fylde og frugt og sødme - men også modhager. En flot rødvin med en smag, der udvikler sig i munden og fortsætter ud i den lange eftersmag. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

San Georgio, Sangiovese, Puglia IGT, Italien, 2016, lav alkohol (12%)

85 kr., på tilbud indtil 28. februar: 55 kr. ved 6 flasker, Vinoble

Til 55 kr. en rigtig god rødvin. Den er læskende og let - kun 12% alkohol - og har en dejlig, blød frugt og indtagende sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Al Gairen, Viñedos y Bodegas Pablo, Cariñena, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95, Supervin

Lækker og kompleks rødvin, der er god at gå på opdagelse i. Den har en god og ren frugtsmag, tilpas tørhed, bløde tanniner og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Casa Marrone, Puglia, Appassimento, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., Multi Wine

En varm og lækker rødvin, fyldig uden at være bamset - og lavet økologisk og efter metoden med de delvis tørrede druer. Den dejlige, harmoniske smag fortsætter ud i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grande Nero dei Sani, Nero di Troia, Puglia IGT, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

99 kr., på tilbud i denne uge (uge 7): 55 kr., Kvickly

En lækker rødvin, der dufter af tørrede svesker og har en fyldig vinøs smag med krydrede noter og en god syre til mad. 15% alkohol og ingen spritkant. Sagen til stegt and eller fuglevildt. Normalprisen er yderst rimelig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Passione di Corterosso, Negroamaro, Salento, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

99,95 kr., på tilbud i uge 7 (denne uge): 55 kr., Kvickly

Denne rødvin er sydens sol på flaske. Den er fremstillet via appassimento-metoden. Det er en saftig, aromatisk vin med en blød og rund afslutning og med tilpas tanniner til at give den struktur. Et kup til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Backhouse, Zinfandel, Californien, USA, 2014, høj alkohol (14,5%)

128 kr., pris ved 12 flasker: 96 kr., Laudrup Vin

En velkomponeret rødvin med en lækker frugtsmag - mørke sveskeblommer, blommeskind, mørke bær, lidt rosiner - og en dejlig krydring. 14,5% alkohol, men ingen spritkant. Dertil en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Dogajolo, Carpineto, Toscano IGT, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Holte Vinlager

En pæn, men lidt kantet rødvin på en række druer, først og fremmest Sangiovese (op til 70%) og Cabernet Sauvignon, og med et strejf af fadlagring. Udpræget en madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, så åbner den sig lidt.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen