Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Spanien: Extremadura


....


EXTREMADURA

DO Ribera del Guadiana
.....

Det er et smukt navn. Det betyder det »ekstreme land på den anden side af Duero« , og navnet stammer fra den periode, hvor dette store område var »ingenmandsland« mellem det Spanien, som var ved at samle sig i nord, og den mauriske besættelse i syd.

Extremadura byder på store vidder og uendelige landbrugsarealer bredt ud i et smukt og let bakket landskab. Der er nedbør nok, og dræningen er perfekt. Alt, hvad der kan gro i Spanien, gror her: kork, oliven, tobak, bomuld, korn og selvfølgelig masser af vin.

Regionen har to provinser: Cáceres og Badajoz som har navn efter de to mest betydningsfulde byer. Guadianafloden løber øst-vest gennem distriktet, og danner på et langt stykke grænsen ind til Portugal.

Mange troede at den foryngelseskur, som den spanske vinindustri gik i gang med for en snes år siden, ville gå uden om Extremadura. Der var en tendens til at man havde fundet sig til rette som vigtig leverandør af bulkvin. Som sådan var man den fjerde største af de selvstændige regioner. Men energiske lokale producenter ville noget mere. De satte sig nogle mål og gik i gang med arbejdet. Garnacha og Tempranillo havde man allerede meget af, og bare det at man begyndte at høste lidt tidligere end sædvanligt, og fik forbedret teknik i kældrene, bragte med det samme kvaliteten betydeligt op.

På den baggrund var det oplagt at Extremadura i 1997 blev tildelt egen DO.


Kort & godt om Extremaduras køkken
På de store græsningsarealer går flokke af får og geder. De giver kød: cordero og cabrito (lam og får) grillet, stegt, eller »Caldereta« (gryderet) fra området. Og mælken bliver til velsmagende og efterspurgte oste : Queso de la Serena, Torta del Casar, Ibores, etc.

Den iberiske gris (Cerdo Ibérico) fra Extremadura lægger krop til de bedste skinker, bl.a. den berømte »Pata Negra« (lufttørret sortfodsskinke) og den fremragende »Lomo Ibérico« (lufttørret mørbrad) for blot at nævne to. På den søde side er det »Pestiños« (honningstegte kager med anisfrø og sesam).


DO Ribera del Guadiana
er navnet på Extremaduras første og indtil nu eneste DO. Altså vin fra »bredderne langs Guadiana-floden«. Området består af de seks underdistrikter som tidligere fremstillede regionens Vinos de la Tierra. De var kendt for hver for sig at have en egen stil, og det har de lov til at fortsætte med, selv om de nu optræder under samme »paraply«. Den største og vigtigste af disse underzoner er Tierra de Barros. Vinmarkerne ligger i 300 og 400 meters højde, og de klimatiske betingelser er perfekte. Man mangler aldrig vand eller sol, og der er ingen undskyldning for ikke at lave god vin her i Extremadura.

Traditionelt set har der altid været produceret mere hvidvin end rødvin i distriktet. Hvidvin blev destilleret til Brandy. Den nyplantning som er foretaget gennem de seneste år, lægger hovedvægten på de blå druer, det internationale marked efterspørger, og det er derfor for-udsigeligt at Ribera del Guadiana i løbet af få år vil være kendt som en vigtig producent af rødvin.
....

Tilbage til forsiden
,,,,,
Til til kortet over Spanien