Nyheder for uge 11, 2018



Vinspecialist Henrik Christensen med den meget gamle (og fulde) vinflaske.

En fantastisk vinflaske

Vi nævner ofte, når de store internationale auktionshuse som fx Sotheby’s får sjældne gamle vinflasker under hammeren.

Men den slags klenodier tilflyder også danske auktionshuse. Hos Bruun Rasmussen kan man indtil d. 18. marts byde online på noget af en sjældenhed - og den ældste vinflaske, auktionshuset nogensinde har haft udbudt til salg. Laveste og højeste vurdering ligger da også på henholdsvis 40.000 kr. og 50.000 kr.
Flasken var ombord på det hollandske handelsskib Vliegend Hert (Flyvende Hjort), da det i 1735 sejlede med kurs mod Jakarta i Indonesien.
Kun fire timer efter afrejsen fra Holland stødte skibet på grund og sank med samtlige 256 besætningsmedlemmer og dets værdifulde last.

Formet som et løg


Da skibet blev bjerget i 1981, blev omkring hundrede flasker hevet op fra havets bund sammen med en skat bestående af flere tusinde guld- og sølvmønter. De fleste af flaskerne var desværre i en miserabel tilstand - kun nogle få var intakte, heriblandt den flaske, der nu er til salg hos Bruun Rasmussen.
I 1700-tallet blev vinflaskerne ikke forsynet med årgangsetiketter, og selv om flasken havde haft en etiket, ville den for længst være gået til efter de cirka 250 år på havets bund.
Derfor er det også svært at udtale sig nøjagtigt om, hvilken vin og årgang flasken indeholder:
- Der er tale om en flaske af typen ”onion-bottle” (løg-flaske), fortæller Bruun Rasmussens vinspecialist, Henrik Christensen. - Den var typisk for perioden fra slutningen af 1600-tallet til midten af 1700-tallet og blev brugt til alle vintyper.

Kan indeholde portvin


- Det, vi med sikkerhed kan sige, er, at hollænderne handlede med vin fra den tyske del af Rhinen, ligesom de havde handelsruter, som løb ned over Pyrenæerne til Portugal og Spanien, så sandsynligheden for, at flasken kan indeholde portvin eller madeira, er også til stede.
- Hvis det er tilfældet, er der en mulighed for, at vinen fortsat er drikkelig. Om indholdet så smager godt er jo subjektivt, men man skal nok have en forkærlighed for ældre vine ...

Byd med online


Ifølge Henrik Christensen er vinen så autentisk, som en vin af den alder overhovedet kan være med originalt indhold og prop. Og så er den indhyllet i et smukt lag af perlemor efter sit lange ophold på havets bund.
De fleste af flaskerne fra Vliegend Hert er i dag ejet af museer - blandt andet af det maritime museum i Vlissingen i Holland.
Man kan se den historiske vinflaske på Bruun Rasmussens eftersyn i Nordhavn i København. Og hvis man vil byde med, skal man klikke her - i skrivende stund ligger buddet på 26.000 kr.
Bruun Rasmussen har også lagt en lille film på YouTube om den legendariske flaske.


Champagnehuset Piper-Heidsieck havde designet en ganske særlig flaske til Oscar-festen.

1500 flasker champagne

Årets Oscar-statuetter er delt ud for 90. gang, og det foregik som altid ledsaget af en masse festivitas, mad og drikke til de mange indbudte filmstjerner og gæster.
Og hvad fik de så at drikke? Champagne er selvfølgelig et ”must” ved en sådan lejlighed, og her leverede champagnehuset Piper-Heidsieck for fjerde år i træk 1500 flasker - såvel almindelige som magnumflasker - nok til 8500 glas champagne.

Cocktails og 15 kg kaviar


I 2017 underskrev film- og vinproducenten Francis Ford Coppola en treårig kontrakt om levering af vin med Academy Awards, der står bag Oscar-uddelingen. Så i år blev der serveret i alt 10.900 glas Chardonnay og Cabernet Sauvignon fra Francis Ford Coppola Winery til det store "after party".
Derudover blev der også drukket cocktails i lange baner - blandt andet 5000 styk, hvor hovedingrediensen var tequila af mærket Don Julio.
Til den megen vin og spiritus blev der serveret 15 kg amerikansk kaviar, 1500 vagtelæg, 250 hummere, 800 krabbeklør samt en lang række andre delikatesser. Og der skulle mere end 1000 mand til at tilberede den megen mad.


Et af de rigtig mange store og små rum i Alux.

Nyd vin i en drypstenshule

At besøge en drypstenshule er som regel en imponerende oplevelse. Kolossale hvælvede rum afløses af små huler, og over alt er der stalaktitter (de drypsten, der hænger ned fra loftet).
For de af vores læsere, der godt kan lide at besøge disse store huler, venter der en lidt anderledes oplevelse i en drypstenshule i Playa del Carmen i Mexico.
I denne 10.000 år gamle hule er der nemlig indrettet restaurant, lounge og bar under det fælles navn Alux.
Som gæst i baren hos Alux kan man nyde vin fra flasker, der opbevares i en vinkælder i et af hulens rum, eller man kan forsøge sig med en eksotisk maya-cocktail. I restauranten serveres der traditionelle mexicanske retter med et internationalt touch.
I de store og små rum er der plads til i alt 250 gæster, der har udsigt til både stalaktitter og en underjordisk sø.
Man kan læse mere, se flere billeder og få en virtuel tur rundt i grotten ved at klikke her.

En boblende succes

Briterne skænker bobler i glassene som aldrig før - hvilket især skyldes, at mousserende vin ikke længere kun er noget, man drikker ved festlige lejligheder, men derimod året rundt.

Det betyder så også, at briterne i stigende grad køber andre - og billigere - boblevine end champagne. For omkring fem år siden eksploderede salget af den italienske prosecco. Dernæst fik briterne øjnene op for hjemlige bobler - hos forretningskæden Marks & Spencer øgedes salget af engelsk mousserende vin således med 15% i 2017 sammenlignet med året før.
Ifølge nye tal fra IWSR (International Wine and Spirit Research) blev der sidset år i alt solgt lidt over 120 millioner flasker mousserende vin til en værdi af 850 mio. pund (cirka 7 milliarder kr.) i Storbritannien.

Crémant, det nye store hit?


Noget tyder på, at seneste trend inden for bobler er den franske crémant. Den fremstilles i otte forskellige distrikter og på samme måde som champagne. Men den er en hel del billigere.
Hos Waitrose er salget af crémant steget med 28% i de sidste to måneder sammenlignet med samme periode i 2017, og det toppede d. 14. februar på Valentins dag. Supermarkedskæden forventer, at crémant bliver 2018’s helt store vinsællert.
Og hvordan ser det så ud med markedet for mousserende vin herhjemme? Ifølge Coop, der sælger vin landsdækkende i butikskæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Irma og Fakta, går det rigtig godt med champagne-salget - og især med Coops primære champagnehus Canard Duchêne.
Derudover er der også her positive tegn at spore, når det gælder salget af crémant fra Bourgogne, Alsace, Loire og Bordeaux.


Sidste års vindere af DM i blindsmagning var Hørning Mad og Vin bestående af (fra venstre): Peter Hørning, Søren Eerslew og Steffen Overgaard Feddersen.

DM i blindsmagning 2018

Da Vinakademiet og magasinet Gastro for fem år siden tog initiativ til et Danmarksmesterskab i blindsmagning, var man nok ikke forberedt på, hvor stor en succes en sådan konkurrence ville blive. For hvert år har stadig flere danskere med skarpe smagsløg meldt sig til.
I år afholdes mesterskabet d. 6. maj på Hotel- og Restaurantskolen i Valby. Deltagerne har traditionen tro tilmeldt sig i form af tremands-hold bestående af vinimportører, sommelierer og vinskribenter - men også af ganske almindelige vinentusiaster. Mesterskabet er nemlig for enhver, der har lyst til at tage udfordringen op.

Publikum kan vinde vinpræmier


Hovedkonkurrencen består af blindsmagning af tolv vine. De tre bedste hold dyster herefter i en finale med blindsmagning af yderligere tre vine.
Deltagerpladserne er for længst revet væk, men det er stadig muligt at komme med som tilskuer - man skal bare troppe op fra kl. 15.45 (indgang via porten Kjeldsgårdsvej 1). Her kan man så smage finale-vinene samtidig med finalisterne, ligesom der vil være mulighed for at deltage i en konkurrence med vinpræmier.
Man kan læse mere om DM i blindsmagning på Vinakademiets facebookside, hvor informationerne løbende opdateres.


Fra udstillingen af plaque de muselets.

En million små låg af blik

Man kan samle på mange forskellige ting og sager - en af dem er plaque de muselet, eller på dansk muselet-plade. Det er det lille runde låg af blik, der sidder oven på champagnepropperne og under ståltråden (muselet). Pladen ses også på andre mousserende vine.

For nylig afholdtes Mondial de la capsule de Champagne, den store udstilling for de små champagne-muselet-plader i byen Mesnil-sur-Oger i Marne i Champagne.
Omkring hundrede udstillere, 6000 besøgende og en million plaque de muselets befolkede ifølge La Revue du Vin de France den 3700 kvadratmeter store udstillingshal.

149.000 kr. for et lille bliklåg


Det var syvende år i træk, udstillingen blev afholdt, og en hel del af de besøgende var traditionen tro samlere, såkaldte placomusophiler. Man regner med, at der på verdensplan er omkring 80.000 samlere af champagne-muselet-plader. Dertil kommer så alle dem, der samler på muselet-plader fra cava og andre mousserende vine.
Men der var også masser af nysgerrige gæster fra såvel Frankrig som andre lande - og flere børn var ligeledes troppet op, enkelte af dem som udstillere med egne små samlinger.
Nogle muselet-plader er mere eftertragtede (og dyrere) end andre. Med på udstillingen var blandt andet en plade, som havde prydet proppen i en flaske Pol Roger champagne årgang 1923. Denne lille plaque de muselet er vurderet til 20.000 euro (cirka 149.000 kr.).
Udstillingen har sin egen facebookside, hvor man kan se flere billeder - blandt andet af den gamle Pol Roger-plade.


Glasset holder styr på kalorierne

Tæl kalorierne, mens du drikker vinen. Det er ideen bag et vinglas fremstillet af det amerikanske firma Caloric Cuvée.

I glasset er der indgraveret mål for, hvor mange kalorier man indtager undervejs. Ved 8 cl har man fx indtaget 50 kalorier. Ud for den øverste målestreg på glasset står der "Who Cares", hvilket indikerer, at man er nået et stadie, hvor man holder op med at tælle.
Det var en hjemmegående mor, der var på slankekur, og en gravør, der fik ideen til vinglasset.
Glasset, der er navngivet Calorie Counting Wine Glass, er selvfølgelig helt i tråd med trenden for lav-kalorieholdige vine på det amerikanske marked. Herhjemme ville det nok ikke få en fod til jorden …
Men hvis man gerne vil have sådan et glas, så kan det købes hos Amazon, hvor det koster 18 dollars (cirka 109 kr.) plus forsendelse.



Den 270 mand store jury, der bedømte vinene ved Mundus Vini årgang 2018.

270 dommere og 6770 vine

Der findes mange førende internationale vinkonkurrencer rundt om i verden. En af dem er Mundus Vini, hvis første udgave blev afholdt for sytten år siden.

Det er det tyske forlag Meininger, der står bag konkurrencen, som afholdes i Neustadt hvert forår og efterår.
For nylig gjaldt det således forårets konkurrence, hvor et 270 mand stort dommerpanel, bestående af sommelierer, vinskribenter og andre vinbranchefolk, smagte sig gennem de i alt 6770 indsendte vine fra hele verden.

33 vine fik topkarakter


De fleste af vinene (1700) var italienske, dernæst markerede Spanien sig med hele 1400, hvorefter fulgte Frankrig med 750.
I alt blev 33 af de mange vine belønnet med den højeste anerkendelse, den store guldmedalje, mens 1102 vine fik guld og 1575 sølv.
Selve medaljeoverrækkelsen vil finde sted på Mundus Vinis stand ved verdens største vinbranchemesse, ProWein, der afholdes fra d. 18. til 20. marts.
Ved at klikke her kan man se listen over samtlige medaljerede vine.


De store krukker rulles over stok og sten ind i vineriet. Fra traileren til filmen.

Film skruer tiden 8000 år tilbage

Den traditionelle måde at fremstille vin på i Georgien er at gære og modne den i kæmpestore lerkrukker, såkaldte qvevri.

Nu har den amerikanske filminstruktør, Emily Railsback, og den prisbelønnede sommelier Jeremy Quinn skabt en film, Our Blood Is Wine, der giver et levende indblik i denne mere end 8000 år gamle fremstillingsmetode.
De to amerikanere har indlogeret sig hos en vinfamilie langt ude på landet i Georgien. Og her følger de vinfremstillingen fra druehøst til færdig vin. Man ser også, hvordan krukkerne bliver lavet - og hvordan de rulles ind i vineriet, hvor de graves ned under kældergulvet, så vinen opbevares så køligt som muligt.

Se traileren


Anvendelsen af qvevri forsvandt næsten, dengang Georgien var en del af Sovjetunionen. Men nu er der en stigende interesse blandt de georgiske vinproducenter for igen at tage sådanne krukker i brug.
Foreløbig må man nøjes med at se traileren til filmen - der dog tyder på, at den 1,18 timer lange dokumentarfilm er værd at se.
Filmen har været vist for første gang under filmfestivalen i Berlin i februar. Den 9. marts vil udvalgte biografer i USA vise den, og senere på året kan den blive allemandseje.
Man kan se traileren og følge med i, hvornår filmen kan downloades hos dens producent, Music Box Films, ved at klikke her.


Foto: CIVP.

Stor succes for fransk rosé

Der er intet, der tyder på, at den globale trend for rosévin er på vej retur. Især vinproducenterne i det sydfranske Provence, der er berømt for sin rosé, svæver i disse år på en lyserød sky. Eksportpilen peger kun i én retning, og det er opad. Det viser nye tal fra distriktets vinråd, Conseil interprofessionnel des vins de Provence (CIVP).

Indtil 2010 blev det meste rosé fra Provence nydt af franskmændene selv. Men så begyndte eksporten at tage fart, og i 2014 steg den i mængde med gigantiske 34% i forhold til året før. I 2015 var der igen en vækst i eksporten på 31% og i 2016 på 36%.
Den største aftager af rosé fra Provence er USA, der i 2017 tegnede sig for 43% af den samlede eksport - i alt 22 millioner flasker.



Som et mystisk insekt

Vi har tidligere nævnt den franske skulptør Etienne Meneau, der blandt andet gør det i karafler - og det er nogle meget skulpturelle nogle af slagsen.
Den første karaffel lavede han i 1996, og alle er de skabt af rør, der forgrener sig og vækker mindelser om gevirer eller hjertet og dets blodårer.
Nyeste skud på stammen er Bleue (blå), som har en midterstamme af blåt glas på hvilken, der er placeret en masse små ”grene”. Når man har hældt en flaske rødvin i karaflen, vil den øverste del af stammen stadig fremstå i sin klare blå farve. Karaflen minder lidt om et eksotisk insekt.
Karaffel-kreationerne er spændende, men ikke særligt funktionelle. Meneau lægger heller ikke skjul på, at funktionen kommer i anden række - han er kunstner, og æstetikken spiller førsteviolin.
Vinen kan umuligt blive særlig godt iltet i glasrørene. Og tanken om at skulle rengøre karaflerne efter brug er da lidt af et mareridt.
Man kan se alle hans karafler ved at klikke her.
En dåse af den populære drink Chu-Hi - med en pose peanuts fastklæbet på toppen. Foto: Wikipedia/BrianAdler.

Coca-Colas alkoholprojekt

I de 130 år firmaet Coca-Cola har eksisteret, har det udelukkende solgt sodavand. Nu lancerer det for første gang nogensinde et produkt indeholdende alkohol - dog vil nyskabelsen kun blive solgt i Japan.
Coca-Cola vil nemlig have en fod inden for på det japanske marked for den populære alcopop-dåsedrink Chu-Hi. Den består af shôchû, en destilleret spiritus med et alkoholindhold på op til 45%, vand med brus og så en eller anden smagstilsætning - fx aroma af citron, æble eller jordbær. Når drinken er færdig, indeholder den op til cirka 8% alkohol.
Alt har jo en begyndelse - måske går vi en fremtid i møde med mange forskellige alkoholiske drikke fra det kendte sodavandsfirma.
Den ret rustikke BarBot fungerer faktisk ganske glimrende.

BarBot mikser cocktailen

Et computerfirma i Litauen, Visma Lietuva, har skabt en robot-bartender med navnet BarBot. Den kan blande et hav af forskellige cocktails ud fra ni forskellige flasker med spiritus, juice osv.
Til BarBot hører en app, som er forbundet til robotten via Bluetooth. Når man har downloadet appen, kan man klikke på den cocktail, man ønsker, hvorefter BarBot går i gang med at mikse. Via appen kan man også ændre på mængden af ingredienserne i en given cocktail, fjerne nogle af dem og tilføje andre og dermed skræddersy drinken til sine smagsløg.

En gør-det-selv robot


BarBot er ikke sat i produktion, og der er tale om en meget rustik prototype. Men den virker, og firmaet, der har kreeret den, opfordrer alle til at forsøge selv at lave robotten.
Ved at klikke her kan man på en lille film på YouTube se BarBot i funktion, og ved at klikke her kan man på en anden lille film se, hvordan robotten konstrueres.
Og her er endnu et link med listen over de materialer, dimser og software, man skal bruge - den er lang …
Vi hører gerne på info@vinavisen.dk, hvis nogle af vores læsere skulle have lyst til at give sig i kast med opgaven.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Johs. M. Klein Distribution har indgået aftale om salg og distribution af vine fra følgende tyske vinproducenter: Forstmeister Geltz-Zilliken i Saar, Weingut Dönnhoff, Oberhausen i Nahe, Schloss Vollrads og Weingut J.B. Becker i Rheingau, Weingut Schloss Sommerhausen i Franken og Weingut Selbach-Oster i Mosel.


May-Éliane de Lencquesaing.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til May-Éliane de Lencquesaing. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

May-Éliane de Lencquesaing (f. 1926) blev født ind i vinens verden, idet hendes far, Édouard Miailhe, var ud en familie af vinproducenter og vinkøbmænd, hvis historie strækker sig flere hundrede år tilbage i tiden.
I 1950 blev hun gift med den franske officer, Herve de Lencquesaing, og i 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne boede ægteparret i Kansas i USA, hvor han var udstationeret.
Kansas var en udørk, når det gjaldt vin dengang, men May-Éliane de Lencquesaing og hendes mand tog ofte til Napa Valley og lærte flere vinproducenter at kende. Og her fik hun for alvor interesse for vinfremstilling.
I 1978 flyttede hun og hendes familie tilbage til Bordeaux, hvor hun overtog ledelsen og 55% af aktierne i Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande i Pauillac, som havde været i hendes families eje i mere end 200 år. I løbet af få år havde hun også opkøbt de resterende aktier, og gennem de næste 30 år blev hun siddende i direktørstolen.
Kort tid efter sin hjemkomst til Frankrig tog hun en uddannelse i ønologi og kunne dermed selv sætte sit præg på slottets vine, og det er frem for alt May-Éliane de Lencquesaing, der har æren for, at Château Pichon Longuevilles vine i dag er berømte verden over.
Det er også lykkedes hende at udvide slottets oprindelige 40 hektar vinmarker til hele 89 ha, ligesom hun har sørget for, at vineriets udstyr i dag er top-moderne.
I 1997 købte hun desuden et andet slot i Haut Médoc, Château Bernadotte.
Ud over at pleje egne interesser har May-Éliane de Lencquesaing også været en utrættelig ambassadør for Bordeaux-vin i det hele taget på sine utallige rejser verden rundt.
I 2006 solgte hun Château Pichon Longueville - ikke for at hvile på laurbærrene, men for at kaste sig over et nyt projekt, nemlig det sydafrikanske vinhus Glenelly, som hun havde købt to år tidligere.
I 1994 blev hun i øvrigt tildelt den ærefulde titel af "Woman of the Year" af det britiske vinmagasin Decanter. Og i 2011 blev hun udnævnt til officer i Legion d’honneur (Æreslegionen) af den franske regering.
Adresse: Glenelly Estate, Lelie Street, Ida’s Valley, 7600 Stellenbosch, Sydafrika, tlf.: 0027 (0)21 809 6440, e-mail: wine@glenelly.co.za, www.glenellyestate.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Må der være blå druer i hvid cava?

Inge Jensen er stødt på en hvid cava, der indeholder en mindre mængde blå druer. Nu vil hun godt vide, om det er tilladt.
Det franske begreb Blanc de Blancs findes også i Spanien, og hvis en cava præsenteres som en Blanc de Blancs – en "hvid(vin) af hvide (dvs. grønne) druer", så er der kun grønne druer i vinen – Macabeo, Parellada, Xarel·lo, Chardonnay og/eller Subirat Parent (Malvasia). Til rosé cava bruges druen Trepat.
Til almindelig cava har man altid kunnet anvende et tilskud af de blå druer Garnacha og Monastrell (Mourvèdre) og fra og med 2007-årgangen tillige af Pinot Noir.


Ugens vinøse billede

Søren Mandrup har taget dette billede i Bolgheri i det toskanske Maremma. Det er Merlot-druer, der dyrkes i vinmarken, og de er beregnet til fremstilling af nogle af vinene fra vingården Ornellaia.
Det var på denne vingård, at Lodovico Antinori fra den berømte Antinori-familie skabte supertoskaneren Ornellaia.
Vingården er nabo til Tenuta San Guido, der i sin tid var ejet af Lodovicos fætter, Nicolò Incisa, manden bag vinen Sassicaia.
Måske blev Ornellaia ligefrem skabt for at konkurrere med fætterens Sassicaia, og nogle smagsløg hævder, at Ornellaia i dag overgår Sassicaia. Siden 2005 har vingården Ornellaia været ejet af familien Frescobaldi.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-469


469 En kritisk kunde smager på vinen på denne gamle tegning (udsnit).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Hvidvin

Collection, Fantini, Vino Bianco, Italien, 2016, lav alkohol (12%) 69 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport Forfriskende hvidvin uden det store smagsmæssige vingefang. I smagen noter af citrus og ananas, en fin sødme og knibsk syre.
Pierre Henri Morel, Luberon, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%) 79,5 kr., Irma En meget dejlig hvidvin fra Provence. Der er gods i den - god druesmag, mineralske noter, citrus og ananas. Og det hele fortsætter ud i den lange eftersmag.
Von den Terrassen, Josef Ehmoser, Grüner Veltliner, Østrig, 2016, lav alkohol (12%) 119 kr., Propperiet Dejlig hvidvin med en frisk druesmag, fin krydring, en lille sødme og mineralitet. En vin med personlighed - en af de bedre Veltlinere. Flasken har skruelåg.
Forster, Weingur Foster, Riesling, Nahe, Tyskland, 2016, lav alkohol (12%) 158 kr., pris på tilbud: 99 kr., Cappa Vin Denne hvidvin er både økologisk og vegansk - og velsmagende. Den har en let cremet smag af Riesling, tropiske frugter, grape og citrus, der altsammen mødes i harmoni med syre og sødme.

Rødvin

Coronas, Torres & Earth, Tempranillo, Catalunya, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%) 59,95 kr., pris på tilbud 16. marts-2. april: 35 kr.; sælges også i Kvickly, SuperBrugsen Nej, dette er ikke Torres' berømte Gran Coronas. Betragt den som en ungdommelig lillebror, der i høj grad er velskabt - og til 35 kr. simpelt hen et kup. Vinen er rigtig god med frugt, syre og sødme i passende mængder.
Tartana, Dueba Vitivinicola, Tempranillo, Castilla y León, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%) 69,95 kr., på tilbud indtil 18. marts: 50 kr. ved 6 flasker, Megavin.dk / Kvickly Odder Vellavet rødvin til kun 50 kr. - lidt af et kup. Vinen har en lækker frugtsmag med noter af brombær, grannåle - og et glas mere.
Atkins Farm, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2016, høj alkohol (14,8%) 79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company En rigtig god rødvin med fyldig og saftig frugt med noter af solbær, fin krydring og en tørhed ud i eftersmagen, der gør vinen velegnet til mad. Flasken har skruelåg.
Gran Sasso, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%) 79,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet Man er som regel i gode hænder, når man vælger druen Primitivo. Det er man også her. Det er en virkelig god rødvin med en ren, fyldig frugtsmag, god krydring, bløde tanniner, blød ... alting. Lang eftersmag.
Nero Grande, Femar Vini, Puglia IGP, Appassimento, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%) 89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk En af disse rødvine fra støvlehælen, der - med god ret - er så populære. Den er lavet efter Appassimento-metoden med de tørrede, rosinagtige druer og har en forførende sødme sammen med den gode, fyldige frugt og lange eftersmag.
La Châsse, Côtes du Rhône Villages, Plan de Dieu, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%) 89,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 11): 54,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly En af Villages-vinene, hvilket er en tak højere op ad kvalitets-stigen end den almindelige appellation Côtes du Rhône. Det er en dejlig rødvin, der dufter af modne kirsebær og mørk chokolade og har en krydret, intens smag med noter af lakrids i eftersmagen. Drik den til en kraftig sammenkogt kødret.
Nodus, Reserva de Familia, Bodegas Nodus, Utiel-Requena, Spanien, 2012, middel alkohol (14%) 99 kr., Multi Wine Harmonisk og kompleks rødvin med flot fadsmag efter atten måneder på fransk og amerikansk eg samt en "støvet" tørhed, der gør den god til mad. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.
The Grinder, Grape Grinder, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%) 99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw En rigtig lækker rødvin med et bredt smagsbillede - kirsebær, blommer, svesker og violer fra tolv måneder på små fade. Samt tobak og cigarkasse, der giver en vis tørhed, uden at gå over i det bitre. Flasken har skruelåg.
Poliziano, Carletti Policiano, Rosso di Montepulciano, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Vinovida Vellavet rødvin - en vin med karakter og en glimrende madvin - også god, mens vi laver maden. Og når vi har spist den. Den har en kompleks smag og en saftighed, der får mundvandet til at løbe. Skænk den fx til en let kødret. Vinen kan drikkes nu, men må også gerne ligge endnu nogle år.
Vintage Selection, Spier, Stellenbosch, Costal Region, Sydafrika, 2016, høj alkohol (14,5%) 99,95 kr., på tilbud 16. marts - 2. april: 48,17 kr. ved 6 flasker; sælges også i Kvickly, SuperBrugsen En rigtig god, sydafrikansk rødvin, blød og delikat - en madvin, der kan klare det meste. Tilbudsprisen er yderst attraktiv - fuld valuta for pengene. Flasken har skruelåg.
Los Intocables, Finca las Moras, Black Malbec, Red WIne, Argentina, 2016, middel alkohol (13,5%) 109,95 kr., på tilbud 16.-22. marts: 64,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly En rødvin, der vil én det godt med sin fyldige frugt, noter af blåbær og blommer, karamel og chokolade - og ikke mindst markante fadnoter. Flasken har skruelåg.
Spier Private Collection Pinot Noir, Spier, Pinot Noir, Western Cape, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%) 129,95 kr., på tilbud i uge 11 (denne uge): 55 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen En dejlig rødvin med en god Pinot-næse og med en forholdsvis kraftig smag for denne drue, hvilket jo nok skyldes, at druerne dyrkes under den hede sydafrikanske sol. Men det er en dejlig smag - krydret og aromatisk. Tilbudsprisen er yderst attraktiv. Drik vinen til en krydret kødret.
Bluegray, Gil Family Estate, Priorat, Spanien, 2015, høj alkohol (15%) 149 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk En meget kraftig rødvin på druerne Garnacha, Manzuelo (Carignan) og Cabernet Sauvignon. Den åbner sig, men samtidig trænger alkoholen sig lidt vel meget på. Vinen er udpræget en madvin.
Font Sante, Pierre Rougon, Syrah, Crozes-Hermitage, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%) 150 kr., pris på tilbud ved 6 flasker, Holte Vinlager Lækker rødvin fra den nordlige Rhônedal. Den har blød og fyldig frugt, men også noget, der lige napper lidt i gummerne. Giv den gerne lidt luft.
The Federalist, Zinfandel, Lodi, Californien, 2015, høj alkohol (15%) 179,95 kr., Strandgaarden Superlækker og meget elegant rødvin, som man nyder med største fornøjelse. Den har en kompleks og harmonisk smag med alle Zinfandel-druens dyder - frugtfylde, solbær, blommer, chokolade, lakrids og vanille fra fadlagringen. 15% alkohol, men ikke skyggen af spritkant.
Argamakow, Podere Ruggeri Corsini, Pinot Nero, Langhe, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 190 kr., Biotrattoria Ché Fè Rødvin med en god Pinot-smag, men måske lidt vel let, spinkel og ukompliceret i forhold til prisen.

Sød vin

Pocas, Porto, Colheita, Portugal, 2003, høj alkohol (20%) 179,95 kr., på tilbud indtil 15. marts: 149 kr., Kvickly En herlig portvin, der dufter af rosiner og valnødder og har en forførende smag. Den er sød - men ikke sliksød - har noter af tørrede frugter og en fin lille syre til slut. Skænk et glas til et stykke nøddekage.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen