Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 46, 2005

Vin-aktuelt i uge 46
14. november - 20. november 2005

...............


...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 43
VinAvisen uge 44
VinAvisen uge 45
...............


...............
14-17
...............
AOC-vin til 1 euro
Fagbladet Beverage Daily melder om markant faldende priser på franske AOC-vine. De udhulede priser nærmer sig stærkt priserne på de lavere appellationer, Vins de Pays og Vins de Table. Prisforskellen mellem kategorierne er i dag kun en fjerdedel af, hvad den var for fem år siden.
Angrebet på vinpriserne kommer fra målrettede indkøbere, der udnytter krisen i fransk vin, og i ekstreme tilfælde er det lykkedes dem at købe AOC-vine til 1 euro pr. flaske. Hvilket naturligvis kommer dem selv og forbrugerne til gode.
Men også de lavere appellationer mærker trykket. Når man kan nøjes med at give 1 euro for en AOC-vin, hvor meget (eller hvor lidt) skal man så give for en Vin de Pays eller bordvin?
Til Beverage Daily siger en vinbonde i Languedoc, at han frygter, at op imod halvdelen af regionens vinbønder snart skal til at se sig omkring efter et andet job.

En fransk lobbygruppe
Frankrigs system med appellationer styres af det statslige Institut National des Appellations d'Origine (INAO). Det er organisationen, der kontrollerer vine, som bærer benævnelsen Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) – vine, der kommer fra geografisk afgrænsede områder og opfylder en række krav til druesorter, vinfremstilling osv.
Men går INAO frem på den rigtige måde? Det mener cirka 180 fremtrædende vinmagere ikke. De har dannet en lobbygruppe, som de har kaldt "Sève, Les Amis de Joseph Capus" – dvs. saft (og kraft), Joseph Capus’ venner.
Joseph Capus var den franske senator, som i 1935 grundlagde AOC-systemet.

Industrielle interesser
Efter den saftige gruppes mening er INAO’s grundholdning alt for meget påvirket af industrielle interesser.
Ifølge Decanter har gruppen meddelt det franske landbrugsministerium, at INAO i stedet for at afholde blindsmagninger, hvor producenterne sidder og godkender deres egne vine, snarere burde interessere sig for de teknikker, som den enkelte producent anvender i fremstillingen af vin.
Dvs. hvilke typer gær, der anvendes, om man benytter metoder som kryoekstraktion eller omvendt osmose, eller om man tilføjer syre, bakterier, kemikalier eller pesticider.

Og hvad er så kryoekstraktion?
Kryoekstraktion – også kaldet krystallisering eller frysekoncentration – er en metode til koncentration af druemosten, der bruges flere steder, blandt andet i Sauternes.
Druerne fryses ned til minus 5-6 grader, så kun de mindre modne druer fryser til is. Når man så presser druerne, får man kun den gode saft fra de ikke-frosne, modne druer – altså sukker, farve og smag.
Jo koldere druerne er, desto fyldigere most får man. Metoden benyttes nogle steder ved fremstillingen af "kunstig" isvin.
.......................
46-47
...........
Sommer i oktober
Når man tager vejret i betragtning, skulle man ikke tro, at der kun er halvanden måned til jul. Der er ikke antydningen af en snemand i luften.
Det skyldes, at de globale klimaforandringer for alvor er begyndt at sætte deres præg på Danmark og på resten af Skandinavien.
Ifølge WeinReporter er der den 11. oktober målt hele 25,6 graders varme i Norge, hvilket er den højeste temperatur i landet i vejrmålingernes mere end 100-årige historie.

Sydafrika hårdt ramt
I Sydafrika, hvor der i forvejen er varmt, har klimaforandringerne også sat deres markante fingeraftryk. 2005 har således været det varmeste år nogensinde, hvilket er gået hårdt ud over landmændene og vinproducenterne, der jo skal bruge masser af vand til at vande markerne med.
Klimaforandringerne er ikke længere en fjern fremtidsvision, men et problem, der er kommet for at blive. Derfor har meteorologer, politikere, landbrugsspecialister og folk fra vinbranchen ifølge WeinReporter nu stukket hovederne sammen ved en national klimakonference i den sydafrikanske provins Gauteng for at finde ud af, hvordan man kan komme problemerne til livs.

Nye druesorter og bedre kølemuligheder
Under konferencen blev det fremført, at der må drastiske omlægninger til inden for landbruget i Sydafrika, hvis man skal kunne tilpasse sig de stadig varmere og mere tørre forhold.
Bønderne må lægge deres drift om fra dyrkning af marker til fx kvægavl. Og når det gælder vindyrkning, skal der skabes bedre vandingssystemer og kølemuligheder for transporten af druer.
Man må også undersøge mulighederne for at anlægge vinmarker i de køligere bjergegne, og så må vinproducenterne lægge hovederne i blød og tænke over, hvilke druesorter, der vil egne sig til fremtidens klima.
...............
>30/06
...............
En vinsmagning for liebhavere
For nylig afholdt det amerikanske vinfirma Acker Merrall & Condit en vinsmagning, "Top 100+ Wines of the Century", der så afgjort kun var for folk med en velspækket tegnedreng.
Hver af de 35 deltagere havde lagt 16.500 dollars (cirka 105.200 dkr.) på bordet for det tre dage lange arrangement. Men de fik da også noget for pengene. Smagningen, der foregik i tre forskellige gourmetrestauranter i New York, omfattede nemlig 100 af verdens mest berømte vine til en gennemsnitspris af 2000 dollars (cirka 12.752 dkr.).
Château Pétrus fra 1950’erne og Rousseau Chambertin fra 1920’erne var blandt de luksusvine, der ifølge Decanter måtte lade livet ved den celebre smagning. Og så var der Domaine de la Romanée Conti i årgangene 1923, 1937 og 1945 – den sidste en årgang, som der kun er fremstillet 604 flasker af. En enkelt flaske koster omkring 15.000 dollars (cirka 95.637 dkr.).
Selv om deltagerne kun blev trakteret med en sjat af hver vin, blev der i alt åbnet vine for 400.000 dollars (cirka 2,6 millioner dkr.). En del af de gamle vine var dog ifølge arrangøren faldet for aldersgrænsen.
...............

.............
John Cleese: Find din egen smag og lad ingen fortælle dig, hvad du bør kunne lide. Folk har forskellig smag, og det må vi respektere.
    Basil i vinland
    John Cleese elsker vin, så det var oplagt for den amerikanske kabelkanal Food Network at få Basil fra "Halløj i Badehotellet" og alle de andre film til at lave en udsendelse om vin.
    Den 10. december bliver filmen vist på DR2, men allerede nu kan den købes på en DVD, så man kan have den stående og nyde den igen og igen.
    John Cleeses udgangspunkt er, at han er meget interesseret i vin, men ved meget lidt om vin, og på den anden side er han også træt af alle eksperterne, der bestemmer, hvad der smager godt.
    Med filmen vil han prøve at aflive myterne og det overdrevne nørderi, der gør vin til noget skræmmende for almindelige mennesker.

    En oplagt julegave
    I filmen smager Cleese på vinene fra Santa Barbara-området i Californien, hvor han bor. Han snakker med fagfolk, og han indbyder vennerne til nogle sjove tester.
    Det er en både seriøs og underholdende film med mange gode forbrugertips, gennemgang af druesorter, hvordan man opbevarer vin, hvordan man får mest vin for pengene osv.
    DVD’en er en oplagt julegave til familie og venner – både til dem, der går op i vin, og til dem, der endnu ikke gør det. Det kunne også være en idé at lade den ledsage julens mange firmagaver.
    Filmen ”John Cleese’s Wine for the Confused” er med danske undertekster. Den kan købes hos boghandlere samt i Fona, Bilka, Stereo Studio og TP Musik.
................
>33
................
Øget konkurrence fra naboen
Ifølge Just Drinks mærker de australske vinfirmaer en øget konkurrence fra nabolandet New Zealand. Alene i september måned steg Australiens import af newzealandsk vin med 16% sammenlignet med samme måned sidste år.
Væksten gjaldt især aftappede hvidvine, og det er ikke så mærkeligt. Med et klima, der er køligere end i Australien, har New Zealand mulighed for at lave friske og aromatiske hvidvine, der tiltrækker et større og større publikum.
Især laver newzealænderne nogle glimrende vine på Sauvignon Blanc og Pinot Noir, to druesorter, som er meget velegnede til et køligere klima.
...............
    En rund boksvin
    Hvorfor skal en boksvin være firkantet? Den kan da lige så godt være cylindrisk. Det mener i hvert fald Dominique Lafon fra Domaine des Comtes Lafon i Bourgogne. I samarbejde med to amerikanere, sommelieren Daniel Johnnes og kokken Daniel Boulud, har han lanceret en sådan boks med en hvid Macôn-Villages. Dens navn er Dtour – fordi de tre herrer alle har et fornavn, der begynder med D.
    Boksen består af et paprør med den sædvanlige sammenklappelige pose indeni, og selv om røret ikke fylder ret meget mere end en normal vinflaske, så rummer posen 3 liter.
    Røret kan både stå op og ligge ned, mens vinen tappes fra den lille hane.
...............
Røgede druer
Ifølge nyhedstjenesten ABC News har australske vinbønder et problem med røg fra de brande, der af og til tændes for at renovere arealer med buske og græs.
Blandt andet har den været gal i regionerne Manjimup og Pemberton i South Western Australia, og i hele landet har der igennem de sidste par år været skader for 7 millioner AUS dollars (over 30 mio dkr.).
Det australske landbrugsministerium er nu gået i arbejde for at isolere de kemiske stoffer, der forårsager skaderne. Når man ved, hvornår i deres vækstcyklus, druerne kan blive skadede, kan man bedre tilrettelægge afbrændingen.
................
44-43/07
...............
Ballade i Margaux
Margaux-appellationen har i de sidste tyve år været under revision. Når afgørelsen foreligger om et års tid eller to, vil den ifølge Decanter komme til at berøre en række af kommunens châteauer. Nogle vil få hævet deres appellation, men en række slotte vil blive deklassificeret til Haut Médoc – blandt andet Château Siran og Château Prieuré Lichine.
Udsigten til en lavere appellation har vakt harme blandt slotsejerne, der har indsendt flere hundrede klager til foreningen af vinproducenter i Bordeaux. Klagerne er røget videre til blandt andet INAO, der har en finger med i spillet, når det gælder den nye version af appellationen.

Boom af nye vinhuse i Sydafrika
Vinhusene i Sydafrika formerer sig med lynets hast. I løbet af det sidste år har et nyt vinhus slået dørene op hver femte dag.
Det drejer sig frem for alt om små familiedrevne vinhuse med en produktion på mindre end 100 ton druer om året.
Oplysningerne fremgår af den nyligt udkomne 2006-udgave af John Platter Guide.
Med alle de nye vinhuse, har guidens fjorten mand store smagepanel ifølge Just Drinks været på lidt af en opgave i år. Den har nemlig skullet smage sig gennem hele 5400 forskellige vine.
............... ...............
>43/06

................
Systembolaget på glatis
Ifølge en ny rapport fra Sieps, det svenske institut for europæiske studier, opfører Systembolaget sig temmelig selvmodsigende.
Den svenske regering hævder, at den gerne vil bevare monopolet af hensyn til folkesundheden. Men det harmonerer ikke rigtig med, at der åbnes stadig flere selvbetjeningsbutikker, og at åbningstiderne hele tiden forlænges. Og så overvejer svenskerne oven i købet at sætte alkoholskatten ned, hvilket vil lokke endnu flere kunder til butikkerne.
Ifølge Sieps tyder noget på, at det er gylden mammon og ikke folkesundheden, der vejer tungest på vægtskålen, og instituttet advarer svenskerne om, at de risikerer, at komme i EU-domstolens søgelys.

Bestikkelses-sager i fuld gang
Vi har tidligere i VinAvisen skrevet om de mange bestikkelsessager, der har ramt Systembolaget. Hele 77 af monopolets butikschefer er under anklage for at have modtaget bestikkelse af diverse vinfirmaer for til gengæld at gøre en ekstra indsats for at sælge firmaernes produkter.
Den første af i alt seks retssager er nu gået i gang. De anklagede er to ansatte fra vinfirmaet Vin Trägardh, der skal have betalt 900.000 skr. (cirka 700.000 dkr.) til i alt atten af Systembolagets butikschefer.
...............
    Satellitstyret vinturisme
    Flere og flere får en vejviser i bilen, der – styret af GPS-satellitter (Global Positioning System) – viser på en lille skærm, hvor man er, og fortæller, hvilken vej man skal køre for at nå målet.
    Nu er systemet også kommet til vinland. I Sydafrika kan man foretage en vinrejse, hvor den såkaldte Smart Guide via skærm og højttaler leder én ud af Cape Town og undervejs fortæller, hvad man ser, og hvor man kan stoppe for besøg på vingårde.
    Stemmen lyder præcis, når man passerer den enkelte seværdighed, og den frister også til at køre ad små veje for at opleve noget interessant.
    Det eneste problem er vel egentlig, at man ikke kan stille spørgsmål til guiden. Men gider man ikke høre på snakken, slukker man bare for ham eller hende (eller Anders And-stemmen, hvis det er den, man har valgt). Det er sværere at slukke de sædvanlige guider på vinrejser ...
...............
33-52
.............

................
    En vinmager, der ikke kom
    Det er altid interessant, når dygtige vinmagere besøger Danmark og fortæller, hvordan de laver deres vine. Som regel har de nyt og spændende at fortælle – og om ikke andet kan man jo altid spørge dem, hvorfor de ikke allerede er gået over til skruelåg.
    I tirsdags skulle vi hos Laudrup Vinimport have mødt vinmageren Mano Muga fra den gamle familiebodega Muga i Rioja, grundlagt i 1932. Men desværre havde Mano Muga fået næseblod og forbud af sin læge mod at flyve, og i stedet kom en sympatisk marketingmand, David de La Fuente. Han holdt sin salgstale, og frem for alt havde han medbragt en interessant film om bodegaens arbejde med vinen.
    Vi smagte i alt otte vine, nogle af dem i flere årgange, og det er glimrende vine – hvilket fremgår af vore smagenotater og stjerner længere nede.
    Men lad os hellere hente et par billeder fra filmen ...

    210 tanke og 14.000 fade
    De fire Muga-brødre lægger vægt på arbejdet med fadlagring, og det gør de godt. Smagen af eg er fint integreret i vinene.
    Så vigtigt er arbejdet – og så stor er Muga – at bodegaen har fem fastansatte bødkere, der ikke bestiller andet end at lave de mange fade og de store tanke, der hos Muga ikke er af rustfrit stål men af træ.
    På det øverste billede ses nogle få af de i alt 210 store tanke, der hver rummer 16.000 liter, samt nogle af de 14.000 barriques. Og på billedet nedenunder ses, hvordan en stor tank samles af planker, tildannet af eg, der i dette tilfælde kommer fra Cuba.
    Muga køber selv egetræet til fadene i Frankrig og USA og lagrer det udendørs i store stabler.
...............................

................
    50.000 æggehvider om året
    Muga er i det hele taget en traditionel bodega. Det gælder også klaringen af vinen. Som på de store slotte i Bordeaux bruges hertil æggehvide – ligesom vi andre kan bruge æggehvide, når vi vil klare en hønsekødsuppe.
    De piskede æggehvider synker ned igennem vinen og tager selv de mindste urenheder med.
    I alt bruger Muga 50.000 æggehvider om året – og blommerne går naturligvis til fremstillingen af bagværk.

    Et Storm P.-apparat
    På filmen blev vist – hvad vi ikke før har set – hvordan man skiller hviden fra blommerne. Det sker i et særligt Storm P.-apparat med to tagrende-formede skinner.
    Æggene bliver knækket i den ene ende af den øverste skinne, der har en bund med små huller. Gennem hullerne driver hviderne ned og lander i en anden tagrende, hvorfra de drypper ned i skålen til venstre på billedet.
    Blommerne kan ikke komme igennem de små huller, så de glider af sted i den øverst skinne og falder ned i den anden skål til højre på billedet. Ganske smart, når man skal knække 50.000 æg.
...............
43-46
...............
Undersøgelse af alkohol og hjerteproblemer
Folk, der lider af atrieflimren, en form for uregelmæssig hjerterytme, har en risiko for at få slagtilfælde.
Nu har en ny undersøgelse på Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, vist, at der er en sammenhæng mellem udviklingen af atrieflimren og den mængde alkohol, man indtager.
I spidsen for undersøgelsen, der omfattede 16.415 forsøgspersoner mellem 20 og 49 år, stod Kenneth Mukamal – en læge, der tidligere har bevist, at man ved at drikke vin efter et slagtilfælde højst sandsynlig kan forebygge et nyt. Med i forskerteamet var også danskeren Morten Grønbæk, der er kendt for sin forskning inden for vin og helbred.

To-tre glas om dagen er okay
Forsøgspersonerne gjorde rede for deres drikkevaner og øvrige livsstilsmønstre, og i løbet af den årrække, undersøgelsen stod på, blev de underkastet tre hjerteundersøgelser.
Ifølge WineSpectator viste det endelige resultat, at kvinder og mænd, der drikker mere end 35 genstande om ugen, har hele 45% større risiko for at udvikle atrieflimren end afholdsfolk og moderat drikkende. To-tre glas om dagen er altså okay.
...............
15/06
.
.




.
..
.........
    Man ser ikke skruegængerne
    Det franske firma Alcan, der fremstiller den meget anvendte skruekapsel Stelvin, er kommet med en ny kapsel, Stelvin Lux+, der på fornem vis skjuler, at der er tale om en skruekapsel. Kapslen er helt glat, så man ikke ser skruegængerne.
    Blandt andet er Château d’Agassac i Bordeaux gået over til den nye kapsel, der – som det fremgår af billedet til venstre – ser flottere ud end den traditionelle korkprop-kapsel. Også Château Vieux Larmande i Saint-Émilion er gået over til kapslen, og flere slotte følger sikkert efter. På New Zealand, hvor 90% af alle flasker har skruelåg, er den nye kapsel naturligvis straks taget i brug.
    Kapslen koster 30-40% mere end den almindelige Stelvin-kapsel, men pengene er sikkert godt givet ud, når man vil sælge dyrere vine uden risiko for propsyge og iltning.
    Kapslen ser faktisk så flot og klassisk ud, at nogle har forsøgt at trække flaskerne op med en proptrækker.
...............
    Ny bog om Sydamerikas vine
    Monty Waldins bog "Vinene fra Sydamerika" (Lindhardt og Ringhof, 272 sider, 249 kr.) er en virkelig grundig bog. Det er ikke en bog, man hygger sig med i lænestolen. Og det er ikke en bog om den spændende kulturhistorie bag vinene i Chile, Argentina, Uruguay, Bolivia, Brasilien, Peru og Venezuela. Men det er en bog med alle de faktuelle oplysninger, man overhovedet kan ønske sig. Her er alt om druesorter, regioner, distrikter og ikke mindst markante producenter. Et opslagsværk, som man er glad for at have ved hånden.
    Bogen er oversat og bearbejdet af Jørgen Mønster Pedersen. Den er sat med en tyndbenet grotesk-skrift, som vanskeliggør læsningen, og illustreret med en masse farvebilleder, hvoraf flere ikke har ret meget med vin at gøre.
............
>12
Små bogstaver og en høj pris
I Chicago ligger der en restaurant ved navn "reserve". Restaurantens navn staves med små bogstaver, hvilket efter sigende skulle være yderst trendy. Så lad os følge moden ...
på restaurant reserve kan man ifølge winespectator få en drink, der kaldes "reserve ruby red", og som består af dom pérignon rosé champagne med grey goose l’orange vodka, granatæble- og appelsinjuice samt en likør med det hypnotiske navn hpnotiq – det er åbenbart også trendy at smide overflødige bogstaver væk.
drinkens pris er såmænd kun 950 dollars (6000 kr.), men så er glasset til gengæld også pyntet med en 1 karats rubin.
redaktionen af winespectator vil ikke holde sig tilbage. den overvejer at lave en cocktail af kostbar champagne med hvide trøfler og kobebøf – samt nøglerne til en sportsvogn.
.............
--....
    Den danske vinbranche

      * Vi siger tillykke til Gitte Hindholm, der nu på onsdag d. 16. november fylder 60 år. Gitte Hindholm er en af landets mest aktive vinapostle – hun har i snart mange år ligget vandret i luften med sin konsulentvirksomhed og sine artikler, foredrag, smagninger og andre vinøse aktiviteter. Mere om hendes meritter kan naturligvis læses i Vinbranchens Blå Bog.
      Som en mindre kærkommen fødselsdagsgave har B.T.'s redaktion meddelt Gitte Hindholm og hendes mand, Svend Erik Olsen, at de skal ophøre med deres meget professionelle vinartikler i avisen. Pr. 1. januar overtages hvervet af sommelieren Tim Vollerslev.
      Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen har stået for vinen i B.T. i syv år – hvilket i branchen nærmest betragtes som en menneskealder. De finder nok hurtigt noget andet at rive i.
      Gitte Hindholm er bortrejst på fødselsdagen, der fejres i Paris.
    ...........--....
    * Strandgården i Helsingør har overtaget agenturerne for Sella&Mosca på Sardinien, Casa Lapostolle i Chile og René Barbier i Spanien.

    ...........--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...............
35-46
...............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........
..
    Erik Riollot (f. 1950) har nærmest fået vinen ind med modermælken, idet han er født og opvokset i Bordeaux i en vinproducerende familie.
    Med en god portion vinøs viden i bagagen rejste han i 1970 til Danmark for at søge nye udfordringer.
    I første omgang blev det til et job hos Skjold Burne Vinhandel, hvorefter turen gik videre til vinfirmaet Bestle. Og så følte Erik Riollot ellers, at vingerne kunne bære til at slå sig ned som selvstændig.
    I dag driver han Alfa1 Vinimport på fjortende år – en forretning, der har 180 forskellige vine at byde på. Hovedvægten har lige siden begyndelsen ligget på fransk kvalitetsvin, hvoraf flere af flaskerne stammer fra mindre kendte vinområder og producenter.
    Erik Riollot har i det hele taget gjort en stor indsats for udbredelsen af fransk vin på dansk jord – en indsats, som han i 2004 modtog den franske orden Chevalier de l’Ordre du Mérite Agricole for.
    Vine fra både Italien, Spanien, Chile og Australien blander sig dog mellem alle de franske, ligesom olivenolie og andre lækkerier har fået en plads på hylderne.
    Kunderne omfatter såvel restauranter som supermarkeder og flyselskaber.
    Når Erik Riollot ikke har travlt i vinforretningen, svinger han armen på badmintonbanen eller bruger den til at røre rundt i gryderne, når der skal kreeres lækker mad i køkkenet.
    Adresse: Alfa1 Vinimport ApS, Banemarksvej 50 G, 2605 Brøndby, tlf.: 43 44 75 44, fax : 43 44 17 44, e-mail: erri@alfa1vinimport.dk, www.alfa1vinimport.dk.
.........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
................................
51-01/06
...............
    Ugens vinøse billede
    Jakob Holm fra Vivild Vinimport var i sidste måned på besøg i Chiles Casablanca-dal – den kølige dal, hvor de grønne druer til landets fornemme hvidvine gror.
    Jakob Holm får sine vine fra vingården Casas del Bosque, der ligger på højde med hovedstaden Santiago, men næsten helt ude ved Stillehavet. Her kan der godt være køligt, og i de laveste områder er der fare for nattefrost under vinstokkenes knopsætning i det tidlige forår, i september-oktober.
    En temperatur under frysepunktet i blot en halv time vil totalt kunne ødelægge druerne. Vandet i de små knoppers celler fryser til is, cellevæggene brister, og knopperne ser ud, som om de er blevet brændt.
    Men heldigvis har vinbønderne visse metoder til at undgå det, og et par af dem har Casas del Bosque taget i brug. Dels sætter de oliebrændere op rundt om på markerne, dels har de rejst nogle store ventilatorer, der kan sprede tågen og bringe luftmasserne i bevægelse.
    De "omvendte møller" larmer ganske som en helikopter, men de hjælper. For få uger siden ødelagde frost cirka 30% af druerne i Casablanca-dalen, men hvor der var ventilatorer, gik det ikke nær så galt. Hos Casas del Bosque mistede man "kun" 7%.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

................
34-33/06

................
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der nedenstående 27, som fik mere end to stjerner, og hele 17, som fik fem stjerner - næsten halvdelen af de smagte vine. I alt 123 stjerner. En flot høst! En enkelt flaske havde propsmag i middelsvær grad.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Smagningen af vine fra Bodegas Muga


Muga, Reserva, Rioja, Spanien 2001
98 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
En rigtig Rioja-rødvin i fin balance og i den klassiske stil. Den har en dejlig duft og en blød og lækker frugtsmag med integreret eg.


Muga, Reserva Selección Especial, Rioja, Spanien 2000 og 2001
149,50 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Især 2001-årgangen er en fantastisk lækker rødvin, blød og indtagende og fornem til mad – eller som meditations-vin. Men 2000-årgangen er nu heller ikke at foragte.


Muga Prado Enea, Rioja, Spanien 1996
199,50 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Klassisk Rioja-rødvin med flot duft med toner af vanille og en smag med dejlig moden frugt og bløde tanniner. Den er ni år gammel og har udviklet sig fint. Vi smagte også 1998-årgangen, der endnu ikke er til salg. Den er faktisk en lille tak endnu bedre.


Torre Muga, Reserva, Rioja, Spanien 2000 og 2001
290 og 320 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Især den dyre 2001-årgang er en stor og vidunderlig rødvin, blød, kompleks. De 30 kr. ekstra er godt givet ud i forhold til 2000-årgangen – der nu heller ikke er at foragte.


Muga, Rosé, Rioja, Spanien 2004
62 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Glimrende fadlagret rosé på Garnacha, Viura og Tempranillo. Den har en flot duft og en god frisk og lidt fed smag med fin druesødme.


Muga, Blanco, Rioja, Spanien 2004
71 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
God hvidvin på druerne Viura og Malvasia (10%). Den har en krydret frisk duft og en god frugtsmag med pænt integreret fad.




Mousserende vin


Didier Corillon, Tradition, Clairette de Die, Frankrig
75 kr. ved 6 flasker, Vinmand
Omkring den franske by Die laver man mousserende hvidvin efter en ældgammel metode, der ved hjælp af kulde bevarer sukker i vinen til eftergæringen i flaskerne. I dette tilfælde er resultatet blevet en interessant og ret lækker boblevin med en parfumeret duft og frisk og sødlig smag af Muskat-druen. Rent slik. Naturligvis ikke en champagne, men noget helt andet. Kvaliteten er i overensstemmelse med prisen.




Hvidvine


La Cabotte, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
60 kr., Ranimex
Denne hvidvin kunne vi virkelig godt lide. Den har en fin duft med citrustoner og en lidt fed, blød, ret tør og læskende smag uden kanter. Glimrende til lettere fiske- og kødretter. Så god en vin burde have skruelåg og ikke en væmmelig plasticprop.


Mt. Difficulty, Pinot Gris, Central Otago, New Zealand 2004
149,50 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Newzealænderne gjorde det kloge, at de startede med at sætte skruelåg på deres dyreste vine – for at demonstrere, at skruelåg ikke har noget med billig vin at gøre. Her er en af de dyre. Og dejlige. En herlig hvidvin med en fin duft og en smag, der har bevaret sin originale friske frugt og de mange spændende facetter – fordi flasken har skruelåg.


Gérard Bertrand, Classic, Muscat Sec, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2004
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Meget dejlig hvidvin med frisk frugt og en spændende, helt anderledes smag med lime og Muscat-druens fine aroma. Prisen er yderst rimelig.


West Cape Howe, Unwooded Chardonnay, Western Australia 2004
99 kr., Vesterstrøm Vine
En hvidvin på druen Chardonnay. Den har ikke ligget på fad og fremtræder med en dejlig duft og en aromatisk, mineralsk og frisk smag.


Maculan, Pino & Toi, Veneto IGT, Italien 2004
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En ret let og liflig hvidvin med blød, frisk frugt. Faktisk en rigtig rar vin til en vel høj pris. Velegnet til en frokost eller en ikke for kraftigt smagende fiskeret.




Rosévin


Domaine Michel-Andreotti, Rosé, Bourgogne, Frankrig 2004
75 kr., Ranimex
Pæn og enkel rosé med god frugt og en let sødme.




Rødvine


Annunziata, Barbera d’Alba, Italien 2003
99 kr., Fionia Vin
Dejlig rødvin på den gode Barbera-drue med inviterende duft og en blød og frugtagtig smag med sødme. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Viu Manent, Reserva, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2002
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En bombe af en rødvin med flot duft og en smag fuld af sol og solbær, krydderi, mineraler. Den skal have en meget kraftig ret.


Campo del Gatto, Barbera d’Alba, Italien 2003
149 kr., Fionia Vin
Den smager virkelig godt, denne rødvin. Dejlig duft og en smag, der breder sig i munden med frugt og saft, krydderi og sødme. Gem den gerne et par år endnu.


Cascina Cucco, Cerrati, Barolo, Italien 2001
138,90 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin er kun én af de i alt 18 vine, som Carlo Merolli sælger i et sæt til 2500 kr. – en pris, som vi her har divideret med 18. Denne enkeltmarks-vin er virkelig flot. Den har en vidunderlig duft og en meget harmonisk smag med blød frugt og tilpas syre og garvesyre. Fremragende til mad. Men gem den hellere fire-fem år endnu.


Edwards, Cabernet Sauvignon, Margaret River, Australien 2003
225 kr., Vesterstrøm Vine
Flot rødvin med en dybrød farve, en herlig duft og en ren og krydret druesmag. Lad den gerne ligge nogle år. Og hvis den drikkes nu, så plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Château d’Anglès, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2002
60 kr., Ranimex
En rigtig rar rødvin, som mange vil kunne lide på grund af dens gode duft og krydrede, frugtagtige og let sødlige smag.


Innocent Bystander, Shiraz / Viognier, Victoria, Australien 2004
89 kr., Fionia Vin
Interessant rødvin, lavet på den blå drue Shiraz og den grønne Viognier – den samme blanding, man benytter i Rhône-dalens Côte Rôtie, hvis vine er et stort forbillede for oversøiske vinmagere. Vinen her er overordentlig dejlig med en flot duft og en bred smag med frugt og fylde og mange facetter. Og så har den skruelåg.


Gran Mauro, Primitivo del Salento IGT, Italien 2002
59,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Der er nødder i denne rødvin. Og tobak. Og chokolade. Det er en sjældent blød og lækker Primitivo. Lidt af et kup til prisen.


Los Arbolitos, J. & F. Lurton, Merlot, Central Valley, Chile 2004
129,75 kr. for 3 liter i boks, Danish Wine Cellars
De to franske brødre og "rejsende vinmagere", Jacques og François Lurton, har lavet denne rødvin, der i forhold til den lave pris er af absolut pæn kvalitet, blød, saftig og venlig. En vin til når man er mange.


Casa Girelli, Virtuoso, Syrah, Sicilien, Italien 2002
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Meget blød og venlig rødvin, der er overordentlig nem at drikke.


Richland, Merlot, Australien 2004
60 kr., U&Wine
Denne rødvin har skruelåg og har derfor bevaret sin fine krydrede frugt både i duft og smag. Der er interessante toner af eukalyptus – måske har der stået en række træer ved marken? Flasken har skruelåg


120, Cabernet Sauvignon, Santa Rita, Central Valley, Chile 2004
43 kr. ved 3 flasker i karton, Amka
Denne rødvin sælges i denne tid med tre flasker i en karton, der yderligere indeholder enten en meget smart tjenerproptrækker eller to drypstop (vi foretrækker ubetinget proptrækkeren). Vinen har en god duft og en ret enkel smag i overensstemmelse med prisen.


Vigneti Brunate, Barolo, Italien1992
85 kr., Italian Wines
Tretten år gammel rødvin med moden duft og smag. Men den skal i hvert fald ikke ligge længere.




Sød vin


Divin de Noix, Apéritif, Frankrig
125 kr., Vinmand
Dette er en traditionel fransk mistelle, lavet af vin, koncentreret vinmost, alkohol og – i dette tilfælde – friske nødder. Apéritif-vinen, der er fadlagret, har en markant smag af valnødder og en sødme, der gerne ville have haft selskab af lidt syre.



.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Itynera, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2002 (prisen er ved 3 flasker)Rødvin66,65 kr. (v3)H.J. Hansen
.
Ekstra Bladet
Les Tourelles de Longueville, Pauillac, Frankrig 2001 (prisen er ved 6 flasker)Rødvin159 kr. (v6)SuperBrugsen, Hørsholm
Canubi, Marchesi di Barolo, Italien 2000Rødvin200 kr.H.J. Hansen, Vinspecialisten
.
ErhvervsBladet
Tommasi, Ripasso, Valpolicella Classico Superiore, Italien 2003Rødvin139 kr.Kjær & Sommerfeldt
Quintus, Ripasso, Valpolicella, Italien 2003Rødvin39 kr.SuperBrugsen
.
Frederiksborg Amts Avis
Bailly-Lapierre, Blanc de Noire, Crémant de Bourgogne, FrankrigMousserende89,95 kr.Philipson Wine
Trumpeter, Malbec / Syrah, Argentina 2003 (prisen er ved 12 flasker)Rødvin49,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Information
Oro, Falesco IGT, Italien 2003Rødvin99,95 kr.Gobi Vin
.
Nordjyske Stiftstidende
Lindemans, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Australien 2004 (3 liter i boks - tilbud i uge 46)Rødvin99 kr.Føtex
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.