Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 46, 2018



Senior chefvinmager hos Peter Yealands, Natalie Christensen.

En maverick fra New Zealand

I foråret 2007 kom en mand med et stort, hvidt skæg til Danmark fra New Zealand. Manden var vinmageren Peter Yealands, og sine fortræffelige vine præsenterede han ved en smagning hos Holte Vinlager.

Peter Yealands kaldte sig selv en ”maverick” – en rebel, ener, nonkonform, uortodoks …
Vel, han var – og er – i hvert fald en ildsjæl og idealist, der sammen med sin kone har skabt New Zealands største privatejede vingård med i dag 1200 hektar marker og en årlig produktion af 6 millioner flasker.
Hans mantra er bæredygtighed, og selv siger han: – Du kan ikke nævne én eneste form for teknik til optimal bæredygtighed, uden at vi har taget den i brug – solenergi, kompost, regnvand, genbrug, gødning, mindre CO2, mere grøn – you name it!

En kvinde med mest indflydelse


I sidste uge var vi igen til en smagning af Peter Yealands’ vine, men denne gang var det vinhusets senior winemaker, Natalie Christensen, hvis forfader var dansk og fra Als – og som det britiske fagblad Drinks Business har kaldt ”the world's most influential woman in wine”. Natalie kommenterede de hvide vine på druerne Sauvignon Blanc og Pinot Gris og de røde på Pinot Noir.
De billigste til 110-129 kr. har navnet Baby Doll på etiketterne – et navn, der har forbindelse med Peter Yealands’ metode til at holde græsset nede mellem vinstokkene.
Skulle han køre med maskiner, skulle disse ordne i alt 4 km græsbaner og afgive en masse CO2. Derfor har han anskaffet sig nogle får af miniature-arten Baby Doll, der kun er 60 cm høje og har svært ved at nå op til drueklaserne. Og fårene sender han så ind mellem vinstokkene, hvor de fungerer som yderst effektive græsslåmaskiner (se det STORE billede længere nede på siden).

Vine med gyldne stjerner


Under mødet med Natalie Christensen smagte vi i alt ni vine. Mange af dem har vi smagt i de forløbne år og givet dem gyldne stjerner. Prøv at søge på navnet ”Yealands” på vores side Find Vinen. Som resultat får du en liste med 35 vine, der alle har fået fem stjerner og tre, som fik fire.
Nogle af vinene importeres dog ikke af Holte Vinlager, men af Coop, der jo aftager store mængder.
Under smagningen hæftede vi os ikke mindst ved Baby Doll, Pinot Noir (129 kr.) og serien Winemakers Reserve (169-199 kr.) samt vinen PGR (149 kr.), der er lavet på en blanding af druerne Pinot Gris, Gewürztraminer og Riesling (149 kr.).


Fra film til vin og cannabis

Flasken på billedet til venstre ligner ved første øjekast en vin fremstillet af den berømte californiske film- og vinproducent Francis Ford Coppola.
Men nej - indholdet er cannabis, og flasken en dåse, hvor den øverste del kan skrues af.
Coppola vil gerne være med på cannabis-vognen, som er blevet en yderst lukrativ forretning i Californien, siden det blev tilladt at producere cannabis til rekreative formål. Og han har derfor lanceret en serie på tre forskellige cannabis-sorter, Grower’s Series, i et samarbejde med ligeledes tre californiske cannabisproducenter.

Terroir-drevet cannabis


At Francis Ford Coppola har valgt at sælge cannabis i en ”vinflaske”, er oplagt. For det første er han jo vinproducent, og for det andet mener han ifølge The Drinks Business, at vin og cannabis har rigtig meget til fælles. Begge er overdådige gaver fra moder natur, som han udtrykker det, og så er såvel vin- som cannabisplanterne i høj grad påvirket af terroiret - de jordbunds- og klimaforhold, som de dyrkes under.
På dåsernes bagetiket kan man læse mere om den pågældende cannabis-sort, om området, hvor den stammer fra - om det fx er koldklima-cannabis, dyrket i højderne - og selvfølgelig om den cannabisproducent, der har leveret produktet. Altså lidt á la ordlyden på en vinflaskes bagetiket.

Hver sort sin virkning


I stedet for et par ord om cannabissens smag, er der oplysninger om dens virkning på bagetiketten. Den slags er der åbenbart forskel på, når det gælder den euforiserende plante.
En af cannabis-sorterne skulle fx virke afslappende på krop og sjæl, mens en anden skulle give energi og øge koncentrationen.
Francis Ford Coppola er langt fra den første vinproducent, der har kastet sig over cannabismarkedet. For nylig investerede det store californiske vinfirma Constellation Brands 4 milliarder dollars (cirka 26 mia. kr.) i verdens største cannabisproducent Canopy Growth i Ontario.
Enkelte californiske vinhuse har også lanceret cannabis-infuserede vine - heriblandt Rebel Coast Winery.


Den fine krystalkaraffel, som indeholder Niepoort 1863, er fremstillet af det berømte franske glasfirma Lalique.

Verdensrekord for en flaske portvin

I sidste uge ventede deltagerne ved en vinauktion i Hong Kong spændt på, at det helt store trækplaster skulle blive båret ind: En krystalflaske indeholdende 1,5 liter portvin årgang 1863 fra portvinshuset Niepoort.
Auktionen blev afholdt af Acker Merrall & Condit, og så snart flasken kom på podiet, Steg buddene med ekspresfart. Hammerslaget endte på 992.000 HKD (cirka 827.000 kr.), hvilket er det højeste hammerslag nogensinde for en flaske portvin - og det, der svarer til hele 653.000 kr. mere end den hidtidige rekord.

Kun fem flasker


Vinen er da også helt igennem et stykke unik historie. Årgangen er den første, Niepoort fremstillede, og i 1905 blev vinen tappet på i alt ni demijohns af Eduardo Niepoort - bedstefar til den nuværende ejer af portvinshuset, Dirk Niepoort.
Demijohns er store flasker i glas eller stentøj til brug for søens folk. Som regel blev flaskerne pakket ind i pileflet, så de var mindre sarte over for stød i hårdt vejr.
Den netop solgte portvin stammer fra den sidste af disse demijohns i Niepoorts vinkælder.
Der er kun fremstillet fem af de fornemme krystalkarafler, og hver af dem har indgraveret navnet på et af de fem medlemmer af familien Niepoort, der i hver deres generation har haft roret i portvinshuset.


Forsiden på "Den danske vinhistorie" af Annette Hoff.

En enestående vinbog

Vinbøger er der i hobetal, men ingen som den, der netop er udkommet: ”Den danske vinhistorie” af seniorforsker Annette Hoff fra Den Gamle By i Aarhus.
Titlen siger alt, den lover alt, og den opfylder sit løfte. Bogen er simpelt hen vinens historie i Danmark, fortalt i et levende sprog og sprængfyldt af facts. En enestående bog!
Annette Hoff har været i talrige arkiver og hentet ny viden om dansk vinhistorie lige fra de romerske drikkekar, fundet i dansk muld, til nutidens succes med dansk vindyrkning og vinapps på vores telefoner.

Fra romertid til grisefest


Der er indgående skildringer af drikkevanerne hos danskerne – eller rettere hos konge og adel, for resten af befolkningen kom først for alvor i gang med vinen efter 1960, da Spies og Tjæreborg sendte os til grisefest på sydens strande.
Den gode historie om Rosenborg-vinen bliver også pudset af og justeret med ny viden, ligesom vi får en grundig og interessant gennemgang af en vinkypers arbejde i 1839.
Her kommer en række facts, der sikkert vil overraske mange:

Nogle facts fra bogen


* De første regler om udskænkning af vin er fra Ribe i 1269.
* På Christian d.4's tid var rhinskvin den mest fornemme, mens fransk vin var noget, man gav til sin tjener.
* I 1750 var der 269.000 liter vin til salg hos købmændene i Helsingør.
* Vi har drukket sydafrikansk vin i Danmark i hvert fald siden 1744.
* I 1883 kunne et middagsselskab godt inkludere femten forskellige vine.
* Emma Gad var ikke glad for mange vinglas på bordet.
* Der blev produceret dansk ”champagne” allerede i 1939.
* Det koster 50 øre at sætte skruelåg på en vin, mens det koster 6 kr. med en korkprop.

Ønskes: Et stikordsregister


”Den danske vinhistorie”er udgivet af Den Gamle By i Aarhus i samarbejde med tidsskriftet Skalk (forlaget Wormianum). Bogen er på 416 sider med 450 flot trykte illustrationer og koster 249,95 kr. - et fund for de penge.
Savner vi noget? Jo, én ting, som bør med i næste oplag. Bogen er så spækket med facts, at man har svært ved at bruge den som opslagsværk. Den bør suppleres med et meget langt og grundigt stikordsregister.
Bogen kan købes ved at klikke her.


Bien Nacido Vineyard, en af de fire vinmarker, som ejes af vinhuset Qupé.

Pionéer-vinhus skifter ejer

Det californiske vinhus Qupé i Santa Maria Valley har fået ny ejer, Vintage Wine Estates, der i forvejen ejer mere end 30 vinhuse i Californien, Oregon og Washington.
Sælgeren er vinfirmaet Terroir Life, men det er grundlæggeren af vinhuset, Bob Lindquist, der har gjort dets vine anerkendte verden over.
Han grundlagde Qupé i 1982 og begyndte at dyrke typiske Rhône-druer - Syrah, Grenache, Roussanne og Marsanne - noget der nærmest var uhørt i Californien dengang. I starten kom indtægterne da heller ikke fra vinene på disse druer, men fra hvidvine på Californiens store grønne drue, Chardonnay. I dag er det vinhusets Rhône-drue-vine, der er eftertragtede.
Købssummen er ikke oplyst, men sikkert er det, at Bob Lindquist stadig vil være tilknyttet vinhuset som vinmager-konsulent.


Essex og Suffolk counties skulle ifølge undersøgelsen være de bedst egnede områder for dyrkning af druer til mousserende vin. Foto: Wikipedia/Nilfanion and Dr Greg.

De bedste områder til vindyrkning

I de fleste vinlande har man en god viden om, hvor man finder de bedste terroirer - jordbunds- og klimaforhold - når det gælder vindyrkning. Nu har forskere ved University of East Anglia kortlagt, hvor Storbritanniens bedste områder for plantning af vinstokke befinder sig.
Forskerne har finkæmmet jordbunds- og klimaforholdene i England og Wales og har udpeget et areal på i alt 35.000 hektar jord, som det bedst egnede for vindyrkning. En meget stor del af arealet strækker sig over flere områder - eller counties, som briterne kalder det - i den sydlige del af landet.
”Vinderne” over alle områderne blev Essex og Suffolk counties - hvilket er overraskende, da de fleste vinhuse befinder sig i de lidt sydligere beliggende counties som fx Kent og Sussex.

Kommer på et godt tidspunkt


Men netop i Essex og Suffolk skulle det tørre, varmere og mere stabile klima ifølge forskerne være særligt godt til vindyrkning - og ikke mindst til dyrkning af druer til mousserende vin, som udgør langt hovedparten af den britiske vinproduktion.
I Essex er vinproduktionen stadigvæk relativt lille - men den har rødder langt tilbage i tiden, da de første vinstokke blev plantet i 1100-tallet af præster, der ville fremstille deres egen altervin.
Undersøgelsen fra University of East Anglia er vigtig, da den britiske vinindustri er i en rivende udvikling, og man regner med, at produktionen af engelsk mousserende vin bliver fordoblet inden for de næste ti år.
Det betyder, at der skal anlægges rigtig mange nye vinmarker, og så er det jo rart at vide, hvilke områder, der er bedst egnede.

Skeptiske røster


Der har dog rejst sig skeptiske røster, når det gælder undersøgelsen, blandt andet fra vinhuset Hush Heath i Kent - der jo ikke blev udpeget til det optimale vindyrkningsområde.
Herfra lyder det, at Kents kalkrige undergrund er yderst velegnet til fremstilling af mousserende vin, og at champagnehuset Taittinger næppe ville have valgt netop Kent til plantning af sine vinstokke, hvis ikke området var det absolut bedst egnede.
Ved at klikke her kan man læse mere om undersøgelsen og den fremgangsmåde, forskerne har anvendt.

En app for svagtseende

I sidste uge nævnte vi, at en svagtseende newyorker, Kathy Wu, har lagt sag an mod femten vinhuse i New York. Wu påstår, at vinhusene overtræder handikaploven ved ikke at have installeret skærmlæsere i forbindelse med deres hjemmesider.
Det har fået Jens Barfoed, der er formand for Handicaprådet i Gladsaxe, til tasterne, og han skriver følgende:
- Hertillands findes der en app - "Adgang for alle" - som kan downloades gratis. Har man den, kan man markere den tekst, man vil høre, og dernæst klikke på ikonet, hvorefter teksten bliver ”læst op” af en elektronisk stemme.
- Det er besynderligt, hvis en tilsvarende app ikke findes i USA.
Ja, det kan man jo kun undre sig over, men vi siger tak til Jens Barfoed for indsparket og den gode oplysning til svagtseende læsere på dansk jord.

Nedtælling til smagning af top-vine

Man kan stadig nå at få billetter til ”Top Italian Wines” - årets store smagning af italienske kvalitets-vine, som afholdes i Moltkes Palæ d. 16. november.
Cirka 30 vinproducenter vil stå parat til at skænke smagsprøver på nogle af Italiens største rødvine - Amarone, Barolo, Brunello osv. Men der vil også være liflige hvidvine, roséer og bobler.
Ud over at smage dejlige vine kan man som besøgende også være heldig at vinde en magnumflaske Barolo.
Læs mere, og køb billetter ved at klikke her.


Foto: Wikipedia/Mick Stephenson.

Danmark fejrer Beaujolais Nouveau

I sidste uge nævnte vi, at man rundt om i verden den tredje torsdag i november (i år d. 15. november) traditionen tro fejrer Beaujolais Nouveau - den nye, friske rødvin fra Beaujolais.

Også herhjemme bliver vinen fejret af vinforretninger og supermarkeder landet over med smagninger og gode tilbud. Så tjek nettet i dagene op til festdagen, og se, hvor den nærmeste fest befinder sig.
Vi efterlyste større arrangementer på dansk jord, hvor man kunne smage på vinen og måske spise ristede kastanjer - som man gør det i Frankrig på denne særlige dag.
Vi har fået flere tilbagemeldinger - og tak for det. Nedenfor har vi listet fem af de lidt større begivenheder.

Fem større arrangementer


*15. november: Kl. 16-18 er der Beaujolais Nouveau fest hos Lautia Vino Fino med ristede kastanjer og andre delikatesser samt ny økologisk Beaujolais-vin i glassene. Gratis. Sted: Tovehallerne, Frederiksborggade 21, 1363 København K - Hal 1, stade E7. Læs mere, ved at klikke her.
*16. november: Kl. 18.30 afholder Smukvin Beaujolais Nouveau smagning med vin ad libitum og ”Boeuf Beaujolais”. Pris: 250 kr. Sted: Pakhuset, Banegårdsgade 5, 8300 Odder. Læs mere, og køb billetter ved at klikke her.
*15. november: Kl. 17-19 afholder Kjær & Sommerfeldt Beaujolais & Gourmet Hotdogs med vildsvinepølse og svampe samt otte slags tilbehør. Pris: 149 kr. Sted: Kjær & Sommerfeldt, Gl. Mønt 4, 1117 København K/ Skovvejen 2A, 8000 Aarhus C. Læs mere, og køb billetter ved at klikke her.
*15. november: Kl. 16 arrangerer Bøf & Ost Beaujolais Nouveau fest på Gråbrødretorv med ristede kastanjer, østers og musik. Restauranten serverer også en 3-retters menu på dagen, hvor Beaujolais får lov til at simre med i hovedretten. Sted: Bøf & Ost, Gråbrødretorv 13, 1154 København K. Læs mere og bestil bord ved at klikke her.
*17. november: Kl. 18 går restauranter og butikker i Jægergårdsgade i Aarhus sammen om fejringen af Beaujolais Nouveau. Ud over vinen bliver der dans, tændte olietønder og fransk bondemad. Pris: fra 50 til 200 kr. Læs mere ved at klikke her.
Den nye Johnnie Walker butik i Madrid.

Butik med mere

Det er det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo, der ejer Johnnie Walker. Nu har firmaet åbnet en elegant og noget alternativ butik for det skotske whiskymærke i Madrid.

I den store nye butik kan man selvfølgelig købe Johnnie Walker i alle mærkets forskellige versioner - samt nogle af de single malt whiskyer, som mærket blandes af.
Men derudover kan man også komme med på en virtuel rejse gennem de skotske whisky-områder, Highlands, Lowlands, Islands og Speyside og deltage i en whiskysmagning eller en "cocktail-oplevelse" sammen med forretningens cocktailspecialist.
Ved en ”personaliserings-disk” kan man få tilført sin nykøbte whiskyflaske et personligt touch via fx en indgravering eller en særlig etiket.
Man kan læse mere om den nye Johnnie Walker butik - og se adressen, hvis nu man skulle komme forbi - ved at klikke her.



En ægte hollandsk likør

De fleste kender sikkert de hollandske stroopvafler - disse lækre kager, hvor der mellem to tynde, sprøde, runde vafler befinder sig et lag honningagtig karamel.

Hvis man er begejstret for stroopvafler, vil man sikkert også nyde en ny likør lavet med smag af kagerne. Likøren er skabt af det ligeledes hollandske spiritusfirma Van Meer’s, og den vandt guldmedalje ved den seneste udgave af konkurrencen San Francisco World Spirits.
Vi hører gerne på info@vinavisen.dk, hvis nyskabelse forhandles i Danmark.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Smukvin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Winedrop er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Alex Vicard Jensen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Alex Vicard Jensen (f. 1975) blev interesseret i vin allerede i gymnasietiden, hvor han efter skoletid arbejdede i en vin- og tobaksforretning i Fredensborg. Nysgerrigheden drev værket - han undrede sig over, hvad alle de ord, der stod på vinetiketterne, betød, og de første vinbøger blev købt.
Efter endt værnepligt i 1995 kom han i lære hos Vinstokken i Hørsholm. Det blev en spændende tid, hvor vinen fyldte døgnets 24 timer, og alle sparepengene blev brugt til gode flasker.
Efter endt uddannelse på Mommark Handelskostskole som salgsassistent med speciale i vin og spiritus blev han førstemand i butikken og blev efterfølgende uddannet som merkonom i indkøb.
I 1999 blev han ansat hos H.J. Hansen Vin, hvor han i de næste seks år varetog detailsalget af vin på Sjælland. Og efter et par afstikkere til mindre vinimportfirmaer kom han i 2011 til sin nuværende arbejdsplads, Østjysk Vinforsyning.
I sit job som salgsdirektør for detailafdelingen har Alex Vicard Jensen rejst det meste af jorden rundt i vinens tjeneste - og har mødt utallige spændende vinpersonligheder.
Derudover afholder han omkring 50 smagninger om året, har produceret et hav af salgskampagner og læser mere eller mindre alt, hvad der kan læses om vin og spiritus.
Privat bor han i Køge sammen med Monica, som han også fandt i vinens verden, og datteren Lærke på 10 år. En hel del cykling og løb bliver der også tid til efter fyraften.
Adresse: Østjysk Vinforsyning, Navervej 21, 8382 Hinnerup, tlf.: 87 55 99 00, www.vinforsyning.dk / www.vinoble.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-520


502 Små Baby Doll-får klipper græsset mellem vinstokkene – og kan ikke nå druerne (foto © Yealands Wines).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 36 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.


Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Arestel, Arsa, Cava, Brut, Spanien, lav alkohol (11,5%)

44,95 kr., Lidl

45 kr. for en cava - det må siges at være usædvanligt. Det er da heller ikke nogen stor vin, men den er i høj grad drikkelig og med en ren citrussmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Don's Red, Skærsøgaard, Leon Millot, Red og Sød, Danmark, 2015, lav alkohol (11,5%)

En meget lækker, moussende rødvin, der har ligget syv måneder på nye fade og ni måneder på flaskegæring. Den har fin mousse i munden og en blød sødme, der ikke er for sød.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Mio Silenzio, Pontelungo, Vino Bianco, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

59 kr., Gallovini

Pæn, enkel og læskende hvidvin i en kvalitet, der svarer til prisen. En vin, når man er mange ...

stjernestjernestjernestjerne

La Balade de Coline, Chardonnay, Vaucluse Vin de Pays, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., Vinmonopolet

En god hvidvin med den for Chardonnay så typiske duft og smag af modne mirabeller og grønne druer. Det er en fyldig og tør vin med et lille bittert bid til slut. Den vil egne sig fint til stegt laks. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sacred Hill Reserve, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2017, lav alkohol (12,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 109,95 kr., Supervin

Denne hvidvin er med sin markante duft af kærlighedsfrugt typisk for mange newzealandske vine på Sauvignon Blanc-druen. I såvel duften som smagen er der også karambole og nektariner samt forfriskende strejf af citrus. En meget lækker vin, der kan nydes, som den er, eller til fyldige fiskeretter. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Flor de Añón, Sante Cristo, Garnacha, Campo de Borja, Spanien, 2017, høj alkohol (15,5%)

53,75 kr., D.K. VinImport

Lækker rødvin på økologisk dyrkede druer. Der er saft, tanniner og 15,5% alkohol - men ingen spritkant. Flasken har skruelåg. Prisen er overordentlig attraktiv. Den udløste den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stones & Bones, Casa Santos, Lissabon, Portugal, 2016, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

En rigtig god rødvin på druerne Touriga National, Syrah, Roriz og Alicante Bouschet. Der er fyldig frugt, fin krydring, fisk syre og en lille sødme, gode tanniner og en lang, frugtagtig eftersmag. Vinen smager ganske enkelt godt og er meget anvendelig til mange retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castellano, Cantina dei Colli Ripani, Rosso Piceno, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

86 kr., pris ved 6 flasker, på tilbud i denne og næste uge: 64,50 kr., Den Gode Vino

Vellavet rødvin på druerne Montepulciano og Sangiovese. Den er tør, med god frugt og ret markante fadnoter. Kan man lide fad, så er den sagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Copper Lane Reserve, Swartland, Sydafrika, 2017, høj alkohol (15%)

99,75 kr., på tilbud indtil 18. november: 59,75 kr., Skjold Burne

En fuldblods sydafrikansk rødvin på Shiraz og Merlot. Det er en lækker vin med duft af modne mørke kirsebær og en fyldig, og meget blød smag med noter af chokolade. En vin til en yderst rimelig pris - og en vin, mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Chabawine, Wines and Brands, Merlot, Pays d'Oc, IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

99,9 kr., pris ved 12 flasker: 90 kr., Born Wine-Import

En blid og venlig rødvin med blød frugt, fin krydring, milde tanniner og Merlot-druens saftighed. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Richland, Calabria Family Wines, Shiraz, Australien, 2017, middel alkohol (14%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

En tør rødvin med noter af blommer og bær, god krydring og bløde tanniner. Lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

No.2, Wines and Brands, Grés de Montpellier, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr. pris ved 12 flasker: 89 kr., Winedrop

Vellavet, økologisk rødvin på druerne Grenache og Mourvèdre. Den har en frisk og saftig druesmag i fin balance og med krydrede noter. Glimrende til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château du Bousquet, Côtes de Bourg, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

124,95 kr., sælges i Menu- og Spar-butikker., Amka

Vellavet rødvin med god, blid og venlig Bordeaux-smag. Vi er på højre bred. Derfor først og fremmest Merlot, der støttes af Cabernet Sauvignon og Malbec.

stjernestjernestjernestjerne

Veronia, Globus Wine, Terre Siciliane IGT, Appassimento, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 15. november: 63 kr. ved 3 flasker., SuperBrugsen

Til 63 kr. en udmærket hverdags-rødvin, hvis smag har en markant note af tobak. Flasken er flot, stor og tung.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marchizului, Vitis Metamorfosis, Pinot Noir, Dealu Mare, Rumænien, 2015, høj alkohol (14,5%)

130 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., Alsacevinene.dk

Flot rødvin. Her foregår der noget! Vinen er ikke nogen typisk Pinot Noir, men ikke mindre god af den grund. God frugtfylde, bløde tanniner, fin krydring og lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Château Fabre Gasparets, Corbiéres-Boutenac, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

133 kr., Vin Fra Frankrig

En meget lækker, økologisk rødvin på druerne 50% Carignan, 30% Mourvèdre og 20% Syrah. Parker har givet den 92 point. Vi giver den fem stjerner for dens saftige bærfrugt med noter af moreller og mørke bær samt fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Closerie de Vaudieu, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

139,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine

En rigtig dejlig Rhône-rødvin, der hænger godt sammen, og som i eftersmagen samler alle de gode noter: Mørke bær, lidt chokolade og fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Copper Lane, Stellenbosch, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, 2017, høj alkohol (15%)

149,75 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 74,75 kr., Skjold Burne

Fortræffelig rødvin, der er alle tilbudsprisens kroner værd. Den har en lækker frugtsmagt, der varer ved hele vejen igennem til den lange eftersmag. I smagen fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Corte Cavedini, Umberto Maria Cavedini , Valpolicella Ripasso, Superiore, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Lækker Ripasso-rødvin, harmonisk og i god balance. Fadnoter fra atten måneder på fransk eg er fint integrerede. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Shotfire, Thorne-Clarke Wines, Shiraz, Barossa, Australien, 2016, høj alkohol (15%)

179,75 kr., på tilbud indtil 18. november: 149,75 kr., Skjold Burne

Denne dejlige rødvin har alle Shiraz-druens krydrede noter samt strejf af blå blommer og en fin syre til slut. Netop syren gør vinen perfekt til lidt fede og kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La 50/50, Domaine Anne Gros & Jean-Pau Tollot, Côtes du Brian IGP, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

179,95 kr., pris ved 12 flasker: 129,95 kr., Theis Vine

En elegant og samtidig intens og fyldig rødvin med dejlige krydrede noter og smag af modne blommer. En fin frugtsyre og bløde tanniner afrunder smagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Markowitsch, Pinot Noir, Carnuntum, Østrig, 2016, lav alkohol (13%)

214,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin

Denne vin går rent ind, og den er et mønstereksempel på en rødvin på Pinot Noir-druen. Den har en mild og aromatisk duft af skovbær med strejf af mørke rosiner. Smagen er også mild men samtidig fyldig og rig på facetter - igen skovbær, fine krydderier, noter af moden frugt ... Nyd vinen, som den er, eller til en let luksus-kødret. Et kup til prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos les Fites, Estriacus, Priorat, Crianza, Spanien, 2012, høj alkohol (15%)

269 kr., pris ved 6 flasker: 150 kr., D’Wine

Superlækker rødvin på druerne Grenache og Carignan med et strejf af Cabernet Sauvignon. Den har en elegant, blød smag med et bredt vingefang - mørke bær, chokolade, vanille og fint integrerede fadnoter.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Roumieu, Sauternes, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud for ½ flaske indtil 15. november: 89 kr., Kvickly

Elegant og lækker sød vin i fin Sauternes-stil med tilpas syre, der afbalancerer sødmen. I smagen et lille strejf af duften og smagen fra "den ædle råddenskab".

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rozès Menia, Rozès, White Port, 10 år, Portugal, høj alkohol (20%)

149 kr., pris for 50 cl, på tilbud indtil 15. november: 89 kr., Kvickly

Lækker, hvid portvin, harmonisk og kompleks med en sødme, der afbalanceres fint af syren. Der er tørrede frugter, abrikos, chokolade, vanille ...

Andet

stjernestjernestjernestjerne

Langs Supreme, Lang Bros, Skotland, høj alkohol (40%)

149,75 kr., på tilbud indtil 18. november: 99,75 kr., Skjold Burne

En udmærket klassisk blended whisky med en forholdsvis blød smag og en fin sødme til slut. En rigtig god begynder-whisky - og sagen til de snart kølige aftener.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen