Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Spanien: Castilla-Leon


....


CASTILLA-LEÓN

DO Arribes
DO Bierzo
DO Tierra del vino de Zamora
DO Rueda
DO Toro
DO Arlanza
DO Ribera del Duero
DO Cigales
DO Tierra de León
.....

Området regnes af mange for det egentlige Spanien. På markerne går hyrder med deres får, på hver en lille høj ligger gamle byer bag beskyttende mure, altid med udsigt til en borg, der skulle forsvare dem. Det var her fra, Spanien og den nye verden blev erobret. Hovedbyen er den gamle kongeby Valladolid. Det var i byens katedral at Isabel og Ferdinand blev gift. Duerofloden løber forbi byen og videre vestpå ind i Portugal, hvor den skifter navn til Douro. Langs flodens bredder er der en masse nyplantninger. Man kan fornemme en gevaldig tro på fremtiden. Internationale eksperter kalder det fremtiden.

Vin er bestemt ingen nyhed på disse kanter. Det har været en naturlig del af det lokale landbrug så længe man huske tilbage i tiden. Men der er sket noget indenfor de sidste ti år, som har vækket vin- interesserede i hele verden. Man er begyndt at nikke genkendende til navne, som man tidligere aldrig havde hørt om, og de bedste af Castilla-Leóns vine placeres på højde med det bedste som laves nogen andre steder på kloden. Castilla-León har fem DO’er. De fire af dem ligger langs Dueroflodens bredder, den femte ligger lidt på afveje, helt oppe nordvest ved grænsen til Galicien.


Kort & godt om Castilla-Leóns køkken
Et typisk måltid i Castilla-León starter ofte med lidt krydret pølse, varm blodpølse, sortfodsskinke, bønner i tomatsauce og lidt fåreost. Så er man i gang. Hovedretten er noget med lam eller stegt pattegris. Men i Castilla-León har man også glimrende oksekød, en almindelig castiliansk »Chuletón« (kotelet) vejer omkring 400 g.! Kødet kan også tørres, så hedder det »Cecina«, og nydes udskåret i tynde skiver. I sæsonen er der vildtretter. En helt typisk dessert fra Castilla-León er »yemas de Santa Teresa«, nogle små søde kager lavet på æggeblommer, kanel, citron og sukker og drysset med flormelis. De bliver oftest tilberedt af nonner fra de mange klostre i Castilla-León og solgt på markeder eller til specialforretninger.



DO Arribes
Grundet alderen på vinstokkene i området (65 år i gennemsnit) ses disse stadig i deres traditionelle form (”en vaso” eller ”i glasform”), dog plantes vinstokkene i dag på espaliere.

Gennemsnitligt udbytte er 3500 kg / ha., hvilket resulterer i ca. 1,5 kg pr vin.

De vigtigste røde druesorter er Juan Garcia -en lokal drue med stor karakter og finesse -Tempranillo - også kaldet ”Tinta Serrana” eller ”Tinto Madrid” i området – og Rufete, udover Garnacha og Mencia.

Malvasia er den vigtigste sort blandt de hvide, suppleret med Verdejo og Albillo.

For tiden er Consejo Regulador ved at undersøge andre lokale druesorter med ønologisk potentiale med henblik på at genoprette og forbedre deres udvikling i regionen. Druerne er Bruñal og Bastardillo Chico, og den hvide variant er Puesta en Cruz.


DO Bierzo
er så langt væk fra de andre DO’er i Castilla-León, at der ikke på nogen måde er lighedspunkter. Helt oppe i regionens nordvestlige hjørne i et råt, bjergrigt landskab grænsende op til Galicien. Bjergene samler skyerne, og man får megen nedbør - lige så meget som i Bordeaux - siger de lokale. Derfor er alkoholprocenten knap så høj som i vinene længere sydpå. Man kan generelt sige, at de mere ligner de lette vine fra Galicien, men det er bare en anden stil. Man arbejder med nogle spændende druer som er lidt anderledes end det, vi kender fra andre steder. Det skyldes den helt specielle Mencía, en drue som er tæt beslægtet med Cabernet Sauvignon. Der er ingen tvivl om at den har et kæmpe potentiale, og at vi snart vil møde flere eksempler på det. Mencía blandes med Garnacha for at give styrke og farve.

Hvidvinene fra Bierzo fremstilles udelukkende som unge, lette, friske og tørre vine.

En enkelt bodega med 2000 andelsindehavere dominerer distriktet.


DO Tierra del vino de Zamora
Regionen er kendt som "Tierra del Vino" beliggende på begge sider af floden Duero, som snor sig gennem provinsen Zamora. Regionen deles fra nord til syd af den romerske “Via de la Plata” (”Sølvruten”).

Den dækker et samlet areal af 1.799 kvadratkilometer, der strækker sig gennem hele 56 forskellige egne, 46 af dem i Zamora og yderligere 10 i Salamanca.

DO Tierra del vino de Zamoras trådte i kraft d. 24. april 2007.

Regionen nyder godt af et tørt, kontinentalt klima med ekstreme temperaturer. Vintrene er bitter kolde og somrene tørre og varme. Gennemsnitlige temperaturer overstiger ikke 3ºC om vinteren, mens der om sommeren når 23ºC. Tierra del vino de Zamora ligger i en gennemsnitlig højde på omkring 750 m over havets overflade.


DO Rueda
Vi er stadig på den spanske højslette og nu i den sydlige del af Valladolid-provinsen. Der er ekstremt fastlandsklima, og ideelle betingelser for at fremelske druer til kvalitets- hvidvin.

Rueda er opkaldt efter en lille by, som ligger ud til hovedvejen der fører til Madrid. Man slås lidt med Rías Baixas om at være kendt som Spaniens bedste hvidvinsdistrikt.

Fremtiden og succesen for Rueda blev lagt i 1972, da ny kapital og viden investerede stort, med tanke på at køligheden og de kalkholdige jorde ville være det ideelle miljø for grønne druer. Men vigtigst af alt var den lokale Verdejo-drue, som under kyndig vejledning giver en vin med en ganske overvældende aromatisk duft og smag.

De lokale forstod bare ikke at behandle den rigtigt. I alt fald ikke efter den moderne smag. Man havde vænnet sig til, at Verdejo skulle vinificeres til en meget stærk gul vin, der var lettere oxideret og meget alkoholrig. Gerne 15%. Derfor blev den kaldt »femten«.

De nye vinmagere lagde stilen totalt om, og distriktet fik således sin DO i 1980. I mellemtiden havde de lokale bodegaer lært sig den nye stil, men det var for stor en omvæltning. Ingen kunne genkende Rueda fra alle de neutrale, tørre, sprøde hvide vine som blev fremstillet over alt i hele verden. Der manglede et personligt fingeraftryk.Man blev derfor enige om at sikre en vinifikation, som bevarede det strøg af anis og nyslået hø, som er Verdejo’ens særpræg. Det har man fulgt siden midten af 1990’erne. Men for at opleve det, skal den være lavet på Verdejo, hvilket man sikrer sig ved at spørge efter Rueda Superior. Loven forlanger mindst 85% Verdejo i disse.

DO-reglerne tillader også brugen af Sauvignon Blanc og Chardonnay. Det er meget internationale vine, som man kan sammenligne direkte med verdens andre store af samme slags. Sauvignon’ens aromaer ikke bare antydes, de brager nærmest ud med dufte af stikkelsbær, hyld, asparges og grøn peber.


DO Toro
er nabo til Ribera del Duero, og betragtes af mange som et glimrende alternativ, selv om de ikke er direkte sammenlignelige. Toro-vinene er generelt lidt federe, lidt kraftigere og mere saftige end naboens.

Også i Toro er det den »lokale Tempranillo«, som regerer. Den kaldes meget logisk for Tinta de Toro, og har gennem mange generationer tilpasset sig de varme somre og de kolde vintre. Toro har altid været kendt for sine gode vine. Kvalitet var et simpelt men bestemt krav fra deres største kunde - universitetet i den nærliggende by Salamanca. Det er Spaniens ældste universitet, og de lærde har altid været kloge nok til at forlange det bedste.

Nyt blod er kommet til distriktet, og dermed også nye ideer. Druerne høstes lidt tidligere end sædvanen, gærer i temperaturregulerede cuvée’er og derefter lagres de på små nye egetræsfade. Det er flotte og karakterfaste vine, som har imponeret internationalt.

Vi kan forvente, at fremtiden vil byde på et endnu større udbud af vine.


DO Arlanza
DO Arlanza blev til i 2007, selv om traditionen for vinproduktion i området går tilbage til det tiende århundrede. Dette ved vi fra bevarede historiske beretninger om eksistensen af vinmarker ejet af klostre i området: En kulturel arv og vinavltradition bevaret indtil i dag.

Den drue, der hovedsageligt dyrkes i området, er Tinta del País, selvom der findes mange andre, såsom Garnacha, Mencía, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Clairette og Viura.

Arlanzas vingårde har en lang tradition, der ikke forhindrer dem i at forene denne med nye og moderne vinfremstillingsfaciliteter med de seneste metoder indenfor både vinavl og vinfremstilling ved hjælp af den nyeste teknologi.

DO Arlanza ligger ved den midterste og nederste dal af Arlanza-floden, hvor dens bifloder løber sammen med Pisuerga i den sydøstlige del af Palencia.


DO Ribera del Duero
er distriktet som internationalt regnes for Spaniens mest lysende stjerne. Det er her Tempranillo’en har fået navneforandring til Tinta del País, og det er her den udfolder sig allerbedst. Pudsigt nok er det en helt anden drue, som har gjort distriktet kendt. Det er såmænd Cabernet Sauvignon, af alle. Den blev sat langs Dueroflodens bredder i 1864 af en greve, som havde været en tur i Bordeaux. Han havde store forventninger, men at vinen fra disse druer skulle blive Spaniens mest kendte, og en af verdens bedste, havde han nok ikke turde håbe på. Han har vist senere generationer, at man her ved Duero har store muligheder. Men på forunderlig vis inspirerede det ikke naboerne, der fortsatte med at producere deres gode landvine, som blev drukket lokalt.

Indtil midt i 1980’erne lå den største del af Ribera del Duero-produktionen hos kooperativerne. Men nu begyndte flere af de private bodegaer at se lyset, og ganske hurtigt kom de frem på den internationale vinscene, hvor de fik megen ros. Omstillingen var ganske enkel. Man skulle bare høste lidt mindre per hektar, og så kæle lidt mere for det. Den generelle standard er steget flere cru’er.

Vinmarkerne ligger i en højde af 700 til 800 meter over havets overflade. Man fornemmer det ikke, for det er et forholdsvis fladt højland, som floden skærer igennem. Jorden er kalkholdig, næsten hvid i nogle områder, med aflejret materiale langs flodens bredder. Klimaet er nok det, som gør forholdene perfekte for kvalitetsvindyrkning. Somrene er korte og meget varme. Der er kølige nætter og et køligt efterår. Vinteren er kold og lang.

For at udnytte de naturlige fordele er det vigtigt at høste på det helt rigtige tidspunkt for at opnå den bedste balance mellem sukker og syreindhold.

Ribera del Duero er kun rødvin og så en lille smule rosé. Men det er rødvinene, vi skal koncentrere os om. Når den er bedst er det en international sværvægter med cedertræ, tobak, chokolade, krydderier og frisk frugt i en harmonisk blanding.

Det er vigtigt at slå fast at alle i dag bruger Tinta del País, eller som den også kaldes i distriktet - Tinto Fino. I Ribera del Dueros perfekte klima skabes der en elegant balance og harmoni, som gør, at druen i modsætning til erfaringer, man har gjort i Rioja, kan stå alene uden at blive blandet med andre druesorter. De druer, man taler så meget om, Cabernet Sauvignon og Merlot, må kun genplantes der hvor de har været tidligere.

Ribera del Duero er kommet for at blive. Der er ingen tvivl om at placeringen blandt verdens bedste rødvinsdistrikter vil blive styrket i fremtiden.


DO Cigales
ligger lige nord for Valladolid. Fra bodegaerne kan man stå og se ned over byen. Cigales har valgt at koncentrere sig om at lave Rosado. Og det gør de så godt, at de tælles blandt de allerbedste.

Der har været tradition for at lagre og opbevare Cigales vin i små kældre hugget ind i klipperne. Over alt ser man små tårne stikke op af skråningerne. Det er ventilationskanaler til disse kældre.

Druen der bruges til den lyserøde Cigales er Tinta del País, som Tempranillo’en jo kaldes på disse breddegrader. Man skelner mellem de unge, frugtagtige rosé’er og »Claretes«, som har fået et par års lagring.

Men man skal være opmærksom på at de røde vine fra Cigales vinder frem. I Crianza-udgaven er de fornemme.


DO Tierra de León
Da dette geografiske område er ganske bredt, og desuden under indflydelse af to banker: Esla og Cea, påvirkes DO Tierra de León i høj grad af den kolde variant af middelhavsklimaet.

Den højde beliggenhed af sletten resulterer i et stærkt fastlandsklima, som kendertegnes ved en streng og langvarig vinterperiode med et mildt regnfuldt efterår, hvilket gavner den endelige modning.

Årlig nedbør er i gennemsnit omkring 500 mm henover sommeren og efteråret, hvilket betyder, at vindyrkning i området ikke kræver kunstvanding.

Disse jorder ligger på alluviale terrasser med egenskaber, der gør dem til de bedst egnede til dyrkning af kvalitetsvin. Dette bevises af, at de store DO fra Castilla y León hovedsageligt findes her.

Det drejer sig om jorder med gode naturlige dræningsforhold, acceptabel vandbeholdning, god udluftning og nem rodgennemtrængning, lavt mineralerindhold, passende kalkindhold og ringe organisk textur.

....

Tilbage til forsiden
,,,,,
Til til kortet over Spanien