En af Sea Aged Wines tanke til brug for modning i havvand.
Hav-modning på landjorden
Vi har tidligere skrevet om hav-modning af vine - om hvordan vinhuse rundt om i verden har sænket deres vinflasker ned på havets bund og efterladt dem der i måneder eller år.
Efterfølgende smagninger har vist, at "hav-vinene" blandt andet var blødere og havde udviklet en større kompleksitet end de selv samme vine modnet under normale forhold i en vinkælder. Château Larrivet Haut-Brion i Pessac-Léognan i Bordeaux og Mira Winery i Napa Valley er blot to af de mange vinhuse, der har forsøgt sig med hav-modning.
Et firma, Sea Aged Wine, tilbyder nu vinproducenterne en mulighed for at hav-modne vine på landjorden - hvilket måske umiddelbart lyder lidt selvmodsigende.
Slipper for at dykke ned
Det er britiske Graham Smith, der har grundlagt Sea Aged Wine, som har sin base i Spanien.
Smith har opfundet en særlig temperaturkontrolleret tank, som bliver fyldt med havvand fra Middelhavet, hvorefter vinene bliver sænket ned i tanken.
Der er plads til i alt 1000 flasker i en tank, og systemet har flere fordele. Det er selvsagt langt lettere at opbevare flaskerne på landjorden, så man slipper for at skulle dykke ned i havet, hver gang man skal kontrollere, om alt er i orden. Det er også lettere at styre den temperatur, vinene opbevares ved. Og så undgår man, at der siver forurenende vand ind i flaskerne. Det store pres, som havets uendelige mængder vand lægger på flaskerne, kan nemlig nogle gange medføre, at propperne eller skruelågene bliver utætte.
En kunde fra Jordan
Sea Aged Wine er i stand til at modne alle typer vin, fremstillet på enhver tænkelig drue. Firmaet har netop indledt et samarbejde med det jordanske vinhus Jordan River Wines, der har sendt nogle af sine vine på Merlot, Carbernet Sauvignon og Chardonnay til Sea Aged Wine i Spanien. Her eksperimenterer man i øjeblikket med vinene for at finde frem til nøjagtig, hvor længe de forskellige vintyper bør hav-modne for at opnå det optimale resultat.
Sea Aged Wine fremstiller selv hav-modnede spanske vine, som kan købes (og sendes til Danmark) via firmaets
hjemmeside.
Kapslen drejes flere gange rundt om flaskehalsen, hvorved proppen automatisk trækkes op.
Kapslen virker som proptrækker
Det ukrainske designfirma Navigator har lanceret en meget smart vinkapsel, der fungerer som proptrækker.
Alt, hvad man skal gøre, er at dreje kapslen rundt om flaskehalsen nogle gange, hvorved proppen samtidig trækkes stadig længere op. Når proppen er trukket op af flaskehalsen, bliver den siddende i kapslen, så hvis man vil gemme noget af vinen i flasken, kan man nemt - ved at dreje den anden vej - sætte proppen i igen.
Kapslen virker til både kork- og plasticpropper, og åbningen af flasken skulle ifølge firmaet ikke kræve særligt mange kræfter.
Man kan læse mere om den geniale kapsel og se en lille film om, hvordan den virker ved at klikke her.
Rødvin er godt for leveren
- Pas nu på leveren, lyder et godt gammelt råd til folk, der har et alt for stort alkoholforbrug. Og sandt nok, så kan et vedvarende overforbrug af alkohol skade leveren.
Til gengæld kan et moderat forbrug af rødvin ligefrem være gavnligt for folk, der lider af fedtlever. Det viser et amerikansk forskningsprojekt udført i et samarbejde mellem forskere fra universiteterne i henholdsvis Florida og Nebraska.
Fedtlever, hvor fedt ophober sig i levercellerne, ses hos overvægtige mennesker, og lidelsen er blevet stadig mere udbredt i de sidste par årtier.
Man kan leve med fedtlever i årevis, uden at mærke nogen symptomer, men lidelsen kan med tiden føre til leverbetændelse, skrumpelever og leversvigt.
Satte gang i fedtforbrændingen
Det, som skulle gøre underværker, når det gælder kampen mod fedtlever, er ellaginsyre, en antioxidant, som findes i blå druer og dermed i rødvin.
De amerikanske forskere har udført flere forsøg over en periode på tre år. I et af forsøgene inddelte de mus i to hold og gav det ene hold fedtfattig mad og det andet mad med et højt fedtindhold. En del af de mus, der fik den fedtholdige kost, fik et stykke tid efter også et ekstrakt af phytokemikalier fra rødvinsdruer. Phytokemikalier er helsebringende bioaktive stoffer, som ud over ellaginsyre også omfatter resveratrol og fenolet quercetin.
Det viste sig, at de mus, der fik phytokemikalierne, blev bedre i stand til at forbrænde fedtet, så det ikke ophobede sig i leveren, ligesom blodsukkerniveauet i løbet af blot seks uger med indtagelse af kemikalierne var lige så lavt som hos de mus, der fik fedtfattig kost. Et forhøjet blodsukkerniveau betyder øget fedtophobning.
Forskerne fandt også frem til, at ellaginsyre var det af phytokemikalierne, der havde så absolut den bedste effekt.
Måske bedst med fadmodnet rødvin
I endnu et forsøg - denne gang i et reagensglas - udsatte forskerne en fedtlever fra et menneske for ellaginsyre.
Og også her var resultatet positivt, idet ellaginsyren hjalp til med at forbrænde noget af fedtet i leveren.
Ifølge forskerne skal der kun en meget lille dosis ellaginsyre til for at opnå den godgørende effekt. En daglig dosis, der svarer til den, som findes i to glas rødvin, skulle være nok.
Da egetræ også har et højt indhold af ellaginsyre, mener forskerne, at der måske er en ekstra fordel ved at drikke fadmodnet rødvin. Men om den teori holder vand, kræver ekstra undersøgelser.
Man kan læse mere om forskningen ved at
klikke her.
Frizzentis smarte tappeanlæg kan tappe både vin og færdig miksede cocktails.
Vin og cocktails fra tappehaner
Et britisk firma, Frizzenti, lancerede for et par år siden et koncept til barer og restauranter, der gør det muligt at tappe vin direkte fra en hane. Konceptet fungerer nøjagtig som med fadøl, hvor en fustage er forbundet til et tappesystem.
I dag omfatter Frizzentis koncept både mousserende vine og stillevine - og som noget helt nyt også et udvalg af tre trendy cocktails: Mojito, Aperol Spritz og Espresso Martini.
Fire gange hurtigere servering
Mens vinene leveres i fustager med 20 liter, tappes cocktailene fra 10 liters bag-in-box. Og nyskabelsen har ifølge Frizzenti flere fordele - blandt andet kan man betjene gæsterne helt op til fire gange hurtigere, end hvis cocktailene skal laves fra bunden af. Og så vil de forskellige drinks altid smage ligesom sidste gang, gæsten fik dem serveret.
For at gøre det nemmere for kunderne, der blandt andet omfatter hotelkæder som Marriott og Hilton, har Frizzenti designet hele barsystemer med bardiske, hylder, tappehaner osv. lige til at installere.
Det lyder jo meget smart alt sammen, men også lidt kedelig. For mange er det at se cocktailen blive kreeret en del af nydelsen - ikke mindst, hvis bartenderen jonglerer med shakere og flasker …
Cabernet Sauvignon. Foto: Wikipedia/Magnus Manske.
Verdens mest plantede druer
På verdensplan dyrkes der 10.000 druesorter - såvel spisedruer, som sorter til vinfremstilling. Alligevel er hele 33% af det totale vinmarksareal dækket af kun tretten forskellige druesorter.
Ifølge en ny rapport fra Organisation of Vine & Wine (OIV) - dog baseret på tal fra 2015 - er det en spisedrue, Kyoho, der er mest udbredt. Kyoho, der betyder ”den enorme bjergdrue”, er yderst populær i Japan, Kina og Korea, hvor den nydes presset i cocktails eller som dessert uden skind.
I alt dækker Kyoho 365.000 hektar af jordens overflade. Druen er dog skarpt fulgt af verdens mest udbredte drue til vinfremstilling, Cabernet Sauvignon, der dyrkes på 340.000 hektar, svarende til 4,5% af det globale vinmarksareal.
Nedenfor har vi listet de ti mest udbredte druer til vinfremstilling og det antal hektar, som de dækker globalt.
Druernes topti
* Cabernet-Sauvignon: 340.000 hektar
* Merlot: 266.000 hektar
* Tempranillo: 231.000 hektar
* Airen: 218.000 hektar
* Chardonnay: 211.000 hektar
* Syrah: 190.000 hektar
* Grenache Noir (eller Garnacha tinta): 163.000 hektar
* Sauvignon Blanc: 121.000 hektar
* Pinot Noir (eller Blauerburgunder): 115.000 hektar
* Ugni Blanc (eller Trebbiano Toscano): 111.000 hektar
På de fem sansers vandring bliver man belønnet med rigelige mængder lokal mad og vin.
De fem sansers vandring
Efter et års pause vender den populære vandretur, ”La Balade des 5 Sens” (de fem sansers vandring) tilbage.
Turen strækker sig over 8 kilometer, og startskuddet lyder d. 10. maj i den sydfranske by Peyriac-de-Mer.
Der er ikke tale om en hård stroppetur, idet der er syv stationer undervejs, hvor man stopper for at spise og drikke lokal mad og vin og få en snak med vinbønderne. Tilsammen udgør forplejningen ved stationerne et fuldt måltid - lige fra apéritiffen det første sted til kaffe med avec ved den sidste station.
Traditionen tro vil lokale orkestre sørge for underholdningen, mens man nyder lækkerierne. Og falder man for en vin undervejs, kan man købe den, når man kommer i mål senere på dagen.
Der er sat et loft over deltagerantallet på 450, og man vandrer i hold på omkring 30 personer med en guide, der fortæller om de vinmarker og byer, man kommer forbi.
De fleste deltagere er selvsagt franskmænd, men der er også en hel del udlændinge med på vandringen. Ved at
klikke her kan man læse mere om turen - ganske vist kun på fransk - og bestille billetter til 48 euro (cirka 358 kr.) pr. person.
Et lille udpluk af de kostbare vine, der kommer under hammeren d. 31. marts.
Salg af vinkælder går til velgørenhed
De fleste vinsamlere, der sælger ud af deres samling, bruger pengene til en jordomrejse, et nyt hus eller måske nye spændende flasker til vinkælderen.
Men det gælder ikke den anonyme samler, som nu sætter hele sin vinsamling til salg hos Sotheby’s d. 31. marts. Hver en krone fra salget går nemlig til velgørende formål. Hovedparten af beløbet vil tilflyde ”Rural Education Action Program”, et program der hjælper fattige kinesiske børn fra landdistrikterne med undervisning og ernæringsvejledning.
Programmet er søsat for år tilbage af Stanford University i Californien, og at sælgeren har valgt at støtte netop kinesiske børn skyldes, at vedkommende under en rejse i Kina blev grebet af den enorme fattigdom, der hersker i mange kinesiske landsbyer.
Den mest værdifulde samling
Tilsammen er de i alt 800 partier vine vurderet til det, der svarer til 46 millioner kr., og auktionen vil løbe af stabelen i Hong Kong.
Ifølge auktionshuset er det den mest værdifulde vinsamling fra én og samme ejer, som det nogensinde har sat til salg i den kinesiske region.
Den anonyme sælger er dog ikke nødvendigvis kineser eller fra Hong Kong - vinene har haft til huse i en kælder i Storbritannien.
Blandt højdepunkterne er kasser med Château Lafite 1961, Mouton Rothschild 1959 og 1982, Haut-Brion 1989, Petrus 1970 og La Tâche 1978 fra Domaine de la Romanée-Conti.
En bibel for Barolo-elskere
Den italienske vinskribent Alessandro Masnaghetti er kendt for sine yderst detaljerede kort over de italienske vindistrikter. Kortene bygger på luftfotografier eller satellitbilleder, og efterfølgende har Masnaghetti krydstjekket ejendom for ejendom med matrikeldokumenter og besøg på stedet. De fine kort indgår også i hans anmelderroste bøger om Barolo og Barbaresco.
Nu har Masnaghetti bedrevet en opfølger af sin bog om Barolo med titlen Barolo MGA (Menzioni Geografiche Aggiuntive) vol 2.
Teksten i bogen er på både italiensk og engelsk, og som altid går Masnaghetti grundigt til værks. Her er alle de dybdeborende informationer om historien, årgangene og høstdata, som ikke kan fås andre steder, og som er et must for enhver, der vil et spadestik dybere i Barolo’ens verden. Til bogen, der er på 284 sider, hører også tre separate kort.
Et rigtig godt tilbud
Barolo MGA vol 2 udkommer til april, hvor den vil kunne købes online hos
Enogea til 76 euro inklusiv forsendelse (cirka 565 kr.). Men allerede nu har man en unik chance for at bestille et eksemplar til en yderst favorabel pris.
Alessandro Masnaghetti har nemlig givet
Vinakademiet - hvor han for nylig afholdt en masterclass - mulighed for at sælge bogen til en introduktionspris ved bestilling senest d. 28. februar. Prisen vil da være 335 kr. ved afhentning på akademiets uddannelsessteder i København eller Silkeborg - eller 415 kr. inklusiv forsendelse med Postnord.
Ved selvafhentning er der således hele 40% at spare i forhold til normalprisen hos Enogea.
Bogen bestilles ved at sende en mail til
info@vinakademiet.dk. Angiv navn og fakturaadresse, antal bøger, hvorvidt bogen ønskes afhentet eller tilsendt og i så fald til hvilken postadresse. Herefter modtager man en bekræftelse og nærmere information om betaling og levering. Bogen forventes på lager i sidste halvdel af april.
Man kan få en smagsprøve på den nye bog ved at
klikke her.
Club Golds guldbelagte og champagne-infuserede doughnut.
Doughnut med guld og champagne
Der er rigtig mange mennesker rundt om i verden, der er kommet med chokolade eller vin til den udkårne på Valentins dag d. 14. februar.
I Adelaide i South Australia kunne de, der virkelig ville overraske kæresten, konen eller manden, gøre det med en forgyldt og champagne-infuseret doughnut.
Skaberen af denne doughnut er firmaet Club Gold, og champagnen, som den blev infuseret med, var ingen ringere end Cristal, en champagne til over 1000 kr. flasken.
Den færdige doughnut blev så belagt med rigelige mængder 24 karat bladguld.
Prisen for en enkelt doughnut var 100 AUD (cirka 475 kr.) - hvis man købte flere, var der selvfølgelig mængderabat. Tolv styk kostede således 1000 AUD (cirka 4750 kr.).
Køberne af de gyldne doughnuts fik dem selvfølgelig bragt til døren - eller til kærestens dør.
Club Gold fortsætter nu med at fremstille doghnutten i mini-format til bryllupper og andre festlige begivenheder.
Se de mange Store Billeder
I sidste uge nævnte vi den belgiske designer og fotograf Manon Wethly, der kaster glas med forskellige væsker højt op i luften og snupper et billede af resultatet. Hun har blandt andet lavet en fotoserie, hvor flyvende rødvin danner rene kunstværker. Et af disse billeder bringer vi som denne uges Store Billede længere nede på siden.
I vores serie af Store Billeder er vi nu nået op på 466 styk. Samtlige af de flotte, betagende og underholdende billeder kan ses ved at klikke på linkene over ugens billede.
Hvis du har taget et vinøst billede, som du synes er særligt godt, så send det endelig i høj opløsning til
anker@tiedemann.dk. Måske kan vi så bruge det som ugens store billede.
Når den aromatiske kugle dumpes ned i glasset med tequila, forvandler den indholdet til en smagfuld cocktail. Foto: Patrón.
Med inspiration fra badebomber
Hvis man har et badekar, har man måske prøvet at dumpe en såkaldt badebombe ned i vandet. Bomben bruser op, opløses og efterlader vandet blødt og velduftende.
Den slags badebomber har inspireret firmaet bag det førende amerikanske tequila-mærke Patrón til at fremstille ”Margarita-bomber”, som man dumper ned i et glas med tequila, hvorefter bomben opløses og forvandler indholdet til en færdig Margarita cocktail.
Bomberne er skabt med forskellige smagskombinationer, som alle giver lidt alternative udgaver af den kendte cocktail. Blandt kombinationerne er passionsfrugt og jalapeño, tomat og timian, selleri og hyldeblomster, krydret blomme og te og orangemarmelade med sherry.
Ifølge Patrón er der ikke tale om syntetisk fremstillede smage men derimod aromaer lavet på naturlige ingredienser.
Foreløbig vil bomberne kun kunne købes af de 1100 medlemmer af den private klub
Norwood Club i New York, som åbenbart er udvalgt som prøveklud.
Prisen er 30 dollars (cirka 180 kr.) pr. bombe og ledsagende tequila. Den 22. februar holder klubben dog baren åben, så ikke medlemmer kan afprøve nyskabelsen.
Skan der Bronx på 80% alkohol.
Verdens stærkeste gin - endnu engang
I sidste uge nævnte vi, at det skotske Twin River Distillery havde fremstillet - ifølge destilleriet selv - verdens stærkeste gin med 77% alkohol. Naked Uncut er navnet på den stærke sag.
Men den verdensrekord holder altså ikke. En af vores læsere, Jess Juul Hansen, har gjort os opmærksom på en anden og endnu stærkere gin. Skan der Bronx hedder den, og den har intet med Bronx-kvarteret i New York at gøre, men derimod med danske Skanderborg.
Da vinfolkene bag Vinoble & Vinspecialisten i Skanderborg hørte, at der i Sverige var fremstillet en gin med 76% alkohol, tænkte de, at den rekord måtte de slå. Og de allierede sig derfor med et destilleri i Europa - hvilket destilleri forbliver en hemmelighed - for at lave verdens stærkeste gin.
Skan der Bronx, som er vinfolkenes kælenavn for Skanderborg, holder hele 80% i alkoholstyrke. Så den skotske gin lægger sig procentmæssigt lige midt imellem den svenske og så den danske rekordindehaver.
Til Skan der Bronx er der brugt otte forskellige botanicals, der ud over enebær er koriander, kanel, citronskræl, appelsin, mynte, timian og kamilleblomster.
Ginnen kan købes for 450 kr. ved at
klikke her.
Den store cocktailblander-bil, som i løbet af 2018 vil køre rundt mellem de amerikanske byer.
Gigantisk cocktailshaker kører USA tynd
I årets løb vil amerikanerne kunne se en noget anderledes ”cementblander-bil”, hvor blanderen er udformet som en gigantisk cocktailshaker. Og den indeholder da også en cocktail, nemlig Mixed Up Monkey, hvor hovedingrediensen er det skotske whiskymærke Monkey Shoulder.
I alt vil shakeren blive fyldt med 123.000 flasker whisky. Derudover indeholder cocktailen nogle ordentlig skvæt myntesirup, soda og citronsaft.
Det er ejeren af whiskymærket, William Grant & Sons, der har fået ideen til den gigantiske shaker, og planen er, at shaker-bilen skal stoppe i en række amerikanske byer, hvor folk så kan troppe op og få en smagsprøve på Mixed Up Monkey tappet direkte i glassene fra shakeren. Første stop bliver Arizona Cocktail Week i Phoenix, som afholdes d. 17. til 19. februar.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Robert Skalli.
Vinens Hall of Fame
Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Robert Skalli.
Robert Skalli (f. 1950) er en ildsjæl i det franske Languedoc, og igen og igen markerer han sig som igangsætter og debattør.
Hans familie stammer fra Algier, hvor den siden begyndelsen af 1900-tallet indførte og dyrkede sydfranske druesorter. I 1961 i forbindelse med Algiers frihedskamp flyttede familien til Korsika, hvor faderen, Francis Skalli, skabte vingården Terra Vecchia.
I 1964 kunne historien være sluttet, da Francis Skalli omkom ved en flyulykke i Montpellier, 39 år gammel, men familien fortsatte arbejdet, og i 1974 fulgte Robert, 24 år gammel, i faderens vinøse fodspor og slog sig ned i Languedoc.
I begyndelsen af 80’erne rejste han og hans onkel, Albert, til Californien, hvor de opdagede store ligheder mellem Napa Valley og Languedoc. Her fødtes drømmen om at forvandle det gamle Midi til nutidens Languedoc med dets mange kvalitetsvine.
I Napa købte familien en vingård på 600 hektar, og i 1986 købte Robert Skalli endnu en vingård i Rutherford og skabte det fine vinhus
St Supéry omkring et lille historisk hus bygget i 1882.
Og hjemme i Languedoc gik han igang med sin revolution. Han skabte vine på druenavne – hvilket var et direkte angreb på de franske traditioner, som bygger på systemet med appellations d'origine contrôlée – og han kørte regionen rundt for at overtale vinbønderne til at vove at plante de nye druer: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon ...
I 1987 lykkedes det en gruppe engagerede vinbønder, anført af Robert Skalli, at få oprettet appellationen Vin de Pays d'Oc, der er blevet den mest kendte af Frankrigs landvine.
Med tiden kom hans imperium, firmaet Skalli wines, til at omfatte mange vinhuse og mærkevine på fransk jord - heriblandt Fortant, F, Robert Skalli, Caves Notre Dame, Silène des Peyrals og Couleurs du Sud i Languedoc, Maison Bouachon og Caves Saint Pierre i Châteauneuf-du-Pape, Terra Vecchia og Clos Poggiale på Korsika.
I 2011 solgte Robert Skalli næsten samlige af sine vinhuse, marker og mærker til Boisset men beholdt St Supéry, som han dog solgte i 2015 til Chanel.
Ugens vinøse billede
Sidste sommer var Carsten Holm på ferie i Tessin - den italiensk talende del af Schweiz. På et vinmuseum tog han dette billede af en gigantisk vinpresse, som har været brugt til såvel druer, som til oliven og nødder.
En analyse af pressen, der er skabt af granit og store lærketræsstammer, har vist, at de ældste dele er fra 1550.
Pressen har været anvendt til vin og olie lige indtil 1960, hvor den så endte på museet.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
466
En belgisk fotograf kaster med fyldte vinglas og fanger dem med sit kamera (foto © Manon Wethly).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 28 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen