Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Postkort fra Ungarn

20 postkort fra Ungarn

      I september 2006 var vi en tur i Ungarn for at få et indtryk af landets vine og vinproduktion. Her er i alt 20 postkort om vore oplevelser.

.....
Den store skråning op mod bjerget Szársomlyó er opdelt i talrige ret små marker. Oppe fra bjerget har man en enestående udsigt ud over de store sletter.
.....
    1. postkort fra Ungarn:
    – De ødelagde faktisk ungarsk vin
    Vinmarkerne i distriktet Villány i det sydlige Ungarn, tæt ved grænsen til Kroatien, breder sig på 1450 hektar for foden af en 25 km lang kæde af lave bjerge.
    I gamle dage dyrkede man skråningerne op ad bjergene, men da landet blev besat af Rusland, og kommunisterne tog over, lod man markerne gro til og dyrkede i stedet vinen nede på de flade sletter. Her kunne druerne høstes med maskine, udbyttet blev større – og kvaliteten var i bund.
    På Villánys bedste mark, Kopár, plantede man sukkerærter. På en anden mark dyrkede man citroner, og da citronerne, trods partiets befaling, var ganske uspiselige, blev de erklæret for "reaktionære".
    – Kommunisterne ødelagde faktisk ungarsk vin, sagde flere af vinbønderne til os. – De solgte til det russiske marked, der var bedøvende ligeglad med kvalitet. De var udygtige i økonomi og markedsføring, og de hægede ikke om de originale ungarske druesorter.

.....
Ungarerne sætter efternavnet først, så vingården hedder Gere Attila Winery. Her smagte vi elleve vine, nogle af dem både kostbare og vidunderlige, blandt andet vinen Phoenix, hvis navn hentyder til ungarsk vins genfødsel.
.....
    2. postkort fra Ungarn:
    Bare vent, så skal I se!
    Andrea Gere var en af dem, der fortalte om, hvordan man efter kommunismen har genskabt kvaliteten i ungarsk vin. Hun er datter af Attila Gere, som siden 1992 har opbygget et supermoderne vineri
    – Vi er i høj grad på vej, sagde hun. – Vi har kun haft disse ti-femten år, men bare vent, så skal I se!
    Efter besættelsen fik de familier, der var blevet frataget deres ejendom, udleveret statsaktier, som de kunne bruge til hvad som helst – til en vaskemaskine, om det så skulle være. Men nogle driftige folk, blandt andet Andreas far, købte vinmarker oppe på skråningerne, der i dag er genplantede og i god vækst.
    Eneste problem for næsten alle vinproducenterne er, at markerne ligger meget spredt, fordi de kun har kunnet købe en bid ad gangen. – Vi bruger næsten mere tid med traktoren ude på vejene end oppe i markerne, sagde en af dem med et glimt i øjet.

.....
På den romerske gravsten beskrives kvinden Lucia som carissimae, dvs. den kæreste. Og Zsolt Tiffán har naturligvis kaldt en af sine vine for Carissimae. Det er en stor og lækker rødvin, der kun laves 6000 flasker af – til en pris af 8500 forint (240 kr.).
.....
    3. postkort fra Ungarn:
    Romere, tyskere – og en familie fra Alsace
    Zsolt Tiffán og hans far laver fremragende vine, blandt andet en Pinot Noir, der fik guldmedalje i den internationale konkurrence Mondial du Pinot Noir i Schweiz.
    Han er tiende generation i en gammel vinfamilie, der udvandrede fra Alsace. Men ellers nedstammer en stor del af familierne i Villány fra indvandrede tyskere.
    Da tyrkerne var blevet fordrevet efter slaget ved Nagyharsány i 1687, inviterede de ungarske herskere tyskere, mange af dem fra Schwaben, til at opdyrke landet og styrke den decimerede befolkning, og disse tyskere gjorde en stor indsats for udvidelsen af vindistriktet i 1700-tallet. Blandt anden indførte de rødvinsdruerne Kékoportó (Blauer Portugieser) og Kékfrankos (Blaufränkisch).
    Der tales stadig en del tysk på egnen, og på byens rådhus står der Rathaus.
    Men også romerne var i Ungarn, som de kaldte Pannonien. Ved foden af Szársomlyó-bjerget har man fundet resterne af en romersk villa komplet med centralvarme, bade og fine mosaikgulve. Og på en af sine marker fandt Zsolt Tiffán en romersk gravsten over en kvinde ved navn Lucia. Den er nu muret ind en væg.

.....
I Villánykövesd er kælderhusene sat meget fint i stand. De er blevet en turistseværdighed, og fra nogle af husene sælger man vin til sommerens mange turister.
.....
    4. postkort fra Ungarn:
    Ungarns berømte kælderhuse
    De lange rækker af kælderhuse er typiske for de gamle tyske samfund i Ungarns vindistrikter, og nogle af de smukkeste huse findes i Villány – især i Palkonya og i Villánykövesd, hvor dette billede er taget. De ældste er fra omkring 1760.
    Inde i husene var der alle de redskaber, vinbønderne havde brug for, inklusive presser og de store trætanke til gæringen af druerne. Og eftersom der var tradition for, at "hatten" i tankene – det vil sige alt det tykke materiale i mosten, der flyder ovenpå under gæringen – skulle trykkes ned hver tredje eller fjerde time, var der også en soveplads til vinbonden.
    I væggen modsat indgangsdøren var der så en dør til en kælder, der var gravet 3-5 m ned i undergrunden. Her blev vinen opbevaret i en konstant temperatur af 12-13 grader. Også i Østrig finder man sådanne huse.

    Vine fra Villány importeres blandt andet af Laszlo's Vin (vinhusene Château Teleki-Villány og Csányi) og Villania (Jozsef Bock).

.....
Oppe fra borgen er der en fin udsigt over den smukke gamle by Eger, der i høj grad er et besøg værd. Den er med god ret blevet beskrevet som en barok juvel.
.....
    5. postkort fra Ungarn:
    De har tyreblod i skægget!
    I byen Egri ligger en kæmpemæssig borg, og på den fødtes navnet på den berømte rødvin Egri Bikavér - Tyreblodet fra Eger. – Det er verdens ældste mærkevare-vin, sagde de dernede. – Vi har faktisk lavet den i over 450 år.
    Og så fortalte de historien: Det var i 1552, da de to pashaer Ali og Ahmed og deres tyrkiske krigere belejrede borgen i Eger. Ungarerne, anført af helten István Dobó, forsvarede sig tappert, og krigerne mandede sig naturligvis op med stedets røde vin. Vinen lejrede sig i kæmpernes skæg, og i nærkamp så tyrkerne det: – Ungarerne drikker tyreblod, råbte de.
    Rygtet løb i de tyrkiske rækker, og modet sank. Tyreblod! Disse ungarere måtte være uovervindelige! Og snart trak tyrkerne sig tilbage.
    Med til historien hører dog (ikke), at tyrkerne kom tilbage i 1596 og herskede i 91 år. Blandt andet opførte de en meget fin, 40 m høj minaret, der stadig står på et torv i Eger.

.....
– En Egri Bikavér skal være en harmonisk vin, siger Tamás Pók. Den er en rapsodi af mange druer, men skal virke ved sin harmoni.
.....
    6. postkort fra Ungarn:
    En Bikavér skal være harmonisk
    En af de mange i Eger, der laver rødvinen Bikavér, er dr. Tamás Pók. Han påpeger, at historien med kæmpernes tyreblod i skægget nemt kan forlede én til at tro, at Egri Bikavér skal være en kraftig bamsevin. Det er den ikke, og det skal den heller ikke være.
    Vinen laves som en blanding af mindst tre af følgende druer: Kadarka, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékoportó, Cabernet Franc, Blauberger og Pinot Noir, hvor de to første druer skal udgøre mindst 40%. Og det gælder om at lave en harmonisk blanding, hvor det ikke er muligt at skelne den enkelte drue.
    Sammen med en håndfuld andre vinfolk satser Tamás Pók på eksport til USA. – Men ellers er vi ikke så flittige til at eksportere vores vin, siger han. – Ungarerne køber det meste. De er så stolte over, at de nu igen kan få vin af kvalitet, at de er villige til at betale mere, end vinene kan sælges til på eksportmarkederne. I udlandet har ungarsk vin jo endnu ikke fået det renommé, den fortjener.

.....
I mange af vinhusene er der i dag udskænkning og salg af vin, og nogle steder kan man også få sig en bid brød. I sæsonen er der en livlig tilstrømning af turister.
.....
    7. postkort fra Ungarn:
    147 km underjordiske gange
    I Egri – som i flere andre ungarske vindistrikter – kan man opleve de gamle rækker af vinhuse ved foden af de ofte stejle vinbjerge.
    Hver familie har et hus med en presse og det nødvendige udstyr, og bagtil er der så en lang tunnel ind i bjerget til lagring af vinen i store fade. Gangene ligger 15-20 meter under vinmarken ovenover, og der er altid en temperatur på 12-13 grader.
    I Egri er der i alt 680 vinhuse med tilsammen 147 km gange, og der er stadig vinfade i de fleste af gangene.
    Mange af de gamle vinhuse er sat fint i stand, og nogle af dem er slået sammen til lidt større virksomheder. Tamás Pók har således fem kælderhuse og kældre ved siden af hinanden.

.....
Tibor Gál og hans familie har i alt 1500 fade i en labyrint af i alt 1 kilometer underjordiske gange og tretten gamle kældre.
.....
    8. postkort fra Ungarn:
    Søn af en berømt far
    Den unge Tibor Gál hedder det samme som sin berømte far – så vi behøver ikke at trykke nye visitkort, siger han.
    Faderen døde i en bilulykke i Sydafrika i februar 2005, kun 46 år gammel, og i dag fører hans kone og hans søn vinfirmaet i Eger videre. Med en eksport af 70% af vinhusets produktion er det Ungarns største eksportør af vin.
    Tibors afdøde far, der så sent som i 1993 begyndte opbygningen af det store vinhus, var udannet ønolog, og livet igennem gjorde han et entusiastisk og utrætteligt arbejde for den ungarske vinindustri. Han sørgede blandt andet for at højne kvaliteten og omdømmet af vinen Egri Bikavér, ligesom han var foregangsmand, når det gjaldt forsøg med Pinot Noir-vinstokke på ungarsk jord. Han var også den første, der brugte druerne Syrah og Viognier, og den første, som fadlagrede sine hvidvine.
    Tibor Gál senior arbejdede også uden for Ungarns grænser, blandt andet i Italien som konsulent for Ludovico Antinoris fornemme vinhus Tenuta dell’Ornellaia i Bolgheri, hvor han var med til at skabe kultvinen Ornellaia. I 2004 blev han medejer af det sydafrikanske vinhus Capaia. Sønnen Tibor løfter en stor arv.

.....
József Simon er sammen med en række andre topproducenter medlem af organisationen Egri Borvidékert, der er skabt for at markedsføre topvine fra distriktet Eger.
.....
    9. postkort fra Ungarn:
    Begyndte med et hul i jorden
    József Simon i Eger er en af de mange, der er med til at skabe fremtidens vin i Ungarn. Under kommunismen og den russiske besættelse blev vin fremstillet i store fabrikker, hvor det gjaldt om at lave så meget vin som muligt til hjemmemarkedet og ikke mindst til den røde formynder i øst.
    Da muren faldt, skulle der rettes op. Jorden skulle atter på private hænder, og driftige folk gik i gang.
    József Simon begyndte bogstaveligt talt med et hul i jorden og en tredjedel hektar mark med vinstokke. Hullet var en gammel vinkælder, der skulle sættes i stand, og marken skulle udvides med mere jord. Det var hårdt arbejde, men Jósef Simon var – som så mange andre ungarer – vant til at arbejde otte timer for staten og otte timer for sig selv. Så i dag har han et fint lille vinhus med flere interessante vine.
    Den gamle statsejede fabrik findes stadig i byen. Engang høstede den druer fra 150-200 hektar vinmarker, i dag har den kun 30-40 hektar tilbage, og den tidligere direktør sidder som ejer.

.....
I en kælder med gamle flasker dækker kælderskimmelen også flaskerne og beskytter korkpropperne. Den bidrager således til en langsommere modning af vinen.
.....
    10. postkort fra Ungarn:
    Dækket af kælderskimmel
    I flere af kældrene, både i Eger og i Tokaj, trives den grå kælderskimmel. Den dækker både lofter og vægge samt de gamle lagrede flasker.
    Skimmelen ser ikke særlig lækker ud, men den er faktisk et sundhedstegn. Den opstår af sig selv, og man lader den være og er stolt af den, når den er der.
    Kælderskimmelen (Cladosporium celare) lever af alkohol, estere og andre flygtige substanser fra vinen, forudsat at luftfugtigheden er høj (85-98%).
    Den bidrager faktisk til at regulere luftfugtigheden og sikre et godt klima. Er der for meget fugt, suger skimmelen den til sig. Er der for lidt, afgiver den fugt.
    Billedet her tog vi i vingården Bakondi Borászat i Eger, hvor der var ekstraordinært meget kælderskimmel. Vi har faktisk aldrig set så meget.

.....
Byen Tokaj er en turistmagnet med gamle huse fra 1700- og 1800-tallene og i øvrigt med en masse statuer. Ungarerne er vilde med at sætte statuer op.
.....
    11. postkort fra Ungarn:
    Kongernes vin og vinenes konge
    Tokaj er navnet på en fin, gammel vinby og navnet på en vin med en berømmelse, som selv ikke det kommunistiske statsmonopol kunne tage livet af.
    Tokaj var den søde vin, der blev skænket ved Europas hoffer. – Den er kongernes vin og en vinenes konge, sagde Frankrigs konge Ludvig d.14. Og Peter den Store oprettede ligefrem en eskadron af kosakker, hvis eneste opgave var at sørge for, at den kostelige vin nåede velbeholden frem til det russiske hof i Sankt Petersborg.
    Det var vinen, som den store løgnhals Münchausen satte sit hoved i pant for – mod til gengæld at få lov til at tømme sultanens skatkammer.
    Det var vinen, som haltefanden forførerisk skænkede i glasset i Goethes "Faust", og det var vinen, som Rossini altid havde stående på sit flygel, når han komponerede sin sprudlende musik.

.....
Reliefkortet i bronze er omgivet af medaljoner med portrætter af historiske personer, der har haft betydning for distriktet og dets vin. Vores guide, Korinna Karako, peger på en af dem, mens László Király ser til.
.....
    12. postkort fra Ungarn:
    Et meget stort distrikt
    På torvet i Tokaj findes der – ud over diverse statuer – et bronzerelief af distriktet, hvis fulde navn er Tokaj-Hegyalja, dvs. Tokajs forbjerge.
    Distriktet er meget stort. De 5500 hektar vinmarker breder sig ved foden af Zemplén-bjergkæden og i nogle dale op mellem bjergene, og fra den ene ende til den anden er der 40 km. Når man kører ad vej 37 mellem vinmarkerne og floden Bodrog, kommer man gennem et bølgende hav af vinstokke, og det fortsætter hele vejen op til grænsen til Slovakiet. Faktisk fortsætter distriktet ind i Slovakiet, hvor man – til stor fortrydelse for ungarerne – også kan benytte navnet Tokaj.
    Det gamle Tjekkoslovakiet solgte ganske vist for længe siden retten til navnet Tokaj til Ungarn til gengæld for en kontrakt om ølsalg, men det har det nye Slovakiet glemt alt om.
    Der er dog kommet en vis tilnærmelse mellem de to lande. Fra og med april 2007 vil Ungarn have eneret på navnet inden for EU, mens Slovakiet fortsat vil producere druer til Tokaj-vin på sine 565 hektar. Slovakiet har dog accepteret den ungarske kvalitetskontrol, så standarden holdes i hele Tokaj-regionen tværs over grænsen.

.....
Tokaji Eszencia er en kostbar vin. Denne flaske fra det spanskejede vinhus Oremus koster 75.000 forint. Det svarer til over 2000 kr. Og så må vi ikke glemme, at de søde Tokaj-vine tappes på flasker, der kun rummer 50 cl.
.....
    13. postkort fra Ungarn:
    Den søde Tokaj-vin
    Tokaj-vinen fås i flere kvaliteter og sødhedsgrader, og det hænger sammen med vejret i det enkelte år. I særligt gode år angribes druerne af den ædle råddenskab – skimmelsvampen Botrytis cinerea. De senthøstede druer skrumper ind, bliver som rosiner og giver en sød, aromatisk vin.
    Man mener, at dette særlige forhold blev opdaget allerede i 1650, da en præst beordrede vinbønderne på et gods i Sátoraljaújhely til at udsætte høsten på grund af et tyrkisk angreb – og hvis det er rigtigt, så er Tokaj-vinen ældre end både den franske Sauternes og de tyske Prädikats-vine.
    Den sødeste vin er Tokaji Eszencia, som er den most, der løber fra under druernes egen vægt – en "essens", der ifølge sagens natur ikke fremstilles i ret store mængder.
    Vinen er så rig på sødme, at den næsten ikke er til at hælde ud af flasken, og den er så rig på aroma, at den bliver i munden i timevis. Sukker-indholdet er gerne på over 50%, så gæringen tager år og bliver aldrig rigtig færdig – hvis den overhovedet går i gang.

.....
László Király demonstrerer, hvordan man i gamle dage brugte en puttony til at bære druerne ind fra marken. I dag sker det naturligvis på moderne vis i plastickasser.
.....
    14. postkort fra Ungarn:
    Jo flere puttonyos, desto sødere
    Tokajs søde vine indeholder mellem 50 og 230 gram sukker pr. liter, og selv om vinene i dag laves på moderne vis, inddeles de i sødhedsgrader efter et gammelt system.
    Under vinhøsten samlede man i gamle dage de normalt modnede druer for sig, mens druer angrebet af den ædle råddenskab blev lagt i små trækar af den slags, hvori druerne blev båret ind fra marken. Karrene kaldes puttonyos og rummer 25 kg.
    De søde rosin-druer kaldes aszú – det betyder "indskrumpede" på ungarsk – og de blev brugt til at søde den normalt gærede vin. Jo flere puttonyos, der blev hældt i et fad på 136 liter, et såkaldt gönc, desto sødere blev vinen.
    Sædvanligvis bruger man tre, fire eller fem puttonyos til et fad vin, men man kan også lave en meget sød vin med seks puttonyos.
    Men som sagt bruger man hverken de små trækar eller gönc’erne mere, men går efter druernes sukkerindhold. Angivelse af sødmen i puttonyos har man dog bestemt ikke forladt.

.....
Hugh Johnson har sagt: – Tokaj er vinen, jeg ville tage med på en øde ø. Den er alt, hvad en vin kan være – undtagen rød. I dag har han et lille gult sommerhus på en bakketop uden for landsbyen Tarcal.
.....
    15. postkort fra Ungarn:
    Hugh Johnson i bronze
    Som nævnt elsker ungarerne at stille statuer op, og i et lille anlæg i Tokaj by mødte vi minsandten en person, som vi kendte, lyslevende, men dog som buste uden arme og ben. Det var den britiske vinskribent Hugh Johnson.
    Hvordan har good old Hugh dog fortjent at blive støbt i bronze? Jo, han har faktisk gjort meget for den ungarske vin. Allerede i 1989, før privatiseringen af vinmarkerne begyndte, besøgte han distriktet sammen med den danske vinmager Peter Vinding Diers, og i 1990 skabte de i fællesskab The Royal Tokaji Wine Company med britiske og danske investorer og cirka 60 lokale vinbønder.
    Andre udlændinge har set det store potentiale i den ungarske vin. I 1992 grundlagde det franske forsikringsselskab AXA sammen med den ungarske stat vingården Disznokö, og året efter oprettedes vingården Oremus af den spanske familie Alvarez, der ejer den berømte vingård Vega Sicilia i Ribera del Duero.
    I dag er kun 10% af vinmarkerne på udenlandske hænder. De fleste marker ejes af vinbønder, der sælger deres druer til private ungarske firmaer eller til Tokaj Kereskedöhaz, det tidligere statsdomæne, som i dag er privatiseret.
    Kereskedöhaz (Købmandsgården) satser på en høj kvalitet fra marken Crown Estates på 43 hektar, ligesom den har et enestående vinmuseum.

.....¨
Det må man sige. De unge ungarske vinmagere holder sig ikke tilbage, men sætter sig selv i stort format på etiketterne.
.....
    16. postkort fra Ungarn:
    60% er tørre vine
    István Kiss er en af de unge vinmagere i Tokaj, der skal vise vejen frem. Han er med i en gruppe på fem unge vinmagere, der laver vin til et ungt publikum – og sætter vinmagrenes portrætter stort op på etiketterne.
    Hans famlie laver søde vine på druerne Furmint, Hárslevelü (Lindeblad) og Sárgamuskotály (Gul Muskat) – to andre druer er i øvrigt blevet tilladt i Tokaj, nemlig Zeta og Kövérszölö. Men man glemmer let, at 60% af alle Tokajs vine slet ikke er søde, men tørre.
    Det gælder ikke mindst Tokaji Furmint og Tokaji Hárslevelü, der er glimrende hvidvine, som ikke kun er velegnede til fisk, men også til lyst kød.

.....
Membranen i et omvendt osmose-apparat virker som et filter, bare omvendt. For her er det, som kommer igennem filteret, ganske uinteressant. Det er bare vand.
.....
    17. postkort fra Ungarn:
    En maskine til omvendt osmose
    Som omrejsende vinskribent vandrer man igennem det ene vineri efter det andet, og i det lange løb kan det godt blive lidt træls med alle de tanke, fade og tappekolonner. En kollega sagde engang: Det gælder om at gå i forvejen og ikke stille spørgsmål, så vi kan komme til at smage deres vine.
    Vi kan nu godt lide at stille spørgsmål – nogle gange også spørgsmål som: – Hvorfor er I ikke gået over til skruelåg? Og da vi besøgte István Kiss, spurgte vi: – Hvad er det for en mærkelig maskine?
    – Det er en maskine til omvendt osmose, lød svaret.
    Og hvad er så omvendt osmose? Det er en metode til koncentration af druemosten ved hjælp af et højt tryk, der presser en del af vandet i druemosten igennem en membran. Denne membran har så ekstremt fine porer, at kun vandmolekylerne går igennem.
    István Kiss sagde, at apparatet ikke skulle bruges til vin, men til druesaft, hvis det på grund af overproduktionen af vin en dag skulle blive nødvendigt at gå over til most.

.....
I de lange kældergange hos Château Rákóczi ligger der i alt 400 fade på mellem 200 og 250 liter. De bliver fornyet, men ikke så ofte. Nogle af dem er op til femten år gamle.
.....
    18. postkort fra Ungarn:
    1000 meter lange gange
    I Sárospatak næsten oppe ved grænsen til Slovakiet ligger Rákóczi-familiens gamle slot, der både er en middelalderlig borg og et palæ i barok stil.
    Nede under slot og park ligger en helt utrolig vinkælder med mere end 1000 meter lange gange. De blev anlagt i en tid, da folk var mindre end i dag, så man skal passe på ikke at få en bule i panden – eller en sort plamage fra den livlige vækst af den kælderskimmel, vi fortalte om i forbindelse med postkort nr. 10.
    Tidligere var der en skakt fra kælderen og direkte op til slottets køkken, så man kunne hejse flasker op.

.....
A Villány-Siklósi Borút Egyesület Minösilett Tagja – dvs. De Kvalificerede Medlemmer af Villány-Siklós Vinvej Forening. Sådan står der på de keramiske skilte langs Villánys vinvej. Som i alle lande, der blev spærret inde bag jerntæppet, har folkloren med folkedragter og nationale sange stor betydning.
.....
    19. postkort fra Ungarn:
    Ud på de vilde vinveje
    Vin på ungarsk hedder bor, og gade eller vej hedder út. Så vinvej hedder borút. Og af vinveje er der efterhånden en del i Ungarn.
    Den første var Villány-Siklósi Borút i Villány-distriktet. Den blev etableret i 1994 og er markeret med flotte keramiske skilte som det på billedet.
    Ideen bag de europæiske vinruter er, at turisten skal komme i kontakt med vinbønderne og deres vin og få oplevelser i kældrene og ved festivaler og folklore-arrangementer. Langs vinvejene er der også smukke landskaber og seværdigheder af historisk og arkitektonisk art. Plus hoteller og restauranter.
    Ikke alle vinveje er endnu suppleret med fyldige hjemmesider, men Villány har en udmærket en, der kan ses ved at klikke her, og det samme har Tokaj, hvis hjemmeside har dette link.

.....
De 200 vinproducenter udstillede deres flasker i en masse små lysthuse, der var stillet op med kongeslottets store barokke facader som baggrund.
.....
    20. postkort fra Ungarn:
    Den store vinmesse i Budapest
    Fem dage hvert år i september afholdes en stor vinmesse i Budapest. Den foregår i fri luft oppe i Buda omkring det kæmpemæssige slot, som kejserinde Maria Theresia opførte i 1700-tallet oven på en borg fra 1247.
    Vi var med til den 15. Borfesztivál, hvor 200 vinproducenter udstillede 3000 vine. De fleste af udstillerne var ungarske, men der var også enkelte gæster fra femten andre lande.
    Ungarn har 22 vinregioner. I denne omgang har vi kun besøgt tre af dem, men vi har tidligere være i flere af de andre, og de er meget forskellige både hvad angår jordbund, klima og druer.
    Det er faktisk utroligt så mange druesorter, der er i brug, nemlig 90 hvide og 28 røde. I det hele taget er Ungarn et hvidvins-land, hvor 72% af produktionen er hvid. I Danmark ser vi dog mest rødvinene.
    I alt produceres der cirka 4 millioner hektoliter om året – det svarer til over en halv milliard flasker.
    Et problem for Ungarn er, at landet producerer for lidt konsumvin – der bliver ikke så meget til alverdens supermarkeder.