Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Kapitel 20: Vin-shopping

Supermarkedets bugnende hylder kan gøre det svært at vælge, hvilken vin der skal på bordet til aftensmaden. Bagsideteksterne giver dog nyttig information (foto © DWI/Hartmann)..



Kapitel 20
Vin-shopping

Det er let at handle vin i supermarkedet, hvor alle de andre dagligvarer også kan ryge med ned i indkøbsvognen. Men prøv alligevel at stikke hovedet indenfor hos den lokale vinhandler – det er ofte her, du finder de lidt mere specielle vine, som du så kan overraske familie og venner med. Og husk, at der også findes en lang række vinforretninger, der har specialiseret sig i alt lige fra italiensk og græsk til østrigsk, georgisk og canadisk vin.
Bor du et sted, hvor der ligger rigtig mange vinbutikker, er det en god idé at sondere terrænet og finde frem til én bestemt, som du fremover vil handle hos. Det bør selvfølgelig være den, der har det mest spændende udvalg af vine samt den bedste betjening. Når du bliver stamkunde, vil vinhandleren lære dig og din smag at kende og vil derfor blive stadig bedre til at vejlede dig i valget af vin.

God vin til rimelige penge
Jo dyrere vinen er, desto bedre er kvaliteten. Sådan er den gængse opfattelse, og det er da heller ikke helt hen i vejret. Selvfølgelig er der er sammenhæng mellem pris og kvalitet. Ved fremstillingen af en kvalitetsvin bliver der kælet for detaljerne – det tager tid og koster penge, hvorfor prisen som regel også bliver højere i sidste ende.
Men det er faktisk også muligt at få rigtig god kvalitetsvin for meget rimelige penge. Også i supermarkederne. Her er et par tip:
Skal vinen være fransk og i det øvre prisleje, så prøv fx at gå efter de såkaldte "andenvine" fra de store slotte i Bordeaux.
Andenvinen bliver fremstillet af de glimrende druer fra slottets vinmarker, der dog ikke er fundet værdige nok til at blive brugt til slottets fornemmeste vin.
Ideen med en sådan andenvin fandt slottene på for allerede 300 år siden. Den blev så genopvakt i nyere tid, og i dag har næsten samtlige af de store slotte i Pomerol, Graves, Medoc, Saint-Émilion og Sauternes en sådan vin på programmet.
Som regel sælges andenvinen til under halvdelen af det, som førstevinen går for. Prisen kan fx ligge på cirka 800-1000 kr., hvor slottets flagskib koster måske 3000 kr. Kvalitetsmæssigt er springet dog som regel ikke nær så stort.
Et andet hit, når det drejer sig om kvalitet kontra kroner og ører, er at gå efter de lande, hvor der er blevet produceret alt for mange druer. Her er det en god idé at snakke med sin vinhandler eller følge med i diverse up-to-date vinsider på Internettet.
Det kan fx være høsten på New Zealand, der har været så stor, at der er kommet så megen vin på markedet, at priserne presses i bund – også når det gælder de mange rigtig gode vine.

Gå ikke uden om bag-in-box
Det er jo ikke sikkert, at den vin, du bedst kan lide, automatisk er den dyreste.
I den forbindelse kan du prøve at kalde vennerne sammen og lave en interessant lille blindsmagning. Smagningen kan fx bestå af fem til syv vine, hvis priser spænder fra 30-300 kr. med et godt prisspring imellem hver vin. Dæk vinene til, nummerer dem, og udlever en liste med priserne.
Bed så deltagerne om hver især at smage på vinene og forbinde numrene med priserne. Der er ingen tvivl om, at svarene vil være vidt forskellige, og at enhver vil forbinde den vin, som han eller hun bedst kan lide, med den højeste pris. Overraskelsen er som regel stor, når afsløringens time er inde. Så det med prisen bør altså ikke være det vigtigste parameter, når du går efter en flaske ekstra god vin til maden. Det er snarere noget med at prøve sig frem og finde ud af, hvilken drue, vinregion, vinproducent osv. du bedst kan lide.
Og endnu et råd: Gå ikke kategorisk uden om bag-in-box vine – altså vine i papkarton med tappehane. Der findes efterhånden flere udmærkede hverdags-vine til spotpris blandt disse vine.