Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Spanien: Catalonien


....


CATALONIEN

DO Alella
DO Empordà
DO Cataluña
DO Conca de Barberà
DO Costers del Segre
DO Montsant
DO Penedès
DO Pla de Bages
DOCa Priorat
DO Terra Alta
DO Tarragona
....

Det catalanske hjørne med Barcelona som centrum har i mange år været den region i Spanien som var mest udadvendt. Mest international, om man vil. Catalanernes selvstændighed er velkendt. Da maurerne besatte den Iberiske halvø, gik der ikke mange år før de igen var ude af Catalonien. De nåede derfor slet ikke at sætte deres præg, som de gjorde på resten af Spanien, hvor de var i mere end 700 år. I samme periode plejede catalanerne almindelig omgang med naboerne nordpå. Det er herfra de fik deres kulturpåvirkninger.

Catalanerne taler catalansk. Selvfølgelig kan de alle tale spansk, men de fleste taler catalansk, når de er hjemme. Man kan finde vinetiketter på det lokale sprog: vino tinto bliver til »vi negre«, vino blanco til »vi blanc«, vino rosado til » vi rosat« og bodega til »cava« eller »celler«.

Hvis man kan spansk og fransk til husbehov, vil man kunne læse en catalansk avis.

Af historiske grunde skal vi frem til midten af 1970’erne før Catalonien begynder at markedsføre sig i udlandet. Men så gik det også stærkt. På vinsiden er der på et enkelt årti lykkedes enormt meget. Lokomotivet i denne proces er Torres-familien. I 1960 indså de, at forbrugerne ikke ville have bulkvin. Trenden gik mod kvalitetsvin fra bestemte områder, og skulle man overleve måtte man følge ønskerne. Miguel Torres, som har en ønologi-uddannelse, var den første i Spanien til at indføre temperaturkontrolleret gæring i rustfri ståltanke. Han var samtidig blandt pionererne, der satte de klassiske franske druesorter i større tal. Resultatet er i dag legendarisk.

Som en del af den eksplosive udvikling i Catalonien, har de mousserende cavavine vundet frem, så de i dag har en større samlet produktion end i Champagne. Ingen andre kan notere samme vækst.


Kort & godt om Cataloniens køkken
Gastronomisk forener catalanerne det bedste fra Sydfrankrig med det bedste fra Nordspanien. Det er derfor ikke noget under, at Barcelona er den spanske by, som har flest Michelin-stjerner. For at starte fra bunden i det catalanske køkken: et tilbehør til mange retter er »alioli«, en mayonnaise rørt på olivenolie, hvidløg (masser af det!), æggeblomme og salt. Simpelt men godt. Derefter kan man fortsætte med kulinariske specialiteter som »rape a la marinera« (havtaske a la marinera), eller »suquet de peix« (catalansk fiskestuvning). Af kødretter er en »parillada« meget typisk - det er forskellige slags grillstegt kød med alioli. Til den søde tand kan anbefales »crema catalana«, en dessertcreme af æggeblomme, kanel, sukker og mælk med overflade af brændt karamel.



DO Alella
er navnet på et lille, beskedent vindistrikt som ligger i bjergene ud til Middelhavet lidt nord for Barcelona. Allerede i romertiden blev der fremstillet Alellavin. Traditionelt har man altid betragtet Alella som Barcelona borgernes private vinkælder, men vinlusen var hård ved distriktet, og man er kun langsomt kommet i gang igen, og slet ikke med fordums styrke. Det er lette, friske, frugtagtige og tørre hvidvine man fremstiller på druen Pansa Blanca, kendt i distriktet som xarel.lo. For øvrigt fremstiller man en glimrende cava i Alella.


DO Cataluña
(på catalansk DO Catalunya) er en helt ny DO og en konsekvens af den internationale succes, de catalanske vinbønder har haft gennem de to sidste årtier. Man kan betragte DO Cataluña som den regionale DO, der dækker alle allerede eksisterende DO-områder (uden at dette medfører, at disse DO’er forsvinder) og tilhørende kommuner i Catalonien.

De første vine med DO Cataluña så vi allerede i 2000, og mange flere vil komme til i de næste år. Det vil først og fremmest være de store mærkevarefirmaer, som vil komme på markedet med Cataluña-vine i både røde, hvide og rosado udgaver. Det er især de store Penedès vinproducenter, som har haft behov for at få lidt større rammer at arbejde under, og med en dækkende DO for hele Cataluña har de nu fået mulighed for at hente druer fra andre nær-liggende DO-områder. Vi kan fra DO Cataluña forvente gode moderne spanske vine til konkurrencedygtige priser.


DO Empordà
ligger længere nordpå op ad Costa Brava kysten og tæt på grænsen til Frankrig. Vinbønderne koncentrerer sig generelt om at imødekomme de mange turisters efterspørgsel. Først og fremmest med en god rosado eller unge og friske hvide og røde vine. På det sidste har vi set en række fine røde på blandingen Garnacha og Cariñena. Der er også nogle der har forsøgt sig med en novell, altså »årets vin« hældt på flaske og til salg få uger efter høsten, men de har ikke fået tilnærmelsesvis samme succes som Beaujolais-bønderne. Et par vinhuse skiller sig ud, og viser alle de andre, hvor langt man kan nå, når man er villig til at ofre det, det koster. Deres Crianzavine er blandt Spaniens bedste. Der bliver også lavet en super-cava.


DO Cataluña
er en helt ny DO og en konsekvens af den internationale succes de catalanske vinbønder har haft gennem de to sidste årtier. Man kan betragte DO Cataluña som regional DO’en, der dækker alle allerede eksisterende DO-områder (uden at dette medfører, at disse DO’er forsvinder) og tilhørende kommuner i Catalonien. De første vine med denne DO Cataluña så vi allerede i 2000, og mange flere vil komme til i de næste år. Det vil først og fremmest være de store mærkevarefirmaer, som vil komme på markedet med Cataluña-vine i både røde, hvide og rosado udgaver. Det er især de store Penedès vinproducenter, som har haft behov for at få lidt større rammer at arbejde under, og med en dækkende DO for hele Cataluña har de nu fået mulighed for at hente druer fra andre nær-liggende DO-områder. Vi kan fra DO Cataluña forvente gode moderne spanske vine til konkurrencedygtige priser.


DO Conca de Barberà
er en ung DO som blev godkendt i 1989. Distriktet ligger klemt inde mellem Tarragona og Costers del Segre og har ikke vist sig ret meget i udlandet. Vinbønderne har længe produceret grundvin til de store cavahuse i Penedès. Netop af den grund var det overraskende, at man hævede distriktet op i DO kategorien. Det har inspireret til etableringen af et par hi-tech-vinerier, som hurtigt har vist, at der intet står i vejen for en stabil produktion af god og velsmagende rødvin. Det er Garnacha og Tempranillo, men gennem de sidste ti år er der plantet en betydelig del Cabernet Sauvignon og Chardonnay. De første røde crianza og reserva’er er blevet præsenteret, og resultatet lover godt for fremtiden.


DO Costers del Segre
ligger omkring byen Lleida (Lérida) på begge sider af Segre floden ca. 100 kilometer vest for Barcelona. Egentlig er jorden gold, men som det eneste sted i Spanien har man fået tilladelse til kunstvanding, og det har skabt en grøn oase i det ellers grå højland. Det er her gammelt og nyt mødes. Små vinbrug som ikke har ændret på ret meget ligger side om side med supermoderne vinerier. »Nybyggerne« har plantet 1000 ha med de klassiske druer. Her dominerer Cabernet Sauvignon, og sammen med Tempranillo har det givet en fantastisk succes på eksportmarkederne. De »gamle« fortsætter med at lave de sædvanlige bondevine og må acceptere, at efterspørgslen kun kommer fra de nærmeste byer.


DO Montsant
er først lige blevet udnævnt til selvstændigt vinområde, men der er allerede betydelig prestige forbundet med navnet. Vinmarkerne ligger i et vidunderligt landskab med store bløde bakker, hvor der også er plads til oliven- og mandeltræer og pinjeskov. Vi er oppe i ca. 400 meters højde. Montsants 1200 hektar former noget, der kan ligne en hestesko rundt om Priorato, uden man dog dermed skal konkludere, at vinene ligner hinanden. Montsants vine har helt deres egen identitet. Produktionen ligger delvis hos kooperativer og delvis hos små familiebrug. Hoveddruerne er Garnacha Tinta, Cabernet Sauvignon og Merlot. Rødvinene er elegante og har et stort lagringspontiale. De hvide domineres af Garnacha Blanca, Chardonnay og Moscatel. Man har introduceret koldgæring, men vil stadig gerne være kendte for de traditionelle søde ”generosos” og de let oxiderede ”rancios”


DO Penedès
er distriktet som viste en hel verden, at det ikke kun var franskmændene, der havde monopol på at lave de store vine. Indtil midten af 1960 var bordvinsproduktionen baseret på tunge og alkoholrige rødvine, som kun havde lokal interesse. Efter vinlusen var der hovedsagelig blevet genplantet med grønne druer for at tilfredsstille den netop etablerede og hurtigt voksende cavaindustri. Overskudsvinen gik direkte til destillation for at blive til brandy. Sådan levede man i mange år, indtil Miguel Torres satte det hele i gang.

Distriktet strækker sig fra havet og ind i baglandet, som hæver sig op mod Montserrat-bjergene. Fra det lave og varme kystland indtil det centrale Penedès omkring hovedbyen Vilafranca, hvor vi nu er oppe i 300 til 500 meters højde, og videre op i Alt Penedès som går op til 800 meter.

Jorden er meget ensartet, men temperaturerne er så forskellige, at druerne først modnes i det høje Penedès et par måneder efter man har startet høsten nede ved kysten. Det, sammen med et meget varieret mikroklima, gør det muligt at fremelske druer til næsten alle typer vin.

De grønne druer er dem vi kender fra cavaproduktionen: Parellada, Xarel.lo og Macabeo, men flere og flere tilplanter nu med Chardonnay. Generelt er det tørre, friske og elegante hvide vine med en tydelig frugt.

De blå druer er Tempranillo, Garnacha, Monastrell, Cariñena, Cabernet Sauvignon og lidt Merlot. Alt efter hvilke druesorter man benytter, resulterer det i bløde, fyldige og let krydrede rødvine eller store klassiske rødvine med internationalt snit.

På det sidste har man kunnet notere sig en interessant udvikling. Man kan kalde det ”tilbage til rødderne”, for nogle af de mest driftige vinbønder i Penedès er begyndt at plante de gamle catalanske druetyper, som man havde før vinlusen. Man tror på at der er fremtid i det helt autentiske.

Hovedbyen i Penedès er Vilafranca, hvor der for øvrigt er et ganske interessant vinmuseum. Ved middelhavskysten ligger den charmerende lille by Sitges, der er det bedste udgangspunkt for vinbesøg i området. Man må naturligvis ikke glemme Sant Sadurní d’Anoia. Her finder vi verdens største koncentration af mousserende vin. Se under CAVA.


DO Pla de Bages
ligger nordvest for Barcelona og er først for nylig blevet et DO distrikt. Navnet »Bages« stammer fra Bacassis, som var en vigtig by, da romerne styrede den iberiske halvø. Og Bacassis skulle angiveligt være den lokale betegnelse for vinens gud Bacchus. Om det så bevidner at området engang har været et særligt betydningsfuldt vinområde, skændes man lidt om. Men det er i alt fald på vej til at blive det nu. Fra udelukkende at være leverandører af grundvin til Cava-industrien, har man bevist at man selv kan lave vine med sjæl og særpræg. Der er kun 350 ha udlagt med vin. Markerne ligger i en højde af 400-500 meter, og det giver en tilpas kølighed og dermed en lang og velgørende modningsperiode. Der er plantet en del Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Chardonnay, som har vist meget lovende resultater.


DOCa Priorat
omtales ganske enkelt som Spaniens nye, store stjerne. Man har altid lavet vin her i det dramatiske, klippefyldte, lavabelagte, ru bjerglandskab, hvor man flere steder er mere end 1000 meter over havet. Vi er stadig i Catalonien, men nu i den sydlige del og oppe i bjergene bag Tarragona.

For tusinde år siden gik en fårehyrde og kedede sig. Han så på de hvide skyer, der drev over den højeste bjergtop. Han så engle på vej op til himlen ad en stor trappe. Han fortalte de lokale munke om sit syn, og der blev hurtigt bygget et kloster på stedet, så højt oppe ved toppen som muligt. Det blev kaldt »Priorat de Scala Dei« - klostret ved trappen til himlen. Rundt om klostret blev der anlagt vinmarker, og vinen herfra (Scala Dei) og en række andre traditionelle vinhuse er nu endelig blevet kendt for deres kraftfulde, næsten sorte, alkoholrige og saftige vine med et enormt lagringspotentiale. Det, man ikke umiddelbart kan se er, at der er investeret i moderne teknik i kældrene, og det er det, der har givet vinene netop det lille ekstra pift, som bringer dem op på siden af verdens bedste.

I de seneste år er flere nye og kapitalstærke kræfter kommet til, og distriktet er blevet udbygget betydeligt omkring Gratallops. Det er dyrt at hugge terrasser ind i klipperne, og udbyttet pr ha er forsvindende lille. Men investorerne tror på fremtiden.

De lokale blå druer er Garnacha Tinta og Cariñena til de traditionelle gamle typer og til nyplantningerne især omkring Gratallops. Her er det mest Cabernet, Syrah, Pinot Noir, Garnacha og Cariñena.

De største Priorat vine er lavet på ren Garnacha, som ved naturlig gæring når op på 14% alkohol. Distriktet har sine egne regler for Crianza, Reserva og Gran Reserva. Minimumstiden på fad og flaske er betydeligt længere end loven påbyder.

Man skal være opmærksom på, at de enkelte vinhuse i Priorato også fremstiller mere »jordnære« vine, som skal drikkes mens de er unge.


DO Terra Alta
er det sydligste, og som navnet også antyder det, det højeste vinområde i Cata-lonien. Tidligere lå det helt afskåret fra omverdenen, og derfor har vinbønderne i mange generationer været vant til at lave vin til sig selv. Og det de ville have var hvid- og rosévin på Garnacha Blanca, Macabeo og Cariñena.

Der er givet mulighed for at tilplante med Tempranillo, og der er kommet friske kræfter til distriktet som har mange planer for fremtiden.


DO Tarragona
Det var formodentlig den eneste catalanske vin, de gamle vinimportører kendte. Det var blandt andet en yndet blandingsvin for danske vinhandlere. Det var Tarragona, som var rygraden i de gamle coupage vine, som optrådte med forskellige fantasinavne. Det var en stabil, mørk og velsmagende vin, som måske nok manglede en lille smule karakter, men den passede fint i de danske vinhandleres blanding. Tarragona leverede også det, man i gamle dage kaldte »fattigmands-port«. Det var en hedvinstype lavet på Garnacha og lagret 12 måneder på træfade. Den sælges i dag som Tarragona Licoroso Clásico.

Tarragona er stadig en betydningsfuld bulk-leverandør, men en ny trend lover godt for fremtiden. Mange af de gamle kooperativer er nu solgt til private firmaer, som har omdannet dem til moderne vinerier. De har købt jorden lige rundt om eller skrevet kontrakt med de lokale vinbønder. De laver nu den vin som eksportmarkederne efterspørger. Tempranillo er rygraden i de bedre rødvine, Garnacha og Cariñena dominerer i resten.

....

Tilbage til forsiden
,,,,,
Til til kortet over Spanien