.............
.............
DE SPANSKE DRUER

Tidligere var der ingen, der interesserede sig for druetyper. Internationalt er det nu det, man fokuserer på. I Spanien er der adskillige lokale sorter, som først nu er ved at vise deres storhed. Dårlig pleje og gamle kældermetoder slørede tidligere deres identitet. Men moderne teknologi har bragt dem frem i lyset og har givet dem et internationalt snit uden at fratage dem det autentiske.

Den mest plantede blå drue er Garnacha. Tidligere var det arbejdsdruen, men flere og flere producenter viser, hvilken koncentration og flot vin man kan få af druer fra gamle Garnacha-vinstokke. Spaniens store blå drue er Tempranillo. Det er den, der ene eller sammen med andre giver en række af de bedste spanske rødvine sjæl og rygrad. Tempranillo optræder med flere forskellige navne: Tinto Fino i Ribera del Duero, Cencibel i La Mancha, Tinto de Toro i Toro, Ull de Llebre i Catalonien, bare for at nævne nogle af dem.

Spaniens vigtigste grønne drue er Airén. Det er nok kun de færreste, der kender den, og alligevel er det den drue som optager mest vinjord i verden. Og det på trods af, at den kun står i Spanien og hovedsagelig kun i La Mancha. Resultatet af Airén bruges mest til Vino Blanco, til blanding eller til destillation. To andre grønne druer som Albariño og Verdejo holder sig ikke beskedent tilbage. De sammenlignes med de allerbedste i verden.

De klassiske franske druer har kun meget lidt plads i Spanien, men der hvor de er, som for eksempel i Navarra og Penedès, viser de international klasse.





De grønne druer

Airén
Dette er Spaniens almindeligst dyrkede druesort med store og tætpakkede klaser. Den giver vin med en karakteristisk aroma og alkohol på mellem 12 og 14%. Den findes blandt regioner I regioner som Ciudad Real (hvor den udgør 51% af beplantningen), Toledo, Cuenca, Albacete, Morcia og Madrid. Den er hoveddruen i Vinos de Madrid DO.
.........

.........
Alarije
Druen findes i et stort antal vinmarker i Extremadura. Den er en af de almindeligste druer i områderne omkring Cañamero
..........

.........
Albariño
Druen er oprindelig dyrket i Galicien. Den har små glycerol-søde druer, som giver vine af høj kvalitet. Den er basisdruen i Rias Baixas DO hvor antallet af hektar med druen er øget dramatisk I de seneste få år.
.........

.........
Albillo Real
Denne drue er relativt neutral med et interessant niveau af glycerol, som giver vinene blødhed. Den findes hovedsagelig i Madrid og Ávila men også i Galicien. Den er en godkendt sort I Ribeiro DO og en hoveddrue i Vinos de Madrid DO. Den er også kendt under navnet Pardina i Ribera del Duero DO.
.........

.........
Doña Blanca
Også kendt som Moza Fresca, Valenciana eller Cigüente. Store, men ikke kompakte klaser med store druer. Opnår en høj koncentration af sødme og syrlighed. Nogle betragter den som arten Mersequera omplantet til det galisiske område. Den går også kendt som Blanca de Monterrey.
.........
Garnacha Blanca
Druen giver fuldblodede vine med et højt alkoholindhold. Den dyrkes i rigelige mængder i hele Spanien, særlig i Tarragona, Zaragoza og Teruel. Den er klassificeret som en hovedsort i Alella, Costers del Segre, Tarragona og Terra Alta DO'erne.
.........

.........
Garrido Fino
Druens lave sukkerindhold og dens syre gør den egnet til at afballancere søde sorter. Den dyrkes kun i Condado de Huelva DO, hvor den stammer fra. Den er også kendt som Garrío Fino eller Palomino Garrio.

.........
Godello
Dette er en meget aromatisk drue af høj kvalitet. Den stammer fra Galicia, og de seneste få år har man opmuntret til ny dyrkning, især i Valdeorras DO. Druen betragtes som hoveddruen i DO'erne Valdeorras og Bierzo.
.........

.........
Listán de Huelva
Denne drue er en lys Sherry-drue. Den går også kendt som Palomino Fino.
.........

.........
Loureira
Denne galisiske drue af høj kvalitet giver meget aromatiske hvidvine. Den er godkendt i DO'erne Rias Baixas og Ribeiro. Der findes også en blå Loureira, men den er meget sjælden.

.........
Macabeo
Dette er den basale drue til cava. Den anvendes i Badajoz, Rioja, Tarragona og Zaragoza og regnes for den vigtigste drue i DO'erne Calatayud, Conca de Barberá, Costers del Segre, Navarra, Penedés, Rioja, Somontano, Tarragona og Terra Alta. Druen er også kendt som Viura.
.........

.........
Malvar
Denne drue er vidt udbredt i Madrid (73 pct), Guadalajara og Toledo. Den betragtes som en hovedsort i Vinos de Madrid DO.
.........

.........
Malvasía de Sitges
I sine seneste årgange afviger denne drue fra Malvasía ved dens mere markante syrlighed, dens følsomhed over for meldug, og at den vokser i nærheden af havet.
.........

.........
Marina Rión
Druer i mellemstørrelsen, løse klaser og en gylden farve. Sorten giver gullige vine med et grønt skær, en moden aroma med noter af fersken og pære og en dejlig smag af sød frugt. Det er en eksperimental druesort, som dyrkes i Penedés området.
.........

.........
Merseguera
Druen har en udpræget personlighed. Dyrkes bredt i Valencia (69%), Tarragona og Alicante. Regnes for hoveddruen i Valencia DO.
.........

.........
Moll
Druen er benyttet i mange af de majorcanske hvidvine. Ses mest i Binissalem og giver lette vine i god balance. Den går også under navnet Prensal Blanca.
.........

.........
Moscatel de Alejandría
Dens druer er tykke, kødfulde og bleggule med en muskusagtig smag. Den har en kraftig aroma og et højt sukkerindhold og giver meget karakteristiske vine. Druen er dyrket overalt i Spanien, specielt i kystområder som Valencia, Málaga, Alicante, Cádiz, Jerez og de Kanariske Øer. I Malaga og Valencia DO'er er det hovedsorten. Druen er også kendt som Moscatel Romano.
.........

.........
Moscatel de Grano Menudo
Druen spirer tidligt og gror godt i kalkholdig jord. Den kommer fra det østlige middelhavs-område og er først og fremmest dyrket i Andalusien men ses også i dele af Navarre. Den giver halvtørre og søde vine med markant aroma og syre.
.........

.........
Palomino
En basal drue i Jerez vine og en drue, der uden for dette dyrkede område bærer navnet Jerez. Dens høje udbytte førte til en ekstensiv dyrkning i mange spanske regioner, især i Galicien. Den står stærkt i Cádiz (68%), Orense, Valladolid, Zamora og Huelva og betragtes som hovedsorten i DO'erne Jerez og Condado de Huelva.
.........

.........
Palomino Fino
En grøn Sherry-drue.
.........

.........
Parellada
Denne drue er meget produktiv og af høj kvalitet. Den er en af de basale druer i fremstillingen af cava. Den trives i Tarragona (59%), Barcelona og Lérida og regnes for hoveddruen i følgende DO'er: Conca de Barberá, Costers del Segre, Penedés og Tarragona. Den er også en vigtig drue i Cava DO.
.........

.........
Pedro Ximénez
Dette er en drue med et højt sukkerindhold. I større eller mindre udstrækning ses den næsten overalt i Spanien, fortrinsvis i Córdoba (68%), Badajoz, Málaga and Valencia. Den regnes for hovedsorten i følgende DO'er: Jerez, Málaga, Montilla-Moriles og Valencia.
.........

.........
Planta Fina de Pedralba
Druen kaldes også Planta Fina eller Planta Pedralba. Den er godkendt til Valencia DO.
.........

.........
Prensal Blanca
Brugt i mange af de majorkanske vine. Den ses mest i Binissalem og giver lette, harmoniske hvide vine. Også kendt under navnet Moll.
.........

.........
Treixadura
Druen stammer fra Galicien og er en af de mest aromatiske af de gallisiske druesorter. Dens dyrkning bliver fremmet i mange områder. Den regnes for hoveddruen i Ribeiro DO.
.........

.........
Verdejo
Druen er af meget høj kvalitet og regnes for en af de bedste hvide sorter i Spanien. Den giver meget aromatiske, glycerolholdige og bløde vine med krop. Den dyrkes i stor stil i Valladolid (69%), Segovia and Ávila. Den regnes for hoved-druen i Rueda DO.
.........

.........
Vidal
Druer af middelstørrelse, i store, slanke klaser og med en gylden farve. De giver vine med en duft, som minder om Sauvignon Blanc og med en aroma som blomster og tropisk frugt, især ananas. Smagen er meget ren og frisk med en harmonisk karakter. Eftersmagen er lang og med en god syre, som gør den levende. Det er en eksperimental variant, som dyrkes i Penedés-området.
.........

.........
Xarello
Sammen med druerne Macabeo og Parellada danner denne drue en triologi af cava-druer. Den giver meget aromatiske vine og regnes for hovedsorten i Alella (hvor den er kendt som Pansá), Costers del Segre, Penedés and Tarragona DO'er, så vel som i klassificerede cava-producerende områder. Druens navn staves også som Xarel.lo.
.........

.........
Zalema
Denne druesort er ikke nem at have med at gøre, da den har en tendens til hurtigt at ilte og giver lette, temmelig neutrale vine. Den findes i Huelva og Sevilla og er den mest almindelige variant i Condado de Huelva DO.
.........

.........



De blå druer

Bobal
En blå drue, som giver vinens farve en vidunderlig dybde. Selv om man kan diskutere dens kvalitet, giver den gode rosevine. Den anvendes hovedsagelig i Valencia, Cuenca og Albacete.
.........

.........
Brancellao
Lokal drue i Galicien. Den er en af Rias Baixas DO´s godkendte varianter, skønt den er meget sjælden og i fare for at forsvinde. Den kan give vine af god kvalitet.

.........
Caiño Tinto
Lokal drue i Galicien. Den modnes sent; dens klaser er mellemstore og ikke særlig kompakte. Druerne har en dybblå farve.
.........
.........

.........
Callet
Lokal drue på De Baleariske Øer. Druerne er små og udvikler ikke mange tanniner, men de giver vine med en høj alkoholprocent. Man blander ofte druen med Cabernet Sauvignon, Manto Negro eller Tempranillo for at opnå en større kompleksitet og gøre vinen bedre egnet til fadlagring.
.........
.........

.........
Cariñena
Druen giver robuste, harmoniske vine og er et udmærket supplement til Garnacha. Den dyrkes overalt i Catalonien og Rioja. Den er også kendt som Mazuela. Man betragter den som den vigtigste drue i Calatayud, Costers del Segre, Penedés, Tarragona og Terra Alta.
.........
.........

.........
Espadeiro
Lokal drue i Galicien, men som mange andre galisiske kvalitetsdruer er der ikke mange af dem. Godkendt i Rias Baixas DO.
.........
.........

.........
Garnacha Peluda
Denne drue er oprindeligt fra Catalonien. Den er i slægt med druen Garnacha men svagere i farven og giver en lavere alkoholprocent.
.........

.........
Garnache Tinta
En drue, der giver en høj ydelse og robuste vine. Den er den mest udbredte blå drue i Spanien, særlig i Rioja, Madrid, Navarra, Tarragona, Teruel, Toledo og Zaragoza. Man betragter den som hoveddruen i følgende DO'er: Ampurdán-Costa Brava, Calatayud, Campo de Borja, Carinena, Costers del Segre, La Mancha, Mentrida, Penedés, Priorato, Somontano, Tarragona, Terra Alta, Utiel-Requena, Valdeorras og Vinos de Madrid. Druen går også under navnet Garnacha Negra.
.........

.........
Garnacha Tintorera
Denne drue, også kendt som Alicante, hedder sådan, fordi den er den eneste drue, sammen med Alicante Bouché, som har farvet frugtkød (tintorera kommer fra verbet teñir, som betyder "at farve"). Druen er udbredt i Albacete, Alicante, Orense og Pontevedra. og man betragter den som den vigtigste drue i Almansa DO.
.........

.........
Graciano
Blå drue med lavt udbytte men med højt estimerede vine. Unge Graciano-vine har mange tanniner og er rå og syrlige men udvikler sig fremragende i tid, både på fad og i flaske. Derfor bruges disse druer i Gran Reserva'er fra Rioja og Navarra. Graciano-druen er ikke så almindelig på grund af dens lave udbytte, og den ses ofte blandet med andre druer fra samme vinmark.
.........

.........
Jaén Tinto
Drue med højt udbytte. Findes i Badajoz, dele af De Kanariske Øer, Granada, Madrid og Toledo.
.........

.........
Malvasía tinta
Stammer fra Fermoselle-området i Zamora, hvor den er den vigtigste drue. Den giver interessante unge vine med en mellemhøj alkoholprocent (12%). Også kendt som Juan Garcia eller Mouratón.
.........

.........
Mazuela
Giver robuste, harmoniske vine. Som et fortrinligt supplement til Garnacha er den dyrket mange steder i Catalonien, Costers del Segre, Penedés, Tarragona og Terra Alta DO'er. Druen går også under navnet Cariñena.
.........

.........
Mencía
Ifølge de seneste undersøgelser ligner denne drue Cabernet Franc. Den giver vine af høj kvalitet og er almindelig i León (68%), Zamora, Lugo og Orense provinserne. Den regnes for hoveddruen i Valdeorras og Bierzo DO'er.
.........

.........
Merenzao
Godkendt i Valdeorras DO, selv om den, som de fleste galisiske druer er sparsomt dyrket.
.........
.........

.........
Mollar Cano
Denne drue er karakteristisk for visse områder af De Kanariske Øer, særlig Tacoronte-Acentejo DO, hvor den er hoveddruen. Den giver lette, bløde og aromatiske unge vine af virkelig god kvalitet. Også kendt under navnet Negramoll.
.........

.........
Monastrell
En blå, meget sød og produktiv drue. Den giver vine med en dyb farve og en betragtelig alkoholprocent. Den findes fortrinsvis i Murcia (52%), Alicante, Albacete og Valencia, og man regner den som den vigtigste drue i DO'er som Alicante, Almansa, Costers del Segre, Jumilla, Penedés, Valencia og Yecla. Druen går også under navnet Mataró.
.........

.........
Moristel
Dyrkes i stor stil i Huesca og Zaragoza. Betragtes som hoveddruen i Somontano DO.
.........

.........
Prieto Picudo
En blå drue, som giver yderst aromatiske og særegne vine, temmelig lyse men meget behagelige. Druen er meget dyrket i Zamora og León.
.........

.........
Rufete
Dyrkes hovedsageligt i Sierra og Salamanca og giver lette vine.
.........

.........
Sousón
Endnu en drue af de mange oprindelige af de galisiske sorter - og meget sjælden. Den er dækket af Baixas og Ribeiro DO's bestemmelser.
.........

.........
Tempranillo
En meget aromatisk drue af fremragende kvalitet, stjernen af de spanske druer. Den hedder Ull de Llebre i Catalonien, Cencibel i Castile-La Mancha og Madrid, Tinto Fino og Tinto del Pais i Castillien og Leon og Tinta de Toro i Toro. Den trives i Burgos, Rioja, Alava, Cuenca og Ciudad Real. Den betragtes som hoved-druen i de følgende DO'er:: Calatayud, Cigales, Conca de Barbera, Costers del Segre, La Mancha, Penedés, Ribera del Duero, Rioja, Somontano, Utiel-Requena, Valdepeñas og Vinos de Madrid.

.........
............
Tilbage til forsiden
,,,,,
Til til kortet over Spanien og register til regioner og distrikter