Nyheder for uge 22, 2018



Der er ualmindeligt grønt og frodigt i Vinho Verde - deraf navnet Verde (grøn). Foto: Wines of Potugal.

”Grøn vin” fra Portugal

Vinho Verde leder hos de fleste tankerne hen på en let perlende og uforpligtende sommer-hvidvin med et lavt alkoholindhold. Sådan er rigtig meget Vinho Verde-vin da også, men appellationen, som ligger i provinsen Minho i det nordlige Portugal, byder også på top-hvidvine uden perler, friske rosévine og lette rødvine.

For nylig kunne den danske vinbranche smage sig gennem hele repertoiret, da 20 vinproducenter fra Vinho Verde gæstede København med i alt 200 meget forskelligartede vine.
Vinho Verde betyder ”grøn vin”, og det har intet med vinens farve at gøre. Det grønne går på, at landskabet i Minho-provinsen er ualmindeligt frodigt, hvilket ikke mindst skyldes, at der falder omkring 1200 mm regn om året. Til sammenligning har Danmark en gennemsnitlig nedbørsmængde på cirka 750 mm.

Kun lokale druer


Klimaet i Minho er mildt og præget af kølige vinde fra Atlanterhavet - hvorfor der også dyrkes fleste hvidvinsdruer i appellationens 21.000 hektar vinmarker. 86% af de 93 millioner liter vin, der årligt fremstilles i Vinho Verde, er hvidvin, mens rosé og rødvin deles ligeligt om de sidste 14%.
Ifølge appellationsreglerne må man kun fremstille vin på lokale druer. Så her møder man ingen vine på internationale druer, men derimod vine på Alvarinho, Batoca, Arinto, Trajadura, Baga, Lambruso og Pical samt 40 andre grønne og blå druer.
Mange vindistrikter rundt om i verden markedsfører sig med vine på internationale druer, selv om de laver fremragende vine på lokale druer. Det er jo forståeligt nok - de fleste forbrugere kender fx Chardonnay, mens det kniber lidt mere med de lokale druenavne. Men gang på gang oplever man, at vine på lokale druer - når ellers kvaliteten er i orden - netop har et potentiale til at skille sig ud i denne verdens store mængde vine på internationale druer. Sådan forholdt det sig med rigtig mange af de portugisiske vine, vi smagte.

En bred palet


Hvidvinene brillerede til smagningen, og de kunne på ingen måde slås over én kam. Afhængig af druen og hvilket af de i alt ni underdistrikter, de kom fra, var de enten tørre, milde og friske eller mere fyldige og cremede og med noter af eksotiske frugter.
Rødvinene var typisk let krydrede og med en meget markant syre - i Minho-provinsen drikkes disse vine i øvrigt af keramikskåle og ikke af vinglas.
Lige bortset fra portvin er portugisisk vin ikke det, man finder mest af på danske forretningshylder. Men bag en af standene fandt vi en importør, Torben Mandrup fra DrikVinhoVerde.dk, der, som firmanavnet antyder, har gjort noget ved sagen. Og det var bestemt dejlige hvidvine, vi fik i glasset. Man kan læse mere om Mandrup i denne uges Blå Bog længere nede på siden.


Konkurrencens mange tusinde vine bliver blindsmagt af mere end 200 internationale dommere.

Verdens største vinkonkurrence

Den årlige Decanter World Wine Awards (DWWA) er verdens største vinkonkurrence og en af de mest prestigefyldte. Nu er 2018-udgaven vel overstået, og de i alt 16.903 vine fra hele verden smagt og bedømt. Og man må sige, at konkurrencen har haft vokseværk siden første udgave i 2004 - her deltog ”sølle” 4000 vine.
I år var det et 275 mand stort dommerpanel, der smagte sig gennem vinene, og det bestod af 59 Masters of Wine og 25 Master Sommelier fra i alt 33 forskellige lande.
Det store forkromede overblik med samtlige medalje-resultater lader vente på sig lidt endnu. Men det britiske vinmagasin Decanter, der står bag konkurrencen, har løftet sløret for de vine, der har opnået den højeste anerkendelse, en ”Best in Show”-medalje.

50 vine fik topplacering


I alt er 50 vine blevet udnævnt til ”Best in Show", hvilket svarer til kun 0,3% af de mange indsendte vine. Og for overhovedet at komme i betragtning til denne udmærkelse skal vinene i første omgang have indkasseret den fineste af metal-medaljerne, den af platin.
Platin-vinene bliver så gensmagt adskillige gange, hvorefter en del af vinene opnår ”Best in Show”-medaljen.
Frankrig løb med de fleste af disse top-medaljer, nemlig tolv styk. Derefter fulgte Spanien med ni og Italien, Portugal og Australien med hver seks medaljer.
Ved at klikke her (og scrolle lidt ned på siden) kan man se hele listen over de 50 top-vine. Vi hører gerne på info@vinavisen.dk, hvis nogle af dem forhandles i Danmark.
Ved at klikke her kan man se en lille film fra konkurrencen.

Boble-drikkere og trendy restauranter

En ny undersøgelse af britisk vin fra Kantar Worldpanel viser, at salget af stillevine fra britisk jord for første gang i fem år i 2017 har været større end salget af mousserende vin - hvilket ikke mindst skyldes en vækst i salget af hvidvin på 4,8%.

Undersøgelsen dykkede også ned i personlighedstrækkene hos de forbrugere, der foretrækker henholdsvis boblevine og stillevine.
For ”boble-drikkernes” vedkommende er der fx 99% større sandsynlighed for, at de opsøger de mest trendy restauranter, end for de briter, der holder mest af stillevine.

Stillevine og finanssiderne


Boble-drikkerne abonnerer også i langt højere grad på online magasiner og aviser, ligesom der er 72% større sandsynlighed for, at de aldrig ville forlade hjemmet uden makeup.
De briter, der stort set udelukkende drikker stillevine, læser langt oftere finanssiderne i avisen end boble-drikkerne, ligesom der er 34% større sandsynlighed for, at de læser avis de fleste af ugens dage.
Og så er de briter, der hælder mest stillevin i glasset, også mindre interesseret i såvel makeup som i modetøj - altså ifølge undersøgelsen, som kan læses i sin helhed ved at klikke her.

VinAvisens smagning af hvidvine fra Rueda

Hver uge bringer vi nederst i VinAvisen listen over de mange vine, som vores smagepanel har smagt i ugens løb. Det bliver vi ved med. Men med jævne mellemrum afholder vi også tema-smagninger af vine fra et bestemt vinområde på en udvalgt drue, i et særligt prisleje osv. I denne uge gælder det hvidvine fra det spanske Rueda. Nogle af vinene har fået fem, fire eller tre stjerner, mens andre igen ikke er sluppet gennem nåleøjet.

Anmeldelserne af de i alt sytten vine ses længere nede på denne side. Og nedenfor kan man læse mere om Rueda.



Rueda ligger i det nordvestlige Spanien i regionen Castilla y León - og kun cirka en halv times kørsel fra regionens smukke gamle hovedby, Valladolid. Foto: Wikipedia/Té y kriptonita.

Et af Spaniens bedste hvidvins-områder

I mængden af skønne spanske rødvine kan man godt glemme, at der også fremstilles fremragende hvidvine i Spanien. Og nogle af de bedste kommer fra Rueda DO (Denominación de Origen) i regionen Castilla y León i den nordvestlige del af landet. Faktisk slås appellationen lidt med Rías Baixas i Galicien om at være Spaniens førende hvidvinsområde.
Rueda ligger på et stort plateau, der gennemskæres af Duero-floden og dens bifloder, Adaja, Trabancos og Zapardiel.
At Rueda i dag er berømt for sine hvidvine skyldes ikke mindst Marquès de Riscal. I starten af 1970’erne fandt denne anerkendte Rioja-producent - sammen med den franske ønolog Emile Peynaud - frem til dette område, byggede en bodega og skabte en top-hvidvin. Flere top-vine fra Ruedas mange andre producenter er fulgt i kølvandet. (Fortsættes nedenfor).


Den grønne Verdejo-drue dyrkes i Ruedas højder. Her er de kølige nætter med til at bevare druens friske syre. Foto: D.O. Rueda.

Verdejo, den store grønne drue

Der fremstilles stort set kun hvidvin i Rueda - og stadig mere af den. Siden 2008 er produktionen næsten fordoblet, og hovedparten af al vinen laves på den grønne Verdejo-drue, der breder sig på 13.500 hektar.
Druen har været dyrket i området siden 1000-tallet, og de første Verdejo-vinstokke blev sandsynligvis plantet af arabere, der vandrede nordpå fra Sydspanien.
Det er en drue, der giver meget aromatiske, friske og syreholdige hvidvine, som er perfekte til sommerens fisk og skaldyr, men prøv også at gemme et par flasker. Det er ofte vine med en lang holdbarhed, og gemmer man dem fem-seks år, vil man opleve nye delikate smagsnoter.
Hvis der står ”Rueda Verdejo” på etiketten, skal mindst 85% af vinen ifølge appellationsreglerne være på Verdejo. Står der kun Rueda, må op til halvdelen af vinen være på andre tilladte hvidvinsdruer, hvoraf Sauvignon Blanc, Viura og Chardonnay er de mest anvendte.


I Ruedas vinmarker ser man både vinstokke, der dyrkes som bush-vines, og opbundne vinstokke som dem på billedet. Foto: D.O. Rueda.

Sandet jord med gamle vinstokke

Rueda har et kontinentalt klima med lange varme somre og meget kolde vintre. Den jord, vinstokkene dyrkes i, kan være leret og stenet eller utroligt sandet. Og netop i den sandede jord kan man finde meget gamle vinstokke, som har overlevet vinlusens (Phylloxera vastatrix) hærgen i slutningen af 1800-tallet.
Lusen ernærer sig ved at suge saften fra vinstokkenes rødder, hvilket i sidste ende koster hele planten livet. Men netop sand bryder vinlusen sig ikke om, hvorfor den har holdt sig væk fra disse marker. Så gamle Verdejo-vinstokke giver kun få druer, men druer med en utrolig aroma-koncentration.
I mange af Ruedas vinmarker dyrkes vinstokkene som bush-vines, hvilket vil sige, at de er beskårede som buske og ikke har nogen form for støtte (stok, trådramme eller andet).
Denne uges STORE billede længere nede på siden viser netop en Rueda-vinmark med bush-vines.


Kvinden bag rosé champagne

Det ældste af alle champagnehusene, Ruinart, kan dokumentere, at det var først på banen med en rosé champagne. I 1764 sendte huset 120 flasker af sted til hertugen af Mecklenbourg-Strelitz i Tyskland. 60 af disse flasker indeholdt champagne betegnet Oeil de Perdrix, hvilket betyder agerhøneøje på fransk - en betegnelse man den dag i dag bruger om farven på en ganske lys rosévin.
Farven var opnået ved tilsætning af hyldebær, og snart begyndte også andre champagnehuse at fremstille rosé champagne efter selvsamme metode.
Først i 1818 skabtes den første rosé champagne via metoden "rosé d'assemblage" (blandet rosé) af Barbe Nicole Clicquot Ponsardin.

Fra hyldebær til rødvin


Nicole giftede sig som 22-årig med ejeren af et champagnehus, Francois Clicquot. Da han døde blot fem år senere, besluttede hun sig for at føre champagnehuset videre. Hun var yderst initiativrig og gjorde med årene sin champagne, Veuve Clicquot (enken Clicquot), berømt overalt i Europa.
Hun ville også lave rosé champagne, men den skulle være på 100% druer. Derfor valgte hun i stedet for at bruge hyldebær at blande rødvin - hendes foretrukne fra Bouzy-regionen i Champagne-distriktet - i den basis-hvidvin, der skulle blive til champagne. Herved fik hun en aromatisk og delikat rosé champagne, og i dag fremstiller stort set alle champagnehusene deres rosé champagner efter hendes metode. (fortsættes nedenfor).

Fejring af jubilæet

I år er det således 200 år siden, Barbe Nicole Clicquot Ponsardin skabte sin første rosé champagne. Og jubilæet er selvfølgelig blevet fejret i lange baner hos Veuve Clicquot - der ejes af Moët Hennessy.
I dag fremstiller champagnehuset sin rosé champagne ved at tilføje 12% rødvin til den basis-hvidvin, der anvendes til husets almindelige champagne (den vi i Danmark kalder ”den gule enke”).
Hvis man vil skåle for enken i et glas Veuve Clicquot Rosé, kan man købe en flaske i rigtig mange velassorterede vin- og spiritusforretninger for omkring 450 kr.
Den i det hele taget opfindsomme madame Clicquot Ponsardin kan man læse mere om ved at klikke her.



Hulahop og rødvin

Det kan være svært nok at holde gang i en hulahopring - og endnu sværere, hvis man samtidig gerne vil nyde et glas vin. Det viser en sjov lille film på YouTube med al tydelighed.

Mens kvinden i filmen med vrikkende bevægelser holder ikke bare en hulahopring kørende men til sidst hele tre, lykkes det hende efter adskillige strabadser at få fat i en flaske vin, skænke sig et glas og drikke af det - alt sammen til Elvis Presleys "Unchained Melody".
Hvis man nu øver sig lidt, kan man måske optræde med hulahop-nummeret til sommerfesten …



Efter samme princip som et almindeligt skrabelod kan man skrabe sig til præmier online. Foto: Wikipedia/Mysid.

Vind ophold for to på Dragsholm Slot

Sommeren er over os, og der er uden tvivl rigtig mange, der hælder kølig Alsace-hvidvin i glassene.

Selv om det går godt med salget af vinen, hviler Vins d’Alsace - vinforeningen i det nordfranske distrikt - ikke på laurbærrene, og den har derfor lanceret en online konkurrence, der kører indtil 14. juni.
Konkurrencen benytter sig af et interaktivt skrabelod, hvor man ”skraber” med musen - nøjagtig, som man kender det fra de fysiske skrabelodder. Og hovedpræmien er intet mindre end et weekendophold for to på Dragsholm Slot.

Også uge- og dagspræmier


Man kan også vinde ugepræmier i form af gavekort for to til restaurant l’Alsace i København og mindre dagspræmier, der fx omfatter en vinkøler eller et vingavekort.
Det bedste af det hele er, at man med det samme kan se, om man har vundet, når man har ”skrabet ” skrabeloddet - eller om man skal prøve igen dagen efter. Dog vil den store hovedpræmie, slots-opholdet, blive udtrukket senere blandt alle, der har benyttet sig af skrabeloddet.
Det er en rigtig sjov og anderledes måde at markedsføre vin på, og hvis man har lyst til at deltage, skal man klikke her eller på banneret længere nede på siden.
Når man er inde på websiden, inviteres man til at udforske den og derigennem få meget mere at vide om Alsace og dets vine.


56Fisk, der sluger vinflasker

En fiskerestaurant, Fish Club by Hans & Franz, i byen Yerevan i Armenien ville slå et slag for husets vine ved at give dem en opsigtsvækkende emballage. Den skulle gerne henlede opmærksomheden på, at vinene var perfekte ledsagere til fisk og skaldyr - og måske få gæsterne til at købe et par flasker med hjem.
Restauranten gav det armenske designfirma Backbone Branding frie hænder, og på billedet kan man se resultatet.
For at opnå fiskenes skinnende overflade har firmaet brugt en særlig teknik til trykning på metalpapir. Den færdige emballage er sat på i hånden, og den dækker lige præcis så meget, at man stadig kan se, om husets vin er hvid, rød eller rosé.
Når flasken skal åbnes, tages ”pynten” af ved at hive i fiskens hale. Ret genialt til en fiskerestaurant.


Foto: Prosecco DOC.

Flest mænd køber Prosecco

Den let mousserende italienske prosecco betragtes ofte som en vin for kvinder - og den bliver i høj grad også markedsført som sådan i medierne.
Nu er Proseccos vinråd, Consorzio Tutela Prosecco DOC, kommet med en overraskende meddelelse, nemlig at der er flere mænd end kvinder, der køber vinen - i hvert fald i Storbritannien.
Faktisk købes hele 56% af al den prosecco, der årligt sælges på britisk jord, af mænd.
Til grund for meddelelsen ligger en større undersøgelse med deltagelse af 8 millioner britiske forbrugere, der alle hyppigt drikker prosecco.
Undersøgelsen viste også, at 41% af prosecco-forbrugerne har en universitetsgrad, og 81% af dem er gift eller har en samlever.


Messearrangør Svend Leth fra The Easy Company (nr. 3 fra venstre) med en større delegation fra Georgien. I forgrunden ses blandt andet qvevri'er i miniformat.

Vinmesse i den gamle Brøndsal

Der var vin fra Frankrig, Italien og Spanien - men også fra Bulgarien, Georgien og Danmark, da Copenhagen Wine Fair for nylig blev afholdt i Brøndsalen på Frederiksberg.
Det var andet år i træk, Svend Leth Møller fra The Easy Company havde arrangeret denne vinbranchemesse, som i løbet af dagen fik besøg af i alt 150 vinimportører og andre branchefolk.
Der blev skænket masser af smagsprøver i glassene af de i alt femten udstillere - og måske indgået en aftale eller to om nye vine på danske hylder.
Verdens ældste vinland, Georgien, spillede en særlig rolle. Messen blev åbnet af den georgiske ambassadør, H.E. Gigi Gigiazde, og Thomas Ilkjær, der er daglig leder af Vinakademiet, holdt et seminar om georgisk vin. Han fortalte blandt andet om den traditionelle fremstillingsmetode med gæring og opbevaring af vinen i kæmpe store krukker, såkaldte qvevri.
Copenhagen Wine Fair er kommet for at blive og vender tilbage i Brøndsalen i 2019.
Sir Peter Blakes illustration, som pryder etiketten på i alt tolv flasker Macallan 1926. Nu kommer endnu en flaske til salg hos Sotheby's.

Endnu en verdensrekord

I uge 18 nævnte vi, at luksus vin- og spiritusforretningen Le Clos i lufthavnen i Dubai netop havde været rammen om en verdensrekord. Her var der nemlig blevet solgt to flasker Macallan whisky årgang 1926 til en samlet pris på det, der svarer til 7,4 millioner kr. Og det er det hidtil højeste beløb, der nogensinde er blevet givet for et salg af whisky i en detailforretning.
Der blev da også kun fremstillet i alt 40 flasker af denne whisky, og netop de to flasker var ekstra sjældne, da de hører til en gruppe på kun 24, hvis etiketter er dekoreret af kunstnerne Sir Peter Blake og Valerio Adami.
Næppe har nyheden lagt sig, før auktionshuset Bonhams kan melde om endnu en verdensrekord, nemlig det højeste hammerslag nogensinde for en enkelt flaske whisky. Også denne gang drejer det sig om en af de legendariske flasker Macallan 1926 med en etiket dekoreret af Adami.

En god fortjeneste?


Hammerslaget, der faldt på en auktion i Hong Kong, lød på det, der svarer til 6,9 mio. kr. - næsten det dobbelte af vurderingen.
Lige før verdensrekorden blev sat, blev der solgt en flaske Macallan 1926 med dekoration af Peter Blake på etiketten - her var hammerslaget på det, der svarer til 5 mio. kr., og en verdensrekord - lige indtil flasken med Adami-etiketten kom på podiet.
Gad vide, om sælgeren af de to flasker hos Bonhams er den samme, som købte de to flasker hos Le Clos? I så fald har vedkommende scoret kassen og har ”tjent” omkring 4,5 mio. kr. i løbet af en enkelt måned. Ikke dårligt.

Også Sotheby's sætter flaske til salg


Måske får Bonhams kun lov til at beholde verdensrekorden for en kort bemærkning. Hos Sotheby’s i New York bliver der nemlig til efteråret ligeledes sat en flaske Macallan 1926 med Peter Blake-design på etiketten til salg.
Sotheby's har vurderet flasken til mellem 500.000 og 700.000 dollars (cirka 3,2 og 4,4 mio. kr.), hvilket er det højeste beløb, auktionshuset nogensinde har vurderet en flaske whisky - eller vin - til. Og det er en vurdering, som nok skal blive budt over, når auktionen går i gang.
Det er uendeligt sjældent, at nogle af de 24 gamle flasker bliver udbudt til salg. Nu dukker der så flere op med kort tids mellemrum - sikkert ansporet af det høje beløb, som kunden i Le Clos betalte for de to flasker.
Fra den lille film om det nye destilleri.

En fantastisk bygning

Vi er ikke helt færdige med Macallan whisky endnu. For Edrington, den spiritusgigant, der ejer The Macallan, har netop lagt sidste hånd på et spritnyt destilleri til fremstilling af det berømte whiskymærke.

De nye faciliteter er opført samme sted som det gamle destilleri, i Craigellachie i Moray i den nordøstlige del af Skotland.
Det har taget seks år at bygge destilleriet, krævet 400 byggearbejdere og kostet 140 millioner pund (cirka 1119 mio. kr.). Og det er blevet et arkitektonisk mesterværk, der ikke på nogen måde skæmmer det smukke landskab. Faktisk ser det mest af alt ud som om, bygningen er hulet ud i bakkerne.

Nye håndlavede kobberkedler


Ved at klikke her kan man se en lille film, der viser det store arbejde med at opføre destilleriet. Man ser blandt andet, hvordan taget kreeres af 1800 bjælker, hvordan det efterfølgende beklædes med græs og vilde blomster, og hvordan de nye kobberkedler bliver forarbejdet i hånden.
Destilleriet, der gør det muligt at fremstille en tredjedel mere Macallan-whisky, ligger i forlængelse af et ligeledes nyt besøgscenter. Begge dele slår dørene op for besøgende fra og med juni i år.
Man kan læse mere om destilleriet og booke en guidetur ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Torben Mandrup.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Torben Mandrup (f. 1969) er oprindelig uddannet civilingeniør og har arbejdet med forskning og udvikling samt IT-projektarbejde. I 2007 startede han hobbyfirmaet DrikPortvin som en bibeskæftigelse i forhold til hans IT-virksomhed, Mandrup Software.
Udgangspunktet for firmaet var en ægte kærlighed til portvin samt en stor interesse i at dele sin viden om vinen med andre.
Torben Mandrup rejser således landet rundt og holder foredrag og smagninger om portvin og forsøger herigennem at nedbryde nogle af de mange fordomme, folk har omkring vinen. Han mener også, at portvin er en stærkt overset ledsager til mange forskellige typer mad og anledninger.
Han tager selv til Douro-området i det nordlige Portugal for at håndplukke de helt rigtige portvine. Hos DrikPortvin er filosofien, at det ikke er nok kun at have få producenter i sortimentet, idet de fleste quinta'er har spidskompetencer inden for en af de mange typer portvin. I øjeblikket præsenteres der syv forskellige portvinshuse på hylderne, og flere kommer hele tiden til. Nogle med kun en enkelt vin, men til gengæld en vin af meget høj kvalitet i forhold til prisen.
DrikPortvin sælger via sin netbutik, ved smagninger, på messer, ved døren og ikke mindst ved de årlige åbent hus-arrangementer, hvor der ofte deltager gæster fra Portugal.
Udbredelsen af portvin ligger Torben Mandrup meget på sinde, og han tager gerne imod på adressen til en snak om portvin og naturligvis en smagsprøve.
Seneste tiltag er en ny import af Vinho Verde hvidvine fra det nordlige Portugal. Vinho Verde har de seneste år udviklet sig fra det meget lette segment til at producere hvidvine af høj kvalitet og endda i nogle tilfælde med lagringspotentiale. Efter Torben Mandrups mening er disse vine fuldstændig oversete, og den aromatiske og kælne stil passer perfekt til mange danskeres forventning til hvidvine.
Adresse: Torslunde Bygade 33, 2635 Ishøj, Mobil 22 82 28 00, e-mail: torben@drikportvin.dk, www.drikportvin.dk, www.drikvinhoverde.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfor hælder man en sjat i glasset?

Det er ikke ofte, men det er hændt, at Karen Thomsen har set, at værten til et selskab hælder lidt vin i glasset, før han skænker for gæsterne. Nu vil hun godt vide, hvorfor man egentlig gør det? Det er en gammel skik. Ifølge Emma Gad bør en vært gøre det for at konstatere, om vinen har propsmag, men dette ædle formål har man vist for længst glemt. Man skænker blot sjatten og går straks videre til borddamens glas.
Den franske forfatter Andrée Ruffat har en anden forklaring. I sin bog om overtro, "La superstition à travers les âges", skriver han, at skikken med den første sjat i værtens eget glas blot er et minde om tidligere tiders indvielsesritualer.
Skal vi tro på det? I mange kulturer har der jo godt nok været ritualer, hvor man spilder god vin i stedet for at drikke den, men er det virkelig et sådant ritual, der går igen ved vore veldækkede middagsborde?
Vi hører gerne på info@vinavisen.dk, hvis nogle af vores læsere har input til ovenstående.


Ugens vinøse billede

Jess Thorsen har taget dette smukke billede i Bourgogne, hvor han blandt andet besøgte Clos de Vougeot med den fornemme mark, kranset af en middelalderlig mur.
Midt på marken ligger Château de Clos de Vougeot, der ses på billedet her.
Marken blev tilplantet af Cistercienser-munke fra klosteret i Cîteaux – det skete i 1100- til 1300-tallene. Muren er fra 1336, mens den store bygning blev opført i 1551.
I bygningen holder Bourgognes vinbroderskab til. Confrérie des Chevaliers du Tastevin kalder "brødrene" sig – Ridderne af Smagekoppens Broderskab.
Marken er igennem århundrederne ved arv og salg blevet opdelt i cirka 80 parceller.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-479


479 Gamle vinstokke i en mark i det spanske Rueda venter på, at foråret skal vække dem fra deres vintersøvn. (foto © D.O. Rueda).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 48 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Célebre Data, Caves Primavera, Beira Atlântico, Rosé Medium Dry, Portugal, lav alkohol (12%) 59,95 kr., sælges også i Meny- og Spar-butikker, Amka En billig boblevin til den søde side, lavet på druerne Baga og Touriga-Nacional. Den har en livlig mousse, og i smagen er der noter af jordbær og blommer. En oplagt vin til studenterfesterne.
Parigot, Parigot & Richard, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%) 149,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet De to af de tre druer i denne mousserende hvidvin bruges også i champagne - 40% Pinot Noir og 40% Chardonnay - og dertil 20% af den "mindre fine" Bourgognedrue Aligoté. Nogen champagne er den ikke, men den har fine, stadige bobler. Smagen ... ja, det er mest citrus. Med sin syrlighed er vinen udmærket fx til østers.

Hvidvin

Fantini, Farnese Vini, Chardonnay, Terre di Chieti, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%) 59 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport Til prisen er denne hvidvin lidt af et kup. Den har en let cremet, aromatisk smag med noter af mandarin og eksotiske frugter. Udpræget til mad - meget forskellig mad.
120, Viña Santa Rita, Riesling, Valle Central, Chile, 2017, lav alkohol (13%) 59,95 kr., Sælges også i Meny- og Spar-butikker, Amka En let og ret elegant hvidvin med en god smag af druen Riesling og noter af mandariner, abrikoser og et strejf af honning. Yderst attraktiv pris. Flasken har skruelåg.
Southbank, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2017, lav alkohol (12,5%) 60 kr., pris på tilbud indtil 30. maj: 50 kr., Fakta Lækker hvidvin til en lige så lækker tilbudspris. Vinen er meget aromatisk, med god, blød druefrugt, tilpas syre og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.
Colombelle Sélection, Plaimont, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2017, lav alkohol (10,5%) 75 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Erik Sørensen Vin Denne hvidvin fra Gascogne er en forening af flere forskellige lokale druer, heriblandt Colombard og Ugni Blanc. Og det er en vin med en forførende duft af moden mango og abrikos og en lækker, let cremet smag ligeledes med mango men også med modne citrusfrugter. De eksotiske noter leder tankerne hen på Sauvignon Blanc-vine fra New Zealand - men vinen er altså fransk. Med sit lave alkoholindhold er den perfekt som apéritif eller som frokost-vin til fx salater, hvori der indgår frugt. Flasken har skruelåg.
Escorihuela Gascón, Chardonnay, Mendoza, Gran Reserva, Argentina, 2015, middel alkohol (13,5%) 139 kr., Irma Vellavet hvidvin med en god, fint krydret smag af druen Chardonnay samt af eg fra seks måneder på fad. Glimrende til mad. Helt billig er den ikke.

Rosévin

Selaks Rosé, Selaks, Merlot, Hawkes Bay, New Zealand, 2017, lav alkohol (12%) 75 kr., på tilbud fra 1. til 21. juni: 62,50 kr. ved 2 flasker., Føtex  Der er sommer over denne rosé med dens duft af lyse kirsebær og fyldige smag med noter af hindbær og rabarber. Drik den, som den er, eller til alt fra kylling til madsalater. Flasken har skruelåg.
Rosélia, Verolanuova, Trevenezie, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%) 75 kr., Lago Import Denne rosévin har en flot laksefarve og en frisk, læskende smag uden større svinkeærinder. Flasken har skruelåg.
Kranz, Spätburgunder Trocken, Pfalz, Tyskland, 2017, lav alkohol (12%) 79 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company En rigtig flot rosévin på Pinot Noir, hvis karakter og kompleksitet markerer sig fornemt. Der er røde sommerbær, en delikat krydring ... Der sker noget! God som terrassevin, men også glimrende til mad. Flasken har skruelåg.
La Cheteau, Rosé d'Anjou, Frankrig, 2017, lav alkohol (10,5%) 79,95 kr., på tilbud indtil 31. maj ved 6 flasker: 49,83 kr., SuperBrugsen Denne rosévin er lidt af en charmetrold og med sin sødme og friske frugt oplagt som terrassevin. Vinen er lavet på druerne Gamay og Cabernet Sauvignon. Flasken har skruelåg.
Tinetta, La Bollina, Nebbiolo, Monferrato, Chiaretto, Italien, 2017, lav alkohol (13%) 99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk Flot rosévin, der vil klæde ethvert lettere måltid. Den er i fin balance med druefrugt, syre og sødme - rygrad og kompleksitet. Lang eftersmag.
San Francesco, Fattoria San Francesco, Cirò, Italien, 2017, lav alkohol (13%) 119,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Supervin Når det gælder rosévin, er det de helt lyse, der hitter verden over i øjeblikket. Men man må ikke glemme de dejlige, mørke roséer som denne rosato - som italienerne kalder rosé. Ud over en utrolig flot mørk farve, der minder om en lys rødvin, har vinen en aromatisk duft af kirsebær og mandelmasse og en lækker saftig, fyldig og ligeledes aromatisk frugtsmag, som bliver hængende længe i munden. Prøv den til en let krydret kyllingeret.
Louis Jadot, Coteaux Bourguignons, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%) 149 kr., pris på tilbud: 99 kr., Kjær & Sommerfeldt Delikat og lækker rosévin med en kompleks smag og lang eftersmag. I den både friske og bløde smag er der et lille strejf af honning. Vinen kan bruges som apéritif, som terrassevin og til mad.
Donna Rosa, Fattoria San Francesco, Gaglioppo, Calabria IGT, Italien, 2017, lav alkohol (13%) 149,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., og pris på tilbud: 79,95 kr., Supervin En ret usædvanlig rosévin med en cremet smag, meget sødlig - fredagsslik! - og med noter af kokos samt vanille fra fadlagringen.

Rødvin

Blés Roble, Aranleón, Valencia, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%) 56 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop Til prisen en meget lækker rødvin på økologisk dyrkede druer - Bobal og Tempranillo. Den har dejlig druefrugt, bløde tanniner og et strejf af egetræ fra tre måneder på fad.
Parlez-vous la Loire?, La Cheteau, Pinot Noir, Val de Loire, Frankrig, 2017, lav alkohol (11,5%) 65 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet En rigtig god Pinot-rødvin, let og lys og til en overkommelig pris. Dertil en meget anvendelig vin til mange lettere retter. Også federe fisk.
Abbellani, Puglia, Appassimento, Italien, 2016, middel alkohol (14%) 79 kr., Lago Import En af disse charmebasser fra den italienske støvlehæl, her fremstillet efter metoden med de tørrede druer. Den fyldige smag har bred frugt og en sødme, som mange godt kan lide.
Feudi di San Marzano, I Tratturi, Negroamaro, Pugliua IGT, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%) 89 kr., på tilbud indtil udgangen af maj: 69 kr., Vinoble En lige-ud-ad-landevejen rødvin - frugt, sødme, sol, kirsebær ... Og ikke så meget andet. Men den er nem at drikke.
Rosso di Caparsa, Caparsa, Sangiovese, Rosso Toscano IGT, Italien, 2016, lav alkohol (13%) 99 kr., Quist Wine Tør rødvin, som ret hurtigt slutter i næse og mund. Med sine stramme tanniner en udpræget madvin. Helt billig er den ikke.
Domaine Dame Guilherme, Vignoble & Companie, Côtes du Rhône Villages, Plan de Dieu, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%) 109 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr.; sælges kun online, Skjold Burne Ualmindelig lækker rødvin på druerne Syrah og Grenache. En vin med alle Rhône-vinenes karakteristika og dyder - blød frugt, fin krydring og fin balance.
Villa Annaberta, Valpolicella, Ripasso, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 109,95 kr., pris på tilbud indtil 31. maj ved 2 flasker: 75 kr., Kvickly Giv denne rødvin en stor bøf. Den har en fyldig og bred smag med noter fra kvaset fra fremstillingen af Amarone. 75 kr. er en attraktiv pris.
Smoking Loon, Don Sebastian & Sons, Pinot Noir, Napa Valley, Californien, 2015, middel alkohol (13,5%) 110 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet Meget dejlig Pinot-rødvin med et godt fingeraftryk af den gode drue. Vinen har en fyldig smag af kirsebær og jordbær og noter af tobak, vanille og muskatnød fra fadlagringen. Flasken har skruelåg.
Eser, Eser Wein, Spätburgunder, Rheingau, Trocken, Tyskland, 2015, lav alkohol (12,5%) 129,75 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne En let og læskende sommervin uden noget større smagsbillede, men dog med en ren smag af Pinot. Flasken har skruelåg.
Bixio Poderi, Marano di Valpolicella, Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2914, middel alkohol (13,5%) 139 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 89 kr., Skjold Burne Flot rødvin med et fint bidrag fra kvaset efter fremstillingen af Amarone. Den er i fin balance med lækre noter af røde bær og sorte kirsebær. Plask den gerne over i en karaffel, så den får lidt luft.
Secret de Ribebon, Alain Aubert, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%) 149 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager Dejlig rødvin med en tørhed, der ikke blokerer for frugt, syre og sødme, men tværtimod løfter. En typisk og vellavet Bordeaux med bløde tanniner og gode noter af cigarkasse.
Mensale, Tenuta del Principe, Sangiovese, Toscana IGP, Italien, 2016, middel alkohol (14%) 149 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk Lækker rødvin - en rigtig flot Sangiovese med dejlig frugt, bløde tanniner, sødme og syre, der spænder godt ud i smagsbilledet. Dertil en lang eftersmag.
Viña Rufina, Bodegas Santa Rufina, Cigales, Crianza, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%) 149,75 kr., på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne Cigales er en appellation i den spanske provins Valladolid, som ligger i regionen Castilla y Leon i den nordlige del af Spanien. Og det er fra Cigales denne skønne rødvin stammer. Den dufter af aromatisk tobak og te og har en harmonisk smag med lige dele krydderier og frugt og med en fløjlsblød afslutning med afrundede tanniner. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.
Petit Pissarres, Priorat, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%) 179 kr., 119 kr. ved 6 flasker, D’Wine En elegant rødvin på 60% Garnacha og 40% Samsó druer. Det er en vin med en kompleks, aromatisk duft og en dejlig smag af blå druer og blommer. I eftersmagen er der et lille bittert bid af valnødder. Nyd den fx til et stykke oksemørbrad med stegte forårsgrønsager.
Cenyth, Sonoma County, USA, 2012, middel alkohol (13,5%) 375 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., Jysk Vin Seks år gammel rødvin på druerne Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Merlot - altså ren Bordeaux-stil. Vinen her en moden smag med noter af kirsebær og ikke mindst cigarkasse og tobak. Helt klart en madvin - fx til en god lammesteg. De 149 kr. må nok siges at være den rigtige pris.

Sød vin

Croix Milhas, Vignerons Catalans, Banyuls Traditionnel, Vin Doux Naturel, Frankrig, høj alkohol (16%) 119,75 kr., pris på tilbud indtil 10. juni: 90 kr., Skjold Burne En lækker dessertvin med en kompleks smag af tørrede frugter, svesker, rosiner, karamel - en sødme, der er fint afbalanceret af syren. Vinen har lagret udendørs i fade i fire år. Flasken har skruelåg.

Smagningen af vine fra Rueda

Cantosán, Bodegas Grupo Yllera, Verdejo, Rueda, Spanien, 2015, lav alkohol (13%) 59 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop En enkel, men læskende hvidvin. Til gengæld ikke i den dyre ende.
Basa, Telmo Rodrígues, Rueda, Spanien, 2016, lav alkohol (13%) 59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine Der er rigtig meget smag i denne vellavede hvidvin - også fin eftersmag. Vinen er lavet på tre druer: 95% Verdejo, 3% Sauvignon Blanc og 2% Viura. For at gøre det nemmere at eksportere Ruedas hvidvin, er det blevet tilladt at tilsætte op til 25% Sauvignon Blanc, der giver mere frugt og fylde. Den kendte vinmager Telmo Rodriguez tilsætter dog kun 3% Sauvignon Blanc. Flasken har skruelåg.
Monte Sol, Viños Sanz, Rueda, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%) 65 kr., Vinitiv Pæn og lidt enkel hvidvin på druerne Verdejo og Viura. Den gode druesmag holder sig fint ud i eftersmagen.
Cantosán, Grupo Yllera, Verdejo, Rueda, Spanien, 2017, lav alkohol (13%) 69 kr., Y Group Kraftigt smagende hvidvin - næsten lidt for kraftigt. I hvert fald udpræget en madvin.
Monte Palma, Rueda, Spanien, 2017, lav alkohol (12%) 75 kr., H.J.Hansen Vin Meget aromatisk hvidvin på druerne Verdejo og Viura, hvis fine druesmag og delikate krydring kører lige ud i den lange eftersmag. Attraktiv pris. Flasken har skruelåg.
Albali, Verdejo, Rueda, Spanien, 2016, lav alkohol (13%) 75 kr., Føtex  Lækker og kompleks hvidvin - en af de gode Rueda'er. Den har en blød druesmag, fin krydring, noter af stikkelsbær og rabarber og et dryp honning. En meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg
Campo Alegre, Bodega Burdigala, Verdejo, Rueda, Spanien, 2016, lav alkohol (13%) 79 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop Vellavet hvidvin med god druefrugt, fin krydring, tilpas syre ... En meget anvendelig vin til mad og terrasse. Flasken har skruelåg.
Protos, Bodega Protos, Verdejo, Rueda, Spanien, 2016, lav alkohol (13%) 79,95 kr., pris på tilbud, Amalie Vinimport Endnu en meget lækker hvidvin, aromatisk og med en blød smag af druer og eksotiske frugter plus et strejf af honning. Lang eftersmag.
Marqués de Riscal, Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal, Verdejo, Rueda, Spanien, 2016, lav alkohol (13%) 79,95 kr., Hans Just Blød og venlig hvidvin fra Rioja-huset Marquès de Riscal, der var det første vinhus, som for alvor lavede hvidvin i Rueda. I smagen god druefrugt og et lille strejf af sødme. Kvalitetsmæssigt ikke helt på højde med andre vine i samme prisklasse. Vinen er udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.
Monte Sol, Viños Sanz, Verdejo, Rueda, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%) 85 kr., Vinitiv Denne hvidvin er lidt kort i smagen, og eftersmagen glemmer vel hurtigt druesmagen og lader syren tage over. Udpræget til mad.
Tramoya, Bodegas Don Diego, Verdejo, Rueda, Spanien, 2016, lav alkohol (13%) 95 kr., Glud Vin En lidt mere enkel hvidvin, men saftig og forfriskende og med en god eftersmag. Flasken har skruelåg.
Finca Tresolmos, Garcia Révalo, Verdejo, Rueda, Spanien, 2017, lav alkohol (12,5%) 129 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., D’Wine En meget lækker hvidvin med en aromatisk duft og en kompleks smag. I den let cremede smag er der noter af fersken, abrikos og banan. Lang eftersmag. Ved seks flasker er prisen meget attraktiv.
Cinema, Cinema Wines, Verdejo, Rueda, Spanien, 2016, lav alkohol (13%) 129 kr., pris på tilbud: 109 kr., YouAndWine En tør hvidvin med et ret smalt smagsbillede, hvis frugt hurtigt overtages af noget bittert og citrus-agtigt.
Finca Tresolmos, Bodegas Garciarévalo, Verdejo, Rueda, Spanien, 2017, lav alkohol (13%) 139 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., D’Wine Vellavet hvidvin med en delikat, kompleks, blød og cremet druesmag med frisk syre og et lille strejf af sødme. Fin til mad. Lang eftersmag.
Finca la Colina, Vinos Sanz, Sauvignon Blanc, Rueda, Spanien, 2017, lav alkohol (13%) 189 kr., pris på tilbud: 159 kr., YouAndWine Flot hvidvin, der sagtens kan tage konkurrencen op med Sauvignon-vinene fra New Zealand. Den har en let cremet og fyldig smag med noter af stikkelsbær, græs og citrus. Skænk den vel afkølet.
José Pariente, Bodegas José Pariente, Verdejo, Rueda, Cuvée Especial, Spanien, 2014, middel alkohol (13,5%) 329,95 kr., pris ved 12 flasker: 249,95 kr., Theis Vine Her står vi nok med vinderen - og har samtidig et hak i kreditkortet. Det er simpelt hen en vidunderlig, lækker og cremet hvidvin, meget kompleks og med alt i fin balance. Udpræget en vin til en let og gastronomisk ret.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen