Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 24, 2019



Et tryk på en knap, og vinen ender i glasset. Sådan fungerer en vindispenser.

Tap et glas vin i Carlsberg ByenDel på Facebook

Et ganske særligt showroom har set dagens lys i Carlsberg Byen. Det drejer sig om Enoma, et firma, der importerer de italienske Enomatic vindispensere, hvor vinene konserveres ved hjælp af kvælstof.

Nu har firmaet åbnet dørene for forbipasserende, der har lyst til at afprøve maskinerne og slå sig ned og nyde et glas vin.
Ved indgangen får man udleveret et ”hævekort”, og så kan man ellers betjene sig selv ved at tappe små smagsprøver eller hele glas fra dispenserne. Til sidst afregnes der efter forbrug.

En bred vifte af vine


Der er et større udvalg af vine at gå om bord i, og prismæssigt spænder smagsprøverne fra 10 til 32 kr.
Vinene omfatter blandt andet Nebbiolo-rødvine fra Piemonte og Mexico, Pinot Noir fra Oregon, hvidvine fra Sancerre, Premier Cru Classé fra Bordeaux og vine fra vulkanen Etnas skråninger.
I en særlig boble-dispenser er der både cava, prosecco og andre liflige bobler.
Med andre ord er der her en mulighed for at smage rigtig mange vine for et rimeligt beløb. Man kan slå sig ned inde eller ude - begge steder er der opsat borde og stole.
Showroomet har åbent fra onsdag til søndag fra kl. 15 til 21, og man kan læse mere om stedet ved at klikke her.

Blindsmagning for sjov


Enoma afholder også løbende ”Blindsmagning for sjov”, arrangeret af sommelier Nana Wad. Næste gang er d. 13. juni, og prisen er 200 kr. Smagningen kan man læse mere om og bestille billetter til ved at klikke her.
Vi hører gerne på info@vinavisen.dk, hvis der er barer eller andre etablissementer, der benytter sig af vindispensere, og hvor folk selv kan tappe vinen.


Det imponerende Château Changyu Moser XV i Ningxia- provinsen.

Kinas første biodynamiske vinhusDel på Facebook

Man hører ofte om vinhuse i traditionelle vinlande som Frankrig, Italien og Spanien, der bliver biodynamisk certificerede. Nu er også Kina godt på vej til at få sit første biodynamisk certificerede vinhus.
Det drejer sig om vinhuset - eller rettere vinslottet - Château Moser Changyu XV, der ejes af landets ældste og største vinfirma, Changyu.
I øjeblikket er slottets 250 hektar vinmarker i provinsen Ningxia i færd med at blive omlagt til biodynamik. Og hvis alt går vel, får slottet sin certificering inden for de næste tre år.
Faktisk er det oplagt at dyrke vin økologisk og dermed også biodynamisk i netop Ningxia-provinsen. Hvor et fugtigt og ofte regnfuldt klima kan gøre økologi til noget af en udfordring i fx Champagne og Bordeaux, så giver det tørre ørkenagtige klima i den kinesiske provins ideelle forhold for økologisk dyrkning.

Et slot til ære for en østrigsk producent


Måske er der nogen, der - forståeligt nok - undrer sig over navnet på det kinesiske slot. Det er opkaldt til ære for den østrigske vinproducent Laurenz Maria Moser, der gennem mange år har fungeret som vinmager-konsulent for Changyu. Romertallet XV (15) henviser til, at Laurenz Maria Moser er femtende generation af den vinproducerende familie Moser.
Château Changyu Moser XV blev opført i 2013, og byggeriet kostede, hvad der svarer til 522 millioner kr. Men så rummer bygningen også en fadkælder til 800 franske barriques, et højteknologisk tappeanlæg og et museum, der fortæller historien om Changyu og vinfremstilling i Kina.


CittaSlows logo.

Svendborg er CittaslowDel på Facebook

Længere nede i denne VinAvis bringer vi en ”blå bog” om Carsten Andersen, der sammen med sin kone, Bente Rasmussen, har Skaarupøre Vingaard uden for Svendborg.
Da vi for nogle uger siden besøgte Carsten Andersen, nævnte han, at Svendborg siden 2008 har været en Cittaslow by.
Det kræver en forklaring, og vi skal tilbage til 1986, da McDonald’s åbnede en butik ved den spanske trappe i Rom. Det vakte vilde protester i Italien og førte til grundlæggelsen af Slow Food-bevægelsen, der stræber efter at bevare fremstillingen af gode råvarer, af traditioner, bæredygtighed og respekt for naturen.

Kun for mindre byer


Politisk støtter Slow Food de små producenter i deres konkurrence med globaliseringen af landbrugsprodukter.
Siden grundlæggelsen har bevægelsen vokset sig stor og har i dag over 100.000 medlemmer i mere end 150 lande – samt et universitet i den italienske by Pollenzo (se postkort nr. 17 og 18 fra en af VinAvisens rejser i Piemonte).
Organisationen Cittaslow – Byslow – udsprang i 1999 af Slow Food bevægelsen, og ideen til den fik borgmesteren i Greve in Chianti (venskabsby med vores egen Greve syd for København).
Enhver by med under 50.000 indbyggere kan ansøge om at blive medlem, idet den samtidig skal dokumentere, at den opfylder Cittaslows charter med dets 54 regler.

Borgmesteren bestemmer


I Danmark er både Svendborg og Mariager medlemmer. I Norge er det Eidskog, Levanger og Sokndal, i Sverige Falköping, i Finland Kristinestad og i Island Djúpivogur.
Byerne udsteder certifikater til virksomheder, som arbejder målrettet med organisationens kriterier for produkter, bymiljø, gæstfrihed, information og engagement.
Det er således byens borgmester og kommunaldirektør, der har underskrevet Carsten Andersens certifikat, som hænger på væggen i Skaarupøre Vingaard. 85 andre steder i byen hænger der lignende certifikater.


Jonathan K. Berntsen (tv.) og Martin G. Sørensen lægger sidste hånd på en af retterne til den prestigefyldte konkurrence.

Høj gastronomi med sherry tilDel på Facebook

For nylig afholdtes ottende udgave af Copa Jerez i Jerez de la Frontera i Sherry-distriktet. Copa'en er den prestigefyldte internationale konkurrence, hvor de mange forskellige typer sherry matches med gastronomi af højeste karat.
Bag konkurrencen står distriktets vinråd, Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Sherry - Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda, og deltagerne er makkerpar bestående af en sommelier og en kok fra syv forskellige lande.
I hvert land har der før finalen været afholdt nationale udtagelseskonkurrencer - i Danmark var denne konkurrence arrangeret af den Spanske Ambassades Handelsafdeling i København. Og ved finalen i Sherry-distriktet blev det Danmark, der vandt!
Nedenfor følger en lille reportage fra konkurrencen - og hvis man vil læse mere om det store arbejde, der ligger bag fremstillingen af den berømte sherry, kan man klikke her.

Tre ud af syv mulige præmier


Græsset er stadig en anelse grønt, akacietræerne blomstrer overdådigt, solen brænder knivskarpt, og der er sus i flamingoskørterne til de potente sherry-byfester. Sommeren er kun lige begyndt i Sydspanien.
På den gamle mørke teaterscene i Teatro Villamarta i Jerez de la Fronteras svedende centrum er kokkene skruet ned i to kvadratmeter små båse, hvor de i højt tempo kreerer forret, hovedret og dessert til et kompetent dommerpanel.
Panelet består blandt andet af Master of Wine Sarah Jane Evans og Josep Roca, der er sommelier og den ene af ejerne af den trestjernede Michelin-restaurant Celler de Can Roca i Girona.
I denne særlige konkurrence gælder det ikke kun om at kunne lave blændende god mad, men også om at kunne parre hver ret med den helt perfekte type sherry.
Det er de bedste deltagere fra top-restauranter i syv forskellige lande, der står på scenen til Copa'en: Wild X Berg fra Tyskland, Cheval blanc fra Holland, Le Pilori fra Belgien, Bonamb fra Spanien, Texture fra England, The Nomad fra Los Angeles, USA, og sidst men - som det skulle vise sig - absolut ikke mindst: Restaurant Clou fra Danmark.
Jonathan K. Berntsen og Martin G. Sørensen vandt Copa’en - selve pokalen - og dermed den største præmie, som alle går efter. Derudover fik det danske hold præmierne for Best Chef og bedste dessert. Tre ud af syv mulige præmier – og de aller vigtigste.

Cool danske deltagere


Da Jonathan og Martin er de eneste medarbejdere i Restaurant Clou, skiftes de til at være sommelier og køkkenchef. Derfor havde de ikke indbyrdes helt bestemt hvem, der skulle stå for hvad op til konkurrencen, men i det lillebitte konkurrencekøkken er de fælles om det hele - og Jonathan tager derefter sommelier-rollen på sig.
Cool, fokuserede og rolige drikker de lige en kop kaffe og serverer oven i købet en kop til den amerikanske kok ved siden af - en gestus, der tales meget om de næste dage blandt deltagerne. Så er de i gang - præsenterer retterne og de ledsagende sherryer, taler bare et minuts tid ud af de fire mulige foran dommerpanelet og trækker sig så tilbage.
Dommerne er imponerede, og der er meget ros for både maden og deres forklaringer. Og de bliver endnu mere imponerede, da det går op for dem, at Jonathan også vandt såvel selve Copa’en som Best Chef sammen med sin bror Alexander tilbage i 2015!
Nedenfor bringer vi Restaurant Clous vindermenu med ledsagende sherryer.

Clous treretters vindermenu


* Forret: Frisk, rå kammusling krydret med en vinaigrette lavet på to år gammel kammuslinge-bottarga (tørret fiskerogn) og syltet rug. Pyntet med friske grønne æbler, blegselleri, søsalat og dild.
* Sherry: Sacristía, AB, Manzanilla Primera Saca 2017.
* Hovedret: Due, tørmodnet i tre uger. Serveret som pocheret og glaseret bryst. Hertil sauce lavet på duens lever og karamelliserede urter. Serveret med syltede kastanjer, valnødder, hasselnødder, confit af kumquats og citron. Det hele er parfumeret med hjemmepresset olie lavet på ristede mandler og hasselnødder samt varme krydderier og tørret appelsinskal.
* Sherry: Soluqua, Oloroso, Bodegas Baron.
* Dessert: Is lavet på overmodne, dehydrerede bananer og brunet smør. Serveret med rå lakrids, frugtig olivenolie og havsalt. Hertil en lun sauce lavet på praliné og kaffe.
* Sherry: Pedro Ximénez, Tradición, 20 años, Bodegas Tradición.
Artikel af sommelier CharlieD
.....

VinAvisens serie af postkort fra PiemonteDel på Facebook

I sidste uge besøgte vi Mariuccia Borio, der fremstiller bragende gode vine i Monferrato, og Malvirà i Roero, der er kendt for sine liflige sprøde hvidvine. I denne uge slutter vi vores serie af postkort med et besøg hos Cascina Baràc, der også har en agroturismo, Antica Casa Vinicola Scarpa, hvor man kan købe Barolo i årgange tilbage til 1960'erne, og den biodynamiske vingård Rivetto.


Sønnen i huset, Alberto Bonelli, holder med jævne mellemrum vinsmagning for turister i Canscina Baràcs hyggelige restaurant.

Postkort nr. 11 fra Piemonte:
En meget hyggelig agroturismoDel på Facebook

Man må lige knibe sig i armen, når man befinder sig hos Cascina Baràc. Så smuk er panoramaudsigten hele vejen rundt om denne vingård, der ligger omgivet af sine 15 hektar vinmarker. Nu var der også skruet en anelse mere op for den pittoreske oplevelse, da vi indtog Piemonte i det sprøde spirende forår, hvor kirsebærtræerne hos Baràc netop var sprunget ud, og løvet på vinstokkene var lige ved at følge trop. Ugens store billede længere nede på siden viser udsigten fra vingården. Den familieejede gård har sin egen agroturismo, som vi kun kan give de varmeste anbefalinger. Ud over udsigten får man glimrende lokal mad, tilberedt af ejeren selv, Wilma Piazzo. Atmosfæren er afslappet og hyggelig, og så ligger Baràc perfekt som udgangspunkt for sightseeing i Langhe. Der er 10 minutters kørsel til middelalderbyen Alba, 15 minutter til Barbaresco og en halv time til Barolo.


Alberto Bonelli med sin far, Albino. Far og søn er makkerparret bag vinfremstillingen og markedsføringen af vinene.

Postkort nr. 12 fra Piemonte:
Far og søn bag vine i hele palettenDel på Facebook

Wilma Piazzos mand, Albino Bonelli, tager sig af arbejdet i vinmarken og vineriet, mens sønnen, Alberto, står for markedsføring af Cascina Baràcs vine. Dog er han også med i både marken og under vinfremstillingen - sådan er det ofte i de familieejede vingårde i Piemonte. Man hjælper til, hvor der er behov for det. Far og søn har arbejdet sammen siden 1994, og de er et godt makkerpar - i hvert fald, hvis man skal dømme ud fra resultatet af deres vine, der alle fremstilles på økologisk dyrkede druer. Cirka 25.000 flasker årligt bliver det til, og selv om hovedvægten er på rødvin - Barbaresco, Barolo og Barbera - så laves der også hvidvin og rosé. I sidste uge besøgte vi appellationen Roero, der er kendt for sine gode hvidvine på druen Arneis. Men også uden for Roero fremstilles der Arneis-vine i top - som fx den fra Baràc. Den er elegant med noter af akaciehonning i duften og med en fin mineralsk smag. Vi faldt også for husets saftige Barbera og den dejligt krydrede Barbaresco Rocche Massalupo. Og så var der den liflige sødmefulde Moscato d’Asti, som lige kaldte på et glas mere. Samtlige af disse vine kan herhjemme fås hos Emilie Vin.



Scarpas flotte butiks- og smagelokale, hvor man kan gå ind fra gaden og købe Barolo i årgange tilbage til 1960’erne.

Postkort nr. 13 fra Piemonte:
En butik med meget gamle årgangeDel på Facebook

Mens de vingårde, vi indtil videre har besøgt på denne tur, alle har ligget omgivet af deres vinmarker, befinder Antica Casa Vinicola Scarpa sig midt i den charmerende 1200-tals by, Nizza Monferrato.

Vingården blev grundlagt i 1854 af Antonio Scarpa og har siden været ejet af hele fem forskellige lokale familier. Siden 2001 har mor og datter, Maria Piera Zola og Martina Barosio, stået i spidsen for Scarpa.
Smagningen af vingårdens vine foregik i dens flotte butiks- og smagelokale, hvor bordene er lavet af stave fra udtjente vinfade, og dekorationen på væggene blandt andet består af de metalbånd, der samler stavene i et vinfad.
Vi smagte husets Barolo, og den sælges ikke kun i nyere årgange i Scarpas butik, men også i ældre årgange helt tilbage til 1960’erne og 70’erne. Man kan fx få en Barolo 1962 for 240 euro (cirka 1800 kr.).
Scarpa fremstiller forrygende god og traditionel Barolo, og under smagningen fik vi at vide, at for hundrede år siden var Barolo stort set umulig at sælge i Piemonte. Dengang solgte man vin i fade til de handlende, og ofte gav man et fad Barolo gratis med, hvis den handlende købte fx to fade Dolcetto. (Fortsættes nedenfor ...).



På etiketten med rødvin på druen Ruchè har Scarpa skrevet Rouchet - druens franske navn. Det har været nødvendigt, da Scarpas vinmarker med druen ligger uden for dens appellation.

Postkort nr. 14 fra Piemonte:
Ruché, biernes favorit-drueDel på Facebook

Hos Scarpa smagte vi også dejlige Barbera-vine og en liflig Dolcetto. Flere af vinene forhandles herhjemme af Victoria Vine.
Og så fik vi skænket en forholdsvis lys rødvin i glassene. Rouchet stod der på flasken. Egentlig hedder druen Ruchè, og den har sin helt egen appellation i Piemonte, Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG, der ligger rundt om syv små byer: Castagnole Monferrato, Refrancore, Grana, Montemagno, Viarigi, Scurzolengo and Portacomar.
Da Scarpas druer dyrkes uden for appellationens grænser, må der ikke stå Ruchè på etiketten - hvorfor man i stedet bruger druens franske navn, Rouchet.
Hos de lokale vinøse myndigheder synes man, at det med et Rouchet på etiketten er lige smart nok, men man kan ikke rigtig gøre noget ved det.
Druen er yderst sjælden, og kun få vinproducenter fremstiller vin på den - selv om det faktisk er en meget robust drue og en drue, der giver spændende, aromatiske rødvine.
Ruchè betyder bistade, og druen har fået sit navn, fordi den er særligt tillokkende for bier - så lokkende, at myndigheder har forbudt biavlere at sætte bistader op i appellationen.


Fra vingården Rivetto er der en betagende udsigt til den fine gamle by Serralunga d'Alba.

Postkort nr. 15 fra Piemonte:
Rosmarin og byg mellem vinstokkeneDel på Facebook

Sidste stop på rundturen i Piemonte var vingården Rivetto i Barolo-kommunen Serralunga d’Alba.
På billedet til venstre ses udsigten fra Rivettos vinmark over mod byen, der er opkaldt efter kommunen. Og det er ikke jord, der ligger i forgrunden af billedet men derimod økologisk kogødning.
Den gamle familieejede vingård er nemlig økologisk certificeret. Nu stræber ejeren, Enrico Rivetto, efter en biodynamisk certificering, hvilket han regner med at opnå inden for nærmeste fremtid. Hvis det lykkes, bliver Rivetto - efter hans eget udsagn - den første biodynamisk certificerede vingård i Barolo.
Siden 2012 har Enrico foretaget mange ændringer i sin vingård. Han har nedlagt vinmarker og plantet træer og buske for at opnå større biodiversitet. Og mellem vinstokkene gror der rosmarin, som tiltrækker insekter, der kan bestøve vinstokkene. Der dyrkes også byg i vinmarken - noget, der ifølge Enrico giver ilt og dermed liv til jorden.
Hos Rivetto er der altid gang i et eller flere eksperimenter målrettet et mere bæredygtigt miljø.
Og afspejler alle de gode initiativer sig så i Rivettos vine? Om økologien og biodynamikken ligefrem kan smages er ikke til at sige. Men vinene er absolut glimrende - ikke mindst den mousserende vin Kaskal og Barolo Briccolina, som vi smagte i årgang 2015, og som var en af turens bedste Baroloer. Denne vin samt andre af Rivettos rødvine kan købes hos Vin og Druen.
Det var det sidste postkort fra Piemonte i denne omgang. Hele serien kan ses ved at klikke her.

Whisky fører stort som eksportvareDel på Facebook

Der er slet ingen tvivl om, hvilken eksportvare, der er den største, når det gælder britiske mad- og drikkevarer. Det er whisky, og det har nationalspiritussen været i snart mange år.
Nye tal fra Food and Drink Federation (FDF) viser, at eksporten af whisky er steget med 19,2% i årets første kvartal sammenlignet med samme periode i 2018.
På andenpladsen over de største eksportvarer kommer laks og dernæst chokolade. Ost indtager fjerdepladsen, og så kommer vin ind på en femtepladsen med en eksport-stigning i årets første tre måneder på 19,7%.
Først på sjettepladsen kommer Gin og dernæst øl på en syvendeplads.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Carsten Andersen.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Carsten Andersen (f. 1952) er vokset op i Gladsaxe, hvor han blev udlært elektromekaniker. Det blev dog ikke til reparation af ret mange maskiner - en god ven, der var tækkemand, lærte ham faget, og det endte med, at han i 1977 slog sig ned med eget tækkefirma i Skårup på Fyn. Her er der mange stråtækte huse og dermed masser af arbejde.
I 1991 gik han sammen med sin kone Bente Rasmussen nye veje. Hun arbejdede inden for psykiatrien, og de besluttede sig for at åbne en skole for unge og voksne med psykiske problemer.
I den forbindelse tog Carsten Andersen endnu to uddannelser, voksenlæreruddannelsen på Skårup lærerseminarium og en pædagoguddannelse på Socialpædagogisk Seminarium.
Gennem årene havde drømmen om at have sin egen vingård vokset sig stadig stærkere. Efter at have været på udkig efter en gård i Italien, endte det med, at de første 200 vinstokke blev plantet i den danske muld hjemme i Skårup. Det var i 2002 - i dag fremstilles der vin på druer fra 2500 vinstokke, hvidvin, rosé og mousserende vin, på Skaarupøre Vingaard.
Sin viden om vindyrkning og -fremstilling fik Carsten Andersen i sin tid via en række kurser gennem Dansk Vinavlerforening - og via gode råd fra andre medlemmer af foreningen.
I 2015 blev vingården økologisk certificeret og i 2017 - som den første vingård i Danmark - også biodynamisk certificeret af Demeter.
Vingårdens besøgscenter, som blandt andet huser en butik og et smagelokale, er opført af nogle kæmpestore halverede tønder fra et eddikebryggeri. Da de blev leveret, var de hele 5,7 meter høje og 6 meter i diameter. Man kan se dem inde på vingårdens hjemmeside.
Ud over vin fremstiller Skaarupøre Vingaard også grappa, ”portvin” og mousserende æblevin. Og hvis man vil smage på sagerne, kan man gøre det i forbindelse med en rundvisning i vinmark og vineri.
80% af vingårdens vine og andre produkter sælges i gårdens egen butik - resten kan man finde rundt om i lokale forretninger.
For Carsten Andersen og hans kone er vingården både deres arbejde, hobby og fritidsinteresse. Og højdepunktet er høsten, når venner og familie i alle aldre samles om at høste de fuldmodne druer.
Adresse: Skaarupøre Vingaard, Skårupørevej 28, 5881 Skårup Fyn, tlf.: 61 26 03 68/61 26 05 68, www.skaaruporevin.dk.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Peter Justesen har taget dette billede i den smukke tvillinge-by Bernkastel-Kues i Mosel.

Med det netop overståede valg kan man jo filosofere lidt over den spøgefulde tekst.
På skiltet står der: Med vin er det som med politik: Man opdager først bagefter, hvilken flaske man har valgt.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546


532 Fra Cascina Baràc i Piemonte er der en betagende udsigt ud over vingårdens marker. (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Pinot Grigio Rosé, Pinot Grigio, Italien, 2017, lav alkohol (11%)

59 kr., Lidl

En let boblevin med udmærket frugt, men også med en lidt smalsporet smag, der hurtigt forsvinder i munden.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Mas des Volques, Les Portes de Dieu, Vin des Cévennes IGP, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Pæn hvidvin med let cremet smag og et krydret bid, der udpræget gør den til en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paololeo, Chardonnay, Salento IGP, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., YouAndWine

En dejlig hvidvin med en fin krydring i duften og en frisk og tør smag med god frugt og syre og med noter af grønne druer i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dócil, Dirk Nieport, Vinho Verde, Portugal, 2018, lav alkohol (11,5%)

109,75 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 79,75 kr., Skjold Burne

"Den grønne vin" fra den nordlige del af Portugal. Her i en fyldig udgave med en lille prikken på tungen. En frisk vin velegnet både som apéritif og til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pfaffl, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2018, lav alkohol (12%)

119,75 kr., på tilbud fra 10. juni til 28. august: 75 kr., Skjold Burne

En dejlig hvidvin med en lille perle på tungen og en lækker tør og frugtrig smag med noter af modne pærer.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Les Iris, Muré, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 100 kr., Skjold Burne

En rigtig dejlig, økologisk Alsace-hvidvin med en blød druesmag med masser af frugt, en fin krydring og en lang eftersmag. En meget anvendelig vin både til mad og som apéritif og terrassevin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Chicken Shit, Frankland Estate, Chardonnay, Western Australia, Australien, 2018, lav alkohol (13%)

149 kr., pris ved 3 flasker: 119,20 kr., Propperiet

En meget lækker - og økologisk - hvidvin, der fremtræder med en blød og delikat smag af druen Chardonnay. Vinens navn er umiddelbart lidt mystisk: Chiken Shit - Kyllingelort. Men det hentyder til, at vinstokkene kun er blevet gødet med "shit" fra perlehøns. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Château de la Carrière, Domaine Yves Giradin, Bourgogne Hautes-Côtes de Baune, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

179,75 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 139,75 kr., Skjold Burne

En frisk og let krydret hvidvin, men også en enkel hvidvin med et smalt smagsbillede og et bittert bid. Helt billig er den ikke.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Fetzer, Zinfandel, Valley Oaks, Sweet Rosé, Californien, 2018, lav alkohol (11%)

50 kr., Fakta

Meget sød rosévin i amerikansk blush wine-stil. Enkel, men unægtelig også billig. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pink Moscato, Gallo Family, Muskat, Californien, USA, lav alkohol (9%)

59 kr., pris på tilbud indtil 12. juni: 50 kr., Fakta

En sødlig rosévin af god kvalitet - og til en rimelig tilbudspris. God som terrassevin eller til en frugtbowle til festen for en vel overstået eksamen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Due Arbie, Alejandro Bulgheroni, Toscana IGT Rosato, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Vinovida

Fra den buttede flaske kommer en vellavet rosévin, ikke så sød, som så mange andre roséer, kompleks og velegnet til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaines Bunan, Mas de la Rouvière, Bandol, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

175 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 150 kr., Skjold Burne

En helt vidunderlig rosévin fra det lille distrikt Bandol ved Middelhavets bred. Den har ligget atten måneder på eg, uden at træsmagen af den grund maser sig på. Lagringen har blot gjort vinen blød og lækker og meget kompleks. Vinen er i øvrigt økologisk.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Fazer As Once, Sovibor, Borba, Alejento, Portugal, 2015, middel alkohol (14%)

59 kr., Amka

Fazer As Once - sjovt navn til en rødvin. Men i den portugisiske by Borba øst for Lissabon "gør man det kl. 11" - tager en bid og drikker vin til. Det er denne vin uden tvivl udmærket til. Det er en lidt enkel vin, men den har god frugt, et strejf af fadlagring og tilpas syre og sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Paololeo, Primitivo, Manduria, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., SPS Wine

En lækker, økologisk rødvin med Primitivo-druens saft og krydring. En vin, der byder sig til som en god ledsager til sommerens grillmad.

stjernestjernestjernestjerneØ

Cascina Galarin, Le Querce, Barbera d'Asti, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

89,95 kr., SPS Wine

Økologisk rødvin med en frugtagtig smag, der umiddelbart dækkes af tanniner og alkohol. Det hjælper dog meget at plaske vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stobi, Pinot Noir, Tikves, Nordmakedonien, 2017, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

Fin og lækker rødvin med et klart billede af druen Pinot Noir. I smagen en god krydring og en inviterende sødme. Og så er den fra Balkan. De kan godt!

stjernestjernestjerne

Starosel, Syrah, Regionen Den Thrakiske Slette, Bulgarien, 2016, høj alkohol (14,5%)

110 kr., pris på tilbud: 88 kr., AM Vinimport

En enkel rødvin med et begrænset vingefang. Der er frugt og sødme - og en pris, der er løbet fra kvaliteten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Duca di Saragnano, Terre Siciliane IGT, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr. Sælges kun online., Skjold Burne

Denne dejlige rødvin er "leggermente appassite", dvs. at metoden med de rosintørrede druer har været "let" inde over. Det har gjort vinen meget rund og lækker og med meget smag og fin sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Duca di Saragnano, Toscana IGT, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr. Sælges kun online., Skjold Burne

En lækker toskaner. Som andre vine i serien er vinen "leggermente appassite", dvs. at metoden med de rosintørrede druer har været "let" inde over. Det har givet vinen en ekstra god sødme, men der er også en tilpas syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Planta, Bodegas Arzuaga, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2017, høj alkohol (14,8%)

122 kr., pris ved 6 flasker: 109 kr., Jysk Vin

En glimrende madvin, der inviterer til en stor, saftig kødret. Den fylder munden med sine gode facetter, mørke bær, chokolade, en flot syre, bløde tanniner og vanille fra seks måneder på amerikansk og fransk eg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Solá Clàssíc, Soláclassíc, Priorat, Spanien, 2013, høj alkohol (15%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Lækker, økologisk rødvin på druerne Garnacha og Mazuelo med blød og dejlig frugt og fin sødme. I den harmoniske og komplekse smag noter af mørke bær, kanel og kaffe.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Noster, Estriacus, Priorat, Crianza, Spanien, 2015, høj alkohol (15%)

169 kr., pris ved 6 flasker. 100 kr., D’Wine

Delikat rødvin med sin helt egen personllighed. En vin, der hænger fint sammen, hamonisk, med god frugt of fin krydring. 15% alkohol, men ikke nogen spritkant - eller kanter i det hele taget.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gallo Family Vineyards, Ernest & Julio Gallo, Moscatel, Californien, USA, 2017, lav alkohol (9%)

59 kr., pris på tilbud fra 6.til 12.juni: 50 kr., Fakta

Lækker, aromatisk hvidvin med en sødme, der fint afbalanceres af tilpas syre og noter af citrus. Flasken har skruelåg.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Napoléon, Chabot, Armagnac, Frankrig, høj alkohol (40%)

399,75 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 299,75 kr., Skjold Burne

Frankrigs fornemme druebrændevin armagnac fremstilles på samme måde som sin langt større storesøster, cognac, men destilleres traditionelt kun én gang og ikke to. Det gør den mere aromatisk og nogle gange måske lidt kantet. Denne udgave har dog efterladt kanterne i fadene, hvori den er lagret, og fremtræder blød og aromatisk med druesmag og noter af chokolade, karamel og vanille. Der er ikke nogen kraftig spritkant, men ikke desto mindre varmer den hele vejen ned. En dejlig Armagnac.