Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42, 2019



Pol Rogers kældermester, Damien Chambres, med en af de hundrede intakte gamle flasker.

Det katastrofale kollaps

For 120 år siden medførte et kraftigt og langvarigt regnvejr, at en lagerbygning med tilhørende vinkælder i Epernay i Champagne kollapsede.

Lagerbygningen tilhørte champagnehuset Pol Roger, hvis ejer måtte se til, mens 500 fade med vin og 1,5 millioner flasker champagne forsvandt ned i den mudrede jord. Det svarede til cirka halvdelen af champagnehusets lagerbeholdning, og det var lige før, man var nødt til at dreje nøglen om. Men Pol Roger overlevede og fik bygget en ny fin lagerbygning.
Som vi nævnte i uge 7, 2018, begyndte champagnehuset at udgrave området i forbindelse med opførelsen af en ny bygning. Og i 25 meters dybde fandt man en åbning og en gang ind i den historiske vinkælder.

100 flasker fra jordens dyb


Langt de fleste af de gamle champagneflasker lå nu som et tæppe af knuste glasskår, men det er lykkedes gennem det seneste år at udgrave i alt 100 flasker med intakte propper. Flaskerne er forsigtigt blevet bragt op fra dybet og er blevet forseglet med voks.
Man ville gerne have trængt dybere ind i kælderen og have udgravet endnu flere flasker. Men d. 15. januar i år var det slut. Kældergangen - og dermed den eneste åbning - styrtede sammen, og hvad der endnu måtte være af flasker i kælderen vil højst sandsynligt forblive der for evig tid.

Nu er der smagt på indholdet


I den forgangne uge har Pol Roger åbnet to af de gamle flasker champagne - hvis årgang man ikke kender, men gætter på ligger mellem 1878 og 1898. Efterfølgende blev der smagt på indholdet sammen med en lille udvalgt skare af vinskribenter.
Og trods de mange år på bagen var indholdet i flaskerne efter sigende en fornøjelse at drikke. Vinen havde en frisk og fin citrussyre og noter af eksotiske frugter og moden cognac. Boblerne var der dog ikke så mange tilbage af.


Den grønne drue Albillo Mayor er svær at håndtere. Til gengæld lægger den most til elegante og holdbare hvidvine.

Hvidvin DO fra Ribera del Duero

Det nordspanske distrikt Ribera del Duero i regionen Castilla y León er kendt viden om for sine rødvine og roséer, hvoraf langt hovedparten fremstilles på Tempranillo. Den smule hvidvin, der laves, bliver hovedsageligt drukket lokalt.
Men ligesom i mange andre traditionelle rødvinsdistrikter, som fx Rioja lidt højere oppe i Nordspanien og Rhône i Frankrig, er der en stigende interesse for at fremstille hvidvine - og for at markedsføre dem på verdensplan.
Ribera del Duero blev en selvstændig appellation - eller DO (denominación de origen), som det hedder på spansk - i 1982. Og lige siden dengang har DO’en udelukkende været gældende for distriktets rødvine og roséer.
På hvidvinenes etiketter har der kun måttet stå det lidt mindre fine Castilla y León IGP (Indicaciones Geográficas Protegidas).
Men nu har Ribera del Dueros vinråd, Consejo Regulador de la DO Ribera del Duero - efter et stigende ønske hos dets medlemmer - ændret reglerne, så også hvidvin fremover er omsluttet af DO’en.

75% skal være på Albillo Mayor


De ændrede regler betyder, at appellationens cirka 315 vinproducenter nu for første gang nogensinde kan sætte et DO Ribera del Duero på deres hvidvins-etiketter.
Dog er der visse krav, der skal være opfyldt. Mindst 75% af hvidvinen skal være fremstillet på distriktets førende grønne drue, Albillo Mayor. Derudover må vinen indeholde mindre mængder af druerne Viura, Pirules, Chardonnay, Riesling, Malvaisa, Verdejo, Viognier, Albariño, Hondarrabi Zuri, Palomino, Sauvignon Blanc og Treixadura. Alle disse druer er i forvejen tilladte i hvidvine fra Castilla y León IGP.


Til venstre ses verdens første vinflaske af papir udviklet af det britiske firma GreenBottle. Til højre, den papirflaske, der indtog det amerikanske marked i USA i 2014.

Vinens verden kom først med papirflaske!

I den forgangne uge lanceredes verdens første ølflaske af papir - et bæredygtigt initiativ fra Carlsbergs side. Man kan kun håbe, forbrugerne tager godt imod den nye flaske.
Men det er ikke verdens første papirflaske indeholdende en alkoholisk drik - allerede i 2011 udviklede det britiske firma GreenBottle en vinflaske af sort og lyst papir - en flaske, der kun vejede 55 gram i modsætning til en almindelig glasflaske på 500 gram.
Papirflasken indtog hylderne i den britiske supermarkedskæde Asda i 2013. Og året efter kom en videreudvikling af flasken på markedet i USA. Men siden da har man ikke hørt meget til papir-vinflaskerne …


Et af de store telte, hvor hundredvis af gæster drak mindst lige så mange krus øl.

6,3 mio. gæster til Oktoberfest

Det er ikke så ofte, vi skriver om øl i VinAvisen. Men årets udgave af den store berømte Oktoberfest i München - der varer hele atten dage - må have et par ord med på vejen.
Arrangørerne har netop lukket og slukket for festen - og har opgjort besøgstallet.
I alt valfartede 6,3 millioner ølglade mennesker fra hele verden til årets Oktoberfest. Der var naturligvis flest tyskere, men når det gjaldt de udenlandske gæster, kom de fleste fra USA. På anden- og tredjepladsen lå henholdsvis briterne og franskmændene. Dernæst kom østrigerne, hollænderne, schweizerne, italienerne, australierne, svenskerne og på en tiende plads danskerne.

96.912 konfiskerede ølkrus


Til sammen drak de mange gæster 7,3 millioner liter øl - hvilket var 200.000 liter mindre end i 2018. Øl-drikkeriet foregik i sytten imponerende store og festligt udsmykkede telte.
Derudover kan arrangørerne oplyse, at der i teltene og ved udgangene fra festivalarealet blev konfiskeret 96.912 stjålne ølkrus - sidste år lød tallet på 101.000.
Hele 32 gange blev ølkrus brugt som våben, når gæster, der havde fået for meget øl indenbords, røg i totterne på hinanden.

115 paraplyer og et gebis


6392 gæster måtte en tur omkring lægeteltet, der blev begået 133 lommetyverier og glemt 3800 genstande, som efterfølgende kunne afhentes i et hittegods-telt.
Blandt hittegodset var der 780 ID kort, 465 bankkort, 690 stykker tøj, 115 paraplyer, 660 punge, 420 mobiltelefoner, 155 par briller, otte kameraer, en vielsesring, en trompet, en sigte og et gebis!
Oktoberfest er blevet afholdt hvert år siden 1810 - dog med nogle få afbrydelser på grund af krige og epidemier.


En af mange flotte udsigter over vinmarkerne i Colchagua.

Colchagua ramt af frost

Mens vi har efterår, har chilenerne taget hul på foråret, og overalt kan man se de fine nye skud og knopper på vinstokkene. Men et hårdt og tre dage langt frostvejr i stort set hele Chile har haft alvorlige konsekvenser i nogle af vinmarkerne. Værst er det gået ud over rødvinsdistriktet Colchagua midt inde i det lange smalle land. Og det er de tidligt udviklede druesorter, der er blevet hårdest ramt - hvilket vil sige Merlot, Syrah og Malbec.

Et tab på 100%


Et af de førende vinhuse i Colchagua, Casa Silva, har mistet samtlige nye grønne skud i husets 25 hektar store vinmark nær Angostura.
Alt er dog ikke tabt - der kommer højst sandsynligt endnu en knopskydning, men den bliver af betydeligt mindre omfang end den første.
Kystregionerne gik heller ikke ram forbi. Her gik det ud over San Antonio og Casablanca.
I San Antonio, hvor blomstringen falder tidligt, har en omgang frost tidligere på sæsonen allerede gjort et alvorligt indhug i den kommende druehøst. Og nu har den nye frostperiode så gjort kål på en del af det andet hold knopper.


Foto: Wikipedia/A. Savin.

Kom til smagning af italiensk øko-vin

Stadig flere italienske vinproducenter lægger om til økologi. I dag breder de økologisk dyrkede vinstokke sig over 105.000 hektar, hvilket er dobbelt så meget som i 2010 og 16% af Italiens totale vinmarksareal. Og det betyder selvsagt, at der er kommet langt flere italienske øko-vine på markedet.
Hvis man vil have et bredt indtryk af, hvad Italien kan præstere på den økologiske vinfront, er chancen der d. 15. november på Hotel- og Restaurantskolen i Valby.
Her afholdes eventen Organic Value, hvor omkring 30 producenter fra hele støvlelandet vil præsentere deres røde, hvide og boblende vine, der alle er økologisk certificerede.
Ud over de mange vine vil der også være smagsprøver på italienske delikatesser.
Eventen er inddelt i to sektioner: Fra kl. 10.30 til 15.30 er der gratis adgang for professionelle vinbranchefolk, og fra kl. 16.30 til 20 er enhver med glæde for italiensk vin velkommen.
Læs mere, og køb billetter ved at klikke her.


Jorge Monteiro var kommet til Danmark sammen med 25 vinproducenter for at gøre et fremstød for portugisisk vin.

Portugisisk fremstød i Danmark

Vinene fra Portugal har haft det svært på dansk jord, siden vi i 1973 blev medlem af EU - eller EF, som det hed dengang.

Før den tid drak danskerne store mængder billig vin fra Portugal. Men det nye medlemskab betød, at der kom højere afgifter på portugisisk vin og lavere på fransk (og italiensk), så for 46 år siden svigtede danskerne Portugal.
Landets kvalitets-vine havde i forvejen aldrig formået for alvor at vinde indpas. Bortset, selvfølgelig, fra portvinene, der altid har haft en favoritplads.
Alt det skal der nu gøres noget ved, sagde Jorge Monteiro, da han for nylig deltog i en større præsentation af portugisisk vin i København. Han er præsident for Wines of Portugal, en interesseorganisation, der repræsenterer alle landets fjorten vinregioner - fra Vinho Verde i nord til Acorerne i Atlanterhavet.
Når det er Danmark og ikke Norge, Sverige eller Finland, Wines of Portugal nu koncentrerer sig om, skyldes det vores frie marked kontra de nordiske monopol-markeder. Desuden nævnte Monteiro udviklingen på den danske restaurantscene. Det er nok her, mente han, at et gennembrud for portugisisk kvalitetsvin skal begynde.

Hæger om de lokale druer


Med præsentationen i København blev der gjort en begyndelse. Her fik man mulighed for at smage sig gennem vine fra 25 portugisiske vinproducenter, og særligt interesserede kunne deltage i en smagning af otte vine - en hvid, seks røde og en enkelt dessertvin - og blive guidet gennem vinene af Master of Wine Direceu Vianna Junior.
Den enlige hvidvin var fra Dão, Quinta da Fonte do Ouro Nobre 2015, og et fremragende eksempel på de skjulte skatte i Portugal. Det er ikke blot rødvinene, man bør interessere sig for. Denne hvidvin var også et eksempel på Portugals rigdom af druesorter, som ikke findes andre steder. Dem hæger man heldigvis om i stedet for at overgive sig til de internationale druesorter, som det sker i mange andre vinlande.
Hoveddruen bag vinen hedder Encruzado, som ifølge Jancis Robinson er kendt for at give afbalancerede, let nøddeagtige vine med fin duft og smag, og netop sådan var denne hvidvin.

Danskerne i Alentejo


Et andet højdepunkt i smagningen var Cortes de Cima Amphora, en rødvin fra danskerne Hans og Carrie Jørgensen. I 1988 lagde de til i Portugal med deres sejlbåd og drog ind i Alentejo-regionen for at blive vinavlere.
De lagde ud med en rødvin på Syrah i 1998, men da druen ikke var blandt de tilladte druer ifølge appellations-reglerne, kaldte de vinen ”Incógnito”. Vinen blev en succes, og i dag er der ingen problemer med de lokale regler.
Amphora er blandet af Aragonez (Tempranillo), Syrah og Touriga Nacional, druerne er trådt med fødderne og mosten er lagret i amforaer. Resultatet er ikke elegant, men den tørre vin med et strejf af sødme er autentisk. Anderledes på den gode måde.
Jørgen Aldrich


Den nye mousserende Novebolle-vin, Bolé.

Novebolle fra Emilia-Romagna

Emilia-Romagna, der ligger højt oppe på Italiens støvleskaft, er frem for alt kendt for den røde eller lyserøde mousserende Lambrusco.
I dag fremstilles der også masser af almindelig rød-, hvid- og rosévin, men omkring år 1900 var stort set al vin fra distriktet boblevin.
Nu har Emilia-Romagna fået endnu en mousserende og let drikkelig vin med egen appellation. Novebolle (ni bobler) hedder den - et navn, der henviser til de i alt ni bakker (eller områder), hvor distriktets vine laves.
Den nye DOC blev lanceret sidste år af distriktets vinråd, Conzorzio Vini di Romagna, og nu er den første Novebolle-vin, Bolé, kommet til verden.

Et samarbejde mellem kooperativer


Bolé er skabt i et samarbejde mellem to lokale kooperativer, Caviro, der er Italiens største vinproducent, og Terre Cevico. Til sammen får kooperativerne deres druer fra i alt 17.000 druavlere - så det kan blive til en hel del bobler. Flere producenter i Emilia-Romagna har også Novebolle-vine i støbeskeen.
Novebolle kan være enten en mousserende hvidvin eller rosé, og for at man kan sætte navnet på etiketten, skal man følge visse regler.
Den hvide udgave skal laves på Trebbiano-druer (70-90%) med tilsætning af højst 30% andre tilladte grønne druer - heriblandt Albana, Bombino Bianco, Pagadebit og Chardonnay.

To fremstillingsmetoder


Rosé-udgaven skal fremstilles på Sangiovese di Romagna (70-90%), og her må der ligeledes tilsættes op til 30% af andre både blå og grønne druer.
Boblevinen skal enten fremstilles med anden-gæring på flaske - altså, ligesom champagne - eller via Charmat-metoden, hvor anden-gæringen foregår i en lukket tryktank. Charmat, der er en billigere metode, kaldes også for cuvé close (lukket beholder).
Foreløbig vil Bolé og de andre kommende Novebolle-vine udelukkende blive solgt i Italien, men tanken er, at vinene med tiden skal markedsføres i og eksporteres til resten af verden - hvor de gerne skulle blive en lige så stor en succes som den norditalienske Prosecco.

Forsiden af bogen og en af de atten ildsjæle og iværksættere, Martin Iversen, der ejer Falster Destilleri.

En bog om dansk whisky

Der var engang, hvor der blev trukket på smilebåndet af dansk whisky - hvor det var noget, nogle få entusiaster fremstillede på hobbyplan.
I dag har de første spæde skridt udviklet sig til en hel lille whiskyindustri på dansk jord, og flere af de gyldne dråber har vundet anerkendelse i både ind- og udland.
Der er så godt gang i de danske kedler, at journalist Per Gregersen har kunnet skrive en diger bog med titlen "Dansk Whisky".
I bogen, der netop er udkommet, kommer man med indenfor i atten meget forskellige danske whiskydestillerier. Og det vil sige lige fra sværvægtere som Braunstein i Køge og Stauning Whisky ved Ringkøbing Fjord til små nye virksomheder som Falster Destilleri og Destilleriet Als.

Opkaldt efter en gammel motorcykel


Per Gregersen, der selv er en stor whisky-fan, kommer heldigvis ikke med endeløse smagenotater - som i visse vinbøger. Han koncentrerer sig derimod om de gode historier, iværksætterne og ildsjælene bag destillerierne.
Nogle af ildsjælene har sagt farvel til trygge job med fast månedsløn for at udleve deres usikre drøm om eget destilleri.
Man får blandt andet historien om civilingeniøren, der flyttede 250 km for at få adgang til det helt rigtige vand til sin whiskyfremstilling, om engelsklæreren, der har opkaldt sin whisky efter en gammel motorcykel og eventyreren, der fik sin idé til destilleriet på en isflage tæt på Nordpolen. Og man får begge sider af medaljen - at være iværksætter og ville starte eget destilleri er også ofte en slåskamp med papirer og myndigheder.

En meget lille skriftgrad


De enkelte kapitler er inspirerende, underholdende og velskrevet læsning krydret med masser af gode fotografier.
I starten af bogen får man et kort, men godt indblik i whiskyens historie i såvel Skotland som Danmark. Ældste danske whiskydestilleri er Vingården ved Aakirkeby, der lancerede sin første whisky i 2009.
Der er også en gennemgang af, hvordan man fremstiller whisky, som er et mønstereksempel på, hvor kort og alligevel velinformerende den slags kan gøres.
Eneste anke er den meget lille skriftgrad hele vejen gennem bogen. Per Gregersen har selvfølgelig meget på hjerte, så der skal være plads til en hel del tekst. Men alligevel …
Nuvel, hvis man kan leve med den lille skriftgrad, er "Dansk Whisky" så afgjort anbefalelsesværdig.
Den er udgivet af Byens Forlag og har en vejledende udsalgspris på 349 kr.
De små kapsler med whisky-cocktails.

Lige til at komme i lommen

Det er ikke hindbær- og maltbolsjer, man ser på billedet ovenover, men kapsler med whisky-cocktails - sidste nye skrig fra det skotske destilleri The Glenlivet i Speyside.
Destilleriet kalder opfindelsen for glasløse cocktails, idet kapslerne er lige til at komme i munden og ”spise”. Når man tygger i dem brydes de, så man får fornøjelsen af whisky-cocktailene, der fås med smag af henholdsvis fad, citrus og krydderier. Og man behøver ikke at spytte de tomme kapsler ud - de er lavet af spiseligt tang.

Kun 2,3 cl


Hver kapsel rummer 2,3 cl cocktail, så man kan nok godt fortære nogle stykker i løbet af en festlig aften.
The Glenlivet Capsule Collection, som kapsel-serien er døbt, er fremstillet i samarbejde med firmaet Notpla, der gør det i bæredygtig emballage, mens cocktailene er kreeret hos baren Tayer + Elementary i London.
En lille reklamefilm på YouTube fortæller lidt mere om kapslerne - som endnu ikke er kommet i handelen.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Bichel har åbnet ny vin- og madbutik på adressen Hengslund, Strandvejen 859, 2930 Klampenborg.


Alberto Antonini.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Alberto Antonini, der er en af verdens mest indflydelsesrige vinkonsulenter. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Alberto Antonini (f. 1960) er vinproducent og en af verdens mest indflydelsesrige vinkonsulenter.
Han voksede op på landet i Cerreto Guidi nær Firenze, og som en stor dreng fremstillede han sin første vin på familien bondegård.
Interessen for vin hang ved, og det blev til både en doktorgrad i ønologi og vindyrkning fra universitetet i Firenze i 1985, ønologistudier ved universitetet i Bordeaux og ved University of California Davis.
Hans første job var som assisterende vinmager hos Frescobaldi - siden gik turen videre til et lige så berømt toskansk vinhus, Antinori.
I 1997 etablerede Alberto Antonini sig som selvstændig vinkonsulent, og i dag rådgiver han omkring 30 vinhuse rundt om i verden. En hel del af dem ligger i Italien, men han spiller også en betydelig rolle for vinproduktionen hos de chilenske vinhuse Concha y Toro og Montgras og E&J Gallo Winery i Californien. Derudover er han også rådgiver for vinhuse i Canada, Sydafrika, Rumænien, Australien, Argentina, Armenien og Uruguay.
Alberto Antonini mener, at den måde, man fremstiller vin på i Bordeaux, har koloniseret de fleste af verdens vinregioner, hvilket har givet en standardisering, når det gælder vinstilen. Og det vil han gerne være med til at lave om på. Man skal kunne smage, hvor en vin kommer fra.
For at kunne det, gælder det om at vende tilbage til den enkle måde, som man fremstillede vin på i gamle dage - en enkelthed, hvor druen og terroiret dominerede vinen.
Ud over at være en flittig vinkonsulent har han også tid til at være med i marken og vineriet i Altos Las Hormigas, det vinhus i Mendoza, som han er delejer af, og som er berømt for sine top-vine på Malbec-druen.
Og så skal der også være tid til familien hjemme i Toscana, der omfatter hustruen, Alessandra, og deres tre børn, Angelica, Margherita og Carlo.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Er Rioja opkaldt efter en flod?

Claus Henriksen mener at have hørt, at det spanske distrikt Rioja er opkaldt efter en flod, der hedder Rio Ja. Er det rigtigt? Spørger han.
Det er næsten rigtigt, men floden hedder altså Oja – Rio Oja. Den bidrager med sit vand til en af floden Ebros syv bifloder, Tiron.
Og så er det alligevel ikke sikkert, at det er rigtigt, at Rioja er opkaldt efter floden. Der er nemlig flere teorier:
Dokumenter fra romertiden synes at vise, at området, der afvandes af Oja og Tiron, blev kaldt Ogga, og at Rivo Ogga på datidens spanske latin blev til Riojia, derefter til Rioxa og til slut Rioja.
Det kan også være, at navnet kommer fra et folk, Ruccones, der levede i området, før romerne invaderede det.
Eller det kan være, at navnet hentyder til Rioja Altas røde jord – rød hedder roja på spansk.
Endelig kan ordet Rioja være afledt af de baskiske ord ería ogia, der betyder brødland; området er også kendt for at dyrke brødkorn. Fem teorier – vælg selv. Vi kan bedst lide den med Rio Oja, så den indgår i vores trosbekendelse.


Ugens vinøse billede

Jørgen Jørgensen har været i Alsace sammen med gode venner. Og under et besøg i Eguisheim tog han dette stemningsfulde aftenbillede.
Eguisheim er med sine krogede gader og gamle bindingsværkshuse en af de mange charmerende byer langs Alsaces vinrute.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-540
Billede 521-546Billede 547-572


550 Den tyske maler Eduard von Grützner (1846–1925) var specialist i billeder af munke, der nød vinens glæder.


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Andrew's Estate, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2018, middel alkohol (13,5%)

49 kr., Rema 1000

Til prisen 49 kr. er denne hvidvin et rigtig godt køb. Vinen har en pæn og tæt fylde, en god druesmag og noter af ferskner, melon og banan. Flasken har skruelåg. Den femte stjerne får den for prisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Fascinoso, Conte Zardi, Rubicone IGP, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Rubicone er en stor appellation i den italienske region Emilia-Romagna, og herfra kommer denne hvidvin på druerne Chardonnay og Trebbiano. Vinen har en markant fadsmag efter seks måneder på fad. Er man til træ, er det en vellavet vin, der hænger godt sammen og fås til en rimelig pris ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grass Hopper, Weinkellerei, Grüner Veltliner, Pannon, Ungarn, 2017, lav alkohol (12,5%)

109,5 kr., pris på tilbud indtil 16. oktober ved 2 flasker: 59,50 kr., Irma

Her griber Ungarn an med naboen Østrigs nationaldrue, Grüner Veltliner, og gør det rigtig godt. Vinen er tør, men med sødme. Den har god frugtfylde, tilpas krydring og syre og en lang eftersmag. Rigeligt tilbudsprisen værd.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kalkriff, Weingut Hanewald-Schwerdt, Sauvignon Blanc, Pfalz, Tyskland, 2018, lav alkohol (12,5%)

149 kr., pris ved 3 flasker: 119 kr., Mr. Ruby

Hvad gør druen Sauvignon Blanc i det tyske Pfalz? Den gør sig godt - lidt sødere end så mange andre steder, men med fylde og frugt, der ligger godt i munden. En vin i fin balance.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Leipp-Leininger, Pinot Gris, Alsace Grand Cru Kirchberg de Barr, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,6%)

155 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Denne dejlige, økologiske hvidvin er sød - så sød, at vi var lige ved at sætte den under "søde vine". Den har en god druesmag med noter af honning og blomster. Nyd den fx til kager og frugt, nødder og snacks.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grècìa Rosè, Paololeo, Negroamaro, Salento IGP, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., YouAndWine

En rosé, der dufter mildt af hybenroser og mirabeller. I smagen er der gule blommer, nektariner og modne citrusfrugter, og de liflige smagsnoter holder længe i eftersmagen takket være vinens behagelige fedme.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Casa Agnese, Cermenate, Merlot, Viino d'Italia, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

39,95 kr., pris på tilbud indtil 16. oktober: 35 kr., Fakta

Svært at fatte, at man kan lave en så god økologisk rødvin til 35 kr. Den er lidt enkel, men der er god frugt og krydring, sødme og syre, alt i god harmoni. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Munda Biddi, The Half Full Wine Company, Shiraz, South Australia, Australien, 2016, høj alkohol (14,5%)

83 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Med sit lille bid, saft og kraft er denne gode rødvin udpræget en madvin. Noter af mørke stenbær, ret kraftig krydring og fint integrerede fadnoter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Giordano, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

109,95 kr., pris på tilbud indtil 16. oktober ved 2 flasker: 49,50 kr., Irma

Til under 50 kr. (ved to flasker) er denne økologiske rødvin lidt af et fund. Den har en dejlig druesmag med noter af kirsebær og solbær, bløde tanniner og en eftersmag, der folder sig ud og holder længe. Et kup til prisen.

stjernestjernestjerne

Jakob Jung, Spätburgunder, Rheingau, Tyskland, 2015, middel alkohol (13,5%)

125 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

Let og lidt enkel rødvin, dog med en god Pinot-smag. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine la Bouïssiere, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 109 kr., Jysk Vin

Flot Rhône-rødvin, lige efter bogen med Grenache-druens saft og Syrah-druens rygrad. Der er god frugt - kirsebær, mørke bær - fin krydring og en karakteristisk Rhône-syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Noster, Estriacus, Priorat, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., D’Wine

Superlækker rødvin til en meget attraktiv tilbudspris. Smagen er i fin balance med bred frugt og noter af kirsebær, tobak, kaffe, chokolade og vanille. Anvendelig både til mad og den dybe lænestol.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Suardens Rosso, Nativ, Campania, IGP, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., AndrupVin.dk

Dejlig rødvin fra egnen omkring Napoli. Den har en god duft og en bred, harmonisk smag med mange facetter - modne, mørke bær, blommer, fin krydring, lidt chokolade, kaffe, vanille og fint integrerede fadnoter. Vinen er lavet på druerne Aglianico, Piedirosso og Sciacinoso - og eftersmagen er lang.

stjernestjernestjerne

Leggenda, Vigneti del Salento, Primitivo, Manduria, Italien, 2016, høj alkohol (15%)

169 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Fra den tunge flaske flyder en lige så tung vin med god frugt, bløde tanniner, noter af chokolade og tjære, markant sødme. Der er et publikum til en vin som denne. Andre vil finde, at den er for meget ... Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Perrières, Mark Kreydenweiss, Costières de Nîmes, Réserve, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

180 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Erik Sørensen Vin

Dejlig Rhône-rødvin helt efter bogen med Grenache-druens saft og fylde og Syrah-druens kraft og stringens. I smagen en vifte af noter - mørke bær, peber, lakrids og krydderurter. Vinen er økologisk.

stjernestjernestjerne

Château de Potiron, Côtes de Bordeaux, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)

199,95 kr., pris på tilbud indtil 3. november ved 6 flasker: 99,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

Syv år gammel rødvin, der stadig er i live, men er blevet lidt gråhåret og med et lidt smalt smagsbillede og et træt bittert bid i udgangen.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen