Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 02, 2006





Vin-aktuelt i uge 2
9. januar - 15. januar 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 1
VinAvisen uge 52
VinAvisen uge 51
...............


.............
Den franske regering har en plan
Det seneste år har været et overmåde hårdt år for de franske vinproducenter – priserne på fransk vin er dalet drastisk, og andre vinlande har gnavet sig yderligere ind på markedsandelene, når det gælder eksporten.
Den franske premierminister, Dominique de Villepin, har offentliggjort en storstilet redningsplan for, hvordan eksportmarkederne kan generobres. Desuden har han lovet vinproducenterne, at regeringen vil bede EU om flere penge til destillering af Frankrigs kolossale vinsø.

Gyldne løfter er ikke nok
Men de franske vinproducenter er trætte af gyldne løfter fra politikerne – de vil se facts på bordet, og det kan ikke gå hurtigt nok.
Desuden synes de ifølge fagbladet Beverage, at regeringen skulle tage at lytte til deres bud på, hvad der skal til for at redde den katastrofale situation. De kunne blandt andet godt tænke sig, at man satte en fast minimumspris på fransk vin, og at vinhusene i en given periode slap for at betale skat.
Desuden burde der en gang for alle gøres op med den støvede AOC-klassifikation – den gør alligevel hverken til eller fra, når det gælder salg.

Flere demonstrationer på vej
Sikkert er det, at demonstrationerne ikke ophører, før der er markante tegn på, at vinskuden atter er på ret køl. Allerede nu er vinproducenterne i gang med at planlægge en større demonstration i Frankrigs største vinregion, Languedoc-Roussillon. Den skal løbe af stabelen i slutningen af januar i Narbonne – der, hvor en lignende demonstration sidste år endte i slagsmål, molotovcocktails og tåregas.
Den militante gruppe af vinbønder, CRAV, der gennem de senere år har stået for nogle af de mest voldsomme protestmarcher, får også stadig flere medlemmer.

De blæser højt og flot
Bordeauxs vinbønder blæser højt og flot på opfordringerne til – mod erstatning – at nedlægge vinmarker for at komme vinsøen til livs. Erstatningen, der kommer fra EU, lyder på 4600 euro pr. hektar (34.000 dkr.).
Ifølge Just Drinks har kun 550 bønder ud af de i alt 11.000 i regionen benyttet sig af det statsstøttede program. Det vil sige, at kun 1800 ud af Bordeauxs 123.000 hektar vinmarker er blevet nedlagt. Målet var 10.000 hektar.
Kun 5% af bønderne var altså med på ideen – og mindre end 1,5% af det beplantede areal blev nedlagt.
Bønderne er bange for, at prisen på deres jord vil falde, når der ikke dyrkes vin på den, og de synes også, at EU-erstatningen pr. hektar er for lav.
.............

.............
På etiketten ses et fotografi af Nathaniel de Rothschild på baggrund af et udsnit af købsdokumentet fra den 11. maj 1853.
    Ingen kunstner på årets Mouton-etiket
    Hvert år siden 1945 har Château Mouton Rothschild i Bordeaux ladet en berømt kunstner dekorere etiketten til slottets vin. Det har blandt andet været kunstnere som Dali, Miró, Braque, Chagall, Picasso, Warhol og danskeren Per Kirkeby.
    I år – med 2003-årgangen – fraviger baronesse Philippine traditionen og sætter i stedet sin tipoldefar på etiketten. I 2003 var det nemlig 150 år siden, at det berømte slot kom ind i familien, da Nathaniel de Rothschild (1812-70) købte ejendommen i 1853.

    Butikken med det røde skilt
    Nathaniel – eller Nathan, som han oprindelig hed – var "den britiske søn". Han og hans fire brødre var sønner af den jødiske købmand Amschel Mayer i Frankfurts ghetto.
    Faderen solgte lidt af hvert – øl og tobak, søm, sukker og kaninskind. Men tillige lånte han penge ud til de lokale. Uden for huset hang et rødt skilt – das rote Schild – og på et vist tidspunkt tog familien navn efter skiltet: Rothschild.
    De fem brødre grundlagde en verdensomspændende bank med hovedsæder i Wien, London, Paris og Napoli. De lånte penge ud til prinser og fyrster, og som tak ophøjede østrigerne dem i 1818 i adelsstanden.
.............
Frygter konkurrence fra nye medlemslande
Udvidelsen af EU til i alt 25 medlemslande har mange fordele. Men der er også en bagside af medaljen, mener foreningen af italienske ønologer. De frygter for fremtiden på den europæiske vinscene.
De tre baltiske lande, der er kommet ind i EU-varmen, har tilsammen kun 8 millioner indbyggere, og de drikker vin. Men i de øvrige nye medlemslande, der har i alt 67 millioner indbyggere, drikkes der ikke ret meget vin. Dertil er økonomien for dårlig.
Til gengæld producerer samtlige lande vin i lange baner, og de har da også alle bedt EU om øgede kvotaer til anlæggelse af vinmarker.
Alt i alt betyder det, at yderligere flere millioner hektoliter vin vil strømme fra EU i de kommende år. Italienerne er derfor bange for den skærpede konkurrence – ikke mindst fordi arbejdskraften er billigere i Østeuropa, hvilket smitter af på vinenes pris.
Ifølge formanden for foreningen af italienske ønologer, Giuseppe Martelli, skal de italienske vinproducenter stramme sig an, hvis de skal kunne hamle op med den øgede konkurrence – især når det gælder vine i det kvalitets- og prismæssige mellemleje.
Ofte lever de italienske kvalitetsvine ikke op til forventninger. Friskheden er gået fløjten – især i hvidvinene, der skal drikkes unge. Det skyldes blandt andet, at der som regel ikke er angivet nogen årgang på etiketten, og så man ikke kan vide, hvor gammel vinen er. Dette er ifølge Martelli en stor fejl.
.............
Voldsomme oversvømmelser i Napa
I nytårsdagene skyllede vandmasserne ind over Napa Valley, da kraftige regnskyl fik floden i dalen til at gå over sine bredder. Vinmarkerne blev dækket af op til 2 meter vand, og produktionsudstyr blev ødelagt. Man regner med, at de samlede skader beløber sig til op mod 100 millioner dollars (over 600 millioner dkr.).
Floden har ifølge Just Drinks ført al mulig skidt og møg med sig, så der venter også et større oprydningsarbejde.
Men det kunne være gået meget værre. Årets vinhøst var heldigvis kommet vel i hus, før vandmasserne kom væltende. Desuden sover vinstokkene om vinteren og kan derfor tåle at være oversvømmet i op til et par uger.
.............

............
Vingården L’Ormarins ligger i et storslået landskab. Den fik sit navn i 1694 af den franske huguenot Jean Roi, der opkaldte den efter sin hjemby, Lourmarins i Provence.
    Ilden hærger i Sydafrika
    Tirsdag nat opstod der en voldsom ildebrand i Franschhoek Valley i Sydafrikas Cape-provins – en dal, der blandt andet er kendt for sine mange vinhuse.
    Den knastørre vegetation i området har fået ilden til at brede sig med lynets hast. Der er allerede brændt 9000 hektar, og brandfolkene kæmper en endeløs kamp, mens flammerne slikker op ad vinmarkerne.
    Ilden er ifølge den sydafrikanske avis The Independent blandt andet tæt på tre af dalens førende vinhuse, L'Ormarins, Môreson og Bellingham.

    Franskmændenes dal
    Der har været dyrket vin i Franschhoek-dalen lige siden 1600-tallet. De første vinproducenter var franske huguenotter, der var flygtet fra deres hjemland, hvor de blev forfulgt af katolikkerne. Og det var dem, der gav dalen navn – Franschhoek betyder "det franske hjørne" på afrikaans.
    Ofte er det efterkommere af de gamle huguenotter, der ejer vinhusene, hvoraf mange har franskklingende navne.
    Vinene fra Franschhoek spænder over en bred palet, da udfaldet er vidt forskelligt alt efter, om druerne dyrkes på de høje bjergskråninger eller nede i dalens dyb langs floden. Men samtlige vine har ry for at være af en meget høj kvalitet.
.............
Stor fremgang for israelsk eksport
Midt i disse for Israel så kaotiske tider har landets vinproducenter, der tilsammen producerer omkring 35 millioner flasker om året, i det mindste noget at glæde sig over. Det går nemlig forrygende med eksporten af vin. Ifølge Just Drinks steg den i løbet af sidste år med hele 45% til 9,1 millioner dollars (cirka 56 millioner dkr.).
Frankrig, Storbritannien, USA og Canada er de største aftagere af israelsk vin.
........
Skal politiet tillade champagnesabler?
En af vore læsere havde spurgt, om man skal have våbentilladelse til at bruge en champagnesabel. Vi svarede, at man ifølge en udsendelse i fjernsynet ikke behøvede en tilladelse, så længe sablen kun anvendes til formålet.
En anden læser skrev, at politiet i Odense havde fortalt ham, at sablerne regnes for slag- og stikvåben, og at der derfor kræves polititilladelse til både at sælge og bruge dem.
For at skaffe klarhed over sagen efterlyste vi kommentarer fra læsere med forbindelse til politi, domstole eller den juridiske verden, og dem har vi nu fået i rigt mål. Tak for det! Her er, hvad politiassessor Jan Freilev skrev:

Det skal være et "våben" for at kræve tilladelse
Hvis man har været i tvivl, skyldes det formentlig, at champagnesabler kan have forskellig udformning, hvilket er ganske afgørende, når spørgsmålet om såkaldt blankvåbentilladelse og eventuelt strafansvar skal bedømmes.
I korthed kan man vist forklare retstilstanden sådan: Det er forbudt uden politiets tilladelse at erhverve, besidde, bære eller anvende skarpe våben eller stikvåben, hvis klinge overstiger 12 cm – og ansvaret kan påhvile både sælger og køber.
Imidlertid er det en afgørende forudsætning for strafansvar, at der er tale om en genstand, der kan betegnes som et "våben", hvilket næppe er tilfældet, hvis sablen hverken har en skarp æg eller en spids, hvad flere champagnesabler jo ikke har.

Behandlet som husholdningsredskab
Det næste er, at selv om sablen er skarpsleben eller spids (eller begge dele), så kan forbudet og kravet om blankvåbentilladelse meget muligt undgås ved, at overdrageren og besidderen tydeligt behandler sablen som et husholdningsredskab, herunder ved at opbevare og anvende den som et sådant.
I våbenbekendtgørelsens § 14, stk. 3 er der således en regel om, at dolke og knive, hvis klinge overstiger 12 cm, uden tilladelse kan anvendes i erhverv, til husholdning eller ved jagt. Dette gælder også overdragelse.

Ikke noget med at rende rundt
De fleste kender udmærket denne undtagelsesbestemmelse, som gør det fuldkommen lovligt at sælge, købe og besidde fx store kokkeknive og lignende køkkenredskaber, som det ellers ville være strafbart at forhandle og besidde uden særlig tilladelse – hvilket selvfølgelig ville være helt uholdbart.
Imidlertid er man kun omfattet af undtagelsesbestemmelsen, hvis man tydeligt behandler kniven (eller sablen) som beskrevet i bestemmelsen – altså ikke noget med at rende rundt i byen, til fodboldkamp eller på værtshus med store kokkeknive, champagnesabler eller lignende! Det er med sikkerhed forbudt og forbundet med alvorlig straf.

Ansøgning lige til at hente
Vi siger tak til Jan Freilev for den gode forklaring. En anden læser, Michael Bo Munck fra importfirmaet Vinmand, har sendt os den formular, som skal anvendes, hvis man vil søge om en blankvåbentilladelse. Den bruger hans selv, når han sælger champagnesabler, skriver han.
Ansøgningen foreligger som en pdf-fil, der kan hentes ved at klikke her. Den er lige til at fylde ud og sende videre til det lokale politi. Tilladelsen er gratis.
..........


........
Marianne Sass Petersen i gang med at sabrere en flaske champagne.
    Den gyldne Sabels Broderskab
    Blandt de mange mails vedrørende champagnesabler fik vi også en fra Marianne Sass Petersen fra Stonevalley Gastronomic i København. Hun instruerer i sabrering og er medlem af Confréri du Sabre d´Or – Den gyldne Sabels Broderskab – der har en dansk afdeling. Hun skriver:
    – I foreningen, der har 25 års jubilæum i år, sabler vi champagne og holder nogle sjove fester i flotte omgivelser.
    Marianne Sass Petersen gav os i øvrigt et godt råd, som vi ikke tidligere har bragt: Når man vil sabrere en champagne, skal det være en vin af kvalitet i en tung flaske. Hvis man prøver med en billig Lambrusco i en tyndere flaske, risikerer man, at det går galt.
    Den gyldne Sabels Broderskab optager kun nye medlemmer efter anbefaling fra nuværende.
.............
.............
    South Australia ramt af vinsøen
    Af de seks stater i Australien er South Australia landets største vinproducent. Staten står for 60% af al australsk vin og 70% af eksporten.
    South Australia er derfor den stat, der har de største problemer med den aktuelle overproduktion af vin, og for øjeblikket ligger der alene i denne stat over en milliard liter vin, som ikke er blevet solgt.
    Samtidig er priserne på druer halveret til omkring 400 australske dollars (1850 dkr.) pr. ton, og mange druedyrker har kun lige skindet på næsen.
    Især er det gået ud over distriktet Riverland, der står for produktionen af en masse bulkvin – dvs. vin, der ikke blive tappet på flaske, men solgt i store containere.
    I februar vil den australske vinindustri ifølge ABC News holde et krisemøde med landbrugsminister Peter McGauran i Canberra.
.............
Der er gang i vinauktionerne
Når det gælder auktionshusenes indtjening på salg af vin, bærer Christie’s så afgjort førertrøjen. I 2005 tjente auktionshuset hele 42.158.972 dollars (260 millioner dkr.) på sine i alt 43 vinauktioner.
Ifølge Decanter følger Zachys dog skarpt efter med 33.835.286 dollars (209 millioner dkr.), mens Sotheby’s med sine i alt seksten auktioner og en indtjening på 29.141.728 dollars (179,8 millioner dkr.) må nøjes med en tredjeplads – trods en stigning i salget fra 2004 på hele 40%.
I alt er der på verdensplan solgt vin på auktion for 1,8 milliarder dkr.
.............
Styr på gæring, duft og smag
I olieraffinaderierne kan man styre produktionen til mindste detalje via computerteknik. Nu har en forsker fra Carnegie Mellon University i Pittsburgh i USA sat sig for at udvikle lignende computerprogrammer til brug for vinproducenter verden over.
Der forskes frem for alt i gærcellernes opførsel og i, hvordan man kan styre dem rent teknologisk, når de forvandler sukkerstoffer i vinmosten til alkohol. Det skulle blandt andet kunne få bugt med det problem, at nogle af cellerne klumper sig sammen og holder op med at omdanne sukkeret, hvorpå vinen bliver for sød.
Derudover bliver duft- og smagsstoffer fra kvalitetsvine endevendt i et særligt aroma-laboratorium, så man nøjagtigt kan finde ud af, hvordan de er sammensat rent kemisk.
Med den ny teknologi skulle en vinproducent kunne blive i stand til at fremstille et fuldstændigt ensartet produkt af samme høje kvalitet fra gang til gang. (Var der nogle, der sagde uha?).
.............
    Et apparat, der kan lugte
    En elektronisk næse, der er i stand til at spore duftstoffer i yderst små mængder, er blevet udviklet af det schweiziske firma Ionicon Analytik – et firma, der i 1998 blev grundlagt af forskere ved instituttet for ionfysik ved Leopold Franzen universitetet i Innsbruck.
    Apparatet kan spore flygtige organiske stoffer, når der blot er 5 ud af 1000 milliarder vægtenheder af dem i luften, og det vil kunne anvendes i levnedsmiddelindustrien.
    Blandt andet vil det kunne lugte, om kød har den mindste "tanke", ligesom det vil kunne anvendes i fremstillingen af vin.
............
På skiferie
med vin fra
Østrig og Schweiz

Mange danskere er netop nu på vej til Østrig og Schweiz for at drøne ned af pisterne – og for at nyde landenes gode vine. Læs her, hvordan det rent vinøst står til i de to lande.
.............
    Østrig drikker det halve selv
    I Østrig har forbrugerne et godt øje til landets egen produktion. I 2005 drak de ifølge Österreichischen Weinmarketinggesellschaft (ÖWM) 240 millioner liter vin, hvoraf 30% af al rødvinen og hele 72% af hvidvinen var fra landets egne vinmarker. Mindst hver anden flaske, der bliver langet over disken i butikkerne, er således en hjemmefødning.
    Alligevel bliver der også en god del af kagen til alle os andre, når det gælder østrigsk vin. Sidste år slog eksporten alle rekorder med 72 millioner liter vin til en værdi af 83,5 millioner euro (cirka 625 millioner dkr.), hvilket svarer til en fordobling i løbet af de sidste fem år.
    Tyskland er med 52% den største aftager af østrigsk vin. Men også Schweiz, USA, Norge, Holland, Japan og Rusland lapper vinen i sig med største fornøjelse.
    Schweiz genplanter vinmarker i lange baner
    Når det kommer til schweizerne, så har de i 2005 produceret 100 millioner liter vin, hvilket ifølge Bundesamt für Landwirtschaft (BLW) er 16,9 millioner liter mindre end gennemsnittet i de sidste ti år. Vejrguderne har nemlig ikke været i deres gavmilde hjørne under druernes modning.
    Men årsagen er også, at vinproducenter i stigende omfang river vinmarker med druesorterne Müller-Thurgau og Chasselas op ved rode for at plante nye sorter, der er mere inde i varmen hos forbrugerne.
    Stadig flere af de schweiziske vinproducenter skifter også hvidvinen ud med rødvin. Af de i alt 14.919 hektar vinmarker i Schweiz er de 8392 hektar tilplantet med blå druer (altså 56%), mens der på de resterende 44% dyrkes grønne. Sådan var det ikke for bare tre år siden.
...............
Kig i krystalkuglen – med et skævt smil
I anledning af nytåret har det amerikanske vinblad Wine Spectator set i krystalkuglen og prøvet at forudsige nogle trends i vinens verden:
* Madonna har lagt navn til en række vine, og andre stjerner følger i hendes fodspor. Bladet forudser en Britney Spears Sauvignon Blanc (god krop, ingen smag) og en Mariah Carey Chardonnay (starter fint, men falmer i noget mærkeligt).
* For at tækkes kvinderne vil marketingfolket lancere vine med "bonusgaver" i form af parfume. Køb en kasse og få en Pinot Polyfenol Body Cream eller en Bordeaux-farvet læbestift, der ikke smitter af selv efter tre timers vinsmagning.
* Organisationer til etisk beskyttelse af dyr vil skride ind mod alle de underlødige vine med billeder af dyr på etiketterne. De nedsætter respekten for dyrene.
* Den gule Enke er blevet lanceret i en gul neopren-våddragt, og Pommerys 95 champagne er kommet i en silkepose fra Shanghai. Veuve Clicquots Grande Dame vil komme i en Pucci-kreation, og den næste sensation vil blive, at champagneflasker sælges med udskiftelige dragter – ligesom Barbie.
.............
--....
    Den danske vinbranche
    * Terroir Vin har optaget importen af vine fra to producenter i det tyske Mosel: Weingut Karthäuserhof og Weingut Grans Fassian.
    * Slagelse VinKompagni har fået importen af vinene fra Veneto-vinhusene Aldrighetti og Montecariano, der begge fremstiller Amarone.
    * Det lille Enoteca har fået importen af vine fra Barolo-producenten Attilio Ghisolfi i det italienske Piemonte.
    ...........--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.....

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.............................
..
    Mads Jordansen (f. 1974) startede oprindelig inden for planteverdenen med en uddannelse som planteskolegartner og med en speciel passion for æbler. Siden blev det vinen, der satte dagsordenen, men først skulle han en tur omkring Aarhus Universitet for at studere jura. Herefter et par jobs i erhvervslivet, bl.a. som direktionsassistent hos grønthandleren og internetpioneren Aarstiderne. Sideløbende var han i perioden 1997 til 2001 formand for Danmarks største økologiske organisation, Praktisk Økologi.
    I otte år arbejdede han som vinimportør, men da han fik smag for vinjournalistikken, lagde han vinhandelen på hylden, og arbejder i dag på fuldtid som wine writer. I dag har Mads Jordansen sin base i Aarhus og verden som sin arbejdsplads. På sin egen hjemmeside, Winelab.dk, skriver han om alt, der har med vin at gøre, med fokus på bland andet vinanmeldelser. Herudover laver han radio om vin på DRs P4, ligesom han ofte er dommer i internationale vinkonkurrencer og holder seminarer og vinsmagninger i hele landet. Godt 100 rejsedage om året og vinuddannelser hos WSET i London betyder, at programmet som regel er tætpakket. Mads Jordansen er gift og nyder i fritiden blandt andet at fremavle lækre økologiske grøntsager fra egen køkkenhave, der nydes til middage med venner og familie.
    Adresse: Winelab.dk, Arendalsvej 30, 8200 Aarhus N, tlf.: 70 11 15 11, e-mail: mads@winelab.dk, www.winelab.dk.
....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..............
    Ugens vinøse billede
    Denne rute er noget sjovere end Marguerit-ruten i Danmark, skriver Henrik og Trine Larsen.
    De fulgte vinruten i Alsace i midten af september, og de vinbønder, de snakkede med, var godt i gang med at få styr på mandskabet, som de skulle bruge til høsten. Samtidig tappede de vinene fra året før.
    Skiltet, som Henrik Larsen har tabt sit hjerte til, er et af de mange, som fortæller, at man kører på den 170 km lange vinrute, der snor sig hele vejen ned gennem Alsace, fra Marlenheim i nord til Thann i syd.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.............
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 21 vine. Af disse vine var der nedenstående 13, som fik mere end to stjerner, og 5, som fik fem stjerner. I alt 52 stjerner. Kun en enkelt flaske havde propsmag.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.............
Hvidvine


Cape Cambell, Riesling, Marlborough, New Zealand 2004
115 kr., Glud Vin
Denne hvidvin er en virkelig nydelse – frisk, med en lille fedme, dejlig frugt, mineralitet og tilpas blød limesyrlighed. Flasken har naturligvis skruelåg som 90% af alle newzealandske vine. De kan bare det dér dernede.


La Fortuna, Reserve, Chardonnay / Sémillon, Chile 2004
85 kr., Lago Import
Hvidvin med en god Chardonnay-duft og en ren og frisk smag.




Rødvine


Château l’Hospitalet, la Reserve, la Clape, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2003
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Selv om han laver vin i det afsætnings-plagede Languedoc, kan vinmageren Gérard Bertrand umuligt have svært ved at komme af med denne prægtige rødvin. Det er en flot og harmonisk vin med blødhed og saftig frugt. Den kan drikkes nu, men også ligge i mindst fire-fem år endnu, og det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Flam, Reserve, Cabernet Sauvignon, Israel 2003
179 kr., DeLinn Wine
Halleluja, her hører vi selv ærkeenglene synge! Det er en stor og flot rødvin på grænsen til portvin – en bamse, der ubetinget skal have selskab af en kraftig kødret. Den har 14,8% alkohol, men er ikke spor sprittet i duft og smag.


Poliziano, Asinone, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2001
199 kr., Fionia Vin
Aaaaaah – den er dejlig. En stor, blød og moden vin, harmonisk og kompleks. Prisen gør den til en Liebhaver-vin.


Bodega del Fin del Mundo, Reserva, Pinot Noir, Patagonien, Argentina 2004
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Dejlig rødvin – god Pinot-duft, god Pinot-smag, blød, afbalanceret og lækker. Den skal have mad!


Sophenia, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2003
79,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Rødvin med en god struktur og en masse frugt og krydderi – solbær, peber … En rigtig argentiner.


Haselgrove, Cabernet Sauvignon / Merlot, McLaren Vale, Australien 2003
99,75 kr., i januar 59,75 kr. ved 3 flasker, H.J. Hansen
En rigtig rar og kraftig rødvin – god til tilbudsprisen.


Elias Mora, Toro, Spanien 2004
84 kr., Ki-Ma Vinimport
Kraftig rødvin med fyldig frugt og en lidt fremtrædende smag af alkohol.


Epicuro, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2004
49,75 kr., 40 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne
Denne rødvin smager udmærket med sin gode frugt og er okay til tilbudsprisen.


Pennyfield Wines, Merlot, Riverland, South Australia 2002
120 kr., Vinkrogen
En meget kraftig bamse-rødvin med en markant syre. Men man mærker ikke de 14½ procent. Helt billig er den jo ikke …


Cune, Crianza, Rioja, Spanien 2003
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En ganske pæn rødvin – i god balance, med afrundet frugt og tilpas syre. Af en rioja at være er den ret let.




Hedvin


Dacosta, Reserva Tawny, Portvin, Portugal
79 kr., Fionia Vin
Pæn og lidt enkel portvin.



.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
"R" de Ruinart, Brut, Champagne, FrankrigMousserende329,75 kr.Skjold Burne
.
B.T.
Domaines Schlumberger, Riesling, Alsace, Frankrig 2002Hvidvin79 kr.SuperBest, Rema
.
Ekstra Bladet
Henriot, Souverain, Brut, Champagne, FrankrigMousserende200 kr.Magasin
.
Frederiksborg Amts Avis
Haselgrove, Picture, Cabernet Sauvignon / Merlot, McLaren Vale, South Australia, 2003 (pris ved 3 flasker)Rødvin59,75 kr. (v3)H.J. Hansen
Castiglioni, Marchesi de Frescobaldi, Chianti, Italien, 2004Rødvin59,75 kr.H.J. Hansen
.
Næstved Tidende
Domaine de la Charbonnière, Vacqueyras, Frankrig 2003Rødvin99 kr.A Vinstouw
Rosemount Estate, Diamond Label, Shiraz, Australien 2001Rødvin90 kr.Bilka, Netto
.
Penge & Privatøkonomi
Tarlant, Champagne, FrankrigMousserende 175 kr.Hoffmeyer-Lippert Wine
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.