Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34, 2019



Kortet viser i hvilke områder i Danmark, der købes mest Aperol. De røde områder fører an, mens de gule også er rimeligt glade for bitteren. Illustration: Coop Analyse.

Aperol - en populær sommerdrik Del på Facebook

Her på VinAvisens redaktion kan vi huske, hvordan vi for cirka ti år siden fik øjnene op for den italienske bitter Aperol. Vi var i Toscana og opdagede, at stort set samtlige gæster rundt om i byernes caféer nød en drink med en lysende orange farve.

Den måtte vi prøve - og lækker var denne Aperol Spritz, der bestod af bitteren iblandet Prosecco, lidt danskvand og en appelsinskive.
Aperol-dillen har bredt sig fra Italien til de omkringliggende lande og hele vejen til Danmark, hvor den i form af Aperol Spritz begyndte at dukke op i barmiljøet for fem-seks år siden. I dag nyder Aperol stor popularitet hos danskerne, hvilket salgstallene fra Coops mange butikker vidner om.

Her er drikken mest populær


I 2018 blev der solgt dobbelt så mange flasker Aperol som i 2017, og også i år går det forrygende med salget. Hvert år har juli været den helt store salgsmåned, hvilket er helt naturligt, da Aperol Spritz frem for alt er en sommerdrik.
Bitterens popularitet varierer, alt efter hvor i Danmark man befinder sig. I København og Nordsjælland bliver der skænket langt mere Aperol i glassene end i mange andre dele af landet. Også Århus og Skagen er godt med, og det samme gælder øerne Bornholm, Samsø, Fanø og Læsø, som det ses på kortet til venstre.
Ved at klikke her kan man se et interessant diagram over det stigende salg af Aperol i Coops butikker.


Foto: Wikipedia/Joho345.

Dåsevin på vej fremDel på Facebook

Herhjemme skal man kigge langt efter dåsevin i supermarkederne, men i USA er dåserne i markant fremgang. Ifølge data fra analysefirmaet A.C. Nielsen er salget steget med hele 77,5% til 80 millioner dollars (cirka 533.488 kr.) inden for det seneste år - dog fra et meget lavt udgangspunkt.
Faktisk tegner dåsevinene sig for kun 0,01% af det totale årlige vinsalg i USA, der ligger på gigantiske 70 milliarder dollars (cirka 467 milliarder kr.).
Måske er der også en vis skepsis - selv i USA - mod vin i en dåse. Bortset fra æstetikken, så er der måske også nogen, der tænker, at vinen ikke smager helt så godt efter opholdet i dåsen …

Flest mænd har smagt dåsevin


For nylig afholdtes verdens første blindsmagning, hvor de samme vine i henholdsvis flasker og dåser blev smagt op mod hinanden. Bag smagningen stod WICresearch, et forsknings- og konsulentfirma, grundlagt af et hold forskere fra Texas Tech University. I de sidste tre år har firmaet forsket i og analyseret markedet for dåsevin.
Deltagerne i blindsmagningen var 86 amerikanere (22 mænd og 64 kvinder) i alderen 21 til 74 år, hvoraf 57% betegnede sig selv som relativt vidende om vin. 63,6% af mændene havde tidligere smagt dåsevin, mens tallet for kvindernes vedkommende lå på kun 48,3%.
Der blev blindsmagt i alt fire vine fra New York: En Chardonnay, en Riesling, en rosévin og en sød Moscato-vin. Deltagerne vidste naturligvis ikke, om vinen kom fra flaske eller dåse. Det samlede resultat faldt ud til flaskevinenes fordel, men blandt de fire testede vine var der udfald til begge sider.

Rosévinen bedst i dåse


Når det gjaldt Chardonnay-vinen foretrak 48,8% af smagerne flaskevinen og 45,3% dåse-udgaven, mens 5,8% ikke mente, at der var nogen forskel. 42,9% mente, at Riesling-vinen smagte bedst fra flaske, 31% foretrak dåsevinen, og hele 26,2% satte kryds ved ”ingen forskel”. Flaske-udgaven vandt også (om end smalt) ved smagningen af den søde Moscato, mens det var lige omvendt med rosévinen. Her foretrak 37,2% dåsevinen, mens 31,4% hældte til flaskevinen og yderligere 31,1% ikke kunne smage nogen forskel.
Man kan læse mere om smagningen ved at klikke her.


Foto: Wikipedia.

Rødvin mod depressionDel på Facebook

Så er vi tilbage igen med godt nyt om rødvin og helbred. De fleste, der har taget et glas rødvin efter en stressende arbejdsdag, kan sikkert nikke genkendende til den afslappende fornemmelse, der indfinder sig.
Selvfølgelig har alkoholens virkning en del med sagen at gøre, men ny forskning tyder på, at stoffet resveratrol, som findes i de blå druers skind og dermed i rødvin, også spiller en vigtig rolle.
Bag forskningen står forskere fra University at Buffalo og Xuzhou Medical University i Kina, og det, de har fundet frem til, er, at resveratrol er i stand til at reducere stress ved at hæmme aktiveringen af et bestemt enzym i hjernen, som øger stressniveauet.

Et godt alternativ


Forskerteamets håb er, at resveratrol en dag kan blive et effektivt alternativ til den medicin, man i dag anvender mod depression - og som ifølge forskerne ikke har den optimale virkning på sygdommen.
Tal fra Centers for Disease Control and Prevention afslører, at omkring 16 millioner amerikanere lider af depression og yderligere 40 millioner af angst. Og det er kun en tredjedel af patienterne, der kommer sig fuldstændig ved behandling med de typer medicin, der er til rådighed.
Man kan læse mere om den ny forskning ved at klikke her.


Det nye redskab med navnet Bacchimeter.

Redskab tjekker druers modenhedDel på Facebook

I tiden op til høsten følger vinproducenterne nøje druernes udvikling dag for dag. Når druerne modnes, mindskes deres indhold af syre, mens sukkerindholdet stiger, og ofte tager man et såkaldt refraktometer i brug, der rent fysisk kan måle koncentrationen af sukker i druerne. Også pH-værdi, tanniner, aroma- og farvestoffer bliver underkastet separate analyser.

Den gode gammeldags metode med simpelt hen at smage på druerne er dog heller ikke helt lagt på hylden.
Nu er der så kommet et nyt redskab på markedet, der kan bedømme, om druerne er høstmodne. Det er udviklet af det franske forskningscenter ForceA, og dette bacchimeter, som forskerne kalder redskabet, bestemmer ikke druernes modenhed ud fra sukkerkoncentrationen, men derimod ud fra koncentrationen af antocyaniner - røde og blå farvestoffer - i druernes skind. Og netop denne forskel mener forskerne er af yderste vigtighed set i lyset af klimaændringerne.

Fungerer som en supermarked-skanner


Et stadig varmere klima og hyppigere tørkeperioder medfører, at sukkerkoncentrationen i druerne hurtigt kan nå et meget højt niveau - hvilket dog ikke betyder, at druerne har opnået en reel fysiologisk modenhed. Denne modenhed indikeres i langt højere grad af drueskindenes farvekoncentration - med farven følger nemlig også udviklingen af tanniner, aromaer, osv.
Bacchimetret fungerer stort set ligesom en skanner ved en kasse i et supermarked. Redskabet er forbundet til vinproducentens mobiltelefon, og når det har skannet druernes overflade, sendes informationerne til telefonen og derfra til en onlineplatform hos Fruition Science, der står for salget af redskabet.
Via platformen får producenten så adgang til samtlige data om sine druer, fx hvor langt de er i modningen i de enkelte parceller i vinmarken - eller enkelte vinstokrækker.
Redskabet koster det, der svarer til cirka 26.600 kr. Ved at klikke her man se en lille YouTube film om, hvordan det virker.


Zhao Wei. Foto: Wikipedia/Chinese Aladdin.

Kinesisk berømthed køber fjerde slotDel på Facebook

Det er ikke kun jakkesæt-klædte kinesiske forretningsmænd, der har kastet deres kærlighed på Bordeauxs vinslotte. Også den berømte kinesiske sanger og skuespiller Zhao Wei er godt i gang med at opbygge en portefølje af slotte i det franske distrikt.
Hun har gennem de sidste otte år købt i alt tre vinslotte: Château Monlot og Château Patarabet i Saint-Émilion samt Senailhac i Entre-Deux-Mers. Og for nylig købte hun så sit fjerde slot, Château La Croix de la Roche i Fronsac.
Til slottet hører 800 hektar vinmarker, der blandt andet breder sig i appellationerne Fronsac og Crémant de Bordeaux, og med købet har Wei erhvervet sit første økologisk certificerede vinslot.
Sælger af Château La Croix de la Roche var Isabelle og Francois Maurin, som har ejet slottet siden 1982, men har set sig nødsaget til at sælge det, da ingen af deres børn ønsker at overtage det.
En nærliggende årsag til salget er de ekstremt høje arveafgifter, der tynger slotsejerne, og som medfører, at stadig flere gamle familieejede vinslotte bliver solgt fra.


Foto: Wikipedia/nadia&massimo.

Anjou overhaler ProvenceDel på Facebook

Fransk rosévin er for mange ensbetydende med vin fra Côtes de Provence - den største appellation i det sydfranske Provence-distrikt. Det har da også altid været rosé fra Côtes de Provence, der har haft førertrøjen på, når det gælder rosé-salget i de franske supermarkeder. Men sådan er det ikke længere. Det viser nye tal ifølge Vitisphere.

Fransk rosé fra appellationen Cabernet d’Anjou i Loire-dalen har nemlig overhalet Provence-vinene indenom i perioden fra april 2018 til samme måned i år. Her blev der i supermarkederne solgt 198.190 hektoliter Cabernet d’Anjou, hvilket svarer til 20,4% af markedet for franske AOC-rosévine.

Prisen er afgørende


Salget af rosé fra Côtes de Provence tegnede sig i samme periode for 20,1% af markedet efter en nedgangi perioden fra april 2017 til 2018 på 22% og i perioden før på hele 25%.
I de samme tidsrum var der en stigning i salget af Cabernet d’Anjou på henholdsvis 19% og 18%.
Det er prisen for vinene, der får skylden for den ene appellations opgang og den andens nedgang. Mens vinene fra Cabernet d’Anjou i gennemsnit ligger på 3,7 euro (cirka 28 kr.) i de franske supermarkeder, koster en flaske rosé fra Côtes de Provence - efter en stigning på 14% sidste år - typisk 5,7 euro (cirka 50 kr.).

Stort vineri udgravetDel på Facebook

I middelalderen drog korsfarerne på pavens opfordring af sted for at befri Det Hellige Land for muslimerne.
Korsfarerne byggede borge og byer i de områder, de erobrede, og nylige udgravninger i landsbyen Mi’ilya i det nordlige Israel har afsløret en borg fra midten af 1100-tallet - og et tilhørende vineri.
Man har tidligere fundet vinerier fra både oldtiden og middelalderen i den nordlige del af landet, men dette er det hidtil største med hele to store ”trampe-gulve”, hvor de nyhøstede druer blev trampet med fødderne. Mosten løb derfra gennem dræn ned i en stor fordybning. Andre udgravede vinerier har kun haft et enkelt ”trampe-gulv”.

Lå under en benzinstation


Det var også absolut nødvendigt med et stort vineri. Mi’ilya og dens borg var hovedsæde for et større len, hvor vinbønderne var fæstebønder, der var pålagt at aflevere deres druer - eller i hvert fald en del af dem - til borgens vineri. Hvert år modtog vineriet således druer fra bønder fra hele ti landsbyer.
Det var ikke sådan lige til for arkæologerne at få udgravet vineriet - oven på det lå der nemlig en benzinstation. Men ejeren af stationen, Salma Assaf, viste sig yderst medgørlig og bød arkæologerne velkommen, lod dem udgrave området og udføre diverse optegnelser omkring fundene.

Restaurant med glas i gulvet


Salma Assaf, der stadig ejer jorden, hvor man har fundet vineriet, havde nemlig fået en god idé - som i dag er ført ud i livet. Hendes tankstation er fortid og er nu erstattet af en restaurant, hvor gulvet er forsynet med glaspartier, så gæsterne kan kigge ned i vineriet. Der er selvfølgelig også adgang til kælderen, så man kan studere udgravningen på nærmeste hold. Med den ekstra attraktion er restauranten sikkert også en mere indbringende indtægtskilde end benzinstationen ...

Del på Facebook

De 54 whiskyer i "Card Series", som blev solgt for et rekord højt beløb hos Bonhams.

Japansk kult-whiskyDel på Facebook

Skotland har sine berømte whiskymærker - som fx The Macallan - der går for skyhøje summer på auktioner rundt omkring i verden. Især hvis der er tale om sjældne udgaver.
Også Japan har sine superstjerner, når det gælder whisky. Og en af dem er ”Card Series” fra destilleriet Hanyu, der blev grundlagt i 1946. Det var Japans mindste destilleri, indtil det lukkede i år 2000 på grund af økonomiske vanskeligheder.
Den nye ejer, der overtog kedlerne og fadene, ønskede ikke at fremstille whisky men derimod sake og shochu, som ikke kræver fadmodning og derfor hurtigere kan sendes på markedet.

54 "spillekort"


Barnebarnet til grundlæggeren af destilleriet, Ichiro Akuto, købte de resterende fade med single malt whisky. Og gennem de sidste mange år har han med jævne mellemrum tappet whiskyen på flasker og solgt dem med etiketter udformet som spillekort. De første fire whiskyer, Spar Es, Hjerter Dame, Ruder Konge og Klør Knægt, kom på markedet i 2005, og i alt er det blevet til en samling på 54 ”spillekort”.
Selvfølgelig findes der flere flasker af hver whisky rundt omkring på markedet, men så vidt vides kun fire komplette sæt af ”Card Series”.

Rekord højt hammerslag


I 2015 blev der solgt et sæt på en auktion hos Bonhams i Hong Kong for 3,7 millioner HKD (cirka 3,2 mio. kr.), hvilket var en verdensrekord for et enkelt parti japansk whisky solgt på auktion.
Nu er denne rekord slået noget så eftertrykkeligt. For nylig solgte samme auktionshus endnu en komplet ”Card Series” - ligeledes i Hong Kong - og her lød hammerslaget på hele 7,1 millioner HKD (cirka 6,1 mio. kr.).
Den sjældne blendede whisky leveres med en miniatureflaske og en lille notesbog til køberens smagenotater.

På jagt efter glemte fadeDel på Facebook

Rundt om i de skotske destilleriers lagerhaller ligger der gamle - og nogle gange nærmest glemte - fade med whisky og anden spiritus. Og netop sådanne gamle fade har det britiske firma The Last Drop Distillers specialiseret sig i at gå på jagt efter, købe og tappe på flasker - for derefter at sælge dem i dyre domme.
Til september lancerer The Last Drop Destillers således den ældste blendede skotske whisky, firmaet nogensinde har tappet på flasker. Det drejer sig om en whisky, hvor 60% af indholdet består af single malt whiskyer, og hvor den yngste whisky blev destilleret i 1963.

30.000 kr. flasken


Hvor, firmaet har fundet whiskyen, er ikke oplyst, men den har ligget og modnet på fade i de sidste 56 år.
Der bliver kun sat 732 flasker til salg på verdensplan, og i den fine æske, som whiskyen leveres i, er der også en miniatureflaske med kun 5 cl af whiskyen. En smart idé, som The Last Drop Distillers har praktiseret ved salget af sine nu i alt 16 lanceringer. Så kan man smage den sjældne, gamle spiritus uden at skulle åbne den store flaske.
Prisen for whiskyen er 3750 pund (cirka 30.000 kr.) flasken, og den sælges via firmaets hjemmeside.

En yderst aktiv foreningDel på Facebook

Irsk whiskey er populær - og er derfor også genstand for forfalskninger og kopiprodukter verden over. Men muligheden for at svindle med den ædle drik er de irske destilleriers producentforening, Irish Whiskey Association (IWA), godt i gang med at sætte en stopper for.

Foreningen gør et stort arbejde for at få beskyttet navnet Irish whiskey globalt, og i dag er det lykkedes i hele 46 forskellige lande.
Tidligere i år fik den irske nationalspiritus tildelt en geografisk beskyttelse af EU i form af en GI (Geographical Indication). Det har medført, at der nu også er indgået aftaler med både Canada og Japan, der er irsk whiskeys største asiatiske marked, om godkendelse af denne navnebeskyttelse.

Aftale med Sydafrika


Derudover er det netop lykkedes IWA at få en beskyttelses-aftale i stand med Sydafrika, der er irsk whiskeys syvende største marked, og lige om hjørnet venter godkendelser fra Argentina, Brasilien og Vietnam. IWA har ligeledes sendt ansøgninger til flere andre lande og afventer nu svar, om de også er indstillet på at indgå aftaler.
Sådanne beskyttelses-aftaler har stor betydning, idet det unægtelig bliver sværere for firmaer og destillerier i andre lande at lancere whiskyer, hvis navne lægger sig tæt op ad navnene på de irske whiskeyer.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Brinkmann Vinimport er blevet optaget i VinAvisens database.


Xavier D.F. Gras.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Xavier D.F. Gras (f. 1977) kommer fra en fransk restauratørfamilie, hvis første restaurant åbnede i 1893 i Grenoble i Rhône - og stadig er i drift med femte generation bag roret. Så barndommen og opvæksten foregik mellem gryder, vinglas, kokke og sommelierer.
Selv fik han fra og med slutningen af 1990’erne stillinger som Chef de Rang og senere som
Maitre d´hotel og restaurantchef med ansvar for indkøb af vin og spiritus i flere gourmetrestauranter rundt om i Frankrig.
I 2001 mødte han sin færøske hustru, Rachel, mens han var ansat i en gourmetrestaurant i Chatel i Haute-Savoie, og i 2003 besluttede han sig for at lægge det hele bag sig for at følge med hende tilbage til Danmark.
Xavier D.F. Gras kunne ikke et ord dansk, og han lærte det ikke på skolebænken men ved hurtigst muligt at få sig et arbejde. Efter tre måneder som opvasker i en restaurant fik han sin opholdstilladelse, og efterfølgende blev han ansat som førstemand sammen med ejerens søn, Morten, hos Vinspecialisten i Århus, hvor parret havde slået sig ned. Forretningens ejer, Peter Jensen, fik rigtig stor betydning for hans videre karriere på dansk jord via hans store branchekendskab og mange gode råd.
Der blev snart lagt mærke til Xavier D.F. Gras, der var med til at gøre Århus-butikken til en af de største i Vinspecialist-kæden, som ejes af H.J. Hansen. Og i 2010 blev han tilbudt jobbet med at servicere eksisterende Vinspecialist-butikker og udvikle nye forretninger for vinfirmaet - hvilket han gjorde med stor succes. To år senere blev han salgschef for firmaets Horeca-afdeling.
I 2015 blev han headhuntet til en af Danmarks største koncerner inden for vin og spiritus, Taster Wine, som salgsdirektør for firmaets Horeca-afdeling, Oskar Davidsen & Co. I januar 2019 blev han også kædedirektør for detailkæden Skjold Burne, der i dag tæller 36 butikker rundt om i Danmark.
Det er selvsagt et stort arbejde og ansvar at bestride begge poster på én gang. Men drivkraften finder Xavier D.F. Gras i sin passion for forretningsudvikling, i inspirationen fra forretningsforbindelser og ikke mindste fra samarbejdet med sit fantastiske sælgerteam og sin organisation - og selvfølgelig i sin passion for de produkter, det hele drejer sig om: vin og spiritus.
Han lægger mange timer i sit arbejde og er sin hustru Rachel og deres børn, Etienne og Callista, stor tak skyldig for deres uundværlige støtte. Via den har han formået at finde en balance i familielevet, så der ud over arbejde også bliver tid til rejser, madlavning og metalfestivalen Copenhell.
Xavier D. F. Gras har tre yndlingscitater, som han gerne vil videregive:
”Du er ikke bedre end det sidste regnskab, du har leveret”
”Når døren er låst, så tager man vinduet”
”Alene er man ingenting - via fælleskabet alt”
Adresse: Taster Wine, Ringager 6, 2605 Brøndby, tlf.: 43 22 65 15, mobil: 91 89 43 90, e-mail: xagr@odvs.dk, xagr@skjold-burne.dk, www.taster-wine.com.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-541
Billede 521-546


533 I ”Det ungarske vinhus” i Budapest kan man smage vine fra landets 22 regioner (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 23 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Modén Blanc, Cleto Chiarli, Tenute Agricole, Pignoletto, Vino Spumante, Brut, Italien, lav alkohol (12%)

130 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Erik Sørensen Vin

En glad boblevin med fin mousse i munden, en frisk druesmag og en lille sødme.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Lucky Bastard, ViniPortugal, Chardonnay, Wine of South Eastern Australia, Australien, 2017, lav alkohol (13%)

49 kr., Aldi

Ikke nogen stor hvidvin, men til prisen en ganske pæn hvidvin med tydelig Chardonnay-karakter, en lille honningsødme og fine fadnoter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Weingut Konstanzer vom Vulkan, Tyskland, 2016, lav alkohol (13%)

85 kr., Amka

En rigtig dejlig hvidvin, der dufter af honning og hyldeblomster. Smagen lever op til duften med god frugt, tilpas tørhed og igen disse fine noter af honning. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Retreat, Scotts Creek Wines, Chardonnay, South Australia, Australien, 2018, middel alkohol (13,5%)

99,5 kr., pris på tilbud indtil 20. august ved 2 flasker: 59,50 kr., Irma

Frisk hvidvin med en god smag af druen Chardonnay. I den let cremede smag noter af ferskner, pære, melon og citrus. Udpræget til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Girault, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

139 kr., pris på tilbud indtil 20 august: 99,50 kr., Irma

Herlig hvidvin, typisk Sancerre (i Loiredalen) og typisk Sauvignon Blanc. Vinen er tør, men med en lille sødme, og den har en frisk druesmag med noter af stikkelsbær og peber.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Mas de Martin, Languedoc, Rosé, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En klassisk rosé med duft og smag af jordbær og mango. Endvidere et strejf peber, der gør vinen til en god madvin.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Ser Passo, Duca di Sasseta, Toscana IGT, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

49 kr., Lidl

En rigtig god rødvin til de 49 kr. Det er en enkel men også let drikkelig vin med en dejlig frugtduft og en saftig og intens smag af modne sommerbær. I eftersmagen er der en lidt markant syre, som dog er rigtig god til lidt federe retter. Drik vinen til en omgang pasta med kødsovs.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cepa Lebrel Reserva, Rioja DOC, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

59 kr., Lidl

En lækker og klassisk Rioja-rødvin. Den er harmonisk, fuld af dejligt krydrede noter, der er i fin balance med den gode frugt. Der er stadig en del tanniner, men til en godt krydret bøf, vil vinen være helt perfekt. Køb nogle flasker, nyd én nu, og gem resten i endnu nogle år. Prisen er yderst fordelagtig.

stjernestjernestjerne

Clos Lojen, Bodegas y Viñedos Ponce, Bobal, Manchuela, Spanien, 2018, lav alkohol (12%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En meget let og enkel rødvin, der umiddelbart leverer læskende frugt, der dog hurtigt følges af tør, tanninsk bitterhed.

stjernestjernestjerne

Cristia, Grangeon et Fils, Rasteau, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En fire år gammel Rhône-rødvin, der er begyndt at mærke alderens trykken. Den mangler lidt friskhed, frugt og tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Schenk Siebert, Spätburgunder, Pfalz, Trocken, Tyskland, 2016, middel alkohol (13,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Vinovida

Frisk og læskende rødvin, hvori smagen af druen Spätburgunder (Pinot Noir) træder klart frem. Pinot naturel! Der er en god druesmag, fin krydring og god syre, men også en lille sødme. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Duette, Indòmita, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2018, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris på tilbud indtil 22. august: 59 kr., Kvickly

En meget vellykket Pinot Noir-rødvin - en lækker vin i fin balance med frisk og moden frugt og mineralske noter. I stil mere europæisk end sydamerikansk. Tilbudsprisen yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gustus Shiraz, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., Nærmeste forhandler oplyses af Amka, Amka

En rødvin med en dejlig duft af mørk chokolade. Smagen er kødfuld, saftig og fint krydret - rosmarin og salvie - og slutter med en fin frugtsyre. En vin, som vil være fin til efterårets vildretter.

stjernestjernestjernestjerne

Entrecepas, Pago del Vicario, Spanien, høj alkohol (15%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Supervin

En kompleks og kraftig rødvin på druerne Garnacha, Petit Verdot og Merlot. Der er koncentreret frugt i smagen, krydrede noter og et lille, bittert bid til slut. En vin, der kræver mad - fx krydret lam eller en simre-kødret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Cailleteau Bergeron, Côtes de Bordeaux, Blaye, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

99,95 kr., 89,95 kr., Jysk Vin

Glimrende Bordeaux-rødvin med en elegant og lækker smag. Vi er på højre bred, så druen Merlot spiller hovedrollen (90%) med sin saft og blødhed.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rocksand, Casa Ermelinda Freitas, Shiraz, Vinho Regional de Peninsula de Setúbal, Portugal, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Dejlig rødvin med masser af moden, blød og lækker frugt. Dertil en fin krydring og diskrete fadnoter efter fire måneder på fransk og amerikansk eg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maravento, Montemajor, Syrah, Terre Siciliane IGT, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Om 2015-årgangen skrev vi: "Flot og potent rødvin, der fylder munden med frugt og en vifte af lækkerier - solbær, modne og søde brombær, chokolade, vanille ... Vinen har været kåret som Siciliens bedste rødvin. Det tror vi på." Den beskrivelse kan også udmærket gælde denne årgang.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Sofore, Agricole Selvi, Vino Rosso d'Italia, Italien, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Supervin

Man er ikke i tvivl. Vi er nede i det sydligste Italien, og druerne er Primitivo, Negroamaro og Nero d’Avola. Vinen har en fyldig druesmag, tilpas krydring, bløde tanniner og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Meloso, Bodega J. Viñas, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2014, middel alkohol (14%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., YouAndWine

En dejlig rødvine med duft af friske krydderurter. Smagen er koncentreret, blød og varm med afrundede tanniner og med en markant lakridsnote, der giver modspil til vinens blødhed.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hanewald-Schwerdt, Spätburgunder, Pfalz, Trocken, Tyskland, 2017, lav alkohol (13%)

129 kr., pris ved 3 flasker: 89 kr., Mr. Ruby

Denne tyske rødvin har en rigtig god Pinot-karakter. Den er let, med god druesmag, mineralske noter og en fin sødme. Til 89 kr. et godt tilbud. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Clos les Fites, Estriacus, Priorat, Crianza, Spanien, 2013, høj alkohol (15%)

269 kr., pris ved 6 flasker. 150 kr., D’Wine

Dejlig rødvin på druerne Grenache og Carignan med lidt Cabernet Sauvignon. En vin, der byder sig til med sin tørhed, lille sødme og krydrede noter. 15% alkohol, men ingen spritkant. Udpærget en madvin til kraftigere retter.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dalva, C. da Silva, Late Bottled Vintage Port, Portugal, 2012, høj alkohol (20%)

135 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Lækker portvin med en blød smag, frugtagtige kanter og med sødme og noter af kandiserede frugter, figner, rosiner ... Giv den gerne lidt luft.

stjernestjernestjerne

White Reserve, Dona Otília, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

189 kr., Portvino

En portvin med en hel del fad i duften og med en sød smag af lyse rosiner og abrikoser. Men det er, som om vinen ikke hænger helt sammen - den er lidt uharmonisk og slutter med lidt tørre noter.