Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 26, 2019



Fra den lille film på France3. Løvet øverst på vinstokkene er revet itu af kæmpehagl.

Et uvejr uden fortilfælde

”En klimatisk katastrofe” og ”Et uvejr uden fortilfælde” kaldes det kraftige uvejr, der i den forgangne uge ramte dele af Frankrig og Schweiz.

Uvejret kom pludseligt og varede kun omkring 20 minutter. Alligevel forårsagede det store skader i vinmarkerne i flere distrikter - blandt andet i Rhône, hvor det især gik ud over Crozes-Hermitage i den nordlige del af distriktet.
Også Loire-dalen og Savoie fik uvejret at føle - og det samme gjorde schweizerne på den anden side af grænsen.
Store mængder nedbør og et stormvejr med vindstød på op til 100 kilometer i timen føg gennem vinmarkerne efterfulgt af et bombardement af hagl på størrelse med golfkugler.

Vindstød rev vinstokkene op


Det var ikke kun de små nye druer og vinstokkenes løv, haglene ødelagde - de beskadigede også bygninger og biler og knuste ruderne i folks hjem.
Skaderne er endnu ikke gjort op, men så vidt myndighederne kan vurdere, har nogle producenter mistet op mod halvdelen af deres kommende druehøst. Og flere steder er vinstokkene også blevet revet op af de kraftige vindstød.
Den franske landbrugsminister har meddelt, at man vil gøre alt for at hjælpe de ramte producenter, så ingen er nødt til at dreje nøglen om på grund af det fatale uvejr.
På den franske tv-kanal France3 kan man se en lille film, der giver et indtryk af katastrofens omfang for såvel vinproducenter som frugtavlere.


På denne oversigt kan man se, hvor mange hektar vinmarkerne i de enkelte stater breder sig over.

Rundt om jorden elleve gange

Hvis man satte samtlige rækker af vinstokke i Australien i forlængelse af hinanden, ville man få en lang række på hele 463.718 kilometer - nok til at nå elleve gange rundt om jorden.
Tallet stammer fra National Vineyard Scan, en ny og meget grundig kortlægning af Australiens vinmarksareal ved hjælp af satellitbilleder og kunstig intelligens.
Det er vinproducentforeningen Wine Australia, der har finansieret projektet, og firmaet Consilium Technology, der har udført kortlægningen.

11.000 hektar mere end i 2015


Ifølge de nye tal er Australiens samlede vinmarksareal på 146.128 hektar - hvilket er 11.000 hektar mere end i 2015, hvor man foretog en lignende kortlægning, dog ved hjælp af en anden og ikke helt så omhyggelig teknologi.
De distrikter, hvis vinmarker har haft vokseværk, er Barossa Valley (+ 1560 hektar), Riverland (+ 2034 hektar) og Margaret River (+ 966 hektar).

Har målt tætheden


Til gengæld er Riverinas vinmarksareal skrumpet med 2112 hektar og Murray Darlings med 942 hektar.
Australiens største distrikt er Riverland i South Australia, hvis vinmarker breder sig over 21.058 hektar - og det mindste Hastings river i New South Wales med blot 13 hektar.
For første gang har man også kunne måle tætheden af de plantede vinstokke, og den gennemsnitlige tæthed på nationalt plan er på 3,17 kilometer vinstokke pr. hektar.
Man kan læse mere om projektet og se illustrationen øverst til venstre i større format ved at klikke her.


Bygningen Vitae, hvor vinmarken strækker sig op ad bygningen fra gadeplan til tagterrassen.

Bygning med egen vinmark

Rigtig mange bygge- og designfirmaer tænker i grønne baner i disse år. Der findes også et netværk mellem 94 af verdens storbyer. C40 hedder det, og det går ud på, at storbyerne ved at samarbejde og dele deres grønne viden kan få søsat endnu flere miljøvenlige byggeprojekter.
C40 har blandt andet udskrevet en international konkurrence, Reinventing Cities, hvor 49 byer har fået til opgave hver især at finde en uudnyttet bygning - fx en gammel industribygning - som hurtigt vil kunne omdannes til et grønt byggeprojekt.
Arkitekter og designere har deltaget i konkurrencen på nationalt plan, og i Italien vandt designbureauet Carlo Ratti Associati med sit projekt Vitae.
Vitae betyder liv på latin, og projektet går ud på at forvandle en nedlagt industribygning til et kontor- og forskningscenter og give bygningen nyt grønt liv via en 200 meter lang by-vinmark.

Fra gadeplan til tagterrasse


Vinmarken vil blive dyrket i et pergola-system, og den vil strække sig fra gadeplan til tagterrasse. Meningen er så, at mens der arbejdes i kontorerne inde i bygningen, vil enhver, der har lyst, kunne gå under vinløvet ad en skrånende sti hele vejen til toppen.
I alt vil bygningen komme til at rumme 5000 kvadratmeter offentligt rum - heriblandt en stor plads med café på taget og en "fra jord til bord" restaurant i stueetagen. Ud over vinmarken vil der hele vejen langs stien være træer og indimellem højbede med alverdens planter og krydderurter.
Første spadestik til projekt Vitae bliver taget senere i år - hvornår byggeriet forventes færdig, er der ingen forlydender om. Carlo Ratti Associati har heller ikke oplyst, hvilken druesort, der vil blive dyrket i vinmarken - ej heller om der skal fremstilles vin på druerne.


Sotheby's hovedsæde i London.

Sotheby's solgt til mediemogul

Britiske Sotheby’s er et af verdens førende auktionshuse - ikke kun når det gælder kunst men så afgjort også, når det drejer sig om vin- og spiritus. Ofte har vi nævnt i VinAvisen, hvordan sjældne flasker vin er gået til skyhøje hammerslag hos netop dette auktionshus.
Og når kendte vinsamlere beslutter sig for at sælge ud af deres digre vinkældre, er det også meget ofte Sotheby’s, der får æren.
Nu er auktionshuset, der blev grundlagt i 1744 og dermed er verdens ældste internationale auktionshus, blevet solgt til den fransk-israelske mediemogul og kunstsamler Patrick Drahi.

Et tilbud man ikke kunne sige nej til


Så vidt vides, har man hos Sotheby’s ikke gået i salgstanker, men Drahi har simpelt hen givet et tilbud, som man ikke har kunnet afvise i det aktieselskab, der har ejet auktionshuset i de sidste 31 år.
Købssummen lyder på det, der svarer til 25 milliarder kr., og med i købet - ud over det britiske moderhus - får Drahi samtlige af Sotheby's 80 filialer rundt om i verden.
Det er også et yderst rentabelt firma, den nye ejer overtager - sidste år lød auktionshusets omsætning på det, der svarer til 27 mia. kr.

Tema-smagning: Côtes de Provence rosé

I denne uge bringer vi en tema-smagning af rosévine fra Provence - dog ikke fra hele det sydfranske distrikt, men udelukkende fra den største appellation, Côtes de Provence. Anmeldelserne af de i alt fjorten roséer ses nederst på siden, og nedenfor følger lidt flere ord om appellationen.


Kortet viser hele Provence, hvor der er ni forskellige hoved-appellationer. Men det klassiske område er Côtes de Provence, der igennem mere end 100 år har leveret vine til de populære og rige feriebyer mellem St. Tropez og Nice.

Provences største appellation

Der er en duft af hav, krydderurter og oliven over navnet Provence - og så selvfølgelig af vin. Ikke hvid- og rødvin, men den laksefarvede rosévin, som udgør mere end 90% af al den vin, der fremstilles i den sydfranske region.
Provence har ni appellationer, hvoraf Côtes de Provence er langt den største med sine 20.100 hektar vinmarker og med en produktion på 130 millioner flasker vin årligt.
Det er også i denne appellation, man finder de i alt atten cru classé vinslotte. Denne klassificering for de bedste og fineste vinslotte fik Côtes de Provence i 1955, og idéen stammer fra Bordeaux. Og det er kun disse to vinområder i Frankrig, der har en sådan klassificering, som følger slottene og ikke vinmarkerne.
De øvrige otte appellationer i Provence er Coteaux d’Aix en Provence, Coteaux Varois de Provence, Les Baux de Provence, Cassis, Bandol, Palette, Bellet og Pierrevert.


Landskabet i Côtes de Provence er ikke bare smukt men også rigt varieret med kystområder, dale og bjerge.

Roséer med stor spændvidde

Der er fremstillet vin i Provence i mere end 2600 år, hvilket gør regionen til Frankrigs ældste vinområde. Det provencalske klima er da også perfekt til vindyrkning. Her er i gennemsnit 3000 solskinstimer om året - til sammenligning når Danmark op på cirka halvdelen.

Dagene er varme, nætterne kølige, og regnbygerne få. Og så er der den friske kølige Mistral-vind, der gør det svært for diverse svampesygdomme at få tag i drueklaserne.
Côtes de Provence er så stor en appellation, at klimaet og jordbundsforholdene varierer markant fra kyststrækningen og til områderne længere inde i appellationen. Og vinmarkerne breder sig i såvel højderne som i dalene - alt sammen noget, der giver en stor spændvidde, når det gælder vinene.
Flere steder er vinmarkerne også omkranset af en "urskov" af vildtvoksende krydderurter - rosmarin, timian, oregano, estragon osv. - ligesom de velplejede lavendelmarker ses rundt omkring i appellationen. Nogle vinproducenter er ikke i tvivl om, at denne ”krydderiblanding” også er med til at præge vinenes duft og smag. (Fortsættes nedenfor ...).



Rosé fra Provence kan have flere forskellige rosa nuancer, men mest populær i disse år er den helt blegrosa farve.

Den trendy lyse laksefarve

Lad os straks slå det fast: Rosé er - bortset fra nogle få undtagelser - ikke en blanding af rød- og hvidvin.

Rosévin fremstilles på blå druer, og de fleste af verdens roséer får deres smukke farve ved, at man lader druemosten trække sammen med de blå drueskind.
Hvor man ved rødvin lader denne udblødning vare i måske to til tre uger, fjerner man drueskindene efter kort tid - mellem cirka ti timer og to døgn - når man laver rosévin.
Jo længere man lader druemosten have kontakt med skindene, desto mørkere bliver roséen - ligesom det også har betydning for vinens smag.
Provence er kendt for sine meget lyse rosévine, og det er netop denne sarte laksefarve, der hitter globalt i disse år. Rigtig mange vinproducenter rundt om i verden er derfor begyndt - ud over en lidt mørkere rosé - også at fremstille rosé i den lyse ”Provence-nuance”.
Rosé kan være så lys, at den nærmest minder om en hvidvin med et svagt rosa skær. Det gælder netop en del af vinene fra Provence, og franskmændene kalder denne lyse rosé-farve for ”oeil de perdrix” (agerhøneøjefarvet).
Normalt er der intet lyserødt ved en agerhønes øje, men under fuglens dødskamp skulle øjenfarven få netop denne kulør. Det må være en fransk jæger, der i sin tid fandt på navnet til disse lyse roséer.



Fra det nye vinmuseum 1881 Napa. Ved bordet i stueetagen bliver der afholdt forskellige smagninger.

Napas første vinhistoriske museum

Napa Valley er et af verdens mest besøgte vindistrikter. Hvert år valfarter omkring fire millioner turister til distriktet for at smage vin og komme med på guideture i vinmarker og vinerier.
Det ville derfor være oplagt at tro, at Napa længe havde haft et fint stort vinmuseum, hvor man kunne få mere at vide om distriktets historie, vinene m.m.
Men nej - først nu har Napa fået sit helt eget vinhistoriske museum. Det har netop slået dørene op i Oaksville, og det er Jean-Charles Boisset, der er præsident for det familieejede vinfirma Boisset, der har grundlagt det.
1881 Napa er museet døbt, og det rummer blandt andet en del af Boissets fantastiske samling af fine gamle vinkarafler. Derudover fortæller det om Napas historie, dets pionerer, der plantede de første vinmarker, og om vindyrkning og -fremstilling i 1800-tallet.

Smag dig gennem diversiteten


Napa Valley fik det blå stempel som selvstændig appellation - eller AVA (American Viticultural Area), som amerikanerne kalder det - i 1981 og er dermed USA’s næst ældste appellation - den ældste er Augusta i Missouri, der fik sin AVA året før.
I dag er distriktet inddelt i hele seksten under-AVA’er, der hver især har deres helt særegne klima- og jordbundsforhold - som igen giver meget forskelligartede vine.
Hvor forskellige, kan man få et indtryk af i museets smagerum. Her tilbydes der en række interessante smagninger - blandt andet én, hvor man kan smage tolv Cabernet Sauvignon-vine fra ligeledes tolv forskellige under-AVA’er, så ens smagsløg kan opleve den store diversitet.
Huset, som er rammen om museet, er i sig selv et besøg værd. Det er fra 1874 og dermed et af de ældste huse i Napa Valley.
Man kan læse mere om museet ved at klikke her. Og i denne uges Hall of Fame længere nede på siden, kan man få mere at vide om Jean-Charles Boisset.

Kelterne i Bourgogne drak græsk vin

I Bourgogne var det munkene i klostrene, der for alvor lagde grunden til distriktets i dag så berømte vinindustri.
Men længe før - helt tilbage til 600-tallet f.Kr. - blev der nydt vin i lange baner i området. Og nyderne var kelterne eller gallerne, som romerne kaldte dem. De kom blandt andet fra England og slog sig ned rundt om i Frankrig.
I Vix-Mont Lassois nordvest for Dijon har man udgravet en større keltisk bosættelse, hvor man blandt andet har fundet hundredvis af fragmenter fra store krukker og amforaer importeret fra Grækenland.
Hidtil har man ikke vidst, hvad disse krukker har indeholdt, men nu har et hold forskere analyseret 99 af fragmenterne og har fundet frem til, at en stor del af krukkerne har indeholdt vin. Og da der ikke blev dyrket vin i området på det tidspunkt, har vinen højst sandsynligt også haft græske rødder.
Det er det første vidnesbyrd om, at kelterne i Frankrig ikke nød fransk vin men derimod græsk.
Man kan læse mere om forskningsresultaterne ved at klikke her.


I Beaujolais kan man stadig få en vinmark for rimelige penge. Foto: Wikipedia/Agne27.

Stigende vinmarkspriser

Hvis man går med en drøm om at blive fransk vinbonde, er der visse områder, man skal holde sig fra - medmindre man har et yderst velspækket kreditkort.
Det viser nye tal fra SAFER (Société d'Aménagement Foncier et d'Établissement Rural), en organisation, der skal godkende alle handler med fransk landbrugsjord.
I 2018 var der en generel stigning i gennemsnitsprisen på vinmarker i samtlige af de mere kendte franske vindistrikter sammenlignet med året før. Og når det gjaldt priserne på AOP-vinmarker, steg de i gennemsnit med 2,4% til 147.300 euro (cirka 1 million kr.) pr. hektar.

105 mio. kr. pr. hektar


Men i nogle distrikter og appellationer tog priserne himmelflugten. I toppen af prisskalaen ligger Bourgognes grand cru-marker, hvor gennemsnitsprisen pr. hektar sidste år lå på 6,25 millioner euro (cirka 47 mio. kr.) - en stigning på 4% i forhold til 2017 og dobbelt så meget som i 2011. For enkelte særligt eftertragtede vinmarker nåede prisen helt op på mere end 14 mio. euro (cirka 105 mio. kr.).
Bordeaux ligger selvsagt også i den dyre ende. I Pauillac fx steg gennemsnitsprisen pr. hektar vinmark sidste år med 10% til 2,2 mio. euro (cirka 16 mio. kr.) - og i Pomerol med hele 20%, ganske vist ”kun” til 1,8 mio. euro (cirka 13 mio. kr.).

Beaujolais er stadig menneskevenlig


Og så er der Côtes de Provence - her var der en stigning på 10% i priserne til et gennemsnit på 55.000 euro (cirka 411.000 kr.) pr. hektar. Her er årsagen til stigningen ifølge Decanter den store popularitet, som rosévinen fra Provence nyder i disse år. Stadig flere vinproducenter og investorer fra såvel Frankrig som fra andre lande er derfor interesserede i at købe vinmarker i det sydfranske distrikt, hvilket selvsagt presser priserne i vejret.
Der er dog stadig kendte franske vinområder, hvor vinmarkspriserne er til at komme i nærheden af. Det gælder fx Beaujolais, hvor gennemsnitsprisen pr. hektar i 2018 lå på ”sølle” 5000 euro (cirka cirka 37.000 kr.).

Lidt mere om sulfitter

I sidste uge besvarede vi et læserspørgsmål om sulfitter, som er en fællesbetegnelse for svovldioxid og andre svovlforbindelser. Og her nævnte vi blandt andet, at man ikke skulle regne med, at en vin uden tilsætning af sulfitter kan holde mere end højst halvandet år.
Det har fået Litta Larsen fra Agenzia Larsen-Roma til tasterne, og hun har sendt os følgende kommentar:
- Jeg mener, at sulfitter især dannes under fermenteringen af gæren. Normalt dannes der over de 10 mg pr. liter ved spontan gæring af vin, hvilket betyder, at det skal deklareres ifølge EU-lovgivningen.
- Jeg mener ikke, det er helt korrekt at sige, at en vin uden tilsætning af sulfitter ikke holder mere end halvandet år. Sulfitter beskytter mod oxidering og gen-gæring og gør vinen mere stabil, men tanniner, som jo er antioxidanter, og fx lav pH (høj syre) beskytter også vinen. Så det kommer an på mange andre faktorer - og på hvilken vinstil man godt kan lide!
- Der er mange eksempler på "naturvine”, som har gennemgået lang skindkontakt og meget lang lagring, før de bliver tappet, og som holder sig fint.
Den innovative sake-kop Holoyoisho.

Dalende blomsterblade i saken

Sho er navnet på en firkantet sake-kop af træ, som japanerne især bruger til festlige lejligheder.
Nu har det japanske firma Drill designet en meget innovativ udgave af sho, der er døbt Holoyoisho. Navnet er affødt dels af horoyoi, som betyder ”let og behageligt fuld”, og så holografi.
Holografi er en fotografisk teknik, hvormed man skaber virtuelle billeder af forskellige genstande, og det er netop denne teknik, der er tilført den nye sake-kop.
Mens man nyder saken, vil virtuelle blade fra kirsebærblomster dale langsomt ned gennem drikken for til sidst at samle sig i bunden. Meget poetisk - og meget japansk.

Fyrværkeri og baggrundsmusik


Det er muligt at skifte motivet ud, så de dalende kirsebærblomstblade bliver erstattet af fyrværkeri, der rejser sig fra bunden af koppen.
Man kan også få baggrundsmusik til sake-nydelsen, idet der i koppens bund er skjult en lille højtaler, og man kan vælge mellem traditionel japansk musik eller afslappende lyde som fx en rislende bæk.
Drill mangler lige de sidste detaljer, før koppen kan frigives til salg - blandt andet vil man give forbrugerne flere valgmuligheder, når det gælder motiverne. Virtuelle dalende ahornblade og snefnug er således i støbeskeen, så der bliver noget for enhver smag og til enhver årstid. En lille YouTube film viser den æstetiske sake-kop i funktion.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Vinuhrteket er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er futures?

Mona Rasmussen har hørt, at man handler vin i futures. Nu vil hun gerne vide, hvad det betyder.
Futures er et ord, man bruger om investering i vin, før den er aftappet, og ordet er fransk, afledt af det latinske ord futurum, der betyder fremtid. Når noget er futuristisk, har det noget med fremtiden at gøre – eller med den særlige kunstretning, der kaldes futurisme.
Det er nu ikke så ofte, vi her i landet bruger ordet futures. Vi siger snarere, at en vin sælges "en primeur", dvs. sælges som en ung vin.
Udtrykket bruges især om cru classé-vinene fra Bordeaux. Her lader man interesserede købere smage den unge vin i foråret efter høsten – og lader dem købe og forudbetale ved kasse ét. Hvorefter de tager hjem og sælger de fremtidige vine videre til deres kunder, igen på samme måde "en primeur".
Salget af futures er ikke mindst aktuelt, hvis markedet er meget interesseret i at få fat i bestemte vine og helst billigere, end de senere vil blive, når de er tappede og bliver frigivet til handelen. Men det er et spil, der ofte indebærer stor risiko. Ikke mindst i nedgangstider.


Ugens vinøse billede

Flere steder i de små vinbyer i Alsace kan man tage billeder af fine gamle huse på baggrund af vinmarker, der hæver sig næsten lodret over tagene. Men det billede, Christian Soutrenon, her har sendt os, er nu særlig vellykket.
Billedet er taget i Riquewihr. Det viser cru-markerne på Coteau du Schoenenbourg, og vinstokkenes gyldne farve viser, at det er taget om efteråret.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546


533 Riesling- og Grüner Veltliner-druerne trives på de stenede skråninger ned til den østrigske flod Krems (Foto © ÖWM/Marcus Wiesner).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 40 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Moillard, Crémant de Bourgogne, Demi Sec, Frankrig, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 27. juni ved 6 flasker: 66,50 kr., Kvickly

Crémant de Bourgogne kan laves på flere forskellige druesorter - Aligoté, Chardonnay, Gamay, Melon, Pinot Gris, Pinot Noir og Pinot Blanc. Det er svært at smage, hvilke druer, der er brugt til denne udmærkede, omend meget søde, crémant, hvor sødmen maskerer den gode druesmag. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moillard, Crémant de Bourgogne, Brut, Rosé, Frankrig, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 27. juni ved 6 flasker: 66,50 kr., Kvickly

En rigtig fin sommer-boblevin med fine, stadige bobler og en frisk druesmag. Tilbudsprisen er lidt af et kup.

stjernestjernestjernestjerne

Lentz, Les Caves Lenz, Crémant d'Alsace, Demi Sec, Frankrig, lav alkohol (11,5%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 99,75 kr., Skjold Burne

Demi Sec kan oversættes til halvtør - men i boblesproget betyder det sødlig, og denne crémant er meget sødlig. En sødme, der dækker over den gode druesmag. Det er der nogle, der godt kan lide.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Padthaway Winemakers Selection, Stony Creek, Chardonnay, South Australia, Australien, 2016, lav alkohol (13%)

79,75 kr., på tilbud indtil 23. august: 50 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

En indtagende hvidvin med en fin duft af papaya og en medium tør smag med noter af tropiske frugter i den lange eftersmag. Det er en vin, mange vil kunne lide, og et scoop til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpeter, Rutini Wines, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2018, middel alkohol (13,5%)

99,75 kr., pris på tilbud indtil 23. august ved 2 flasker: 75 kr., Skjold Burne

Om 2015-årgangen skrev vi: "Denne rigtig gode hvidvin har en meget udpræget og klar duft og smag af druen Chardonnay. Dertil en let fedme, lidt honningsødme og et lille bid, der er godt til mad." Denne beskrivelse gælder stadig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beyra, Beira Interior, Portugal, 2018, lav alkohol (12,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 84,95 kr., Supervin

Frisk og lækker hvidvin på de to lokale og ret ukendte druer Síria og Fonte Cal. I smagen fersken, stikkelsbær og pære. Kan minde lidt om de newzealandske vine på druen Sauvignon Blanc. En udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Minimi, Les Vins Bréban, Méditerrannée IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

90 kr., pris på tilbud indtil 28. august ved 3 flasker: 66,67 kr., Skjold Burne

En ganske lys rosévin med ret kraftig duft og en frisk smag, sødme og noter af jordbær. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Podere Riggeri Corsini, Langhe, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

90 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Vinovida

Klassisk rosévin med noter af jordbær og hindbær og med sødme. God som terrassevin og til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Byo, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (11,5%)

99 kr., pris ved 3 flasker: 75 kr., Propperiet

En klassisk og meget lækker rosévin med alt, hvad man kan forvente af sådan en - hindbær, jordbær, anden rød frugt og sødme. Vinen er økologisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saint Roch, Famille Lafage, Côtes du Roussillon, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Superlækker rosévin, kompleks og harmonisk, mild og venlig med god frugt og sødme. En meget anvendelig vin både som apéritif, på terrassen og til mad. Flasken er forsynet ned en glasprop.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Paololeo, Negroamaro, Salento IGP, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

59,95 kr., SPS Wine

Negroamaro, Salento, Puglia, Hælen ... Her er endnu en af de pæne, syditalienske hverdagsvine med fyldig frugt og sødme. Vinen er i øvrigt økologisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lotido, Sarah Selection, Garnacha, Navarra, Spanien, 2016, middel alkohol (14%)

59,95 kr., Vinmonopolet

Denne ret kraftige rødvin er med sin fyldige, tætte frugt og noter af kirsebær og peber en glimrende madvin. Prisen er yderst rimelig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Origens, Espaco Rural, Alentejo, Portugal, 2018, middel alkohol (14%)

65 kr., Amka

Til prisen en rigtig god rødvin på druerne Aragonez, Touriga Nacional og Alicante Bouschet. Smagen er frugtagtig, blød og fint krydret. Plask den gerne over i en karaffel før måltidet.

stjernestjernestjernestjerneØ

Villa i Langi, Chianti DOCG, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., SPS Wine

En økologisk rødvin med en flot klar rubinfarve og en indtagende smag med varme krydrede noter, tilpas frugtsødme og ligeledes et tilpas tanninbid. Et godt glas til prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ricciotto, Lanciola, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Vellavet rødvin, der hele vejen igennem fra duft til eftersmag er en nydelse. Den har en dejlig, frisk frugt (kirsebær), let krydring og en syre, der gør den god til mad.

stjernestjernestjernestjerne

Le Pas de la Beaume., Camille Cayran, Côtes du Rhône, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

75 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

Vellavet rødvin på druerne Grenache, Syrah og Cinsault. God krydring og en god sammenhæng mellem kvalitet og pris.

stjernestjernestjernestjerne

Domaine Vigneret, Côtes de Provence, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En vellavet rødvin, lidt enkel i forhold til prisen, men med god frugt og tilpas syre og sødme. Udpræget madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpeter, Rutini Wines, Malbec, Mendoza, Argentina, 2017, middel alkohol (13,5%)

99,75 kr., på tilbud indtil 23. august: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En dejlig og let drikkelig rødvin med fine, herbale noter i duften og en indtagende frugtsmag med strejf af ren lakrids og med en lang og fint krydret eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

L'Épicurius, Amstram Gram, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

En meget dejlig rødvin på druerne Petit Verdot og Malbec. Den har en tæt og blød frugtsmag med noter af læder, lakrids og tobak. En nydelse. Flot etiket.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

34 South, Globus Wine, Western Cape, Sydafrika, 2018, høj alkohol (14,5%)

119 kr., pris på tilbud for boks med 225 cl (3 flasker) fra 13.til 26.juni: 89 kr., Fakta

Fortræffelig boksvin til 29,67 kr. pr. normal flaske. Den har en blød og lækker smag af druen Cabernet Sauvignon, milde tanniner, en lille sødme og en lang eftersmag. I smagen noter af hindbær og blommer samt vanille fra fint integreret fadlagring.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vom Haus, Pfaffl, Zweigelt, Niederösterreich, Østrig, 2018, lav alkohol (13%)

119,75 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 75 kr., Skjold Burne

Flot østriger med en bred og harmonisk smag. Smagen er frisk, frugtagtig og blødt afrundet med noter af kirsebær og blommer. Flasken har et elegant skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bellingham, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika, 2017, middel alkohol (14%)

129,75 kr., på tilbud indtil 23. august: 90 kr., Skjold Burne

En lækker rødvin fra Sydafrikas største vindistrikt, Stellenbosch. Det er en vin med en kompleks duft og en varm og nærmest silkeblød og saftig frugtsmag. Tanninerne er velintegrerede.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terra Barossa, Thorn-Clarke, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2016, høj alkohol (14,5%)

129,75 kr., på tilbud indtil 28. august: 100 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

En indtagende men atypisk Shiraz-rødvin med dens megen frugt i front i både duft og smag. Her er modne mørke kirsebær, solbær og strejf af mokka - først i eftersmagen kommer de krydrede peber-noter, der er så typisk for druen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lo Petit de la Casa, Trossos del Priorat, Priorat, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%)

169 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 135 kr., Skjold Burne

En rødvin med en saftig og kompleks smag med bløde tanniner. En imødekommende vin. Den har ret meget vinsten, men det er jo kun et kvalitetstegn.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Amphora, Herdade do Rocim, Alentejo, Portugal, 2018, lav alkohol (12%)

179,95 kr., Amka

Blød og lækker rødvin på druerne Moreto, Tinta Grossa, Trincadeira og Aragonez. Den har en tør, let, frugtagtig bærsmag med noter af læder og dertil fin krydring. En vin, der er kræset for.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pissarres, Costers del Priorat, Priorat, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%)

219 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., D’Wine

Delikat rødvin på druerne Samsó and Garnacha - en vin i fornem balance med en blød og ren frugtsmag, milde tanniner, diskret krydring og fint integrerede fadnoter efter tolv måneder på franske fade. Skænk den til en ikke alt for kraftig ret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nerimatti, Salice Salentino, Riserva, Italien, 2010, middel alkohol (14%)

229 kr., pris ved 6 flasker: 171 kr., YouAndWine

Denne rødvin er et bevis på, at der fremstilles topvine på den italienske støvlehæl. Det er en harmonisk vin, hvor moden frugt, noter af svesker, tilpas syre, saftighed og afrundede tanniner går op i en højere enhed. Et rigtig godt bud på en luksusvin.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

The Senior Port, Nieport, Tawny Port, Portugal, høj alkohol (19,5%)

169,75 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 129,75 kr., Skjold Burne

En tawny portvin til en overkommelig tilbudspris, men måske også lidt enkel. Der er sødme og kandiserede frugter, men også en lille spritkant.

Smagningen af rosévine fra Provence

stjernestjernestjernestjernestjerne

Angelvin, Maison Angelvin, Côtes de Provence, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

90 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Vellavet rosévin, der hænger godt sammen med typisk rosé-smag, uden at jordbær, hindbær og sødme får lov til at spille op. Med lukkede øjne kan man næsten tro, at det er en hvidvin. Glimrende til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Évidence, Chateau Rosan, Côtes de Provence, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

96 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Jysk Vin

Karakteristisk rosévin med let cremet smag og fin krydring. Frisk syre, mineralitet, lang eftersmag. En vin, som er rigtig god til mad.

stjernestjernestjerne

Père Anselme, Côtes de Provence, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

99,75 kr., pris på tilbud: 79,75 kr., Skjold Burne

En lige-ud-ad-landevejen rosé, forfriskende, men lidt kort i smagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

MiP, Made in Provence, Bevco, Côtes de Provence, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

115 kr., pris ved 6 flasker: 92 kr., Bevco

Velbygget rosé med en ret kraftig smag og karakter. Anvendelig både til mad og som terrassevin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Papilles, Les Vignobles Gueissard, Côtes de Provence, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

119,95 kr., pris på tilbud: 79 kr., AndrupVin.dk

I denne fint aromatiske rosévin "sker" der noget. Den har en blød, lidt fed smag med noter af røde sommerbær, ferskner, abrikos, basilikum og blomstersødme.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Quat' Saisons, Château la Mascaronne, Côtes de Provence, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

120 kr., Vinbørsen

Spændende rosévin, meget kompleks og i fin balance. I smagen noter af ferskner, nektariner og tranebær. Lang eftersmag. Vinen er økologisk.

stjernestjernestjerne

Cuvée Presquîle, Vignoble de Ramatuelle, Côtes de Provence, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw

Den eneste rosévin i den klassiske Provence-flaske med kurver efter en gammel amfora - eller Marilyn Monroe. Desværre falder den med sin enkelhed og korthed lidt igennem.

stjernestjernestjernestjerne

La vie en Rose, Roubine, Côtes de Provence, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

139,95 kr., Hans Just

Fra den flotte flaske kommer en pæn rosévin med et lidt begrænset smagsbillede. Udmærket til mad. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Barbeiranne , Tradition, Côtes de Provence, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

149,75 kr., pris på tilbud ved 2 flasker: 125 kr., Skjold Burne

En lækker og harmonisk rosévin med en næsten rødvinsagtig fylde i smagen noter af ferskner, abrikoser og tørrede frugter. En glimrende madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Château Henri Bonnaud, Côtes de Provence, Frankrig, 2018, lav alkohol (12%)

150 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Erik Sørensen Vin

Delikat rosévin i fin balance og med blød frugt. Meget anvendelig både til mad og som terrassevin. Vinen er økologisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Roubine, Premium, Côtes de Provence, Cru Classé, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

159 kr., Vinslottet

Lækker rosévin med en blød, cremet og bredspektret smag. I smagen jordbær, brombær, kirsebær, måske lidt rabarber. Ikke lallesød, men tværtimod med en god tørhed.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nuit Blanche en Provence, Famille Negrel, Côtes de Provence, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

169,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Supervin

Vellavet rosévin med en frisk og harmonisk druesmag. I den let cremede smag noter af jordbær og hindbær, men først og fremmest af vin. Dertil en lille sødme. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lion & Dragon, Château de Roubine, Côtes de Provence, Cru Classé, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

199 kr., Vinslottet

En stor og meget flot rosévin fra et af Provences atten cru classé-slotte. Den møder én med sin komplekse smag, der med frugt, fin krydring - vilde urter - sødme og syre hænger perfekt sammen.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen