Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Postkort fra Douro

7 postkort fra Douro
VinAvisen har været på en lille tur til Douro-dalen i den nordlige del af Portugal, og besøget gjaldt verdens ældste portvinshus, Kopke. Punktum for turen var en fødselsdagsfest for det 380 år gamle hus.



.......
Så langt øjet rækker og på begge sider af floden er Douro-dalens bjergskråninger beklædt med vinmarker, hvor vinstokkene siden tidernes morgen er blevet dyrket på udhuggede terrasser.

1. postkort fra Douro:
Man føler sig helt ydmyg
Duero hedder den 897 kilometer lange flod, der har sit udspring i det spanske Castilla y León. Men så snart den krydser grænsen til Portugal, tager den navneforandring til Douro og fortsætter sit løb gennem landets berømte portvinsdal for til sidst at munde ud i Atlanterhavet.
Dalens berømmelse skyldes ikke kun, at dens vinmarker leverer druer til denne verdens mange flasker portvin, men i høj grad også dens imponerende vinlandskab, som er med på Unescos verdensarvsliste.
Det er et uforglemmeligt syn, der møder en, når man står højt hævet over floden og ser, hvordan terrasserne med vinstokke får bjergskråningerne til at ligne et gigantisk bugtende stribet tæppe. Her rækker ingen superlativer til, og man føler sig meget lille og helt ydmyg.
På disse terrasser, der breder sig over 250.000 hektar, har vinbønder i århundreder travet op og ned for at høste deres druer. Og det gør de stadig den dag i dag - også hos Quinta São Luiz, hvis vinmager, Ricardo Macedo, havde bragt os op til det fantastiske udsigtspunkt. Denne uges STORE billede længere nede på siden viser endnu en udsigt over dalen.




.......
Picnickurven gemte ikke kun på portvin men også på rød- og hvidvin, hvoraf især sidstnævnte var lidt af en øjenåbner. Til venstre ses vinmager hos Quinta São Luiz, Ricardo Macedo.

2. postkort fra Douro:
Glimrende hvidvine fra portvinsdalen
Quinta São Luiz leverer druer til de aller bedste portvine fra huset Kopke, der ejes af det store portvinsfirma Sogevinus. Kopkes portvine kan herhjemme købes i flere vinforretninger og supermarkeder - en gros-vinfirmaet Viniportugal, der importerer vinen til Danmark, kan oplyse nærmeste forhandler.
På det lille plateau med den formidable udsigt over Douro-dalen og São Luizs vinmarker bød Ricardo Macedo på en picnic. Og til den gode mad blev der ikke kun skænket fortræffelig portvin fra Kopke men også rødvin og endog hvidvin - hvilket man jo normalt ikke forbinder med Douro-dalen.
Men hvidvinsproduktionen er godt i gang med at brede sig i dalen afledt af en større efterspørgsel på lettere vine i ind- og udland - og dermed på hvidvine. Og hvis Douros hvidvine er som Kopkes, så er der bestemt noget af komme efter.
Det var en elegant og fyldig hvidvin med perfekt balance mellem frugtsødme og syre - en balance, der i øvrigt også kendetegner Kopkes portvine.



.......
Vinmager Ricardo Macedo gav smagsprøver på nye og lidt ældre rødvine i Quinta São Luizs vinkælder.

3. postkort fra Douro:
Grønne druer på gamle rødvins-stokke
Hos en anden vingård, Quinta do Bairro, der også leverer druer til Kopkes vine, har man for nylig ”genplantet” 25 hektar vinmarker med hvidvinsdruer ved at pode vinplanter med grønne druesorter på gamle rødvins-vinstokke. Ved at genbruge de gamle stokke i stedet for at rive dem op, forsyner man de nye vinplanter med rødder, som allerede går dybt ned i jorden, hvor der er fugt, mineraler og næring.
Man kan faktisk allerede bruge druerne fra de podede vinplanter året efter, men resultatet bliver bedst, hvis man venter tre til fire år, fik vi at vide.
Efter picnicen tog Ricardo Macedo os med ind i Quinta São Luizs vinkælder, hvor rødvinene lå og fadmodnede, og hvor han gav os den ene fadprøve efter den anden på dejligt krydrede og stadig meget unge vine.
Mens vi smagte rødvin, fortsatte vi hvidvins-snakken. Macedo fortalte, at det meste af hvidvinen stadig ender som hvid portvin, men at man i fremtiden vil øge produktionen af hvidvin for vinens egen skyld.
I næste uge besøger vi byen Vila Nova de Gaia og deltager i en fødselsdagsmiddag for Kopke.



.......
En af de gamle, flade pramme, barcos rabelos, som portvinshusene fragtede fadene på ad Douro-floden. Denne pram, som ligger ved kajen i Vila Nova de Gaia, tilhører huset Graham's. I baggrunden ses Porto.

4. postkort fra Douro:
To byer på hver sin side af floden
Vila Nova de Gaia er en forstad til Porto, der ligger lige overfor på den anden side af Douro-floden.
Det er i forstaden, de mange portvinshuse ligger, og hvor vinene fra quinta’erne modnes i fade, blandes til forskellige stilarter portvin, tappes på flasker og sendes ud til resten af verden.
Flere af de gamle portvinshuse er grundlagt af englændere i 1700-og 1800-tallene - det gælder fx Symington, Taylors, Graham's og Croft.
Efterkommerne af grundlæggerne driver ofte stadig deres portvinshuse, og selv om familierne har boet i Portugal i umindelige tider, lever de som i en engelsk koloni med egen kirke, skole og hospital, ligesom de spiller cricket, squash og tennis i The British Club.
Langs kajen i Vila Nova de Gaia kan man se de gamle barcos rabelos. Disse fladbundede pramme ejes af portvinshusene og blev oprindelig brugt til at fragte fade med portvin ad Douro-floden. Hvert år d. 24. juni afholdes der under stor festivitas en kapsejlads med prammene. Hvilke portvinshuse, der ejer hvilke pramme fremgår tydeligt, når sejlene med logoerne bliver hejst.
Festlighederne og selve kapsejladsen er fanget rigtig godt i en lille film på YouTube, lagt ind af portvinsbroderskabet, Confraria do Vinho do Porto.



.......
Casa Kopke, som ses til venstre, rummer både en fin butik, hvor man kan købe Kopkes portvine, og et smagelokale med flot udsigt over Douro-floden og Porto. Her får man serveret smagsprøver på portvinene ledsaget af chokolader.

5. postkort fra Douro:
Til 380 års fødselsdag
I år er det nøjagtig 380 år siden, Kopke blev grundlagt. Det var ikke af en englænder men derimod af en tysk vinhandler, Cristiano Nicolau Kopke. I dag er det firmaet Sogevinus, der ejer Kopke - og som havde inviteret til fødselsdagsfest.
Portvinshuset ligger - ligesom flere andre portvinshuse - ned til Douro-floden. Her, hvor det lufter lidt i sommervarmen, kan man sætte sig på en af de mange restauranter og nyde alt godt fra havet ledsaget af et godt glas Douro-hvidvin.
Mens vi stod på promenaden ude foran Casa Kopke, fik vi serveret en enkel men meget forfriskende drink, som bestemt kan anbefales. Den bestod af en tredjedel hvid portvin toppet med danskvand og pyntet med mynte og lime.





.......
I denne gamle lagerhal holder Kopkes medarbejdere den årlige høstfest-middag. Nu gjaldt det den store fødselsdagsfest med inviterede gæster fra alverdens lande. Pynten midt på bordet bestod af tomme "nøgne" portvinsflasker i snorlige rækker - indtil gæsterne begyndte at pille ved dem. Det er ikke til ære for fotografen, at gæsterne kigger samme vej - det blev vist en film, da billedet blev taget.

6. postkort fra Douro:
Danskerne drikker mest portvin
Fødselsdagsmiddagen foregik i en af Kopkes gamle lagerhaller inde bag Casa Kopke, hvor forskellige årgange portvin lå og modnede på fade. Den ældste portvin, som stadig ligger og fadmodner hos Kopke, er fra 1890.
Der blev serveret portvine til samtlige tre retter - for at vise, at man sagtens kan nyde både hvid og rød portvin til mad. Prøv fx et glas hvid portvin til røget laks eller Kopke LBV til en god kalvebøf med cremesauce.
Det var i øvrigt dejligt at se, at portvinen blev serveret i almindelige tulipanformede vinglas, hvor der var plads til aromaen, og ikke i små portvinsglas. Det er da også de store vinglas, man benytter sig af rundt om i quinta'erne.
Under middagen kom Stefano Marello, der er Kopkes marketingdirektør for de nordiske lande, med et par interessante oplysninger om salget af portvin i Danmark.
Danskerne elsker portvin, og ifølge Marello har vi faktisk det højeste forbrug af portvin pr. indbygger i verden. Og når det gælder Sogevinus, som udover Kopke ejer portvinsmærkerne Barros, Burmeister og Cálem, så er Danmark firmaets ottende største eksportmarked i mængde og det syvende største i værdi. Og Sogevinus eksporterer immervæk til hele 60 forskellige lande.



.......
Kopkes fødselsdags-portvin, CNK, er opkaldt efter grundlæggeren af portvinshuset, Cristiano Nicolau Kopke.

6. postkort fra Douro:
En ganske særlig fødselsdags-portvin
Oplyst på en piedestal stod aftenens ”hovedperson”, en portvin skabt i anledning af 380 års fødselsdagen.
Før middagen stod gæsterne i kø for at se nærmere på nyskabelsen og fotografere den - som var det Mona Lisa på Louvre. Dog var vinen ikke bag skudsikkert glas som det berømte maleri, men blev fremvist i sin fine æske af valnød.
Portvinen er døbt CNK efter Cristiano Nicolau Kopke, og der er kun skabt 380 flasker.
Der er tale om portvin af typen Tawny, blandet af portvine fra 1920’erne og 30’erne samt årgangsportvin fra år 1900.
Som noget helt nyt er vinen tappet på klare flasker - en glimrende idé i stedet for de traditionelle mørkegrønne flasker, hvor man ikke kan se portvinens ofte smukke nøddebrune farve igennem.
CNK er en uforglemmelig portvin med duft og smag af nødder og honning og med en frisk syre trods vinenes høje alder.
Det er lykkedes Viniportugal, som importerer Kopkes portvine til Danmark, at få fat i nogle få flasker CNK. De kommer til Danmark i løbet af august, og prisen vil ligge på omkring 9000 kr. flasken.
CNK var en værdig afslutning på en kort men oplevelsesrig tur til Douro og Kopke.